| Renovat de o lună

Cum aleg un boiler? Ce volum? Ce putere kW?

Mare scriitor: Bogdan

Cum aleg un boiler? Doar volumul contează?
Ce este o vană de amestec termostatată ce reglează temperatura apei calde în toată casa cu rol și de anti-opărire?

Pentru pompă de căldură, sau centrală termică cu condensare aș alege un volum mai mic, dar putere exagerat de mare a serpentinei.

Poate, ajută:
Calculator boiler: volum și putere serpentină, litri și kW
°
Calculator boiler electric
°
Calculator boiler: volum disponibil acm = apă fierbinte + apă rece
°
Calculator vas de expansiune sanitar pentru boiler
°
Calculator boiler: putere serpentină funcție de suprafață, m² @ kW
Atenție! Recomandat să NU folosim CUPRU pentru țevile de „intrare” în boiler, cum ar fi apă rece și recirculare apă caldă menajeră. Vezi!
Cum aleg un boiler?

Ce volum, litri?
Ce putere a serpentinei, kW?

Ce presiune, bari?
Ce temperatură, °C?

Am nevoie de boiler separat?
E ok o centrală cu acumulare încorporată?
E ok o centrală combi?

Dezavantaje boiler: bani investiție (boiler + vas expansiune sanitar + accesorii + montaj), bani pierderi căldură, fără control perfect temperatură acm = bani cumpărare + montare vană 3 căi termostatată acm Esbe, spațiu ocupat, inestetic. Însă, dacă sunt dese 2+ dușuri simultane, consum de acm ba prea mare, ba deloc de-a lungul zilei, ai un duș șmecher cu un milion de jeturi, n-ai haz (pardon, gaz), se impune folosirea unui boiler. Nu e cel mai simplu de ales. Totuși: câteva chestii tehnice despre cum se alege un boiler.


Vas de expansiune sanitar pt. acumulare încălzită

Vezi mai jos despre: volum, putere serpentină/sursă căldură, presiune, temperatură! Cam toate ar trebui băgate-n seamă. Your call.


Nicio abatere de la confort. Nu l-aș folosi dacă:

A. În casă sunt 1..2 (chiar 3) persoane. Greu să suprapui exact aceleași 10 minute din 24h pentru 2 dușuri perfect simultane.

B. Nu există 2+ băi. Există doar un duș + chiuveta de bucătărie care s-ar suprapune. De banii pentru boiler (2500+ lei / boiler, vas expansiune sanitar, vana 3 căi termostatată, accesorii, manoperă) aș lua o mașină de spălat vase. Faci economie de apă și detergent, poți continua Netflixu’. Bine, de 2500+ lei iei avion de spălat vase.


C. Un membru nou în familie? Se poate adăuga un boiler în anul 6. Există CT care au tabloul electric pregătit pentru a comanda acm prin boiler.

Adăugare boiler [acumulare] unei centrale normale, de apartament

Dacă vin noi membri în familie, ori se cumpără un duș c-un milion de jeturi, se poate adăuga un boiler în anul 4, sau oricând. Un boiler electric de pe OLX, sau cu serpentină spartă de pe okazii.ro.

Boiler adăugat unei CT normale

Adaug un boiler electric de pe OLX. Sau, un boiler cu serpentina spartă. Am nevoie doar de acumulare.

Aș considera de 2 ori varianta centrală cu acumulare încorporată. Mult mai simplu, mai ieftin, pierderi minime. Chiar confortul de acm poate fi mai bun, că este un control superior pe temperatura acm. 
Atenție! Vorbesc de centrale care au: 1. schimbător cu plăci ca o CT combi + 2. rezervor(oare) de acumulare, nu boiler cu serpentină.
Apa caldă cu centrale termice pe gaz.

Atenție! Chiar de ai boiler super-solar, tot trebuie să aștepți apa caldă din pct. A în pct. B. Ghinion! Cu cât mai lung traseul, diametre mai mari ale țevilor, volum distribuitor, robineți etc., cu atât mai mare timpul de așteptare + apă tzipată-n canal 🙁 Pune recirculare 🙂 Cei cu fose septice știu despre ce vorbesc aci.

Vezi mai jos în articol consumul de acm real al unei familii 3..4 persoane, debite, volume și de ce trebuie să folosești acea vană de amestec!

Cum se alege un boiler? Ce este boileru’?

Boiler ar fi un rezervor sub presiune de apă caldă menajeră cu un schimbător de căldură încorporat: serpentină, rezistență electrică, rezervor-în-rezervor etc. Dar, înțelegem, totuși, prin boiler și un simplu acumulator de apă caldă menajeră, sau tot felul de chestii unde este un minim volum de acm. De obicei sunt verticale. Există și orizontale, însă.

Observ că-n magazine, la raionul boilere apar și preparatoare instantanee de acm. Astea au un mic-mic volum de apă, dar nu vorbim de ele aici. Instant-urile electrice, pe gaz, chiar lemne etc. = intră apă rece și iese instantaneu caldă. Cam cum fac centralele termice de apartament (24 kW), sau bateriile alea Delimano (3 kW), sau la un coafor să te spele pe cap (până la 6 kW, cca 2,5 l/min = ok).Dacă ai o baie la Honolulu față de boiler, doar o chiuvetă și aștepți 10 minute apă caldă, ia un Delimano, totuși.

Cum se alege un boiler? Variante constructive.

