Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Centrale
  3. Setări centrală Viessma...

Setări centrală Viessmann Vitodens 100-W

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Setări centrală Viessmann Vitodens 100-W (combi sau cu boiler separat)

Viessmann e un brand cunoscut în lume (fiabil, eficient, inovator etc). Însă, pentru case de locuit cu încălzire în pardoseală (adaptate meteo) sunt în urma altor modele de CTgaz (putere minimă, pompă de circulație, racorduri, setări, simplitate). CTgaz Viessmann (destul de complicate) par a fi destinate pentru domeniul comercial (hoteluri, birouri ș.a.), nu cel rezidențial.

NU o sugerăm pentru încălzire în pardoseală clienților noștri.

Motivul: fără să putem seta, pompa de circulație modulează în funcție de puterea arzătorului, nu după Δt (tur-retur) → 3 variante sugerate clienților noștri cu IPAT:

A. temperatură agent termic foarte joasă + scoasă mufa PWM din pompă + termostat ON/OFF setat pe 30°C, deci va cere căldură 24/7, termostatul devine termometru; vara va fi setat pe 20°C ⇒ va opri pompa de circulație (varianta sugerată de noi, detalii în articol); vezi și propunerea noastră de automatizare IPAT;
B. temperatură agent termic mai mare ⇒ eficiența arderii va fi puțin mai mică (varianta simplă, fără montaj și fără bani de investit);
sau
C. temperatură agent termic foarte joasă + o pompă externă montată sub centrală pe tur (sugerăm) sau retur ⇒ un consum puțin mai mare de curent electric (varianta mai scumpă montaj, investiție).

Scheme Viessmann

Destul de complicat, dar de ajutor, Viessmann ne dă scheme hidraulice, elemente externe (pompe, vane cu 2..3 căi, butelie egalizare, senzori etc.), automatizarea și setările corespunzătoare fiecărei configurații hidraulice.
viessmann-schemes.com.

Pentru comanda unei pompe externe circuit direct (fără amestec – încălzire în pardoseală sau calorifere) este nevoie de modulul ADIO EM-P1. În plus, Viessmann interpune și o butelie de egalizare; însă, putem renunța la butelie – pompa externă să nu fie prea puternică, setată pe minim. Orice brand/model de pompă tip 25-40 ar fi ok, indiferent de aria casei cu IPAT (100..400m²).

Scheme, elemente externe, automatizări, setări interfață și aplicație ViGuide
Vitodens 100-W fără pompă externă (propunerea noastră, varianta A)
Vitodens 100-W cu pompă externă (var. B)
Vitodens 100-W cu pompă externă, cu boiler acm (var. B)
Scheme Viessmann

Fără modul ADIO

Pompa externă poate fi comandată și altfel (fără modulul ADIO EM-P1):
1) automat printr-un termostat; termostatul pornește pompa când temperatura din casă scade la o anume valoare, de pildă la 21,9°C, repornită la 22,1°C.
ori
2) manual (ștecher scos din priză sau prin telefon cu o priză wifi); poate fi utilizată doar pe ger, nu și toamna, primăvara.
Pompa externă nu blochează curgerea (ca un robinet), deci poate fi oprită, iar circulația agentului termic va fi asigurată de pompa din Viessmann.

În toate situațiile va fi folosită adaptarea meteo (senzor extern).

Estimez că viitoarele loturi de Viessmann vor avea pompa de circulație cu modulare după Δt (tur-retur), nu după putere arzător. Probabil, racorduri tur și retur de 1”, nu 3/4” cum sunt acum.

Nu pentru IPAT adaptată meteo

Deocamdată, Vitodens nu e pentru încălzire în pardoseală sibotherm adaptată meteo, simplă, eficientă, cu un confort uniform, continuu (fără vârfuri de prea-rece/prea-cald) în casele de locuit și alte clădiri.

Pompa de circulație Viessmann

Modulează continuu în funcție de puterea arzătorului, nu de temperatura agentului termic (Δt = tur-retur), iar arzătorul va funcționa pe 10..15% tot sezonul rece, adică 3..4..rar_5 kW, implicit pompa va funcționa cu 10..15% din puterea maximă, deci vor fi debite de cca 6..10 ori mai mici. V. mai jos modulare pompă.

