Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
 1. sibo
 2. Apă caldă/rece
 3. Centrale termice cu boile...

Centrale termice cu boiler încorporat, acumulare

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.Nu mi-am prospus un site cu articole de cercetători britanici. Dar, cititorii pun întrebări. Io răspund. Un articol despre boiler acm stratificare temperatură. Reinventăm apa caldă? Hai!
În același timp, un mic top al centralelor cu boiler încorporat. Deși, cele mai bune sunt cele cu schimbător instantaneu + acumulare, nu boiler cu serpentină.

Aș considera de 2 ori varianta centrală cu acumulare încorporată. Mult mai simplu, mai ieftin, nicio industrie de montat, pierderi minime. Confortul de acm e mai bun, că ∃ un control superior pe temperatura acm.
Atenție! Vorbesc de centrale care au:
schimbător cu plăci de 24 kW ca o CT combi;
② rezervor(oare) de acumulare,
nu boiler cu o biată serpentină de 5 kW.
Schimbător 24 kW = sub 4 minute regenerare 40 litri de acumulare.

Apa caldă cu centrale termice pe gaz
Centrale termice cu boiler incorporat eco
Centrale termice cu boiler încorporat
Boiler acm stratificare temperatura
Temperatura pe verticală

Încet, completez pagina de Proiectare suport – Calculatoare. Vezi calculul pentru boiler volum + serpentină! Oricum, calculele pentru acm sunt cele mai grele din domeniul nostru. Nici supra-dimensionare, nici disconfort. Greu.


Clar. Temperatura în boiler nu e aceeași de jos până sus. Senzorul ce simte temperatura apei calde menajere poate fi pus: jos, sau mijloc, ori sus. În plus, comanda de preparare este așa:

 1. CT gaz + boiler + senzor NTC. Pornit-oprit ar fi undeva la +/- 3..4°C. Reglare pe 60°C = oprire la 64°C, deci.
 2. CT gaz/lemn/electric + boiler + termostat imersie. Un termostat scump de imersie are o plajă de +/-3°C. Dar, nu mai rapid de 1 grad/minut. 6 minute x 14 l/min = 84 litri.

Adică, orice-am face, NU avem exact temperatura reglată, cerută, vrută. La CT combi, încălzire + acm instantaneu = exact temperatura râvnită de la 2 litri/minut la 10..14 l/min [CT 24 kW generic].

Io recomand răspicat acea vană termostatată de amestec cu 3 căi. Esbe Premium = the best. Antiopărire copii, nu 200+ euro pe baterii termostatate ori n bucăți etc. Vezi Cum se alege un boiler! NU pune un boiler de 300 litri știind că ar veni acm la t°C constant doar 150 litri! Esbe rezolvă problema. Bună ar fi și o instalație de recirculare acm. Cu learning pump 🙂 Mă rog.

Boiler mare = investiție, spațiu, pierderi energie MARI 🙁

Recomand: boiler „mic” + serpentină puternică, kW + vană amestec acm = apă fierbinte boiler + apă rece. Cel mai important pentru om: BEST CONFORT. În plus: best investiție, spațiu, pierderi căldură și facturi ulterioare.


Centrală de 35 kW și boiler de 300 litri

CT 35 kW? Putere serpentină doar 12 kW? Deci, 35 – 12 = 23 kW sunt degeaba.

Uite cum și în cazul facerii de apă caldă menajeră e foooarte importantă puterea minimă, nu maximă.
Enervant! Deși am o CT de 35 ș-un submarin de 300 litri, stau mult până se încălzește. De ce? Probabil, serpentina poate absorbi 35 kW, dar la 10°C apa rece și 80/60°C tur/retur centrală termică, ok. Or, histerezisul de 3°C înseamnă: 50 + 3 = 53°C, că am setat acm pe 50°C. Păi, acum boilerul absoarbe doar 1..2 kW. Hardughia de 35 kW are Pmin de vreo 10..15 kW. Deci, se va opri, reporni ca apucata. Incredibil, cum pe aceste 3..4°C ale histerezisului centrala (abia) le face în 30+ minute.


