Cum aleg un boiler? Doar volumul contează?
Ce este o vană de amestec termostatată ce reglează temperatura apei calde în toată casa cu rol și de anti-opărire?
Pentru pompă de căldură, sau centrală termică cu condensare aș alege un volum mai mic, dar putere exagerat de mare a serpentinei.
Suprafața serpentinei = foarte importantă!
Serpentină mare, m² = putere mare, kW = bani mulți.
Pe net, observați.
Poate, ajută:
Calculator boiler: volum și putere serpentină, litri și kW
°
Calculator boiler electric
°
Calculator boiler: volum disponibil acm = apă fierbinte + apă rece
°
Calculator vas de expansiune sanitar pentru boiler
°
Calculator boiler: putere serpentină funcție de suprafață, m² @ kW
Atenție! Recomandat să NU folosim CUPRU pentru țevile de „intrare” în boiler, cum ar fi apă rece și recirculare apă caldă menajeră. Vezi!
Ce volum, litri?
Ce putere a serpentinei, kW?
Ce presiune, bari?
Ce temperatură, °C?
Am nevoie de boiler separat?
E ok o centrală cu acumulare încorporată?
E ok o centrală combi?
Dezavantaje boiler: bani investiție (boiler + vas expansiune sanitar + accesorii + montaj), bani pierderi căldură, fără control perfect temperatură acm = bani cumpărare + montare vană 3 căi termostatată acm Esbe, spațiu ocupat, inestetic. Însă, dacă sunt dese 2+ dușuri simultane, consum de acm ba prea mare, ba deloc de-a lungul zilei, ai un duș șmecher cu un milion de jeturi, n-ai haz (pardon, gaz), se impune folosirea unui boiler. Nu e cel mai simplu de ales. Totuși: câteva chestii tehnice despre cum se alege un boiler.
Vezi mai jos despre: volum, putere serpentină/sursă căldură, presiune, temperatură! Cam toate ar trebui băgate-n seamă. Your call.
Nicio abatere de la confort. Nu l-aș folosi dacă:
A. În casă sunt 1..2 (chiar 3) persoane. Greu să suprapui exact aceleași 10 minute din 24h pentru 2 dușuri perfect simultane.
B. Nu există 2+ băi. Există doar un duș + chiuveta de bucătărie care s-ar suprapune. De banii pentru boiler (2500+ lei / boiler, vas expansiune sanitar, vana 3 căi termostatată, accesorii, manoperă) aș lua o mașină de spălat vase. Faci economie de apă și detergent, poți continua Netflixu’. Bine, de 2500+ lei iei avion de spălat vase.
C. Un membru nou în familie? Se poate adăuga un boiler în anul 6. Există CT care au tabloul electric pregătit pentru a comanda acm prin boiler.
Adăugare boiler [acumulare] unei centrale normale, de apartament
Dacă vin noi membri în familie, ori se cumpără un duș c-un milion de jeturi, se poate adăuga un boiler în anul 4, sau oricând. Un boiler electric de pe OLX, sau cu serpentină spartă de pe okazii.ro.
Boiler adăugat unei CT normale
Aș considera de 2 ori varianta centrală cu acumulare încorporată. Mult mai simplu, mai ieftin, nicio industrie de montat, pierderi minime. Confortul de acm e mai bun, că ∃ un control superior pe temperatura acm.
Apa caldă cu centrale termice pe gaz
Atenție! Vorbesc de centrale care au:
① schimbător cu plăci de 24 kW ca o CT combi;
② rezervor(oare) de acumulare,
nu boiler cu o biată serpentină de 5 kW.
Schimbător 24 kW = sub 4 minute regenerare 40 litri de acumulare.
Atenție! Chiar de ai boiler super-solar, tot trebuie să aștepți apa caldă din pct. A în pct. B. Ghinion! Cu cât mai lung traseul, diametre mai mari ale țevilor, volum distribuitor, robineți etc., cu atât mai mare timpul de așteptare + apă tzipată-n canal 🙁 Pune recirculare 🙂 Cei cu fose septice știu despre ce vorbesc aci.
Vezi mai jos în articol consumul de acm real al unei familii 3..4 persoane, debite, volume și de ce trebuie să folosești acea vană de amestec!
Cum se alege un boiler? Ce este boileru’?
Boiler ar fi un rezervor sub presiune de apă caldă menajeră cu un schimbător de căldură încorporat: serpentină, rezistență electrică, rezervor-în-rezervor etc. Dar, înțelegem, totuși, prin boiler și un simplu acumulator de apă caldă menajeră, sau tot felul de chestii unde este un minim volum de acm. De obicei sunt verticale. Există și orizontale, însă.
Observ că-n magazine, la raionul boilere apar și preparatoare instantanee de acm. Astea au un mic-mic volum de apă, dar nu vorbim de ele aici. Instant-urile electrice, pe gaz, chiar lemne etc. = intră apă rece și iese instantaneu caldă. Cam cum fac centralele termice de apartament (24 kW), sau bateriile alea Delimano (3 kW), sau la un coafor să te spele pe cap (până la 6 kW, cca 2,5 l/min = ok).
Dacă ai o baie la Honolulu față de boiler, doar o chiuvetă și aștepți 10 minute apă caldă, ia un Delimano, totuși.
Cum se alege un boiler? Variante constructive.
A. Boilere indirecte
Apă rece se încălzește indirect, de la o sursă exterioară de căldură: centrală termică pe gaz/lemne/peleți, panouri solare, pompe de căldură etc. Pot fi mai multe surse ce alimentează același boiler.
A1. Boiler indirect: rezervor apă + serpentină (sau n serpentine).
Prin serpentină se recirculă apa fierbinte. În rezervor intră apă rece pe jos și iese caldă pe sus spre chiuvetă. Serpentina poate fi și pe o flanșă, astfel încât, dacă se sparge, se poate schimba.
A2. Boiler indirect: tanc-în-tanc (rezervor-în-rezervor) cu sau fără serpentine.
Apă fierbinte este în rezervorul mare. Apa rece intră pe jos în rezervorul mic și iese caldă pe sus spre chiuvetă. Serpentina/ele (suplimentară/e) poate/pot recircula apa fierbinte de la panouri solare, sau alt cazan pe lemne etc. Varianta întâlnită mai des la puffere = alt subiect.
B. Boilere directe
Apă caldă se încălzește direct de la sursa proprie de căldură: rezistență electrică, lemne, gaz etc.
B1. Boiler direct electric: rezervor apă + rezistență electrică
Un fel de plonjor (plonjon la Cluj) băgat într-o oală mare închisă, sub presiune.
B1′. Recomand boiler electric cu pompă de căldură. Factura de curent de 3..4 ori mai mică.
B2. Boiler direct pe lemne.
Întâlnit în filmele horror vechi. Un fel de oală înaltă cu apă, p-o sobă mică, câta oala.
B3. Boiler direct pe gaz.
Întâlnit în filmele horror mai noi. Un fel de oală înaltă cu apă, p-un ochi de aragaz, câta oala. În filme de Oscar se vede și varianta cu tiraj forțat.
C. Boilere și indirecte și directe = boilere mixte
Astea pot avea 1 milion de variante.
C1. Boiler termo-electric = rezervor apa + serpentină + rezistență electrică
În rezervor intră apă rece și iese caldă spre chiuvetă. Se încălzește de la serpentina și rezistența electrică fierbinți.
Poate fi: tanc-în-tanc, cu n serpentine, rezistență electrică prevăzută din fabrică, sau rezistența electrică montată ulterior. Întâlnit des la cazane pe lemne/peleți. Că ți-i lene să pui pe foc, s-atunci încălzești cu rezistență electrică.
D. Acumulator (rezervor) apă caldă menajeră
Apa caldă se prepară în altă parte (centrală termică, schimbător căldură instant cu plăci, sau tub-în-tub etc.). Aici doar se acumulează apa caldă. Varianta asta este pe la super-Termoficări de oraș/cartier.
Cum se alege un boiler? Presiunea.
O chestie nu prea cunoscută de cumpărător. Mă rog, nici de vânzător, de fapt.
Atenție! Prețul diferă foarte mult de la 3 bari la 10 bari.
