Cele mai bune centrale termice pe gaz de apartament (case) cu condensare (condensatie) sunt cele din păreri forum? Ce să iau? Super-germană-de-top, italiană-de-2-lei? De 24 kW? Care = service 24/7, super-consultanță, fiabilitate-podoabă-dacică? Viață = 10+ ani, că ieftină, că scumpă, oricum.
Stuck in the past with brand naming?
Modulare mare = putere minimă mică-mică sub 2,5 kW = confort și, interesant, consum mic de energie.
Pentru încălzire în pardoseală obligat-forțat: Pmin < 2,5 kW și Tmin 20°C.
Pmin & Tmin mici-mici 🌍🌎🌏 salvare planetă 👶🤱🐣
⚠ Ce se vinde în Germania ≠ Bulgaria și Rămânia.
Ca tehnologie! Un hidrofor simplu, 300 lei. Cât costă un hidrofor modulant? Raport de modulare = putere maximă ÷ putere minimă. Puterea ⚠ minimă = secretul 😮 succesului (confortului) de încălzire, NU 💪-35 kW. Probabil, se va da peste cap tot ce știai. Probabil, poza articolului va însemna ceva după citire.
Cele mai bune centrale termice pe gaz pe forum?
🙃 forum → cea mai bună centrală termică pe gaz = Viessmann, Vaillant, Buderus, Bosch & Gata. Păi, că de ce? Nu prea vezi argumente tehnice. În schimb, toți cântă: fiabilitate, fiabilitate, fiabilitate. Deși, fitecum, schimbăm centrale-de-2-lei abia după 15+ ani.
¯\(°_o)/¯
Grăbit să vezi? 🚀
TOP CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE pe GAZ
Cele mai bune centrale termice pe gaz & fiabiliatea
Cea mai fiabilă centrală termică pe gaz este cea ne-scoasă din cutie, sau din fier forjat. Nu oferă niciun confort, dar – ce bine! – poate fi dată ca cado’ peste vreo 18 ani.
Cele mai bune centrale termice pe gaz & garanția
Cu două 🔪 tăișuri. Dependent de aceeași firmă enervantă 5..7 ani!?
Cele mai scumpe = arzător-schimbător & placă electronică. Ghinion maxim să fie probleme cu ele.
Enervant = firmele ce dau garanție NU au orar non-stop, ca păcănelele. Am cea mai scumpă centrală, garanție 6 ani, cel-mai-cel service, însă, n-am unde suna vinerea la ora 17:05. Nervi până marți după masă! Vreau să fac băiță copilașului = pun o oală pe aragaz, ori sun pe careva de pe olx?
Cele mai bune centrale termice pe gaz combi & apa caldă menajeră
Articol dedicat: CT gaz și apa caldă menajeră. Unei centrale de apartament (combi = căldură & apă caldă menajeră) i se poate adăuga oricând acumulare. Un boiler electric non-spart (sau un boiler cu serpentină spartă, corpul non-spart) se pot lua de pe olx.ro. Se mai pun: o pompă + un termostat de imersie. Unele branduri chiar au kituri speciale de adăugare un boiler, cu senzor de acm legat în tabloul centralei. Dacă apar 👶🍼👼, se poate adăuga acumulare în anul 4. Motan are special de vânzare așa ceva, monobloc, nou-nouț.
Nu are nicio serpentină, nicio rezistență electrică. Apa caldă e preparată de μCT. Aici doar e acumulată și încălzită când nu folosește nimeni acm.
Cele mai bune centrale termice pe gaz & încălzirea în pardoseală
Majoritatea tipurilor moderne de parchet (unele gresii) acceptă max. 29°C dedesubt, pe suprafața șapei. Nu suportă variațiile de temperatură ale șapei (22°C↗35°C↘22°C) din sistemele manuale-on/off (50°C/tur) cu grup de amestec. Acceptă doar sistemele self-regulating, cum este propunerea noastră: compensare meteo automată (în timp real) cu menținerea constantă a temperaturii șapei. Adică: variază temperatura apei, nu a șșșapei.
Fișă tehnică parchet max. 29°C sub
⚠☢⚠ 1. NU lua CT cu Tmin > 20°C! 2. NU lua CT cu Pmin > 3 kW! N-avem ce face cu 30+°C ~întreg sezonul rece. Toamna devreme și primăvara târziu câți kilowați ne trebuie? Sub 2 kW, trust me. Automatizare încălzire în pardoseală. Confort, economii, viață le dă randamentul de exploatare, nu eficiența arderii, care e cam aceeași pt. ~totate μCT → Reglaje & adaptare înainte de automatizare!
Arzător radial & schimbător elicoidal inox = 🥇🏆
Vezi ARZĂTOR centrale termice!
Cele mai bune centrale termice pe gaz & puterea kW
Elegant: 8° afară, 26° în apă, putere 2 kW, 20,9°C în casă.
Știu. Magazinul și instalatorul spun: 35 kW pentru case. Fac diferența între debit 🦜 volumetric și caloric?
Cât consumă o centrală pe gaz veche? Ce economii pot face cu o centrală cu condensare și adaptare meteo? Fă un calcul cu facturile reale, apartament, ori casă!
Cât consumă o centrală pe gaz?
Câți metri cubi? De fapt, câți kilowați oră? 1 m³ gaz conține cca 10,5 kWh. Deci, o centrală care merge continuu (fără oprire) cu 3,4 kWh/h consumă 1 m³ în 10,5 : 3,4 = 3 ore ⇒ CT consumă 8 m³/zi = 240 m³/lună = 2.520 kWh/lună ⨯ 0,16 lei/kWh = 403 lei/lună.
Ce factură de gaz voi avea cu centrala în condensare? CT convenționale aveau raport de modulare 1:2, ~12→24 kW.
Ciudat 😮 pentru mulți: o casă modernă, P +E, 140 m², termoizolată, încălzire în pardoseală, ianuarie, consumă 3..5 kWh/h, inclusiv 🚿.
Un exemplu de factură 468 lei care ne spune că în medie orară CT consumă doar 4 kW (kWh/h).
Propriul calcul în link: Cât consumă o centrală termică pe gaz, de fapt?
