Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
 1. sibo
 2. Apă caldă/rece
 3. Apă caldă cu centrale t...

Apă caldă cu centrale termice pe gaz

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Apă caldă cu centrale termice pe gaz combi

Combi = (încălzire & acm instantaneu). Debitul de apă caldă la centrale termice pe gaz de 24 kW poate fi mai mare în funcție de marcă? NU! Doar combinare de comerț că un model, sau altul ar face mai multă apă caldă.

Cum se alege un boiler? 🙂 Calcul de volum boiler, ori volum vas de expansiune sanitar în categoria Calculatoare.

Apa caldă (de spălat vase, de spălat corp uman, de scăldat ‘n vană) se numește tehnic apă caldă menajeră (acm), sau sanitară (acs). Dar, să simplificăm, o numim apă caldă.

⚠️ ¯\_(ツ)_/¯ Articolul antic, neactualizat din 2020. 

Apa caldă ar fi agentul termic într-o instalație de încălzire (20..90°C). Apa fierbinte, chiar 150°C = agentul termic de la CET la punctul termic de cartier. Acest agent, spun, ar fi produs necazul din capitală, în ianuarie 2018. Agentul comercial “duce” oferte, agentul termic “duce” căldură. Agentul termic e lichidul care circulă prin țevi, calorifere, centrală termică. Agent termic poate fi și amestec apă cu antigel, ulei.


4. Adăugare boiler unei CT combi

Începem cu varianta 4 = acumulare acm adăugată unei centrale pe gaz normele (de apartament să-i spunem).

CT apartament existenta + boiler/acumulare
CT apartament existentă + boiler/acumulare adăugată ulterior

explicații plictisitoare

Dacă vin noi membri în familie, ori se cumpără un duș c-un milion de jeturi, se poate adăuga acumulare în anul 4, sau oricând. Acumularea poate fi: boiler electric de pe OLX, sau boiler cu serpentina spartă de pe okazii.ro.

Boiler electric legat la o centrala de apartament existenta
Boiler electric legat la o centrală de apartament (combi) existentă

Mulțumim lui Cătă S. pentru desen. CT de 29 kW, noi nu prea recomandăm peste 24 kW.

Limitator de debit & Esbe
Schema obligă trecerea prin acumulare a întregii ape calde de la CT. Dacă există limitator de debit în CT de 12 litri/minut, ar trebui scos; altfel nu pot fi 2 dușuri generoase simultane, 2×8..10 l/min. Inginerul de service CT știe să-l scoată.
Dacă rămâne limitatorul, apa caldă va fi menținută fierbinte, 50..60°C, se face amestec în bateriile de duș cu apă rece, adică = 2 dușuri × 8..10 l/mi. Sau, se poate pune la ieșirea din boiler o vană cu 3 căi de amestec Esbe VTA322 = nu opărire copii mici, nu mai trebuie baterii termostatate niciunde în casă. Varianta Esbe VTA362 Premium = dă exact temperatura setată, se încurcă 2 secunde, 2°C, indiferent de debit > 4 l/min.

cum-se-alege-un-boiler-vana-3-cai-termostatata-acm-esbe
Vană cu 3 căi de amestec și anti opărire apă caldă menajeră

Comandă pompă (pornire-oprire)
Pompa poate fi comandată de termostatul boilerului electric. Termostatul are un histerezis relativ mare, ±4..5°C.

Rezistența electrică păstrează apa caldă (fără pompă)
Ori, se poate renunța la pompă, iar rezistența electrică să mențină cca 36..40°C. Bani curent (am făcut un calcul estimativ), boiler 100..150 litri = 15..25 lei/lună (iunie, 2021).

Priză smart, WiFi
În ambele cazuri (pompă sau rezistență) poate fi folosită o priză smart.

Varianta de mai jos vine cu pompă, cu toate mățăraiele necesare etc. Preț super-ok.

cum se alege un boiler legat la centrala termica normala
Rezervor acumulare acm adăugat unei CTgaz combi

Poți interpune un boiler (chiar electric vechi), ca un tampon, între CT și chiuvetă. Robert propune. Io-i mulțumesc. În cazu’ ăsta nu mai treb’e nimic în plus.

