Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Î. pardoseală
  3. Reglare temperatură înc...

Reglare temperatură încălzire în pardoseală ° Urzeala temperaturilor

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Reglare temperatură IPAT

Este cel mai citit articol al nostru în sezonul rece. Vezi și Top căutări Google în sezonul rece încălzire în pardoseală neajunsuri.

Ar fi extraordinar ca un articol din trei fraze magice (sau un comentariu) să răspundă la reglare temperatură încălzire în pardoseală.
Vorbim despre case de locuit, nu hoteluri, birouri, hale. Videoclipurile de pe net.ro ne par total inutile. Un articol prea tehnic, nu ușor de înțeles, pe tema sibotherm (adaptare) versus ON/OFF, util pentru cei care nu mai știu cum să tot regleze încălzirea aia în pardoseală; sper, folositor și celor care încă n-au dat banii pe instalație.

Ce vrea omul și, de fapt, ce trebuie să regleze?

  1. reglare temperatură aer (vrea lumea)
  2. reglare temperatură parchet, gresie (depinde)
  3. temperatură apă/agent termic PdC, CTgaz (trebuie)
  4. putere [kW] sursă de căldură (trebuie)

salt direct la👉🏻rezolvare IPAT ON/OFF

Termeni
IPAT = încălzire prin radiație de pardoseală cu agent termic, în șapă
GPA = grup de pompare și amestec = temperatură fixă înaltă 60..75°C PdC/CTgaz, fixă joasă 40..45°C după GPA
Pas de 10 = șablon în Rămânia: pas de 10cm peste tot în casă, 5cm sub geamuri, circuite sub 80m, distribuitoare de 11..14 căi, placă cu nuturi, PdC de la 16kW în sus (rar 12kW), CTgaz cu putere minimă peste 5..7kW, temperatură constantă apă
ON/OFF = comenzi termostate, senzori de șapă, reglete, module de comandă GPA și PdC/CTgaz
PdC / CTgaz = pompă de căldură / centrală termică pe gaz (surse de căldură)

Automatizare incalzire in pardoseala My God!
ON/OFF = comenzi termostate, senzori de șapă, reglete, module de comandă GPA și PdC/CTgaz
Automatizare incalzire in pardoseala - termostate
Acum, cum reglez ON/OFF-ul!? Pac-pac, din termostate? Să pun, totuși, o automatizare learning?

Conductivitate termică țevi PEX Purmo vs Rehau vs Uponor; conductivitate Șapă

Incalzire in pardoseala pret inertie termica mare vs mica
inerție termică instalație IPAT + inerție termică încălzire în șapă/structură
versus
inerție instalație calorifere + inerție termică aer (apoi, parțial structură)

Noi pornim IPAT cu PdC în septembrie și nu mai tot (ON/OFF) pornim/oprim până la vară, la răcire. Simplu, eficient, confort permanent; fără nicio grabă de re-încălzire.
Incalzire in pardoseala pret inertie termica mare
vaporul ăsta poate avea motoare și automatizări de milioane de € că tot nu-l putem manevra ca pe chestiile ieftine de mai jos
Incalzire in pardoseala pret inertie termica mica1
jet ski-ul ăsta poate costa numai 10k € că-l manevrez cam cum vreau, îl pornesc/opresc cam cum face un termostat Salus ON/OFF cu un actuator pe calorifer
Incalzire in pardoseala pret inertie termica mica2
evident, cu calorifere, viteza de reîncălzire a aerului este incomparabil mai rapidă decât reîncălzirea aerului cu IPAT

la fel de evident, degeaba încălzesc rapid aerul, că până să fie calzi și pereții, mobilierul, încă nu simt confortul termic râvnit; rămâne enervantul disconfort de radiație rece
Automatizarile infinit de simple sibotherm zero efort de instalare; zero mentenanta; zero lei; usor de folosit; reglare unica, NU n³ reglaje a n³ termostate; confort aer, confort finisaj; facturi, poluare minime; viata maxima echipamente, instalatii, cât si finisaje
Automatizările infinit de simple sibotherm
⇒ zero termostate, zero actuatoare, zero reglete, zero module comandă, zero GPA-uri;
zero efort de instalare; zero mentenanță; zero lei;
⇒ ușor de folosit cu o reglare unică, o curbă de adaptare meteo și gata;
NU n³ reglaje a n³ termostate;
Adaptare meteo sibotherm
⇒ confort aer (încălzire/răcire), confort podea, pereți, tavan;
⇒ facturi, poluare minime;
⇒ viață maximă: echipamente, instalații, finisaje, șapă, planetă

Temperatură aer

Varianta pas de 10, GPA, comenzi ON/OFF

Folie aluminiu incalzire pardoseala ruleta
Of, termostate ON/OFF! Fiecare cameră cum are norocu’.

Termostatele dau comandă către regletă, regleta spre actuatoare (modulul de comandă către pompa GPA și către sursa de căldură).

Incalzire in pardoseala - termostate legate prin regleta cu actoatoare
Termostate, senzori de șapă, regletă, actuatoare,
unitate comandă pompă GPA și sursă de căldură
1 termostat master, restul slaves

Cum reglez temperatura aerului din termostate?
Termostatele funcționează după un histerezis de ±0,5°C, reglate pe 22°C: închid actuatoarele la 22,5°C, le deschid la 21,5°C. Nasol, încălzirea în pardoseală are o inerție termică colosală; voi vedea pe termostat ba 24°C, ba 20°C, vârfuri de prea cald și prea frig (chiar dacă aș avea termostate cu histerezis de 0,25°C; deși, termostatele tipice de IPAT nu prea au histerezis sub ±0,5°C).
Termostatele pot evita varianta histerezis și funcționa PWM, TPI, learning, super complicat de înțeles, de setat (prindere de urechi).