Boiler acm stratificare temperatură în funcție de timp

Bun. Sunt cercetări despre viteza apei prin boiler, pierderile de căldură pe sus, pe verticală, pe fundul boilerului. Incredibil. Totuși, astea chiar n-aș crede să intereseze pe careva.

Nu este cerere de acm = tind să se egalizeze temperaturile sus ^ jos.


Boiler acm temperatură – timp

Boiler acm stratificare temperatură în funcție de înălțime


Boiler acm temperatura - înaltime
Boiler acm temperatură – înălțime

Boiler acm stratificare temperatură propunere ^ CT cu boiler încorporat Vaillant Eco TEC plus VUI 306/5-5


Boiler acm temperatura serpentina vs SC
Boiler cu serpentină vs schimbător cu plăci + acumulare

Boiler acm temperatură serpentină vs schimbător cu plăci + acumulare 1 x 20 litri


Deocamdată, 02.2020, un mic top.

Ar fi ca primă recomandare:
1. Viessmann Vitodens 222-W (de 13 kW dacă s-ar putea), ~16.500 lei
2. Chaffoteaux Niagara Advance 25, ~5.800 lei
3. Ariston Clas B 24, ~5.900 lei
Pe 1..3 poate fi și Vaillant-ul de mai sus, când nu pardoseală.


Boiler acm stratificare temperatură propunere ^ CT cu boiler încorporat Viessmann Vitodens 111

Centrala termica cu acumulare si schimbator instantaneu
CT cu schimbător cu plăci + rezervor încorporat

La fel, este o CT cu schimbător de căldură cu plăci + rezervor acumulare 46 l.


Boiler acm stratificare temperatură propunere ^ CT cu boiler încorporat Ariton Clas B Premium


Boiler acm temperatura serpentina vs schimbator cu placi + acumulare 2 x 20 litri
Boiler acm temperatură serpentină vs schimbător cu plăci + acumulare 2 x 20 litri

Clas B = best CT cu B încorporat. Zic.

Cele bune și zile fără surpize la duș!


PS, totuși 🙂

Familie cu adoleșcenți = boiler ceva mai mare + vană amestec. Sau baterii duș ECO. Nu-s prea curioși să tot regleze apa caldă menajeră, nici să se ‘ncadreze-n 7 minute 😉

Boiler apă caldă. Când? Economii. Confort. Cu/fără expansiune? Legionella.

CT gaz combi, fără boiler: când nu există dușuri cu jeturi gambe, sale, umeri, gât, cap, cu debite cerute 20+ litri/minut.

 1. Cadă 200 litri. CT 26 kW. Umplere [de la 10°C] la 45°C: 18 minute.
 2. Duș cu debit economic cca 7 l/min. CT asigură 2 dușuri simultane la 40°C. Apă rece 10°C. Vara AR are 15+°C.
 3. Se poate adăuga un boiler în anul 4. Există CT care au tabloul electric pregătit pentru a comanda acm prin boiler.
 4. Calculat volum boiler la 60°C. Se poate încerca și menținere la 55°C, 42..39°C. Dacă nu confort de acm, se revine la 60°C. Pot fi 2 membri plecați de-acasă etc.
 5. Se poate folosi orar, sau temporizare pentru menținere apă fierbinte în boiler. Temporizare = începe prepararea de acm la prima solocitare. Menține activă prepararea 5..120 minute de la ultima solicitare. Pleacă familia. Nu cere nimeni acm. Ai uitat CT+B pornite. Nu se prepară acm. A revenit careva acasă. Se spală pe mâini. Re-începe prepararea de apă fierbinte în boiler. Gata. Verifici date tehnice centrală termică gaz 😉 Cauți funcție Confort, Temporizare.
 6. Boilerul departe de consumatori de apă rece. Cca 5 m. Conducte, armături cu temp. de lucru peste 65°C. Temperatură menținere acm sub 65°C. Nu pun clapeta sens. Ce se întâmplă? Nimic. Lovituri de berbec excluse. Vas expansiune sanitar fără rost. Dilatarea aia de 1,52 litri + șocurile mecanice la închidere baterii merg în imensa rețea de apă rece a Medgidiei. Dilatarea de 1,5 litri = când prepar de la 10°C la 65°C, în boiler de 160 litri.
 7. Pentru calcul volum vas expansiune sanitar, vezi pagina Proiectare – suport!
 8. Cam toate centralele au funcția anti-legionella. Ceva bacterie. Temperatură 66°C = moare în 2 minute. La cazanele pe lemne, oricum, omul are 70+°C în boiler. Dezinfectat chiar 😉

