Setări centrală Viessmann Vitodens 100-W (combi sau cu boiler separat). Acest articol nu înlocuiește manualul, prescripțiile tehnice Viessmann.
Video setări CTgaz Viessmann |
---|
Viessmann Vitodens 100-W range boiler commissioning (2021) video Viessmann Academy |
Viessmann Vitodens 100-W B1KF combi boiler (2021) video Thornhill Plumbing and Heating |
VESTE BUNĂ 19.11.2024
Un tehnician Viessmann poate schimba turația minimă a pompei de circulație. În cazul nostru, Sibotherm, turația minimă va fi setată pe 100% – sau cât permite maxim softul respectiv, noi nu-l cunoaștem – ar fi foarte ok și un maxim de 70..90%. Vezi comentariul Service Assistant not publicly available.
✓ Textul articolului rămâne valabil, chiar dacă, probabil, ar trebui făcute mici ajustări după ce-a ajuns la noi informația de mai sus.
Viessmann e un brand cunoscut în lume (fiabil, eficient, inovator etc). Însă, pentru case de locuit cu încălzire în pardoseală (adaptate meteo) sunt în urma altor modele de CTgaz (putere minimă, pompă de circulație, racorduri, setări, simplitate). CTgaz Viessmann (destul de complicate) par a fi destinate pentru domeniul comercial (hoteluri, birouri ș.a.), nu cel rezidențial.
NU o sugerăm pentru încălzire în pardoseală clienților noștri.
Motivul: fără să putem seta, pompa de circulație modulează în funcție de puterea arzătorului, nu după Δt (tur-retur) → 3 variante sugerate clienților noștri cu IPAT:
A. temperatură agent termic foarte joasă + scoasă mufa PWM din pompă + termostat ON/OFF setat pe 30°C, deci va cere căldură 24/7, termostatul devine termometru; vara va fi setat pe 20°C ⇒ va opri pompa de circulație (varianta sugerată de noi, detalii în articol); vezi și propunerea noastră de automatizare IPAT;
B. temperatură agent termic mai mare ⇒ eficiența arderii va fi puțin mai mică (varianta simplă, fără montaj și fără bani de investit);
sau
C. temperatură agent termic foarte joasă + o pompă externă montată sub centrală pe tur (sugerăm) sau retur ⇒ un consum puțin mai mare de curent electric (varianta mai scumpă montaj, investiție).
Scheme Viessmann
Destul de complicat, dar de ajutor, Viessmann ne dă scheme hidraulice, elemente externe (pompe, vane cu 2..3 căi, butelie egalizare, senzori etc.), automatizarea și setările corespunzătoare fiecărei configurații hidraulice.
viessmann-schemes.com.
Pentru comanda unei pompe externe circuit direct (fără amestec – încălzire în pardoseală sau calorifere) este nevoie de modulul ADIO EM-P1. În plus, Viessmann interpune și o butelie de egalizare; însă, putem renunța la butelie – pompa externă să nu fie prea puternică, setată pe minim. Orice brand/model de pompă tip 25-40 ar fi ok, indiferent de aria casei cu IPAT (100..400m²).
Scheme, elemente externe, automatizări, setări interfață și aplicație ViGuide |
Vitodens 100-W fără pompă externă (propunerea noastră, varianta A) |
Vitodens 100-W cu pompă externă (var. B) |
Vitodens 100-W cu pompă externă, cu boiler acm (var. B) |
Fără modul ADIO
Pompa externă poate fi comandată și altfel (fără modulul ADIO EM-P1):
1) automat printr-un termostat; termostatul pornește pompa când temperatura din casă scade la o anume valoare, de pildă la 21,9°C, repornită la 22,1°C.
ori
2) manual (ștecher scos din priză sau prin telefon cu o priză wifi); poate fi utilizată doar pe ger, nu și toamna, primăvara.
Pompa externă nu blochează curgerea (ca un robinet), deci poate fi oprită, iar circulația agentului termic va fi asigurată de pompa din Viessmann.
În toate situațiile va fi folosită adaptarea meteo (senzor extern).
Estimez că viitoarele loturi de Viessmann vor avea pompa de circulație cu modulare după Δt (tur-retur), nu după putere arzător. Probabil, racorduri tur și retur de 1”, nu 3/4” cum sunt acum.
Nu pentru IPAT adaptată meteo
Deocamdată, Vitodens nu e pentru încălzire în pardoseală sibotherm adaptată meteo, simplă, eficientă, cu un confort uniform, continuu (fără vârfuri de prea-rece/prea-cald) în casele de locuit și alte clădiri.
Pompa de circulație Viessmann
Modulează continuu în funcție de puterea arzătorului, nu de temperatura agentului termic (Δt = tur-retur), iar arzătorul va funcționa pe 10..15% tot sezonul rece, adică 3..4..rar_5 kW, implicit pompa va funcționa cu 10..15% din puterea maximă, deci vor fi debite de cca 6..10 ori mai mici. V. mai jos modulare pompă.
Pompe de circulație alți fabricanți
Dpmdv, Viessmann-ii au ales un soft nepotrivit (ciudat) pentru IPAT; nu-l întâlnim nici la majoritatea CTgaz, nici la vreo PdC aer-apă cu preț decent sau de peste 10.000€. Dimpotrivă, mai nou – după 2022 – fabricanții dotează CTgaz și PdC aer-apă cu pompe de circulație foarte puternice; au făcut upgrade de la 40..45W la pompe cu puteri duble, de 80..90W; evident cu modulare turații în funcție de Δt = tur-retur, nu de puterea termică dezvoltată. Excelent, unii au mărit și racordurile tur, retur de la 3/4” la 1”.
Pompă fără setări
Nu-i putem impune:
a) turații modulante mai mari (xy% × putere arzător)
b) turații modulante minime (un prag de minim)
c) turații fixe (nici mari, nici mici).
Setări elementare găsite la majoritatea CTgaz și PdC aer-apă.
Temperatură agent termic
Pentru încălzirea în pardoseală face debite prea mici, pe ger va trebui să folosim apă mai caldă prin țevi, spre 50°C/tur = scade eficiența arderii + pot apărea zone prea calde sub anumite tipuri de parchet care pretind șapă cu maxim 29°C.
Putere minimă peste 3kW
Face peste 3kW la 50/30°C tut/retur, pentru încălzirea în pardoseală, nu poate coborî sub 3kW. De 6+ ani, observăm diferență de confort toamna-devreme, primăvara-târziu între Genus cu Pmin 2kW și Clas cu Pmin 3kW. Știu că pare aiurea, dar 1kW înseamnă mult (de fapt, 33%) pentru confortul termic și funcționarea continuă (fără porniri-opriri), mai ales pentru casele moderne foarte bine gândite și izolate termic.
Setări sugerate
Manuale Viessmann |
Intrare în meniu = apăsare simultan 4 secunde tastele meniu + ok |
b.1 Conectare cu software b.2 Configurație sistem b.3 Diagnoză b.4 Istoric erori b.5 Asistent punere în funcțiune b.6 Măsurare puteri max/min |
Navigare prin b.2 ↓ |
1. Temperatură maximă tur CT toate zonele: 45°C; poate fi mai jos/mai sus |
2. Regim funcționare pompă: 1 = automat = pornit indiferent de temperatura apei sau de cererea termostatului Doar din setări, nu se poate impune turație fixă maximă pompei; nu se poate opta între fixă sau modulantă. Turația depinde de puterea termică a arzătorului. La pct. 4 se poate alege cât la sută să fie turația maximă. Pompa are 2 cabluri: 1) de alimentare 230V și 2) de date, PWM, v. poza de mai jos. Semnalul PWM este pentru modulare turații. Pentru turație fixă, trebuie scoasă mufa PWM din pompă. O întrerupere a cablului de date nu generează mesaj de avarie. Pompa va funcționa mereu cu 100% din puterea maximă impusă la pct. 4 fără cablul PWM. pas 1: CT scoasă din priză; apoi pas 2: scoasă mufa PWM. Atenție regim vară! Fără mufa PWM, pompa va funcționa continuu chiar și vara când încălzirea e dezactivată. Va trebui re-racordată mufa PWM. Pentru majoritatea = incomod. Pompă externă Se poate monta o pompă suplimentară pe bara comună de retur (sub centrală). Astfel că nu va mai fi cazul scoaterii PWM-ului din pompa de circulație. |
3. Anti opărire acm: 1 = pornit, max. 60°C |
4. Turație maximă pompă: 100%; nu înseamnă turație fixă, ci cât va tura maxim |
5. Uscare pardoseală (deloc folosită de utilizatori); v. protocol uscare în proiect |
6. Putere minimă încălzire: 0..100%; încercăm c. m. mică valoare; pot fi erori de aprindere eșuată ⇒ mărim puțin valoarea |
7. Putere maximă încălzire: 0..100%, încercăm c. m. mică valoare, depinde de necesarul de căldură al casei; verificați Necesar căldură în proiectul de IPAT Este utilă o valoare mică pentru ca, la rândul ei, puterea de pornire să fie cea mai mică. Când puterea de pornire e prea mare, toamna și primăvara arzătorul va funcționa doar câteva secunde pentru că apa atinge rapid temperatura de setpoint; apoi arzătorul așteaptă un timp pentru repornire, de obicei 3 minute (protecție împotriva unui număr prea mare de porniri/opriri). |
8. Temperatură maximă încălzire zona 1: 45°C ; poate fi mai jos/mai sus, nu mai mare față de pct. 1 |
9. Adaptare meteo: 1 = doar temperatura exterioară sugerăm; 7 = temperatura exterioară cu influență din partea termostatului OpenTherm La C9 Conectare externă circuit de încălzire, alegem 0. 0 – Fără conectare externă a circuitului de încălzire 1 – Conectare externă a circuitului de încălzire CÎ1 2 – Conectare externă circuit de încălzire CÎ2 3 – Conectare externă a circuitului de încălzire CÎ1 și CÎ2 (extensie EM-EA1 (DIO) necesară) La fel, C14=0. |
10. Influență asupra adaptării meteo a temperaturii interioare; setăm 0 pentru IPAT; poate fi termostat modulant Viessmann sau OpenTherm universal |
11. și 12. se referă la adaptare meteo zona 2 (nu e cazul clienților sibotherm) |
GPL: pentru funcționare pe GPL e nevoie de duze speciale; doar un ing. service face, nu se poate alege gaz natural sau GPL numai din setări. V. CTgpl din setări. |
Cabluri 230V și PWM pompă
Viessmann Vitodens 100-W și 111-W ne lasă să umblăm doar la câțiva parametri. În rest, numai inginerii de service; care, de altfel, nu umblă nici atât, chiar interzic utilizatorului să nu care cumva să se atingă de butoanele propriei centrale plătite.
Atenție regim vară!
Fără mufa PWM, pompa va funcționa continuu chiar și vara când încălzirea e dezactivată. Va trebui re-racordată mufa PWM, pentru majoritatea lumii = incomod. Cu un termostat ON/OFF setat pe 20°C vara, va fi mai comod.
Pompă externă
Poate fi adăugată o pompă externă pe bara comună de tur (sub centrală). Astfel că nu va mai fi cazul scoaterii PWM-ului din pompa de circulație (vezi început articol).
Caracteristica internă a pompei
Modulare pompă f(kW)
Curbe de adaptare meteo
Curbele mi se par destul de abrupte, însă se pot domoli din setări, înclina în jos.
Curbele mai mari de 0,5 sunt prea înalte pentru clienții sibotherm.
Senzor extern
Pentru modelele noi (după 2021) poate fi original sau un termistor NTC 10 kOhmi (2 lei).
De la un cititor: „… regleta unde am conectat cele doua fire ale senzorului extern era întoarsă invers, cu firele ce duc la placă spre pompă, astfel că eu am conectat prima dată S.ext la PlusBus. Mi-a dat eroare. Văzând poza din cartea tehnica, mi-a venit ideea să ridic de regletă și am întors-o invers.”
Probabil, va merita și timpul „pierdut” cu citirea comentariilor, experiența celor care au Viessmann.
Util: Grup de pompare și amestec pe cale de dispariție
Încălzire în pardoseală probleme? Ce caută lumea pe Google iarna cu centrală nepotrivită și automatizare ON/OFF?
Eu chiar am studiat acum Vitodens 100-W . Toate setarile pe care le faci pe Ariston , le poti face si pe Vitodens 100-W . Nu exista setare de Ariston pe care sa n-o poti face si pe Vitodens 100-W .
Are meniurile „P” , meniurile „C” si meniurile de service „b”
Si pe deasupra are aplicatia de telefon ViCare .
Aplicatia ViCare face mai mult decat un afisaj, e o telecomanda de peste tot din lume. Mult mai comod si util ca orice display de centrala .
Daca se mareste turatia minima a pompei la 85% si aia maxima la 100% , atunci poate functiona pe IPAT direct , fara GPA si fara Butelie de Egalizare .
Si e suficienta varianta de 25kW , chiar si pentru apa calda ( fiindca ii maresti turatia pompei si pe partea de apa calda , nu doar la incalzire )
Curba de termoreglare se poate alege foarte usor si intuitiv din aplicatia ViCare unde apare sub forma grafica si usor de inteles .
Ar fi util daca ai avea si un canal de youtube , unde ai putea posta anumite setari sau informatii in format video , pentru cine nu se descurca cu unele setari .
Daca doresti si nu te deranjeaza video-urile astea doua de mai jos poti sa le postezi aici la tine pe site pentru cine cauta cum sa seteze centrala Vitodens 100-W sa functioneze in regimul : Compensare Meteo
desigur , pe langa explicatiile tale de pe site legate de setarile specifice pentru IPAT direct ( fara GPA , si fara butelie de egalizare )
=======================
New Vitodens 100 range boiler commissioning (2021)
VIDEO1
=======================
Viessmann vitodens 100-W B1KF combi boiler (new 2021model)
VIDEO2
Mersi de info și video, Luk.
Când ziua mea ar avea vreo 72 de ore, cred c-aș găsi și timpul de a face pe vlogger-ul pe youtube.
Dar nu trebuie sa faci tu acele video-uri cu setarile centralelor . Ci sa-ti trimita utilizatorii experimentati , care au reusit sa seteze corect centrala , un video cu setarile facute , si tu doar sa le postezi pe canalul site-ului tau . A fost doar o idee pentru o mai usoara intelegere a setarilor .
Stii cum se zice : ” o imagine face o mie de cuvinte ” . Dar un video ii mult mai mult si decat imaginile si explicatiile din manual . Doar vezi ca cu Tik Tok se castiga ( sau nu ) alegeri , prin urmare explicatii de setari de centrale si pompe de caldura ar fi un real ajutor pentru toti utilizatorii site-ului .
Ai dreptate , meniul la Ariston Genus / Alteas One/One+ e cel mai complet si simplu de inteles . Modelele One+ au placile de baza realizate de catre Siemens . Daca in timp NU vor mai fi probleme la ele , cum au modelele vechi de One ( fara Plus ) , Genus-ul se poate pune de departe pe primul loc , chiar daca n-are modulatia de 1:20 .
Vitodens 100-W nu-i chiar asa de simplu de inteles , trebuie putin „brainstorming” , pana te prinzi de meniurile „P” , „C” si „b” impreuna cu ViCare .
E putin ambigua informatia din manual , fiindca si la C7 – 4 , dar si la b.2 – 9 – 4 scrie cam aceiasi treaba – se poate vedea in imaginile de mai jos
Fiindca meniul de „Coeficient de influenta a ambiantei” ii la meniul b.2 – 10 – se poate vedea in imaginile de mai jos .
Si pentru racordul direct la incalzire in pardosea , se selecteaza : C8 – 1 ?
La meniul C8 – 1 exista optiunea : ” 1 – circuit de incalzire direct fara preselector hidraulic ” , adica racordare directa la IPAT fara Butelie de Egalizare
Care-i diferenta intre meniurile : C7 – 4 si b.2 – 9 – 4 ? Fiindca ambele inseamna acelasi lucru ! Se poate vedea in imaginle de mai jos , care sint screenshoturi din manualul Vitodes 100-W B1KF
Sau gresesc ?
POZĂ1; POZĂ2; POZĂ3
============
Marius
6 decembrie 2023 la 10:06
clic lung = share comentariu
LINK comentariu
Salut Bogdan ,
Am reusit sa setez senzorul extern , din optiunile meniului b5 : C1 , C2 …. C 14 . Setat conform instructiunilor tale :
C7 , setarea 4 – Comandat de temperatura exteriora ,
C9 , setarea 0 – Fara conectare externa a circuitului de incalzire ,
C14 , setarea 0 – Fara functie .
Apoi am pus centrala pe curba 0,5 : 34 C pe tur la 0 C afara .