Automatizare sibotherm – Cum reglăm noi?

Varianta adaptare meteo sibotherm

Ce vreau? Confort termic, evident. Confortul termic îl simțim prin: convecție (aer), conducție (atingere), radiație (între corpurile solide); plus umiditate, presiune, culoare, citirea unui termometru șamd. Vezi Confort (transfer) termic IPAT versus calorifere.

Obișnuiți cu caloriferele de tablă (aer cald), lumea crede că montează termostate smart în fiecare cameră cu tone de IPAT (nu câteva kg de aer) și gata, vine confortul termic în aer. La fel spun instalatorii OLX și majoritatea internetului rămânesc. Abia când vine prima iarnă, omul observă că nu e chiar așa. Ce caută omu’ când dă frigu’?

Bun, în casă de om vreau 24/7: aer cald și podea caldă, pereți calzi (elemente de construcție, mobilier). Vezi Cum ajunge căldura de la sursă la om. Omul descoperă că termostatele, regletele, actuatoarele, modulele, GPA-urile, PdC/CTgaz (toate scumpe) nu dau confortul vrut. Totuși, cum reglez temperatura aerului?

Temperatură parchet, gresie

Varianta pas de 10, GPA, comenzi ON/OFF

Senzor de sapa legat cu termostat
Senzor de șapă legat cu termostat
(probe = senzor în română)

Termostatele de încălzire în pardoseală acceptă senzori de șapă, de umiditate (punct de rouă la răcire), de exterior, de tur, de aer în alt punct. Le pot regla după temperatura aerului, dar și după a) temperatura șapei, sau b) după o diferență constantă dintre aer și șapă; + alte variante. Aleg a) ⇒ toamna e prea cald în aer; pe ger e prea frig. Aleg b) ⇒ toamna e nevoie de o diferență foarte mică, pe ger de o diferență foarte mare.

Avem nevoie de facultatea de reglat termostate. Așa că omul alege: „Reglez temperatura aerului și gata. După histerezis aer (mai simplu), nu PWM (timpi complicat de calculat).”

Oricum, producătorii și-au cam dat seama, variantele noi de termostate IPAT (2022+) doar monitorizează temperaturile șapei, de afară, de tur; automatizarea learning începe să existe pe toate gardurile.

Deci, este foarte complicat să obținem o temperatură constantă a parchetului/gresiei deasupra folosind automatizări ON/OFF. Motiv că există automatizări ON/OFF learning. Învață comportamentul încălzirii din 6 zone, de pildă. După 21..30 de zile, fiecare zonă (termostat) va avea timpii de ON/OFF corespunzători, proprii fiecărui termostat. Însă, nici learning-ul nu oferă confortul dat de adaptarea meteo și echilibrarea termică făcută cu creierul și mâna omului.

Varianta adaptare meteo sibotherm

Reglare temperatură parchet/gresie încălzire în pardoseală caută omul pe net. Însă, ca mai sus (aer), unii cred că pun senzor de șapă și termostat, iar finisajul va avea exact temperatura vrută pe fiecare cm². Hmm, nici vorbă.

Deasupra parchetului/gresiei, suprafața văzută de ochiul nostru este cea care radiază (cedează căldură). Nu (direct) în funcție de temperatura apei, țevii, șapei, de sub gresie/parchet, ci în funcție de temperatura de sub talpa omului, radiația e mai puternică sau mai slabă. Să avem în vedere că prin conducție (atingere) șapa încălzește și scările, pereții, iar pereții la rândul lor tavanul (placa).

Partea văzută a tuturor elementelor de construcție va radia omul, iar, prin convecție, va încălzi și aerul. Deci, omul nu cedează căldură către podea, pereți – dimpotrivă, omul capătă căldură – de-asta simțim confort bun la numai 20..22°C în aer cu IPAT.

Caloriferele de tablă (de 2 bani) încălzesc aerul prima dată; prin convecție, aerul încălzește elementele de construcție și omul. Nasol: omul radiază căldură către podea, pereți că sunt mai reci. Omul reglează termostatul pe ±26°C să compenseze enervantul disconfort de radiație rece – om către construcție.
Adaptarea meteo, temperatura sapei, economia
stânga – încălzire în pardoseală👍🏻radiație
dreapta – calorifere de tablă de 2 bani👎🏻convecție
Adaptarea meteo, temperatura șapei, confortul, economia
Cu termostate ON/OFF, șapa are perioade de răcire ⇒ omul crește temperatura aerului pe termostat să compenseze efectul de RADIAȚIE RECE către șapă, pereți.

Interesant! Culoarea maro (brun-roșcat-închisă) radiază cel mai mult (nu argintiul lucios din tacker, nu albul). Negrul absoarbe cea mai multă căldură. Soarele dă căldură prin radiație (nu convecție, nu conducție), motiv că evităm haine negre vara. După negru: violet, indigo, albastru, verde, galben, portocaliu, roșu.

Logic și real: toamna, primăvara podeaua va avea o temperatură mai scăzută; iarna (ger) finisajul va avea o temperatură mai ridicată. De pildă, clienții noștri, pentru 22°C în aer, au sub talpă 23..24°C toamna, primăvara și 24..26°C iarna. La fel de logic: cu cât casa este mai bine izolată termic, geamuri mai mici și high-quality (deci, necesar de căldură mai mic), cu atât mai rece devine finisajul (șapa) pentru asigurarea confortului termic în aer.

