| Renovat de o lună

Temperatură joasă, senzor extern + intern. Confort, economie, viață: maxime.

Eminescu: Bogdan

Clădirile & instalațiile nu durează cât podoabele dacice. Au o durată de viață. Trebuie reabilitate. Distribuitorul, cuprul, țevile super-scumpe și branduite nu salvează instalațiile. Nu le prelungesc durata de viață. O prelungim cu: temperaturi și presiuni mici; conținut mic de oxigen @ metale. La instalațiile de încălzire SALVATORUL este – curios, interesant, greu de crezut – senzor extern de temperatură. Sau, faci tu pe senzorul: umbli la temperatura apei din butoanele centralei, pe care-ai dat o avere.

Temperatură joasă = best confort, facturi, durată de viață

Pui butonu’ între 0 și 1. Dacă frig, urci pe 1. Tot frig? Urci pe 2. Etc. Depinde de temperatura exterioară, izolația, mărimea casei etc.

Știi ce înseamna Feels like, Resimțit ca, la meteo?

Temperatura aerului = 0°C. Temperatura corpurilor solide = -5°C. Uită-te la “feels-like” când te-mbraci! Ești corp solid, chiar de nu MAI mergi la sală 🙂


Articolul trebuie citit împreună cu Puterea minimă, raportul de modulare = viitor

O mică paranteză. Ca să vezi unde-i tehnologia asta. Un client mi-a recomandat să citesc despre cap termostatic inteligent Fibaro.

Cap termostatic inteligent Fibaro
Cap termostatic inteligent Fibaro cu senzor

Temperatură joasă, presiune joasă instalații încălzire, apă rece și caldă menajeră. Durată de viață.

Durata de viață a țevilor și fitingurilor/îmbinărilor scade FOARTE mult cu creșterea presiunii și a temperaturii. Vezi articolul: Cele mai bune țevi. Fan cupru?!

Instalații de apă rece

Aici nu prea avem ce face cu temperatura. E mică, ok. La presiune umblăm, să nu avem “un milion” de bari pe DISTRIBUITOR 😉

Instalații de apă caldă menajeră

Vezi articolele din site despre acm! Spre consumatori se poate coborî de la 65°C la 42°C, sau chiar 40°C. La presiune, la fel, să nu fie peste 6 bari.

Instalații de încălzire

Mda… Ar trebui să te prinzi de ce sunt presiuni maxime JOASE: 2 bari la cazanele pe lemne, 3 bari la CT gaz și pompe căldură. Că la lemne dă Domnu’ temperaturi și peste 100°C. La 2 bari apa fierbe la cca 120°C. Mai mult nu urcă, că fizică. La gaz sunt temperaturi de 70-80°C. Nu e chiar așa stres cu temperatura. Ne lasă pe 3 bari.

Pont! Presiune minimă în instalație = există apă în cazan. Nu există pericolul de supra-încălzire schimbător. Nu există pericolul de aer cu oxigen, să atace metalele. Dacă ai plastic în CT&instalație = mai ok decât metalul. Ciudat?

1 bar = 10 mCA, metri coloană apă. Toți inginerii de service spun să umpli centrala la 1,5 bari. Ok. Dar, nu te stresa dacă ai doar 0,7 bari! Instalația functionează perfect și la presiunea asta. 0,7 bari = 7 mCA. Adică, dacă ai o casă S+P+2E = 3×4 = 12 metri, presiunea ta minimă trebuie să fie 1,3 bari. Trebuie să ai 1 mCA presiune peste cel mai înalt calorifer. Spre exemplu la Alteas pot seta presiunea minimă de siguranță la 0,2 bari: la apartament centrala e deasupra caloriferelor. Deci, 0,2 bari înseamnă că ai apă în instalație. M-am lungit. Dar, poți lăsa mai jos presiunea = + 1 metru față de inălțimea instalației tale!

