Articolul nu cuprinde un top cu înșiruire de branduri și modele de țeavă pentru IPAT. N-aș căuta cea mai bună țeavă de încălzire în pardoseală, ci cea mai potrivită. Dacă nu vorbim de un aspect tehnic, un context, cea mai bună țeavă de IPAT înseamnă comerț (brand) și subiectivitate (instalator, vânzător). Pe piață.eu găsim zeci (sute) de mărci de țevi, niciuna nu e cea absolută, supremă.
Prețul și renumele pălesc în fața exploatării corecte.
Exploatare optimă înseamnă:
temperaturi joase 22..35°C cu variații foarte mici, foarte lente de-a lungul zilei, întregului sezon rece și presiuni (tensiuni) minime 0,5..1,0 bari.
Purmo vs Uponor vs Rehau – multe date tehnice despre PEX
PPR vs PEX – țevi distribuție de la PdC/CTgaz la distribuitoare |
Încălzire în pardoseală – teorie – sisteme umede, uscate, mini, pereți, tavan |
Încălzire în pardoseală – preț, date tehnice, materiale necesare, etape montaj |
Cea mai bună țeavă IPAT
Țevile PEX și PE-RT sunt folosite pentru încălzirea în pardoseală.
PEX = polietilenă reticulată (cross-linked polyethylene); foarte multe modele mai mult sau mai puțin rezistente la temperaturi și presiuni, unele PE-Xa sunt destinate numai pentru IPAT
PE-RT = polietilenă rezistentă la temperatură înaltă (polyethylene at raised temperature resistance); mai puțin cumpărată, dar rezistentă la temperaturi și presiuni; acum 2024, găsim PE-RT II (tip 2)
PEX sau PE-RT? Depinde pe ce fabricant întrebăm (unii produc ambele soluții). Deci, nicio emoție dacă dezvoltatorul (casă sau apartament) folosește pentru IPAT țevi PEX sau PE-RT, nicio problemă dacă a folosit un brand cunoscut sau, chipurile, no-name.
Instalatoru’
PE-Xa e cea mai îndoibilă; evident că majoritatea meșterilor o propun. Pentru că evităm plăcile cu nuturi, noi folosim o țeavă rezistentă mecanic (și cu cel mai bun transfer termic din Ro), montaj ceva mai greu.
Presiune, temperatură
Dacă urmează să cumpăr, aș ocoli țeava PEX cu PN6 bari și/sau Tmax 60°C. Există multe modele de țeavă cu PN10 și Tmax 90°C (chiar peste). Repet: nicio problemă dacă instalația e făcută de constructor cu țeavă PN6 (v. exploatare).
Exploatare
Prețul și renumele pălesc în fața exploatării corecte. Degeaba am cea mai scumpă țeavă, dar o exploatez prost = ba 45..50°, ba răcire că sursa de căldură e oprită de termostat ori s-au închis actuatoarele. Ba 1,6 bari, ba 2,2 bari. Vezi Reglare temperatură IPAT și Vas de expansiune încălziri.
- sugerăm exploatarea corectă, mai importantă decât materialele scumpe, chiar dacă și noi folosim materiale de top dpdv tehnic; exploatare corectă = ani muuulți, ca și cum materialele ar fi depozitate, nu exploatate.
- sugerăm materialele potrivite fiecărei instalații, tipului de montaj șamd;
- profităm de automatizările de adaptare meteo din pompe de căldură sau CTgaz, net superioare termostatelor ON/OFF; adaptare meteo înseamnă cele mai mici temperaturi și presiuni, variațiile cele mai mici.
Durată de viață
Temperaturile și presiunile mari + variațiile lor duc la îmbătrânire prematură.
Dacă o țeavă are PN10 și Tmax 90°C, iar în exploatare va avea numai 0,5..1 bari (tensiuni minime) și doar 22..35°C cu schimbări mici-mici și lente-lente de-a lungul zilei și sezonului rece, durata de viață va fi spre mia de ani, nu doar câteva zeci.
Diametre
6..25mm – pot fi îndoite ușor.
16mm, 17mm – sunt diametrele tipice, de serie: prețuri și stocuri excelente. Celelalte diametre sunt atipice, implicit mai scumpe și mai rar pe stocuri. Diferențele 16 vs 17 dpdv termic și hidraulic sunt spre neglijabile. Chiar dacă proiectul e pe 17mm, pot profita de oferta de nerefuzat cu țeavă de 16mm. Majoritatea au 2mm grosime; 17×2 înseamnă diametrul exterior × grosimea peretelui.
Context – diametrele mici (6..12mm) le găsim în sistemele scunde/mini (sisteme cam scumpe). V. în Șapă IPAT. Sau, în sistemele uscate de încălzire în pardoseală, pereți, tavan. Noi nu mai vindem, nu mai facem sisteme mini sau uscate: foarte scumpe, deși prezentările sună roz (vei observa după ce tragi linia investiției).