Apa rece are 5 bari. Se încălzește. Se dilată. Presiunea devine 7,8 bari. Recomand: boilerele de 10 bari, chiar dacă ai vas expansiune sanitar. Sau, faci un calcul profi pentru volum expansiune. Presiune, temperaturi inițiale, presiune, temperaturi finale = volum expansiune. Pune și-o supapă de suprapresiune de cât duce boilerul: de 3, sau 6, 8, ori 10 bari!
Cum se alege un boiler? Puterea calorică. Serpentina, rezistența electrică etc. kW.
În afară de volum, nimeni nu întreabă de această putere termică a boilerului. Ce-i cu asta?
De data asta chiar o chestie străină cumpărătorului. La fel, cel mai adesea necunoscută vânzătorului.
Rezistența electrică poate fi 1,5 kW, sau 3 kW. Adică: 80 litri se încălzesc de la 15 la 65°C în 3 ore și 10 minute, sau în 1 h și 35′.
Rezistența electrică la boilerele ce-o acceptă separat, cu montaj ulterior, poate fi chiar 12 kW.
Bun. 80 litri apă-n boiler la 65°C = 174 litri acm la 40°C. Dacă folosești doar seara cca 150 litri, poți lua un boiler 80 litri cu rezistența de 1,5 kW. Dacă umpli o ‘jacuzii de 300 litri, ai nevoie de 80 x 2 = 160 litri cu apă la 65°C = 348 litri acm la 40°C, sau 220 litri la 50°C.
La fel. Serpentina/serpentinele [pt. CT gaz, lemn etc.] din boilere au diferite puteri. Un Tesy de 80 litri are serpentină de 5,5 kW. Un BCH80 are puterea 21,3 kW.
În funcție de puterea serpentinei, prețurile pot fi de la simplu la dublu, pentru același volum al boilerului.
Putere serpentină/e versus putere centrală termică, panouri solare, pompă căldură etc.
Atenție! Puterea serpentinei degeaba este mai mare dacât puterea sursei de căldură (centrală termică, panouri solare etc.).
Puterea sursei este mică = alegi un volum mai mare al boilerului, cum e cazul boilerelor electrice.
Invers. Degeaba ai centrală termică de 35 kW, iar sepentina din boiler are doar 5 kW. Cei 30 kW sunt total în plus, degeaba, dacă ai prioritate totală acm, de exemplu vana cu 3 căi de deviație. Mă rog. Pot fi: 1 pompă/boiler + 1 pompă/încălzire. Ok așa. Atenție cum faci hidraulic! Oricum, pentru încălzire e nevoie de mult mai puțină putere termică, kW.
Cum se alege un boiler? Volumul.
Recomandat este să fie cât mai mic volumul boilerului: spațiu mai mic ocupat, pierderi de căldură mai mici.
Dacă serpentina boilerului este de 20+ kW, ai un debit instantaneu asemănător cu cel al unei centrale termice de apartament, cca 10 l/min. Volumul din boiler vine doar pentru consum de vârf: 2, sau 3 consumatori simultani.
Dacă ai pensiune te interesează volumul, nu puterea serpentinei. Ca de la un autocar la altu’ este vreme să se regenereze apa-n boiler.
La casa de locuit te-ntere’ și puterea serpentinei. De exemplu după-masă: mai speli un pahar, te mai speli pe mâini, mai un duș, mai ștergi un pantof, mai clătești un morcov/ceapă/lime etc. Adică nu nu-știu-ce volum, însă o oarecare continuitate de debit.
Cum se alege un boiler? Cam câtă apă caldă menajeră consumă un om pe zi?
O familie de 3-4 persoane are lunar, pe contorul de apă rece, cca 15 mc. Să presupunem că tot volumul e pentru apă caldă.
15 mc = 15 000 litri : 30 zile : 4 persoane = 125 litri/zi/om.
Cu o serpentină de 20+ kW ai debit instantaneu de 10 l/min * 10 min = 100 litri acm la 40 grd.
Rezerva din boiler de 80 litri menținuți la 60 °C = 146 litri acm la 40 °C, combinată cu apa rece la 10 °C. Vara apa rece are cca 15-18 °C. Regenerare apă-n boiler la 60 °C = 15 minute.
Cu B 80..120 litri, 20+ kW/serpentină, liniștit se pot face 2 dușuri simultane + alt consum de acm de-a lungul zilei.
Recomand: CT de 24 kW + B 80 litri de 20+ kW. Super ok pentru: confort acm, investiție, spațiu ocupat, pierderi de căldură.
Adică: iei un boiler de 300 litri DOAR DACĂ: există fizic 4 dușuri în casă, serpentina este sub 20 kW, toate cele 4 dușuri se folosesc simultan, exact în aceleași 10 minute de-a lungul unei întregi zile de 24 h.
Alt exemplu de câtă apăa caldă are nevoie un om pe zi în 2018?
Vara, factura de gaz vine cca 40 lei/lună/familie 3..4 persoane. Adică: 40 lei : 0,151 lei/kWh = 265 kWh. Per oră, va fi 265 kWh : 30 zile : 24 h = 0,37 kW = 370 W (gaz).
Să exagerăm: 80 lei/lună. Adică 370 W x 2 = 740 W per oră cum ar veni.
Cu 740 W faci 0,35 l/min acm instant de la 10 la 40 °C. Dacă apa rece e mai caldă, 14..18 °C, faci mai mult acm.
0,35 l/min x 60 min x 24 h = cca 510 litri acm/zi/familie 3..4 persoane = cca 128 l/zi/om.
DECI: o factură de gaz de 40 lei/lună = 125 l/zi/om : 2 = cca 63 l/zi/om.
Concluzie. Un om consumă per zi între 60 și 120 litri. O familie între 250 și 500 litri acm.
Repet: cu 20 kW/serpentină boiler faci 10 l/min x 25 minute, sau 50 minute = 240, sau 510 litri acm. Adică, centrala ta merge între 25 și 50 minute pe zi pentru a prepara acm. Stai liniștit! O vană mare are 150 litri. O umpli-n 15 minute. Consideră că tu ai 80 litri, probabil mai muuult 🙂 Faci Arhimede.
Voi pune un tabel de calcul pentru acm: volum, kW, temperatură, timp regenerare. Fac o formă mai simplă tabelului. Revin, deci.
Cum se alege un boiler? Temperatură. Vană 3 căi termostatată acm. Recomand: Esbe.
Cu boilerul nu prea ai mare control la temperatura apei. Poți avea-n unele boilere 80-90 °C. Mai ales la lemne/peleți etc.
Chestia asta, non-electrică, ci mecanică, te ajută la:
1. Menții în boiler acm la 60 °C. Cu Esbe, copiii NU se opăresc, indiferent cum deschid robinetu’ la chiuvetă, sau duș.
2. Ai exact temperatura reglată de tine în 1-2 secunde. Adică 39 °C, sau 42 °C.
3. Nu te mai chinui să tot potrivești din baterie apa caldă menajeră. Deschizi bateria pe apă caldă, vine caldă, cât ai reglat. Economie de apă și energie. La pensiuni, la munte mai ales, faci cu nervii până reglezi acm-ul.
3½. Poți lua baterii ‘vintigi cu rozete separate: Hot, Cold 😉
4. Nu dai banii pe baterii termostatate de duș, sau lavoar (700+ lei * nr. de baterii din casă).
5. La pensiuni, săli de sport, etc. chiar acasă poți folosi baterii doar acm. Duci doar o țeavă, renunți la apa rece. De banii de apă rece, faci recirculare acm. Tanana…
Cum se alege un boiler? Ai deja centrală încălzire + acm? Poți adăuga boiler/e.
Vezi mai detaliat în articolu’ Apă caldă la centrale termice pe gaz!
Dacă încă nu sunteți mai mult de 2 persoane: iei centrală termică normală, încălzire + acm. Iei un boiler în anu’ 3 și-l legi la centrală și gata. Asta dacă vă tot certați de la apa caldă.
Vezi o schemă dacă vrei să-l confecționezi singur!
Cam fac reclamă la Esbe. Clar. Dar, dintre mărcile montate, mi se par cele mai ok. Există și alte mărci: Watts, Herz etc.
Dacă ai timp, urmează să-ncepi construcția unei case: câteva păreri Case eficiente termic.
Only bine!
Poate, ar fi încă util. Cum se alege o instalație de încălzire?
Încălzire în pardoseală preț.
