Apă caldă cu centrale termice pe gaz combi
Combi = (încălzire & acm instantaneu). Debitul de apă caldă la centrale termice pe gaz de 24 kW poate fi mai mare în funcție de marcă? NU! Doar combinare de comerț că un model, sau altul ar face mai multă apă caldă.
Cum se alege un boiler? 🙂 Calcul de volum boiler, ori volum vas de expansiune sanitar în categoria Calculatoare.
Apa caldă (de spălat vase, de spălat corp uman, de scăldat ‘n vană) se numește tehnic apă caldă menajeră (acm), sau sanitară (acs). Dar, să simplificăm, o numim apă caldă.
⚠️ ¯\_(ツ)_/¯ Articolul antic, neactualizat din 2020.
Apa caldă ar fi agentul termic într-o instalație de încălzire (20..90°C). Apa fierbinte, chiar 150°C = agentul termic de la CET la punctul termic de cartier. Acest agent, spun, ar fi produs necazul din capitală, în ianuarie 2018. Agentul comercial “duce” oferte, agentul termic “duce” căldură. Agentul termic e lichidul care circulă prin țevi, calorifere, centrală termică. Agent termic poate fi și amestec apă cu antigel, ulei.
4. Adăugare boiler unei CT combi
Începem cu varianta 4 = acumulare acm adăugată unei centrale pe gaz normele (de apartament să-i spunem).
explicații plictisitoare
Dacă vin noi membri în familie, ori se cumpără un duș c-un milion de jeturi, se poate adăuga acumulare în anul 4, sau oricând. Acumularea poate fi: boiler electric de pe OLX, sau boiler cu serpentina spartă de pe okazii.ro.
Mulțumim lui Cătă S. pentru desen. CT de 29 kW, noi nu prea recomandăm peste 24 kW.
Limitator de debit & Esbe
Schema obligă trecerea prin acumulare a întregii ape calde de la CT. Dacă există limitator de debit în CT de 12 litri/minut, ar trebui scos; altfel nu pot fi 2 dușuri generoase simultane, 2×8..10 l/min. Inginerul de service CT știe să-l scoată.
Dacă rămâne limitatorul, apa caldă va fi menținută fierbinte, 50..60°C, se face amestec în bateriile de duș cu apă rece, adică = 2 dușuri × 8..10 l/mi. Sau, se poate pune la ieșirea din boiler o vană cu 3 căi de amestec Esbe VTA322 = nu opărire copii mici, nu mai trebuie baterii termostatate niciunde în casă. Varianta Esbe VTA362 Premium = dă exact temperatura setată, se încurcă 2 secunde, 2°C, indiferent de debit > 4 l/min.
Comandă pompă (pornire-oprire)
Pompa poate fi comandată de termostatul boilerului electric. Termostatul are un histerezis relativ mare, ±4..5°C.
Rezistența electrică păstrează apa caldă (fără pompă)
Ori, se poate renunța la pompă, iar rezistența electrică să mențină cca 36..40°C. Bani curent (am făcut un calcul estimativ), boiler 100..150 litri = 15..25 lei/lună (iunie, 2021).
Priză smart, WiFi
În ambele cazuri (pompă sau rezistență) poate fi folosită o priză smart.
Varianta de mai jos vine cu pompă, cu toate mățăraiele necesare etc. Preț super-ok.
Poți interpune un boiler (chiar electric vechi), ca un tampon, între CT și chiuvetă. Robert propune. Io-i mulțumesc. În cazu’ ăsta nu mai treb’e nimic în plus.
Debitul de apă caldă menajeră (acm)
Să faci un duș SĂNĂTOS, o CT are nevoie de ceva putere. În general 20..24 kW, cca 12 l/min apă caldă. Pentru ăștia 12 litri/min Fizica are nevoie de 24 kW. Nu cred ca ești curios de formula de calcul. Vrei 2 dușuri sănătoase? Ai nevoie de 24*2 kW. Degeaba iei o CT de 28 kW. Vei avea fix-pix, cca 1,6 litri în plus.
Dacă în același timp, faci duș și careva, harnic de altfel, spală vase – că te-ai zgârcit să iei mașină de spălat vase, debitul de 12 l/min se împarte la cei doi consumatori. Inegal, totuși, care e mai aproape ia mai mult. Obturăm robineții (colțar) ai celor avantajați hidraulic.
Există limitator de debit pentru baterii sau capi de duș: 6 l/min de exemplu. Vezi limitator, sau baterie economică.
Pentru căldură = încălzirea unui apartament ar ajunge 2..3 kW. Deci, puterea de 24 kW este pentru a face apă caldă, nu pentru căldură/încălzire.
Există vreo centrală de 24 kW cu debit mai mare de apă caldă?
Nu și nu! Că o centrală mai scumpă, sau mai brand-uită, face mai multă apă caldă este o vrăjeală de comerț. Cu ăia 24 kW, Fizica nu poate mai mult. Fizica e aceeași și pentru Motan, Saunier Duval și pentru Viessmann, sau Bosch, ori Buderus.
Randamentele diferă prea puțin să conteze, 0-3%, fix-pix pentru apa caldă menajeră.