Pompe de circulație alți fabricanți

Dpmdv, Viessmann-ii au ales un soft nepotrivit (ciudat) pentru IPAT; nu-l întâlnim nici la majoritatea CTgaz, nici la vreo PdC aer-apă cu preț decent sau de peste 10.000€. Dimpotrivă, mai nou – după 2022 – fabricanții dotează CTgaz și PdC aer-apă cu pompe de circulație foarte puternice; au făcut upgrade de la 40..45W la pompe cu puteri duble, de 80..90W; evident cu modulare turații în funcție de Δt = tur-retur, nu de puterea termică dezvoltată. Excelent, unii au mărit și racordurile tur, retur de la 3/4” la 1”.

Pompă fără setări

Nu-i putem impune:
a) turații modulante mai mari (xy% × putere arzător)
b) turații modulante minime (un prag de minim)
c) turații fixe (nici mari, nici mici).
Setări elementare găsite la majoritatea CTgaz și PdC aer-apă.

Temperatură agent termic

Pentru încălzirea în pardoseală face debite prea mici, pe ger va trebui să folosim apă mai caldă prin țevi, spre 50°C/tur = scade eficiența arderii + pot apărea zone prea calde sub anumite tipuri de parchet care pretind șapă cu maxim 29°C.

Putere minimă peste 3kW

Face peste 3kW la 50/30°C tut/retur, pentru încălzirea în pardoseală, nu poate coborî sub 3kW. De 6+ ani, observăm diferență de confort toamna-devreme, primăvara-târziu între Genus cu Pmin 2kW și Clas cu Pmin 3kW. Știu că pare aiurea, dar 1kW înseamnă mult (de fapt, 33%) pentru confortul termic și funcționarea continuă (fără porniri-opriri), mai ales pentru casele moderne foarte bine gândite și izolate termic.

Setări sugerate

Manuale Viessmann
Intrare în meniu = apăsare simultan 4 secunde tastele meniu + ok
b.1 Conectare cu software
b.2 Configurație sistem
b.3 Diagnoză
b.4 Istoric erori
b.5 Asistent punere în funcțiune
b.6 Măsurare puteri max/min
Navigare prin b.2
1. Temperatură maximă tur CT toate zonele: 45°C; poate fi mai jos/mai sus
2. Regim funcționare pompă: 1 = automat = pornit indiferent de temperatura apei sau de cererea termostatului

Doar din setări, nu se poate impune turație fixă maximă pompei; nu se poate opta între fixă sau modulantă. Turația depinde de puterea termică a arzătorului. La pct. 4 se poate alege cât la sută să fie turația maximă.

Pompa are 2 cabluri: 1) de alimentare 230V și 2) de date, PWM, v. poza de mai jos.
Semnalul PWM este pentru modulare turații.
Pentru turație fixă, trebuie scoasă mufa PWM din pompă.
O întrerupere a cablului de date nu generează mesaj de avarie. Pompa va funcționa mereu cu 100% din puterea maximă impusă la pct. 4 fără cablul PWM.

pas 1: CT scoasă din priză; apoi
pas 2: scoasă mufa PWM.

Atenție regim vară!
Fără mufa PWM, pompa va funcționa continuu chiar și vara când încălzirea e dezactivată. Va trebui re-racordată mufa PWM. Pentru majoritatea = incomod.

Pompă externă
Se poate monta o pompă suplimentară pe bara comună de retur (sub centrală). Astfel că nu va mai fi cazul scoaterii PWM-ului din pompa de circulație.
3. Anti opărire acm: 1 = pornit, max. 60°C
4. Turație maximă pompă: 100%; nu înseamnă turație fixă, ci cât va tura maxim
5. Uscare pardoseală (deloc folosită de utilizatori); v. protocol uscare în proiect
6. Putere minimă încălzire: 0..100%; încercăm c. m. mică valoare; pot fi erori de aprindere eșuată ⇒ mărim puțin valoarea
7. Putere maximă încălzire: 0..100%, încercăm c. m. mică valoare, depinde de necesarul de căldură al casei; verificați Necesar căldură în proiectul de IPAT

