Cititorii nu-și bagă nasu’-n „Comentarii”. Expun cele despre gestionarea energiei, căldurii.
Constanță versus heirúp.
Potrivit cuvânt, heirúp.
Deși există tehnologia de modulare, se mai adoptă sistemele on/off. Prețuri egale.
On/off =
Maximum & zero barat, repetat.
„Dă-i să sune!” & „Șezi cu tata!”, tot repetat.
Lovitura de berbec din hidraulică, transferată energiei.
Mâncatul, mânatul auto, sportul, statul pe Facebook = moderare, spune medicul italian.
NUp: exagerare^oprire totală; exagerare^oprire totală.
Cu acest scop au venit pe lume:
– learning thermostats. Învață cum se comportă clădirea @ diferite temperaturi de afară și din ‘năuntru. Anticipează pornirile și opririle centralei.
– termostate TPI = time proportional integral control. Kinda learning.
– termostate PWM = pulse width modulation. Astea nu țin minte. Reglate bine, fac treabă bună. De obicei, comandă actuatoare, pompe (electrice @ 220 V).
De termostate on/off normale nu vorbesc. N-am fost bun niciodată @ istorie 😉
Cele de mai sus învață, anticipează, presupun. Dau energie în impulsuri.
Însă, nu se compară c-un termostat modulant = senzor de temperatură interioară.
Ăsta face reglajele în timp real. Dă comandă centralei să facă o anumită temperatură a apei prin țevi. Funcție de temperatura de afară și de cea cerută-n interior.
Același lucru-l face un senzor exterior de 2 lei.
Încălzire în pardoseală = călduță podeaua, cald aerul constant și continuu.
Ambii senzori simultan = the best you can get, yet, feb. 2019.
Întrebare în comentarii | Gestionare energie
Spui că încălzirea în pardoseală ar trebui să meargă continuu, ca să fie podeaua mereu caldă. Dar, în acest fel, s-ar genera căldură continuu și s-ar supra-încălzi încăperea, aerul. Așa, cum mai poți controla o temperatură constată cu un termostat? Greșesc?
Răspuns | Gestionare energie
Da. Încălzire adaptată, NU on/off.
Insist. Senzori exterior & interiori. Sau, măcar senzor exterior + learning, TPI, PWM.
Temperatura apei, agentului termic, adaptată în timp real = călduță podeaua, temperatură cerută aer.
Bine. Cu un V. de 31 kW (Pmin 11 kW), sau B. cu temperatură minimă de 30°C, n-ai ce adapta. Noroc că e V./B. nemțesc.
Constanță versus impulsuri = the best.
Omul poate avea:
– cea mai scumpă și germană centrală termică,
– cea mai NIBE pompă de căldură, umană,
– cea mai scumpă țeavă, de pus la gât,
– cel mai scump grup de amestec, în oala altuia,
– cea mai scumpă butelie de egalizare, de gen,
– cea mai scumpă placă cu nuturi, poliEstiren expandat cu bube,
că, gestionarea energiei e cea mai cea. Energia clădirii, nu a 19 zone Zoster.
Satya Nadella – Microsoft, Tim Cook – Apple. Jeff Bezos – Amazon.
De fugit, fuge. Da’, nu dă gol 😉
PS
„Da” era răspunsul întrebării.
As vrea sa ma corectati daca ceea ce am inteles eu din incalzirea in pardoseala e corect sau nu. Problema mea e legata de functionarea centralei termice legat la senzorul de temperatura exterioara. Conform graficului descris in manualul centralei termice Arca Pixelfast B 26 FCX pe la 10 grade celsius extern daca aleg factorul K=1.6 (cum m-a sfatuit instalatorul centralei) ar trebui sa am cam 32-34 grade(nu-i putin???) produse de centrala. Ceea ce am inteles ca ar fi suficient pentru pardoseala, dar asta ”la picioare”. Or, pina acolo apa trece de un termostat la intrarea in distribuitorul de parter, apoi ajunge si la al doilea termostat al distribuitorului de etaj, ambele setate la 40 grade, inteleg eu ca protectie ca sa nu ajunga prea cald in tuburile din podea. Deci, teoretic as putea avea max 34 grade, ca atita produce centrala, conform curbei K. La tur pe termometru am 27-30 parter si 26-28 la etaj. Daca cele 2 pompe functioneaza corect nu ar trebui saam approx cit produce centrala , adica in jur de 34 grade? Am 2 dormitoare la etaj in care daca aerisesc vreo 5-10 minute si scade temperatura de la 24 (da, sintem niste frigurosi…) la 21-22 atunci efectiv se chinuie instalatia sa aduca inapoi temperatura la 24 grade. La parter e ok, isi revine relativ rapid. Temperatura e citita/comandata de 3 termostate de perete (jurgen schlosser blue line raumthermostat 9405 9110 508) la parter si 4 termostate la etaj, undeva cam la 1 metru de podea. M-am tot uitat