Cele mai bune centrale termice pe gaz & modularea 🥇
Fără să știe de fapt, omul reglează pe „prea cald”.
High boiler modulation ratio be with you! Dăm bani pe centrală pentru confortul de acum. Nu va fi vreo moștenire nepoților. Terra, da. Control pe kilowați = nu 22,6°C enervante, peste 22,5°C, cât să nu re-pornească centrala aia odată & nu opărire-răcorire, chiar ne-pornire ¯\_(ツ)_/¯ când jet mic-mic pentru 💦🥛 & 🚿🚻🧻.
Până acum era bătaie între condensare și convenționale – excluse de Europa. În 2020, bătaia e pe modulare și OpenTherm.
Oala cu fasole pe 🔥 foc mic-mic = continuu, uniform caldă. Puteri mici = control ⇒ confort + economii + viață instalație și 🌍. Foc maxim, foc stins = ba fierbinte, ba rece = disconfort 👿, consum (însumat) mare. Oală crăpată mai repede 🤦♀️.
Cele mai bune centrale termice pe gaz & eficiența arderii
Deloc important când comparăm. Majoritatea, că ieftine, că scumpe: η = 106..108%. ⚠ Contează randamentul de EXPLOATARE, în schimb. Altă poveste, neînțeleasă de ingineri, ce să mai spun de celebru’ instalatoru’!?
↓ Top μCT gaz COMBI ↓
Vorbim de: a) μCT gaz combi = încălzire și acm instantaneu, nu cu boiler încorporat, ori separat și b) cel mai scump model al unei mărci. Click pe linkuri → alte detalii tehnice.
Cele mai bune centrale termice pe gaz 👀 în 4 → date tehnice
Câteva cuvinte despre o CT foarte ok. Însă, face doar încălzire. ACM cu boiler. Cea mai bună centrală pe gaz pentru calorifere – Vaillant ecoTEC exclusive VU 216/5‐7. Ne trebuie vreo două facultăți să înțelegem denumirile de la Vaillant. Așa că: ⚠ model VU 216/5-7! Pmin 80/60°C = 1,7 kW și 1,9 kW pt. 50/30°C. Excelent 👌. Nasol ¯\_(ツ)_/¯: controlează apa doar peste 30°C. → Dezavantaj maxim pentru încălzirea în pardoseală. Sau, centrala face 30°C, după care punem un amestec (redundant) să ↘ coborâm pe 22..29°C. Știu. Pare exagerare. Dar, vorbim de cele mai bune centrale termice pe gaz. Cine are deja încălzire în podea știe ce avantaje sunt mai toată iarna cu T < 30°C.
Etichetă ErP: A | Zgomot, dB: ?
Dimensiuni H*L*A, mm: 720*440*338
Garanție, ani: 2
Preț, lei: 5.600
Pentru pozele de mai jos: telefon 📞↶🤸♀️ culcat = 👀 se vede mai comod.
Buna seara ! Merita la un apartament de 65mp (Ceausist fara izolatie si la ultim etaj) cu 5 calorifere un ariston clas one de 24 sau se poate si ceva mai ieftin? Cum ar fi?
Cu respect! Daniel
Io aș pune Alteas, sau Genus. Dacă e dat în chirie, poate fi Motan kPlus. Nu Motan Sigma!
Intre o centrala Ariston Genus/Alteas si o centrala cu acumulare Niagara Advance (care-i tot un Ariston inteleg) ce diferente de performanta sunt (casa cu incalzire in pardoseala)?
Adica daca bugetul permite, merita accumularea pentru a fi sigur de debit de apa calda in orice situatie uzuala (2 dusuri, apa calda bucatarie)? Sau exista alte diferente, pe langa cele de pret?
Încălzire = aceleași performanțe, fără vreo minimă diferență.
Că scade debitul la duș când dă drumul cineva în bucătărie = nu este echilibrată instalația sanitară. Bateriile mai apropiate de CT trebuie obturate. Echilibrare hidraulică baterii.
O familie cu 3 membri, chiar cu 3 băi în casă, nu prea are nevoie de Niagara. De la 4 membri (2 adolescenți) în sus, minim 2 dușuri în casă = aș recomanda Niagara.
Dar acumularea în sine nu duce la pierderi de gaz suplimentare? Adică mă gândesc că apa respectivă se răcește și trebuie reîncălzită periodic? Sau are un sistem smart cât să nu încălzească 24h din 24?
Nu din cauza banilor: 3500 vs 5800 lei. Singurul motiv că nu recomand acumulare = pierderi de energie. Oricum, foarte mici cu Niagara. Și, da, are automatizare relativ smartă: a) merge după orar (noaptea, sau când școală/lucru nu merge); b) temporizare = după prima utilizare de acm, menține acumularea timp de o oră, după care, stă; c) acumulare zero = când rămân 1..2 membri acasă, restul se distrează la munte, mare, city break. Foarte, foarte ok.
PS Am client, familie 4 persoane, care nici nu știa că, de fapt, n-au pornit încălzirea acumulării. Niciun disconfort de acm. Dăă!
Va rog sa ma ajutati sa aleg o centrala cu consum mic si sa fie fiabila, sa ne spuneti parererea dumneavoastra pentru p centrala de 24kw , ap.80m.
Si va rog din cele 4 centrale pe care le -am ales noi parerea dumneavoastra, in ordine, 1,2,3,4
IMMERGAS VICTRIX TERA 24/28 1 ERP, GAZ, TIRAJ FORTAT, 24 KW
DAIKIN D2CND 24kw
CHAFFOTEAUX MIRA ADVANCE 25
Ariston class one 24kw
Va rugam frumos sa ne dati si noua o parere, multumim
Din punctul meu de vedere: Top CT gaz.
Am uitat sa specific, vecinii au centralele setate pe 32-35 grade pe tur, iar eu, ce-i drept, am senzor de exterior montat.
Pt ca, puterea minima la mine este de 4.9 pt incalzire la diferenta de temperatura (modulanta).
Abia acum observ și mesajul ăsta. Se pare că i-am cuprins ideea în răspunsul anterior.