Temperaturi mari + presiuni mari = instalații cu durată de viață MICĂ 🙁 Temperaturi și presiuni mici = viață luuungă, cât a distribuitorului 🙂

Cu dilatări, contractări, depuneri calcar etc. vezi articolul Instalații degeaba 2 🙁

Temperatură joasă instalații de încălzire. Agent termic ba prea cald, ba prea rece.

Că temperatura [& presiunea] înaltă e nașpa, ne-am lămurit. Bun! O CT e reglată de toooată lumea pe 70-75°C. Merge, stă, merge stă. Apă la 70°C, apă la 25°C, apă la 78°C, apă la 45°C. Instalațiilor nu le plac nici aceste fluctuații. DISTRIBUITORUL are un milion de conectori ce leagă țevile de el. Dilatare-contractare la greu. Cu timpul pleacă super-legătura. La fel la teuri, adaptori etc.-fiting. Vezi cum scade și urcă temperatura agentului termic. Al 2-lea grafic, boiler flow!

Temperatură joasă. CONFORTUL TERMIC, cerut de la centrale cu pretenții de 2018.

Reglezi termostatul pe 22°C și nu vezi 23°C, sau 24°C pe el? M-aș îndoi. La 21,5°C repornește centrala. Vezi primul grafic, mai sus!

Exact așa ca și când: ba iei paltonu pe tine, ba-l dai jos. Ba ți-e prea cald – deși CT stă, ba “umpic” frig – înainte de momentul re-pornirii.

Prea cald, deși centrala e oprită:

Prea frig în momentul când repornește centrala:

OK. Spui: mai bine prea cald 🙂

Cum spun în alt articol. Clientul nostru N., cu încălzire-n pardoseală: “Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la duș, am doar 20°C. Mă disperă.”

Senzor extern de temperatură: ce face? Afară sunt -15°C = pufoaică. Afară 0°C = geacă. Afară +15°C pulover.

Temperatură joasă. CONFORTUL ACUSTIC

 • Centralele sună cel mai tare la pornire. Cu modulare bună + temperatură joasă = porniri/orpiri minime.
 • Nu sună țevile, nici caloriferele, că s-ar dilata-contracta chinuite de temperaturi mari^mici.

Temperatură joasă. De ce urcă temperatura de la 22°C la 24°C?

Simpluuu. Calculele se fac în ipotezele:

 • în casă: 22°C oricând, peste tot. 22+, de vrei.
 • afar’: -18°C, la Cluj.
 • caloriferele: temperatură tur/retur, 75/65°C¹, sau 45/35² la pardoseală. Cum vrea omu’: 70/55¹, ori 55/50² etc.

Afară sunt tot timpul -18°C? În septembrie, sau aprilie sunt +18°C, mușchii mei vrea’ +22°C în casă. Te oftici?

Senzorul de temperatură n-are decât să regleze temperatura agentului la 30/20°C = 25°C media. Avem pretenții de la el: 1,5 lei un NTC de 10 kOhmi. Mă rog, nu ești fan chiciuri: +/-100 lei cu cutie, manual, garanție etc.

Stai liniștit! Fizica: un corp de 25°C, caloriferul/podeaua, cedează caldură unui corp de 22°C. Tanana…

Temperatură joasă. Cum funcționeazaă un termostat on/off?

Spui: bine, mă, termostatul oprește centrala, oricum. Da. Dar, a băgat la greu apă cu 70°C = energie consumată.

Sau: păi, reglez termostatul pe 22°C cu oprire/pornire de +/-0,1°C. Buuun. Da’-ți va sunaaa centrala aia-n creier, că te branșezi la Termoficare.

Cum spuneam: nu te bucura că stă centrala! Aștepți “decât” să se risipească, odată 🙁 energia pe care DEJA a consumat-o. Că, la 70/60°C caloriferele au primit cu generozitate căldură, energie. O dau mai departe. Lent, ce-i drept, doar afară sunt +15°C. La încălzirea în pardoseală fenomenul este muuult mai accentuat. Vezi despre inerția termică instalații, inerție termică clădiri în Puterea minimă, raportul de modulare = viitor!