Un articol complex despre acm instantaneu vs boiler, electric vs gaz, local sau centralizat, volum recomandat, pierderi de căldură: Your RV Lifestyle.
Saru’mana ! Chiar mi-a ajutat articolul si vreau sa multumesc pentru timpul scutit cu toate calculele prezentate …
Sanatate si spor !
(°‿°)/
Salut, as dori o recomandare de boiler cu PDC. Vad ca la noi oferta e extrem de limitata (practic doar Ariston).
Eu m-am gandit la Nuos Evo, 150l. As pune-o in garaj (~50m3), astfel ar trage aer la 17-20 gr permanent.
Dpdv eficienta, e mai bine cu PDC incalzire + boiler cu PDC separat, sau totul intr-un singur echipament?
Ce alt brand de Boiler cu Pdc ai recomanda ? (Si eventual sa nu aiba 12 luni termen de livrare 😉 )
Acel Ariston Nuos Evo, se poate conecta direct la Invertor FV? Sau trebuie acel power diverter?
Multumesc,
Prețul clarității ° boiler cu PdC proprie sau boiler cu serpentină legat la altă PdC
—
Oferta PdC și PdC-boiler
—
Nu știu ce e ăla Invertor FV, nici power diverter.
Salut. Fascinant site-ul. Probabil, la fel ca majoritatea vizitatorilor, regret ca am dat de el abia cand am ajuns la jumatatea lucrarilor de reamenajare.
Lucrez la o casa cu bucatarie (1 chiuveta) si baie (1 chiuveta + 1 cada). Nu exista gaz. Instalatia de acm o fac abia acum. Sunt trase tevile de cupru prin perete. Vreau sa gasesc varianta cea mai buna, sunt deschis la variante mai costisitoare care se amortizeaza repejor.
Intrebari:
1. Am prins aici din zbor ca teava de cupru catre boiler e o greseala. Dupa cum am spus, ea este deja trasa prin perete. Cum nu am ales inca un boiler, nu am facut nici legatura teava boiler. Mai pot pune ceva la mijloc pentru protectie impotriva ruginii (sau a altor dezavantaje aduse de teava de cupru)?
2. Boiler electric sau cu pompa de caldura?
3. Casa va fi de vacanta. Suntem 2 persoane. Estimez ca cel mai mare consum de acm va fi atunci cand unul din noi va avea chef de relaxare si va dori sa isi umple cada (ca la bloc n-avem). Ce volum minim al boilerului e necesar?
1. Nu m-a preocupat, însă e vorba de ceva electroni care merg spre ștuțul de oțel al boilerului etc. Nu pun capul pe tăietor c-ar fi o rezolvare, însă boilerul poate fi legat la apa rece printr-un racord flexibil de cauciuc, sau inox de 1..2 metri.
2. Amortizare boiler cu PdC = mulți ani. Verifică preț boiler electric vs boiler cu PdC. Cred că prea degrabă nicio amortizare/casă vacanță.
3. Aș pune un boiler de 60..80..100 litri. Nu știu cât stați sub duș; timp mai lung = 100 litri.
Multumesc frumos.
Salut. Am tot studiat Internetul dupa un boiler de volum cat mai mic (80 – 100 l) care sa aiba o serpentina care sa permita transfer termic la o putere cat mai apropiata de cea a unei centrale pe gaz de 24kW si concluzia e ca nu prea sunt. Poate si datorita faptului ca dimensiunile fizice ale boilerelor nu permit fizic o serpentina foarte generoasa.
De la 150l in sus serpentinele incep sa aiba puteri respectabile.
Ce parere aveti de acest model de boiler pentru cuplarea la o centrala “doar incalzire“?
In afara de faptul ca ocupa mai mult loc , ca pretul e marginal mai mare, ca stochez mai multa apa calda decat folosesc la un moment dat (2 dusuri simultane la ceas de seara) si ca exista o pierdere de caldura o idee mai mare datorita dimensiunii mai mari a boilerului, mai exista alte dezavantaje ale unui boiler de 150l in defavoarea unui de 80-100l?
Multumesc frumos!
Diferența ar fi pierderea de energie prin perete. Dacă boilerul nu e smart (learning) poate ajuta o priză wifi.
Salut. O intrebare teoretica, daca se poate. Fiind data o centrala pe gaz (ex. Ariston Genius One 24kW) si un boiler cu o serpentina de 20+ kW (spre exemplu Ariston BCH 120l), e mai bine sa pastrezi in boiler apa la 40-42 de grade (temperatura maxima folosita de cel mai pretentios membru al familiei) pentru folosire directa sau apa in boiler la 60 de grade si ESBE?
Multumesc!
Cea mai mică temperatură în boiler = cea mai mică factură. La cel mai mic disconfort de acm = urc un grad, de pildă de la 41 la 42°C. Depinde și de locul senzorului pe verticală.
Multumesc frumos!
Salut. Foarte interesant si cuprinzator articolul. Multumim!
Se poate, va rog o recomandare de boiler (marca, model) de 80-100 de litri care sa aiba o serpentina de o putere satisfacatoare si in plus sa aiba si rezistenta electrica de backup si care sa se poata conecta la o centrala Ariston Genius One 24kW?
Multumesc!
Orice boiler cu serpentină se poate conecta la orice centrală. Boilerle termoelectrice (serpentină + rezistență) nu prea au serpentina foarte mare. Nu aș ști ce să propun.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Rezistenta electrica o gandeam doar pentru cazul in care se defecteaza centrala. Caldura in casa o poti rezolva usor cateva zile, mai un AC, mai un calorifer electric, dar ACM devine o problema, de aici gandul de a avea o rezistenta electrica de backup.
Se poate, va rog o sugestie pentru acest caz de posibila avarie? Un al doilea boiler electric de mici dimensiuni poate?
Multumesc frumos!
Noi am montat destul de multe Ariston BCH și Austria Email. Însă, pot fi și alte mărci, modele.
Multumesc frumos!
Din nou buna ziua !
Spuneti-mi ,va rog ce date / masuratori / poze va mai sunt necesare inafara de cele trimise pina acum pe mail pentru a-mi putea intocmi proiectul ?
Cu multumiri !
Vă rog, vedeți ultimul mail.
Bună ziua domnule Bogdan!
Înainte de a vă adresa întrebarea aș dori să vă mulțumesc pentru maniera captivantă în care reușit să transmiteți cunoștințe de strictă specialitate și unora mai puțin hărăziți cu spirit tehnic, așa ca mine Cred că e vorba de un demers unic. Probabil aș fi și în asentimentul celorlalți cititori adresându-vă îndemnul de a intercala pe site o aplicație prin care să vă putem recompensat timid și modest pentru eforturi. Noi, cititorii care facem nopți albe citindu-vă nu am sărăci facind o mică donație si măcar am avea sentimentul că am întors cât de cât binele ce ni-l produceți.
Pentru 5 băi cu duș, una cu vana și vreo două chiuvete de bucătărie e suficient un boiler de 300 l vertical cu o suprafață de serpentină de 3,4 m pătrați legat la o centrală Ariston genus one sistem de 30 KW?
Da, mi s-a mai propus un buton de Donate here. Când voi avea timp, îl voi face.
Boiler de 300 l e suficient. Pot fi multe obiecte sanitare, însă nu merg toate deodată. Singurul consumator mare e cada, cca 100 l. Un duș consumă 20..30 l. Nu cred că vine vreun autocar cu turiști și fac 5 oameni duș simultan. Io aș sugera un boiler de 150..160 l cu serpentina mare, 30 kW = regenerare rapidă.
Trebuie sa aiba serpentina dubla, sau alte facilitati?
Nu dublă (un termin aiurea), adică nu 2 serpentine, ci una mare. Boilere cu serpentină mărită.
Se poate cumpara de la dvs ceva asa, micut, dragut, cochet?
Raspundeti mi bineinteles, pe mail.
Spor va doresc!
Cer scuze, nu identific ce anume să fie cumpărat de la noi.
Boilerul.
Nu.