În cazul automatizării ON/OFF, pe vreme mai caldă, timpii de OFF trebuie să fie mai lungi versus când e mai frig, ger afară.

Temperatură maximă finisaj

  • 29°C în zone îndelung folosite
  • 33°C prin băi, sau zone mai rar folosite
  • 35°C pe lângă pereți, că nu umblăm pe-acolo
  • 35°C pot fi și sub un pat, dulap, dormitor (părinți) unde călcăm cât s-ajungem în pat etc. (considerăm noi); dar, nu într-un dormitor care de fapt e cameră copil.

Nu Uponor, Rehau, Purmo, Tece impun aceste valori, ci medicii. Nu în 2..3 ani, dar în 5..10 ani apar supărări de circulație a sângelui. Cei care le au deja simt în juma de oră că podeaua e prea caldă. Nu ideal, dar unii medici consideră cel mai sănătos un ±24°C sub talpă (constant; nu ba 35°C, ba 19°C).

Zebra

Reglare temperatura incalzire in pardoseala zebra
Reglare temperatură încălzire în pardoseala fără efect de zebră
adaptare meteo ⇒ zebră nu
ON/OFF ⇒ zebră da
Tabel dimensionare pasi incalzire in pardoseala calculator
Dimensionare pași încălzire în pardoseală
Nomogramele permit pași de la 5cm la 50cm. De ce internet.ro permite numai pas de 10cm peste tot și 5cm sub geamuri?
În tabel, observăm că în funcție de finisaj există pași diferiți pentru aceeași putere termică emisă. Nu e tot una micro-cimentul cu parchetul masiv, nici gresia cu parchetul laminat.

Efectul de zebră un termen prea cunoscut, pare-se. Probabil, expus prea mult de forum.ro și facebook-experți.ro. Zebra se referă la temperaturile de sub talpă sub care se află consecutiv o țeavă de tur caldă și o țeavă de retur rece.

Bun, noi chiar dacă dimensionăm și pași de 25cm (ne oprim psihic.ro la 25cm, nu tehnic) nu ne facem griji de zebră, pentru că instalațiile noastre funcționează în regim staționar (constant 24/7), nu tranzitoriu (v. mai jos). În staționar, Δt (tur-retur, v. mai jos) devine cel mai mic. În plus, așezarea melcată a țevii înseamnă că pe mijlocul încăperii (întoarcere țeavă) Δt este cel mai mic, spre zero, iar perimetral (unde nu prea călcăm) Δt e cel mai mare, deși nici aici nu apare această prea-cunoscută zebră. [Uite un alt motiv că folosim bucle cât mai lungi, 120m, nu sub 80m care implică un număr mai mare de circuite pe cameră]. Mai multe în Proiect IPAT FAQ – zebra.

ON/OFF, of, of!
Cu ON/OFF, deși pașii sunt de 10cm, deși debitele sunt exagerat de mari în bucle, da, apare acest efect de zebră. Când și de ce? Pentru că, la repornirea încălzirii, turul are aceleași 45°C date de GPA, iar returul este cel mai rece, că șapa s-a răcit între timp. Pe măsură ce încăperea capătă iarăși căldură, acest efect pălește, totuși. Evident, iarăși OFF, apoi iarăși ON cu aceeași celebră zebră, iar și iar.

Adaptare meteo & om cozy floor
Adaptare meteo & om – cozy floor

Temperatură apă

Varianta pas de 10, GPA, comenzi ON/OFF

La unison, toți inginerii (păcat), instalatorii, net.ro știu așa: trebuie GPA și cu asta basta.

Grup pompare amestec [GPA]

Vezi Grup de pompare și amestec NU.

Grup pompare amestec - functionare
Grup de pompare și amestec ON/OFF pentru reglare temperatură apă IPAT

Ce amestecăm?
Turul de 75°C de la centrală cu returul de 25°C de la buclele IPAT din șapă.

Termostat OpenTherm - Cazan bomb?
Cazan antic fără modulare putere, cu temperatură minimă de 75°C, fără setări, fără WiFi. În cazul acestui cazan, da, avem nevoie de amestec, nu obligatoriu GPA specific IPAT.
Transferul termic de la flacără la schimbătorul de căldură flacără-apă are loc preponderent prin convecție.

Instalatorii OLX și, mai nasol, inginerii de service cred că toți avem cazane pe lemne, pe care nu le putem regla sub 70..90°C, iar GPA-urile sunt obligatorii. Unii service-ari chiar nu dau garanție PdC/CTgaz că lipsesc indispensabilele GPA-uri. Of, of!

Grup pompare amestec on off
Pompa este obligatorie în GPA.
Amestecul va exista vrem-nu-vrem.
De altfel, observăm geometria GPA-ului că e gândită să facă amestec obligatoriu și că apa spre buclele IPAT nu va curge fără pompa grupului.

Amestec vrem-nu-vrem:
chiar dacă avem cea mai eficientă PdC/CTgaz (care funcționează pe temperaturi foarte joase), sursa trebuie să facă temperatură înaltă (nu joasă) pentru că GPA-ul face amestec, va coborî temperatura cu 15..20°C, indiferent cum am regla GPA-ul. Rar, unele geometrii de GPA permit închiderea amestecului.

Nu putem folosi doar pompa,
fără a face și amestec, deși unii ar renunța la amestec și ar folosi numai pompa din GPA, se tem că pompa din PdC/CTgaz nu duce (vezi mai jos).