Nu am gasit in meniul b2 , setarea 9-Adaptarea meteo
Pe forum poti sa intrii in contact cu alti utilizatori prin mesaje private , fara nici un GDPR , fiindca iti setezi ce nickname doresti , fara sa-ti divulgi numele ( daca asta ar fi o problema pentru cineva )
Asta e site de tehnica , si nu de politica sa avem probleme cu GDPR .
Oricine poate sa-si faca o adresa de email fake , si n-are nici o treaba cu GDPR-ul.
Eu zic ca la Vitodens 100-W regimul Compensare Meteo se seteaza la meniul C7-4 si NU la b.2 – 9 . Si de asta eram curios cum si-a setat Marius regimul compensare Meteo .
Eu am screenshot din softul ViGuide cu meniul exact unde se seteaza turatia minima a pompei , iar softul ViGuide e disponibil SI pentru partenerii locali Viessmann , NU doar pentru tehnicienii angajati Viessmann .
Si ViGuide se poate folosi si online , NU doar personal , sa astepti sa vina cineva din Brasov , chiar si 400km pentru o setare de 5 minute .
L-ai anuntat pe Marius ca vreau sa iau legatura cu el , si n-a raspuns nimic ?
Daca da, atunci pot intelege . Omul nu vrea sa ofere detalii , si asta e .
Ar fi mult mai usor daca ai avea si tu un forum , si cand cauta cineva un subiect anume sa-l gaseasca mai usor , NU sa-si piarda o saptamana pana citeste mii de comentarii .
Absolut deloc nu-i clar legat de cum se seteaza senzorul extern .
La meniul b.2 – 9 = ” Room Compensation HC 1 ” – 9 ” Regim de functionare circuit de incalzire 1 , coeficient de influenta a ambiantei ”
Asta scrie la b.2 – 9
Senzorul extern NU se seteaza de la meniurile ” C7 – Regim de Functionare ” ?
” 4 – Comandat de temperatura exterioara ”
Adica modul de functionare cu senzor extern se seteaza la meniul : C7 – 4
Sau gresesc ?
Bogdan , ce zici de varianta asta ? E posibil ? :
sa se scoata doar firul direct de PWM din pompa , dar firul de Feedback sa ramana conectat la pompa .
Iar cand arzatorul e pornit , firul direct de PWM fiind scos , pompa va functiona la turatia fixa maxima = 100%
Dar cand arzatorul e oprit , prin firul de feedback , se trimite semnal ca turatia pompei sa treaca la minim .
Ce zici de varianta asta ?
E posibil asa ceva ?
Sau gresesc ?
Luk, nu m-a interesat, nici nu mi-ar plăcea, nu mă preocupă să meșteresc aparatele electronice. N-am umblat niciodată în automatizarea proprie a PdC/CTgaz de comandă și forță. Răspunsul e: habar n-am.
Cel mai simplu, comod, sigur: cumpăr aparatul termic care face – din fabrică (fără meștereli) – cât mai apropiat de ceea ce vreau eu. Evident, încă nu am noroc de aparatul pe care-l vreau io:
– modulare putere termică de la 0,1kW la 45kW (2 dușuri serioase),
– pompa de circulație să moduleze de la deltaT 0..1°C,
– să oprească încălzirea funcție de temperatura de afară,
– să ajusteze senzorul de interior curba de adaptare, dar pentru încălzire în pardoseală, nu pentru calorifere pac-pac-rapid,
– etc.
UPDATE ! Softul cu care se modifica turatia minima a pompei din Vitodens 100-W ii ViGuide ! Soft pe care il au si partenerii Viessmann , nu doar angajatii Viessmann .
Informatie 100% sigura .
Si se poate realiza si Online prin Internet , nu-i nevoie de prezenta fizica.
La debitul de 1m3/h pompa UPM4 din Graficul Grundfos are inaltimea de pompare = 7.5mCA ( 750mbar )
in timp ce din Graficul Viessmann Vitodens 100-W inaltimea de pompare la debitul 1m3/h = 2.2mCA ( 220 mbar )
Daca se scoate cablul PWM , inaltimea de pompare la 1m3/h va fi de 7.5mCA ( 750mbar ) ?
Sau 2.2mCA ( 220 mbar ) ?
Fiindca , cu cablul PWM scos , pompa Grundfos UPM3/UPM4 15-75 va fi ca o pompa externa , fara nici o legatura cu centrala .
Iar pompa Grundfos UPM3/UPM4 15-75 la debitul de 1m3/h are inaltimea de pompare = 7.5mCA ( 750mbar ) – conform graficului pompei din fisa tehnica Grundfos .
Poate ar mai fi SI varianta de a monta un generator PWM extern la pompa centralei Vitodens 100-W , si semnalul de feedback sa vina TOTUSI de la centrala . Adica atunci cand vine semnalul de feedback ca arzatorul e oprit sa scada turatia pompei , iar cand arzatorul e pornit sa porneasca cu turatia setata din generatorul PWM extern :
Programming XY KPWM & ZK PP1K PWM Signal Generator For Use With an MC2100 Treadmill Motor Controller YOUTUBE
Caldura specifica capacitatea calorica – LINK1, LINK2
1.16 = 4184/3600
Capacitatea Termica Specifica a apei
Se poate vedea formula in imaginea de mai sus .
Nu poate sa fie mai mic schimbatorul de caldura la o centrala decat la aia de 32kw fiindca toate centralele au aceiasi greutate , atat aia de 19kw cat si centrala de 25kw si 32kw .
N-au greutati diferite .
Bună ziua!
Am o centrală Viessmann Vitodens 100-W 25kw-B1KF, centrală căreia i-am pus un senzor de temperatura exterioară. Îmi poate spune cineva cum pot regla curba termică?
Mulțumesc anticipat!
Intrare în meniu = apăsare simultan 4 secunde tastele meniu + ok
b.2 Configurație sistem
9. Adaptare meteo: 1 = doar temperatura exterioară
La meniul b.2 – 9 = ” Room Compensation HC 1 ”
Adica , nu-i ” Weather Compensation ” ( compensare meteo dupa senzorul exten de compensare meteo )
Am descris destul de clar (cred) sub-meniul b.2 în articol.
New Vitodens 100 range boiler commissioning (2021)
@Luis , in video asta de mai sus iti arata ca la meniul C7-4 poti seta ca centrala Vitodens 100-W model 2021 , sa functioneze in regim : Compensare Meteo ( Weather Compensation )
Curba de termoreglare ( Inclinarea si Nivelul ) le setezi din aplicatia de telefon Viessmann ViCare .
Daca centrala e conectata direct la IPAT , fara GPA si fara butelie de egalizare , se activeaza meniul C8 – 1 ( se poate vedea in video de mai sus )
Se poate vedea in video-ul de mai sus si cum se seteaza C9 si C14 .
Debit volumetric maxim vs Cantitate nominala de apa circulata la Tv/Tr = 80/60C
Care ii diferenta intre parametrii astia doi de mai sus ?
Fiindca , Cantitate nominala de apa circulata la Vitodens 100-W de 32kW = 1259 L/h , in timp ce la 25kW = 988L/h .
Marius a ales Vitodens 100-W de 32kW fiindca are „debitul” mai mare = 1259 L/h , decat la centrala de 25kW , dar defapt nu-i vorba de debitul volumetric maxim , ci de : ” Cantitate nominala de apa circulata la Tv/Tr = 80/60C ”
Dar e o diferenta intre Debit volumetric maxim si Cantitate nominala de apa circulata .
Nu-mi dau seama exact ce reprezinta acest parametru : Cantitate nominala de apa circulata la Tv/Tr = 80/60C .
Debitul volumetric maxim se citeste din graficul pompei , si e acelasi grafic si la centrala de 32kW ca si la 25kW si 19kW .
Doar turatia maxima a pompei difera : la 32kW = 100% in timp ce la 25kW = 75% .
Dar si la centrala de 25kW , turatia maxima se poate seta din meniul de service b.2-4 din 75% in 100% .
Iar daca turatia minima tehnicienii de la Viessmann o seteaza de la 60% la 85% asa cum i-au facut la Marius , atunci centrala de 25kW e mai potivita pentru IPAT , decat aia de 32kW , fiindca ambele au acelasi Pmin = 3.2kW la 50C/30C . Doar debitul de apa calda difera de la Ctgaz de 32kW la 25kW ( dar nu-i foarte mare diferenta de debite la ACM intre Ctgaz de 32kW si 25kW )
Se poate vedea in imaginea asta cum apare parametrul asta in manualul Viessmann : POZĂ
Luk, debitul caloric = debitul volumetric mc/h * Δt (tur-retur) °C. Unde vezi tu în formula asta cantitatea de apă?
Considerăm IPAT, o casă de 100mp are apă cca 100 litri, o casă de 200mp cca 200 litri. Evident, clădirea mai mare cere debit caloric mai mare. Dar, nu contează relevant cantitatea de apă, heh! Mă rog, neglijabil și pentru cercetătorii britanici. Nu că am cu 100 de litri mai multă apă plătesc factura mai mare.
Relevantă e puterea minimă, nu cea maximă; nici pompa de circulație dintr-o Viessmann de 24 versus 32 kW. Mă refer, evident, la case de locuit.
Defapt , formula ii : Q = V x 1.16 x Δt
Q = Debit Caloric in W sau kW
V = Debit Volumetric in L/h sau m3/h
Δt = ecart = delta T = diferenta temp TUR – RETUR
Cantitate nominala de apa circulata la Tv/Tr = 80/60C ii exprimat in L/h in manualul Viessmann , si ii debitul pompei la Puterea Maxima a centralei si Δt = 20C , 80/60C .
Centrala de 32kW e identica cu aia de 25kw si 19kW , si difera doar turatia maxima a pompei .
32kW = 100% , 25kW = 75% , 19kW = 65%
Adica , daca cumpar o centrala de 25kW , care ii mai ieftina decat aia de 32kW , si vreau sa fac din 25kW sa am 32kW , din meniul de service b2-4 , ii setez turatia maxima la 100% , si voi avea o centrala de 32kW la banii de 25kW . Fiindca doar setarea turatiei maxime a pompei difera.
Iar daca tehnicienii Viessmann ii maresc centralei de 25kW turatia minima la 85% , nu mai am nevoie de centrala de 32kW .
Si daca stau sa ma gandesc bine , chiar si de la 19kW pot sa am doar din turatia maxima a pompei o centrala de 32kW .
La apa calda , eu asa cred , ca tot din setari se pot obtine debite mai mari de ACM ( dar acolo n-am studiat destul de amanuntit ca sa fiu sigur de faptul asta )
Prin urmare , centrala de 32kW n-are debit mai mare decat aia de 25kW , asa cum a argumentat Marius . Fiindca si la centrala de 25kW daca ii setez turatia maxima a pompei la 100% , va avea acelasi debit maxim ca si la centrala lui de 32kW .
Da , stiu ca Pmin e ceea care conteaza ,si la toate modelele de Vitodens 100-W , Pmin = 3.2kW la 50C/30C .
Pentru cineva vrea , exista Vitodens 200-W cu Pmin = 1.9kW la 50C/30C , dar evident mult mai scumpa ca Vitodens 100-W .
Slăbuț, Luk. Dacă arzătorul și schimbătorul principal (cel elicoidal, dintr-o spiră de inox) din Viessmann-ul de 24kW sunt mai mici decât cele din Viessmann-ul de 32kW, cum mama ei de treabă, să dea aceeași putere, energie!? Heh, incredibil! Mda, ai impresia că pui o pompă de cartier și faci din CTgaz de 24kW una de 48kW!? Of, of!
Deși ne dai sfaturi de ne doare bila, să știi că centralele (ca și pompele de căldură) sunt GENERIC (sau comercial) denumite de 24, de 35kW (PdC de 6, de 10kW) șamd. Normal că puterea termică dezvoltată depinde de temperaturile de tur și retur + debitul volumetric. Adică, atât CTgaz, cât și PdC dezvoltă puteri termice diferite secundă de secundă. Evident, mă refer la cele care modulează.
1,16? Uau!
Nu vorbeam de unitățile de măsură, ci de formulă, dragă Luk. Știi de unde vine 1,16 (sau 1:0,86)? Heh! Repet, io cred că dac-ai face un blog, erai asaltat de cercetătorii britanici ai mapamondului.
LINK POZĂ
In imaginea ta de pe site ” Pompa CT calorifere, pompa CT pardoseala ” apare formula Debit Pompa = ( 15 x 0,86 ) / Δt
Acel ” 0,86 ” vine din 1/1.16 = 0.86
Calculele de transfer termic dintre teava PE-HD si pamant le-am facut acum 10 ani , la pompa de caldura sol-apa , colector spirala ( „slinky collector” ) 3 x 300m in pamant la 1.5m – 2m adancime .
Doar ca la PDC sol-apa ca sa nu inghete apa se mai adauga si 15-20% antigel in apa ( glycol ) ceea ce strica capacitatea termica specifica si implicit si transferul termic intre apa cu glycol si pamant .
Dar la IPAT , la apa c = 1,163 Wh/KgK .
Iar formula ta de debit din imagine foloseste constanta „0,86” care vine din 1/1,16 = 0,86
Te rog, observă că apar și unitățile de măsură pe lângă formulă.
Mda, cum am spus: nu mai aprob comentariile tale anul ăsta. Faci doar teoria chibritului, plictisești cititorii, nimic relevant, util.
A trebuit sa-ti raspund , ca m-ai intrebat daca stiu ce inseamna acel : 1,16 ( Wh/kgK ) . Daca nu-ti raspundeam ramanea consemnat ca habar n-am despre ce-i vorba , si doar am dat si eu Copy&Paste ca sa ma dau mare .
Te rog sa-mi stergi mesajele mele irelevante , pentru a nu plictisi cititorii site-ului tau . Eu doat ti-am expus ca Vitodens 100-W de 25kW se poate seta sa fie o centrala de 32kW prin modificarea turatiei maxima a pompei de la 75% la 100% . Atata tot .
Chiar te rog sa-mi stergi mesajele nesemnificative , si vorbesc serios , fara nici un pic de ironie sau ranchiuna .
mersi mult
La Vitodens 300-W , setarea Parametrul 86 = Inaltimea de Pompare Reziduala , iar Parametrul 87 = Presiunea Diferentiala Constanta . IPAT-ul trebuie sa functioneze cu pompa setata in modul : Presiune Diferentiala Constanta . Nu ma pot pronunta inca , DAR ar fi interesant , daca cu softul intern de la Viessmann , “Service Assistant” , s-ar putea coda si Parametrul 86 si 87 , si la centrala Vitodens 100-W . Nu stiu daca e posibil asa ceva si la Vitodens 100-W , dar ar fi o setare foarte interesanta pentru IPAT cu Vitodens 100-W .
Din ce oras esti Marius ? Ai o adresa de mail ? Cum te pot contacta ? Esti utilizator si pe forumul Softpedia ?
Unde scrie ca Vitodens 100-W de 32kW are debitul de 1259L/h ?
Vitodens 100-W indiferent de puterea nominala , toate modelele au aceiasi pompa Grundfos UPM4 15-75 . Doar la apa calda difera debitul . Pe partea de incalzire toate modelele au acelasi debit si aceiasi Putere Minima indiferent daca ii de 32kW sau 25 sau 19kw . Difera doar turatia maxima a pompei . Dar turatia maxima a pompei se poate seta de catre utilizator la ce valoare vrea beneficiarul .
Centrala de 32kw are turatia maxima = 100% . Dar chiar si la centrala de 11 , 19 si 25kw , proprietarul poate sa-si seteze turatia maxima a pompei la 100% .
====
Marius
14 martie 2024 la 16:57
„Eu am ales centrala de 32kw tocmai pentru pompa mai puternica 1259 l/h dar din pacate minimul de 60% nu ajuta cind e foarte frig afara : 1259×60%= 755 l/min . Poate pe cei cu instalatii IPAT mai mici ii ajuta si acest debit .”
Ramane intrebarea : ce turatie are pompa cand arzatorul la Vitodens 100-W ii oprit ?
Daca turatia minima ii setata de catre Viessmann la 85% , asta e bine si pentru vara ?
Ce diferenta e intre turatia minima de 85% si cablul scos din pompa ?
Cablul scos din pompa il poti pune inapoi in mufa , dar pe tehnicianul de la Viessmann nu-l poti chema anual de 2 ori sa seteze turatia minima la 85% iarna si 60% vara .
Ar fi interesant de stiut cat e debitul la turatia minima de 85% . Fiindca debitul postat de Marius de 1.3L/min ii debitul de pe un singur circuit si nu debitul total al centralei . Iar debitul de pe un circuit depinde de care circuite are el la IPAT .
Nu ne-a spus daca a trebuit sa plateasca sau nu pentru modificarea turatiei .