Buna Bogdan.
Am citit ce ai scris despre centralele pe care le recomanzi tu si nu se regaseste deloc Wolf.Nu au putere minima de 1.9 kw decat cele de 14 kw.
Eu am Wolf cu boiler incorporat de 24 kw la un apartament constructie noua de 101 mp cu incalzire in pardoseala, trei pereti exteriori unul pozitinot catre nord-est.Vecinii mei au apartemente de 60 mp si 73 mp cu centrale instant de 24 kw bosch condens 2200W.
Eu sunt mutat cu doua saptamani mai repede decat toti si cu incalzire pornita mai devreme si am pe contor mai putin cu 25 mc de gaz in conitiile in care toti avem temperaturi de 21-22 grade in apartamente.Toata lumea in bloc are incalzire in pardoseala.
Cum imi explici asta?
25 m³ = 262 kWh * 0,16 lei/kWh = 40..45 lei.
Pot fi mai multe explicații. Prima ar fi: cum sunt exploatate acele instalații: temperatură tur, automatizare on/off, apă caldă menajeră șamd. Bosch Condens 2200 W: Pmin cca 5 kW, Tmin = 30°C. Deci, nu e uau. Chiar n-aș recomanda-o pentru pardoseală. Unii stau pe 23°. Finisajele de jos pot contribui puțin, geamurile.
Trasee mai lungi de apă caldă menajeră. Unii fac baie în vană. M-aș uita și pe contoarele de apă.
—
Spune pe pagina Home: Nu contează atât cât e de scump un echipament cât exploatarea acestuia. Da, poate fi o CT mai nasoală (nu mă refer la W.), dar exploatată optim.
O centrala termica Genus setata pe modul AUTO, dar care nu e legata la senzor extern (de fapt la niciun senzor sau termostat), ce fel de “logica” urmeaza?
Eroare senzor exterior. Atenție la parametru 421, tip termoreglare.
Dupa ce am citit articolele si comentariile, as vrea sa merg fie pe Genus/Alteas One, fie pe Niagara Advance. Poate la inceput (momentan suntem 3 care ar locui in prima faza, 2 adulti si un copil mic) nu ar fi nevoie de acumulare. Ma gandesc sa merg pe Niagara si in prima faza nu folosesc acumularea si o pornesc cand va fi nevoie (2 copii + bunicii care vor locui si ei un casa in urmatorii 2 ani). Spatiu sa adaug un boiler ulterior nu prea este (bucatarie mica si nu am debara sau camera tehnica) + ca as gandi si mobilierul in functie de centrala pe care o aleg acum. Are vreun dezavantaj Niagara cu acumularea oprita versus Alteas One? Ca specificatii tehnice par identice.
Niagara = Genus, nimic în plus, nimic superior. Niagara nu afișează text, nu e touch, dar nu setăm toată ziua-bună-ziua.
Niagara face apă caldă cu același schimbător cu plăci. În plus = acumularea de 2⨯20 litri (doar rezervoare, nu boiler cu serpentină).
Deci performanta energetica pe termen lung a unui Niagara cu acumularea oprita ar fi la fel cu cea a unui Genus / Alteas?
Cum ar functiona acumularea cu recircularea ACM? Ca aici nu inteleg prea bine.
Recircularea face ca fluxostatul să dea comandă de preparare apă caldă. Atenție că o pompă mică dedicată recirculării acm poate da un debit prea mic încât să nu-l simtă fluxostatul! A se folosi o pompă mai mare, obișnuită pt. încălzire + o priză cu orar.
Un Grundfos Alpha cu AutoAdapt ar fi ok? Ce debit ar fi potrivit sau cum imi dau seama de ce debit am nevoie?
Nu trebuie Autoadapt. Pompă simplă, simplă, ieftină. Priza cu orar o pornește doar 2..3 minute, deci nu prea are la ce să se adapteze. Unii folosesc priză smart (60 lei).
Și nu ar fi niciun confort suplimentar cu acest AutoAdapt? În sensul să simtă ea care e dinamica celor ce locuiesc in casa si sa adapteze pas cu pas, versus un orar care poate nu mereu e respectat.
Adica daca exista buget de astfel de pompa, se justifica sau nu?
Dacă recircularea se face prin acumulare (rezervor sau boiler), ar fi ok o pompă cu autoadapt. Dacă, centrala prepară instantaneu acm, nu are ce căuta autoadapt-ul.
Oferta de la Romstal pentru centrala Italtherm City Top K cu modulatie 1:20 si Pmin=1.7kW la 50C/30C si control temp 20C :
============
Atasat oferta pentru cele 2 modele ce centrale de la ITALTHERM.
CENTRALA ITALTHERM CITY TOP 25 K = 4.964,09 lei TVA inclus
CENTRALA ITALTHERM CITY TOP 35 K = 5.999,27 lei TVA inclus
Mersi. Mi-ați dat de lucru. Trebuie să schimb topul.
Nu v-am trimis cu scopul sa fiu “Gica-Contra” Top-ul actual.
Fiindca n-avem feedback de la centrala asta , cum avem de la Genus sau Alteas .
Dar ca si o mentiune speciala se poate trece acolo , pentru deschizatorii de drumuri , si care se-ncumeta sa-si incerce norocul ca exista si centrala asta care se aduce in Romania de catre Romstal doar la comanda , altfel nu exista pe stoc .
Io am montat Habitat de la Romstal. Credeți că vreo bombă? E foarte ok. De altfel, io spun că nu mă interesează fiabilitatea-chipurile. Înlocuim centrale vechi care au împlinit 16..20 de ani. Sunt și brand și no name.
Se poate aduce deja în RO? Ai primit și un răspuns în ceea ce privește termenul de livrare, service, garanție?
Citez mail clientă: „Am primit oferta Romstal, fara sa poata preciza un termen de livrare. Oferta pret 7899,28 lei.”.
Am o centrala Ariston Genus One inca in garantie care bubuie cand porneste la rece de se clatina peretii. Au pus cei de la service diafragma de plastic, am modificat nivelul de aprindere lenta, dar degeaba. Mai pot face ceva?
Le puteți scrie.