pe net dar nu am reusit sa vad daca sint TPI, PWM ori basic, mesterul i-a ales. Daca afara se face mai frig 5 grade si centrala da cam 40 grade sau la 0 grade da aproape 50 grade e ok, se fac usor 24 grade in camere. Ori daca schimb curba K la 2.0. Ceea ce nu imi este clar cum ajunge temperatura apei produsa de centrala la ”picioare” in conducte la 30 grade daca senzorul de exterior zice ca centrala trebuie sa faca mai putin calda apa cind afara nu e asa frig. In mintea mea, asta se traduce prin mers incontinuu al centralei si pompelor casa tina 30 grade de la centrala pina la camere. Opusul e ca centrala produce excesiv 50-60 grade cind afara avem -5 , -10 grade, in conditiile in care eu oricum am limita de 40 grade data de termostatele dinaintea fiecarui distribuitor. Ce vreau sa zic e ca nu mi se par inspirate curbele alea pentru conditiile extreme, foarte frig sau cald extern. Par mai degraba facute pentru incalzire cu calorifere. Scuze daca pare mult scris, dar e prima iarna cu noua instalatie/casa, nu intreb pentru economie (500 lei ultima factura la casa de 140 m2 cica nu ar fi mult) ci pur din curiozitate inginereasca. Citind site-ul tau realizez ca nu mi-a zis nimeni de echilibrare hidraulica, termostati TPI, PWM… Adica, incerc sa ma invat cu „jucaria” noua si s-o protejez/optimizez… si, de nu sa fac si economie, pen’ca incap beri aditionale in frigider!
Cred că vor ajuta articolele:
Grup amestec și pompare NU,
Automatizare încălzire în pardoseală,
Echilibrare hidraulică,
Temperatură joasă, senzor extern.
Multumesc ca mi-ai raspuns la intrebare cu un articol dedicat. Apreciez!
Totusi, nu am inteles exact cum „actioneaza” termostatele inteligente. Adica daca ai senzor exterior, temperatura pe tur e deja reglata. Termostatele astea ce parametri mai pot modifica? Spune-ne diferenta intre learning, TPI, PWM. Multumesc!
P.S.: Am un prieten care detine un termostat inteligent (cu TPI cred). A zis ca dupa ce a stat pe TPI o luna, ii freca centrala la greu, adica avea foarte multe opriri/porniri in unitatea de timp pentru ca incerca sa mentina o temperatura (aproape) perfect constanta. Dupa ce a modificat histereza pe +- 0.25 C, a zis ca centrala a functionat mult mai rezonabil (mai putine cicluri pornit/oprit), iar confortul lui a ramas cam la fel. Deci?
Să spunem, la un moment dat temperatura pe tur cerută = 28 grade.
Centrala să facă doar 28 grade, ar avea nevoie de doar 3 kW.
La fel, presupunem CT are puterea minimă 7 kW.
Normal, că nu reușește să mențină constant cele 28 grade. Adică, vor fi 35 grade pe tur, probabil. CT va fi obligată să oprească arzătorul.
Apa va fi recirculată în continuare. Scade sub 28 grade, repornește arzătorul.
Dar, s-a trimis în sistem temperatură mai mare de 28 grade = energie mai mare de cei 3 kW ceruți.
Termostatul on/off oprește încălzirea și o repornește pe bază de histerezis, +/-0,2 grade, să spunem.
Omul cere 21 grade. Cu histerezisul acela va avea IDEAL 20,8..21,2 grade. Din păcate, va avea 20..23, în funcție de temperatura pe tur. Cu cât mai mare, cu atât mai proastă gestionarea.
Oricum, și cu doar 0,4 grade diferență va fi nevoie de RECUPERARE energie: ridicare de la 20,8 la 21,2. Regim tranzitoriu, nu staționar.
Cu diferență de 1..3 grade (23-20 în aer) va fi și mai mare energia de recuperare.
Learning, TPI, PWM renunță la acel histerezis. Încearcă să dea energie în impulsuri. Observă tendințele de urcare, coborâre temperatură aer, mai puți PWM. Adică, la 20,1 grade deja, opresc încălzirea. La fel, la 20,9 o repornesc. Adică, anticipează opririle și pornirile, astfel încât pe termostat omul vede temperaturi mult apropiate de cele cerute.
Learning și TPI țin minte comportamentul clădirii.
PWM-urile trebuie reglate de om, cam cum consideră și observă comportamentul încălzirii. Când PWM-ul cere căldură, el oprește totuși un timp. Adică, lasă 6 minute ON, 4 minute OFF. 6 + 4 minute = un ciclu.
Diferențele dintre learning, TPI, PWM: completez articolul.
Cunosc fenomenul avut de amicul tău. Centrala, cu siguranță, nu are 2,4 kW puterea minimă. Ideal ar fi 0,1 kW. Vor fi CT-uri de 0,5 kW într-un viitor apropiat, aș spune.
Bănuiesc că are un brand nemțesc. Foarte fiabil, nu foarte „modulant”.