De ce nu se poate face on-line ? De ce trebuie sa vina tehnicianul Viessmann personal cu laptopul langa centrala ?
Ce inseamna ca arzatorul functioneaza la 8% si 10% ? Inseamna ca e in regim economic ? Si ca consuma gaz putin ?
Ce consum mediu zilnic de gaz are cu turatia schimbata fata de cum era inainte cu cablul PWM scos din mufa ? Pompa din Vitodens 100-W ii UPM4 15-75 , adica inaltime de pompare de 7.5mCA ( 750mbar ) . I-a marit tehnicianul Viessmann si inaltimea de pompare ? Fiindca din graficul pompei la debitul de 1000L/h inaltimea de pompare ii doar 2mCA ( 200mbar )
Salut Luk ,
Complici foarte mult lucrurile . Cred ca am descris destul de bine in restul postarilor modul meu de utilizare al centralei . Iti voi raspunde pe scurt si in masura in care ma pricep ( sunt economist ).
1. Turatia de 85% este ok si pentru vara , pentru ca atunci cind nu va mai fi cerere de caldura centrala se va opri si va intra in modul stand by ( la fel ca si cind as fi avut turatia minima de 60% ) . Aceasta inseamna ca arzatorul si pompa se vor opri ; comanda va fi data de soft si senzorul extern in functie de temperatura de afara . Asta s-a intimplat in primavara la mine . Centrala a pornit singura in toamna , cind s-a facut mai rece.
2. Turatia la 100% pe Vitodens 100-W / 32kw, este aprox. 1250 l/h . Calculezi 85% .
3. Nu poti chema tehnicianul cum vrei pentru problema asta . Eu am vorbit cu el in februarie , abia in iunie a ajuns la mine . Trecuse iarna . Nici nu am putut testa cum merge cu modificarea facuta (de asta am zis ca acum sunt in perioada de testare ) .
Modificarea turatiilor este un lucru bun , nu a negat nici el acest lucru . Gandeste-te ca daca as fi mers pe modul de functionare cu temperatura constanta pe tur , as fi avut turatie maxima 100% permanent ( este explicat in cartea tehnica a centralei ) .
4. Instalatia mea are 15 circuite , peste 1200 m teava , 17 mm diametru , am coturi la 90 de grade ( din pacate ) , 2 distribuitoare ( P+E ) , 2 coloane separate pentru fiecare distribuitor . Debitul depinde de fiecare instalatie in parte . Poate daca aveam instalatia mai mica ( ca la un aparament ) nu era nevoie sa scot mufa pompei in perioada rece.
5. Nu a costat nimic modificarea turatiilor pompei ( bravo Viessmann Brasov ! ) Nu s-a pus problema ca pierd garantia centralei .
6. Softul este proprietatea Viessmann si nu este dat instalatorilor . Modificarea nu se poate face online . Asta mi s-a spus .
7 . Acel 8% cred ca inseamna minimul centralei , adica 3.2kW . Nu mi-a venit atunci ideea sa il intreb pe tehnician daca si puterea minima se poate modifica.
8. Consumul depinde de temperatura de afara , asa ca un consum mediu zilnic voi calcula in ianuarie cind va fi mai frig . Atunci cred ca va fi mai relevant si ma voi uita pe factura veche , tot din ianuarie .
Mie mi se pare o instalatie simpla , softul centralei isi face singur treaba , am senzor extern de Ariston dar se impaca bine cu Viessmann ( he, he ! ) , ca nu imi pun alte probleme .
E cald in toata casa , softul centralei pe 22C , in dormitoare, la etaj se depaseste 22C ( 23.3 azi dimineata ) , la parter e si mai cald . Am placa de beton peste etaj izolata cu doua straturi de vata de 10 cm .
Caldura se pierde mult prin partea de etaj . Tin minte ca la tara, la parintii mei , pina sa izolam tavanul deasupra , cu un strat de vata de 10 cm , consumam mai mult lemn si carbune .
Fiecare instalatie de incalzire are particularitatile ei , important este sa gasesti un mod eficient de utilizare . Nici nu vreau sa ma gindesc cum ar fi fost sa fi avut calorifere …. clar nu as fi avut confortul de acum .
Numai bine !
Senzorul extern ( Ariston, Vitodens 100-W si altii ) ii un termistor NTC 10kOhm masurat la 25C . Adica ii o rezistenta electrica care-si modifica valoarea in functie de temperatura . Nu le produce nici Ariston , nici Viessmann sau nici alti producatori de centrale , ci firme care produc componente electronice , prin urmare n-are importanta ce firma de Ctgaz le comercializeaza .
Consumul de caldura ( necesarul termic ) = ( Pierderi Transmisie + Pierderi Ventilatie ) – ( Castig Intern + Castig Solar ) , si desigur depinde de temperatura exterioara .
Nu-i corect sa afirmi DOAR atat ca debitul la Vitodens 100-W de 32kw = 1250L/h . De ce nu-i corect ? Fiindca tre’ sa stim si inaltimea de pompare la debitul asta . Una e sa ai inaltime de pompare de 4mCA ( 400mbar ) si alta 0.5mCA ( 50mbar )
La ce inaltime de pompare ii debitul de 1250L/h ?
De ex : ce debit au centralele Vitodens 100-W de 19kW , 25kW si 32kW la inaltimea de pompare de 2mCA ( 200mbar ) ? Eu cred ca toate au acelasi debit la 2mCA ( 200mbar )
Debitul volumetric ( L/h , l/min sau m3/h ) depinde de debitul caloric ( Watti sau kW ) calculati pentru fiecare incapere in parte , si asta depinde de cat de bine ti-e izolata casa termic , cat de etansa e , de absenta puntilor termice , de faptul ca ai sistem de ventilatie sau nu etc.
Pierderea de presiune din tevi e influentata NU doar de lungimea circuitelor , dar mai ales de debitul volumetric .
La teava de 17 x 2mm , si lungime de 80m cu debit de 140L/h ===> pierderea de presiune liniara = 105mbar
La teava de 17 x 2mm si lungime de 160m cu debit de 70L/h ===> pierderea de presiune liniara = 48mbar
Dupa cum poti vedea , desi lungimea circuitului e dubla , pierderea de presiune e la jumate la 160m fatza de 80m , daca debitul e dublu la 80m fata de 160m .
In meniul centralei poti vedea turatia pompei in timp real atunci cand arzatorul de gaz e oprit . E simplu sa vezi asta .
Salut tuturor,
Urmaresc acest site de peste 2 ani , site dupa care m-am ghidat in realizarea instalatiei mele de incalzire in pardoseala . Multumesc Bogdan pentru informatia completa adunata aici si de care beneficiem liber , fara costuri.
Nu am realizat instalatia cu echipa Sibotherm , am facut-o cu un instalator care mai facuse o singura data genul acesta de incalzire fara GPA – dar cu termostat on/off . Va rog sa cititi mai jos in comentarii si problemele intimpinate anul trecut de mine si la care am gasit rezolvare cu ajutorul lui Bogdan ( aerisire incompleta, setarile centralei , senzor extern de Ariston , ca nu am gasit termistor la mine in oras , ….).
Bun , dupa realizarea incalzirii in pardoseala, am ajuns la achizitionarea centralei dar m-am lasat convins de instalator sa cumpar Viessmann . I-am povestit de pompa ca moduleaza in functie de puterea arzatorului , dar nu prea am ajuns la un consens . Atunci am decis sa cumpar varianta Vitodens 100-W de 32 kw , comparind fisele tehnice ( 24kw si 32kw ) si vazind ca aceasta din urma are o pompa mai puternica . A urmat punerea in functiune a centralei si am mers o perioada fara senzor extern.
Dupa instalarea senzorului extern am functionat pe curba meteo . In luna ianuarie a fost mai frig si nu mai aveam temperatura dorita de 22-23 C in casa . Atunci am scos mufa de modulatie de la pompa si am mers pe turatia maxima a acesteia . Aveam alternativa sa cresc curba , dar nu am incercat , gindindu-ma la un consum mai mare . Cind a fost mai cald , prin februarie, am pus la loc mufa de modulatie .
Tot prin luna februarie am sunat la Viessmann Brasov , le-am explicat problema cu debitele mici , au inteles ca am nevoie la temperaturi scazute de debite mai mari . M-au pus in legatura cu tehnicianul ( reprezentantul) zonal al lor , caruia i-am descris instalatia si dificultatile intimpinate si a fost deschis in a ma ajuta .
Acesta a venit in orasul meu prin luna iunie si cu ajutorul softului instalat pe laptop, mi-a modificat turatia minima a pompei de la 60% la 85% . Eu initial i-am zis sa o seteze la 90% dar mi-a zis ca e bine asa pentru moment – sa aiba de unde sa creasca spre turatia maxima , in functie de cerintele arzatorului .
Pe setarile din fabrica, pompa modula de la un minim de 60% iar pe regimul de functionare cu senzor extern o gaseam in plaja 64-67% , acum pornind de la un minim de 85% , pompa moduleaza in intervalul 89-91% . Debitele au crescut evident de la 1 la 1,3-1,5 l/min .
Sint inca in perioada de testare cu centrala , merge bine pina acum , nu a fost nici foarte frig sa vad diferenta de functionare dar cred ca este mult mai bine acum . Sigur nu va mai fi nevoie sa scot mufa !
Nici o eroare intimpinata in functionarea centralei.
In aplicatia ViCare pot sa vad ca arzatorul functioneaza mai mult pe minim , adica 8% , iar in diminetile mai racoroase l-am vazut la 10% .
Ca o completare : pe regimul de functionare Redus ( asa cum se poate seta din aplicatie ) pompa a ramas pe setarea din fabrica la 60% , dar cu ajutorul intervalului orar am micit aceasta setare la o ora pe zi .
Prin urmare, am setat regimul de functionare astfel :
Redus : 22 C – o ora pe zi in intervalul 18-19 .
Normal : 22 C
Confort : 22 C – ambele regimuri : in restul zilei , cind am debit marit .
Curba 0,4 , / inclinare 0 .
Multumesc celor de la Viessmann Brasov care au fost deschisi la aceasta problema si au oferit solutia ideala mentionata si de Bogdan : marirea pragului minim de modulare al pompei de circulatie . Poate pe viitor aceasta optiune se va adauga in meniul centralei .
O sa revin cu un feedback dupa o perioada cu temperaturi mai scazute . Repet : sint in test cu centrala .
Numai bine !
Mersi, mersi mult pentru feedback-ul detaliat.
\(°‿°)/
Deci am avut dreptate ! Fara nici o pila , fara relatii , Viessmann Romania poate sa modifice turatia minima a pompei din centrala Vitodens 100-W .
Ai putea trece in lista / tabelul cu cele mai bune centrale pe gaz , sub denumirea centralei Viessmann Vitoden 100-W B1KF , „Viessmann modifica turatia pompei pt IPAT”
Daca nu insistam pe subiect , poate inca nu aparea informatia sa fie cunoscuta aici pe site , ca Viessmann , fara pile , fara interventii , dar la cerere , poate sa modifice turatia minima a pompei .
Am si eu un merit ca am insistat pe subiect , si desi am fost facut cu „ou si otet” am insistat sa aflu solutia corecta a problemei cu turatia pompei din Vitodens 100-W .
Bogdan , ma poti ajuta te rog sa-l contactez pe Marius in legatura cu centrala Viessmann si modificarea turatiei minime a pompei ?
Ai mail-ul meu aici la descriere , si trimite-mi te rog mailul lui Marius , sau sa-i zici lui Marius sa ma contacteze pe email , sa nu ne trecem adresele de email in public. As vrea sa schimb cateva idei in privat cu Marius despre centrala Vitodens 100-W . Mersi mult .
Bună ziua!
Cum as putea sa iau legătura cu cel care ți-a făcut modificările la centrala? Si eu sunt Brașov (Cristian) și doresc sa schimb setările pentru o mai bună funcționare a instalației.
Mulțumesc.
Cristian ( din Brasov ) si eu am vrut sa iau legatura cu Marius de aici de pe site , dar Bogdan n-a vrut sa ne ajute sa comunicam intre noi , sa schimbam adrese de email , sa ne ajutam reciproc despre experientele prin care trece fiecare cu setarea centralei .
I-am cerut adresa de email a lui Marius , dar nu mi-a raspuns nimeni , desi Bogdan are adresele de email a tuturor .
Luk, eu cer aprobarea lor. Nu pot io, așa de la mine, să împart adrese de mail. Să respectăm GDPR-ul.
Eficienta maxima la arderea gazului este cu agent temic mai rece.
Eficienta maxima la consumul de curent este cu turatie variabila.
La Ariston se poate seta si sa moduleze pompa intre anumite procente minime si maxime , de ex : turatia minima = 70% iar turatia maxima = 100% .
N-ar fi mai rentabil ( optim , ideal ) asa decat turatia fixa maxima ? Doar intreb .
Daca tehnicienii de la Viessmann pot sa seteze la cerere turatia minima a pompei , la ce procent ar fi optim sa le ceri sa-ti seteze pompa ?
Adica la cat la % sa fie turatia minima , si la cat la % turatia maxima pentru a functiona optim cu IPAT ?
Adica daca tu ar fi sa poti alege orice setare ai vrea : cum ai alege functionarea pompei din Ctgaz ? Cu turatie fixa ( maxima sau turatie fixa la un procent mai redus , de ex 80% ) ? Sau sa moduleze , si cu turatie minima intre 70% si turatie maxima 100% ?
Cum e cel mai eficient din punct de vedere al consumului de curent ?
Din punctul meu de vedere cel mai eficient și simplu = după Δt (tur-retur) impus = 1..5°C încălzire în pardoseală; 5..10°C calorifere. Immergas ne lasă să alegem Δt de la 1°C. Deci, eu aștept ca fabricanții de CTgaz să ne lase să alegem Δt măcar un 5°C.
Ok, cu calcule de cercetători britanici, când nu putem impune Δt sub 10°C, ar trebui să setăm ambele turații: 1) maximă, în funcție de mărimea casei (instalației); 2) minimă în funcție de sezon (toamnă, iarnă, ger, primăvara târziu). Complicat.
Am primit informatia OFICIALA ( TELEFONIC ) de la Viessmann Romania .
Pentru cine se pricepe , si stie ce vrea , si casa lui are sarcina termica destul de redusa , se poate sa le modifice Viessmann Romania turatia minima a pompei pentru racordul direct la IPAT .
E informatia oficiala !
Software-ul intern de la Viessmann se numeste : Service Assistant
Viessmann’s proprietary software „Service Assistant”, which is not publicly available.
Poti sa scoti antireclama Viessmann de pe site , fiindca Viessmann Romania vine si iti modifica la cerere turatia minima a pompei din Ctgaz Vitodens 100-W . La cerere ( in privat ) iti dau date de contact de la reprezentatul Viessmann Romania cu care am vorbit la telefon , si care a fost foarte amabil si dornic sa ajute pe doritori .
Mi-a zis ca da , la cerere , pot sa vina sa-mi modifice turatia minima a pompei centralei Viessmann cu softul lor intern : Service Assistant
Ei, c-am spus că nu-ți mai public comentariile decât de la anu’ încolo. Of! Acum răspund că iar m-am enervat. Încerc anu’ ăsta să public informații utile (totuși recunosc, însă rare) scrise de tine.
1. Cine se pricepe? Adică, cei care nu lucrăm la Viessmann nu ne pricepem? Hehe! Viessmann facă aparate, noi facem instalații. Dacă ne plac aparatele, le alegem, sugerăm, propunem. Simplu și corect.
2. Serios, Luk! De câți kilowați are nevoie o casă de om să se încălzească!? Dar, un apartament? De 35kW?
3. Eu sunt proiectantul, am nevoie de date tehnice ETALATE = LA VEDERE – nu cu pile și-n privat – ca suport de proiectare, nu de milogeală la vreun fabricant. Uau, aflu informații ascunse, OFICIALE, auzi ce onoare! Păi, trebuie etalate, să știe proiectanții cum dimensionează țevile, să știe ce sursă de căldură vor alege etc. Of!
ANTIRECLAMĂ?
Unde ai văzut tu antireclamă, dragă Luk? Cum spuneam, avem foarte mulți clienți anti Ariston. Ok, nu ne-am opus, ne-am chinuit să găsim și am PUBLICAT setările Viessmann. Bine, dacă vei căuta pe Google „setări Viessmann”, ne găsești pe noi. De ce? Pentru că nimeni NU le exploatează, sau – hai – le exploata în trecut.
PROPUNEREA/SUGESTIA MEA, proprie mie însumi
Nu mă plătește nici Viessmann, nici Ariston, nici Saunier Duval. Io propun – NU IMPUN – în continuare Genus clienților noștri. Ai o problemă cu asta!? Hehe! Foarte bine, fă un site și propune un alt top, recomandă alte centrale – doar trăim într-o lume liberă.