Adăugare boiler [acumulare] unei centrale normale, de apartament

Dacă vin noi membri în familie, ori se cumpără un duș c-un milion de jeturi, se poate adăuga un boiler în anul 4, sau oricând.

Boiler adaugat unei CT normale
Boiler adăugat unei CT normale

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

78 de comentarii la „Centrale termice cu boiler încorporat, acumulare”

 1. Întrebare – am o centrală cu acumulare (Niagara), de fiecare dată când dau drumul la apă caldă, ceva scurt 5 secunde, pornește centrala și se aude acel zgomot tare clasic – nu am cum să o setez astfel încât să folosească din acumulare și după ce scade de un anumit prag rezervorul (de ex. sub 75%) să pornească încălzirea și umplerea cu ACM?

  Răspunde
  • Legionella apare în apă caldă stătută 20..45°C după cca 1 săptămână.
   Dacă există apă stătută:
   acm în boiler se încălzește la peste 60°C;
   – apa rece (caldă peste 20°C; de pildă, vara ar putea fi, sau țeavă prea aproape de alte țevi acm, încălzire) o lăsăm să curgă peste 2 minute sub 20°C.
   Dacă apa nu stă, n-ar trebui să apară legionella. Dacă familia se întoarce după o săptămână din all-inclusiv-Turcia, pornesc manual anti-legionella.
   Dar, cum vrea utilizatorul, funcția anti-legionella: automat, sau o pornește manual.

   Răspunde
 2. mă tot lovesc de eroarea 114 la o Niagara Advance (IPAT făcut de dvs.). apare cam odata pe saptamana. poate fi de la opriri repetate? (sunt ceva probleme cu tensiunea, ba prea mica, ba prea mare si am pus un releu de protectie si un stabilizator de tensiune si uneori releu intrerupe daca iese tensiunea din intervalul 200-270V.

  sau pur si simplu e sonda externa defecta? desi daca repornesc centrala arata temperatura corect.

  Răspunde
  • Sonda externă extrem de rar se strică, nu cred că am schimbat vreuna vreodată. Te rog, verifică conexiunile din centrală și de afară (senzorul). Dacă legăturile au rămas ok, iar eroarea încă apare, ar trebui chemat service-ul. Însă, poate fi de vină variația mare de tensiune. Dacă va fi cazul, am putea da o fugă s-o schimbăm.

   Răspunde
 3. Ce solutie recomandati in Sept. 2022 pt ACM si incalzire,dar accentul principal cazand pe ACM – pt un apartament de 90 mp, 2 bai si bucatarie? Evident, problema fiind a accesului cat mai rapid la ACM din momentul deschiderii robinetelor. Exista un distribuitor,atat stiu ca detaliu tehnic. Multumesc.

  Răspunde
 4. Salut.
  Am vazut ca in topul centralelor cu acumulare a intrat “Saunier Duval IsoTwin”.
  Am cautat si am lecturat manualul de instalare si utilizare si din schema electrica pare ca accepta senzor de exterior.
  Totusi in manual nu scrie nimic de curbe de temperatura si de posibilitatea ca utilizatorul sa modifice modul de functionare al centralei in regim de incalzire.
  Pornind de la aceasta idee, pe masura ce obtineti mai multe informatii despre modul de setare al acestei centrale pentru partea de incalzire se poate sa le urcati cumva pe site?
  Din fisa tehnica pare o centrala cu niste caracteristici foarte bune pentru IP si AcM cu acumulare, la un pret similar cu Niagara si cu 6 ani garantie.
  Multumesc.