Buna Ziua,
Am un boiler extern conectat la un CT. Boiler-ul are o teaca cu adancimea apr. 45cm si diametrul de 10-13mm. Am bagat senzorul cu care a venit centrala (fara ACM) in el, dar exista neconcordante intre temperatura setata pt. ACM pe panoul centralei si rezistenta/temperatura indicata de senzor. Senzorul e un NTC 5K incapsulat si cu cablu de 1.5m; l-am bagat adanc in teaca din boiler – deci la adancimea maxima de ~45cm. Ar fi indicat sa-l bag doar apr. 10cm? – adica cu cat e mai sus cu atat temperatura din teaca e mai mare si deci rezistenta senzorului scade mai mult? Am observat o diferenta de 450 ohm – adica la 40 grade senzorul ar avea cam 2,6K, dar centrala asteapa un 2,2K pt. 40 grade; ceva in genul :). Multam pt. orice sfat.
Înțeleg că teaca e verticală, ok. Nu contează cât de adânc este pus senzorul. E o dată de intrare într-un soft, setați temp. acm mai înaltă sau mai joasă. Funcționează după un histerezis, probabil ±4°. Aș sugera temperatura minimă cu asigurarea confortului, de ex. 42°. Adică: nu 60°, ca apoi să fac amestec din baterie.
Nu exista setari in soft pt. senzor – doar ca softul urmareste ca temp. in boiler sa fie intre 30° si 40°; pleaca pe boiler cand scade sub 30° (-4°) si se opreste cand depaseste 40 (+4°). Ma gandeam ca daca scot senzorul din teaca ceva mai sus – atunci temperatura la acel nivel e mai mare. O idee era sa folosesc o alta sonda NTC 4K sau NTC 3.3K. O alta idee e sa flosesc ceva rezistente fixe (pt. 30 si 40°) impreuna cu termostat electronic universal Keld.
Soft = setez temperatura cât vreau. Dacă o setez la 39°C în boiler și e ok la duș 43°C = 39 + 4 histerezis, confort ok. Dacă tot 39°C la duș, o setez pe 43°C. Simplu.
PS: Orice senzor ar fi, oricât de adânc s-ar băga senzorul șamd, boilerele cu serpentină au un dezavantaj încă neeliminat în 2021 = stratificare temperatură. Motiv pentru care io sugerez CT gaz care au: schimbător cu plăci + rezervor de acumulare fără serpentină (uniform de sus până jos).
Salut,
O marca de boiler recomandata (80 litri, 20kW)?
Ariston am montat cele mai multe. Apoi, Buderus. N-am avut probleme.
Cred că pentru casă de locuit poate fi aproape orice marcă.
N-aș recomanda o singură marcă, dar să n-o pun aici.
Cat consuma pe timp de vara un boiler electric de 200L si 2.2kw pentru 3 adulti ( 2 parinti si 1 bunic ) si 2 copii ( adolescenti ) , acolo unde pe timp de iarna exista centrala pe lemne ( nu exista pompa de caldura , nici solar , nici centrala pe gaz ) ?
Aproximativ cati kwh de energie electrica consuma un boiler electric pe timp de vara pentru apa calda ?
Cum se poate calcula asta cat de cat aproximativ ?
Doar dacă familia cunoaște volumul estimat de apă caldă consumat.
Familia respectiva a locuit la bloc pana nu demult , si acolo aveau centrala pe gaz .
Se poate estima costul gazului pe timp de vara inmultit cu 4 ( pentru a obtine costul ASM cu boiler electric ) ?
Fiindca raportul intre kwh gaz si kwh electric = 1:4
Corect. Sub 4, chiar spre 3, că boilerul, probabil, se alfă în baie = mai puțină apă răcită pe trasee.
Salut,
Daca pun o centrala electrica de 6kw Protherm Ray pentru incalzirea in pardoseala (nu am gaz si nici bani de pompa de caldura) atunci care ar fi solutia pentru apa calda menajera (pentru 2-3 persoane, 1 singura baie)?
Boiler cu serpentina legat la centrala sau boiler electric separat(am curent monofazat si nu cred ca reteaua ar face face fata) ?
Boiler electric, din moment ce sursa de căldură e numai curentul electric.
Boilerul cu serpentină ridică foarte mult prețul investiției, nicio eficiență mai bună, traseu de țevi între boiler și baie.
Mulțumesc.
Deci sa aleg un boiler electric separat de centrala.
Am făcut traseul pentru apa calda menajera cu recirculare. Ar trebui o pompa de recirculare legata între boiler și circuitul de apa caldă?
Trebuie acea pompă de recirculare acm.
—
Scriu pentru alți cititori. Știu că lumea nu prea mai are spațiu în baie, dar, într-un dulap, poate fi mascat un boiler. În bucătărie, poate fi sub chiuvetă unul mic. Așa = super eficient și confort excelent, investiție mai mică.
Daca pun pompa recirculare mai am nevoie de vana ESBE?
Daca da poti pune o schema de montaj: boiler direct electric + vana ESBE + pompa recirculare (wilo star-z nova t)?
Multumesc.
Link spre paragraf.
Dacă nu se pune vana ② (return valve) apa recirculată poate fi fierbinte. Adică, dacă în boiler nu e chiar apă opărită, se poate renunța la ea. Noi n-o montăm, propunem cca 45° în boiler.
Buna ziua,
Intrebare: cata energie electrica consuma un boiler electric cu o rezistenta de 3 kW intr-o luna de zile pentru o familie de 4 persoane, cu un dus, o vana si o bucatarie, intr-o luna? un boiler de 100 de litri cred ca face fata la cerinta noastra, dar intrbarea este ar consuma mai mult de 150 de lei/ luna?
Multumesc anticipat,
O zi buna,
O familie de 4 persoane plătește gaz cca 40..80 lei/lună. Depinde cum: baie în vană, doar dușuri etc. Gazul e mai ieftin, dar se pierde energie și apă cu răcirea pe conducte. Boilerul electric, dacă e în baie, nu face atâta risipă nici de apă, nici de energie. Curentul e mai scump de 4 ori. Dar, boilerul fiind mai eficient folosit, să spunem că se va plăti de cca 3 ori mai mult. Deci, estimez să aveți între 120 și 240 lei/lună. Știu că e o plajă mare, dar consumurile diferă de la o familie la alta.
Io recomand clienților boilere mici (40..60 l), locale, în fiecare baie. Baie nefolosită = boiler scos din priză. Trasee mici = confort, non-risipă cu apa răcită prin țevi.
Scuze pentru insistente, temperatura apei din boiler care este minima la care trebuie mentinuta? pentru a evita bacteriile care sunt predispuse la a se forma?
PS: momentan am boiler cu lemne, deci nu stiu ce sa zic, cum sa ma comport cu unul electric, habar nu am de temperaturile necesare.
Multumesc,
Leginella apare în apă stătută. O familie folosește acm zilnic. Aș renunța la supra-încălzirea acm-ului peste 60°. Dacă familia pleacă în excursie 5 zile, la întoarcere poate fi făcută supra-încălzirea respectivă.
Temperatura acm = cea mai mică, cu non existența disconfortului. Încercați un 45°. Dacă, la finalul unui duș vine rece, urcați pe 48° etc.
Buna ziua,
Situatie: vreau sa ma folosesc de apa din retea calda care intra in casa si trebuie sa o dau inapoi ( acelasi cubaj ), apa calda 75 grade, vreau sa ma folosesc de aceasta apa atat pt incalzirea in pardoseala cat si pt acm, asta doar iarna, vara va fi nevoie de o rezistenta electrica sa imi incalzesc acm, casa este de 134 de mp utili, 1 baie cu dus, 1 baie cu vana,
Intrebare 1. ce solutii am la indemana?
Intrebare 2. neaparat 1 boiler cu 2 serpentine si rezistenta electrica ( sa am pt circuitul de incalzire in pardoseala, si pt acm ) este suficient ? face fata atat pt acm si incalzire in pardoseala?
Intrebare 3. acum este vb si de consum eu platind la metru cub, va fi mare consumul de metri cubi apa calda intrata in casa ?
Intrebare 4. sau doua boilere separate fiecare cu treaba lui si apa calda de la retea o las doar pt incalzire in pardosea ?
Multumesc anticipat,
O zi buna,
Simplu va fi. Avem deja astfel de situații: Vatra Dornei, Cernavodă, Oradea. Revin, că acum nu am timp. Scz.
