Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Preț PdC-boiler   Preț PdC Hyundai
 1. Centrale
 2. Cum fac economie la gaz ...

Cum fac economie la gaz ° încălzire

Pompă de căldură cu panouri voltaice  
 
Pas 10cm/tot+GPA+9 senzori, ce caută omu'?  
 
Asistență sibotherm = multe-multe-răspunsuri  
 
Bonus 1k € acordat în Grup pompare nuuu  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.


Spre bucuria noastră niciun client (centrală gaz, pompă de căldură aer-apă) nu ne-a sunat acum 2022, după marile scumpiri ale energiei 🔥gaz, ⚡curent:

 • Economie căldură casă?
 • Economie gaz centrală termică?
 • Economie centrală condensare?
 • Economie pompă de căldură aer-apă?
 • Când consumă centrala mai mult gaz?
 • De ce consumă centrala mult gaz?
 • Centrală gaz consum mic?
 • Metode de economisire a energiei termice?
 • Optimizare funcționare centrală termică?
 • Dacă închid un calorifer consum mai puțin?

Pentru persoanele care suferă de frig, guvernul va deschide o linie fierbinte unde poți să vorbești cu cineva care stă la căldură.

¯\(°_o)/¯

 Economie instalații existente

Site-ul e prea stufos, mulți n-au timp (răbdare) să citească articolele lungi. Încerc un articol mai scurt, hmm, despre cum fac economie și, culmea, am confort termic mai bun. Vorbim de instalații existente, ce poate face omul în exact acest moment, după scumpiri kWh, fără nicio investiție (calorifere sau încălzire în pardoseală).

 Economie căldură pe net

Mă doare bila ce sfaturi super-utile găsesc pe internet. N-are sens să mă stresez cu:

 • Folosesc termostat de ambianță? Iep, mersi, nici n-am auzit că există.
 • Folosesc un termostat inteligent? Că ăla pune polistiren pe casă.
 • Dau căldura mai încet? Da, rămâneam la termoficare, se dă pe încet automat.
 • Iau cea-mai-cea CT gaz sau PdC aer-apă? Mă dau banii afară, tocmai acum.
 • Unde montez caloriferul? Păi, m-apuc acum să mut calorifere?
 • Nu acopăr caloriferul? Sigur, o cârpă pusă pe el consumă vreun kW. Dimpotrivă, caloriferul va degaja putere mai mică, consum mai puțin, dar, probabil, e mai frig în cameră.
 • Pun folie de aluminiu în spatele caloriferului? Un convector, calorifer de tablă de-2-lei dă căldură prin aer cald peste 95%. Un radiator (din țevi, din fontă, port-prosop) radiază. De-aia pun caloriferul sub geam, perete exterior, să elimin efectul enervant de radiație rece spre elementele de construcție reci.
 • Izolez casa? Da, chiar nu știam ce face prin ianuarie.
 • Verific instalația? De ce s-o verific, de euro, de pureci?
 • Apelez la mijloace proprii de încălzire? Adică, la flotări?
 • În fine, multe alte sfaturi utile-eee.

 Economie cu termostatele

Ce rost are un termostat? Să nu meargă centrala aia nervoasă maxim, termostatul îi dă stop. Ce rost are adaptarea meteo? Calmează centrala să nu mai meargă turată maxim, ci calmă, liniștită și potrivit cu frigul de afară, continuu 24/7.

Scopul termostatelor
IncPard sau calo’
e

menținere-eee,

nu ridicare repede-repede
de la 20 la 22°C.

¯\(°_o)/¯
Să fie constant 22±0,1..0,2°C,

nu
ba sub 21,5, ba peste 22,5°C.

Nu intru în OpenTherm, modulante și alte avioane. Dar, observ că lumea folosește termostatele total (nu puțin) greșit.

Atenție maximă! Termostatele au 2 temperaturi de bază: de confort și de economic. Mai există de vacanță, party etc.

Temperatura de confort = simplu de înțeles = cât vreau în casă.

Temperatura de economic? Aici e problema greu de înțeles. Ce-i cu ea?

Trebuie să facem diferența dintre

temperatura de economic

și

oprit centrala.


De economic = menținere-eee 🌡️ mai jos.