  Răspunde
 5. Daca am inteles bine din alte comentarii de pe site…in cazul unei centrale pe gaz mixte (respectiv Ariston Alteas), daca doresc montarea unui boiler electric (doar electric) pentru producerea ACM, se poate folosi apa calda ce vine de la centrala in boiler, iar din acesta sa plece pe instalatia de ACM? (este instalatie prin distribuitor)?
  Din ce am mai citit si inteles, ar fi nevoie de o pompa si un termostat de imersie. Termostatul se monteaza la boiler, iar pompa pe returul ACM al centralei?
  scuze daca repet o intrebare anterioara, dar trebuie sa lamuresc si eu la randul meu pe domnul instalator

  Răspunde
  • a) Poate fi un boiler electric ca un tampon. Reglat pe 38°, centrala pe 43°. Rezistența merge doar când apa din boiler se răcește sub 38°C. Vreo 15 lei/lună pt. boiler 100 l.

   b) Poate fi varianta cu pompă de recirculare și comandă, fără să folosim rezistența electrică. Termostatul care ar porni rezistența pornește pompa. E cu histerezis de +/-3°, dar poate fi folosit un controler mai fin. Desene.

   Răspunde
   • multumesc pentru raspunsul prompt

    a) in acest caz, intrarea in distribuitorul de ACM este atat din boiler, cat si din centrala (printru-un T) sau doar din boiler? daca este doar din boiler, cine comnda centraeli sa aduca apa calda, in momentul in care boilerul se goleste? si cand stie centrala sa se opreasca?

    b) in acest caz, cheltuiala lunara este doar cu pompa, banuiesc

    Care din cele doua variante este mai eficeinta?

   • a) Boilerul se pune pe acm principală (ieșire din CT), înaintea tuturor obiectelor.
    Boilerul nu se golește niciodată, e ca o țeavă umflată, bine termo-izolată.
    Deci, toată apa caldă merge prin el. Se răcește lent, termostatul boilerului pornește rezistența la 38..42°, de pildă.

    b) Da, o pompă de cca 40 Wați, doar pe timpul recirculării.

    Mai eficient cazul b).

    PS
    Cazul a) l-a propus cineva aici pe site. Noi n-am montat încă varianta a). Nu avem feed-back de la clienți.

   • Buna seara,cum se impaca vana termostatata si recircularea ACM cand exista boiler electric adaugat la CT?porneste recircularea,vana nu poate face amestec ca e circuit inchis,da voie la apa din boiler (65C) sa treaca de ea?iar daca ii da voie,ce facem cand dam drumu la consumatori?ne oparim,pana se consuma apa de pe traseu CT-baie?montam vana de amestec in baie sau CT? Si alta neclaritate ar fi ce facem cand avem recircularea in functiune (senzor de prezenta) dar avem si consum,debitul de la boiler se imparte intre consumator si pompa de recirculare? Va multumesc

 6. Salut, pentru o casa de 270 mp utili, 4 bai, încălzire in pardoseala parter și etaj, e suficient Viesmann 222w de 35kw? Sau e nevoie de varianta fara boiler și boiler mai mare separat? Se va întâmpla frecvent sa fie 2 dușuri simultan eventual și spălat vase :). Merci

  Răspunde
  • N-am avut nicio plângere de la familii 3..5 membri, cu 3 băi în casă, CT similar 222-W, 24 kW + 40 l.
   În schimb, am prima problemă de subdimensionare (în 20 de ani): familie 4 membri, 3 băi, 2 căzi de cca 150 litri de apă, pompă de căldură 16 kW, boiler 200 l. Clientul așa dorește: să umple ambele căzi simultan – nicio șansă. Îl deranjează că pt. a 2-a cadă trebuie să aștepte.
   Problemă rezolvată de 222-W pt. 2 căzi umplute simultan: 23 + 23 l acumulare + debit continuu 8 + 8 litri. Umplere 150 l + 150 l în cca 16 minute.
   Oricum, pt. umplere 2 căzi cu volum de apă 150 l fiecare = boiler de 300 l menținut la peste 65°. Problema boilerelor cu serpentină = volumul de 300 l are cca 2/3 acm utilă.