Este utilă o valoare mică pentru ca, la rândul ei, puterea de pornire să fie cea mai mică. Când puterea de pornire e prea mare, toamna și primăvara arzătorul va funcționa doar câteva secunde pentru că apa atinge rapid temperatura de setpoint; apoi arzătorul așteaptă un timp pentru repornire, de obicei 3 minute (protecție împotriva unui număr prea mare de porniri/opriri).
8. Temperatură maximă încălzire zona 1: 45°C ; poate fi mai jos/mai sus, nu mai mare față de pct. 1
9. Adaptare meteo: 1 = doar temperatura exterioară sugerăm; 7 = temperatura exterioară cu influență din partea termostatului OpenTherm
La C9 Conectare externă circuit de încălzire, alegem 0.
0 – Fără conectare externă a circuitului de încălzire
1 – Conectare externă a circuitului de încălzire CÎ1
2 – Conectare externă circuit de încălzire CÎ2
3 – Conectare externă a circuitului de încălzire CÎ1 și CÎ2 (extensie EM-EA1 (DIO) necesară)
La fel, C14=0.
10. Influență asupra adaptării meteo a temperaturii interioare; setăm 0 pentru IPAT; poate fi termostat modulant Viessmann sau OpenTherm universal
11. și 12. se referă la adaptare meteo zona 2 (nu e cazul clienților sibotherm)
GPL: pentru funcționare pe GPL e nevoie de duze speciale; doar un ing. service face, nu se poate alege gaz natural sau GPL numai din setări. V. CTgpl din setări.
Setări sugerate centrală termică Viessmann Vitodens

Cabluri 230V și PWM pompă

Setari centrala Viessmann cablu PWM pompa
Setări centrală Viessmann cablu PWM pompă
Setari centrala Viessmann cablu PWM pg. 89
Setări centrală Viessmann Vitodens 100 2021
cablu PWM pompă pg. 89

Viessmann Vitodens 100-W și 111-W ne lasă să umblăm doar la câțiva parametri. În rest, numai inginerii de service; care, de altfel, nu umblă nici atât, chiar interzic utilizatorului să nu care cumva să se atingă de butoanele propriei centrale plătite.

Atenție regim vară!
Fără mufa PWM, pompa va funcționa continuu chiar și vara când încălzirea e dezactivată. Va trebui re-racordată mufa PWM, pentru majoritatea lumii = incomod. Cu un termostat ON/OFF setat pe 20°C vara, va fi mai comod.

Pompă externă
Poate fi adăugată o pompă externă pe bara comună de tur (sub centrală). Astfel că nu va mai fi cazul scoaterii PWM-ului din pompa de circulație (vezi început articol).

Caracteristica internă a pompei

Setare centrala Viessmann pompa
Setare centrală Viessmann pompa de circulație
După părerea mea: o alegere nu foarte inspirată pentru caracteristica pompei. Cum crește debitul, scade vertiginos înălțimea de pompare.

Modulare pompă f(kW)

Setare centrala Viessmann pompa modulanta functie de putere
Setare centrală Viessmann pompa modulantă funcție de putere arzător
Pompa modulează forțat în funcție de puterea arzătorului.

Curbe de adaptare meteo

Setare centrala Viessmann curbe adaptare meteo
Setare centrală Viessmann curbe de adaptare meteo

Curbele mi se par destul de abrupte, însă se pot domoli din setări, înclina în jos.
Curbele mai mari de 0,5 sunt prea înalte pentru clienții sibotherm.

Setari centrala Viessmann app 1
Setări centrală termică Viessmann Vitodens
curba de adaptare meteo 0,3
Setari centrala Viessmann app 2
Setări centrală termică Viessmann Vitodens
Pentru încălzire în pardoseală
nu folosim orar,
nu folosim temperaturi diferite ale aerului din casă.

Senzor extern

Pentru modelele noi (după 2021) poate fi original sau un termistor NTC 10 kOhmi (2 lei).

De la un cititor: „… regleta unde am conectat cele doua fire ale senzorului extern era întoarsă invers, cu firele ce duc la placă spre pompă, astfel că eu am conectat prima dată S.ext la PlusBus. Mi-a dat eroare. Văzând poza din cartea tehnica, mi-a venit ideea să ridic de regletă și am întors-o invers.”

Probabil, va merita și timpul „pierdut” cu citirea comentariilor, experiența celor care au Viessmann.

Util: Grup de pompare și amestec pe cale de dispariție

Încălzire în pardoseală probleme? Ce caută lumea pe Google iarna cu centrală nepotrivită și automatizare ON/OFF?