Gata: Încălzire în pardoseală legat la termoficare.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns, daca am inteles eu bine, sper 🙂 … cantitatea de apa calda intrata in casa este egala cu cea care iese ( pentru ca eu platesc la metri cubi, si nu pe diferenta de temperatura ), si pentru apa calda menajera folosesc un boiler cu doua serpentine si rezistenta electrica in care intra apa calda de la retea ( unde iarna incalzesc cu apa calda de la retea si vara cu rezistenta electrica ) daca raspunsul este DA, merita sa ma complic acest boiler sau sa montez unul electric de 100 de l si aia e?
Intrebarea mea este cele 2 sisteme de mai sus sunt separate? sunt una langa alta sau pot fi in incaperi diferite?
Multumesc pentru intelegere,
O zi buna,
Evident: ce volum intră, ăla și iese. E vorba doar de contor volumetric, nu de energie. Ok. Nu corect pt. tine, dar ok.
Sistemul de la termoficare intră și în grupul de amestec și într-o serpentină a boilerului. Sunt legate, da.
Boilerul poate fi păstrat.
O serpentină încălzește apa caldă menajeră din corpul boilerului.
A 2-a serp. folosită pt. căldură prin podea.
Multumesc pentru raspuns,
Si in cazul acesta cu boiler cu 2 serpentine si rezistenta electrica, plus incalzirea in pardoseala folosite nonstop la capacitate maxima sa zicem, volumul intrat in casa de la termoficare depaseste 0.1 metri cubi pe ora sa faca fata la toti consumatorii ?
Sau mai bine spus la extrem care ar fi volumul maxim pe ora intrat in casa?
Multumesc,
Pompa din centrală face față la case de 200..300 m². Cred că asta e întrebarea. La extrem, avem un client cu casă 400+ m². Însă, suprafață așa de mare presupune o echilibrarea hidraulică perfectă. Nu recomand cititorilor. Dar, cred că pt. o casă de 250 m, se descurcă omul cu echilibrarea.
Toate centralele, pompele de căldură (automatizarea, de fapt), au prioritate totală preparare acm. Că 10..20 minute merge pe acm, nu se face frig în casă. Există și prioritate parțială, dar n-aș considera cazul.
Doua intrebari scurte:
1. De ce nu e indicat cupru pe intrarile boilerului?
2. Ce parere ai de racirea prin pardoseala? Vrea un prieten sa isi puna o pompa de caldura care trece apa prin boiler si o aduce la o temp ca sa poata raci pardoseala vara? E recomandat asa ceva?
1. E vorba despre electroni etc. Complicat. Am pus un link despre.
2. Daaa. Radiația dă cel mai bun confort termic: și încălzire. și răcire (instalații termice spunem noi tehnic).
Salut Bogdan
Ma poți ajuta te rog… Am o pensiune în constructie cu 10 camere(10 bai) funcționează doar pe timp de vara, iarna doar de sărbători(poate)
îmi poți recomanda o soluție pt apa calda care sa fie suficienta la cele 10 camere? Și eventual și o marca anume de boiler?
In zona nu avem gaze.
Boilerul de câți litri ar trebui și ce putere pt rezistenta electrica?
Pompa de căldură ar fi mai ok? Panouri solare? Care ar fi solutia ideala pt apa calda? Încălzirea și racirea camerelor ma gândesc sa o fac cu A/C
Multumesc
1. Încălzirea cu aer condiționat = pompă de căldură cu COP 5..6..7 = cel mai eficient, dar nu cel mai bun confort. Oricum, ok pentru turiști.
2. Pentru apă caldă nu e nevoie de putere mare, ci de volum mare. De ce? Că vine o gașcă, drum lung = primul lucru se bagă-n dușuri 6 oameni deodată. Folosiri rare. Folosire continuă = putere mare, kW = nu e cazul.
2a. Baterii cu limitare de debit, 6 l/min = suficient.
2b. Pe boiler obligatoriu vană de amestec termostatată (Esbe VTA322) = apa pleacă cu 43° în toată pensiune. Nu nervi că potrivire, opărire, nu apă risipită, nu jet continuuu că: n-o mai închid că abia am reglat-o. PONT: Esbe permite baterie de duș simplă, fără amestec cu apă rece, doar o țeavă de apă caldă. Ca la sala de sport (cred, că io neam sport ¯\_(ツ)_/¯).
2c. Volum. Nu cred că vor fi chiar toate cele 10 dușuri pornite. Considerăm 7 bucăți = simultaneitatea maximă.
7 dușuri ⨯ 6 l/min ⨯ 10 min = 420 litri de apă la 43°.
Vezi Calculator boiler!
Volum 300 litri, la 60° = 455 litri la 43°, amestec cu apă rece în Esbe.
2d. Putere. 5 kW: regenerare la 43° = 3,5 ore; regenerare la 60° = 6,4 ore.
Cu o aritmetică simplă, rezultă ce înseamnă 3, 6, 9 kW șamd.
—
Cel mai eficient = 10 mini-boilere, 30..50 litri. Apă caldă livrată instantaneu (confort), nu apă răcită pe trasee, scoase din priză în camere fără turiști.
Poate fi și varianta 1 boiler de 100 litri pentru 3 camere. Gașcă de 3 camere = câte o cameră din cele 3 grupuri de camere/boiler.
Atenție! Chiar dacă vor fi 10 mini-boilere, recomand vana termostatată Esbe = nr. 1 confort și economie = sub 200 lei/buc.
—
Să nu scriu public, răspund în mail (trimite!) cu ce mărci de boilere să NU.
Buna dimineata, am o intrebare legata de subiect: unde gasesc un boiler de inox integral, de 80 – max 100L cu 1 serpentina si rezistenta aditionala? caut pe net si parca n-as merge pe variante de 800+ euro. Am gasit la Honest unul de 100L cu 1 serpentina, dar nu are sistem de suspendare si nici informatii clare dpdv tehnic.
Imi trebuie pentru un sistem solar.
Vreo sugestie? Aprecierile sunt nemasurate! 🙂
¯\_(ツ)_/¯ M-am plafonat pe boilere Austria Email. Ok, zic.
Știu că cei de la Motan ar avea din inox (corp și serpentină).
N-am mai luat boilere de inox de ani.
Nu știu să răspund rapid, scuze. Cercetez. Revin dacă voi avea un răspuns ok.
Un boiler electric de 30 de litri cu o rezistenta electrica de 1500w ar merge interpus intre o centrala termica pe gaz/apa calda menajera produsa instant (aflata la parter in bucatarie) si etajul unde sunt 2 bai (una cu cada si una cu dus) cu sanse mari de a fi utilizate simultan? Turul centralei de apa calda menajera sa intre in boilerul electric bransat la retea si acesta sa suplineasca la nevoie incalzirea apei cand este cerere mai mare. Acest boiler sa fie montat la etaj intruna dim cele 2 bai… Ar functiona? Fiind foarte aproape de robineti ar fi si avantajul de a beneficia de apa calda aproape instant, fara a astepta pornirea cantralei si venirea apei calde de la parter pana sus la etaj si un plus putere cand sunt folosite cele doua bai simultan.
Este ok un boiler local mic pentru pac-pac apa caldă menajeră rapid. Dar, nu pentru 2 dușuri cu hidromasaj. ¯\_(ツ)_/¯!
2 dușuri serioase =
A. 2 centrale de 24 kW;
B. CT + acumulare, fără limitator de debit;
C. CT + boiler electric cu 2 intrări (printr-un teu, evident): acm de la CT + apă rece.
—
O familie consumă 8 mc de apă caldă pe lună cu 50 lei factura de gaz.
8.000 litri : 30 zile = cam 11 l/oră x 24 ore = cam 19 l/oră x 14 ore nedormite.
Sau:
8.000 : 30 zile : 4 membri = cam 65 litri/membru/zi.
Deci, un membru folosește cam 6,5 minute centrala/zi pentru acm cu debit de 10 l/min.
Mai real: un membru folosește cam 10..15 minute centrala/zi pentru acm cu debit de 4,5..6,5 l/min.
Multumesc pt raspuns. Scuze pentru postarea dubla…Sa inteleg ca ar fi o solutie acceptabila? Ar ajuta cand sunt folosite ambele bai? Boiler mic ar fi usor de integrat in instalatie.