FAN VIESSMANN, LUK?
Ok, np. Pune orice informații utile, vor fi publicate, fără cenzură.
Nu sint fan Viessmann , dar nici nu vreau sa fiu membru pe grupul de facebook Ariston cu probleme la placa de baza Alteas/Genus One ( fara Plus )
Tu te pricepi , dar cineva cine are sarcina termica la casa de 15kw -20kW si vrea doar cu pompa din Viessmann , ii cam greu .
Nu-i nici o pila . Am vorbit oficial la Viessmann ca oricine altcineva.
Majoritatea cauta sa fie „ieftin” , singurul criteriu .
Pentru clientii Anti-Ariston , exista viata si fara Ariston .
Ieri am setat o centrala Vaillant , dar la Vaillant ai dreptate , trebuie controller separat ( alti bani alta distractie ) , trebuie modul de internet separat ( de asemenea alti bani ) , si chiar si senzorul extern ii ceva ciudat .
Viessmann-ul avea impedimentul cu pompa . Dar turatia pompei se poate modifica , daca solicita cineva la Viessmann .
Normal , tu poti sa faci lobby la ce marca vrei , ii site-ul tau , dar dupa aia aia ajung pe grupul de facebook cu probleme la placa de baza Ariston . Cativa useri de pe site-ul tau au avut deja probleme cu placa de baza la Ariston , si a trebuit sa li se schimbe placa de baza .
Scopul meu a fost sa iti aduc la cunostinta , ca fara pile , se poate modifica turatia pompei de catre Viessmann ( in cazul tau si al meu , cineva din Cluj-Napoca )
Se poate seta la turatie fixa maxima si pompa din centrala Viessmann Vitodens 100-W B1KF, B1HF etc.? Putem seta turația minimă la 100%?
Nu. Nu.
Ar fi o excelentă idee (o aveam și noi), super utilă pentru utilizatorii Viessmann.
Eu nu prea sunt expert în Viessman, dar n-am găsit setarea pentru viteza minimă a pompei de circulație. Nici n-am primit vreun mesaj de la clienți pentru parametrul ăsta. Ți-aș fi recunoscător dacă m-ai putea ajuta – De unde impunem turația minimă la Viessmann?
Pompa Viessmann Vitodens 100-W B1KF , B1HF
POZĂ1; POZĂ2; POZĂ3
Manual Instructiuni de montaj si service Vitodens 100-W B1HF , B1KF.
Am crezut ca se poate seta si la Viessmann turatia minima sa fie 100% ca si la Ariston !
Se pare ca doar asa se poate cum zici tu , daca se scoate cablul PWM !
Of! Chiar mă bucuram. Credeam c-ai descoperit vreo jmecherie, sau că a apărut vreun update de soft.
Avem mulți clienți anti-Ariston, era o alternativă bunicică.
Italtherm – acum e vreo 12k lei (cu interfață și senzor extern), milogeală pentru import.
IsoTwin – foooarte complicat cu modem wifi; nu acceptă senzor extern.
Bluehelix – zgârcită cu setările.
Motiv că sugerăm Ariston și celor anti-Ariston.
Din ce știu, la Ariston turația minimă poate fi max. 75%, nu 100%. Oricum, noi alegem turație fixă maximă, deci 100%.
De ce la centrala Viessmann Vitodens 100-W B1KF B1HF daca se scoate cablul PWM de la pompa, centrala trebuie sa functioneze 24/7, adica NON-STOP cu un termostat ON/OFF pe 30C? In felul asta, cand se va opri arzatorul de gaz? Arzatorul va functiona NON-STOP, 24/7? Fiindca nu inteleg de ce trebuie sa functioneze centrala 24/7 si de ce trebuie un termostat ON/OFF setat pe 30C.
Of, Luk, ești de atât timp pe site-ul ăsta, dar observ că nu prea înțelegi ceea ce promovăm, eSplicăm.
Centralele (și pompele de căldură) moderne și jmechere modulează puterea, kilowații. De ce?
Să poată da puterea cerută de casă în timp real: și 6kW pe super ger, dar și 2kW pe zi mai moale de iarnă. Ar fi mișto ca o CTgaz să facă doar 0,3..1,0kW și pentru toamna devreme, primăvara târziu.
Astea ce înseamnă?
Dacă CTgaz dă exact puterea cerută de clădire, rezultă că arzătorul va funcționa 24/7. Simplu, clar, limpede, la mintea cocoșului.
De ce fac economie când arzătorul modulează 24/7 fără opriri?
Pentru că învinge doar pierderile de căldură prin anvelopă și nu e nevoie de recuperare a temperaturii structurii (pereți, plăci, mobilier).
Dacă stă centrala, pierderile sunt aproape identice, structura se răcește. De ce?
Când CTgaz stă, iar în casă vor fi cu 1..2°C mai jos, T.interior-T.exterior 0° să spunem (deltaT) = nu 22C, că 21 sau 20C. Pierderile depind de deltaT. Însă acest deltaT e fix-pix versus câte grade pierde șapa. Șapa poate pierde de la 35C la 25C de pildă. Deci, la repornire, sursa de căldură trebuie încălzească tone de șapă (structură) 5..10C.
Pentru mine e simplu și logic. Mă aștept să combați (cum ne-ai obișnuit să fii Gigi Contra sibotherm.com) această teorie și, de fapt, realitate cruntă. Heh!
Am inteles perfect ce promovezi aici pe site. Doar ca la Ariston ziceai ca chiar si fara termostat intern , doar cu senzorul extern , cand se atinge temperatura target calculata din curba de termoreglare , arzatorul centralei se va opri . Adica arzatorul la Ariston nu functioneaza 24/7 NON-STOP .
La Viessmann Vitodens 100-W daca scoti cablul PWM din mufa pompei si montezi termostat ON/OFF pe 30C , arzatorul centralei va functiona 24/7 NON-STOP tot sezonul de incalzire .
Si asta m-a indus in eroare .
Intr-un caz , adica la Ariston se opreste arzatorul de gaz cand se atinge temp target , chiar daca nu avem termostat in casa , iar la Viessmann Vitodens cu cablul PWM scos , arzatorul va functiona 24/7 NON-STOP tot sezonul de incalzire , adica aprox 8 luni .
Și la Viessmann, și la Ariston – pompa de circulație funcționează 24/7, NU arzătorul. Of!
Evident că se oprește arzătorul, din moment ce casa cere (mai clad afară) doar 1 kW, iar arzătorul dă minim 3kW. Deci 2kW sunt în plus. Acest surplus va fi absorbit doar când arzătorul stă; dacă nu stă, casa devine prea caldă.
Luk, îmi pare rău, nu public cele 2 mesaje. Cu toată jena, trebuie să scriu: chiar mă scoți din sărite cu teoria chibritului. Penibil.
Cu toată bunăvoința, poți crede orice, te rog: următorul comentariu să nu fie mai devreme de 01.01.2025. Mersi.
Am inteles acum . Deci si la Viessmann si la Ariston , se opreste arzatorul si la ambele pompa functioneaza 24/7 NON-STOP .
Doar ca la Ariston cand arzatorul e oprit pompa trece pe 30% ( din memorie zic procentul asta , dar in orice caz scade de la 100% )
In timp ce la Viessmann , chiar daca se opreste arzatorul , si cablul PWM e scos , pompa va functiona tot la 100% , si NU va scadea ca si la Ariston .
Cu arzătorul oprit, pompele trec pe turație minimă; și la Ariston (20%), și la Viessmann (nu știu %).
La mine este la 75% turația minimă.
Este bine sa o setez la 100%?
La ce ajută aceasta setare ?
Mulțumesc!
Articolul descrie destul de clar situația pompei. Încerc și aici.
Pompa modulează turațiile funcție de puterea arzătorului. Arzătorul merge cam tot sezonul rece cu puterea minimă (kW). Deci, pompa de circulație va face debitul și înălțimea de pompare minime. Debit prea mic pentru încălzirea în pardoseală, astfel ar fi nevoie de o pompă externă – ori unică sub centrală, ori mai multe pompe aflate în grupurile de pompare și amestec.
Senzor temperatură exterioară Viessmann
Bună ziua!
Este bun acest senzor exterior pentru vissmanul meu Vitodens w100 b1kf.
Acolo scrie: Senzor pentru temperatura exterioara Viessmann B0KA, B1KF, B1HF, B1LF si B1SA. Nu știu datele acelui senzor.
Senzor Viessmann după 2021
Viessmann 100W 32kw B1kf poate sa coboare pana la 2.24kw din b2 -> .6 pmin. 7%.
Mersi. Foarte ok. Probabil, documentația a rămas neactualizată.
Salutare
La configurație – parametrii punctul 6 – putere de încălzire minimă?
Acea reglare de la 0 – 100% ?
6. Putere minimă încălzire: 0..100%; încercăm c. m. mică valoare; pot fi erori de aprindere eșuată ⇒ mărim puțin valoarea
Buna ziua,
Am si eu o centrala vitodens 100w 24kw, cu senzor modulant instalant si as vrea sa ii adaug si un senzor de temperatura exterioara. Problema este ca nu vrea sa il recunoasca, trebuie facute ceva setari suplimentare? Nu gasesc nimic concret in manual din pacate. Senzorul este unul de 10kohm, exact cum spune si la cel original. Multumesc!
Senzorul extern trebuie legat la contactele dedicate, apoi setare CTgaz în funcție de senzor.
L-am legat exact dupa cum desen, doar ca din CT nu pot schimba nimic in privinta senzorului, astept sa vina cine a facut PIF sa-l seteze..mai bine. Multumesc pt raspuns!
Ͻ°\(◕‿◕)/°C
Salut!
Vezi sa fie regleta cu contactele asezata corect, cu firele negre spre placa – asa cum este in desenul din cartea tehnica. La mine am gasit-o asezata invers, am ridicat-o usor si am asezat-o corect (nu este prinsa cu suruburi ci doar asezata in doua picioruse negre de plastic).
Initial am conectat senzorul la contactele 1 si 2 (ceea ce a fost gresit – fiind contactele PlusBus); apoi, dupa ce am intors-o, am legat-o la contactele 7-8 ale regletei (practic mufa 4 – conform manual).
Dupa conectare poti vedea temperatura exterioara indicata de senzor:
– pe aplicatia Vicare
– din meniul de service, pe afisajul centralei, submeniul b3. – Diagnoza, parametrul d1 – Temperatura exterioara.
salutare. am o casa de 105 mp pe un singur nivel ( deocamdata fara izolatie ) cu ipat, gresie peste tot.
in total am 13 circuite ( 1070 m teava, D. 1,7mm ). de la centrala termica viessman 050 boka ( stiu stiu, PETARDA ) pana la distribuitor am aprox 12 m teava PEX de 26 mm. cand toate debitmetrele sunt deschide pe maxim debitul pe 2, 3 circuite e aproape de 0. dupa ce am mai inchis din circuite am obtinut undeva intre 0.5 si 1.5 l/min. in camere am dif de aprox 1-1.5 grade temp ambientala.
m-ai putea ajuta cu unele raspunsuri ?
1. oare trebuie sa pun gpa ca sa am un debit mai mare pentru a putea echilibra temperatura ambientala in camere sau sa mai incerc o reglare din debitmetre ?
2. deocamdata am un termostat de la salus cu tpi, sa renunt la el si sa-mi iau un sext ?
3. daca imi recomanzi sext, mai trebuie termostat ambiental ?
4. centrala e setata la temp pe tur de 45 grade, nu o sa depaseasca aceea temp daca se conecteaza sext ?
5. dupa ce montez sext, mai trebuie sa fac ceva sau face el toata treaba ? ( curbe, reglaje temp etc. )
Nu e concurs de debite.
Încearcă să obturezi unde e mai cald, să mai deschizi unde e mai rece. Nu te uita la debite.
Clienții noștri folosesc numai senzorul exterior.
După ce legi senzorul, trebuie să alegi curba de adaptare meteo potrivită.
Ok, multumesc frumos.
(°‿°)/
Salut,
Am un Vitodens111W de 32 kw, pot sa il leg si la senzorul de temperatura exterioara si la un termostat modulant Vicare? Exista beneficii pentru ambele?
Sau sa folosesc o singura solutie, ori ori?
Mersi!
Aș folosi numai senzorul extern. Cu curba de adaptare meteo potrivită = confort constant, fără vârfuri de max/min și cele mai mici facturi. Internetul de la ViCare nu aduce confortul pe care-l dă un biet senzor de temperatură de 2 lei. Vezi OpenTherm.
Cum arata acest biet senzor de 2 lei ca eu caut pe net și nu găsesc la valoarea aseasta? LINK Aceasta o.fii bun?
Îmi cer scuze, io încerc să răspund întrebărilor, dar nici să citesc în locul omului un text nu o fac.
Io spun NTC de 10 kOhmi. Dar, te rog să citești textul de acolo din acel articol.
Salutare
Detin un vitodens 100w 32kw, la o casa P+E (170 mp IPAT), cu cate 9 bucle per etaj, fara vreun briz briz de gpa etc.
Merg toate pe pompa centralei, cu ajutorul termostatelor uponor de camera (pompa nu le duce pe toate pornite iar ziua etajul il tin cu 1.5 grade mai jos si pe timpul noptii, invers).
Am instalat si senzor temperatura exterioara cu reconfigurare centrala pentru C.7 – setarea 4.
Am scos mufa pwm din pompa.
Daca nici asa pompa nu duce toate circuitele in acelasi timp, ce ar fi de facut?
Multumim pentru ce faci.
Daniel, nu este niciun concurs de debite. Trebuie să faci echilibrarea hidraulică, indiferent că debitele obținute ar fi 0,4l/min sau 1,2l/min ori 2,3 l/min.
Greșeală maximă: alternare temperaturi de confort. Optim = funcționare arzător 24/7, fără comenzi de ON/OFF, fie că vorbim de temperatura apei sau temperatura aerului (termostate): deci, anulate Uponoarele, anulate comenzile de ON/OFF de la termostat/termostate.
Salut Bogdan,
Am instalat centrala noua Vitodens F222. Incerc diferite setari, cu inspiratie articolul tau.
Orice fac nu reusesc sa scad consumul centralei sub 9.5 m3 pe zi in conditii de temp. exterioara intre 6 si 15 grade. Nu prea am stiut ce setari sa aleg in meniul de service si am pus un link aici: POZE.
Eu am modificat parametrii curbei de caldura si temperatura dorita.
Acum centrala are setarile: 20 temp. normal, 18 temp. redusa, panta de 1.0 si nivel de 1. La setarile astea am temp. din calorifere ( 21, 33, 43, 52, 61, 71) pentru temp. externe de (20, 10, 0, -10, -20, -30).
Poate chiar nu am cum sa scot consum mai ok pentru o casa veche (fara izolatie exterioara) de 240m2 tinand cont si ca centrala ii la subsol si are un traseu prin subsol destul de mare pana sa urce la etaje.
Din 15 calorifere doar 5 au robinet pe retur deci echilibrarea iese din discutie. Momentan doar din setarile centralei si capurile termostatate de la radiatoare sper sa reusesc cat de cat niste setari mai optime.
Orice pareri si indicii sunt apreciate.
Optim =
a) echilibrare hidraulică fără robineți termostatați (montezi robineți retur) și
b) temperatura cea mai mică a apei în calorifere cu asigurarea confortului vrut și
c) funcționare 24/7, fără alternare de temperaturi în apă confort și economic; deci fără oprirea arătorului (ăsta poate coborî sub 2kW) și
d) aceeași funcționare 24/7, fără comenzi de ON/OFF de la vreun termostat, fără alternare de temperaturi aer confort și economic.
Toate lucrurile de mai sus, că vorbim sau nu de o casă neizolată bine termic.
Salut Bogdan,
Mersi pentru raspuns.
Ca sa vad daca am inteles bine la punctul c) te referi ca sa scot programul zilnic de temperatura normala sau redusa si sa las doar continuu toata ziua temperatura normala?
Pentru punctul d) momentan nu am termostat instalat. Deci centrala merge doar cu senzor exterior.
Speram sa imi zici din pozele atasate daca as avea ceva de modificat la parametri aia sau las asa.
Oricum mersi mult pentru raspuns
c) Fără alternare temperaturi de confort și de economic.
d) Fără termostat = ok.
N-are sens să văd io poze; setările sugerate de noi sunt etalate aici, sau în setări Ariston (mult mai multe), ori setări Italtherm.
Salut Bogdan,
De cateva zile am observat o chestie ciudata as zice eu la setarile centralei. Sa dau exemplul de azi.
Setarile centralei: 19 grade temp setata, panta de 1 si nivel de 1.
Cu setarile astea curba de caldura are valorile: (19, 31, 41) pentru temp ext (+20, +10, 0).