A. Boilere indirecte

Apă rece se încălzește indirect, de la o sursă exterioară de căldură: centrală termică pe gaz/lemne/peleți, panouri solare, pompe de căldură etc. Pot fi mai multe surse ce alimentează același boiler.

A1. Boiler indirect: rezervor apă + serpentină (sau n serpentine).


cum se alege un boiler indirect

Prin serpentină se recirculă apa fierbinte. În rezervor intră apă rece pe jos și iese caldă pe sus spre chiuvetă. Serpentina poate fi și pe o flanșă, astfel încât, dacă se sparge, se poate schimba.


cum se alege un boiler serpentină pe flanșă

A2. Boiler indirect: tanc-în-tanc (rezervor-în-rezervor) cu sau fără serpentine.Apă fierbinte este în rezervorul mare. Apa rece intră pe jos în rezervorul mic și iese caldă pe sus spre chiuvetă. Serpentina/ele (suplimentară/e) poate/pot recircula apa fierbinte de la panouri solare, sau alt cazan pe lemne etc. Varianta întâlnită mai des la puffere = alt subiect.

B. Boilere directe

Apă caldă se încălzește direct de la sursa proprie de căldură: rezistență electrică, lemne, gaz etc.

B1. Boiler direct electric: rezervor apă + rezistență electricăUn fel de plonjor (plonjon la Cluj) băgat într-o oală mare închisă, sub presiune.

B1′. Recomand boiler electric cu pompă de căldură. Factura de curent de 3..4 ori mai mică.B2. Boiler direct pe lemne.Întâlnit în filmele horror vechi. Un fel de oală înaltă cu apă, p-o sobă mică, câta oala.


B3. Boiler direct pe gaz.Întâlnit în filmele horror mai noi. Un fel de oală înaltă cu apă, p-un ochi de aragaz, câta oala. În filme de Oscar se vede și varianta cu tiraj forțat.

C. Boilere și indirecte și directe = boilere mixte

Astea pot avea 1 milion de variante.

C1. Boiler termo-electric = rezervor apa + serpentină + rezistență electricăÎn rezervor intră apă rece și iese caldă spre chiuvetă. Se încălzește de la serpentina și rezistența electrică fierbinți.

Poate fi: tanc-în-tanc, cu n serpentine, rezistență electrică prevăzută din fabrică, sau rezistența electrică montată ulterior. Întâlnit des la cazane pe lemne/peleți. Că ți-i lene să pui pe foc, s-atunci încălzești cu rezistență electrică.D. Acumulator (rezervor) apă caldă menajeră

Apa caldă se prepară în altă parte (centrală termică, schimbător căldură instant cu plăci, sau tub-în-tub etc.).  Aici doar se acumulează apa caldă. Varianta asta este pe la super-Termoficări de oraș/cartier.

Cum se alege un boiler? Presiunea.

O chestie nu prea cunoscută de cumpărător. Mă rog, nici de vânzător, de fapt.

Atenție! Prețul diferă foarte mult de la 3 bari la 10 bari.

Apa rece are 5 bari. Se încălzește. Se dilată. Presiunea devine 7,8 bari. Recomand: boilerele de 10 bari, chiar dacă ai vas expansiune sanitar. Sau, faci un calcul profi pentru volum expansiune. Presiune, temperaturi inițiale, presiune, temperaturi finale = volum expansiune. Pune și-o supapă de suprapresiune de cât duce boilerul: de 3, sau 6, 8, ori 10 bari!

Cum se alege un boiler? Puterea calorică. Serpentina, rezistența electrică etc. kW.

În afară de volum, nimeni nu întreabă de această putere termică a boilerului. Ce-i cu asta?

De data asta chiar o chestie străină cumpărătorului. La fel, cel mai adesea necunoscută vânzătorului.Rezistența electrică poate fi 1,5 kW, sau 3 kW. Adică: 80 litri se încălzesc de la 15 la 65°C în 3 ore și 10 minute, sau în 1 h și 35′.

Rezistența electrică la boilerele ce-o acceptă separat, cu montaj ulterior, poate fi chiar 12 kW.

Bun. 80 litri apă-n boiler la 65°C = 174 litri acm la 40°C. Dacă folosești doar seara cca 150 litri, poți lua un boiler 80 litri cu rezistența de 1,5 kW. Dacă umpli o ‘jacuzii de 300 litri, ai nevoie de 80 x 2 = 160 litri cu apă la 65°C = 348 litri acm la 40°C, sau 220 litri la 50°C.

La fel. Serpentina/serpentinele [pt. CT gaz, lemn etc.] din boilere au diferite puteri. Un Tesy de 80 litri are serpentină de 5,5 kW. Un BCH80 are puterea 21,3 kW.

În funcție de puterea serpentinei, prețurile pot fi de la simplu la dublu, pentru același volum al boilerului.

Putere serpentină/e versus putere centrală termică, panouri solare, pompă căldură etc.

Atenție! Puterea serpentinei degeaba este mai mare dacât puterea sursei de căldură (centrală termică, panouri solare etc.).

Puterea sursei este mică = alegi un volum mai mare al boilerului, cum e cazul boilerelor electrice.

Invers. Degeaba ai centrală termică de 35 kW, iar sepentina din boiler are doar 5 kW. Cei 30 kW sunt total în plus, degeaba, dacă ai prioritate totală acm, de exemplu vana cu 3 căi de deviație. Mă rog. Pot fi: 1 pompă/boiler + 1 pompă/încălzire. Ok așa. Atenție cum faci hidraulic! Oricum, pentru încălzire e nevoie de mult mai puțină putere termică, kW.