Buna seara! Se poate apela la dvs. pentru montarea centralei? Cam care este costul pentru montaj în Cluj?
Se poate cumpara centrala direct de la dvs. sau o cumpar de la furnizor separat?
Anul ăsta nu mai apucăm. Programări până după 18.01.2021. Mulțumesc.
Cat costa un montaj in medie? Pentru un Ariston Genus One in Cluj?
Pentru înlocuire noi cerem 450 lei (fără TVA). Pe olx, pot fi instalatori cu cca 300 lei.
Asigurati si PIF-ul? Sau de acest aspect se ocupa firma de service?
N-am inteles exact ce este cu acest PIF. Este sau nu obligatoriu legal? De ce in unele parti e gratuit si in alte se percepe 200 lei?
Multumesc de sfaturi
Service centrale termice
Digii FM, ca să știi.
Ce se pierde daca se merge pe varianta B?
Niagara Advance functioneaza cu vreun termostat compatibil cu Apple Home Kit sau Google?
Sau doar cu cele Ariston Cube? Adica ce avantaj exista sa merg pe Cube?
Orice centrală din lume merge cu orice termostat on/off din lume. On/off = cum băgăm și scoatem aspiratorul în/din priză. Opentherm.
Deci atunci pot pune un Google Nest pe o Niagara Advance în loc de Cube S Net?
Daaa.
—
Google Nest poate fi on/off, sau OpenTherm. Deci, Nest este și on/off, ca orice termostat din lume.
Daca vrei sa folosesti Nest-ul ca si ON/OFF nu cred sa se justifice pretul platit pe termostat.
ON/OFF poate face si un termostat de “2 lei”
Citisem undeva in comentarii (nu mai gasesc) ca Niagara Advance, desi OpenTherm, nu este compatibila cu Google Nest. De asta intrebam. Am de ales intre Cube S Net si Nest si sa stiu ce trebuie/e mai recomandat. Mersi.
Avantaj Cube: ajustează curba dată de senzorul exterior. Cu setările perfecte senzori exterior + interior (Cube) = confortul perfect. Așa, se obține confortul cerut cu temperaturile cele mai joase = eficiență maximă.
Avantaj Google: e learning. CT va lucra la o temperatură ceva mai mare. Pe încercatelea se poate ajunge la temp. joase, date de Cube.
Pana la urma Vitodens 222W care e puterea minima? Pe site-ul din Romania este o valoare mai mica decat pe site-ul din Germania.
Nu contează, că la prețul ăla, n-o cumpără decât primăriile. Pmin = 1,6 kW.
Depinde, daca zici ca merita, poate o prezint bine colegului si o montam 😉
Cu banii ăia aș lua o pompă de căldură.
Da pompa de caldura e mai economa? Pe langa faptul ca are avantajul ca faci si rece vara. Totusi, curentul e de aproape 4 ori mai scump ca si gazul.
Pentru răcire vara.
Dar trebuie vazut ce valoare are Pmin la 50C/30C .
Si NU la 60C/80C
Fiindca la 50C/30C nici Viessmann 222 W nu mai are Pmin chiar asa de scazut.
Viessmann 222 W si F la 50C/30C are Pmin = 2.5kW
Pentru preparare apă caldă menajeră poate avea puterea aceea.
Salut,
Vreau in primul rand sa iti multumesc pentru munca ta la acest site. E uimitor cum intr-un weekend poti ajunge sa stii ce vrei de la viitoarea centrala pornind de la cunostinte aproape de 0.
La T0 – acela in care tehnicianul/inginerul de service iti spune ca centrala trebuie inlocuita stiam ca ca imi trebuie o centrala pe gaz, in condensare de 24kw si cam atat.
La T0 si cateva minute incepe panica: Eu ce centrala aleg. Acum iarna.
La T1 – incepe documentarea. Pe care o aleg si de ce. La ce ar trebui sa ma uit.
La T2 – intr-o vineri incep sa “rasfoiesc” emag-ul in speranta unor review-uri care sa ma ajute sa fac un short list. Sunt atat de multe branduri de care nu am auzit in viata mea
La T3 – constat ca sunt cateva tipuri de comentarii: cei care abia au cumparat-o si sunt multumiti; cei care au centrala de un an si sunt multumiti; cei care au avut probleme in cascada si cei care se vaita de serviciile post instalare – calitatea oamenilor de service.
→ Prima concluzie – centrala fiabila si service bun tre sa caut.
La T4 – am gasit intr-un comentariu “sibotherm”; si asa am ajuns la site-ul tau.
→ A doua concluzie – centrala eficienta, potrivita cerintelor actuale(locuinta unifamiliala la bloc pentru familie cu copii) si posibil viitoare( nu stiu ce s-ar putea schimba; vreo lege pentru noxe? etc)
La T5 – cu cat centrala e mai scumpa cu atat oamenii emit pretentii mai mari si isi varsa of-ul pe emag. Sa fie oare Imergass-ul de 5 stele dpdv ar satisfactiei cumparatorilor? in timp ce genus si alteas ~4
A urmat apoi lectura despre centrale pe gaz hornuri opentherm sext si incet incet am adunat criteriile pe care le vroiam pentru centrala.
– centrala de 24Kw
– cu schimbator de caldura din Inox(preferabil radial)
– care sa suporte opentherm
– sa fie intr-un interval de pret de 3000-4000 de lei pentru ca lucrarea finala sa nu depaseaza 6000 sau nu cu mult.
Pentru apartamentul meu in bloc in Bucurest- relativ nou(construit dupa 2000) – bloc izolat termic pentru toti vecini, apartament pozitionat in mijloc(etaj intermediar cu vecini in stanga si in dreapta) un singur perete afara(cel cu ferestrele, incalzire exclusiv cu calorifere); apa calda instant(nu e loc pentru boiler); o sigura cada – m-am oprit la lista de mai jos:
– Ariston Genus One
– Chaffoteaux Mira Advance 25
– Viessman 050W si Viessman 100W
– Immergas Victrix Tera 24/28 ( la tine in top e Victrix Tera 28 – e aceeasi?) pe emag toate sunt 24/28; pe immergas.ro doar Tera28 sau Tera 32…
Intrebarile mele ar fi:
– Immergas-ul este compatibil opentherm?