   Răspunde
 7. Buna,
  De 3 zile citesc forumul, m-am hotarat si m-am deshotarat.
  Te rog sa imi spui daca Genus One 24 / Mira Advance 25 au caracteristicile:
  ① schimbător cu plăci de 24 kW ca o CT combi;
  ② rezervor(oare) de acumulare, Schimbător 24 kW = sub 4 minute regenerare 40 litri de acumulare
  Sunt prea atehnica sa imi dau seama singura.
  Fireste, daca ar fi buget (si spatiu) m-as orienta catre variantele cu boiler incorporat (clas b, niagara) ca de asa ceva as avea nevoie pe ACM..
  De senzori si termostate nu mai intreb ca ai explicat si ai povestit..
  De real folos ce impartasesti aici.
  Multumesc 🙂

  Răspunde
 8. Buna seara,

  urmeaza sa aleg o centrala pentru o casa P+1, 150 mp, incalzire calorifere intre Ferroli Bluehelix Top RRT 28 K50 cu boiler de 50 litri si Clas B One 24 cu boiler 2×20 litri. Pe Vitodens 111 26 am exclus-o.
  Ce parere aveti de Ferroli de mai sus?

  Multumesc
  Seara buna!

  Răspunde
 9. Buna ziua dl Bogdan si va multumesc de raspuns.

  Personal nu cunosc pe nimeni sa aiba centrala Ariston. Problemele cu Ariston le-am gasit in review-uri de pe Emag la Ariston Clas One.

  Nu am nici o problema daca centrala nu e germana, mai ales ca si la Viessmann am inteles ca acestea sunt modele destinate pentru Europa de Est. Ma intereseaza in primul rand sa nu se defecteze, mai ales in primii ani.

  Nu stiam de marca asta de centrale Chaffoteux. Vad ca fac parte tot din Ariston Thermo Group. Raportul de modulare la Chaffoteux Niagara Advance e mai bun si decat la Ariston Clas One B.

  Vad ca la Cluj este un singur centru de service Chaffoteux, pe cand la Ariston si Viessmann sunt 7 sau 8 firme.

  Deci dvs. recomandati mai mult Chaffoteux decat Ariston ? Mai ales pe partea de fiabilitate ma intereseaza. Ati montat acest model Niagara Advance la cineva ? A fost multumit ?

  Răspunde
 10. Buna ziua

  Pentru o casa de 120 mp, impartiti pe 2 nivele, incalzire in pardoseala pe ambele nivele, 3 bai, ma gandeam sa montez o centrala termica cu boiler incorporat, deoarece centrala termica se va monta in bucatarie si as pierde prea mult spatiu daca as monta un boiler separat.

  M-am gandit la 2 modele: Ariston Clas One B (24 kW) si Wiessman Vitodens 111-W (26 kW). Ariston m-ar tenta deoarece are raportul de modulare de 1:6 (putere minima de 3.7 kW) fata de Wiessmann cu un raport de modulare de 1:4 (putere minima 6.5 kW). La Ariston puterea minima e la jumatate fata de Wiessmann, deci ar fi mult mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala.

  Totusi la fiabilitate as avea incredere mai mare in Viessman. Viessman e si mai scump cu aproximativ 1000 RON. Am indoieli fata de fiabilitatea Ariston. Am citit mai multe review-uri la varianta de Clas One fara boiler incorporat in care oamenii se plangeau de diferite erori si ca foarte multe ar avea probleme cu electrodul de aprindere inca din fabrica. Despre alte modele de Ariston am citit ca fac zgomot mare la pornire. Decat sa am probleme cu Ariston si sa tot chem service-ul (mai ales in plina iarna) mai bine suport un consum mai mare la Viessman.