Debitul de apă caldă menajeră (acm)

Să faci un duș SĂNĂTOS, o CT are nevoie de ceva putere. În general 20..24 kW, cca 12 l/min apă caldă. Pentru ăștia 12 litri/min Fizica are nevoie de 24 kW. Nu cred ca ești curios de formula de calcul. Vrei 2 dușuri sănătoase? Ai nevoie de 24*2 kW. Degeaba iei o CT de 28 kW. Vei avea fix-pix, cca 1,6 litri în plus.

Dacă în același timp, faci duș și careva, harnic de altfel, spală vase – că te-ai zgârcit să iei mașină de spălat vase, debitul de 12 l/min se împarte la cei doi consumatori. Inegal, totuși, care e mai aproape ia mai mult. Obturăm robineții (colțar) ai celor avantajați hidraulic.

Există limitator de debit pentru baterii sau capi de duș: 6 l/min de exemplu. Vezi limitator, sau baterie economică.

Pentru căldură = încălzirea unui apartament ar ajunge 2..3 kW. Deci, puterea de 24 kW este pentru a face apă caldă, nu pentru căldură/încălzire.

Există vreo centrală de 24 kW cu debit mai mare de apă caldă?

Nu și nu! Că o centrală mai scumpă, sau mai brand-uită, face mai multă apă caldă este o vrăjeală de comerț. Cu ăia 24 kW, Fizica nu poate mai mult. Fizica e aceeași și pentru Motan, Saunier Duval și pentru Viessmann, sau Bosch, ori Buderus.

Randamentele diferă prea puțin să conteze, 0-3%, fix-pix pentru apa caldă menajeră.

Pentru a avea acm la ±40°C imediat ce deschidem orice baterie, chiar dacă există boiler de-o tonă, trebuie recirculare. Apa răcită de pe traseul boiler – baterie o aruncăm la canal = așteptăm și risipim energie + apă. Cu sau fără Distribuitor apă?

Cum “se face” apa caldă la centrale termice pe gaz?

 1. Preparare instantanee cu ajutorul unui schimbător de căldură cu plăci = majoritatea centralelor de apartament/case.
 2. Preparare într-un boiler incorporat în CT: a) cu serpentină; b) schimbător cu plăci + rezervor = optim. O singură cutie are și centrala, și boilerul.
 3. Preparare într-un boiler cu serpentină separat de CT doar-încălzire (boilerul poate fi de perete, sau de pardoseală, vertical, ori orizontal).
 4. Rezervor de acumulare (boiler) adăugat la o centrală de apartament existentă.
 5. Preparare cu schimbător de căldură extern (cu plăci sau țeavă-în-țeavă) și/sau stocată într-un rezervor de acumulare (prin industrie, termoficare) – similar cu varianta 2b, nu dezvoltăm.

1. Centrale termice cu preparare instantanee de acm

Centrală combi, de apartament

Apa caldă se face instantaneu, ca nesu’. Apa rece trece prin centrală și iese instantaneu caldă, spre chiuvetă, nu nes.

Apropo: poți face nesu’ cu apă caldă de la chiuvetă, că-i potabilă. Pont: umpli oala cu apă caldă, că centrala are randament 108%, pe când aragazu’ cât? O fierbi de la 40°C, nu de la 10°C. Mai economic, mai rapid.

Avantaj: dimensiuni mici ale CT, economie de gaz (că dacă nu se cere acm, centrala stă pe loc), temperatura acm perfectă, preț cel mai ok.

Dezavantaj: nu poți face 2 dușuri SĂNĂTOASE, 12 l/min, în același timp. Însă, poți face 2 dușuri NESĂNĂTOASE , 6 l/min, dacă pui limitator de debit, sau iei baterii verzi, cu reglare de debit maxim. În poză: baterie de chiuvetă, dar iei ceva similar de duș.

Betrii economice
Baterie economică de acm

Poate ajută și articolul Puterea la CT.