D20mm, D25mm – unii clienți ne întreabă despre. Au rază de curbură mai mare (pași mai mari), se manipulează mai greu ⇒ ok când vorbim de suprafețe mari (hale). Unii vorbesc despre pierderile de presiune liniare 20mm vs 17mm. N-avem nicio problemă de curgere cu 16/17mm, chiar dacă folosim doar pompa de circulație din pompa de căldură sau din CTgaz, fără alte pompe externe. (Vezi Grup de pompare și amestec nu și Pompa nu duce?)
Lungimi colaci
600m este lungimea cea mai întâlnită.
100, 120, 200, 300, 240, 500, 640m sunt alte lungimi ale colacilor. Unii producători vând (mult) mai scump țeava la colac de 120 sau 240m.
Barieră de oxigen
Și țeava PExAl are barieră de oxigen. Nu știu țeavă PEX de IPAT fără bariera asta. Nu e un aspect relevant când cumpărăm țeava de IPAT.
EVOH = ethylene vinyl alcohol (barieră de oxigen)
Garanție
Majoritatea au 10 ani garanție. Nu e un criteriu relevant de comparare.
Sanitare sau calorifere
Unele țevi PEX și PE-RT nu sunt recomandate pentru instalațiile sanitare (apă rece, caldă, recirculare) unde întâlnim presiuni mari și lovituri de berbec mari. Altele sunt de evitat pentru alimentare calorifere cu temperatură înaltă. Dar, există modele de țevi care sunt excelente și pentru sanitare sau calorifere (PN10, Tmax 90..95°C). De verificat fișele tehnice, nu prezentările online.
Aspect tehnic – dacă voi folosi aceeași țeavă (PN10, 90..95°C) pentru IPAT, calorifere și sanitare, aș opta pentru diametrul de 16mm pentru că fitingurile de 17mm nu sunt atât de diversificate și găsite pe stoc cum sunt cele de 16mm.
PE-Xa, PE-Xb, PE-Xc
PE-Xa | pro: cea mai flexibilă, reparabilă cu aer cald (strangulată) anti: presiuni mai mici, temperaturi mai mici, se deformează la apăsare (motiv că o vedem mai mult în plăcile cu nuturi); pentru presiuni și temperaturi mai mari, prețuri la fel de mari |
PE-Xb | pro: rezistență la clor și oxidanți, presiuni mai mari vs Xa (de obicei), conductivitate termică mai mare vs Xa = f. important pentru transfer de la apă la șapă prin peretele țevii anti: mai rigidă vs Xa (contează doar la montaj), nereparabilă cu aer cald (montaj stângaci), fitinguri cu diametre mai mici (nu contează la buclele de IPAT) |
PE-Xc | pro: flexibilă, nu se deformează la apăsare (poate fi montată pe orice strat suport), presiuni mai mari vs Xa și Xb pentru același preț anti: unele modele nu pot fi reparate la cald; montaj ceva mai greu vs Xa |
XcHD | Noi propunem (și folosim) PE-XcHD = excelentă (nu se deformează deloc, nu se zgârie ușor cum e PEXa, 10 bari, 95°C, cea mai mare conductivitate termică), spunem că e peste PE-Xa, PE-Xb, PE-RT; preț decent (nu ieftină, nu cea mai scumpă). |
Alte materiale
PEXAL
Registrele (buclele) pot fi făcute din orice tip de țevi ce acceptă montaj îngropat. Însă, unele materiale presupun o muncă titanică. Pentru bucle, extrem de rar unii folosesc: cupru, PExAl, PPR, inox gofrat ș.a.
Cupru
PPR • țevi capilare
Interesant: țevi capilare PPR cu diametrul exterior de 3,4 și 4,3mm.
Daca avem acelasi pret pentru sistem cu Distribuitor Tece si teava Tece SLQ Pe-Xa 17×2 si Distribuitor Purmo si teava Purmo Pexpenta 17×2, diferenta de pret este aprox 100 Ron.
Ce e de ales?
In fisele de pe siteul ambelor marci am vazut ca ambele sunt PN6 (in fisa veche purmo era pn10)
Distribuitoarele Tece sunt de calitate?
În 2004+ lucram mult cu Tece. Părerile noastre, ale instalatorilor, au și ceva subiectivitatea. Însă, acum 2024, aș alege Pexpenta (nu Purmo PEXa).
O bataie de joc!
Vorbind de o teava Rehau de exemplu PEX A pentru incalzire in pardoseala, ce este mai indicat? Sa folosim una de 17×20 sau 16×1.5?
Fișele tehnice Rehau sunt foarte zgârcite în date. Aș alege 17*2 mm.
Felicitari ! Misto !