 Temperatura de economic

Să spunem: temperatura de confort = 22°C. Familia merge de acasă, se întoarce la ora 3 după masă. Verific cât scade: opresc centrala când plec, văd pe cât a scăzut temperatura în 🏡 la întoarcere.

 • scăzut pe 16°, de economic = 19,0°
 • scăzut pe 20°, de economic = 21,0°
 • scăzut pe 21°, de economic = 21,5°

Nu sunt valorile ideale la jumate, dar vreau să arăt că temperatura de economic trebuie să însemne menținere-eee, nu oprire. Că, degeaba pun termostatul pe 16°, iar în casă la întoarcere văd pe termostat 20,8°C = e ca și cum aș fi scos centrala din priză.

Pentru încălzire în pardoseală în șapă, mai degrabă optim e temperatură de confort 24/7, indiferent că e ger, toamnă, primăvară.

 Temperatura de week-end

Ok, pleacă familia mai mult decât orele de școală, serviciu, pleacă un week-end la schi. Știu cam cât pierd pe zi, înmulțesc cu 2 zile, pun temperatura de week-end la jumatea diferenței = menținere. Sunt mai atent dacă e IncPard, s-ar putea să pierd numai 1,2°C.

 Temperatura de vacanță

La fel, de vacanță = menținere. Nu las casa pe 10°C, iar la întoarcere sunt de fapt 13,7°, consum o săptămână pe maxim, rabd frig și plătesc dublu. Nu știu să spun o temperatură de vacanță. Fiecare cam știe cât pierde casa în 7 zile; de vacanță = cca jumate din diferență. Sunt mai atent dacă e IncPard, probabil, casa se răcește de la 22° la 19,3° în acest răstimp lung.

 Calorifer închis

Același lucru cu temperatura de economic. Dacă închid un calorifer fac economie, da. Problema e = cât consum când regenerez căldura în acea încăpere. Un cap termostatic îl setez la fel: temperaturi de confort și de economic apropiate, nu 24° și 12° în aceeași zi. Pot închide și o buclă de IncPard pentru o perioadă lungă (lună), nu pentru juma de zi.

 Economie cu °C în țevi

Temperatura apei din calorifere sau încălzire în pardoseală (IncPard) nu trebuie să fie fierbinte-eee, nu 60..75°C/calorifere, nu 40..50°C/IncPard

Temperatură joasă = COP mare pompă de căldură = eficiență (condensare mare) CT gaz.

Temperatura joasa = best confort, facturi, durata de viata
Încercăm să impunem cea mai joasă temperatură cu asigurarea confortului dorit. Fără senzor exterior, reglăm din mânuță.

Cât familia e acasă, scopul nu e să ridic repede-repede temperatura de la 20 la 22°C, ci să o mențin exact 22°.

Asta e greșeala maximă pe care o face toată lumea, mai ales cei cu IncPard, vor repede-repede acea ridicare. De ce? Habar n-am.

Da, cu temperatura cea mai mică în instalație, reîncălzirea e exagerat de lentă, dar e singurul ok pentru menținere. Știu că trebuie să setez pe confort cu 1/2..1 oră mai devreme să ajung acasă. Asta face un termostat learning: învață și știe cu cât timp înainte să refacă căldura de confort, știe când deja (familia încă acasă, pe picior de plecare) poate trece la economic. Vede temperatura exterioară pe net, deci nu se încurcă dacă e ger sau primăvară. Folosit cu cap, un termostat learning on/off poate aduce economii serioase. Mai complicat, termostatul learning poate fi modulant (nu on/off), OpenTherm.

Știu că pare anapoda, însă, într-un week-end când sunteți acasă, vreți oricum 22°C constant = menținere, încercați 60..50..40..35° pentru calorifere. Pentru IncPard și mai jos, spre 30..25..24°, da, chiar iarna. Nasol pentru cei cu grupuri de amestec, nu se poate controla temperatura modulant și cât-vreau. Cred, multora vi se pare aiurea această sugestie: jos cu grupul de pompare amestec.

Grup pompare amestec dat jos
Grup pompare amestec dat jos.

