Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Î. pardoseală
  3. Cea mai bună țeavă de ...

Cea mai bună țeavă de încălzire în pardoseală

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Articolul nu cuprinde un top cu înșiruire de branduri și modele de țeavă pentru IPAT. N-aș căuta cea mai bună țeavă de încălzire în pardoseală, ci cea mai potrivită. Dacă nu vorbim de un aspect tehnic, un context, cea mai bună țeavă de IPAT înseamnă comerț (brand) și subiectivitate (instalator, vânzător). Pe piață.eu găsim zeci (sute) de mărci de țevi, niciuna nu e cea absolută, supremă.

Purmo vs Uponor vs Rehau – multe date tehnice despre PEX

PPR vs PEX – țevi distribuție de la PdC/CTgaz la distribuitoare
Încălzire în pardoseală – teorie – sisteme umede, uscate, mini, pereți, tavan
Încălzire în pardoseală – preț, date tehnice, materiale necesare, etape montaj
Link-uri

Cea mai bună țeavă IPAT

Țevile PEX și PE-RT sunt folosite pentru încălzirea în pardoseală.

PEX = polietilenă reticulată (cross-linked polyethylene); foarte multe modele mai mult sau mai puțin rezistente la temperaturi și presiuni, unele PE-Xa sunt destinate numai pentru IPAT

PE-RT = polietilenă rezistentă la temperatură înaltă (polyethylene at raised temperature resistance); mai puțin cumpărată, dar rezistentă la temperaturi și presiuni; acum 2024, găsim PE-RT II (tip 2)

PEX sau PE-RT? Depinde pe ce fabricant întrebăm (unii produc ambele soluții). Deci, nicio emoție dacă dezvoltatorul (casă sau apartament) folosește pentru IPAT țevi PEX sau PE-RT, nicio problemă dacă a folosit un brand cunoscut sau, chipurile, no-name.

Instalatoru’

PE-Xa e cea mai îndoibilă; evident că majoritatea meșterilor o propun. Pentru că evităm plăcile cu nuturi, noi folosim o țeavă rezistentă mecanic (și cu cel mai bun transfer termic din Ro), montaj ceva mai greu.

Presiune, temperatură

Dacă urmează să cumpăr, aș ocoli țeava PEX cu PN6 bari și/sau Tmax 60°C. Există multe modele de țeavă cu PN10 și Tmax 90°C (chiar peste). Repet: nicio problemă dacă instalația e făcută de constructor cu țeavă PN6 (v. exploatare).

Exploatare

Prețul și renumele pălesc în fața exploatării corecte. Degeaba am cea mai scumpă țeavă, dar o exploatez prost = ba 45..50°, ba răcire că sursa de căldură e oprită de termostat ori s-au închis actuatoarele. Ba 1,6 bari, ba 2,2 bari. Vezi Reglare temperatură IPAT și Vas de expansiune încălziri.

Durată de viață

Temperaturile și presiunile mari + variațiile lor duc la îmbătrânire prematură.

Dacă o țeavă are PN10 și Tmax 90°C, iar în exploatare va avea numai 0,5..1 bari (tensiuni minime) și doar 22..35°C cu schimbări mici-mici și lente-lente de-a lungul zilei și sezonului rece, durata de viață va fi spre mia de ani, nu doar câteva zeci.

Diametre

6..25mm – pot fi îndoite ușor.

16mm, 17mm – sunt diametrele tipice, de serie: prețuri și stocuri excelente. Celelalte diametre sunt atipice, implicit mai scumpe și mai rar pe stocuri. Diferențele 16 vs 17 dpdv termic și hidraulic sunt spre neglijabile. Chiar dacă proiectul e pe 17mm, pot profita de oferta de nerefuzat cu țeavă de 16mm. Majoritatea au 2mm grosime; 17×2 înseamnă diametrul exterior × grosimea peretelui.