  Cineva mi-a mai zis de Buderus cu boiler incorporat (Logamax plus), dar vad ca si aceea are puterea minima de 6.8 kW, deci usor mai mare si decat Viessmann si debitul de apa calda e de 14 l/min fata de 16 l/min la Ariston.

  Ce parere aveti despre aceste centrale ? Pe care ati recomanda-o ? Ar mai fi si alte centrale cu boiler incorporat care sa aiba raport de modulare bun ?

  Multumesc de ajutor !

  Răspunde
  • Părerile mele sunt expuse foarte clar.
   Io n-am nicio treabă cu „fiabilitatea” chipurile.
   Nici că ar fi super-german-tehnologie, sau super-românesc-Motană.
   Omul cumpără ce are chef.

   Acum, febr. 2020, recomand Chaffoteux Niagara Advance.
   „Nasol. Nu e din import Germania.”

   V-aș ruga să scrieți câți amici de-ai dvs au probleme cu Aristoana.
   Amici, cunoștințe, colegi de școală, serviciu, sală, schi; nu internet.

   Răspunde
 11. Multumesc inca odata pentru raspunsuri Bogdan,
  Am inteles ideea acum si anume ca CT de 24 cu apa instant nu poti face 2 dusuri concomitent decat daca folosesti limitatoare de debit. Acum nelamurirea mea este daca centrala Ariston CLAS ONE B cu 2x20l boiler incorporat asigura necesarul de apa pentru 2 dusuri concomitente (10-15min/dus nu lalaiala) fara a limita debitul de apa?. Vreau sa inteleg diferentle dintre cele 2 CT (cu boiler incorporat si fara) la care pana acum sunt:pretul, faptul ca apa din boiler trebuie incalzita si vara deci consum mai mare, cu siguranta sunt mult mai multe si sper sa ma ajuti sa inteleg.
  Dragos.

  Răspunde
  • Clas B 24 + rezervoare acumulare 2 x 20 litri =
   1. instantaneu (cu schimbătorul cu plăci) continuu 12 l/min
   2. acumulare 40 litri la 70°C = 69 litri la 45°C, de fapt.
   Considerăm 2 dușuri non-eco 10 l/min, timp de 9 minute, PERFECT SUPRAPUSE, deloc decalate.
   20 l/min x 9 min = 180 litri.
   Noi avem instantaneu 12 l/min x 9 min = 108 l + acumularea de 69 l = 177 litri.
   Lipsesc 3 litri 😉
   Regenerare acumulare la 45°C: 4 minute.

   Clas B are 3 funcții:
   1. Deloc acm în acumulare, doar instantaneu.
   2. Acumulare temporizată. După 30 minute se dezactivează. Se reactivează, dimineața, după primul din casă. La fel, după masa.
   3. Tot timpul acumularea pregătiră la 70C. Sau, cât reglează omul.

   De notat
   După centrală de pus vană de amestec apă caldă menajeră, Esbe VTA. Vezi Cum se alege un boiler.
   CT are setarea maximă 65, dar histerezisul e de 5C.

   Nu degeaba costă Viessmann-ul 222 atât = best soluție.
   Putere mică-mică 1,8 kW și mare-mare 35 kW. Apăăă caldăăă.
   Gabarit minuscul 😉 Mai că încape lângă fierul de călcat 😉

   Răspunde
 12. Merci pentru raspuns Bogdan.
  Nu aparea postul lui Emil cand am scris (probabil din cauza Chrome).
  Revenind la situatia mea, incerc sa inteleg alegerea facuta si anume varianta B.
  Nu contest cunostiintele tale in domeniu de care eu sunt aproape paralel, dar limitand debitul de apa mi-e teama ca vor fi probleme la clatitul parului (la fete).
  Pentru ca nu am gasit o descriere pe intelesul omului de rand pe web ref la limitatoarele ECO indraznesc sa-ti mai cer odata parerea si sa-ti rapesc cateva minute pentru a descrie diferentele.