2. Centrale termice cu boiler încorporat

Centrală cu boiler încorporat. Boiler = cu serpentină.

centrala in condensatie cu boiler
CTgaz boiler cu serpentină și
CTgaz cu schimbător cu plăci + rezervor (optim)

a) boiler cu serpentină (serpentină = schimbătorul)

Boilerele, în general, sunt de la 30, la 120 litri. Există de perete, sau de pardoseală (boiler sub CT). Poți menține apa caldă în boiler la 60°C, o amesteci cu apă rece și uite cum ai 110 litri de acm la 40°C.

Avantaj: poți face 2..3 dușuri SĂNĂTOASE în același timp. 2 x 55 l/duș din boiler + 10 l/min instantaneu.

Dezavantaj: dimensiuni ceva mai mari CT, pierderi de căldură prin boiler, temperatură acm variabilă, mult mai scumpe. Recomand Esbe.

b) schimbător cu plăci instantaneu + acumulare = best

Pentru a elimina 2 dezavantaje, sunt centrale construite cu: schimbător de căldură cu plăci și două rezervoare de acumulare, 2*20 litri. Pot furniza acm la temparatură constantă, exact cum cere omu’. Dacă rămâne o singură persoană acasă, sau noaptea, se poate opri încălzirea (menținerea) apei din rezervoare. Centrala va fi folosită ca una normală: încălzire + acm instantanee. Pierderi de căldură prin acumulare sunt evitate. După mine best of CT cu boiler încorporat. Revin cu modelele de pe piața din România. Sper… ¯\(°_o)/¯

centrala cu schimbator și acumulare
Apă caldă făcută instantaneu de schimbător cu plăci + rezervor de acumulare pentru consum de vârf

pentru consum de vârf = doar-acumulare (fără serpentină)

centrala termica cu schimbator placi si 2 rezervoare
Familie 4 persoane, 2 dușuri simultane = soluția ideală

Preparare instantanee cu 24+ kW + rezervoare acumulare de 20, 40, 46 litri.

3. Centrale termice cu boiler separat

În cazul ăsta pui ce boiler vrei, și 1000 litri de vrei. Cu n³ serpentine. Boiler solar, că sună mai jmecher. Pentru case, 4..6 persoane, recomand intre 80..160 litri.

Atenție! Centrala trebuie să fie “doar încălzire”, adică fără preparare acm. Dacă încă n-ai cumpărat-o. Dac-o ai deja, vezi pct. 4 și pct. 5!

Avantaj: poți face n² dușuri în același timp. Funcție de volum boiler, putere termică serpentină boiler și putere termică CT.

Dezavantaj: dimensiuni mari CT + boiler, legare hidraulică între CT și B, pierderi de căldură prin boiler, temperatura acm variabilă, muuult mai scumpe.

centrala cu boiler separat
Boiler cu serpentină și CTgaz doar încălzire (variantă cunoscută ca system)

Ce noroc că s-a ‘nventat apa caldă! Unii încă mai cred că ei o re-inventează.

Serviciu-l ușior, dacă ești la birou! Duminică plăcută, de te-ai întors de la iarbă verde!
Noapte bună, dacă n-ai somn, iar! Sper că nu de la lipsa de 🚿 acm.

Cumva șantier nou? Profită! 😇 Ce conține o lucrare, pregătiri înainte, etape: Încălzire în pardoseală preț; sau, un ghid despre calcule, pași, șape, finisaje, etape, automatizări: Încălzire în pardoseală.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

22 de comentarii la „Apă caldă cu centrale termice pe gaz”

 1. La prima schema , cu acumularea in paralel cu centrala, ma gandesc daca exista o varianta ca in situatia cea mai defavorabila cand acumularea nu mai are apa calda sa pun un (ventil termostatat si un fluxostat ?)care sa inchida circulatia prin acumulare pana cand se opresc consumatorii.
  Ideea este de a folosi centrala pt cerinta de acm cand acumularea este rece si sa reia incalzirea acumularii dupa oprirea consumatorilor