Cum se alege un boiler? Volumul.

Recomandat este să fie cât mai mic volumul boilerului: spațiu mai mic ocupat, pierderi de căldură mai mici.

Dacă serpentina boilerului este de 20+ kW, ai un debit instantaneu asemănător cu cel al unei centrale termice de apartament, cca 10 l/min. Volumul din boiler vine doar pentru consum de vârf: 2, sau 3 consumatori simultani.

Dacă ai pensiune te interesează volumul, nu puterea serpentinei. Ca de la un autocar la altu’ este vreme să se regenereze apa-n boiler.

La casa de locuit te-ntere’ și puterea serpentinei. De exemplu după-masă: mai speli un pahar, te mai speli pe mâini, mai un duș, mai ștergi un pantof, mai clătești un morcov/ceapă/lime etc. Adică nu nu-știu-ce volum, însă o oarecare continuitate de debit.

Cum se alege un boiler? Cam câtă apă caldă menajeră consumă un om pe zi?

O familie de 3-4 persoane are lunar, pe contorul de apă rece, cca 15 mc. Să presupunem că tot volumul e pentru apă caldă.

15 mc = 15 000 litri : 30 zile : 4 persoane = 125 litri/zi/om.

Cu o serpentină de 20+ kW ai debit instantaneu de 10 l/min * 10 min = 100 litri acm la 40 grd.

Rezerva din boiler de 80 litri menținuți la 60 °C = 146 litri acm la 40 °C, combinată cu apa rece la 10 °C. Vara apa rece are cca 15-18 °C. Regenerare apă-n boiler la 60 °C = 15 minute.

Cu B 80..120 litri, 20+ kW/serpentină, liniștit se pot face 2 dușuri simultane + alt consum de acm de-a lungul zilei.

Recomand: CT de 24 kW + B 80 litri de 20+ kW. Super ok pentru: confort acm, investiție, spațiu ocupat, pierderi de căldură.

Adică: iei un boiler de 300 litri DOAR DACĂ: există fizic 4 dușuri în casă, serpentina este sub 20 kW, toate cele 4 dușuri se folosesc simultan, exact în aceleași 10 minute de-a lungul unei întregi zile de 24 h.

Alt exemplu de câtă apăa caldă are nevoie un om pe zi în 2018?

Vara, factura de gaz vine cca 40 lei/lună/familie 3..4 persoane. Adică: 40 lei : 0,151 lei/kWh = 265 kWh. Per oră, va fi 265 kWh : 30 zile : 24 h = 0,37 kW = 370 W (gaz).

Să exagerăm: 80 lei/lună. Adică 370 W x 2 = 740 W per oră cum ar veni.

Cu 740 W faci 0,35 l/min acm instant de la 10 la 40 °C. Dacă apa rece e mai caldă, 14..18 °C, faci mai mult acm.

0,35 l/min x 60 min x 24 h = cca 510 litri acm/zi/familie 3..4 persoane = cca 128 l/zi/om.

DECI: o factură de gaz de 40 lei/lună = 125 l/zi/om : 2 = cca 63 l/zi/om.

Concluzie. Un om consumă per zi între 60 și 120 litri. O familie între 250 și 500 litri acm.

Repet: cu 20 kW/serpentină boiler faci 10 l/min x 25 minute, sau 50 minute = 240, sau 510 litri acm. Adică, centrala ta merge între 25 și 50 minute pe zi pentru a prepara acm. Stai liniștit! O vană mare are 150 litri. O umpli-n 15 minute. Consideră că tu ai 80 litri, probabil mai muuult 🙂 Faci Arhimede.

Voi pune un tabel de calcul pentru acm: volum, kW, temperatură, timp regenerare. Fac o formă mai simplă tabelului. Revin, deci.

Cum se alege un boiler? Temperatură. Vană 3 căi termostatată acm. Recomand:  Esbe.Cu boilerul nu prea ai mare control la temperatura apei. Poți avea-n unele boilere 80-90 °C. Mai ales la lemne/peleți etc.

Chestia asta, non-electrică, ci mecanică, te ajută la:
1. Menții în boiler acm la 60 °C. Cu Esbe, copiii NU se opăresc, indiferent cum deschid robinetu' la chiuvetă, sau duș.
2. Ai exact temperatura reglată de tine în 1-2 secunde. Adică 39 °C, sau 42 °C.
3. Nu te mai chinui să tot potrivești din baterie apa caldă menajeră. Deschizi bateria pe apă caldă, vine caldă, cât ai reglat. Economie de apă și energie. La pensiuni, la munte mai ales, faci cu nervii până reglezi acm-ul.
3½. Poți lua baterii 'vintigi cu rozete separate: Hot, Cold ;)
Cum se alege un boiler – bateriei vintage

4. Nu dai banii pe baterii termostatate de duș, sau lavoar (700+ lei * nr. de baterii din casă).


Cum se alege un boiler – baterie termostatată Grohe

5. La pensiuni, săli de sport, etc. chiar acasă poți folosi baterii doar acm. Duci doar o țeavă, renunți la apa rece. De banii de apă rece, faci recirculare acm. Tanana…

Cum se alege un boiler? Ai deja centrală încălzire + acm? Poți adăuga boiler/e.