Temperatură joasă. Cum funcționează un termostat PWM?

Tehnologia avansează pe toate fronturile. Acum sunt ceva termostate PWM = pulse-width modulation. În general, folosite cu actuatoarele de pardoseală, sau robineții termostatați pe calorifere.

Pui termostatul pe 22°C. PWM-ul înainte să fie 22°C oprește actuatorul. Stă. Vede: crește, sau coboară temperatura-n cameră. De urcă, lasă actuatorul închis. De coboară, deschide actuatorul. Etc. Chipurile, fac și ceva echilibrare hidraulică.

Temperatură joasă, sau un termostat de tipul lui NEST a 3-a generație, de 250 euro?

Temperatură joasă Termostat Nest

Un articol despre Nest: EnergySeek.

Câta euro? Au făcut treabă bună băieții, oricum. E un termostat on/off. Dar, care e jmecheria?

Cum spun în Instalații degeaba 2 🙂 , mă enervează termostatele cu programare. De ce? Îți trebuie facultate să le programezi. Cam toți îl folosesc pe modul manual: plus & minus. La bancă, DA: vin exact la 9 fără 5, pleacă exact la 17 și 5. Recomand termostatele plus & minus. Așa este acest NEST. Doar că nu apeși, ci învârți.

Jmecheria termostatului Nest, care este fără programare orară. La diferite ore, manual, pui pe ce temperatură vrei. În loc să se zăpăcească, el ține minte cam la ce ore, cam ce temperaturi vrei. În plus, vede pe Facebook cât e de frig afară și estimează timpul cu cât înainte să pornească centrala ca tu, când ajungi acas’, să fie exact 22°C. Invers, la oprire. Un termostat normal îl programezi cu juma de oră înainte, c-ai observat cam cum se încălzește/răcește casa. Dar, juma de oră fix, indiferent că afară e mai frig, sau mai cald.

Pont: Există pompe pentru recirculare apă caldă menajeră care învață cam la ce ore din zi folosești apa caldă. Nerecomandată celor cu distribuitor 😉 La fel, boilere electrice.

Temperatură joasă. În sfârșit despre senzorul exterior de temperatură.

Din meniul centralei termice, îți alegi o linie din grafic. Linia 1 de exemplu. Afară -5°C, agent 52°C. Afară +15°C, apa 27°C.

Greu de ales linia? Deloc. Alegi linia 0,2. Că eficiență, randament centrală 109% etc. Observi că în casă e sub 22°C. Pui linia 0,3. Frig, still? 0,4.

Alegerea se face o dată și GATA. Senzoru’-și face treaba.

Se întoarce familia din weekend? N-ai WiFi la termostat? Nu-i stres. Anulezi funcția auto și mergi pe direct, maxim. Pui 82°C calorifere, 60°C pardoseală.

Centrala are porniri/orpiri dese? Ghinion! Ai luat o centrală fără raport de modulare 1:10 🙁 Nu-i nimic. Alegi o linie ceva mai înaltă. Ouăle-n cuib, Roger! La +15°C afară, căldură doar într-o parte a apartamentului/casei ar fi o cerere de căldură cca 1,6 kW, probabil. Dacă centrala bagă 6 kW, ajunge prea repede la 27°C. Ridici linia = ridici temperatura apei = câștigi timp între pornire/oprire.

Temperatură joasă. De ce ar fi confort mai mare cu un senzor extern?

Ai termostat on/off, deocamdată 😉 Reglezi 22°C. Pornire 21,5°C. Oprire CT 22,5°C. Apa în calorifere/pardoseală nu e așa “fierbinte”. Nu înmagazinează/transportă atâta energie. Apartamentul nu urcă la +24°C. Se va răci ceva mai repede înapoi la 21,5°C. Vei avea o plajă de temperatură de 1 grad: 21,5-22,5°C.