– Stiu ca tu esti un fan al opentherm sext automatizare care sa eficientizeze la maxim costurile si consumul. Momentan ma gandesc sa nu instalez nimic(termostate, sext) opentherm mai ales ca standarul de conectare nu e atat de open si fiecare dintre producatori il personalizeaza. In plus fiind in apartament nu am nevoie de wifi sa vad ce face centrala din fata mea. Opentherm-ul + wifi e super pentru o casa unde centrala e in camera tehinica si nu vrei sa o vizitezi tot timpul. Pentru mine in apartament m-am gandit sa eficientizez manual consumul – cat timp sunt temperaturi pozitive afara las caldura pe 35-40 de grade pe turul de la centrala; cand scad temperaturile (decembrie -feb) o pot seta pe 55; stiu ca ziua e mai cald si noaptea e mai frig si aici opentherm-ul ar lucra mai bine. Dar asta vine cu un cost de 1/4 sau chiar 1/3 din valoarea centralei( nu al lucrarii finale..)… care in conditiile centralei de apartament cred ca nu se justifica. Am un cronotermostat care porneste centrala la -0.2 si opreste la +0.2 peste termperatura setata. Facand un calcul grosier, crezi ca echipmantele(termostat; sext) si-ar amortiza rapid valoarea in conditiile in care folosesc centrala ca mai sus?
– Am vazut ca exista centrale 24/28 kw cum e si immergas-ul. Chiar este posibila o putere diferita pe ACM fata de cea de caldura? sau e marketing?
– Cele trei activitati post cumparare sunt Montaj, Punere in functiune si autorizatie Iscir. Daca a fost deja o centrala in acelasi loc, mai trebuie autorizatia? Stiu ca montajul trebuie platit cam la toate firmele, celelalte doua trebuie platite?
– Printre piesele ce vin cu instalarea la unele centrale mi-a fost recomandat si un filtru Fernox antimagnetitita. Este necesar? Pentru actuala instalatie nu am nici un filtru…
– Intre Viessman 050W si Viessman 100W exista diferente notabile in afara de aceea a display-ului cu touch?
– Pot considera ca intre centralele de mai sus ca pretul este cel care decide in conditiile in centrala va fi folosita in condiitile de mai sus sau trebuie sa tin cont de optiuni pe care unele centrale le au si celelalte nu? Imi plac display-urile de la primele doua dar nu as plati doar pentru display.
– Apa calda instant: Centrala actuala e setata pe consum. In momentul in care am pus dus grohe apa calda a devenit dus scotian. Ba cald ba rece. Service-ul centralei a recomandat scoaterea garnituri de cauciuc de la dus ca sa fie consumul mai mare si centrala sa mearga constant. Pentru centrale de mai sus, cum ar trebui sa setez apa calda la iesirea din centrala 42-45 ( cu pierderile de pe traseu) sa ajunga la 38 40 la dus si fac dus fara sa mai combin cu apa rece in baterie? sau peste 45 5o si sa racesc apa dupa nevoie din baterie de dus? ma gandesc ca daca as combina apa foarte calda cu rece as putea creste presiunea la dus.. sau acest lucru e de testat dupa:)
– Piesele de schimb la immergas chiar sunt mai ieftine sau e doar un mit?
Avand in vedere lista scurta si conditiile de exploatoare enumerate as dori sa stiu care ar fi ordinea ta – da inteleg ca ariston genus one sau chaffoteaux sunt nice to have cu multe lucruri bune, dar se jusitica raportul cost/beneficiu avand in vedere modul de folosire al centralei?- cumva incerc sa aduc discutia spre o comparatie familiara : e bine sa ai telefon 5G dar deocamdata nu e necesar ; pentru urmatorul telefon 4G e suficient. Chiar e bine sa imi iau 5g de azi?
Multumesc,
Uau! Cine spunea că nu poate trimite comentariu lung? Revin.
Revino, te rugăm.
Am mai răspuns altora așa: topul considerat (repet considerat) de mine e cel de aici. Nu există CT ideală. Ce să spun de service-ul perfect?! Amicii mei (99%) au Alteas, ori Genus. Pe un telefon dăm lejer 6000+ de lei, iar pentru o centrală „facem” pe noi.
Putere mică = ok și pt. căldură, dar și pt. apă caldă. Grohe-le va funcționa excelent cu cca 2..3 kW, cu tot cu acea garnitură. Unui client cu V. 050 i-am arătat că trebuie să pornească și dușul pentru a avea apă caldă la mini-chiuvetă. Simplu.
Temperatură mică pe tur (sub 30°) înseamnă confort și pt. pardoseală, dar și pentru calorifere. Da. Avem client care la casă (repet la casă) folosește centrala, curios, pe temperatură joasă 20..45°. Da, instalatorii supradimesnionează de 5..10 ori (nu exagerez). Simplu iar.
Service. Aiurea. Pot avea cea-mai-cea-centrală, dar un service arogant. Clar, contează maxim service-ul. Indiferent de câți bani dau pe centrală, n-aș fi un beneficiar arogant, că: service-urile pot împinge reparațiile până la limita de timp impusă prin lege. Nu cred că încurcă o verificare plătită (repet plătită) o dată pe an, nu la doi ani.
OpenTherm. Am mai spus: n-am ce face cu OpenTherm, dacă centrala (mai ales într-un apartament) are putere minimă peste 3..5+ kW și temp. minimă pe tur 30+°C.
Exploatare. Pe pagina home sunt ceva texte (evident, necitite de nimeni). Pot avea super echipamente, dar să le exploatez super prost.
Compare heat pump and boiler costs
kWh and m 3 – Apples and Pears
A central heating boiler works on gas and an air / water heat pump needs electricity to extract heat from the air. You buy electricity per kWh and costs € 0.214 per unit and gas you buy per cubic meter and costs € 0.66 per m 3 . A comparison between apples and pears.