La temp ext de 14 grade imi apare temperatura apei 32 grade. La 14 grade exterior m-as fi asteptat sa am temperatura din centrala sa fie in intervalul (19, 31), sa zicem un 27 sau 28 dar nu 32.
Deci este o diferenta de vreo 4-5 grade in apa intre ce zice centrala si cat ar fi temp de pe curba de caldura.
Ai vreo idee de ce anume s-ar putea intampla asta ?
Nu cunosc softul; nu funcționează ca un histerezis, face ceva calcule de temperaturi tur, retur, timpi șamd.
Dar, în Informații scrie temperatura țină, reală tur și reală retur. Nu cred că temperatura țină se schimbă, ci doar cele reale (în acel moment).
Banuiesc si eu ca temperatura pe tur ii cea corecta. Ce ma intriga pe mine ii ca este in afara intervalului definit de curba de caldura. Adica daca curba zice ca ar trebui sa fie intre (19, 31) pentru temp exterioare de (20, 10) de ce naiba la 14 grade ii din afara intervalului ala de (19, 31).
Si apropo, la centrala asta poti sa ii controlezi viteza minima si maxima a pompei si chiar sa o pui la 100 % tot timpul daca vrei.
Deci nu trebe scos nici o mufa pentru modelul asta. 🙂
Dar da face ceva chestii (astazi am tot urmarit-o). Temperatura era de 34 de grade pe tur si numa vad ca imi arata ca temp acuma ii de 70 de grade, arzatorul oprit si tot scade temperatura pe urma zice ca ii doar 29 si porneste arzatorul cam la putere de 50% si pe urma scade la maximul definit de mine.
Ce model de centrală? Care sunt setările? Mersi de ajutor.
70°C, probabil, tocmai a făcut apă caldă menajeră, nu știu.
Centrala Vitodens 222F de 25kw.
Setarile erau 19 grade temp dorita, panta de 1 si nivel de 1. Am scris si mai sus in thread-ul asta setarile.
Testez de mai multe zile setari diferite dar momentan in ultimele zile cu temperaturi exterioare intre (2 si 11 grade) are consum in medie de 13 m cubi de gaz pe zi. Mie mi se pare mult dar poate ii normal pentru casa de 240m2 veche. Cam cat sa ii limitez puterea maxima pentru incalzire ? Eu am ales pana in maxim 6.5 kw desi inca ma mai joc cu setarea asta.
Mersi mult pentru raspunsuri.
Dacă există termostat modulant, ăsta modifică graficul de adaptare. Nu mai este respectată curba, temperatura pe tur depinde și de cea a aerului interior.
Scopul limitării puterii maxime este de a obține o putere de pornire minimă, 1,7..2kW (și cea mai mică putere minimă). Dacă puterea de pornire e deja minimă, nu mai are sens limitarea puterii maxime.
CTgaz au pe încălzire 3 puteri: a) de pornire, b) minimă, c) maximă.
Momentan nu folosesc termostat deloc. Deci doar centrala setata cu senzor exterior.
La centrala asta poti sa modifici doar putere minima si putere maxima si se pune in procente. Minim era deja setat pe 5%. Putere de pornire nu am vazut sa fie ca si setare.
Dar oricum tie nu ti se pare mult 13 m3 pe zi ?
Interesant, nu știu cum setezi 19°C fără termostat doar din curba de adaptare meteo.
Ok, înțeleg, nu-i poți seta puterea de pornire.
13m³ gaz = 13*10,5kWh = 136kWh : 24h = 5,7kW pentru o casă de 240²; 1270 lei/lună. Hmm, aș spune că e ok, mediu. Vorbesc de noiembrie 2023. Clienții noștri sunt mai jos (reclamă), încălzire în pardoseală, case ok izolate. Nu cunosc casa ta.
Salut Bogdan,
Deci nu am efectiv termostat in casa pus inca.
Efectiv din panoul de la centrala (un panou cu touch) pot sa setez care ii temperatura ambientala (normala) din casa si am setat 19 grade aia normala si 18 aia economica. Tot din acel panou pot la setari sa schimb si curba de caldura panta si nivelul. Deci asa am facut toate setarile pentru ea, fara termostat de interior legat la centrala.
Mersi mult pentru confirmarea ca 13 m2 nu ii chiar asa de iesit din comun. Sincer ma asteptam sa fie mai putin (nu stiu de ce aveam eu impresia asta … poate ca m-am gandit ca ii o centrala „smechera”). Dar da casa nu ii cea mai ok izolata … o sa aflu si despre izolatie mai multe dupa ce imi fac o evaluare termica a ei.
(°‿°)/
Test,
Am incercat de mai multe ori sa trimit un mesaj dar nu apare.
Asta ii un test cu un mesaj mai scurt.
Test trecut.
Salut Bogdan ,
Am montat un Viessmann , fara gpa , P+E , 7+8 circuite . Cu temp. tur 35C , parterul se incalzeste insa etajul partial. Asta clar din cauza pompei care este pe la 50% din capacitate si nu impinge in toate circuitele . Nu am incercat 45 C . Daca ar fi sa montez doar o pompa externa , nu ar dauna pompei centralei in sensul ca , atunci cind aceasta sta , ar invirti-o , generind impulsuri electrice si le transmite catre placa centralei ?
Sa incerc o echilibrare hidraulica si sa mai inchid din tur parter , cu o temperatura de 40C ?
Echilibrare hidraulică = cel mai bun confort în toată casa, cele mai mici facturi. Aș pierde vremea cu echilibrarea, da.
Poate fi scos PWM-ul de la pompa din Viessmann; iar vara, pompa va fi oprită de un termostat. Dar, termostat care să nu dea comenzi de ON/OFF centralei iarna, ci să opereze numai adaptarea meteo a Viessmann-ului.
Salut Bogdan ,
Revin cu info noi : am citit partea de aerisire /umplere si mi-am dat seama ca la mine nu este aerisirea facuta corespunzator . Am cumparat stut cu olandez , o garnitura si niste furtun de gradina . Am conectat olandezul cu furtun la retur in distribuitor si l-am pus in cada/dus. Am inchis toate circuitele pe retur ( capacele negre ) , respectiv robinetul cu bila al returului si apoi am deschis robinetul de alimentare apa al centralei . Am deschis apoi fiecare circuit ( incepind cu parterul ) , astfel incit toata presiunea sa intre doar in circuitul deschis . Am scos foarte mult aer , atît la parter cit si etaj ! Am „spalat” bine fiecare circuit , sa nu mai fie aer .
Am pornit centrala si am deschis apoi tot etajul iar parterul l-am deschis doar jumatate ( din tur-robinetul cu bila ) . Surpriza ! Dupa vreo 3-4 ore se simtea caldura la etaj .
Multumesc mult pentru informatiile tale !
Am incercat o mica echilibrare hidraulica , dar aici mai am de lucrat .
Nu am termostat inca . Am doua intrebari:
Sa merg pe varianta modulant de la Viessmann ?
In perioadele mai reci , -10C , o sa fie nevoie sa scot mufa de modulare a pompei sau sa merg pe 40C la centrala ?
Mă bucur că ți-au fost de ajutor unele articole.
Aș opta pentru doar adaptare meteo, fără întreruperi ON/OFF de la vreun termostat (nici modulant de la Viessmann). Oricum, orice termostat poate fi adăugat ulterior; aș observa comportamentul 3..4 săptămâni, abia apoi m-aș hotărî pentru legare termostat. Ca majoritatea clienților noștri, mă aștept să rămâi și tu cu adaptarea meteo din CTgaz Viessmann.
Pot fi -20..-10°C, nu va trebui (neapărat) scoasă mufa PWM din pompa de circulație. Va fi un tur mai cald, peste 40..50°C, probabil. Dar, alegerea ta, cu sau fără PWM. Nu uita, vara trebuie re-pusă mufa, sau aplici un termostat (să nu ceară căldură).
Salut Bogdan ,
La Viessmann 100 , model 2022 , pot monta si senzor exterior si termostat de interior cu TPI , sa mearga tinind cont de ambele setari ?
La ce ma gindesc : temperatura pe tur sa fie data de senzorul exterior iar termostatul sa comande functionarea in legatura cu temperatura ceruta 22° C .
Da, poți lega și senzor exterior, și termostat.
Dacă nimerești curba potrivită, termostatul n-ar trebui să mai dea comenzi de ON/OFF.
Salut, Bogdan!
1. Senzorul extern la Viessmann trebuie sa fie termistor NTC 10 kOhmi – pot sa pun de Ariston? La Viessmann scrie ca este compatibil cu PlusBus, pret dublu – platim marca, cutiuta…
2. Am setat parametrii conform instructiunilor tale, P min 8%, P maxim 60%, apa calda este pe 42C, dupa ce folosesc apa calda centrala reia incalzirea in pardoseala dupa 15-20 min (am temperatura pe tur la 33C) – practic ea astepta sa se raceasca arzatorul sa isi reia incalzirea pe 33C? E ok cum inteleg eu functionarea?
3. Deocamdata temperatura la etaj este cu 2 grade mai mica decit la parter, pot inchide parterul si sa merg doar cu etajul cu temperatura de 40C-45C, 24-48 ore, sa incalzesc sapa bine, apoi deschid putin si parterul? La parter am gresie mai multa, etaj numai parchet.
Debitele am reusit sa le echilibrez la 1l/min peste tot. Circuitele 7+8, 1200 m teava, polistiren eps 3 cm sub, izolatie ext. 10 cm, placa beton si peste etaj, cu izolatie deasupra vata 10 cm (pusa acum 2 saptamîni).
1. Poți pune orice NTC 10 kOhmi din orice magazin de electronice (2 lei), nici măcar Ariston.
2. Nu cunosc foarte bine Viessmann-ul, dar la Ariston setăm cât vrem acest timp de recuplare pe căldură. Vezi setările.
3. Heh, simplu: obturează mult parterul (robinet tur principal 1”), nu-l închide. Ai făcut echilibrarea hidraulică = ok, însă dacă pașii nu sunt calculați (diferiți per încăperi), va trebui să ajustezi termic. Adică, suprafețe mari radiante și gresie = obturezi cu curaj; dormitoare cu 2 pereți exteriori (băi, probabil) deschizi mult, chiar 100%.
Eu stiu ca Viessmann a mea nu avea ca Ariston, se poate sa mearga pe diferiti senzori in functie de model?
Câteva exemple
NTC 10 kΩ = Ariston One, One+
NTC 10 kΩ = Chaffoteaux Advance
NTC 10 kΩ = Italtherm City Top
NTC 10 kΩ = Habitat (Romstal)
NTC 10 kΩ = Viessmann Vitodens 222-W
NTC 5 kΩ = Viessmann Vitodens 100-W
NTC 1 kΩ = Protherm Ray
PTC 1 kΩ = Immergas Tera
Pentru alte modele/mărci pot fi: NTC 1..5..10 kΩ sau PTC 1..5..10 kΩ.
link paragraf
Salut Bogdan .
Posibil sa fi gasit o varianta de a seta pompa la 100% la Viessmann 100-W , citind mai amanuntit manualul .
La pag. 45 scrie : In urmatoarele conditii ale instalatiei pompa de circulatie se opereaza la turatie constanta :
– preselector hidraulic sau acumulator tampon de agent termic sau circuit de incalzire cu vana de amestec.
– functionare in regim constant .
In meniul de service , avem in setarea b5 , parametrul C8 ( pag 35 ):
1 – circuit de incalzire direct fara preselector hidraulic .
2 – circuit de incalzire direct cu preselector hidraulic .
…….
Practic daca as selecta 2 , conform celor de mai sus , pompa ar trebui sa functioneze la turatie constanta , conform setarii ( 100% ) ? Adica centrala ar sti ca îi trebuie o turatie mai mare ( sau cea setata ) a pompei pentru trecerea apei prin preselector si nu ar mai modula in functie de temperatura turului .
Ce zici de setarile acestea ? Merita incercat si daca led-ul nu mai clipeste inseamna ca nu mai moduleaza ?
Merită încercat, da.
Orice setări am făcut io, pompa de circulație modula în funcție de puterea arzătorului. Se poate să-mi fi scăpat vreuna din setări.
Te rog, revino c-un feedback. Mersi.
Din pacate nu a mers reglajul pompei la 100% cu setarile descrise de mine . A intrat imediat in eroare …. F79 parca … poate ar trebui imperecheata setarea cu altceva … nu stiu la ce se refera Viessmann la ,, circuit de incalzire cu preselector hidraulic ,, . Acesta nu este o butelie de egalizare ?
Nu mă prea pricep la Viessmann, nu mă prea preocupă (cu toată rușinea), o evităm oricum. Însă, Viessmann poate comanda și alimenta electric pompe, actuatoare externe. Cred (nu sunt sigur): un circuit de amestec (pompă și servomotor vană cu 3 căi), un circuit direct (pompă sau actuator, fără amestec deci), pompă de recirculare apă caldă.
viessmann-schemes.com dă un milion de scheme hidra. După cum spun în articol, mi se pare o centrală proiectată pentru instalații complicate. De-aia pompa proprie modulează în funcție de puterea arzătorului, că e gândită numai pentru circuitul scurt centrală-buletie, gata. În cazul ăsta, după ce să meargă la turație maximă? Celelalte pompe (externe) fac treaba hidraulică pe instalație/ii.
Preselector = butelie de amestec (sau puffer), o traducere nereușită preselector, nu înțeleg ce ar pre-selecta hidraulic. Probabil, ar fi despărțitor hidraulic: CT-butelie și butelie-instalație, 2 sisteme hidraulice despărțite, într-adevăr.
De pildă, Italtherm și Ferroli mi se par înaintea celorlalți făcători de CTgaz, au mărit pompa de circulație, au mărit racordurile tur, retur, de la 3/4 la 1”, cum sunt la pompele de căldură (racorduri de 1 sau 11/4”).
Salut Bogdan ,
Multumesc inca odata pentru toate info din site-ul tau ! Remarcabile !
S-a incalizt si casa ( nu locuim inca, ne mutam in curind ) .
In week-end am mers pe temperatura 40 C , citeva ore, cu obturat mai mult parterul sa se incalzeasca si etajul .
Am lasat acum temperatura pe tur la 30C , functionare non-stop , am deschis circuitele la maxim la etaj , parterul obturat jumate + , temperatura constanta : 22.3 . Se mentine asa .
Pe aplicatia Vicare ( de fițeeee – sa fiu ironic ) , am vazut ca centrala moduleaza la 8-10% …. consum la 24h , 6-7 mc . Ce este interesant ca pompa duceeeee , cu toata modulatia ei si vorbesc de 160 mp utili , teava 1200 m , 17 mm . Returul este mai rece la etaj ( inca ) . La parter usor mai cald .
Practic acum centrala nu merge pe curba, ci constant la 30C pe tur , si mentine asa . Pot spune ca este o linie , nu curba :))) . In week-end montez senzorul extern , am cumparat de Ariston ( 65 lei ) , nu am gasit ( biet) termistor la mine in oras . O sa setez initial curba 0,7 …. sa am de unde sa cobor …..
Ce zici de consumul de 6-7 mc/24h , se incadreaza in media clientilor Sibo ?
Curbă de adaptare = generic spus, matematic ar fi o curbă de gradul 1 = linie, într-adevăr. Heh! Dacă ne amintim matematica.
Da, pompa duce. Pompa din CTgaz trebuie să ducă energie termică (debit caloric în timp), nu metri cubi pe oră ca un hidrofor de apă rece. Clar: debit caliric mic, debit volumetric mic. Noi propunem turație fixă maximă numai pentru a avea diferență mică între tur și retur, implicit temperatură tur agent mai mică.
7m³/24h = 7m³*10,5kWh/m³/24h = 73,5kWh/24h = 3,06kW putere medie CTgaz (kW/h/h). Un consum excelent pentru că vorbim de prima încălzire a casei; 160m² utili înseamnă vreo 213 tone de structură (betoane, armături, cărămizi șamd).
NTC 5 kΩ = Viessmann Vitodens 100-W
NTC 10 kΩ = Viessmann Vitodens 222-W (egal cu cel de la Ariston)
Salut Bogdan ,
Revin cu info noi :
– ne-am mutat de 4 zile , am montat senzorul extern , centrala imi vede acum temperatura exterioara , nu am setat curba , urmeaza ca azi sa fac acest lucru.
– am mers cu temperatura pe tur la 37C noaptea si 35C ziua , temperaturi setate manual . Temperatura la etaj a ajuns la 22,3-22,5C in doua dormitoare iar in al treilea la 21,3-21,5C . Ce nu imi place : nu pot scapa de efectul de radiatie rece a peretilor exteriori la etaj, mai ales in baie (pe faianta) si in dormitorul cu 21,3C , mai ales zona de stilpi de beton , din colt . Peretii sunt din caramida Porotherm de 38 cm cu izolatie 10 cm polistiren .
