Știm ce face un distribuitor apa rece? Ce rost are pe lume vreun distribuitor apa 4 cai (fie 2 3 5 🐎) apă rece, caldă, din alamă, PPR? Ne trimite instalatorul să luăm distribuitor din Dedeman? Nu mai bine facem distribuție de apă rece și caldă 💍 inelară 😮? Folosim teuri. Și? Putem face recirculare apă caldă prin apa rece existentă? Ajută echilibrarea hidra’? În articol vorbim de confort muuult mai bun cu bani muuult mai puțini.
Distribuitor apă rece caldă, că ce?
Când face instalația cu mâna lui, omul are emoții că ar curge îmbinările din șapă și tencuială. Dacă plătim super-instalator!? Evident, racordurile „fără scule” sunt mult mai scumpe. Dar, zero manoperă.
\\(°◡°) Cei mai mulți avem două mâini stângi ¯\_¯\_(ツ). Cealaltă stângă, pardon.
Deși în apa rece sunt cele mai mari PRESIUNI, ±4 bari, orice doamnă poate cupla niște furtun-e prin grădină, fără nicio sculă, fără nicio facultate de instalații, fără niciun celebru instalator.
Distribuitor apă sau distribuție 💍 inelară?
Distribuție inelară apă rece și apă caldă menajeră = superb 🥇! Știm că rețelele stradale de apă au și hidranți? Legate în inel = defecțiune pe semicercul din dreapta ⇒ hidranții au apă prin semicercul din stânga.
ADAPTOR-POTCOAVĂ ÎN DISTRIBUȚIE INELARĂ
Ce se intampla daca inchid acumularea si pompa de recirculare merge? Daca as pune senzorul din boiler pe teava, nu ar putea fi un fel de recirculare a ACM? 🙂
Senzoul nu vede în boiler, că pe țeava de recirculare. Poate fi setat pe temperatură mai joasă, probabil.
Salutare din nou, am montat si eu pompa de recirculare care merge intr-un Ariston Genus One de 24kw. Problema pe care o am este urmatoarea: cat timp merge pompa de recirculare, centrala e in modul ACM si nu mai face incalzire. Daca incalzesc apa din circuit doar 1-2 minute, dupa 30 min apa se raceste.
Exista vreo solutie de a impaca si capra si varza, in afara de setarea a 15-20 de intervale orare dese? Din cate imi dau seama, nu am cum sa pun pompa pe circulare non-stop, pt ca centrala o sa ignore complet circuitul de incalzire al casei.
Poate fi pornită 1 dată pe oră. Probabil, între timp, mai folosește careva apă caldă.
La fel e și în cazul unei CT cu boiler. CT cuplează pe boiler, fără să folosească cineva apa caldă, doar că omul nu știe.
O solutie pe care am gasit-o este sa conectez pompa la o priza “smart”, comandata de pe telefon. Cu 1 min inainte sa faci dus pornesti pompa, apa e incalzita, centrala e “incalzita” si ea… te bagi sub dus . Ca timp, e acelasi lucru cu asteptatul sa vina apa calda, doar ca nu dai apa la rigola…
O priza smart de la TP-Link e 70 de lei, merge si cu iOS si cu Android.
Uau! Excelent! Thx. Priză smart.
Sfaturile tale mereu practice si clare sunt de mare folos pentru cine vrea sa optimizeze confortul si consumul. Bravo!
Am pus anul trecut recirculare la casa (4 bai). Am avut ceva modificari de facut, dar merita din plin. La mine pompa de recirculare porneste cand se trezeste primul (7 am) si se mai opreste cand se culca ultimul (1 am), deci merge continuu 18h/zi. Asta pentru ca programul nu e unul clar la utilizare acm si am inteles ca moartea pompei e data de porniri/opriri repetate. Consumul electric e f mic, dar nu imi dau seama cat gaz pierd asa (teava ppr 20). Mi se pare ca boilerul porneste cam des…Crezi ca ar fi mai indicat sa pun un senzor de temperatura? Pe scurt, poate consuma mult gaz/luna recircularea in sine daca merge asa multe ore/zi?