To make a fair comparison, you have to make apples and apples from the units. We did this by calculating the energy of gas in kWh. The result is that 1 m 3 of gas corresponds to 9.7 kWh. This means that 1 kWh of gas costs € 0.66 / 9.77 = € 0.068 and 1 kWh of electricity still costs € 0.214. Gas is therefore much cheaper than electricity.
In imaginea de mai jos de poate vedea schema de conectare hibrida cu centrala pe gaz si pompa de caldura aer apa la o incalzire in pardosea:
Pentru ACM se foloseste centrala pe gaz , iar pentru 97% din incalzire pompa de caldura aer-apa , si centrala pe gaz pentru restul de 3% din incalzire.
“In summary and in money: (excluding fixed connection costs / these will remain the same after the adjustment)
With only the boiler we used 1600 m³ gas per year for heating and tap water.
With a m³ price of € 0.65, that means € 1040 per year.
In the new situation with Air / water heat pump, the consumption per year will be:
111 m³ gas x € 0.65 = € 72.15 per year
electricity for heating 3275 kWh x € 0.20 (kWh price electricity) = € 655
Total per year energy costs: € 655 + € 72) = € 727”
Bună seara,
Revin cu rugamintea de a mă ajuta să înțeleg care ar putea sa fie explicația funcționarii defectuoase a centralei termice HABITAT 25 k. PIF/AF 27.10.20.
Vă rog, dacă nu vă cer prea mult, să-mi trimiteți răspunsul pe adresa de e-mail:
economist.cig@gmail.com
Mulțumesc,
Cu mult respect pentru tot ceea ce faceți,
Să aveți o zi plină de realizări!
Anda
Nu am montat foarte multe Habitat. Niciuna nu e cu probleme. Nu mă pricep la service. Ar trebui să apelați la service-ul care a făcut PIF-ul.
Bună dimineața,
Vă mulțumesc pentru înțelegere.
Mi-ar plăcea să cred că nu sunt GHINIONISTUL DE SERVICIU…, iar dacă problemele se repetă, cu siguranță voi solicita schimbarea centralei HABITAT.
Mulțumesc,
O zi bună !
La fel!
Vă mulțumesc și pentru publicarea acestui mesaj.
Sper să-l citească măcar un utilizator al centralei HABITAT 25 k, care a întâmpinat orice problemă de funcționare a acesteia.
Mulțumesc.
În sfârșit o voce (prezentare) profesionistă. Eu sunt de altă profesie (ing.) și am avut o reală satisfacție citind prezentarea materialului de mai sus.
Felicitări și nu iertați semidocții si analfabetismul funcțional tehnic.
◉‿◉/ Mersi. Nu sunt io prea modest prin texte, voi încerca să urmez îndemnarea dvs.
Ariston Thermo SpA is an Italian corporation that produces heating systems and related products, marketed mainly under the Ariston, Chaffoteaux, Elco, Racold, Régent, Atag, NTI, HTP, Cuenod, Ecoflam and Thermowatt brands.
Atag din Olanda apartine de Ariston Thermo Group si au multe modele de centrale pe gaz cu Opentherm.
Heh! Pe mine nu mă prea interesează câte branduri are. Aștept să facă o CT cu modulare de la 0,25 kW la 40 kW. Sub orice nume aleg ei, că au de unde.
the boilers on the dutch market are only for usage in the Netherlands.
The reason why is because within Europe the gas is different depending on the country and the requirements are also different.
So we can only sell boilers within our country and we don’t ship them abroad.
The available boilers in the Netherlands can modulate not further then 5,5kW. Below this value the boiler will have an start and stop behavior, it will start and stop continuously.
The boiler can handle this but it gives more load for some components, for instance the sparkplug.
Our global portfolio of market-leading brands includes Baxi, De Dietrich, Remeha, Brötje, Chappée and Baymak
De asta are Baxi Opentherm, fiindca apartine de BDR Thermea Group, ca si Remeha si celelalte marci de mai sus.
Iar BDR Thermea Group e din Olanda.
Mersi, Luk.
Rugăminte: încearcă să nu pui spațiu înaintea semnelor de punctuație.
Buna Bogdan,
pentru un aparament de 106mp, 2.5m inaltime, izolat cu BCA de 10, 6 calorifere, ar fi suficienta BAXI Nuvola Duo-tec+ 16GA? Este varianta cu boiler incorporat de 40l, putere incalzire de 12.4kW, ACM de 16.5kW, Pmin 2.3kW, compatibila OpenTherm.
Ma refer daca cei 12.4kW sunt suficienti pentru incalzirea apartamentului. OK, unii comercianti mi-au recomandat modele de 30kw (care pe incalzire au cam 24-25kW), dar nu ma iau dupa dansii.
Multumesc anticipat!
Foarte tare centrala. Suficientă de 12/16 kW. Mă mir că se vinde în Rămânia CT de 12/16 kW. Mersi și io de info. Excelentă CT. Mic dezavantaj: temp. minimă 25°, mult pentru pardoseală toamna și primăvara.
De ce e importanta Tmin de 25C in loc de 20C ? Stiu ca pentru incalzirea in pardosea , primavara si toamna e indicat ca Tmin sa fie cat mai mic .
Dar pana la urma D-voastra ati zis ca : kw sint kw , indiferent daca ii produs de o centrala pe gaz , pompa de caldura , centrala electrica.
Daca centrala consuma doar 2.3kw , mai are importanta Tmin ? Tot ceea ce conteaza sint kw , adica puterea consumata si produsa de centrala pe gaz , implicit consumul de gaz
Fiindca : Q = V X 1.16 x dT , prin urmare acel Tmin de 25C se poate regla sa circule cu un debit mai mic , si sa radieze puterea necesara .
Iar centrala sa consume tot 2.3kw , indiferent de Tmin.
Poate gresesc eu . Va rog sa ma lamuriti sa intelegem si noi.
Multumesc
Da. Contează temperatura medie, de fapt: 25/20° = 22,5° media. Caz în care setez modularea pompei pe Δt = 5°.