Pentru a avea acm la ±40°C imediat ce deschidem orice baterie, chiar dacă există boiler de-o tonă, trebuie recirculare. Apa răcită de pe traseul boiler – baterie o aruncăm la canal = așteptăm și risipim energie + apă. Cu sau fără Distribuitor apă?
Cum “se face” apa caldă la centrale termice pe gaz?
- Preparare instantanee cu ajutorul unui schimbător de căldură cu plăci = majoritatea centralelor de apartament/case.
- Preparare într-un boiler incorporat în CT: a) cu serpentină; b) schimbător cu plăci + rezervor = optim. O singură cutie are și centrala, și boilerul.
- Preparare într-un boiler cu serpentină separat de CT doar-încălzire (boilerul poate fi de perete, sau de pardoseală, vertical, ori orizontal).
- Rezervor de acumulare (boiler) adăugat la o centrală de apartament existentă.
- Preparare cu schimbător de căldură extern (cu plăci sau țeavă-în-țeavă) și/sau stocată într-un rezervor de acumulare (prin industrie, termoficare) – similar cu varianta 2b, nu dezvoltăm.
1. Centrale termice cu preparare instantanee de acm
Centrală combi, de apartament
Apa caldă se face instantaneu, ca nesu’. Apa rece trece prin centrală și iese instantaneu caldă, spre chiuvetă, nu nes.
Apropo: poți face nesu’ cu apă caldă de la chiuvetă, că-i potabilă. Pont: umpli oala cu apă caldă, că centrala are randament 108%, pe când aragazu’ cât? O fierbi de la 40°C, nu de la 10°C. Mai economic, mai rapid.
Avantaj: dimensiuni mici ale CT, economie de gaz (că dacă nu se cere acm, centrala stă pe loc), temperatura acm perfectă, preț cel mai ok.
Dezavantaj: nu poți face 2 dușuri SĂNĂTOASE, 12 l/min, în același timp. Însă, poți face 2 dușuri NESĂNĂTOASE , 6 l/min, dacă pui limitator de debit, sau iei baterii verzi, cu reglare de debit maxim. În poză: baterie de chiuvetă, dar iei ceva similar de duș.
Poate ajută și articolul Puterea la CT.
2. Centrale termice cu boiler încorporat
Centrală cu boiler încorporat. Boiler = cu serpentină.
a) boiler cu serpentină (serpentină = schimbătorul)
Boilerele, în general, sunt de la 30, la 120 litri. Există de perete, sau de pardoseală (boiler sub CT). Poți menține apa caldă în boiler la 60°C, o amesteci cu apă rece și uite cum ai 110 litri de acm la 40°C.
Avantaj: poți face 2..3 dușuri SĂNĂTOASE în același timp. 2 x 55 l/duș din boiler + 10 l/min instantaneu.
Dezavantaj: dimensiuni ceva mai mari CT, pierderi de căldură prin boiler, temperatură acm variabilă, mult mai scumpe. Recomand Esbe.
b) schimbător cu plăci instantaneu + acumulare = best
Pentru a elimina 2 dezavantaje, sunt centrale construite cu: schimbător de căldură cu plăci și două rezervoare de acumulare, 2*20 litri. Pot furniza acm la temparatură constantă, exact cum cere omu’. Dacă rămâne o singură persoană acasă, sau noaptea, se poate opri încălzirea (menținerea) apei din rezervoare. Centrala va fi folosită ca una normală: încălzire + acm instantanee. Pierderi de căldură prin acumulare sunt evitate. După mine best of CT cu boiler încorporat. Revin cu modelele de pe piața din România. Sper… ¯\(°_o)/¯
pentru consum de vârf = doar-acumulare (fără serpentină)
Preparare instantanee cu 24+ kW + rezervoare acumulare de 20, 40, 46 litri.
3. Centrale termice cu boiler separat
În cazul ăsta pui ce boiler vrei, și 1000 litri de vrei. Cu n³ serpentine. Boiler solar, că sună mai jmecher. Pentru case, 4..6 persoane, recomand intre 80..160 litri.
Atenție! Centrala trebuie să fie “doar încălzire”, adică fără preparare acm. Dacă încă n-ai cumpărat-o. Dac-o ai deja, vezi pct. 4 și pct. 5!
Avantaj: poți face n² dușuri în același timp. Funcție de volum boiler, putere termică serpentină boiler și putere termică CT.
Dezavantaj: dimensiuni mari CT + boiler, legare hidraulică între CT și B, pierderi de căldură prin boiler, temperatura acm variabilă, muuult mai scumpe.
Ce noroc că s-a ‘nventat apa caldă! Unii încă mai cred că ei o re-inventează.
Serviciu-l ușior, dacă ești la birou! Duminică plăcută, de te-ai întors de la iarbă verde!
Noapte bună, dacă n-ai somn, iar! Sper că nu de la lipsa de 🚿 acm.
Cumva șantier nou? Profită! 😇 Ce conține o lucrare, pregătiri înainte, etape: Încălzire în pardoseală preț; sau, un ghid despre calcule, pași, șape, finisaje, etape, automatizări: Încălzire în pardoseală.