  Referitor la bateriile eco sunt cele cu termostat sau doar capul de dus face diferenta si limiteaza debitul?

  Multumesc in avans, Dragos

  Răspunde
  • Ambele comentarii le-am aprobat simultan = motivul. Ok.
   O centrală de „24 kW” face cca 12 l/min de acm, temperatură 43..45C.
   Io propun o măsurătoare: o găleată de 10 litri în cât timp se umple? Cu centrala de acum. Va fi sigur sub 10 l/min, cca 7..8 l/min.
   Să nu spun io. Se poate cumpăra un limitator de debit 10..20 lei/buc. Aplicat dușului de acum. Observat confortul de la duș.
   Bateriile eco nu înseamnă termostatate.
   Eco = limitează debitul.
   Termostatate = vine apa opărită de 63C și io fac amestec cu apă rece pentru 43C.
   Bateriile teromstatate le recomand doar când omul are cazan pe lemne, fără control pe temp. acm.
   RECOMANDARE
   Limitare temperatură acm pe centrala termică la temperatura celui mai „pretențios” membru al familiei.
   De ex. 44C. Face duș fără să tot regleze. Ceilalți membri vor regla puțin-puțin pentru 42C.

   Răspunde
 13. Salut Bogdan,
  sunt in faza de achizitie centrala termica iar daca raspuns la multe intrebari am primit citind blogul si articolele scrise am ramas totusi cu o intrebare de care habar nu aveam, si anume:
  Ex. in casa 2 familii (4 persoane total) si poate musafiri, cu siguranta se vor face 2 dusuri simultan (n-as putea spune cat de des dar destul) sau spalat de vase. Ce tip de centrala se potriveste situatiei descrise?
  A. Ariston CLAS ONE B cu 2x20l boiler incorporat
  B. Ariston Alteas ONE si sa folosesc baterii eco cu limitatoare
  ambale de 24kW

  Merci.

  Răspunde
  • Răspuns: B.
   Aceeași întrebare a pus-o azi un alt cititor. Vezi povești cu Emil M.! Imediat, mai jos.
   Lumea nu citește comentariile. Dau aceleași răspunsuri pentru cam aceleași întrebări.
   Încerc să pornesc secțiunea forum.
   Sper să ajute mai mulți, mai repede, mai simplu. Zic.
   Acum lucrez pe articolul ăsta. Va fi mai CLAR. Cred.

   Răspunde
 14. Și ca recomandare pt apartament 100mp, 2 bai, 1 Bucătărie al unei familii de 2a+ 2 copii ce recomandați intre:
  Vaillant ecotech plus VUI 306/5-5 (boiler 20l)
  Viessman vitodens 111w (boiler 46l)
  Saunier duval isotwin condens 35A (boiler 42l)
  De menționat ca deși toate sunt “mari” ca gabarit , vaillant arata rezonabil …

  Aștept totuși părerea dumneavoastră

  Răspunde
  • Mă omoară denumirile nemților. Problema mea 😉
   Părerea mea:
   1. Vailant ecoTEC plus VUI 306/5-5. Pmin = 5,5 kW. Hmmm!
   2. Viessmann Vitodens 222-W = DAAA. BIJUTERIE. Pmin 1,9 kW. Modelul 111 îl exclud. Pmin = 6,5 kW.
   3. Saunier Duval Isotwin Condens 35 A = NUUUp. Pmin 9 kW. My Gog! Mai bine 2 x Motan Sigma.
   Aș propune și
   4. Ariston Clas B 24. Pmin = 3,7 kW. Acceptă senzori: și de exterior, și de interior direct în placă.
   ATENȚIE!
   Disconfortul de apă caldă apare DOAR pe duș. Două dușuri simultane. 1 duș + 1 spălat cireșe.
   Dacă ne spălăm pe mâini, iar altcineva se află în treabă să spele vase, niciun utilizator nu simte vreun disconfort.
   Dacă folosim un bideu și un lavoar, la fel, niciun disconfort.
   Niciun disconfort când umplem o cadă.
   RECOMANDAREA mea: 2 baterii pe dușuri din gama ECO. Limitator de debit pe 6 litri/minut. Gata.
   Pot fi Kludi, Grohe, Ferro șamd. Pot fi și pe chiuvete.
   CT Ariston Genus, sau Alteas 😉

