Manuale Italtherm |
10610 = gaz natural (G20) City 35kW; se va calibra automat pentru acest tip de gaz; este un cod ce apare la pornirea CT. Nu trebuie apăsat pe nimic pentru calibrarea pe gaz natural. |
acces meniu expert centrală = simultan 6 secunde calorifer+ & robinet+ tS = parametru de setat calorifer+/- = navigare între parametri robinet+/- = impunere valoare parametru memorare parametru = apăsare lungă 3 secunde buton Reset ieșire din meniu (back) = apăsare buton pornit/oprit |
6680 = cod intrare meniu expert controler Italtherm ↓ Ceilalți parametrii rămân pe setarea din fabrică. |
02 = 01 temperatură joasă agent termic |
03 = putere la pornire arzător, încercăm minimul = 80. Cu valoare mică, foarte probabil, va apărea eroarea E01 (aprindere flacără) ⇒ mărim acest parametru până dispare eroarea; uneori 03 = min 120 fără eroarea E01. |
04 = 0..50% putere maximă pe încălzire, v. pag. 39 |
05 = 1 pompa pornită mereu |
06 = 1 minut așteptare pentru repornire arzător |
33 = 0 turație fixă maximă pompă de circulație |
senzor exterior (sondă externă) = după conectare, se alege o curbă din butoanele calorifer+, calorifer-; v. pag. 56 |
plus = buton pentru pre-încălzire apă caldă menajeră, conținutul de acm din schimbătorul secundar |
Alegere curbă de adaptare meteo
Atenție! Comenzile on/off alte termostatelor ne obligă să alegem curbe mult mai ridicate față de fără comenzi pornit/oprit către centrală. De ce? Pentru că după o perioadă de nefuncționare a centralei, cu temperaturi foarte joase în apă, timpul de recuperare a temperaturii din casă va fi mult mărit.
- Termostatul (de orice tip) să nu dea comenzi de pornit/oprit (obligatoriu) = setat pe temperatură mai mare 25..30°C.
- Termostatul Italtherm nici să nu influențeze curba (pe cât posibil) = setat pe o temperatură ușor mai mare față de cea dorită, de pildă 22+2=24° și un histerezis de 1°C.
- Încercăm curba 10 prima dată.
- Dacă e prea cald în casă, coborâm pe 09 șamd 08..01.
- Dacă e prea rece în casă, urcăm pe 11 șamd..15+.
Sub central sunt 2 coturi la 90° si alte 2 în sapă + 1 teu+ încă 1 cot 90° înainte de distribuitor.
Tevile sunt PPR32, de asemenea toate materialele au fost comandate conform necesarului din proiectul. Într-adevăr recomandare cu coturi la 45°nu a fost respectată întru totul.
Mă între dacă în cazul ăsta montarea unei pompe suplimentare nu ar fi benefică.
POZE
Pompa e setată pe turație fixă maximă (param. 33 = 0)?
Oricum, pentru debite mai mari, n-aș monta o pompă suplimentară, ci aș face:
a) sub CTgaz robineți tur, retur, FY de PPR32 sau alamă 1”;
b) coturile de sub CTgaz din 90° în curbe sau coturi la 45° (nu Z din cot-în-cot la 90°);
c) înlocuire coturi la 90° de la distribuitor în curbe sau flexibile inox 1”.
Într-adevăr, nasol, curbe PPR32 nu prea există prin magazinele din România.
Ok…multumesc de sfaturi. Parametul 33 este setat 0.
Cel putin pana in vara o las asa, instalatia functioneaza perfect, temperatura constanta in toata casa. Dubiile mele sunt legate mai mult de eficienta…daca un debit mai mare ajuta la o mai buna functionare si un consum mai mic.
Dar avand in vedere ca in luna noiembrie am avut un consum de 182m3 la o temperatura de 22.5 grade si 240m2 incalziti.. cred ca e ok.
11W/m² aproape cât o casă pasivă (sub 10W/m²).
\(◕‿◕)/°C
Salut,
Am o intrebare legata de modul in care se comporta debitmetrele. Indiferent de % de deschidere, debitul indicat nu se schimba. Este normal sa functioneze astfel? Sau debitul este mult prea mic?
Instaltie IPAT fara grup de amestec, centrala Italtherm City Top 35 -> setari conform in articol. Tur/retur nu sunt inversate am verificat temperatura pe tevi.
POZĂ
Ai deschis și (din) inelele roșii?
Turul e cel cu debitmetre, sau l-ai inversat cu returul? Observă care inox e mai cald, cel de sus sau cel de jos?
Inelele roșii sunt deschise la maxim.
Inoxul de sus este mai cald decât cel de jos.