Temperatură joasă. Senzor extern și ECONOMIA omului.

 • randament centrală 40/30°C = 109%, 80/60°C = 97%. Deja -12% la factură. Hai, 10%, că mergi 70/60.
 • nu încălzești apartamentul/casa cu 1..2 grade mai mult. Alta 10^20% economie. Vezi Puterea minimă!
 • spui că merge mai mult timp centrala? Da, Dar consumă 2,8 mc de gaz/h : 10 = 0,28 mc/h. Raport modulare 1:10. În 10 ore va consuma 2,8 mc.
 • nu chemi instalator în anu 4, ca-nceput să plângă instalația.
 • caloriferele nu-s galbene, n-au grilaju’ praștie, îndoit maxim.
 • depuneri minime de calcar, sau deloc.
 • nu schimbi instalația în anul 19.

Temperatură joasă. Senzor INTERN: CONFORT & ECONOMIE MAXIME

 • Nu ai nimerit linia optimă 0,1-1,2 etc. Senzorul de interior o ajustează după cum simte temperatura din casă.
 • Nu trebuie să dai 250 euro pe un termostat Nest. Centrala știe exact cât e afară, la ce oră vrei exact 22°C. Așa face temperatura agentului termic, astfel încât exact la ora 18:00 să ai exact 22°C. Nu 23,5°C. Nu 21,5°C.
 • Are WiFi? Pui când vrei, cât vrei și încălzirea, și apa caldă. Știi că nevasta-i la duș? Nu-i recomandat să umbli la acm 😉 Vezi ce avarie are CT etc.

Repet. Toată stima pentru Nest. A făcut, face și va face economii imense de energie pe tot globul. Este ideal pentru centralele Tutankhamon, antice.

Dar, noi, românii, avem centrale de generația 2018. Cu raport de modulare 1:10, senzor extern + intern de temperatură, WiFi.

Nest este doar on/off, anticipează în funcție de timp și temperatura de pe net. Nu știe coborî, ori urca temperatura apei.

Spre deosebire de Nest, JMECHERIA senzorului interior [termostatului modulant]: Ajustează și temperatura agentului termic. Vrei, fără programare orară, să urci de la 20°C la 23°C. Centrala face automat temperatura mai mare a apei din calorifere/pardoseală, chiar dacă senzorul extern impune o altă valoare. Cum se apropie de 23°C, scade treptat temperatura apei din instalație: să ai în cel mai scurt timp 23°C, DAR niciun pic peste 23. Nest vede temperatura exterioră pe internet. Cam diferă de la un cartier la altul, de la un deal la altul.

Senzor extern. Ce ne-ar mai putea aduce viitorul?

Oricum, mă aștept ca generația a 4-a de Nest-uri să aducă parteneriate cu producătorii de centrale, pentru a modula și temperatura agentului termic: jos pălăria. La fel, mă aștept ca termostatele modulante ale centralelor să învețe cum ceri căldură, ca Nest-ul.

Clar: senzor extern + senzor intern = cea mai înaltă tehnologie. Mai mult nu se poate. Se pot îmbunătăți doar rapoartele de modulare ale centralelor termice 1:20, 1:30 etc. În viitor, sperăm: modulare de la 0,01 kW la 24 kW. Se pot îmbunătăți pompele, cum ar fi AutoAdapt de la Grundfos. Învață cum, când, câtă căldură cere casa. Consumul minim de energie electrică.

Cele bune! Un cuib plin de căldură! Nest plin de nebunii: senzori extern & intern cu Wifi îți doresc!