Grup pompare amestec - vana 3 cai cu control total
Geometrie vană cu 3 căi ce permite renunțarea la amestec cu returul buclelor de IPAT ⇒ agentul termic preparat de sursă poate intra 100% (fără niciun amestec) direct în circuitele de IPAT, cu sau fără ajutorul pompei din GPA.
Spre stânga sunt buclele de IPAT. Cu GPA, frecvent apa e recirculată degeaba, debit integral (parțial mult) albastru în GIF.
Grup amestec calorifere + pardoseala Reahu
Calorifere pe circuit direct (temperatură înaltă)
IPAT pe circuit cu amestec (temperatură joasă)

Deși, însuși cunoscutul Rehau spune că GPA-ul se folosește când există și temperatură înaltă în aceeași instalație, experții net.ro, totuși, îl consideră indispensabil (analfabetism funcțional? profesional?).

Pompa

Pompa centrala termica. Trebuie oprita? Consuma 3 W?
Pompa din PdC/CTgaz nu duce?
Trebuie oprităse forțează, că se duce (ca bunica lui Bogdan P-escu)?

Pompa nu duce? & Pompa din PdC/CTgaz trebuie oprită?

Debite, debite și iar debite
Adviser-ii net.ro învață lumea că e concurs de debite în buclele de IPAT. Nicio vorbă, debitele de la 0,1 litri/minut la ±1 l/min direct de la sursa de căldură, fără amestec, sunt mai mult decât suficiente.

Grup pompare amestec - pompierii se joac?
Grup pompare amestec – pompierii se joacă cu energia mecanică
energia cinetică (jeturi apă) o egalează pe cea potențială (butoi)
m₁v²÷2=m₂gh

GPA dat jos. Cum demontez ușor grupul de amestec?

La ce se folosește o butelie de amestec/egalizare? Nu în casă de om, clar.

Puffer / vas tampon, acumulare de evitat. Mai ales pentru pompele de căldură.

Varianta adaptare meteo sibotherm

Sapa incalzire in pardoseala - transfer termic arzator ? finisaj
În zilele noastre, așa arată un arzător.
Transferul termic de la flacără la schimbătorul de căldură flacără-apă are loc preponderent prin radiație.
Curbe joasa temperatura incalzire - Hyundai
Curbe de adaptare meteo temperatură joasă pompă de căldură Hyundai (de fapt toate PdC făcute by Midea)
Setari centrala Viessmann app 1
Curbă de adaptare meteo temperatură joasă CTgaz Viessmann Vitodens 100-W
Curba 0,3 cu decalare în sus +1°C
Setări CTgaz Viessmann

Am ajuns în sfârșit la: De fapt, ce trebuie să reglez? Am văzut mai sus că în funcție de necesarul de căldură, finisajul deasupra (implicit finisajul dedesubt, șapa, țeava) trebuie să fie mai cald/mai rece.

Cum fac finisajul deasupra mai cald/mai rece? Simplu & logic: fac apa prin țevi mai caldă/mai rece în timp real, continuu. Nu cum face ON/OFF media ponderată dintre prea cald și prea rece (timpi cu și fără curgere).

ON/OFF nu face apa mai caldă/mai rece, ci ori 45°C ON, ori se răcește la 22°C OFF (actuatoare închise, sau PdC/CTgaz oprită). Să spunem juma de oră ON, juma de oră OFF, agentul termic ar avea o medie super-simplificată de (45+22):2=67/2=33,5°C. Noi (sibo) dăm continuu ..26,1..26,4..26,7..°C, funcționarea continuă permite cele mai joase temperaturi.

Cum fac apa mai caldă/mai rece?
Nimic mai simplu: setez temperatura apei pe tur din panoul pompei de căldură sau centralei pe gaz. Pentru lemne, vezi Cel mai bun grup de amestec.

Temperatura joasa = best confort, facturi, durata de viata
Chiar și centralele antice aveau butoane de reglare a temperaturii turului încălzire și a apei calde menajere.
Temperatură joasă înseamnă cele mai bune: confort, economii, durată de viață echipament, instalație, finisaj; poluare redusă.

Câte grade are apa din IPAT?

Nu există un răspuns categoric. De-a lungul sezonului rece (minutelor chiar), apa din IPAT va avea temperatură variabilă între 22,5..30..35..(40..50..)°C. Ar trebui să vorbim de temperatura medie (tur+retur):2. Temperatura apei din IPAT depinde de:

  • temperatura de afară
  • temperatura aerului din casă
  • tipul de finisaj (gresie, parchet, LVT, SPC)
  • mărimea geamurilor, ușilor exterioare (calitatea în măsură mai mică vs mărime)
  • izolația anvelopei (pereți, acoperiș, tipul de acoperiș; calitatea în mai mică măsură vs grosime)
  • gradul de uscare a elementelor de construcție
  • alte situații mai puțin relevante

Evident, cu ON/OFF, vor fi aceleași temperaturi: înaltă 60..75°C PdC/CTgaz și joasă 45°C după grupul de pompare. În funcție de lista de mai sus (vreme etc.) vor fi timpi de ON și OFF diferiți: pe ger mai mult ON, pe mai cald afară mai mult OFF.

Temperatură maximă apă

Instalatorii OLX, forumurile, net.ro spun că temperatura maximă a apei ar fi 40..45°C. Nici vorbă. Deși sfătuitorii net.ro folosesc GPA-uri, nu văd cu ochii că majoritatea GPA-urilor pot fi reglate până la 60..65°C. Țevile acceptă lejer 90°C, v. fișe tehnice Purmo vs Uponor vs Rehau.