Da, știu, bani aruncați. Pentru eficiență = date jos. Folosim: niplu redus 1×3/4”, olandez alamă 3/4” cu piulița de 1”, racord inox 3/4”, cca 150 lei, nov. 2021.
Da, unii au (și) butelie de amestec. Problema hidraulică = niciun control pe debitele care intră și ies, implicit pe temperaturi. Trebuie să știi ceva hidraulică să poți controla din obturare robineți. Eu însumi am emoții, marele expert.

Adaptare meteo = temperatura din instalație variază tot timpul; nu temperatura din casă, că asta° rămâne constantă. Scopul e = cea mai mică temperatură posibilă cu asigurarea confortului = ciudat, și cel mai bun confort, și facturile cele mai mici.

Cele mai bune centrale termice pe gaz. Confort = ba prea frig, ba prea cald?
Nuuu ba prea frig, ba prea cald!
Menținere-eee = confort și, ciudat, facturi mici.

 Echilibrare hidraulică

Mda, știu că toată lumea crede că va cumpăra Evo Home, Smart Home, Novak Đoković Home (orice automatizare cu Home la sfârșit) le rezolvă din iPhone confortul termic și factura. Îhî, ok.

Nici nu vă închipuiți voi cât confort și câtă economie poate aduce echilibrarea hidraulică făcută cu 🖐️mâna✋.

 Geamuri deschise larg&scurt

Deschise larg-larg câteva minute, 5..10, de câte ori considerați necesar. De ce timp scurt? Aerul rece răcește corpurile solide prin convecție (aer-solid), masa lui este mică versus cea a pereților, mobilei, rezultă că are nevoie de timp ca să le răcească. Geam deschis scurt = podeaua, pereții, mobila nu apucă să fie răcite de aerul rece pătruns.

 Draperii în spatele caloriferelor

Pare aiurea, știu. Dar, atenție, caloriferele fac aer cald, de la el se încălzește interiorul prin convecție. Dacă aerul pleacă pe geam, sau devine instantaneu rece, nu mai apucă să încălzească corpurile solide din interior. Aerul interior poate fi cald, ok, însă corpurile reci din casă ne dau disconfort termic (radie rece). Nu e cazul încălzirii în pardoseală, da.

 Economie cu acm 🚿

Există baterii economice, sau limitatoare de debit.

Limitator de debit 4 6 9 litri
Limitator de debit, 3 posibilități: verde 4 litri/minut, albastru 6 l/min, galben 9 l/min. Roșu = bateria la liber. 4 litri/minut = cam 2..3 dușuri simultane. Cada fără limitator (o umpleți rapid în 10′).

Robinet colțar chiuvetă-ăăă bucătărie

N-am nevoie de 16 l/min să spăl un măr. Nu trebuie să stropesc un sfert de bucătărie că, vai-de-mine-harnicu’, spăl 2 oale. Să nu uităm de mașinile de spălat oale!

distribuitor-apa-robinet-coltar
Robinet colțar, 2 roluri: a) închidere și b) reglare debit.
Bateriile de spălător au cele mai mari debite. De multe ori bucătăria e cea mai apropiată de camera termică.
Cum reglez? Deschid bateria la maxim pe acm, încep să închid, ating debitul dorit = mă opresc.

 Concluzie covid-19

În perioada asta, oricum, stăm mai mult acasă. Așa că, fără teamă că faceți peșteră în casă, puteți încerca menținere-eee = constant 22°:

Pentru cei neconvinși, puteți încerca menținere (funcționare continuă CT) doar o zi, două, cu citirea contorului. Cu siguranță, consumul va fi mai mic versus oprire-pornire-oprire-pornire. O centrală modernă de 2 kW putere minimă ar trebui să funcționeze continuu, nu 10 minute on, 10′ off = ca și cum CT ar fi 12h on, 12h off = ca pe vremea lui Ceaușescu, ca pensionarii care scot centralele din priză.

Sunt convins că sună aiurea, dar, fără vreo investiție, cu respectarea celor de mai sus, factura poate fi cu 25..30..peste-chiar-50%, depinde de sistem, clădire. Ca laudă, am reușit face din 2.400 lei/lună în 8..900 lei/lună (CT gaz fără investiții, PdC cu modificări în camera tehnică).

Cu o investiție mică-mică, draperii termoizolante și jaluzele verticale izolate termic (scump) se pot face iarăși economii incredibil de mari. Geamurile din Rămânia pierd peste dublu față de pereți + acoperiș + podea. Mai multe în Izolații termice.