Există pierderi de energie, clar. Dar, mai puțin decât cea pierdută cu apa răcită. Nici nu se mai aruncă acea apă. Puteți verifica facturile de curent, gaz, apă.
Poate ajuta un senzor de temperatură. Sunt la Dedeman controlere cu senzori cca 120 lei.
Ok. Si daca pun un senzor, vor fi multe porniri/opriri pe zi. Nu “moare” mai repede pompa? (adica ce economisesc prin pierderea de caldura voi plati apoi pe o pompa noua, care nu e tocmai ieftina).
Heh! Alții se chinuie să pună automatizări de zeci de lei să oprească pompele din centralele termice. Însă, da, porniri-opriri (prea) multe = îmbătrânire mai rapidă. Chiar dacă merge 24/7, sau cu opriri, nu știu ca pompele să se strice foarte des. Poate fi modelul learning de la Grundfos Comfort PM AutoAdapt, dar cca 1.200 lei. O pompă Ferro = 290 lei.
Salutare,nu am recirculare inca,dar as putea s o fac,insa sunt putin cam sceptic in privinta rentabilitatii.se da urmatoarea situatie: coloana de apa intre cel mai indepartat consumator ( dus) si sursa,masurand 4l,coloana care in cazul recircularii,se raceste,energie risipita,4 l de apa racita,nu mai adaug consumul pompei,sa zicem ca e neglijabil,nu cumva se consuma mai multa energie in cazul recircularii,decat in folosirea standard?cred ca cel mai mult conteaza perioada in care se face recircularea,si cred ca decat in reprize scurte,cu prize programabile,senzori miscare,etc,mai degraba 18 ore pe zi,cred ca e mai ieftin sa mentii 18 ore si sa pierzi energia pentru 4 l de apa calda o singura data pe zi
PS : familie 4 membri,2 adulti si 2 copii
Interesant. Avem un client cu exact același mail. Și io prefer aici discuțiile. Probabil, utile și altora.
Bun. Orice chestie nouă, necunoscută, pare aiurea, fără rost. Măcar, observ că s-a mai domolit lumea cu panourile solare pt. acm. Mă omorau (încă mai ∃) cu solarele. Parcă ar fi energie căzută-n capul omului, fără să facă absolut nimic. Vor fi articole: solare acm și energie recirculare acm (bani gaz vara clienți de-ai nosștri).
Până nu are omul recirculare acm, nu apreciază acel confort. Dimineața, fără emoții, că ne cad degetele, ori dinții sub apă. Io vorbesc de CONFORT, abia apoi, interesant, de bani mai puțini, resurse mai puține.
1. ENERGIE ELECTRICĂ recirculare
Pornim o pompă de 7 W de 20 ori pe zi câte 5 min. Pot fi 2..3 min.
20 dăți * 5 min = 100 min, fie 120 min = 2 h.
Energie = 7 W * 2 h = 14 Wh = 0,014 kWh.
Pe lună = 0,014 * 30 zile = 0,42 kWh/lună.
Bani energie el. = 0,42 * 0,65 lei/kWh = 0,27 lei pe lună. Fie 1 leu.
Spunem, pompa merge 24/24. 3..7 W * 24 h * 30 zile = 5 kWh * 0,65 lei = 3,25 lei/lună.
2. ENERGIE GAZ recirculare (încălzire acm recirculată)
Cât pot pierde cu 20 m de țeavă spre casă de 22°, acm tur 45, retur 30..40°? Spunem 30 W.
Va fi un calcul clar. Estimez sub 30 W. Calculez și pt. țeavă izolată termic.
30 W * 24 h * 30 zile = 22 kWh * 0,160 lei/kWh = 3,45 lei/lună.
—–
TOTAL cu recirculare = cca 6 lei /lună, dacă nu 4 lei.