Multumesc pentru raspuns. In cazul meu am cumparat centrala acum un an (apa calda instant) si ma gandeam daca pot face adaugarea acelui boiler electric la etaj pentru cele 2 bai (una cu dus, una cu cada) turul apa calda al centralei sa intre direct in boiler acesta sa mentina apa calda si sa asigure un debit mai mare la nevoie (incalzind apa cand sunt folosite cele doua bai si centrala nu poate produce suficienta apa calda). Un plus ar fi apa calda aproape instant, nefiind nevoie sa astept venirea apei calde de la parter unde este centrala.
Da. Am înțeles. Apa caldă va veni mult mai rapid, clar. Însă, despre debit nu știu ce să spun. Va ajuta, nu semnificativ.
da e corect. vine apa din baie imediat. din centrala vine tirziu…
Ok.
Aceasta vana Esebe unde se monteaza? Eu am centrala+boiler (300l 🙂 dubla serpentina ca am avut si ceva panouri dar acuma e ceva stricat pe la ele si nu mai merg). Eu (adica nevasta) am problema cu potrivirea apei cand facem baie la copii, la dus e ok, are baterie termostatata :), da la vana nu, si mai vor si deodata sa faca dus.
Vana termostatată (3 căi) este similară cu bateria dvs termostatată de la duș: îmbină apa fierbinte din boiler cu apa rece.
O montați pe ieșirea apei „fierbinți” din boiler, așa: cale 1 = intrare apă fierbinte boiler, cale 2 = intrare apă rece , cale 3 = ieșire apă amestecată spre obiecte sanitare.
Plajă reglare 35..60°C. Încercați un 43°C. V-aș recomanda Esbe VTA Premium 3/4 = se „încurcă” 2 secunde, 2 grade. Excelentă.
43 setare la ESBE, banuiesc. Cand se deschide un robinet cu apa calda, trebuie deschis maxim pe cald, ca sa nu mai amestece cu rece, corect?
Daa. E și mai comod așa. Robinet pus pe maxim acm = pot face duș.
Cum functioneaza aceasta acumulare? In acumulare, intra numai apa calda facuta de centrala? sau? adica daca eu am acumulare si daca eu o tin la 43 de grade, cand se consuma apa din acumulare (fac ambii copii dus), in acumulare intra apa tot la 43 de grade sau intra apa rece si o raceste pe cea existenta in acumulare.
Prin ceva comentariu am scris. Scriu altul.
CT face instantaneu 12 l/min, să spunem.
Dacă bateriile (una, sau mai multe) consumă 11,5 (sub 12) l/min, nu fură niciun litru din acumulare.
Dacă bateriile (simultan) consumă 22 l/min: 12 l/min sunt preparați instantaneu, iar 10 l/min sunt furați din acumulare.
40 litri (la 43°C, fără amestec cu apă rece) : 10 l/minut = 4 minute pot fi suprapuse mai multe baterii cu suma de 22 l/min.
Regenerare apă caldă acumulată la 43°C, tot 4 minute, mai puțin de fapt.
Salut Bogdan,
Am un boiler de la Vaillant VIH R 150 legat la o centrala Vaillant. Am cateva intrebari:
1. Oare puterea serpentinei din acest articol e puterea de transmitere din documentatia Vaillant?
2. Se intampla ca dupa un prim dus, persoana urmatoare care merge imediat dupa, la dus, sa nu mai aiba apa suficient de calda. Am observat de asemenea, intr-un unul din aceste cazuri, ca centrala nu pornise ca sa faca apa calda in boiler, dupa primul dus. A trebuit sa intru eu in meniu sa ii maresc un pic temperatura la ACM ca sa ii reamintesc ca trebuie sa prepare ACM. Care ar putea sa fie oare problema?
3. Cat de des citeste centrala temperatura de pe senzorul din boiler? Incerc sa-mi dau seama care e “timpul ei de reactie”.
4. La ce temperatura ar trebui sa setez centrala pentru ACM? O am in momentul de fata la 45 de grade.
Multumesc,
Lucian
1. Nu conteaza marca boilerului. Vorbesc despre date tehnice.
2. Imersat în boiler este un termostat (sau senzor) de temp. Pornește, oprește după un histerezis ±4..6°C. Puteți coborî senzorul. Limpede că io recomand vană termostatată de amestec ESBE VTA. E descrisă în articol.
(Text pt. alți cititori → Motiv pentru care recomand centrale cu schimbător cu plăci + acumulare încorporată, nu boiler cu serpentină.)
3. Nu are orar de citire. Vezi pct. 2 și mai jos!
4. Minimumul posibil fără abatare de la confort. Abatere = consecutivul utilizator rămâne fără acm.
—
⚠⚠⚠ Când vorbesc de puterea minimă (kW) să fie mică-mică a centralelor, nici draq nu mă bagă în seamă!
Când apa rămâne călduță, are nevoie de putere foooarte mică pt. re-încălzire. CT cu puterea kW foarte mare se oprește. Protecție arzător = 3 minute așteptare. Deci, CT re-prepară acm după acele 3 minute. Probabil, re-merge doar 10..15 secunde. Enervant, știu. N-am CSF ¯\_(ツ)_/¯!
ce părere aveți de Boiler solar bivalent 200 litri Thermic Energy TWS-2W 200 (PU 75)combinat cu panou solar din 25 de tuburi vidate presurizate de la termo casa? ce rezistenta electrică sa iau pt el?
Io nu recomand niciun solar ce consumă curent electric cu vreo pompă de circulație.
Prea multă industrie, antigel, spațiu, întreținere ș.a.
Aș alege cele compacte/monobloc, cu boilerul pe ele.
—
Nu știu ce înseamnă „bivalent”.
Probabil, „cu două serpentine”. (‾◡◝)
—
NU boiler cu 2 serpentine pentru solare.
Iarna, solarele contează mai deloc.
—
Boiler 1 solar, preîncălzire acm = 29°
și
Boiler 2 sursa de căldură, acm final = 29° ↗ 43°C.
—
Dacă vorbim de gaz, zero solare aș pune.
Dacă vorbim de pompă de căldură, boilerul 2 să aibă serpentina „cât China”.
→ Temperaturi mult mai joase de preparare acm, COP mai ok.
Ce boiler cu pc recomandați pt bai ? Multumesc
Eu cred că orice marcă ar fi ok. Aș recomanda boiler mic, montat direct în baie, cu PdC încorporată. Ariston sunt la cca 3500 lei. Alte modele (Daikin) sunt peste 7..8000 lei.
Poate fi și varianta splitată: freon între pompa de căldură și boiler. Variantă mai scumpă.
Salutare, in legatura cu boiler.ul de care am vorbit. Inca nu am reusit sa il fac, nu am avut timp de niciun fel. Dar acum vreau sa ma pun sa il fac, si mai am o nelamurire. Adica cel putin in mintea mea nu bate ceva. Mi-ai recomandat sa pun la iesire un esbe vta… si chiar vreau sa il pun sa am apa exact la cat vreau. Dar problema e daca pun si esbe.le si fac si recirculare acm ( ca am posibilitatea sa o fac chiar daca instalatia e facuta , ceva gauri ceva tevi si se rezolva) dar acum eu ma gandesc in felul urmator. Ex: apa boiler 60grade. Dupa esbe 40 grade ( automat am racit.o cu mana mea) acum apa asta “racita de esbe” se intoarce in boiler si in cateva minute imi racesc boiler.ul nu numai cu apa rece de pe tevi ci cu apa rece ce intra prin esbe. Nush o fi sau nu. Dar eu la asta ma gandesc. Sau ar fi varianta cu supapa inainte de boiler si atunci recircularea fiind circuit inchis, separat de supapa nu ar avea cum sa mai “traga pompa” apa rece prin esbe chiar daca acesta ar fi deschis jumi juma.. ca nu poate “ingramadi” apa pe tevi . Ce sfat imi poti da la faza asta.
Si in legatura cu serpentina oare ma ajuta daca fac doua? Una cu fiametru mai mare si alta mai mic? Ca sa se omogenizeze mai usor temperatura? Scuze dar imi trec toate prostiile prin cap..:))
Recircularea n-are cum să „aducă” apă rece din rețeaua de apă rece, dacă nu e deschis niciun robinet de apă caldă menajeră.
Este un volum constant (fix) de acm recirculat: din boiler + rețeaua interioară. Similar cu o pompă pe încălzire care „trage” dintr-o vană de amestec cu 3 căi, unde o cale este închisă (apa rece în cazul tău).