Prin site, cu siguranță veți găsi alte info utile despre confort, economii, viață lungă instalație, poluare minimă. Pentru cei care construiesc 🏡 nouă: instalații în casă – asistență.


🤞 lei kWh/lună

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

14 comentarii la „Cum fac economie la gaz ° încălzire”

 1. Vă salut!
  Pentru 140 mp de incalzire in pardoseala si 2 distribuitoare cu 11 , respectiv 9 circuite (deci în total 20 circuite) cu lungimi intre 65 și 75 ml de teava de 17 credeti ca se descurcă singura pompa centralei? Acum am debite de 2,5, chiar 3 l.
  Din cartea tehnica a centralei debitul maxim este de 988 l/ora, deci 16,5 l/min. Nu cred eu ca functioneaza ea 24/7 la debit maxim, insa daca ar fi asa as avea probabil 0,7 l/min la circuitele de la parter (11) și 0,9 l/min la circuitele de la etaj. Credeti ca ar fi suficient pt ridicarea si menținerea temperaturii? Izolatia e mediocra (1 cm polistiren pt pereti, 15 cm celuloza in pod și sub sapa 3 cm extrudat +placa cu nuturi)

  Răspunde
  • Cred că e vorba de 10 cm EPS pe pereți.
   Da, pompa se va descurca. Atenție! De multă energie e nevoie la ridicare temperatură. Apoi, în regim constant, consumul e de câteva ori mai mic.
   Atenție iar, acum o pompă de recirculare de 50 W = cca 50 lei/lună. 2 pompe = 100 lei doar să învârtă apa + gazul consumat non-eficient = opriri-porniri-opriri-porniri degeaba = nici confortul optim, nici facturile mici.

   Răspunde
 2. De la 10 la 22 se incalzeste in 2-3 zile. E adevarat, acele 2-3 zile centrala merge continuu. Ca si consum, ies mult mai bine daca o las pe 10 grade si o pornesc din telefon cu 3 zile inainte decat daca o tin la 16 grade constant pe perioada vacantei.
  Rugaminte: detaliaza cum ai reusit sa reduci consumul la casa aceea de la 2.400 la 800 lei, cred ca ar fi util pentru multi. Mersi!

  Răspunde
  • Deci, scoți centrala din priză = 10°C, însă timp de 4 zile, apoi, pornești CT cu 3 zile înainte să ajungi acasă? Nu dau sfaturi în domeniul fotbalului, însă pe termice cred că știu câte ceva. Mi se pare o exploatare foarte aiurea. De-a lungul timpului, am convins cu greu foarte mulți seniori (pensionari) să nu mai oprească centrala aia. Evident că fiecare exploatează instalația-i după cum consideră.

   Detaliere de la 2400 la 800 lei/lună, simplu:
   CT gaz, 300 m² – dat grupurile de amestec jos, echilibrare hidraulică perfectă, adaptare meteo optimă = cea mai joasă temperatură posibilă, funcționare 24/7 la temp. de confort;
   PdC aer-apă Mitsubishi, 180 m² – idem mai sus + eliminat puffer de o tonă.

   Răspunde
 3. Salut! Spui ca, la ip “casa se răcește de la 22° la 19,3°” în 7 zile pe timp de iarna? Asta poate e valabil la casele pasive (nici acolo nu sunt sigur). La mine, de exemplu, scade de la 22 la 10 C in 7 zile daca opresc caldura (si e o casa izolata acceptabil).

  Răspunde
  • Mersi de info.
   Ai decupat din context: Sunt mai atent dacă e IncPard, probabil, casa se răcește de la 22° la 19,3° în acest răstimp lung. Sezonul rece are 9 luni: septembrie-mai: temperatura medie Cluj-N. 7°. Contează izolația termică, dar și inerția termică. Eu încerc doar să întăresc ideea de a nu lăsa casa pe 10°.
   Ar însemna că tu, iarna, ar trebui să lași casa pe 16..17°C, temp. de vacanță. Însă nu și toamna, primăvara.
   Te rog, spune în cât timp o încălzești de la 10 la 22 și cât consumă CT. Mersi, iar.

   Răspunde