Vezi mai detaliat în articolu’ Apă caldă la centrale termice pe gaz!

Dacă încă nu sunteți mai mult de 2 persoane: iei centrală termică normală, încălzire + acm. Iei un boiler în anu’ 3 și-l legi la centrală și gata. Asta dacă vă tot certați de la apa caldă.


Vezi o schemă dacă vrei să-l confecționezi singur!


Cam fac reclamă la Esbe. Clar.  Dar, dintre mărcile montate,  mi se par cele mai ok. Există și alte mărci: Watts, Herz etc.

Dacă ai timp, urmează să-ncepi construcția unei case: câteva păreri Case eficiente termic.

Only bine!


Poate, ar fi încă util. Cum se alege o instalație de încălzire?
Încălzire în pardoseală preț.


Un articol complex despre acm instantaneu vs boiler, electric vs gaz, local sau centralizat, volum recomandat, pierderi de căldură: Your RV Lifestyle.

Cum aleg un boiler? Ce volum? Ce putere kW?
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Salutare, in legatura cu boiler.ul de care am vorbit. Inca nu am reusit sa il fac, nu am avut timp de niciun fel. Dar acum vreau sa ma pun sa il fac, si mai am o nelamurire. Adica cel putin in mintea mea nu bate ceva. Mi-ai recomandat sa pun la iesire un esbe vta... si chiar vreau sa il pun sa am apa exact la cat vreau. Dar problema e daca pun si esbe.le si fac si recirculare acm ( ca am posibilitatea sa o fac chiar daca instalatia e facuta , ceva gauri ceva tevi si se rezolva) dar acum eu ma gandesc in felul urmator. Ex: apa boiler 60grade. Dupa esbe 40 grade ( automat am racit.o cu mana mea) acum apa asta "racita de esbe" se intoarce in boiler si in cateva minute imi racesc boiler.ul nu numai cu apa rece de pe tevi ci cu apa rece ce intra prin esbe. Nush o fi sau nu. Dar eu la asta ma gandesc. Sau ar fi varianta cu supapa inainte de boiler si atunci recircularea fiind circuit inchis, separat de supapa nu ar avea cum sa mai "traga pompa" apa rece prin esbe chiar daca acesta ar fi deschis jumi juma.. ca nu poate "ingramadi" apa pe tevi . Ce sfat imi poti da la faza asta.
  Si in legatura cu serpentina oare ma ajuta daca fac doua? Una cu fiametru mai mare si alta mai mic? Ca sa se omogenizeze mai usor temperatura? Scuze dar imi trec toate prostiile prin cap..:))

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Recircularea n-are cum să „aducă” apă rece din rețeaua de apă rece, dacă nu e deschis niciun robinet de apă caldă menajeră.
   Este un volum constant (fix) de acm recirculat: din boiler + rețeaua interioară. Similar cu o pompă pe încălzire care „trage” dintr-o vană de amestec cu 3 căi, unde o cale este închisă (apa rece în cazul tău).
   Pompa de recirculare acm „împinge” spre boiler, „trage” din Este VTA. Poate fi montată sub (după) ultima chiuvetă, sau sub boiler.
   Boilerele de 120+ litri au un racord dedicat recirculării.
   Problema = vana Esbe nu mai poate face amestec.
   --
   Recomandări
   De oprit recircularea când a e atinsă o anumită temperatură pe acm „retur”, de ex. 41°C.
   De coborât temperatura reglată de acm din boiler!
   Ambele recomandări ar trebui făcute, oricum, și pentru economii.
   --
   Serpentină mare = transfer mai bun.
   Diametre diferite, două sau trei serpentine la ce să ajute?
   Aș alege cel mai mare diametru pt. serpentină.
   Aș face-o de jos până sus.
   Vezi un boiler recomandat pentru pompe de căldură, sau chiar CT gaz condensare: boiler Austria Email model HR.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • De oprit recircularea când e atinsă o temperatură pe retur se poate face cu o pompa, care are 2 senzori de temperatura: unul intern și unul care se leaga pe tur. Astfel ea compară cele 2 valori și oprește recircularea automat.
    ---
    Legat de problema = vana Esbe nu mai poate face amestec, având o cale închisă (apa rece), ESBE are funcție antiopărire și oprește calea de ieșire în 1-2 secunde. Cum putem evita ”blocarea” vanei de amestec?
    ---
    Am găsit aici: https://www.hpacmag.com/features/recirculating-domestic-hot-water-system/ o soluție (vezi Fig.4) unde ESBE ar face amestec și pe recirculare. Păreri?

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • 1. Recircularea poate fi comandată:
     a. timp (de la 6:55, până la 7:00)
     b. temperatură (43°)
     c. timp + temperatură.
     d. learning (învață când și cât să meargă). Cam scumpă pompa cca 1.300 lei.
     2. Recircularea permite renunțarea la vana de amestec. În acumulare am aceeași temperatură de sus până jos.
     Reglez apa în acumulare 45°. Deci, am 120 de litri disponibili la exact 45°.
     3. Schema de jos ok. Dar, nu pot folosi varianta 1.a.