  Răspunde
 2. La centralele termice pe gaz cu boiler incorporat b) schimbător cu plăci instantaneu + acumulare , trebuie pusa pompa pentru recirculare sau se face nonstop? Vreau sa fac recirculare la apa calda menajera,am vazut la dvs ca se poate inclusiv la centrale fara boiler cu ajutorul unei pompe care o putem programa, insa asta ar inseamna ca o data la 20/30 min sa programez pompa sa functioneze cateva minute sa recircule apa pentru 2-4 minute,asta ar inseamna cam multe porniri/opriri pentru centrala si as vrea sa evit asta. Ma gandeam ca pentru recirculare sa ma folosesc de un mic(circa 40l) boiler extern indirect(nu vreau boiler sa trebuiasca sa il conectez la curent) sau centrala cu boiler incorporat sa nu fie nevoita centrala sa porneasca asa des pentru perioade scurte.

  Răspunde
   • Pai casa acum este in constructie, probabil dupa nume recunoasteti proiectul (acum am facut ipat-ul cu dvs) si ma gandeam cum sa fac mai bine recircularea apei, dar nu as face sa o bag in apa rece ce alimenteaza centrala cu apa, nu vreau sa renunt la apa rece sau sa pornesc centrala tot la 20/30 min sa recircule. Din cauza asta ma gandeam daca se poate ca pentru acm sa pun un boiler mic indirect (boilerul sa asigure doar apa necesara pt recirculare nu m-ar interesa sa am cine stie ce cantitate de apa calda stocata), care sa imi recircule apa intr-un interval X de timp, fara sa fie nevoita centrala sa porneasca de fiecare data si sa afecteze apa rece. In link-ul care l-am primit la proiect am gasit o schita cu CT + boiler si am vazut ca turul de incalzire de la CT era legat cu turul de la boiler, apoi acm pleaca din boiler. S-ar putea face ca ACM din CT sa mearga in turul la boiler unde sa fie stocata o X cantitate si sa recircule doar din acel boiler? Cand scade sub o anumita temperatura setata atunci sa porneasca centrala sa incalzeasca apa din nou.

   • 1. Recircularea de apă caldă menajeră n-are nicio legătură cu apa rece. Mă rog, va exista un teu (punct) pe țeava de apă rece care intră-n CTgaz.
    2. Dacă legăm un boiler în serie cu CTgaz, evident că în momentul recirculării acm trece și prin CTgaz.
    3. Poți alege varianta CTgaz doar încălzire + boiler cu serpentină separat. Normal că recircularea are loc prin boiler, nu prin CTgaz. Însă, dacă temperatura apei din boiler scade, CTgaz oricum va porni să prepare acm. Cred că schema de mai jos e destul de clară.

   • Scuze pentru răspunsul întârziat. Speram că dacă aș verifica mai atent, voi înțelege schița din link, însă, trebuie să recunosc că n-o prea înțeleg. Sunt câteva greșeli, însă nu le înșirui aici.
    Noi propunem scheme simple, funcționale, fără să primim plângeri de la clienți. Cu scuzele de rigoare, n-aș participa la inventarea altor scheme complicate, cu mai multe pompe de recirculate acm, boiler legat cu CTgaz și-n serie, și-n paralel etc.

   • Acuma cred ca am inteles schema din poza care mi-ai aratat si am facut o schita mult mai simpla. Asa ceva ar trebuie? Eu aveam in cap ideea de a2-a pompa fiindca nu stiam ca centrala are conexiune sa poti adauga sonda externa pt un eventual boiler,acuma am fost vazut in manual la ariston. LINK desene
    Ce mi in ceata iarasi e ca in poza atasata de la dvs cu schita de la De Dietrich ar arata ca apa rece merge prima data in boiler si din boiler in centrala(cum am desenat eu) , insa la in manualul de la motan am gasit ca apa rece ar merge atat in boiler, cat si in centrala. Returul de la boiler s-ar imbina cu Turul de apa rece care intra in centrala si are o pompa pe traseu de recirculare LINK
    De aici aveam eu in cap a2-a pompa cu schita de motan, probabil ei nu au pe placa electronica la CT loc pentru senzor exterior la un posibil boiler?