Pompa de recirculare acm „împinge” spre boiler, „trage” din Este VTA. Poate fi montată sub (după) ultima chiuvetă, sau sub boiler.
Boilerele de 120+ litri au un racord dedicat recirculării.
Problema = vana Esbe nu mai poate face amestec.
—
Recomandări
De oprit recircularea când a e atinsă o anumită temperatură pe acm „retur”, de ex. 41°C.
De coborât temperatura reglată de acm din boiler!
Ambele recomandări ar trebui făcute, oricum, și pentru economii.
—
Serpentină mare = transfer mai bun.
Diametre diferite, două sau trei serpentine la ce să ajute?
Aș alege cel mai mare diametru pt. serpentină.
Aș face-o de jos până sus.
Vezi un boiler recomandat pentru pompe de căldură, sau chiar CT gaz condensare: boiler Austria Email model HR.
Ok, cu esbe lamurit. Mersi!!
Iar cu serpentina am zis sa pun doua ca , daca iti mai aduci aminte am zis ca vreau sa fac unul de 80 l si cu serpentina de 24 kw. Si ma gandeam ca daca e serpentina 24kw x teava cupru 22 tre ceva metri ca sa functioneze pe un 50 grade. Si din motivul acesta ca sa nu o “inghesui” pe o singura spira. Boilerul fiind mic am zis sa pun una in cealalta. Adica una cu diametru mic spre centru boiler si una cu diametru mare spre exterior. Sau vad ca ai zis diametru cat mai mare. Ma ajuta teava de 28 mai mult? La transfer termic? Suprafata e mai mare da, dar nu e si volumul apei din serpentina mai mare. Ce varianta ai alege. Dintre cupru 22 si 28. Merg pe cupru ca sa il indoi usor, si il am la lungimea dorita fara suduri teava inox etc… sper ca va iesi lucru bun.
Suprafața de transfer termic contează.
2PiR x lungimea = suprafața.
PiRpătrat x lungimea = volumul.
R mare = S și V mari.
—
Să mai rămână 80 litri și pentru acm, totuși.
De oprit recircularea când e atinsă o temperatură pe retur se poate face cu o pompa, care are 2 senzori de temperatura: unul intern și unul care se leaga pe tur. Astfel ea compară cele 2 valori și oprește recircularea automat.
—
Legat de problema = vana Esbe nu mai poate face amestec, având o cale închisă (apa rece), ESBE are funcție antiopărire și oprește calea de ieșire în 1-2 secunde. Cum putem evita ”blocarea” vanei de amestec?
—
Am găsit aici: o soluție (vezi Fig.4) unde ESBE ar face amestec și pe recirculare. Păreri?
1. Recircularea poate fi comandată:
a. timp (de la 6:55, până la 7:00)
b. temperatură (43°)
c. timp + temperatură.
d. learning (învață când și cât să meargă). Cam scumpă pompa cca 1.300 lei.
2. Recircularea permite renunțarea la vana de amestec. În acumulare am aceeași temperatură de sus până jos.
Reglez apa în acumulare 45°. Deci, am 120 de litri disponibili la exact 45°.
3. Schema de jos ok. Dar, nu pot folosi varianta 1.a.
—
Aș opta pentru varianta 2.
De obicei, propun volum mic și serpentină cu putere mare, kW.
Acumularea mă ajută doar pentru dușuri simultane.
Putere mare kW = regenerare rapidă acm. Evit disconfortul să vină cumva apa sub 43°.
Salut!
Revin si eu cu o intrebare.
Am instalatia la casa facuta.
Initial pe lemne, dupa care am trecut pe gaz.
Bineinteles tot cu idei de aici 😉
Am centrala Ariston Genus One 24 system.
Momentan am un boiler vision de la romstal.
Total nemultumit.
Dureaza un car de ani pana se incalzeste, deoarece are serpentina SCURTA.
Cum de fapt indemni pe oameni pe aici sa ia aminte la treaba asta!!!
Mai am inca o pb: prostia mea.
Am facut instalatia pana la boiler pe cupru, si asta ca nu am dat de sibotherm mai repede :))
Acum boiler.ul e plin de rugina. 2 ani, dar e varza.
Acum vreau sa fac un experiment care stiu ca va fi mult mai bun, dar am nevoie de ajutorul dvs.
Vreau sa pun un boiler 50, max 80 l.
Bineinteles facut de mine de inox.
Dar vreau sa ii pun o serpentina care sa aiba puterea = 24 kw = p max centrala mea.
Si acum, am rugamintea sa imi spuneti cat sa fac serpentina?
Adica ex: teava inox 25 mm x 10 m sau cat trebuie.
Asta nu stiu sa o mai calculez.
Si ideea asta o am tot de aici de pe site.
Deci, cu alte cuvinte, as vrea sa fac un fel de centrala cu miniboiler incorporat.
Am 2 bai + 1 bucatarie si nu imi mai tre boiler mare.
Am vazut ca exact aceleasi sfaturi le dai.
Am zis ca sa nu mai incalzesc degeaba 200 l si sa se raceasca daca nu ii folosesc in 3 zile.
Mai bine mic si sa fie doar o rezerva oarecum pentru cand se va folosi apa mai mult decat face centrala fata.
Deci, va rog un sfat cat boileru si cat serpentina.
Si: recomand cat mai multe subiecte pe aici, ca au folos.
Cele bune!!
Uau!
Îmi place „rugămintea”.
Așa: da.
Clar:
1. V = 50 litri ajung.
2. Atenție ESBE VTA322 obligatorie.
ACM 43°C = ACFboiler 60°C + AR 10°C.
ACF = apă caldă fierbinte, acumulată-n B = max 70°C cu 65 setare + 5°C histerezis.
Poate fi și mai sus: anti-Legionella activată des 😉
Propun o valoare cât mai joasă.
Ridicați doar dacă observați cel mai mic disconfort de folosire acm.
De ex.: umplere cadă hidromasaj vreo 120 l. Spre final, acm să vină sub 43°C.
3. O provocare.
Calculator suprafață serpentină în articolul:
Putere serpentină funcție de suprafață, kW/m²
S serpentină = 2 x Pi x R x L [m]
L = ?
Dacă provocarea nu e trecută, reveniți! O trec io 😉
4. Setare CT: temporizare preparare acm.
După 40 de minute de nefolosire acm, se dezactivează menținerea caldă a apei în B.
Dimineața, primul din familie va da startul re-menținerii calde a acm.
După masa, la fel, fuge de la școală, se spală pe mâini = acm în B va fi „regenerată”.
De obicei, părintele bugetar este primul care folosește acm după masa.
Mersi!
Dar ceva nelamuriri.
Nu contrazic, doar intreb.
Nu e 2xPi xR(patrat) ×L?
Sau gresesc?
Si la varianta confort zici ca varianta temporizata e ce.a mai ok?
Iar referitor la “rugaminte” normal ca gandesc asa dupa ce am citit pe aici. Dar baiu.i ca nimeni nu imi da dreptate cu boiler.ul mic :))).
Pi x R² : 2 = arie, nu circumferință.
Aș propune temporizată. Profit de această opțiune.
Poate crește temperatura până la 65C.
Dacă omul observă cel mai mic disconfort,
poate alege „confort continuu”.
Da , mersi si scuze. Dar dupa ce am scris m.am uitat si am vazut ca varianta mea nu era de la arie. Am mai uitat si eu ….. :)).
Mai o singura intrebare. Boiler.ul cum ai recomanda sa fie facut? ( pentru stratificare etc etc..)
Mai “slim fit”
Adica cu un diametru mai mare si mai mic in inaltime? Sau invers?
Scuze de atatea intrebari dar vreau sa il fac pe ultimul de data asta.. :))
Mersi!!! Numai bine..
Formă ideală boiler = sferă.
Diametrul cam cât înălțimea.
„Pătrățos”.
Se dorește stratificare în cazul pufferelor. Explic cu alte ocazii.
În boiler nu dorim stratificare.
Dimpotrivă, cald tot volumul din boiler.
Am inteles.
M.am exprimat eu gresit.
Vroiam sa zic ce forma sa aiba ca sa evit… adica sa nu am juma’ cald si restu rece.
Dar, intrebare gresita, raspuns corect 😉
Mersi de sfaturi.
Revin cu rezultate dupa ce ma “spal” cu apa calda.