Însă, io folosesc 23/22° = tot 22,5° media. Nu se simte deloc diferența sub talpă. Mă rog, detalii de proiectare, gândire, exploatare etc. Peste 10..15° afară, în apă 23 = foarte ok. Depinde de izolația casei, finisaj șamd. Io așa prefer: turații maxime pompă de circulație, Δt (tur – retur) devine foarte mic. De multe ori vedem: 24° tur, 24° retur, că afișajul rotunjește. Ar fi: 24,49 cu 23,51°C.
Va inteleg . Doriti un dT cat mai mic ( aproape de 0 = ideal ) , sa nu se simta efectul de zebra.
Dar la turatia maxima a pompei trebuie tinut cont si la ce putere electrica ( consum de curent ) se produce , adica : P40% , P60% , P80% sau P100%
Putere mare = dT mare
Putere mica = dT mic
Q = V x 1.16 x dT
La un Q constant , debitul ( V ) ii invers proportional cu ecartul ( dT ) , adica la turatie maxima va rezulta un dT mic
Exact cum spuneam, mi se pare perfect normal ca: mai mulți proiectanți = mai multe păreri. Nu cred că există soluția supremă în încălziri, cum nu este nici în telefoane = o industrie muuult mai dinamică, mai folosită, mai la îndemână șamd față de nișa nișelor instalațiilor termice.
PS
Dacă e apartament, setez turația maximă a pompei pe minim. Ori pe 80% șamd, funcție de mărimea casei, apartamentului, ce-a fi.
Din graficul pompei de recirculare se citeste valoarea maxima pierderii de presiune acceptate si debitul la o anumita solicitare electrica a pompei , de ex : P80%
Si in functie de valorile astea , se poate afla ecart-ul : dT
Iar instalatia trebuie sa se impuna in aceste limite oferite de graficul pompei de recirculare .
Se merita sa se proiecteze incalzirea in pardosea cu curgere turbulenta , adica 90l/h la teava de 17x2mm ( numarul Raynolds peste 2400 ) ?
Fiindca la curgerea turbulenta trasnferul termic e mai mare decat la curgerea laminara .
Uau! Dacă e curgere turbulentă prin toată instalația, va fi nevoie de hidrofor, nu de pompă de recirculare încălzire. În plus, există niște viteze economice în care ar fi frumos să ne încadrăm.
Daca folositi 23/22° , rezulta ecart dT = 1K
La Pmin de 2kw , pompa va trebuie sa asigure un debit de : 0.86 x 2000W = 1.7m3/h
Ceea ce pompa interna a centralelor pe gaz nu pot asigura debitul asta , decat daca se monteaza o pompa exterioara , gen Grundfos Alpha 3 25-60 ( 6mCA inaltimea de pompare si 3.42 m3/h debit maxim ) la un consum de energie electrica de 3 – 34W
Păi, din moment ce așa funcționează în viața reală, de ce să pun o pompă in plus?
Centrale cu preparare instantanee acm, sau centrale cu același schimbător cu plăci + acumulare (Niagara Advance, Vitodens 222)
Nu. Reglez maxim pe 42°. Gata.
—
Boiler cu serpentină
Da. Că temperatura e stratificată. Sau, am boiler de 80 litri și cadă cu hidromasaj de 140 litri.
ISH 2019 – Vaillant präsentiert: Der beste ecoTEC aller Zeiten
Se poate seta pe Youtube sa arate subtitrarea a cee ce se zice in video in Germana , si subtitrarea se poate alege sa fie direct in engleza , chiar daca in video se vorbeste in Germana
Centrala pe gaz Vaillant EcoTec Exclusive IoniDetect a aparut anul trecut la una din cele mai mari expozitii din Europa de HVAC : ISH , Frankfurt
Mai sus se poate vedea Screenshot-ul cu simularea termostatului Vaillant VRC 720 ,
si unde apare controlul temperaturii minima de 15C
Se poate alege meniul de simulare a termostatului virtual si in limba romana ,
dar in engleza parca e mai usor de gasit ceea ce cauti :
Simulator termostat modulant Vaillant VRC 720 :
Settings à installer level à 00 (accept) à installation configuration
à circuit 1 à min. target flow temperature (15 C).
You can see that, not on boiler menu, but at weather controller menu. Boiler temperature selection is not possible when the weather controller is connected.
Here is a simulator of VRC 700 controller:
You can choose the installation assistant and use a Romanian language.
Menu à installer levelà 000 code (accept) à system configurationà temp. min. In that position you should see 15 C.
Așa da. Dar, Ungaria e considerată Europă de Vest, nu Est ca Bulgaria și Rămânia.
Cum se poate verifica in realitatea , daca intradevar centrala Vaillant Ecotec Exclusiv cu tehnologia IoniDetect poate cobori pana la 15C , si nu-i trecut gresit in fisa tehnica ?
Fiindca am vazut o fisa tehnica din Germania , si acolo scrie 30C – 80C , iar daca poate doar 30C , deja nu mai pare interesant .
Dacă din tablou se poate regla temperatura pe 15°. Simplu. Însă, trebuie atinsă centrală reală, mda.
Asta mi-au raspuns de la Vaillant Polonia legat de centrala EcoTEC Exclusive IoniDetect , si legat de valoarea controlului temperaturii pe tur :
“Boiler without external weather controller (for example VRC 700, VRC 720) works in the range of 30 to 80 C.
With the external weather controller possible lower temperature range is 15 C. This is theory, but in practice the range is 21 C.”
Uau! Danke.
Vaillant Italia : in Italia nu apare centrala de 24kw , dar controlul de temperatura ii intre 15C – 80C
Dati tecnici – riscaldamento
Campo di regolazione temperatura di mandata (regolazione di
fabbrica: 75 °C) 15 … 80 ℃
ecoTEC exclusive
La minutul 01:29 in video-ul de mai sus se poate vedea : “Sensore Ultrasonico – tecnologia no bypass”
la pagina #60 : 15 … 80 ℃
La pagina #15 in documentul de mai jos , se poate vedea ca temperatura de control la Vaillant Ecotec Exclusive ii intre : 15C – 80C
Iar Pmin = 2.8kw la 50/30C
Google Translate din Poloneza in Engleza
GENUS ONE NET
Termostatul CUBE S NET Wi-Fi inclus
Compatibil cu aplicația Ariston NET pentru control la distanţă
Reclamă la Aristoane? Hehe, glumesc.