Context – diametrele mici (6..12mm) le găsim în sistemele scunde/mini (sisteme cam scumpe). V. în Șapă IPAT. Sau, în sistemele uscate de încălzire în pardoseală, pereți, tavan. Noi nu mai vindem, nu mai facem sisteme mini sau uscate: foarte scumpe, deși prezentările sună roz (vei observa după ce tragi linia investiției).

D20mm, D25mm – unii clienți ne întreabă despre. Au rază de curbură mai mare (pași mai mari), se manipulează mai greu ⇒ ok când vorbim de suprafețe mari (hale). Unii vorbesc despre pierderile de presiune liniare 20mm vs 17mm. N-avem nicio problemă de curgere cu 16/17mm, chiar dacă folosim doar pompa de circulație din pompa de căldură sau din CTgaz, fără alte pompe externe. (Vezi Grup de pompare și amestec nu și Pompa nu duce?)

Lungimi colaci

600m este lungimea cea mai întâlnită.
100, 120, 200, 300, 240, 500, 640m sunt alte lungimi ale colacilor. Unii producători vând (mult) mai scump țeava la colac de 120 sau 240m.

Barieră de oxigen

Și țeava PExAl are barieră de oxigen. Nu știu țeavă PEX de IPAT fără bariera asta. Nu e un aspect relevant când cumpărăm țeava de IPAT.

EVOH = ethylene vinyl alcohol (barieră de oxigen)

Garanție

Majoritatea au 10 ani garanție. Nu e un criteriu relevant de comparare.

Sanitare sau calorifere

Unele țevi PEX și PE-RT nu sunt recomandate pentru instalațiile sanitare (apă rece, caldă, recirculare) unde întâlnim presiuni mari și lovituri de berbec mari. Altele sunt de evitat pentru alimentare calorifere cu temperatură înaltă. Dar, există modele de țevi care sunt excelente și pentru sanitare sau calorifere (PN10, Tmax 90..95°C). De verificat fișele tehnice, nu prezentările online.

Aspect tehnic – dacă voi folosi aceeași țeavă (PN10, 90..95°C) pentru IPAT, calorifere și sanitare, aș opta pentru diametrul de 16mm pentru că fitingurile de 17mm nu sunt atât de diversificate și găsite pe stoc cum sunt cele de 16mm.

PE-Xa, PE-Xb, PE-Xc

PE-Xapro: cea mai flexibilă, reparabilă cu aer cald (strangulată)
anti: presiuni mai mici, temperaturi mai mici, se deformează la apăsare (motiv că o vedem mai mult în plăcile cu nuturi); pentru presiuni și temperaturi mai mari, prețuri la fel de mari
PE-Xbpro: rezistență la clor și oxidanți, presiunile cele mai mari
anti: rigidă, nereparabilă cu aer cald (nu pentru buclele de IPAT)
PE-Xcpro: flexibilă, nu se deformează la apăsare (poate fi montată pe orice strat suport), presiuni mai mari vs Xa pentru același preț
anti: unele modele nu pot fi reparate la cald; montaj ceva mai greu vs Xa
PE-Xa, Xb, Xc

Alte materiale

Registrele (buclele) pot fi făcute din orice tip de țevi ce acceptă montaj îngropat. Însă, unele materiale presupun o muncă titanică. Pentru bucle, extrem de rar unii folosesc: cupru, PExAl, PPR, inox gofrat ș.a.

Cea mai buna teava de incalzire in pardoseala Pexal
Încălzire în pardoseală – PExAl (diverse aplicații)
Cea mai buna teava de incalzire in pardoseala Cupru
Încălzire în pardoseală – cupru (casă de om)

Interesant: țevi capilare PPR cu diametrul exterior de 3,4 și 4,3mm.

Cea mai buna teava de incalzire in pardoseala PPR
Încălzire în pardoseală, pereți, tavan – PPR (diverse aplicații)

Fapt divers

Incalzirea in pardoseala ridica praful? Pro și contra. Dezavantaje?
Încălzire în pardoseală de mii de ani
Case eficiente energetic cuptorul
Încălzire în pardoseală în jurul cuptorului