   Răspunde
 15. Salut,
  La centrala cu boiler incorporat Clas B, prepara ACM instant si exact la temperatura setata, comandata de fluxostat, cand nu e setata functia confort. Cand e setata functia Confort centrala mentine temperatura setata a apei in boiler dar in timpul consumului de apa centrala porneste in functie de temperatura apei din boiler (+/- 4 C) sau porneste cand sesizeaza consumul de apa comandata de fluxostat si mentine exact temperatura setata ?
  Pe cand un top pentru centralele cu boiler incorporat.

  Răspunde
 16. Am un boiler ariston bch 200 și urmeaza sa il conectez la centrala genus one system, dar m-am impotmolit la senzorul care sa il controleze. Teaca pentru senzor este in partea superioara. Ce senzor merge pus in cazul de fata pentru a comanda centrala sa incalzeasca apa din boiler? Nu am reusit sa gasesc nicio indicatie online. Multumesc!

  Răspunde
  • Problema avuta la spitale. Doamnele erau obisnuite sa li se înroseasca mâinile când spalau vasele.
   Io: vana se poate regla între 35-60C. Directurul: Nuuu! 40C. Punct.
   1. Bun. Nu exista masina de spalat vase în 2018. Mergi cu o teava separat pentru spalatorul din bucatarie. Înainte de vana. Mai ieftin decât fara vana amestec și baterii termostatate per fiecare chiuveta + dus.
   2. Poate fi folosita doar ca anti-oparire. Mult 200 lei? Hmm!
   3. Vasele se pot spala imdeiat dupa folosire. NU lasat la întarit unso’rea 😉

   Răspunde
 17. Salut! Am vazut ca la noua mea centrala temperatura acm este de maxim 60 grade. Avand in vedere ca am boiler și acolo este mai rece apa de jos (stratificarea de care vorbesti in articol), nu exista riscul de contaminare cu Legionella. Se spune ca Legionella moare pe la 65 grade? Ce solutie ar fi?

  Răspunde
  • La 65C moare într-un minut. Moare și la 50C, în 15′.
   Centrala ar trebui sa aiba program anti-legionella.
   Daca folosesti acm frecvent, n-ar apuca sa apara.
   Reglezi pe 60C, dar se opreste la 60+4C. Poti pune senzorul la baza boilerului, cota zero 🙂
   Dupa câteva ore, observa ca se apropie temperaturile sus & jos.
   Articolul exista pentru a arata ca boilerul nu da perfect temperatura ceruta + a încuraja folosirea vanei de amestec acm.

   Răspunde
 18. Buna seara. Am și eu o intrebare. Nu are legatura cu articolul 100%, dar tine macar de boiler 🙂
  Am mai vazut pe la unii ca au vas expansiune și pe boiler. Adica la ACM. E necesar asa ceva? Ca eu nu am pus la mine și ma tot gandesc care ar fi minusu.
  Imi poti da un sfat?
  Cele bune!

  Răspunde
  • Am completat articolul cu raspunsul intrebarii.
   Minus ar fi: când e lânga o chiuveta de la care bei apa rece. Daca nu bei, doar pui oala la fiert = super ok.
   Minus nu prea este. Dimpotriva. Cam la moda și vasele astea 🙂
   Bun! Ar putea spune careva c-ar fi pierdere de energie. Dar, volumul de dilatare va fi ori pe teava, ori în vasul sanitar.
   Efect de termosifon nu exista ca nu avem 2 tevi: tur + retur. Cum ar fi la solarele cu boiler sus la cucurigu, pe casa.

   Răspunde