Finisaj & dilatări
Evident, când există gresie, apa va fi mai rece; iar, când există parchet gros (masiv) apa trebuie să fie mult mai caldă. Trebuie să fim atenți la temperatura acceptată de finisaj și dilatarea șapei, dilatare ce poate fi limitată prin rosturi în șapă. Despre dilatarea liniară în articolul Șapă. [Savanții.ro obligă lumea să pună profile și profile pentru rost-uri de dilatare. Au făcut vreodată vreun clacul de dilatare liniară șapă?]

Parchet temperatură joasă

Nasol pentru ON/OFF, acum există parchet care pretinde șapă nu mai caldă de 27/28/29°C. Lucru ok la sfârșitul timpilor de OFF cu șapă rece, dar dezavantaj maxim la sfârșitul timpilor de ON, când șapa va avea 33..40°C (chiar peste). De data asta, nu mai vorbim de o medie dintre ON și OFF, ci suntem obligați să folosim adaptarea meteo (sibotherm gen = self-regulating underfloor heating) sau – nu vrea nimeni – punem aport de calorifere.

Diferență tur-retur Δt

Cât trebuie să fie diferența de temperatură între tur și retur, Δt?
Iarăși o întrebare la care au un răspuns experții net.ro; ei chiar spun diferența ideală dintre tur și retur. Nu, nu există Δt ideal sau cât trebuie să fie Δt. Când proiectăm instalația de IPAT, da, alegem un Δt fix, însă pentru a avea o bază (referință) de calcul. Putem proiecta cu Δt=5°C (PdC), dar și cu Δt=10°C (CTgaz), sau cu orice altă valoare Δt considerăm.

Exemple Δt din realitate
A. PdC Hyundai are pompa modulantă pre-setată din fabrică cu Δt=5°C, nu putem seta altfel (nu există setare). În proiect trebuie să considerăm această valoare, Δt=5°C. Și așa, vor fi Δt-uri diferite: la pornire iarna Δt va fi mai mare, iar primăvara Δt poate scădea sub 5° când PdC va dezvolta o putere termică peste cea cerută de casă.
B. CTgaz Ariston One+ are pompa modulantă cu 3 posibilități de setare:
a) turație fixă (constantă) minimă 40..75% (40% ok/apartamente)
b) turație fixă maximă 75..100% (75% ok/case ±100m²)
c) modulant după Δt=10..30°C
Noi alegem varianta b), pentru că toamna, iarnă blândă, primăvara necesarul de căldură este foarte mic, astfel Δt devine de numai 2..1..0,5°C (apropo de efectul de zebră de sub talpă).
C. La unele PdC/CTgaz putem seta Δt fix de la 2 la 30°C (sau K, grade Kelvin).
Δt PdC/CTgaz impus constant din fabrică sau variabil

Q=D×Δt, pompa

Un text și mai complicat în acest paragraf și următorul; pot fi sărite. Le-am adăugat pentru experții.ro care spun că GPA-urile și actuatoarele cu Δt fix rezolvă neajunsul circulației și dezechilibrării hidraulice (termice, de fapt).

Q (kW) = D (l/min) × Δt (°C)
debit caloric (putere PdC/CTgaz) = debit volumetric (pompă) × Δt
Δt mare ⇒ necesar termic mare, Δt mic ⇒ necesar de căldură mic

ON/OFF temperatură constantă pe tur (45°C) ⇒ reglaj complicat
a) Δt constant ⇒ pentru necesar de căldură mai mare/mai mic trebuie debit pompă mai mare/mai mic;
b) Δt variabil ⇒ pentru necesar termic mai mare/mai mic se schimbă Δt mai mare/mai mic, debitul pompei poate fi constant;
c) Δt variabil + debit variabil. Cu ON/OFF, pe asta o întâlnim în realitate; debit variabil înseamnă actuatoare, GPA și/sau PdC/CTgaz ba-închise, ba-deschise.

Adaptare meteo temperatură variabilă pe tur ⇒ reglaj simplu
a) Δt constant ⇒ pentru necesar termic mai mare/mai mic vor fi debit constant + schimbarea temperaturii agentului termic
b) Δt variabil ⇒ idem a)
Indiferent de a) sau b), nu ne stresăm cu alegerea debitelor (implicit, nici timpilor de ON sau OFF), ci doar schimbăm temperatura apei.

Cum facem Δt fix?
Îl obținem prin modularea turațiilor pompei de circulație.

Cum modulează pompa?
Softul PdC/CTgaz știe temperaturile de tur și retur cu ajutorul senzorilor de temperatură. Dacă Δt e mai mare ⇒ turații mai mari până la maxime; invers, Δt mai mic ⇒ turații mai mici până la minime.

Reglaje termice
1) modificare debit = reglaj cantitativ
2) modificare temperatură = reglaj calitativ
3) modificare ambele = reglaj mixt
Evident, fochiștii le foloseau dinainte de Ceaușescu, nimic nou sub soare. Noi folosim numai reglajul calitativ (2), simplu ca Bună ziua.