Buna seara,
Detin o casa (parter) de 120 mp utili, casa este izolata cu polistiren de 10 cm si ferestre cu 3 sticle, tavan izolat. momentan folosesc o cetntala cu peleti Biodom 27 C25 care stie sa moduleze de la 8-30 kw + un boiler cu 2 serpentine de 200 litri, cam tot timpul merge pana in treapta P3 din 5, detin de asemenea o automatizare tech 408n cu termostat de amient tech eu292 v2 + BEP, vana cu 3 cai +pompe grundfos alpha 2l, incalzire cu radiatoare in zonele cu parchet si incalzire in pardosea in zonele cu gresie (hol+buc.+bai).
Toamna aceasta a aparut gazul, am facut reteaua pana in CT, as dori sa pastrez automatizarea + bep+ vana cu 3 cai+pompe+ boiler, adica sa schimb doar sursa de caldura.
Ce centrala ar fi cea mai potivita in cazul meu ?
Multumesc.
Pfui! Io le-aș face vânt tuturor, mai abitir că vorbim de o casă de 140 m² încălziți, că 20 m² devin utili când pleacă Bidonu, Biodom pardon. Nu cred că sunt persoana potrivită să răspundă întrebării.
¯\(°_o)/¯ Scuzeee.
Vant si eu le-as face, dar parca nu am chef sa mdific toate acareturile pe acolo.Ma gandeam sa cumpar o centrala care stie doar incalzire si atat de 24 KW avand in vedere ca am si bep si pompe si vana cu 3 cai, asa as schimba doar furnizorul de caldura (apa calda).
Hmm! Devine un birou, o cameră menajeră. O Chaffoteaux Niagara 24, 6.000 lei = ideal pt. acea casă. Sau, un OZN Viessmann Vitodens 222-W, dar 16.000 lei.
Evident că am client cu astfel de caz. Supeeer încântați.
Alteas One are Wi-FI ( Cube S Net ) incorporat si vine cu Senzor Extern la pachet . Nu are nevoie separat de Cube S Net
Genus One + Cube S Net + Senzor Extern = aproape acelasi pret cu Alteas One ( pachetul complet )
Genus One se merita sa cumperi doar daca nu vrei sa-i montezi Cube S Net + Senzor Extern
Fiindca daca cumperi Genus One + Cube S Net + Senzor Extern , pretul va fi apropiat de pretul lui Alteas One
Gresesc ?
Genus 3450 + S Net 690 + Sext 90 = 4230 lei. S Net, Sext se pot lua la salariul următor. Bine, io știu că Sext = termistor NTC 10 kΩ = 1,5 lei.
ALteas arată f. ok = o bucătărie cu electrocasnice de sticlă, negre etc.
Pentru o Niagara Advance ar trebui sa cumpar separat un Sext (Ariston Evo cu fir) și S Net Cube, nu?
Da.
Cele 2 se alimenteaza din centrala din ce pare, nu e nevoie de alimentare suplimentara. La S Net Cube ar trebui sa prevad un cablu bifilar 2×0.75 prin perete unde vreau sa montez?
Daca merg pe Sext fara fir, conectorul BUS de la interior se alimenteaza tot din centrala?
Iar la exterior are o baterie banuiesc.
Scuze, dar pe net sunt cam zgarciti cu informatiile. Multumesc
Seznor exterior fără fir = 2 bucăți: senzorul emite, un receptor primește. Receptorul se leagă cu centrala. Senzorul exterior nu e BUS.
salut,
pentru apartament in casa veche ~55mp, instalatie existenta cu calorifere, centrala veche (imergas) s-a defectat din nou dupa aprox 18ani de functionare. Analizez variante intre reparatia ei / sau schimb cu una noua.
Varianta cu o centrala noua
1. condensul daca merge direct pe canalizare ajunge in tubulatura de fonta. Am vazut rezultatul pe tevi de cupru dupa cativa ani: nu e imbucurator.
CE EFECT ARE CONDENSUL ASUPRA TEVII de CANALIZARE DE FONTA ?
2. casa are parchet masiv si gresie in bucatarie pe care nu doresc sa le schimb. Exista posibilitatea montarii incalzirii in pereti sau tavan? trebuie facuta o izolare? Oare e pe site o pag cu ceva detalii?
Multumesc, Razvan
salut,
pentru apartament in casa veche ~60mp, instalatie existenta cu calorifere, centrala veche (imergas) s-a defectat din nou dupa aprox 18ani de functionare. Analizez variante intre reparatia ei / sau schimb cu una noua.
Varianta cu o centrala noua
1. condensul daca merge direct pe canalizare ajunge in tubulatura de fonta. Am vazut rezultatul pe tevi de cupru dupa cativa ani: nu e imbucurator.
CE EFECT ARE CONDENSUL ASUPRA TEVII de CANALIZARE DE FONTA ?
2. casa are parchet masiv si gresie in bucatarie pe care nu doresc sa le schimb. Exista posibilitatea montarii incalzirii in pereti sau tavan? trebuie facuta o izolare? Oare e pe site o pag cu ceva detalii?
Multumesc, Razvan
1. Condensul e acid. Plasticul e insensibil. Pentru fontă = neutralizator de condens, cca 100 lei. Interesant cu acel cupru: țeavă condens de 20 de ani fără vreo mâncare. Probabil, condens mai puțin.
2. Există încălzire în pereți, tavan. Nu găsiți pe site un articol dedicat. Izolație = facturi mici. Fără izolație = facturi mari.
Buna,
Pentru un apartament de 70 de mp, care ar fi cea mai potrivita alegere intre Immergas Victrix Tera, Ariston Clas One si Bosch Condens 2300 W? Bugetul maxim e 3500.
Topul rămâne cel din articol. Însă, pentru cele 3 modele înșirate, părerea mea n-ar trebui să conteze. Io am Clas-ul.
—
Buget 3.500 lei = Genus, evident, clar, fără vreo urmă de minim dubiu.
Va multumesc! Vom lua Genus.
◉‿◉/
S-o folosiți sănătoși!