     --
     Aș opta pentru varianta 2.
     De obicei, propun volum mic și serpentină cu putere mare, kW.
     Acumularea mă ajută doar pentru dușuri simultane.
     Putere mare kW = regenerare rapidă acm. Evit disconfortul să vină cumva apa sub 43°.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Ok, cu esbe lamurit. Mersi!!
    Iar cu serpentina am zis sa pun doua ca , daca iti mai aduci aminte am zis ca vreau sa fac unul de 80 l si cu serpentina de 24 kw. Si ma gandeam ca daca e serpentina 24kw x teava cupru 22 tre ceva metri ca sa functioneze pe un 50 grade. Si din motivul acesta ca sa nu o "inghesui" pe o singura spira. Boilerul fiind mic am zis sa pun una in cealalta. Adica una cu diametru mic spre centru boiler si una cu diametru mare spre exterior. Sau vad ca ai zis diametru cat mai mare. Ma ajuta teava de 28 mai mult? La transfer termic? Suprafata e mai mare da, dar nu e si volumul apei din serpentina mai mare. Ce varianta ai alege. Dintre cupru 22 si 28. Merg pe cupru ca sa il indoi usor, si il am la lungimea dorita fara suduri teava inox etc... sper ca va iesi lucru bun.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • Suprafața de transfer termic contează.
     2PiR x lungimea = suprafața.
     PiRpătrat x lungimea = volumul.
     R mare = S și V mari.
     --
     Să mai rămână 80 litri și pentru acm, totuși.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Salut!
  Revin si eu cu o intrebare.
  Am instalatia la casa facuta.
  Initial pe lemne, dupa care am trecut pe gaz.
  Bineinteles tot cu idei de aici ;)
  Am centrala Ariston Genus One 24 system.
  Momentan am un boiler vision de la romstal.
  Total nemultumit.
  Dureaza un car de ani pana se incalzeste, deoarece are serpentina SCURTA.
  Cum de fapt indemni pe oameni pe aici sa ia aminte la treaba asta!!!
  Mai am inca o pb: prostia mea.
  Am facut instalatia pana la boiler pe cupru, si asta ca nu am dat de sibotherm mai repede :))
  Acum boiler.ul e plin de rugina. 2 ani, dar e varza.
  Acum vreau sa fac un experiment care stiu ca va fi mult mai bun, dar am nevoie de ajutorul dvs.
  Vreau sa pun un boiler 50, max 80 l.
  Bineinteles facut de mine de inox.
  Dar vreau sa ii pun o serpentina care sa aiba puterea = 24 kw = p max centrala mea.
  Si acum, am rugamintea sa imi spuneti cat sa fac serpentina?
  Adica ex: teava inox 25 mm x 10 m sau cat trebuie.
  Asta nu stiu sa o mai calculez.
  Si ideea asta o am tot de aici de pe site.
  Deci, cu alte cuvinte, as vrea sa fac un fel de centrala cu miniboiler incorporat.
  Am 2 bai + 1 bucatarie si nu imi mai tre boiler mare.
  Am vazut ca exact aceleasi sfaturi le dai.
  Am zis ca sa nu mai incalzesc degeaba 200 l si sa se raceasca daca nu ii folosesc in 3 zile.
  Mai bine mic si sa fie doar o rezerva oarecum pentru cand se va folosi apa mai mult decat face centrala fata.
  Deci, va rog un sfat cat boileru si cat serpentina.
  Si: recomand cat mai multe subiecte pe aici, ca au folos.
  Cele bune!!

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Uau!
   Îmi place „rugămintea”.
   Așa: da.
   Clar:
   1. V = 50 litri ajung.
   2. Atenție ESBE VTA322 obligatorie.

   ACM 43°C = ACFboiler 60°C + AR 10°C.
   ACF = apă caldă fierbinte, acumulată-n B = max 70°C cu 65 setare + 5°C histerezis.
   Poate fi și mai sus: anti-Legionella activată des ;)
   Propun o valoare cât mai joasă.
   Ridicați doar dacă observați cel mai mic disconfort de folosire acm.
   De ex.: umplere cadă hidromasaj vreo 120 l. Spre final, acm să vină sub 43°C.
   3. O provocare.
   Calculator suprafață serpentină în articolul:
   Putere serpentină funcție de suprafață, kW/m²
   S serpentină = 2 x Pi x R x L [m]
   L = ?
   Dacă provocarea nu e trecută, reveniți! O trec io ;)
   4. Setare CT: temporizare preparare acm.
   După 40 de minute de nefolosire acm, se dezactivează menținerea caldă a apei în B.
   Dimineața, primul din familie va da startul re-menținerii calde a acm.
   După masa, la fel, fuge de la școală, se spală pe mâini = acm în B va fi „regenerată”.
   De obicei, părintele bugetar este primul care folosește acm după masa.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Daca pun cum ai sp, atunci teava de fi 25 ar fi nevoie 10.2 m.
    Iar daca e cum am scris eu ar fi 8.9 m.
    Acum intrebarea mea e. Daca fac calculul la 50-40 -10.
    Imi poti da un ex 0,... mp = ...kw.
    Sau ajuta-ma sa transform din varianta expusa pe site.
    Aci' o dat ceata...:)

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • 0,8 m² de serpentină = 26 kW
     în condițiile
     80/60°C tur retur primar
     10°C apă rece.
     Puterea scade odată cu temperatura apei calde menajere.
     Adică cele 10°C devin 35, 45, 60, 65°C.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Mersi!
    Dar ceva nelamuriri.
    Nu contrazic, doar intreb.
    Nu e 2xPi xR(patrat) ×L?
    Sau gresesc?
    Si la varianta confort zici ca varianta temporizata e ce.a mai ok?
    Iar referitor la "rugaminte" normal ca gandesc asa dupa ce am citit pe aici. Dar baiu.i ca nimeni nu imi da dreptate cu boiler.ul mic :))).