Urmează instalațiile de încălzire?
Încălzire în pardoseală preț

Temperatură joasă, senzor extern + intern. Confort, economie, viață: maxime.
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Salut, chiar ca fain articolu.. m-am luat dupa tine, un Ariston Genus one, dar deocamdata doar senzor extern, si nu prea muta temperatura dupa curba, astept un senzor intern sa vad daca incepe dansu.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Imposibil.
   Dansul ar tb să fie deja.
   1 grad contează foarte mult.
   Pentru pardoseală imens.
   23C perioada asta. 33 când -15C.
   Deci, o plajă de numai 10 grade. Dar, vitală ;)

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • ei, uite ... asta ne omoara ... angajarile la stat se fac doar pe pile ... :)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • lemn, 104 m2, un nivel, pereti 15cm - izolatie polistiren 8cm, vata 15cm cu aluminiu spre interior, tavan 10cm - vata cu aluminiu pe interior si polistiren extrudat 5cm, orientare fata (latura lunga) sud-est, calorifere robineti termostatati, distribuitor, sonda externa, termostat 0,1 grade, preferinta 19grade 24/24, peretele din spate(14m) nu este exterior ci de'a lungul lui se afla doua incaperi, atelier si depozit de cherestea) neincalzite.
  crezi ca tinta pe care mi'am propus'o de 100 m3/luna de gaz metan, in medie, pe 7 luni de sezon rece, doar pentru incalzire, ar fi rezonabila?
  daca nu, cam cat crezi ca ar fi minimul?
  crezi ca as face o economie care sa justifice cheltuiala daca mi'as cumpara o sonda interna?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • A.
   100 mc gaz = cca 1.050 kWh/lună : 30 zile : 24 ore = 1,46 kWh/oră necesar mediu cerut de casă.
   Da. Propunerea va fi satisfăcută, cca 100 mc/lună = 700 mc/7 luni.
   Apa caldă menajeră consumă 0,35..0,50 kWh/oră media lunară gospodărie România.
   B.
   Sonda internă NU e vitală. N-ar merita pentru constant 19C.
   C.
   Senzorul exterior reglat cum trebuie bate orice altă automatizare.
   De probat curbele cele mai joase, astfel încât termostatul să arate mereu 18,9C. Niciodată 19,5+C.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Inca o data. Ma inclin.
  Semnat: ing service.
  Si surpriza, dupa ce te-am descoperit am aflat ca sunt in anumite subiecte cu vaca!
  Ps: more content please (un fel de modulare 1:10 numai că pe blog)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Din multe comentarii pot fi articole.
   Însă, nu am timp.
   Doi ani lucram până la 1 noaptea pentru articolele astea.
   Am obosit, pare-se.
   Vor fi articole și mai mici, și mai mari.
   'oi modula cumva ;)

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna ziua,
  Am un apartament de 3 camere cu calorifere la care am montat termostate danfoss.
  Mai este nevoie sa cumpar un senzor exterior de temperatura si termostat de interior?
  Multumesc anticipat.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Senzorul ajută pentru
   - confort
   - facturi
   - „menajare” instalație.
   Temperaturi joase și constante = viață lungă instalație, dilatări, contractări reduse șamd.
   Să spunem că facturile nu sunt foarte mari, oricum.
   Într-adevăr pentru un apartament n-ar fi „obligatoriu”.
   Depinde de centrală. Acceptă senzor? Trebuie controler separat?
   Probabil, temperatura minimă a centralei este 35C.
   Încercați manual!
   Puneți centrala pe cea mai mică temperatură.
   Când sunteți sub confort, măriți cu 2..3 etc. grade C!

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna ziua d-le Bogdan si, multumesc pt. raspunsurile primite.
  1. Nu stiu ce se intampla cu serverul dv. sau este eroare de la mine, nu pot accesa toate paginile cu raspunsuri si intrebari. Cum dau click pe o pagina imi arata eroare de genul "Corrupted Content Error" in descriere eroare in transmisie. In acest topic erau 15 pagini iar astazi vad doar 8...?