:))
Ok.
Stratificarea aia e motivul că centralele nu mai au boiler cu serpentină,
ci schimbător cu plăci + rezervor acumulare
😉
Centrale cu acumulare încorporată ar trebui numite, nu cu boiler încorporat.
Daca pun cum ai sp, atunci teava de fi 25 ar fi nevoie 10.2 m.
Iar daca e cum am scris eu ar fi 8.9 m.
Acum intrebarea mea e. Daca fac calculul la 50-40 -10.
Imi poti da un ex 0,… mp = …kw.
Sau ajuta-ma sa transform din varianta expusa pe site.
Aci’ o dat ceata…:)
0,8 m² de serpentină = 26 kW
în condițiile
80/60°C tur retur primar
10°C apă rece.
Puterea scade odată cu temperatura apei calde menajere.
Adică cele 10°C devin 35, 45, 60, 65°C.
Povesti fara carasi, dar cu apa calda.
La centrale, instantu bate boileru. Aritmetica. Clar.
Dar viata bate filmul si, din cate am vazut eu pe net, pe la centrale cu instant mai apare fenomenul numit dus scotian involuntar. și nu e chiar asa rar.
Nervi, certuri, service, curatari chimice, senzori, dedurizatoare și poate iarasi nervi.
Probabil ESBE, chiar daca nu ar rezolva problema, ar diminua din efecte 🙂
In mod normal, chestia asta nu ar trebui sa se intample. Dar, asa e pe la noi. Lucrurile nu sunt facute cum trebuie si/sau dupa un timp nu mai merg cum trebuie și atunci ai parte de una calda, alta rece. Banuiesc ca asa e mai mult prin sud, unde apa e dura și omu are oarece retineri in da da inca 3000+ lei pt un dedurizator. Mai ales ca pe astia cu boilere nu prea i-am vazut sa se planga pe forumuri de fenomen (cu tot cu stratificare). De obicei, la cei cu boilere apare doar … uuck! Curge apa pe la serpentin. Trebuie sa iau altul. Destul de rar.
De aici ma gandesc ca totusi un boiler face lucrurile mai tolerante. Sau, cei care au setup cu boiler se impaca mai usor cu soarta.
Nu va imaginati ca o concluzie trasa, dupa ce am frunzarit 3 forumuri, e folosita drept argument suprem.
Intreb și eu. Trebuie neaparat boiler de 2000+ lei? și nu ma refer la alea de juma de tona. La baietii de fac centrale, unu de 100l costa atat. Nu le contest calitatile.
Totusi, boiler 80-100l pe la 6-700 lei, suprafata serpentina 0.6 m2, pierderi de ~1KW pe zi(10 lei pe luna sa mentii apa calda) e rau?
Daca da, de ce?
Ma gandeam la la un setup de buget restrans Genus One System 24 + boiler de genul Eldomed Neptun Kombi 100L.
E ok? 3 persoane. Unul mai are ceva pana la adolescenta, dar tot juma de ora sta la dus.
Pe forum citite și pe nesocotite, mie imi pare ca da, insa tot mie, imi lipseste total și experienta cat și feedbacku.
Daca aveti timp și rabdare.
Multumesc
Duritatea apei difera de la oras la oras, nu Ardeal versus Moldova versus Tara Romaneasca.
Orice oras are buletinul expus pe net. Google: „buletin apa Medgidia”.
Duritatea de cca 15 G, grade germane, e super ok. Peste 25..30G = statie dedurizare, nu polifosfat și chestii de forumuri.
Depunerile de calcar au loc accentuat la temperaturi mai mari, 50+ C. Pot regla ACM pe 42 C.
O curatare de schimbator 200 lei? Cam 150 lei. 700 lei boiler + materiale + om = 1000 lei (expansiunea n-am pus-o) = 5+ curatari in 10 ani. Banii nu jos-ochii la usa. Masinilor le schimbam uleiul? O masina de spalat vase = 900+ lei.
Boiler = suprapunere 2 dusuri, fara limitator de debit, in aceleasi 15 minute/12..14 ore din zi lumina.
Simultan: 1 masina spalat vase + umplere 1 vana + 1 dus = CT acm instantaneu fara pb.
Familia se muta. Apa calda va fi folosita la fel.
1. Nu calcarul dicteaza ceea ce sa alegeti: B vs CT inst.
2. Boilerul amintit, 100 l, 21 kW = ok. De verificat presiune apa rece. Pmax B = 6 bari. Obligatoriu vas expansiune sanitar, daca se pune clapeta sens. Obligatoriu reductor presiune daca Par 6+ bari.
3. Esbe se impune boilerului, nu unei CT inst. Cu atat mai putin unui Genus. Heh!
4. De ce insist pe modulare? O CT Pmin 10+ kW, c-un debit acm foarte mic, cerut de om = spalat scotian (chiuveta/bideu/dus).
5. Esbe-le se vede ca lipseste pensiunilor, hotelurilor mai ieftinache. Stai 10 minute sa reglezi apa. Dupa care, 3 minute faci dus, 3 minute stergi oglinda ca nu te vezi.
Chestia cu aria unde apa e dura era o exagerare. O sa incerc sa nu mai folosesc figuri de stil.
As vrea sa trec peste punctul 1. Explic:
Intentia mea e sa fac un sistem mai rezistent pana imi permit alte lucrari și achizitii (foraj ca la carte și dedurizator). Centrala, functionand in circuit inchis, nu va fi afectata de calitatea apei.
Banuiesc ca instantul nu merge pus pe circuitul inchis al unui boiler cu serpentina?
In cazul meu 22 grade nemtesti, duritatea. Alimentare din put. Asa ca eu voi seta presiunea. Intentionez sa bag max 3 bari. Ma rog, trebuie sa vorbesc și cu ceva specialist, sa vad cum dimensionez vasul cu membrana pt a evita fluctiatiile mari de presiune și in acelasi timp presiune mica, dar suficieta pt functionerea diverselor masini de spalat.
De ce as pune supapa de sens? Intuiesc ce face, dar nu vad impact major.
As mai vrea sa fac o optimizare de spatiu. Mut boilerul cu serpentina mai departe de centrala. Tot vertical, sub o scara, la 5 m de centrala.
Nicio problema cu exagerarea. E ok 😉
Da. Incalzire sistem inchis, recirculat la nesfarsit.
Schimbatorul pentru acm, are pe secundar apa rece proaspata. Aici pot fi depunerile.
Prin site gasiti CT combi + boiler adaugat.
Daca adancime put sub 8 metri, recomand Grunfos Scala = hidrofor mic, silentios, fluctuatii zero ca merge madulant.
Pompa submersibila, de put adanc = variator de turatie.
Vasul de expansiune este pentru porniri-opriri, nu pentru ameliorare fluctuatii.
Fluctuatii = presiune pornire vs presiune oprire. 2,0 versus 2,5 bari. Vas expansiune mic, sunet mult.
Presiunea de utilizare a consumatorilor menajeri este undeva la 2..3 mCA = 0,3 bari.
Nu supapa de sens = nu necesita vas expansiune sanitar pentru boiler/instalatie acm. Insa, pe hidrofoare/p. submersibile cam sunt acele supape de sens.
In Proiectare suport este un calcul pentru vasul de expansiune sanitar.
Decat vana cu 3 cai termostatata, nu ar fi mai simplu de reglat temperatura din boiler la 39-42 grade și gata. Spui ca nu poti regla exact temperatura. Dar, o centrala pe gaz moderna ar trebui sa asigure o temperatura constanta in boiler. Nu? Asta mai ales daca e vorba de un boiler mai mare, 200 l, sa spunem. Sau, nu e igienic sa stea apa in boiler la o temperatura asa scazuta?
Diseara pun un articol pe tema asta.
În boilerul cu serpentina e stratificata temperatura. La CT cu B încorporat recomand Vaillant ecoTEC plus 306/5-5, sau Ariston Clas B.
Boiler mare = investitie, spatiu, pierderi energie mari. Iau de 200 litri? Stiu ca cei 100 litri de jos sunt reci.
Boiler mic + serpentina puternica + vana amestec = optim: confort, investitie, exploatare. Ce sa spun de bateriile termostatate cu 200+ euro/bucata.
Am doar o vana: anti-oparire (copii mai ales), temperatura perfecta catre toti consumatorii casei.