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerc
     Pi x R² : 2 = arie, nu circumferință.
     Aș propune temporizată. Profit de această opțiune.
     Poate crește temperatura până la 65C.
     Dacă omul observă cel mai mic disconfort,
     poate alege „confort continuu”.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

     • Am inteles.
      M.am exprimat eu gresit.
      Vroiam sa zic ce forma sa aiba ca sa evit... adica sa nu am juma' cald si restu rece.
      Dar, intrebare gresita, raspuns corect ;)
      Mersi de sfaturi.
      Revin cu rezultate dupa ce ma "spal" cu apa calda.
      :))

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

      Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

     • Ok.
      Stratificarea aia e motivul că centralele nu mai au boiler cu serpentină,
      ci schimbător cu plăci + rezervor acumulare
      ;)
      Centrale cu acumulare încorporată ar trebui numite, nu cu boiler încorporat.

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

      Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

     • Da , mersi si scuze. Dar dupa ce am scris m.am uitat si am vazut ca varianta mea nu era de la arie. Am mai uitat si eu ..... :)).
      Mai o singura intrebare. Boiler.ul cum ai recomanda sa fie facut? ( pentru stratificare etc etc..)
      Mai "slim fit"
      Adica cu un diametru mai mare si mai mic in inaltime? Sau invers?
      Scuze de atatea intrebari dar vreau sa il fac pe ultimul de data asta.. :))
      Mersi!!! Numai bine..

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

      Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

     • Formă ideală boiler = sferă.
      Diametrul cam cât înălțimea.
      „Pătrățos”.
      Se dorește stratificare în cazul pufferelor. Explic cu alte ocazii.
      În boiler nu dorim stratificare.
      Dimpotrivă, cald tot volumul din boiler.

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

      Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Decat vana cu 3 cai termostatata, nu ar fi mai simplu de reglat temperatura din boiler la 39-42 grade și gata. Spui ca nu poti regla exact temperatura. Dar, o centrala pe gaz moderna ar trebui sa asigure o temperatura constanta in boiler. Nu? Asta mai ales daca e vorba de un boiler mai mare, 200 l, sa spunem. Sau, nu e igienic sa stea apa in boiler la o temperatura asa scazuta?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Diseara pun un articol pe tema asta.
   În boilerul cu serpentina e stratificata temperatura. La CT cu B încorporat recomand Vaillant ecoTEC plus 306/5-5, sau Ariston Clas B.
   Boiler mare = investitie, spatiu, pierderi energie mari. Iau de 200 litri? Stiu ca cei 100 litri de jos sunt reci.
   Boiler mic + serpentina puternica + vana amestec = optim: confort, investitie, exploatare. Ce sa spun de bateriile termostatate cu 200+ euro/bucata.
   Am doar o vana: anti-oparire (copii mai ales), temperatura perfecta catre toti consumatorii casei.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Povesti fara carasi, dar cu apa calda.
  La centrale, instantu bate boileru. Aritmetica. Clar.
  Dar viata bate filmul si, din cate am vazut eu pe net, pe la centrale cu instant mai apare fenomenul numit dus scotian involuntar. și nu e chiar asa rar.
  Nervi, certuri, service, curatari chimice, senzori, dedurizatoare și poate iarasi nervi.
  Probabil ESBE, chiar daca nu ar rezolva problema, ar diminua din efecte :)
  In mod normal, chestia asta nu ar trebui sa se intample. Dar, asa e pe la noi. Lucrurile nu sunt facute cum trebuie si/sau dupa un timp nu mai merg cum trebuie și atunci ai parte de una calda, alta rece. Banuiesc ca asa e mai mult prin sud, unde apa e dura și omu are oarece retineri in da da inca 3000+ lei pt un dedurizator. Mai ales ca pe astia cu boilere nu prea i-am vazut sa se planga pe forumuri de fenomen (cu tot cu stratificare). De obicei, la cei cu boilere apare doar ... uuck! Curge apa pe la serpentin. Trebuie sa iau altul. Destul de rar.
  De aici ma gandesc ca totusi un boiler face lucrurile mai tolerante. Sau, cei care au setup cu boiler se impaca mai usor cu soarta.
  Nu va imaginati ca o concluzie trasa, dupa ce am frunzarit 3 forumuri, e folosita drept argument suprem.
  Intreb și eu. Trebuie neaparat boiler de 2000+ lei? și nu ma refer la alea de juma de tona. La baietii de fac centrale, unu de 100l costa atat. Nu le contest calitatile.
  Totusi, boiler 80-100l pe la 6-700 lei, suprafata serpentina 0.6 m2, pierderi de ~1KW pe zi(10 lei pe luna sa mentii apa calda) e rau?
  Daca da, de ce?