Tavanul etajului este placa de beton peste care am pus 10 cm vata bazaltica la bax si inca 10 cm vata la sul . Tavanul este ok , acceptabil de cald .
Sa fie zidurile prea groase , nu le pot incalzi doar din ipat ? Cum sa scap de aceasta senzatie de mai rece a peretilor ? Oare daca incalzeam bine din octombrie , reuseam sa ii mentin calzi ?
– consumul la 30C al centralei a fost de 6-7 mc/24 h , acum pe 35-37C a fost 10-11 mc/24 h.
La 30C centrala modula pe 8-9% , ulterior a crescut pe 15-18% (am vazut pe aplicatia Viessmann ) . Mufa scoasa .
Modulatia este procent din puterea maxima constructiva sau din cea setata de mine?( am incercat 60% , era pe 100% din fabrica ) .
– am un circuit la parter unde am efect de zebra si parca nu se incalzeste nici asa bine ca celelalte din zona de gresie . Nu are pas de 10 , este cam 13-15 cm . Cum sa fac sa se incalzeasca uniform ?
Multumesc anticipat .
Obligatoriu să faci echilibrarea hidraulică.
Salut Bogdan ,
Am facut setarea pentru senzorul extern , astfel :
– in parametrul C7 ,,Regim de functionare ,, am setat 4 – Comandat de temepratura exterioara .
Nu stiu ce sa setez la C9 ,,Conectare externa circuit de incalzire,, :
– 0 – Fara conectare externa a circuitului de incalzire
– 1 – Conectare externa a circuitului de incalzire CI1
-2 – Conectare externa a circuitului de incalzire CI2 – nu e cazul la mine.
Ce sa setez aici ?
De asemenea la C14 „Conector 96, functie” ( la 96 vine conectat termostatul de ambianta ) – la fel nu stiu ce sa setez :
-0- Fara functie – ar fi ok ?
Acesti parametrii sint la pagina 36 din manualul din site , sa iti fie mai usor sa gasesti .
Multumesc .
La C9 Conectare externă circuit de încălzire, alegem 0.
0 – Fără conectare externă a circuitului de încălzire
1 – Conectare externă a circuitului de încălzire CÎ1
2 – Conectare externă circuit de încălzire CÎ2
3 – Conectare externă a circuitului de încălzire CÎ1 și CÎ2 (extensie EM-EA1 (DIO) necesară)
La fel, C14=0.
Salut Bogdan ,
Am reusit sa setez senzorul extern , din optiunile meniului b5 : C1 , C2 …. C 14 . Setat conform instructiunilor tale :
C7 , setarea 4 – Comandat de temperatura exteriora ,
C9 , setarea 0 – Fara conectare externa a circuitului de incalzire ,
C14 , setarea 0 – Fara functie .
Apoi am pus centrala pe curba 0,5 : 34 C pe tur la 0 C afara .
Nu am gasit in meniul b2 , setarea 9-Adaptarea meteo si mentiunea despre influenta termostatului de ambianta – bine ca nici nu ma intereseaza – probabil au mai schimbat softul/meniul , manualul e versiunea 2021 si centrala cumparata in martie 2023 .
Am uitat sa iti spun : regleta unde am conectat cele doua fire ale sext , era intoarsa invers , cu firele ce duc la placa spre pompa astfel ca eu am conectat prima data sext la PlusBus . Mi-a dat eroare . Vazind poza din cartea tehnica mi-a venit ideea sa ridic de regleta si am intors-o invers . Nasol pentru o centrala ce se vrea a fi germana …. deh , montata la Brasov am auzit .
Problema ramine cu acel circuit la parter , desi e gresie , lungime 69 m , e mai rece decit celelalte . Mentionez ca debitele sunt egale la toate : 1 l/min .
Am incercat ceva : am inchis toate circuitele parter si l-am lasat deschis pe cel cu probleme , am dat centrala la 40C , lasat doar 30 minute : culmea e ca s-a racit gresia ! …. de parca apa calda impingea pe cea rece …. gresesc oare ?
Cum sa fac sa se incalzeasca circuitul , echilibrarea e facut la 1 l/minut pe toate circuitele ( P+E ) ?
Mersi de info despre CT.
Eu cred că acel circuit nu are circulație defel, deși indică debit. Gresia s-a încălzit prin transmisia (mare) a betonului. Nu pot avea șapa caldă de 30C, iar peste 1..2 metri să aibă 10C.
Nu știu dacă CT are ciclu de aerisire = recirculare pompă la rece pe maxim fără funcționare arzător. Dacă are, închide toate celelalte bucle ale casei. Recirculă doar pe acel circuit.
Poate fi defect debitmetrul, un maxim ghinion să existe viciu de fabricație.
Salut Bogdan ,
Am avut timp sa fac cu ajutorul centralei programul de aerisire al circuitului . Am inchis toate circuitele , mai putin cel cu problema . Pe programul de aerisire , debitul indicat a fost de 4 l/minut . Nu mi-am dat seama daca a fost sau nu aer , dar ulterior am mers mai mult pe curba 0.8 si am observat ca se incalzeste ( mai greu , dar se incalzeste mai bine ) . Acum fie sunt sapa+adezivul +gresia mai groase si au nevoie de o temperatura mai mare pentru incalzire , fie eu nu reusesc sa echilibrez , este usor sub 1l/min cu mufa de modulatie de la pompa scoasa , toate celelalte fiind 1 l/minut ( chiar 1+) . Posibil si curbe mai multe si o curgere mai lenta ( jumatate hol + camara )?
Daca tot am avut timp , ce am mai observat in functionarea centralei :
– cu mufa de modulatie pusa , debitele scad la sub 1l/minut .
– la o modulatie a arzatorului de 8-10% , pompa modula in plaja 64-67% ( submeniu p3, parametrul d3. )
– in 6-7 ore de mers pe curba 0.5 , am pierdut 0.3 grade temperatura etajului si practic a ramas asa ( 22.1C ) – am nevoie de debite mai mari de 1l/minut pentru o temperatura mai ridicata .
– in regim constant sau cu termostat de ambianta ( fara a merge pe senzorul extern ) pompa merge conform setarii , adica 100% – ( in meniul p3, parametrul d3 ) si am observat si pe debimetre ( 1+ l/min) .
Consumul la mine este acum constant : 0.4mc/h , 9.6 mc pe zi , cu 22.5C etaj si 23.5C parter ( chiar mai sus uneori ) , asta inseamna 4.2kwh/h . Cind nu am mers pe senzor extern , cu temperatura constanta pe tur de 30C (in instalatie) si era mai cald afara imi consuma 6-7 mc/24h .
Daca as merge o zi-doua pe o curba mai inalta sa incalzesc sapa bine , as reusi sa pastrez oare temperatura in circuitul cu probleme , daca ulterior as cobori pe curba optima ( 0.5 in prezent ) ?
Trebuie să obturezi (cu curaj) absolut toate celelalte bucle ale casei, mai puțin cea problemă. Aș mai obtura parterul din robinetul principal de tur de 1”. E important să egalizezi (sau să fie cum vrei prin casă), apoi optimizezi, cobori curba, probabil mai obturezi-fin unde mai poți.
Salut Bogdan ,
O sa inchid fiecare bucla cite o jumatate de filet pe zi, iar a doua zi sa observ daca este vreo schimbare in circuitul de care vorbeam . La temperatura pe tur de 32-34C imi dau seama ca incalzirea este lenta si are nevoie de citeva ore bune pina se incalzeste .
Ai avut dreptate cu senzorul extern cum ai zis de la inceput : am ramas pe curba de adaptare meteo , casa este incalzita constant : 23.5C parter , 22.5C etaj – o caldura placuta peste tot , modulatie 8-10% a arzatorului , consum 0.35-0.4 mc/h .
Am vazut pe aplicatia Vicare ca arzatorul se mai opreste din cind in cind ( o data – de doua ori pe ora ) , pompa ramine pornita ( si din soft :o)) , in realitate mufa de modulatie este scoasa ) , oare exista un delta t setat la Viessmann , la care arzatorul se mai opreste si ramine pompa de recirculare pornita ? Se atinge acea diferenta dintre tur si retur ?
Exact, Marius, o casă de locuit e încălzită 24/7. Încălzirea în pardoseală înseamnă o inerție enormă, n-are sens să comut de pe confort pe economic pentru 6..8 ore de școală, serviciu. Păstrez constant aceeași temperatură în casă prin modularea temperaturii apei în funcție de cea externă. Nu mă interesează să recuperez rapid căldura, din moment ce ea există 24/7. Deci, termostatul/termostatele on/off sunt degeaba într-o casă de locuit. În plus, interesant cu adaptarea meteo: și confort superior, și facturi mici.
Azi am răspuns altui comentariu:
„Energia este energie, n-ai CSF!
Dacă clădirea consumă sub 2,5kW, iar puterea minimă a CTgaz e 2,5kW, evident că arzătorul se va opri. Nu are niciun rost să micești sau să crești debitele volumetrice. Orice ai face, arzătorul (sursa de energie termică) se va opri și gata.”
De obicei, pompele de circulație din CTgaz sunt oprite de termostate. Arzătorul se oprește că apa atinge temperatura țintă; însă pompa continuă să recircule (post-circulație). Dacă termostatul încă cere căldură, arzătorul poate avea opriri, dar pompa continuă să recircule.
Salut Bogdan ,
Mentinere – acum mi-am dat seama cit de mult inseamna mentinere temperatura constanta 24/24.
Au fost -10C azi noapte . Casa incalzita bine , temperatura ( aproape constanta ) peste tot , 160 mp utili , peste 200 de tone de structura (beton , caramida , fier ) . Temperatura s-a mentinut in toata casa la fel , chiar cald as zice ( 24C parter ( 50% gresie ) , 23C etaj ) .
Consumul la 24 de ore : 10.3 mc , 10.3*10.857kwh( factura Engie ) /24h= 4.65kwh/h .
Chiar si la virfuri de -10C , o casa incalzita bine nu are nevoie de 10kw sa zicem .
As putea sa cobor curba cred si la 0.4 , dar pentru o diferenta de aprox 30 mc/luna nu cred ca se merita ( 100 lei ) .
Senzorul extern si curba meteo – combinatia ideala a mentinerii constante a temperaturii .
Mă bucur că te bucuri de un confort termic excelent.
Foarte dificil să lupt cu morile de vânt, să conving lumea că există viață și fără termostat, chiar mai roz.
Mersi mult pentru mesaj.
Salut Bogdan ,
Odata cu incalzirea vremii , este ok sa pun la loc mufa de modulatie a pompei ?
Daca centrala intra in post-circulatie , singurul lucru deranjant este pierderea usoara a caldurii din sapa si recuperarea ulterioara cu un consum mai mare de energie , fata de mentinere ?
Cum e mai bine de functionat cu Viessmann-ul acum la temperaturi de +15C ziua , cu senzorul extern ? ( cel on/off l-am scos demult ) . Am functionat din decembrie cu puterea minima la minim si maxima la 40% . Stiu , 3,2 kw , nasol .
Regula rămâne: adaptare meteo etc.; pompa poate avea turații fixe sau variabile.
Trebuie umblat doar la puterea CTgaz; adică, nu avem ce face.
Compromis: urc o unitate curba de adaptare meteo, va fi ceva mai cald în casă.
Salutare,
Am cumparat recent o centrala Viessmann Vitodens 222F B2SF 25KW. Cei care mi-au instalat-o au lasat setarile din fabrica.
Nu stiu daca ii ok sau nu sa o las cu setarile din fabrica si incercam sa vad putin in setarile recomandate pentru centralele Viessmann Vitodens de pe acest blog cam ce as putea sa modific si cum, pentru a face centrala mai economa.
Deocamdata din ce am vazut pe blog nu imi dau seama daca se aplica pentru sistem cu radiatoare sau cu incalzire in pardoseala. De exemplu am vazut o poza cu o inclinare de 0.3 si nivel 1 iar in manual am citit parca ca ii recomandata o inclinare intre 0.8 si 1.6 pentru sistem de incalzire cu radiatoare.
Daca ati putea sa ma ghidati cam ce anume sa urmaresc pentru a face niste setari optime. Ce parametri sa urmaresc sau sa modific sau ce abordare sa folosesc pentru a face niste setari mai eficiente pentru o astfel de centrala ?
Multumesc mult,
Important este ca temperatura apei din calorifere să fie cel mai rece posibil cu asigurarea confortului termic vrut în casă + puterea minimă să coboare cât mai jos (chiar sub 2kW modelul ăsta de CTgaz) pentru ca centrala să nu aibă opriri/porniri, ci să funcționeze frumos, continuu 24/7. Evităm comenzile on/off ale termostatelor. Mai multe în OpenTherm și alte articole.
pfu… nice 🙂 ce pret a avut?
Centrala am luat-o in Franta deci posibil sa fie la pret diferit de Romania. Oricum centrala singura a fost la 5300 Euro. Toate accesoriile care au mai fost puse de firma de instalatii, cu manopera si cu alte operatiuni de curatare instalatie si ce au mai facut ei au dus pretul total platit la final de 8500 euro.
Buna ziua,
Pentru varianta montarii unei pompe externe (sub centrala , pe retur), mai trebuie instalat si vas de egalizare presiune sau alte nebunii?
Intreb pentru ca spunea cineva ca atunci cand centrala comuta pe incalzirea ACM din boiler, pompa externa nu va mai avea unde sa impinga apa, intrucat circuitul de incalzire in pardosela este temporar inchis???
Mi se pare o centrală pentru instalații complicate.
Nu bag mâna în foc, dar cred că (asemeni lui Buderus) din placa electrică, poate fi alimentată pompă externă. Cred că din setări trebuie să-i spui configurarea hidraulică: cu butelie/vas de amestec sau cu distribuitor/colector separate (pompa externă pe direct). Deci, va ști propria automatizare s-o oprească pe cea externă.
Amestec înseamnă pierderea controlului pe temperatura agentului termic. Cred c-aș prefera să meargă înfundat câteva minute/ore adunate pe zi; aș risca să schimb externa la 5..10 ani, nu știu. Oricum, pot folosi externa doar pe perioade foarte, foarte reci.
Salut!
Doar de info: folosim Vitodens 100 B1KF impreuna cu termostat modulant ViCare, din Oct 2021. In aceasta varianta, pompa se opreste, indiferent ca regimul de incalzire este Pornit/Oprit.
Felicitari pentru articole! Sunteti printre putinii care fac educatie in acest domeniu!
Toate cele bune!
Sebastian Vlaicu
Mersi pentru mesaj.
Da, pompa de circulație se oprește de la orice termostat on/off universal sau de la ViCare. Însă, noi propunem funcționare fără comenzi de oprit-pornit centrală gaz din partea termostatelor.
Voi propune în articol un termostat ori de care (universal sau Viessmann) + scoatere mufă PWM = funcționare pompă circulație pe turație maximă 24/7 și oprire vara când termostatul ar cere 18°C, de pildă.
Buna Seara,
Multe multumiri pentru explicatiile detaliate si corecte Bogdan!
Am folosit informatiile in interes personal pt. 2buc. Viessmann 100W-32kw-B1KF, model 2021 si 2022 cu Sext dupa sfaturile tale. Ambele functioneaza pe instalatie cu calorifere la doua case diferite de 90~100mp fiecare.
Daca imi permiti as dori sa aduc update-uri dupa aprox. 1 an de folosire.
Centralele de mai sus pot sa functioneze cu 2KW.
Setare din meniul b2 -> .6 ->putere minima 7% ->32kw*7%=2.24Kw lucru care il afiseaza si pe dispay(2).
Pmax din meniul b2 -> .7 -> putere max 13% ->32kw*13%=4.16Kw.(mai jos nu am incercat)
Turatia pompei se comanda de Sext conf. manual 6170277 Viessmann din 2021/2022 pag.45. si porneste de la 60%->100%.
Tot la pag. 45 in graficul pompei apar NUMAI 5 curbe. fata de modelul vazut la tine pe blog.
Una functioneaza 16h/zi alta numai8h/zi din motive personale(sotie-cine are cunoaste dilema) – consumuri 4mc/zi si 2.5mc/zi, eu zic ca decent pt calorifere.
Curbele sunt 0.6 cu 7 si 0.6 cu 9.
Eu am doar PDF-uri. Probabil, în manualul de hârtie există alte informații; o poză cu pagina 45, te rog. Dacă ai un manual PDF mai nou, aș aprecia dacă l-ai trimite (eu nu am găsit nici acum, nici pe site-ul .de). Când (dacă) vom monta următorul Viessmann, voi ruga colegii să verifice manualul de hârtie și datele fizice. Mersi încă o dată.