Actuatoare cu Δt fix

Actuatoare cu echilibrare hidraulică spune fabricantul – deși, Δt fix nu înseamnă echilibrare hidra. E vorba despre actuatoare ce fac Δt (tur-retur) constant 4K (când tur<30°) sau 7K (tur>30°C). Mai ales când vorbim de pas de 10cm peste tot, dacă o încăpere are nevoie de Δt mai mare sau mai mic (adică, putere mai mare sau mai mică)? Oricum, Uponor, Rehau, Purmo nu făceau/nu fac astfel de actuatoare, ci doar Salus (din ce știu eu). Oricum, observ că nici Salus nu le mai fabrică (un eșec Δt fix).

Cu ON/OFF, desigur că imediat după ON (actuatoare și/sau sură de căldură) necesar termic mare ⇒ e nevoie de un Δt mare că șapa s-a răcit, iar pe măsură ce ne apropiem de OFF, Δt va scădea natural. Când PdC/CTgaz e OFF și/sau GPA-ul închide agentul de la sursă și/sau actuatoarele sunt închise, Δt este zero. Deci, actuatoarele Δt fix chiar încurcă încălzirea.

Reglare apă PdC/CTgaz

Varianta pas de 10, GPA, comenzi ON/OFF

Exagerez: clar că n-am ce face cu un cazan de 100kW – care face minim 60°C în apă – la o casă de 219m². Nu va fi mai plăcut în casă că folosesc un cazan furat de la termoficare sau șutit de la vreo pensiune.

Experților net.ro li se alătură și inginerii de service: setează pompa de căldură pe 60..65°C (COP-ul cel mai prost) și CTgaz pe 70..75°C (eficiență ardere spre cea mai proastă). Ca apoi, să reducă temperatura prin GPA.

[Presiunea (cică) trebuie să fie 1,5 bari, deși acum PdC/CTgaz vin pre-gonflate la 1 bar, deși presiunea e super ok și la 0,5 bari (case doar-parter sau P+E). Vezi Vas de expansiune încălziri.]

Da, deja Saunier Duval IsoTwin Condens T learns (învață) cum folosește familia apa caldă menajeră, știe când e cazul s-o prepare la 43°C, când doar o menține la 33°.
[Unele termostate OpenTherm sunt learning; altă poveste, complicat.]

Varianta adaptare meteo sibotherm

Toată lumea știe că încălzirea în pardoseală funcționează la temperatură joasă. Toate PdC/CTgaz moderne pot fi reglate să facă (15)..20..25°C pe tur. Deci, deja PdC/CTgaz fac temperaturi foarte joase, nu e nevoie de niciun grup de pompare și amestec.

Temperatura turului poate fi impusă manual sau automat la PdC/CTgaz.
Manual → din interfața aparatului sau din telefon (WiFi);
Automat → toate PdC/CTgaz moderne au soft de adaptare meteo.
Manual este super incomod, ar trebui să setez de multe ori de-a lungul unei zile, incomod chiar dacă o fac din telefon. Noaptea sau înnorat e mai rece afară ⇒ nevoie de agent termic mai cald. Ziua (și) însorit e mai cald ⇒ nevoie de apă mai rece prin țevi.

Curba adaptare meteo Ariston One+
Curbe de adaptare meteo CTgaz Ariston One+
linii punctate = temperatură joasă
mai frig afară ⇒ mai caldă apa din IPAT
curbe 0,4 ⇒ 0° afară, 27,5° în apă; -10° afară, 32° în apă

Toate PdC aer-apă au senzor de exterior din moment ce se montează în afara casei. CTgaz cu wifi pot citi temperatura externă pe net (precizie de stație meteo), dar acceptă și senzor de exterior fizic.

Reglare putere PdC/CTgaz

Varianta pas de 10, GPA, comenzi ON/OFF

Pricepuții net.ro ne „spune” de ce UE a interzis aerul condiționat (PdC aer-aer) și pompele de căldură aer-apă fără inverter? – PdC sol-apă încă se mai vând și fără inverter (bleah!). – Pentru că modularea puterii (inverter) dă cel mai bun randament de exploatare (ce-i ăla?) ⇒ cele mai bune: confort, eficiență, viață – aparat, instalație, construcție, planetă.

Profesioniștii net.ro ne spun de ce CTgaz modulează puterea și au 3 praguri de putere: minimă, de pornire, maximă? Vezi sondaj.

Net.ro ne spune că pentru casă de om trebuie PdC de peste 16kW și CTgaz de 35kW în sus. De ce nu și PdC tot de 35kW? Vezi Centrală termică pentru casă. Puțini facem diferența dintre:
a) putere necesară pentru încălzire
și
b) putere necesară pentru preparare apă caldă menajeră.

Păcat, în 2024 încă, unii mai cumpără centrale cu puterea minimă de 5..7+kW pentru IPAT în case super izolate termic. Cu super automatizarea inteligentă ON/OFF, PdC/CTgaz ba merge de rupe contorul, ba stă. Funcționare în șocuri, cu vârfuri de prea cald, prea rece în casă.

Interesant! O PdC supradimensionată funcționează și mai aiurea pe răcire versus încălzire. Necesarul de răcire e de 3..4× sub cel de încălzire.

Centrala nu e ok. Pun puffer? Cumpăr alta?

Grup amestec cu compensare meteo + interior
cel mai bun grup de pompare și amestec = vană cu 3 căi cu servocontroler, senzori exterior și tur care permit adaptarea meteo, nu funcționare manuală ON/OFF

Unii observă că centrala avută are puterea minimă prea mare, iar toamna devreme, primăvara târziu nu au confortul vrut, centrala are multe porniri-opriri și arzătorul de multe ori funcționează doar câteva secunde. Ce să facă?
a) Să pună un puffer pentru extra-energia dată de CTgaz + amestecul de mai sus?
b) Să schimbe centrala?
Probabil, CTgaz neadaptată trebuie schimbată, CTgaz scumpă și renumită trebuie înlocuită. Varianta a) este mai scumpă, mai greu de montat, mai dificil de gestionat, cere spațiu suplimentar versus varianta b). Noi propunem b).