  Ma gandeam la la un setup de buget restrans Genus One System 24 + boiler de genul Eldomed Neptun Kombi 100L.
  E ok? 3 persoane. Unul mai are ceva pana la adolescenta, dar tot juma de ora sta la dus.
  Pe forum citite și pe nesocotite, mie imi pare ca da, insa tot mie, imi lipseste total și experienta cat și feedbacku.
  Daca aveti timp și rabdare.
  Multumesc

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Duritatea apei difera de la oras la oras, nu Ardeal versus Moldova versus Tara Romaneasca.
   Orice oras are buletinul expus pe net. Google: „buletin apa Medgidia”.
   Duritatea de cca 15 G, grade germane, e super ok. Peste 25..30G = statie dedurizare, nu polifosfat și chestii de forumuri.
   Depunerile de calcar au loc accentuat la temperaturi mai mari, 50+ C. Pot regla ACM pe 42 C.
   O curatare de schimbator 200 lei? Cam 150 lei. 700 lei boiler + materiale + om = 1000 lei (expansiunea n-am pus-o) = 5+ curatari in 10 ani. Banii nu jos-ochii la usa. Masinilor le schimbam uleiul? O masina de spalat vase = 900+ lei.
   Boiler = suprapunere 2 dusuri, fara limitator de debit, in aceleasi 15 minute/12..14 ore din zi lumina.
   Simultan: 1 masina spalat vase + umplere 1 vana + 1 dus = CT acm instantaneu fara pb.
   Familia se muta. Apa calda va fi folosita la fel.

   1. Nu calcarul dicteaza ceea ce sa alegeti: B vs CT inst.
   2. Boilerul amintit, 100 l, 21 kW = ok. De verificat presiune apa rece. Pmax B = 6 bari. Obligatoriu vas expansiune sanitar, daca se pune clapeta sens. Obligatoriu reductor presiune daca Par 6+ bari.
   3. Esbe se impune boilerului, nu unei CT inst. Cu atat mai putin unui Genus. Heh!
   4. De ce insist pe modulare? O CT Pmin 10+ kW, c-un debit acm foarte mic, cerut de om = spalat scotian (chiuveta/bideu/dus).
   5. Esbe-le se vede ca lipseste pensiunilor, hotelurilor mai ieftinache. Stai 10 minute sa reglezi apa. Dupa care, 3 minute faci dus, 3 minute stergi oglinda ca nu te vezi.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Chestia cu aria unde apa e dura era o exagerare. O sa incerc sa nu mai folosesc figuri de stil.
    As vrea sa trec peste punctul 1. Explic:
    Intentia mea e sa fac un sistem mai rezistent pana imi permit alte lucrari și achizitii (foraj ca la carte și dedurizator). Centrala, functionand in circuit inchis, nu va fi afectata de calitatea apei.
    Banuiesc ca instantul nu merge pus pe circuitul inchis al unui boiler cu serpentina?
    In cazul meu 22 grade nemtesti, duritatea. Alimentare din put. Asa ca eu voi seta presiunea. Intentionez sa bag max 3 bari. Ma rog, trebuie sa vorbesc și cu ceva specialist, sa vad cum dimensionez vasul cu membrana pt a evita fluctiatiile mari de presiune și in acelasi timp presiune mica, dar suficieta pt functionerea diverselor masini de spalat.
    De ce as pune supapa de sens? Intuiesc ce face, dar nu vad impact major.

    As mai vrea sa fac o optimizare de spatiu. Mut boilerul cu serpentina mai departe de centrala. Tot vertical, sub o scara, la 5 m de centrala.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • Nicio problema cu exagerarea. E ok ;)
     Da. Incalzire sistem inchis, recirculat la nesfarsit.
     Schimbatorul pentru acm, are pe secundar apa rece proaspata. Aici pot fi depunerile.
     Prin site gasiti CT combi + boiler adaugat.
     Daca adancime put sub 8 metri, recomand Grunfos Scala = hidrofor mic, silentios, fluctuatii zero ca merge madulant.
     Pompa submersibila, de put adanc = variator de turatie.
     Vasul de expansiune este pentru porniri-opriri, nu pentru ameliorare fluctuatii.
     Fluctuatii = presiune pornire vs presiune oprire. 2,0 versus 2,5 bari. Vas expansiune mic, sunet mult.
     Presiunea de utilizare a consumatorilor menajeri este undeva la 2..3 mCA = 0,3 bari.
     Nu supapa de sens = nu necesita vas expansiune sanitar pentru boiler/instalatie acm. Insa, pe hidrofoare/p. submersibile cam sunt acele supape de sens.
     In Proiectare suport este un calcul pentru vasul de expansiune sanitar.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Povesti fara carasi, dar cu apa calda.
  La centrale, instantu bate boileru. Aritmetica. Clar.
  Dar viata bate filmul si, din cate am vazut eu pe net, pe la centrale cu instant mai apare fenomenul numit dus scotian involuntar. și nu e chiar asa rar.
  Nervi, certuri, service, curatari chimice, senzori, dedurizatoare și poate iarasi nervi.
  Probabil ESBE, chiar daca nu ar rezolva problema, ar diminua din efecte :)
  In mod normal, chestia asta nu ar trebui sa se intample. Dar, asa e pe la noi. Lucrurile nu sunt facute cum trebuie si/sau dupa un timp nu mai merg cum trebuie și atunci ai parte de una calda, alta rece. Banuiesc ca asa e mai mult prin sud, unde apa e dura și omu are oarece retineri in da da inca 3000+ lei pt un dedurizator. Mai ales ca pe astia cu boilere nu prea i-am vazut sa se planga pe forumuri de fenomen (cu tot cu stratificare). De obicei, la cei cu boilere apare doar ... uuck! Curge apa pe la serpentin. Trebuie sa iau altul. Destul de rar.
  De aici ma gandesc ca totusi un boiler face lucrurile mai tolerante. Sau, cei care au setup cu boiler se impaca mai usor cu soarta.
  Nu va imaginati ca o concluzie trasa, dupa ce am frunzarit 3 forumuri, e folosita drept argument suprem.
  Intreb și eu. Trebuie neaparat boiler de 2000+ lei? și nu ma refer la alea de juma de tona. La baietii de fac centrale, unu de 100l costa atat. Nu le contest calitatile.
  Totusi, boiler 80-100l pe la 6-700 lei, suprafata serpentina 0.6 m2, pierderi de ~1KW pe zi(10 lei pe luna sa mentii apa calda) e rau?
  Daca da, de ce?