Da, 4mc/zi = 42kWh/zi : 16h/zi = 2,6kW putere.
Buna Seara,
Am incercat sa gasesc pdf-ul pe vibooks si se pare ca manualul primit odata cu centrala nu poate fi gasit pe viessmann vibooks pt lb romana si/sau germana, insa daca schimbi limba pe UK- English gasesti manualul de service instruction, mult mai detaliat. Vezi pag 48/49 LINK MANUAL.
Fig 28 de mai sus din descriere setari viessmann, apartine seriei precedente, 050W BOKA pentru puterile 19kw-25kw care au 10 curbe (A-L)(10%-100%) ale pompei de retur, de aici probabil si confuzia.
Seriile curente – 100W B1HF si B1KF au doar 5 curbe (A,B,C,D,E) indiferent de putere(exceptie face cea de 11kw).
Se pare ca in UK sunt mult mai mute informatii despre servisarea acestor centrale vs. UE.
Mersi, mersi foarte mult.
Ca de obicei, documentația e în urma aparatelor fizice. Cam așa e pe la toți producătorii de CTgaz, pompe de căldură etc.
Caracteristica internă a pompei e aceeași. Eu văd că se referă la Min. pump rate = 40%, iar Max. pump rate = 60..100% funcție de putere (kW). Când trebuie să facă 32kW, pompa merge cu 100%. Însă, pentru încălzire avem nevoie majoritatea sezonului de 0..3 (4) kW pentru IPAT.
Dp meu dv, problema nu e documentația cât debitele reale. Pompa din Viessmann e mai mică. Ei se bazează pe: a) folosire puffer (clar n-am nevoie de pompă mare) sau b) grupuri de pompare care au propriile pompe de circulație. Adică, pentru stilul nostru fără GPA, pompa din Viessmann e mai mică (debitul) versus Ariston, Italtherm, Saunier Duval, Ferroli ș.a.
Mersi încă o dată. Voi încărca datele din manualul primit.
PS
Mă aștept să facă și ei (urm. serii de CTgaz) cu racorduri de 1” (nu 3/4”) și pompa să fie mai mare și setabilă.
Salut tuturor ,
Citeva pareri despre Viesmann 100W , la 5 luni de exploatare :
Setarile sunt cele Sibo , pentru IPAT temperatura joasa ( P+E ).
Am vazut si eu ca in meniul b2 puterea minima se poate seta de la 7 , dar nu cred ca inseamna 7% din puterea maxima a centralei , deoarece parametrul maxim in acest meniu este undeva la 50 . Parerea mea este ca minimul de 3.2 kw al Viessmannului este din soft si cam atit …. nu putem umbla la aceasta setare ( 2kw ) .
Pompa moduleaza intradevar de la 60% spre 100% , dar eu mergind cu temperatura joasa ( curba 0.5/0 ) am vazut pompa mergind cu un maxim de 67-68% ( meniu p2 / d3 ) atunci cind afara erau -7 C -8 C . Nu am avut solutie si am scos mufa de modulatie in ianuarie …. pusa la loc in februarie .
Am sa incerc la anul cind va fi mai frig sa merg cu mufa pusa si sa cer din soft 24 -25 C in casa, dar cred ca va fi un consum mai mare de gaz .
La temperaturi mai mari afara , pompa sta pe 60% fix .
Modulatia minima a centralei ( probabil puterea arzatorului ) este 8% . Nu am vazut sa coboare sub acesta valoare .
Din punct de vedere al softului , Viessmann-ul este ok , mie nu mi-a dat nici o eroare toata iarna , am functionat doar pe senzor extern , fara termostat de camera , pe care l-am dezactivat ….
Temperatura ceruta din soft de 22 C ( pe aplicatia ViCare ) este mentinuta in casa fara probleme ( chiar mai cald la parter ) . Intradevar cind este mai cald afara arzatorul se opreste si centrala intra in postcirculatie …. dar nu apuca sa se raceasca IPAT , ca porneste din nou . Nu este o problema asta .
Eu am ales centrala de 32kw tocmai pentru pompa mai puternica 1259 l/h dar din pacate minimul de 60% nu ajuta cind e foarte frig afara : 1259×60%= 755 l/min . Poate pe cei cu instalatii IPAT mai mici ii ajuta si acest debit .
Oare nu se poate in viitor un upgrade de soft cu modulatia pompei in plaja 90-100 % si pentru cei cu temperatura joasa ?
Mersi pentru informații.
Poți alege o curbă de adaptare meteo mai înaltă când este ger. Într-adevăr, îi scade randamentul de ardere puțin.
La întrebarea cu update/upgrade de soft sper să răspundă vreun cititor. Io n-aș crede. Însă, mă aștept ca următoarea generație să aibă soft upgrade-at și racorduri de 1”; probabil și putere minimă spre 2kW (ar fi super sub 2).
Am o centrala Viessmann 111W din 2020, alaltaieri am pus-o in funcțiune. Nu ma deranjeaza sa scot/bag cablul PWM vara/iarna (multumesc mult pentru informatia pretioasa). Totusi am o pompa externa DAB pe care am de gand sa o scot din circuitul pompei de caldura impreuna cu pufferul (nu sunt necesare). Gazele au venit dupa ce cumparasem PDC.
Cum zici, sa ma complic, punand pompa externa sub centrala Viessmann (cum zici tu mai sus) sau sa merg cu pompa din centrala pe 100% fara PWM? Ce automatizare ar fi necesara la pompa externa? Multumesc mult de sfat!
Noi explicăm clienților cum funcționează pompa de circulație din Viessmann; oamenii aleg temperatură mai înaltă; unul singur a ales pompă externă.
Am montat-o pe retur sub centrală, n-am automatizat-o defel, funcționare continuă 24/7 = sugestia noastră. Însă, cred că îi dă, totuși, comenzi de pornit, oprit. Pentru automatizare omul a apelat la Sergiu, colaboratorul nostru pe automatizări, când clienții nu cochetează cu propunerea noastră de încălzire 24/7.
–
Oricum, tu vei folosi CTgaz doar pe ger, când COP-ul pompei de căldură scade sub paritatea de preț gaz:curent = 0,31:1,3 lei/kWh (cred că tarifele astea le ei). Cred că aș alege temperatură mai mare decât să consum energie electrică cu DAB-ul. Eficiența de ardere e cam aceeași și la 50°/tur, și la 30°C/tur. Simplu și fără prinderi de urechi în alte automatizări.
Sașut Bogdan! Am mers prima luna de frig cu PDC-ul, se vede o mica diferența la timpul mai lung de functionare al compresorului, asta dupa ce am eliminat de curand pufferul si pompa externa DAB.
Dar de cand s-a accentuat frigul, zilele trecute, nu mai tine curba 6, asa ca a trebuit sa ma mut pe curba 5, cu un consum considerabil schimbat. Estimez ca la un frig si mai tare (temperaturi constante sub zero), va trebui sa merg pe curba 4 iar la ger pe curba 3 (casa este mediu izolată si cu vitraje mari).
Si am zis ca pana atunci sa testez functionarea cu gaze (in vara m-am racordat).
Si pare ca exista o anomalie: sunt fluctuatii mari de temperatura pe tur si porniri/opriri ale arzatorului foarte dese, la cateva minute. Am pus mana atat pe tur sub centrala cat si si pe distribuitorul de la etaj, ba este foarte cald (40 gr) ba foarte rece, 15 grade, pe interval de timp scurt.
Cum procedasem: am inchis PDC dar vazand ca nu este iun regula, am si izolat circuitul PDC de cel al CT gaz. Am pus CTgaz pe 30 grade (că asta era media de temperatura tur la PDC). Am scos PWM.
Astfel, CT gaz imi arata ca arzatorul se duce in 35-39 grade foarte repede, apoi scade in 3 minute la 25 grade. Am zis ca minte afisajul si am pus mana pe tur: asa este, cand fierbinte cand neobisnuit de rece. Opreste prea repede, din motivul ca ajunge prea repede la 39 grade (desi eu i-am fixat 30), ca si cand nu ar avea timp sa circule apa aia de 30-39 grade prin toata casa, si citeste imediat ca returul este cald, deci comanda prea repede oprirea arzatorului.
Am oprit si am revenit la PDC, ca sa nu se raceasca prea tare pe timpul noptii, in ideea ca Viesmann 111 nu va fi in stare sa pastreze 30 grade, tinta ce i-am dat-o. Ce sa fie: nu duce pompa interna a lui Viesmann cei 185mp de IPAT? Multumesc,
Fără PWM, pompa pe 100% ar duce o casă de 500m². Trebuie să existe echilibrare hidraulică.
Eu cred că nu e bună echilibrarea, iar centrala dezvoltă o putere prea mare.
Este aceeași echilibrare pe care am făcut-o în urma cu 1 săptămâna pentru funcționarea cu PDC. Trebuie altă echilibrare, dacă am comutat sursa?
Nu este suficient să selectezi temperatura apei pe tur? Este nevoie și de setarea puterii arzătorului?
Echilibrarea nu are treabă cu sursa de căldură, CTgaz, PdC etc.
Da, Viessmann-ul ăsta permite setări de putere.
Daca este cumnparata in octombrie 2020, am sanse sa moduleze mai bine/sa aiba alt soft un Viesemann 111W? Fiindca spuneai in titlu ca nu recomanzi pentru IPAT, centralele produse dupa 2021. Mulțumesc
Noi nu sugerăm Viessmann, așa că nu (prea) montăm. Iar, clienților de prin țară (majoritatea sunt anti Ariston, foarte bine) care pun Viessmann le e cam jenă să ni se plângă nouă, să nu le aruncăm: Păi, dle, v-am recomandat noi Viessmann?. Așa că, doar vreo 2..3 clienți ne-au spus de acest soft enervant de la Viessmann (gama veche) cu turația pompei funcție de putere arzător. N-au pus pompă externă, ci au ales să seteze curbe mai înalte, temperaturi mai mari pe tur. Nu bag mâna în foc, dar cred că și modelele vechi au același soft, aceeași problemă a pompei de circulație = soft total nepotrivit pentru încălzirea în pardoseală.
P.S. Softul e ok, dar când vorbim și de puffer = normal, că pompa n-are de ce consuma energie când arzătorul merge pe putere minimă (kW), iar circulația agentului este pe doar 1 metru între Viessmann și un puffer. Dar, de ce să punem puffer? Io cred că în viitorul nu prea îndepărtat, Viessmann-ii vor schimba softul.
Au venit gazele. Iarna asta am mers cu PDC Hyundai de 12kw (mult supradimensionata pentru 170mp incalzire in pardoseala doar), 700 lei pe lunile de vârf, noroc cu Hidroelectrica. Oricum este bine fata de vecinii cu centrala pe gaze. Acum am zis sa fac punere in functiune la Viesmann Vitodens 111W si am aflat de la tine ca nu este recomandata pentru IPAT. Doua surse de caldura am cumparat la recomandarea vanzatorilor (Romstal), ambele eronat alese. Centrala pe gaz o voi tine de back-up, pentru pana de curent sau pentru -15 grade. Aveam in plan vara asta sa scot pufferul si pompa externa, montate dupa PDC la recomandarea vanzatorului/instalatorului autorizat. Ca sa nu fiu eu in pierdere asa mare, as putea pune pompa externa (DAB) sub centrala Viesmann? Ce imi trebuie suplimentar pentru automatizarea acestei pompe externe, sa tureze in functie de delta T tur/retur? Astfel incat sa am debit bun la cele doua etaje cu IPAT (de unde am eliminat GPA-urile si termostatele). Mulțumesc mult.
Pompa DAB reglată pe turație fixă aș sugera. Nu știu pe care treaptă, încearc-o pe cea mai mică = economii curent. Nu turații variabile, nu în funcție de Δt.
Am scris acum din nou, nu vazusem ca ai raspuns. Multumesc mult. Totusi: daca exista posibilitatea sa merg pe turatie maxima fixa la pompa interna a centralei Viessmann, de ce sa mai adaug inca o pompa externa care sa mearga tot cu turatie fixa? As avea doua consumuri, de la doua pompe.
Da, și eu aș alege să nu adaug pompa externă DAB.
Pana la venirea frigului vreau sa rezolv problema pufferului bagat pe gat de Romstal si montat printr-o schema de amestecare a turului si returului in acest rezervor (o schema ineficienta dupa parerea mea). Varianta 1. Eu vreau sa îl elimin complet dar PDC este supradimensionata (12kw pe 170mp) si imi este teama ca prin eliminarea pufferului (80 litri), efectul de supradimensionare va fi accentuat.
Rezulta Varianta 2. as putea pastra pufferul cu modificarea legaturilor, adica sa intercalez doar pe tur (sa nu mai fie amestecat cu returul). Pentru asta as vrea o confirmare din partea ta: eu intuiesc că ar exista un principiu de bază si anume ca imediat dupa un puffer ar trebui pusa o pompa externă. Pompa interna PDC, chiar daca este suficient de puternica, este inaintea pufferului, nu sunt convins ca poate sa impinga din spate apa din puffer. Intrebarea finala este daca pastrarea pufferului (cu schema modificata) obliga si la pastrarea pompei externe? Intr-un raspuns anterior al tau, am fost amandoi de acord ca pompa externa DAB (existenta deja) nu ar fi necesara din doua motive (pompa PDC este suficient de puternica iar pompa CT gaz Viessmann o pun pe turatie maximă). Am doua surse la IPAT si ACM: PDC si CT gaz (doar ptr ger).
Deci pe care rău sa il aleg:
Varianta 1 – eliminare puffer+pompa externa dar creste supradimensionarea
Varianta 2 – pastrare puffer (cu schema modificata, intercalat pe tur) cu pierdere inerenta de caldura prin rezervor si pastrare pompa externa cu consum suplimentar curent si uzură.
Concluzie: Este obligatorie pompa externa dupa puffer ori pompa interna a PDC poate impinge apa din puffer catre IPAT? Mulțumesc. Mare noroc pentru cei care te-am găsit aici si intrebam ca pe vremuri la ” Raspundem ascultatorilor”
Eu sunt fan „fără puffer”.
Dar, vezi și schema hidra de la Ariston cu puffer.
Am nevoie si de functia de echilibrare hidraulica pufferului? Oare din cauza asta mi l-a legat instalatorul Romstal asa (cu amestecare tur si retur)?
Cred că nu înțeleg, intru-n ceață. Ce fel de funcție pentru echilibrare hidraulică a pufferului? Sau, pufferul face vreo echilibrare hidra: are creier/soft + mâini? Scuze ironia.
Nu am primit notificare pe mail despre raspuns, scuze de intarziere. Cand zic functia de echilibrare, ma refer la unul din scopurile device-ului. Prima functie este de stocare si ma gandeam eu ca ar avea si vreun rol de echilibrare hidraulica, prin intalnirea turulului cu returul. Si zic sa nu fac vreo prostie prin eliminarea lui, ca pierd si garantia de la Romstal.
Câtă energie poate stoca un mini puffer?
Cum face echilibrare prin unirea turului cu returul?
(°‿°)/
Mă refeream la funcția de egalizare a pufferului. Butelia de egalizare domnule, pe care o pun instalatorii by default. A venit ieri instalatorul care o sa îmi demonteze pufferul. Si mi-a zis ca instalatia nu va mai merge corect, fiindca nu se mai face egalizarea prin puffer. Ma gândesc că se referă la egalizarea presiunilor din tur si retur. Deci daca dau pufferul jos, instalatia va lucra defectuos, fara butelie de egalizare? Multumesc mult
Știi vreo instalație clasică cu centrală pe gaz și calorifere să aibă puffer? De ce să egalizez presiunile? La ce mă ajută-ăăă?
Te rog să citești: Butelie egalizare și Hyundai hidraulice.
Cum e mai eficient la CTgaz ?
1. Turatie fixa maxima pompa recirculare : consum mare curent al pompei ==> consum mic gaz al arzatorului
[Q] W : Putere (mai) mica ==> Temp tur mica (apa mai rece ) ==>Δt mic ==>[V] L/h Debit mare
2. Turatie variabila pompa recirculare : consum mic curent ==> consum mai mare de gaz al arzatorului
[Q] W : Putere (mai) mare ==> Temp tur mare (apa mai calda ) ==>Δt mare ==>[V] L/h Debit mic
Care din cazurile de mai sus e mai eficient in termeni financiari si de comfort?
Adica cum e mai ieftin per total : gaz + curent , si cum e distribuita caldura mai uniform ?
Cazul „1” seamana cu PDC , in sensul ca la PDC pentru a avea COP cat mai mare , Temp tur trebuie sa fie cat mai mica , prin urmare si Δt va fi mai mic .