Varianta adaptare meteo sibotherm

Cele mai bune centrale termice Ariston 2..35+kW
CT Ariston One+ denumită de 35kW poate modula puterea de la 2 la 38+kW. De ce?
2kW = necesar mic toamna, primăvara / încălzire
38kW = 2 dușuri simultane / apă caldă vară-iarnă

Modulare putere absorbită PdC
Compresorul unei pompe de căldură (8kW) poate consuma 3300W, dar și numai 370W. De ce să consume și pe ger, și primăvara 3300W cu porniri-opriri, când ar putea funcționa 24/7 la ralanti cu 370W în perioadele mai calde?

Modulare putere CTgaz
La CTgaz putem seta puterile minimă, de pornire, maximă. Brandurile de CTgaz au mai multe modele, trebuie să fim atenți la ce model cumpărăm, nu la ce brand.

  • CTgaz Italtherm City Top 35kW are temperatura minimă 20°C, puterea minimă de numai 1,7kW (50/30°C), excelent pentru IPAT toamna, primăvara și pentru jet extrem de mic de apă caldă menajeră.
  • Vaillant ecoTEC exclusive – VUW 36 CF / 1-7 (11k lei, ian. 2024) are temperatura minimă 30°C, puterea minimă dublă 3,4kW (50/30°C), nu ok pentru IPAT; poate fi ok pentru calorifere.
  • Există centrale cu temperatura minimă 20°C, puterea minimă de 2,5kW, WiFi încorporat, prețuri decente, pe astea le propunem clienților noștri. Top CTgaz.

Setări importante nefăcute de service
Și PdC, și CTgaz vin din fabrică setate pe calorifere, (obligatoriu) trebuie setate pe IPAT. Pentru setări, nu te baza pe inginerii de service, îi aprobi întrutotul când fac punerea în funcțiune,

Reglare temperatura incalzire in pardoseala Yes
Inginerii de service trebuie aprobați întrutotul. Exclus să știe careva mai multă hidraulică, termice, automatizări decât ei.
Lucrez la Vaillant de 20 de ani, dle, dar așa prostii n-am mai văzut.

abia după ce pleacă, faci setările (oricum) fără niciun rost în viziunea service-ului.
Setări PdC; Setări Ariston; Setări Viessman, Setări Italtherm (similar, poți seta și alte modele de PdC/CTgaz).

Cât consumă clienții noștri cu PdC?

Timp încălzire IPAT

În cât timp se încălzește o cameră cu încălzire în pardoseală?
O întrebare irelevantă care n-ar trebui ridicată la fileu. Clar pentru noi: o întrebare pusă de cei care au necazuri cu încălzirea în pardoseală comandată ON/OFF. Bineînțeles, ca la celelalte întrebări, știu să răspundă academicienii net.ro.

ON/OFF
Probabil, o cameră a stat ore bune ca termostatul să coboare la 21,5°C să redeschidă actuatoarele (ON) și/sau sursa de căldură. Evident că va fi nevoie de cam același timp pentru reîncălzire la 22,5°C când iarăși termostatul va da OFF. Timpul depinde de: grosimea șapei, parchetului, frigul de afară, temperatura apei din bucle, 1/2/3 pereți exteriori, mărimea geamurilor – inerția termică și izolația. Natural: o încăpere foarte bine izolată termic se răcește lent, re-încălzirea va dura ceva mai puțin vs răcire.

Pornim încălzirea din timp
Clienții noștri pornesc încălzirea din septembrie, când noaptea afară pot fi vreo 12..20°C și clădirea este caldă încă. Compresorul PdC sau arzătorul CTgaz pornește sau nu pornește, depinde de inerția termică a clădirii. Adaptarea meteo cere doar 22,5..23,5°C temperatură medie în apă, (tur+retur)/2. Dacă structura nu apucă (nopțile) să se răcească sub valorile astea, compresorul PdC/arzătorul CTgaz nu pornește.

Regim staționar, tranzitoriu

Iarăși un paragraf prea tehnic, dificil de înțeles. Hai, să vedem!

Inerție termică iar
IPAT vs calorifere înseamnă TIR vs Dacia Spring. TIR-ul greu se urnește, cum greu se și oprește. Poate exista cea-mai-cea tehnologie în TIR-ul ăla, că tot nu ne putem juca cu el cum putem face c-o Dacie Spring.

Regim staționar
Transfer termic în regim staționar = interior casă temperatură constantă, afară temperatură constantă. Evident, afară temperatura diferă de-a lungul zilei, sezonului rece. Însă, nu scade instantaneu de la +5°C la -7°C. Sursa de căldură va avea timp să-și adapteze temperatura agentului termic și puterea.
Evident, în calculul necesarului de căldură, normativul consideră acest regim, mult mai eficient decât cel tranzitoriu.

Regim tranzitoriu
Înseamnă: în casă ba 20°C, ba 24°C (sau ba 22,5°C, ba 25°C).
În funcție de numărul orelor de funcționare a instalației pe zi, normativul ne sugerează niște factori de mărire a necesarului de căldură. De pildă, pentru 10 ore/zi ON și 14/zi OFF, factorul este de 1,5 pentru calorifere. Cu alte cuvinte, consumul e considerat cu 50% mai mare față de regimul staționar. Aș spune pentru IPAT, factorul ar trebui considerat cel puțin 2, cu 100% peste regimul staționar.