  Ma gandeam la la un setup de buget restrans Genus One System 24 + boiler de genul Eldomed Neptun Kombi 100L.
  E ok? 3 persoane. Unul mai are ceva pana la adolescenta, dar tot juma de ora sta la dus.
  Pe forum citite și pe nesocotite, mie imi pare ca da, insa tot mie, imi lipseste total și experienta cat și feedbacku.
  Daca aveti timp și rabdare.
  Multumesc

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Duritatea apei difera de la oras la oras, nu Ardeal versus Moldova versus Tara Romaneasca.
   Orice oras are buletinul expus pe net. Google: "buletin apa Medgidia".
   Duritatea de cca 15 G, grade germane, e super ok. Peste 25..30G = statie dedurizare, nu polifosfat și chestii de forumuri.
   Depunerile de calcar au loc accentuat la temperaturi mai mari, 50+ C. Pot regla ACM pe 42 C.
   O curatare de schimbator 200 lei? Cam 150 lei. 700 lei boiler + materiale + om = 1000 lei (expansiunea n-am pus-o) = 5+ curatari in 10 ani. Banii nu jos-ochii la usa. Masinilor le schimbam uleiul? O masina de spalat vase = 900+ lei.
   Boiler = suprapunere 2 dusuri, fara limitator de debit, in aceleasi 15 minute/12..14 ore din zi lumina.
   Simultan: 1 masina spalat vase + umplere 1 vana + 1 dus = CT acm instantaneu fara pb.
   Familia se muta. Apa calda va fi folosita la fel.

   1. Nu calcarul dicteaza ceea ce sa alegeti: B vs CT inst.
   2. Boilerul amintit, 100 l, 21 kW = ok. De verificat presiune apa rece. Pmax B = 6 bari. Obligatoriu vas expansiune sanitar, daca se pune clapeta sens. Obligatoriu reductor presiune daca Par 6+ bari.
   3. Esbe se impune boilerului, nu unei CT inst. Cu atat mai putin unui Genus. Heh!
   4. De ce insist pe modulare? O CT Pmin 10+ kW, c-un debit acm foarte mic, cerut de om = spalat scotian (chiuveta/bideu/dus).
   5. Esbe-le se vede ca lipseste pensiunilor, hotelurilor mai ieftinache. Stai 10 minute sa reglezi apa. Dupa care, 3 minute faci dus, 3 minute stergi oglinda ca nu te vezi.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Chestia cu aria unde apa e dura era o exagerare. O sa incerc sa nu mai folosesc figuri de stil.
    As vrea sa trec peste punctul 1. Explic:
    Intentia mea e sa fac un sistem mai rezistent pana imi permit alte lucrari și achizitii (foraj ca la carte și dedurizator). Centrala, functionand in circuit inchis, nu va fi afectata de calitatea apei.
    Banuiesc ca instantul nu merge pus pe circuitul inchis al unui boiler cu serpentina?
    In cazul meu 22 grade nemtesti, duritatea. Alimentare din put. Asa ca eu voi seta presiunea. Intentionez sa bag max 3 bari. Ma rog, trebuie sa vorbesc și cu ceva specialist, sa vad cum dimensionez vasul cu membrana pt a evita fluctiatiile mari de presiune și in acelasi timp presiune mica, dar suficieta pt functionerea diverselor masini de spalat.
    De ce as pune supapa de sens? Intuiesc ce face, dar nu vad impact major.

    As mai vrea sa fac o optimizare de spatiu. Mut boilerul cu serpentina mai departe de centrala. Tot vertical, sub o scara, la 5 m de centrala.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Decat vana cu 3 cai termostatata, nu ar fi mai simplu de reglat temperatura din boiler la 39-42 grade și gata. Spui ca nu poti regla exact temperatura. Dar, o centrala pe gaz moderna ar trebui sa asigure o temperatura constanta in boiler. Nu? Asta mai ales daca e vorba de un boiler mai mare, 200 l, sa spunem. Sau, nu e igienic sa stea apa in boiler la o temperatura asa scazuta?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Diseara pun un articol pe tema asta.
   În boilerul cu serpentina e stratificata temperatura. La CT cu B încorporat recomand Vaillant ecoTEC plus 306/5-5, sau Ariston Clas B.
   Boiler mare = investitie, spatiu, pierderi energie mari. Iau de 200 litri? Stiu ca cei 100 litri de jos sunt reci.
   Boiler mic + serpentina puternica + vana amestec = optim: confort, investitie, exploatare. Ce sa spun de bateriile termostatate cu 200+ euro/bucata.
   Am doar o vana: anti-oparire (copii mai ales), temperatura perfecta catre toti consumatorii casei.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

Groaznic! Și-n acest sait: cookies. Zbârrr?