—–
3. APĂ PIERDUTĂ fără recirculare
Stăm 1/2 minute să vină acm caldă.
De 20 dăți, ori/zi – o familie cca 4 pers.
Debit baterie = 10 l/min.
10 min (20 dăți) * 10 l/min = 100 l/zi * 30 zile = 3 m³/lună.
Bani apă aruncată = 3 m³ * 8 lei = 24 lei/lună. Unele orașe au 10 lei/m³.
4. ENERGIE GAZ apă răcită, fără recirculare
Răcim 3000 litri.
24 kW = 10 l/min, aprox. acm 45°
3000 l : 10 l/min = 300 min : 60 = 5 ore. Fie 3 ore.
24 kW * 3 h = 72 kWh * 0,16 lei = 12 lei/lună.
—–
TOTAL fără recirculare = 35 lei/lună
—–
5. Ar mai fi energia electrică a pompei din centrală, 40..45 W. Timpul e mai lung pt. non-recirculare acm. S-o desconsiderăm.
—-
Dacă împărțim: 36 : 6 = aproape de 6 ori mai ieftin cu recircularea. Fie de 3 ori, hai că ‘or fi mai mult de 30 W pierduți la pct. 2!
Punem iarna, când șapa are vreo 30..30+° (înc. în pard.)? Nu pierd nici ăia 30 W.
—
Io aș recircula chiar prin apa rece în băi. Cine mai are bateria din baie pe rece în ziua de azi!?
Subscriu si eu 100% PENTRU recirculare ACM. Eu a trebuit sa fac modificari destul de neplacute ca sa pot pune recirculare (nu am avut initial, casa facuta de “dezvoltator”) si am avut parte de multe reprosuri din partea sotiei ca trebuie sa spargem peretii. DAR, acum, confortul chiar se simte si sotia imi multumeste zilnic (cateodata o mai opresc si atunci vine repede si intreaba de ce nu vine apa calda “instant”). La mine merge pompa de recirculare continuu de la 7am la 1 noaptea si consuma foarte putin curent (5Wh, Wilo Star Z), deci 2,7 kwh/luna (mai putin de 2 lei). Cat priveste consumul de gaz, nu am cum sa il cuantific, dar nu cred sa adauge mai mult de 0.5 mc/zi, valoare cat apa rece pe care as fi aruncat-o pana vine calda la robinet.
In concluzie, merita 100% recircularea!!!
Vara veți ști exact cât gaz consumați pentru acm. Și, probabil, gătit. Observ că renunță mulți la aragaz.
Salut! Ce parere ai de bateriile termostatate de dus?
Se justifica cu adevarat pentru confort?
Depinde de ce centrala ai. Eu am baterii termostatate, copiii erau mici de tot si am zis sa nu tot potrivesc. Avand centrala System cu boiler, au fost ok, cu toate ca am inteles ca la fel se poate pune ceva vana Esebe care regleaza temperatura in toata instalatia si cu 3-400 sute ai rezolvat, doar o baterie e dublu. Acuma ca am schimbat centrala cu ACM, am pus apa pe 42 grade si gata, apa calda la maxim si nu frige, e numai buna.
Da, si eu cred ca depinde mult de centrala. In cazul meu, la apartament nu mai simt nevoia de baterie termostatata de cand am montat centrala Ariston Alteas One. Temperatura ACM setata pe 43°C. Raportul de modulare 1:10 face diferenta. La orice manevra din robinetul dusului, temperatura apei se schimba foarte lin. Daca se deschide robinet pe ACM in alta parte, am senzatia ca la baie doar scade debitul, dar temperatura apei ramane placuta.
Funcționează bateriile cu termostat cu Niagara Advance cu acel boiler incorporat?
Funcționează cu orice centrală, boiler sau simplă acumulare (Niagara). Pot regla centrala pe 60° acm că spăl vase unsuroase. Fac duș cu 42° = reglare baterie termostatată. Trebuie să fiu atent la chiuvete și bideuri, să nu mă opăresc.