ON/OFF ne (sibo) constrânge să alegem o PdC mai mare cu 50% celor care insistă s-o comande din termostat (ON/OFF), nu din temperatura agentului termic (adaptat meteo).

sibotherm vs ON/OFF, of!

Pe vremea lui Ceaușescu existau ingineri de instalații adevărați, știau hidraulică, știau termice, știau automatizări (da, automatizări). Acum există ingineri și pompe de circulație; ingineri de automatizări learning, deep-learning, însă nu știu hidraulică, nu știu termice. Automatizările de azi sunt excelente pentru instalațiile cu inerție termică minimă spre zero (aer cald) în clădiri ușoare cu înmagazinare termică minimă.

Of, ON/OFF, Δt și pompe! Ce să spun despre influensării youtube.ro, net.ro și instalatorii celebrii care nu știu nici hidraulică, nici termice, nici ce fac automatizările!? sibotherm.com nu cedează: Ca trestia ne-am îndoit sub vânt, dar nu ne-am rupt.

Cu automatizarea learning am putea obține temperaturi interioare spre constante, echilibrare termică spre bună, însă cu mult efort financiar și uman, dificil. Ar trebui să existe și o inerție mult, mult mai mică a clădirii: structură ușoară, șapă scundă, compartimentare ușoară șamd. Nu e cazul clădirilor grele: din cărămidă ceramică (exterior, interior), șapă de 7..10.. cm, stâlpi, centuri, elevații b.a., demisol, subsol, placă beton armat peste ultim nivel, tencuială, finisaje grele etc.

Urzeala/rezolvarea temperaturilor IPAT

Mai jos e propunerea noastră de corectare pentru cei care nu au confortul termic vrut de la instalația de încălzire (răcire) prin șapă.

  1. Reglare temperatură încălzire în pardoseală

    Expresie căutată pe net de prea mulți în sezonul rece, de cei care au necazuri cu încălzirea în pardoseală (case de om). Știm, propunem total diferit față de ce găsim pe net.ro. Pași rezolvare: 1. Grup pompare și amestec (GPA) dat jos2. Actuatoare (simple ori 4K) date jos (termostatele devin termometre)3. Puffer dat jos (ocolit); idem butelie egalizare 4. Umplere cu aerisire corectă5. Setări pompă căldură / Setări CTgaz (temperatură joasă și pompa pe maxim)6. Echilibrare hidraulică și ajustare termică7. Adaptare meteo OpenTherm (vezi și pct. 5)8. Evitare exploatare greșităPoți sări peste punctele 1-3, înainte de a fi date jos: – reglare GPA pe amestec minim și pompa pe turație minimă (vezi manualul grupului); – termostatele setate pe 28..30°C mențin actuatoarele deschise; – dacă există puffer/butelie, reglare pompă externă pe minim; – celelalte puncte sunt obligatorii. Observi confortul, funcționarea, apoi revii la 1-3. Mersi deja pentru un eventual comentariu feedback aici. Răcire vara cu PdCPunctul 2 (actuatoare date jos, termostate ON/OFF anulate) ne ajută și la răcire, mai ales dacă termostatele existente nu sunt cu 4/5 fire încălzire/răcire.

  2. Temperatură apă centrală (PdC/CTgaz) IPAT

    Degeaba am cel mai scump și renumit echipament, dacă- nu are puterea minimă sub 3kW, – temperatura minimă agent 20°C, – îl exploatez în modul cel mai prost, cu setările din fabrică în locul celor potrivite mie. (V. mai sus setări PdC/CTgaz.)°°° Necesar de căldură variabil Logic, casa absoarbe puteri termice diferite: toamna, iarna; zi, noapte; soare, nori. Sursa de căldură ar trebui să furnizeze exact puterea cerută de casă.Consum PdC; Putere CTgaz°°° Putere modulantă (variabilă) sursăPdC (pompe de căldură aer-apă) sunt toate cu inverter în UE. De ce? Să moduleze puterea termică (implicit cea consumată/plătită) de la minim la maxim, 2..10kW termici (370W..3300W electrici plătiți); nu să aibă aceeași putere, 8kW (3300W plătiți) mereu. CTgaz modulează puterea (2kW..40kW) și au 3 praguri de putere: minimă, de pornire și maximă. Deși renumite, unele CTgaz nu sunt potrivite pentru IPAT, nu au putere minimă de ±2kW și temperatură joasă de la 20°C în sus. Top CTgaz; PdC aer-apă; Hyundai°°° Temperatură joasă fără GPA PdC/CTgaz fac deja temperatură joasă, de la 20..25°C/tur (necesar termic mic) la 30..40+°C (necesar de căldură mare). Deci, grupul de pompare și amestec e total inutil și, mai nasol, chiar aduce ineficiență: scade vertiginos COP-ul PdC, scade eficiența arderii, scade „cu drag” randamentul de exploatare (v. mai sus). Grup pompare amestec NU / Pompa PdC/CTgaz °°° Adaptare meteo PdC/CTgaz moderne au soft de adaptare meteo din fabrică (gratis) = modulare (schimbare) temperatură apă în funcție de cea exterioară în timp real, totul automat, comod pentru om. Automatizare sibotherm°°° WiFiPdC/CTgaz moderne au WiFi încorporat. Deci, fără niciun termostat, pot controla căldura (răcirea) din telefon.