Chiar dacă le deschid de tot nu indica mai mult de 1l/m
1 l/min = ok. Nu e obligatoriu să existe peste 1..2l/min.
Probabil, țevile de distribuție de la CTgaz la distribuitoare = PEX25 cu sertizare. Pierderile de presiune liniare sunt mai mari, iar cele locale în coturi, teuri iarăși foarte mari. În aceeași idee, cred că există multe coturi sub centrală și pe distribuitor (din poza trimisă nu văd distribuția). Este foarte important returul de sub centrală = aspirația pompei, ar trebui să aibă 0 coturi (ideal).
Observăm, unii clienți nu respectă proiectul nostru (merg pe mâna instalatorului) cu PPR32, curbe și coturi la 45° (pun la 90°); teuri de deviație, nu în contracurent, mai negativ folosesc PEX25 șamd. Clar că obțin debite mai mici decât cele avute respectând propunerea noastră. Dar, mulți instalatori sunt anti PPR (PEX-ul e țeava absolută-n ochii lor), anti diametre de 32mm șamd. Rezultatele se văd când pornesc instalația.
Salutare!
As vrea sa aduc cateva completari la aceasta pagina, si mai exact la partea de alegere curba de adaptare meteo.
Daca se foloseste termostatul de la Italtherm, “comando remoto”, setarile curbei din centrala, facute din butoanele “calorifer +” “calorifer -“, de la 0 la 30, nu se mai iau in considerare.
Setarile curbei trebuiesc facute direct din termostat la sectiunea Menu -> Heating settings -> Param. settings -> Confirm operation -> OTC curve. Este o valoare cuprinsa intre 0 si 9, cu default 3.0. Graficul pentru aceste valori se gaseste in manualul termostatului: LINK.
Din pacate, nu s-au obosit sa faca un grafic si pentru plaja de temperaturi 20-45, dar cu putina rabdare se poate ajunge la curba dorita prin incercari, la fel cum este descris si in articol.
Pentru mine personal este destul de ok valoarea default, 3.0. Cu temperaturi exterioare minime -1 si maxime 1 grad, arzatorul a mers la 5% (0.5kWe/h) cam 15 ore din 24. O fi bine o fi rau?
La interior temperatura a fost destul de constanta, minime de 22.1 maxime 22.9, in intervalul de 24h si temperatura setata in termostat 24.
Mersi, Ap0cAlYpS.
Salutare. La centrala Italtherm 35kw, am facut setarile recomandate, si mai exact parametru 05-1 si 33-0. Deci pompa merge non stop la maxim. Ma gandesc ca unul din avantajele de a merge la maxim, este ca poti regla mai cu precizie debitmetrele?
In schimb am dubii de ce as vrea sa mearga non stop. Din 24h cam 7 incalzeste. Iar restul consuma in jur de 90w/h, doar recirculand apa.
O explicatie la care ma gandesc, ar fi urmatoasrea: Cum centrala merge dupa curba 10 (momentan), deci cand afara am 10 grade, apa prin tevi ar trebui sa fie undeva in jur de 26-27, deci in cazul in care pompa sta,centrala nu are de unde sa stie ca in “camera din fund” podeaua mea s-a racit sub 25. Si nici nu ma ajuta, de ex apa din camera de pe sud, care o sa fie ceva mai calda, cand bate soarele.
Are sens?
Motiv că pompa merge la max = cea mai joasă temperatură a agentului termic + cel mai mic ecart între tur și retur.
Nu înțeleg al 2-lea aliniat. Oricum, când arzătorul se oprește, pompa de circulație trece pe turația minimă 6..7W.
In cazul acesta este ceva dubios la pompa/centrala mea. Pompa ori sta ori merge blana. Am masurat consumul(pe toata centrala) in diferite conditii, cu pompa mergand in timp ce incalzeste si cand nu incalzeste, intre 500 si 400mah x 230V / 1000 cca 90w.
Pompa are 5 leduri, 5, 6, 7, 7.5 si PWM. E setata pe PWM. In manual pompa arata putin diferit fata de a mea, are doar 2 leduri, deci nu se aplica ce spun ei despre PWM.
Aparent au schimbat pompa. Shinhoo GPA15-7.5 III Z108 pro. Pe site-ul producatorului nu am gasit nici o fisa tehnica detaliata, doar consumuri si debite pt diferitele inaltimi: 33w..60w. Nu zice nimic despre PWM.
Pompa poate fi setată modulant sau turație fixă.
Dacă CT primește comandă de oprire de la termostat, pompa va fi și ea oprită.
Da, cam toți fabricanții schimbă piese fizic, dar nu actualizează documentația (nici pe cea online).