COP mare = eficienta (mai) mare al PDC , consum mai mic de curent al compresorului PDC ( ATENTIE ! ===> consumul de curent al compresorului PDC si NU consumul de curent al pompei de recirculare )
Conform standarului de proiectare a incalzirii in pardosea EN 1264 nu poti avea temperatura mai mare de 29C la suprafata pardoselii din motive medicale.
Si eu prefer sa modulez turatiile pompei in functie de temperatura apei , si nu in functie de arzator.
Doar ca daca folosesti pompa la turatii fixe ( nu variabile ) cum modulezi turatiile daca ele sint fixe ?
Pompa din Ariston Alteas/Genus One+ 24kw moduleaza turatiile pompei in functie de temperatura apei ?
La Ariston cel mai mic Δt (tur-retur) e de 10°C. Însă, folosim turație fixă maximă = cea mai mică temperatură (cea mai mare eficiență de ardere) și cel mai mic Δt (tur-retur), de multe ori (toamna, primăvara) e de doar 0,5..1..2°C; iar când arzătorul e oprit, pompa de circulație trece pe turația minimă.
P.S. 29°C în apă/tur (cât e returul, cât e media?) nu înseamnă neapărat și 29°C sub talpă.
Depinde ce Δt (tur-retur) ai.
Temperatura medie = (Temp tur + Temp retur ) / 2
Daca ai de ex Δt (tur-retur) = 5C , iar ca Temp tur = 29C , Temp retur = 24 , atunci Temp medie = (29+24)/2 =26.5C
Ariston Alteas/Genus One+ 24kw a rezolvat problema cu eroarea #101 ?
Nu mai apare eroarea asta la modelele astea updatate din 2022 ?
mersi mult de explicatii
Pompele de caldura functioneaza cu Δt mic 3-5C
Încă nu s-a plâns niciun client, niciun cititor de pe site, de eroarea 101. Cred c-au scos bug-ul din soft. Oricum, e un alt soft pe gama nouă (Plus).
–
PdC Immergas gama anterioară ne lăsa să alegem Δt (tur-retur) între 1 și 20°C. La fel, Mitsubishi (de acum) de la 1°C în sus, nu mai știu limita superioară, cred că 20°C. Majoritatea automatizărilor Mitsubishi, de fapt, nu ne lasă să setăm modularea pompei, ci doar dă comandă de pornit/oprit; pot fi pompe simple, fără modulare.
Poti seta din meniul centralei Ariston ca pompa de recirculare sa aiba turatii fixe sau variabila ?
Pompa va functiona la turatie fixa maxima doar atunci cand arzatorul e pornit ?
Iar cand arzatorul e oprit , pompa trece ea singura , in mod automat , pe turatie minima ?
Daca in fisa tehnica la Ariston Alteas/Genus Pmin = 2.5=2.7kW , tu cum ai reusit sa cobori pana la 2kW ? ( intr-o imagine aici pe site , apare 2kW , ma gandesc ca e centrala Ariston )
1. Da, vezi Setări Ariston.
2. Da.
3. Da.
4. Afișajul rotunjește, puterea coboară sub 2,5kW.
Primavara/Toamna daca ai nevoie de doar 2-3kW termici , si pompa de la centrala ii setata pe turatie fixa maxima , ce va modula ?
Va modula doar arzatorul in functie de senzorul extern ( temperatura externa luata de pe internet ) , iar pompa va functiona la turatie fixa maxima ?
Si atunci cand arzatorul e oprit , trece automat si pompa la turatie minima?
Asta e mecanismul de a putea avea la Ariston un Δt (tur-retur) mai mic de 10°C ? ( din moment ce din fabrica Δt (tur-retur) nu poate cobora sub 10°C )
1. Cred că nu ți-e limpede: pompa din Aristoană va funcționa ori cu turație fixă, ori cu modulare a turațiilor.
2. Arzătorul modulează în funcție de temperaturile tur și retur, nu după senzorul extern. Senzorul extern doar dă o dată de intrare în softul de adaptare meteo, softul spune ce temperatură să fie pe tur.
3. Da, pompa trece pe 20% din turații, indiferent că am ales turație fixă sau modulare turații.
4. Cu turație fixă (poate fi setată între 75 și 100%) obținem Δt 0..1..2°C primăvara/toamna mai ales. Δt 10..30°C se referă doar când setăm pompa pe modulare, nu pe fixă.
Cand selectezi curba de termoreglare , pe axa X ai temperatura exterioara , iar pe axa Y ai temperatura pe tur.
Corect ?
Prin urmare functia va fi : y = f(x)
Adica , temperatura pe tur = functie de temperatura exterioara.
Pe romaneste : temperatura pe tur va fi comandata de temperatura exterioara , cu ajutorul arzatorului de gaz , fiindca arzatorul de gaz va incalzi acea apa sa aiba temperatura dorita ( setata )
Si toate astea cu pompa setata pe turatie fixa maxima.
Iar arzatorul va trebui sa moduleze in asa fel , incat in functie de temperatura exterioara ( primita/citita de la senzorul extern sau de pe internet ) sa incalzeasca apa la temperatura pe dur setata ( selectata din curba de termoreglare )
Ca senzorul extern trimite informatia la soft , si softul la arzator , e aceeasi chestie , ca si cum senzorul extern comanda arzatorul sa produce temp tur dorita .
Q = V x 1.16 x Δt
Δt = Q/(V x 1.16)
Q = puterea termica = W sau kW
V = debit = L/h sau m3/h
Δt = ecart = diferenta temperatura tur-retur = °C
Daca setam turatia pompei la o valoare fixa maxima , conform ecuatiei de mai sus , vom avea un Δt mic ( minim)
Q care depinde de temperatura tur/retur , care la randul ei depinde de temperatura exterioara citita cu senzorul extern sau de pe internet
Prin urmare , primavara si toamana , Q va fi mic ( din graficul de termoreglare , la temperaturi exterioare pozitive sau aproape de 0°C , si temp tur va fi mica )
Iar in felul asta si Δt va fi mic .
Singura parte care va modula , va fi arzatorul , si NU si pompa de recirculare .
Concret : 1 . Moduleaza doar arzatorul singur
2. Moduleaza atat arzatorul cat si pompa de recirculare
Pentru a avea un Δt mai mic de 10C ( limitare din fabrica ) vom alege varianta : 1 , adica sa moduleze doar arzatorul , iar pompa va avea turatie FIXA maxima.
Ce inseamna in cifre : „turatie fixa maxima” ? Ce debit la turatia fixa maxima ?
Conform graficului pompei Ariston : 1100L/h sau 1.1m3/h ? La debitul asta are 3mCA ( 300mbar )
Q = V x 1.16 x Δt = 1.1 x 1.16 x 5 = 6.38kW – asta ar fi puterea maxima pe care o poate livra la Δt = 5C
Daca e nevoie de o putere mai mare , cand e foarte frig afara , de ex -15C pentru cateva saptamani , poate va creste Δt = 10C
Q = V x 1.16 x Δt = 1.1 x 1.16 x 10 = 12.76kW ( putere maxima pe care o poate livra cu Δt = 10C
Luk, turație fixă maximă nu înseamnă nimic: depinde de punctul de funcționare, intersecția caracteristicilor internă și externă, de care spuneam. Nu știu cum să mai explic.
Normal că o instalație mică cere puțini mCA, implicit debit mai mare; o instalație mare cere mulți mCA, implicit un debit mai mic. Dar, pentru case de locuit de 500 mp, pompa din Aristoane = ok.
Si pompa din Aristoane moduleaza PWM dupa semnal extern venit de la arzator . Sau gresesc ?
Doar ca la Ariston poti seta turatie fixa si debit maxim,in timp ce la Viessmann nu poti face asta.
Clientii tai au debite de 0.4 – 1l/min pe circuit, asta inseamna 60l/h,iar la debite din astea poti folosi circuite de 120-150m lungime fiindca pierderea de presiune e destul de mica ( sub 40mbar )
Daca ai sarcina termica mica , 6 – 12kw poti avea ecart 5-10C , si poate functiona doar cu pompa interna a centralei.
Toti trebuie sa-ti multumim pentru efortul tau de a promova informatia asta ,chiar daca asta inseamna mai putini bani la instalatori, firme care comercializeaza materiale de instalatii etc .
Gama nouă (Plus) face între 1..2 l/min, cam dublu față de generațiile anterioare. Dar, irelevant dpdv termic. Mă rog, sunt clienții mai bucuroși că au debite mai mari; deși le explicăm că nu e vorba de vreun concurs de debite volumetrice.
1. IPAT trebuie sa functioneze in mod : Presiune Diferentiala Constanta – se modifica turatiile ( adica debitul ) dar delta P ( presiune diferentiala ) , adica inaltimea de pompare ramane constanta
2. IPAT poate functiona cu turatii fixe ale pompei = debit constant , inaltimea de pompare constanta ( sau NU ? ) , doar ecartul delta T se modifica . Sau gresesc ?
Adica la turatii fixe , inaltimea de pompare ( presiune diferentiala ) va ramane constanta ? Sau se modifica si inaltimea de pompare la turatii fixe ?
Luk, ar trebui să fac un articol despre alegere pompă/e de circulație, sau verificare pompă de circulație din CTgaz sau PdC. Cum e mai eficient (turație fixă cu agent temic mai rece; turație variabilă cu agent termic ceva mai cald?) șamd, deja vorbim de cercetare; știu că site-ul ăsta vorbește destul de complicat, dar n-aș intra-n astfel de știință.
Chiar te incurajez sa faci un articol separat despre cum se verifica pompa interna dintr-o centrala pe gaz sau pompa de caldura , pentru a functiona fara nici un GPA sau pompa exterioara.
Si ca banii pe care ii aloca pentru camera tehnica si toate automatizarile aferente , GPA , pompe , etc , pot sa-i investeasca in termoizolatie , si ca urmare vor putea utiliza pompa interna din CTg si PDC fara nimic altceva.
In mod normal doar sistemele cu centrale pe lemn/peleti ar trebui sa aiba kit de amestec ( GPA , vana amestec etc ) , iar CTg si PDC ar trebui sa functioneze doar cu pompa interna.
Hmmm, mersi de încurajare. Dacă îmi dai un pic de timp, aș aprecia.
Clienții sunt 1st, site-ul e doar 2nd.
De pildă, acum, urgent-urgent trebuie să fac: cum leg la wifi boilerele Atlas cu PdC; diferența dintre PdC aer-apă split și monobloc.
Nu te stresez,cand ai tu timp pentru asa ceva.
Dar crede-ma ca asa ceva nici chiar la facultate nu se invata,chestii practice de care te lovesti in viata reala.
Asta e optimizare, adica un fel de AI ( Artificial Intelligence ) despre cum e mai eficient sa utilizezi o CTgaz sau o PDC cu pompa interna la turatie fixa setata la maxim ( consum maxim de curent al pompei de recirculare ) dar consum mai mic de gaz sau curent la compresorul PDC , sau turatie variabila la pompa interna de recirculare , consum mai mic de curent , dar in schimb consum mai mare de gaz la CTgaz sau curent la compresorul PDC.
Eficientizarea utilizarii sursei de caldura.Asa cum zici si tu : nu cautati surse mari de caldura , ci cautati sa aveti un consum cat mai mic al casei.
Putini inteleg ca degeaba schimba CTgaz cu PDC , nu va consuma mai putin ( dpdv financiar , fiindca acolo ne doare pe toti )
Nu sursa de caldura determina consumul de energie termica ( caldura ) , ci casa consuma .
Heh! În 1995 nu era artificial intelligence; dar, eu în schimb am învățat despre aceste consumuri cu transportul agentului și eficiența sursei de căldură.
Da, io repet de-mi sar capacele de 25+ de ani: nu sursa de căldură e cea mai importantă, ci consumul = cum e casa + cum exploatez instalația. Că degeaba e casa extrem de izolată termic, dar nu folosesc adaptare, nu evit comenzile on/off, nu fac echilibrare hidra șamd. Pfui, sunt multe aspecteee!
Pentru cine nu are gaz metan : ce recomanzi ?
Sa fie cel mai ieftin si cel mai eficient.
Boiler cu PDC + CTgaz cu GPL ?
Ce marca si model de : Boiler cu PDC ?
Poate fi un boiler cu PdC. Nu am apucat să fac un calcul pentru o casă mai mică. Dar, pentru un apartament de bloc PdC-boiler = suficient pentru încălzire în pardoseală.
Cand ai introdus-o in „Top Centrale” n-ai stiut ca pompa interioara la Vitodens 100-W model 2021 este Grundfoss UPM3 15-75 cu PWM ( pulse width modulation ) si ca moduleaza in functie de puterea arzatorului ?
Si de ce e asta o problema pentru incalzirea in pardosea ?
Ar trebui sa fie ca si o pompa Grundfos Alpha 2 sau Alpha 3 ? ( astea in functie de ce moduleaza ? )
Te referi ca pompa Grundfoss UPM3 n-are ” Constant Pressure Mode ” ? ( Presiune Diferentiala Constanta , care se preteaza pentru incalzirea in pardosea ) ?
Pompa de la Ariston are ” Constant Pressure Mode ” ? ( Presiune Diferentiala Constanta )
La Ariston Alteas/Genus One+ e diferit ? ( in functie de ce moduleaza pompa la modelele Ariston ? )
Cum ar trebui sa moduleze pompa ? In functie de ce ? ( daca nu de puterea arzatorului ? ) – NU sint critic , sa nu ma-ntelegi gresit . Nu te contrazic , doar incerc sa inteleg rationamentul.
La Ariston in functie de ce moduleaza ?
Am vazut ca iti place libertatea de setari de la gama Ariston:
” Mesaj către deja-beneficiarii noștri.
Sugerăm 04.01.2023, totuși, Niagara Advance 25 și Genus One+ 24kW. Atenție: nu 30, nu 35kW! Alte modele de CTg (Italtherm, Ferroli, Viessmann) au puțini parametri reglabili, nu afișează unii parametri etc. Știm despre review-urile negative de pe net; propunem să le desconsiderați.”
La ce modele te referi cand vorbesti de ” review-urile negative de pe net ” ?
La Ariston si eroarea #101 ? ( si sa neglijam eroarea asta ? )
Ai putea sa faci o comparatie intre cum moduleaza pompa interna la Ariston vs Viessmann ? ( sa inteleg diferenta , si sa inteleg ce te deranjeaza , si de ce nu-i buna pentru incalzire in pardosea )
Inca odata. N-o lua in nume de rau . Nu te critic , nu te testez . Doar sa inteleg rationamentul/logica .
Cred ca e ceva de genul : iPhone/iOS si Android . Adica la iOS n-ai multe posibilitati de manevra si setari in comparatie cu Android.
Intrebare de 1000 ( o mie ) de puncte : modelul nou Alteas/Genus One+ nu mai are eroarea #101 ? Nu mai are acel zgomot la fiecare pornire ?
Stiu ca am pus multe intrebari , si sper sa poti sa-mi raspunzi la ele.
Poate chiar ar fi util un post dedicat , ca sa inteleaga lumea ce fel de pompa interna trebuie sa aiba o centrala pe gaz/pompa de caldura , care sa se preteze pentru incalzire in pardosea .
Din ceea ce stiu eu , pompa de recirculare ( ca-i interna, ca-i externa ) ar trebui sa aiba : ” Constant Pressure Mode ” ( Presiune Diferentiala Constanta )
Doar pompele de la Ariston moduleaza in modul : Presiune Diferentiala Constanta ? ( alte marci din top ? gen Vaillant n-au asa ceva ? )
Daca cineva si-a achizitionat deja Vitodens 100-W , trebuie sa-si monteze pompa exterioara care moduleaza in modul Presiune Diferentiala Constanta ?
Luk, este o biată părere a mea. Nu cred că trebuie să stau în cap să o justific. Dacă-ți place Viessmann-ul, cumpără Viessmann, doar nu interzic io, sau nu am io părerea absolută. Sunt multe produse, multe păreri, fiecare cumpără exact ce vrea.
Nu-i vorba ca imi place sau NU Viessmann.Nici nu trebuie sa te justifici.
Incercam sa inteleg argumentul. Atata tot .
Se poate modula puterea si prin pompa de recirculare cu turatie fixa ?
Nu-i necesar sa ai pompa cu turatie variabila si mod de utilizare : „Presiune Diferentiala Constanta” ?
Modularea puterii arzătorului e una, modularea turațiilor pompei de circulație e alta.
Eu prefer să modulez turațiile pompei de circulație în funcție de temperatura apei, nu în funcție de puterea arzătorului. Mi se pare neinspirat acest mod de modulare a turațiilor pompei în funcție de putere arzător.
În articol am scris foarte clar, cu Viessmann pentru încălzire în pardoseală: ori folosesc temperaturi mai mari ale apei (mai ineficient; pot avea parchet ce nu suportă temperaturi peste 29°), ori montez încă o pompă (externă, alt consum de energie electrică).