Aveti idee cum trebuie sa alegem bateriile de dus si palaria de dus pentru a avea presiune mare ?
Bateriile si palaria de dus trebuie sa suporte un debit mai mare de 20 L/min ?
va multumesc
20 l/min și peste au, de obicei, bateriile de duș cu hidromasaj.
De la 7..8 l/min în sus = debit ok. Grohe.
Salutare, revin cu o nelamurire.
Pana aici am ascultat in totul de sfaturile de pe aici . Si apropo… am ramas sa iti scriu consumul la sfarsit de sezon, dar nu mai stiu la ce subiect am comentat atunci , nu am mai gasit comentariile. Referitor la consum . Intr.un an intreg, adica de toamna trecuta pana acum am 1300 mc gaz consumat . Foarte multumit si recunoscator pt ajutorul dat prin info.
Si acum nelamurirea mea. Vreau sa imi fac recircularea la acm deoarece cand am facut instalatia la baie am tinut cont si am adus o teava de la ultimul consumator. Acum problema e , la pompa aia de la grundfoss care apare in articol vada ca inaltimea de pompare e de 1.2 m
Stiu ca ziceai pe undeva ca nu cont inaltimile deoarece apa calda merge in sus pe termosifon la incalzire. Dar la apa calda tot asa stau lucrurile?
Eu tre sa o pun la subsol si am si mansarda. Un sfat , o recomandare, chiar un link daca nu cer prea mult , cu una ce ar merge. Am vazut una de la ferro care nu ar fi nush la ce pret , dar tot inaltimea e bai….
Mersi de info cu consumul.
Nu contează mărimea pompei de recirculare acm.
Mai mică = timp mai lung să facă apa o tură.
Mare mare = timp scurt.
Pompe de recirculare acm:
Grundfos Comfort 4,5..7 W
Wilo-Star-Z 5 W
Ferro C.W.U., e cam mare: 28 W. Deci, să iei o priză cu programare orară.
—
Dar, poate fi orice pompă (de la încălzire de ex.).
Poate, a rămas de la vreo instalație. Cu succes se poate folosi. Dar, cu acea priză programabilă.
O pornești doar 2 minute dimineața și câteva porniri seara.
Pai daca e ok ca si inaltime as pune.o pe cea autoadaptabila de la grundfos. Am vazut ca e undeva la 1000 lei. Numai ca imi era frica de inaltimea de pompare. Si de asta am zis sa nu ma risc sa dau mult si sa nu mearga.
Referitor la partea cu consumul, am vorbit cu unu, altu.. si m-am mai contrazis pe tema asta cu senzor si sa mearga centrala continuu. Iar acum cand le.am aratat consumul la casa 9×11 p+m 24grade (pe termostat ,nu pareri) si 1300mc gaz. Raspunsul celor mai multi :” pai da dar casa ta e pe soare”
Dar eu zic : ba da tot pe soare a fost si pana acum, anii trecuti si am consumat mai mult…
Si pe langa consum , egal ca e toamna ,iarna,primavara . Pardoseala are o temperatura placuta, niciodata prea cald sau prea rece.
Numai bine
O instalație de încălzire (sau recirculare acm) este un cerc închis. Pompa nu trebuie să ridice apa ca un hidrofor pentru o baterie de duș la etaj 3 (instalație deschisă, dă în atmosferă, în aer). Doar recirculă în acel cerc închis. În plus, cu cât mai înalt cercul, cu atât mai ușor pentru pompă = termosifonul de care vorbeam.
O casă are 4 laturi. Ce tare! A ta cu toate laturile la soare? Hehe! România are vreo 2,5 ore de soare prin ianuarie, oricum. E soare în ianuarie, stăm în slip?
Bun. Mă bucur c-au fost de folos informațiile de pe site.
Daniel, ce suprafata utila incalzesti? inainte tot pe gaz ai fost? ce consum?