 3. Pentru varianta nr. 5, cea pe care nu ai dezvoltat-o: ma gandesc sa iau o centrala care nu face ACM, sa-i leg un schimbator de caldura extern din ala fusiform (la turul si returul unde s-ar lega in mod normal caloriferele), si sa incalzesc cu ea piscina.

  Intrebarea – cum schimbatorul de caldura raceste agentul secundar (apa de la centrala) in timp ce incalzeste apa piscinei, cat de puternica ar trebui sa fie centrala incat sa incalzeasca apa din circuitul ei cat mai rapid, la sa zicem 70 de grade ?

  Sa zicem ca se intoarce din schimbator la 30 de grade. Deci cele 40 de grade in plus, in cat timp sunt produse ?

  Ar fi o idee mai buna sa iau o centrala care face si ACM si sa leg la circuitul de ACM schimbatorul extern ?

  Răspunde
  • Cel mai mare consum va fi doar la prima încălzire a apei din piscină. O CTgaz de 24kW face cca 1m³/h pentru Δt=20°C (30°C apa din piscină – 10°C apa rece). Nu știu volumul piscinei, probabil 8*4*1,5m = 48m³; deci prima încălzire ar dura peste 48h. Apoi, pentru menținere la 30°C, consumul e foarte mic, 2..10kW, depinde de sezon, izolație bazin, copertină deasupra. Fără copertină, se pierde și volum, și energie, că vaporii fură energie prin căldură latentă.

   Răspunde
   • Sarumana, am presupus ceva asemanator. Da, fix 50mc. Acoperita (interioara), cu folie anticondens. Motivul pentru schimbatorul de caldura exterior e urgentarea incalzirii. 1mc/ora e pisatul boului, pana ajunge in piscina, pana se face transferul de caldura, pana se face recircularea completa (48 de ore), se si raceste cu cateva grade.

    Un schimbator de caldura de 50kw ar avea nevoie, conform fisei tehnice a producatorului, de o sursa de apa fierbinte de in jur de 3mc/h, si de o pompa de recirculare de 18-20mc/h.

    3mc/h la 70 de grade inseamna o CT de minim 60kw, probabil 80kw.

    La configuratia asta, am niste delta-uri de plang de bucurie, as incalzi apa in piscina la 35 de grade ca la Caciulata in 8 ore maxim.

   • Păi, simplu, dacă cu 24kW fac 1m³/h, pentru 3m³/h am nevoie de o CTgaz de 3*24=72kW. Nu prea înțeleg graba, piscina o umplem o dată-n viața ei, sau cam așa ar trebui, fără revizii șamd. Iar dacă folosesc piscina de 2 ori pe an, încep încălzirea ei cu vreo 3 zile înainte să vină musafirii.

  • Cu o biată priză cu programare ORARĂ. Pun alarma să mă trezesc la 7 dimineața? Ok, pornesc pompa de la 6,55 la 7,00. Când merge pompa, e ca și cum a folosit careva apa caldă înaintea mea, timp de 5 minute. Greu?
   De pildă, folosesc o priză smart legată la Google Routine. Google vede când setez alarma și pornește automat ce vreau: lumini, muzică etc. plus pompa de recirculare acm. Mai simplu de atât?

   Răspunde
   • Ma tot gandesc cum as seta programatorul la parinti, ca ei sunt toata ziua acasa, probabil ca pana la urma au si eu un program dar na, e mai greu de identificat decat ca la niste persoane care merg la lucru de dimineata si se intorc la o anumita ora acasa. Ma gandeam sa poarneasca tot la o anumita perioada de timp, cate un pic, nu imi dau seama cat de repede se raceste pe coloane apa cand nu e folosita. Ai o idee ceva? 🙂

   • Hmm. Io tot spun prin site că e mai eficient cu încălzire 24/24, 7/7.
    Utz, super simplu: vezi timp de 1..2 zile a) consum cu adaptare meteo 24/24 și b) consum fără adaptare, că întreruperi. Dup-aia compari: b) mai mic decât a)? Ok, zilele n-au exact aceeași temperatură, dar cu siguranță că-ți vei face o părere clară.