  2. Mai aveam o mica intrebare : este corect (bine) ca sa adaugam in centrala in loc de apa de la robinet , apa distilata ? Unii mai vorbesc si de antigel ...
  Mentionez inca o data : nu am acces la intrebarile/raspunsurile dv. si nu stiu daca ati vorbit despre aceste subiecte.

  Cu respect.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Da. Este ceva problemă cu comentariile.
   Atntigel = Mă duc la schi în Austria, nu pune nimeni pe foc. Apa din instalație nu înghețată. Nasol cu antigelul, că are coeficientul de dilatare mai mare decât apa.
   Apă distilată = apă fără minerale. Niciun producător de CT nu spune de apa asta. Heh!
   Repet! De citit manualele tehnice, NU site-ul ăsta, sau forumuri.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna ziua,
  1. Pe langa centrala, radiatoare, mai trebuie si tevi PPR. A aparut generatia a IV -a de tevi polipropilena abreviate PP-RCT. Spre exemplu brandul BASALTTHERM - de la WAVIN Pilsa . Zic ei "O adevarata capodopera in materie de tevi, din generatia PP-RCT si fibra bazaltica . Este o ţeava unică, dezvoltată pentru instalaţiile sanitare şi de încălzire centrală." Grosimea peretelui mai mica decat la cea clasica ...etc.

  2. La raspunsul anterior mi-ati sugerat un tabel in excel " Calcul calorifer funcție de temperatură" dar unde pot gasi instructiunile de completare ? Daca ar fi un link , ceva ...
  Va multumesc anticipat.
  Cu respect.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • 1. PP = polipropilenă. R = reticulat.
   Probabil, RCT = reticulat.
   Oriucm, trebuie verificate datele tehnice și banii.
   Unele sunt pentru apă rece și presiuni foarte mari etc.
   Despre rugozitate, pierderi liniare șamd = prea complicat.

   2. În celulele galbene puneți datele dvs.
   Adică: temperaturile din tabelul furnizorului, temperaturile reale, temperatura aerului, necesarul de căldură.
   Așa aflați factorul de corecție de temperatură. Mai sunt încă 5 factori ;) Dar, să-i neglijăm deocamdată.
   Așa, să complic: de mascare, de culoare, de racordare, de altitudine + unul ce nu mi-l amintesc acum.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • D-le Bogdan, nu ma asteptam sa-mi raspundeti asa repede. Astazi am citit.
  Va multumesc pt. sfaturi.
  Cu respect,
  mihnic2003

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna ziua,
  Am cautat sa inteleg cat mai multe din articolele citite, dar:

  1. Cum se face un calcul al necesarului termic spre exemplu la un volum al camerei de 41 m cubi?
  Pe internet sunt fel de fel de formule... Ce putere sa aibe un calorifer Purmo?
  Mi s-a spus ca un calorifer Purmo cu lungimea de 1200 mm este ok.
  In tabelul prezentat pe site-ul "www.purmo.com/ro/produse/radiatoare" mi se da un coeficient "n", ce fac cu el?
  Mesterul instalator a "calculat" din ochi marimea radiatorului si nu a facut nici-un calcul.

  2. Doresc sa cumpar o centrala termica IMMERGAS VICTRIX TERA 24 KW.
  Ar trebui sa cumpar si sonda pt. exterior?
  Pe site-ul Black Sea scrie:
  "Asigură funcţionarea cazanului la o temperatură variabilă în funcţie de condiţiile climatice.
  Clasa de produs II*, VI sau VII. Valoarea eficien]ei energetice sezoniere 2%, 4% sau 3,5% ".
  Mentionez ca nu am boiler.

  3. Ce filtre ar trebui sa pun la aceasta centrala? Cel care instaleaza centrale termice nu prea stie.
  L-am intrebat cum se leaga un calorifer si desigur mi-a raspuns "in diagonala".
  Tot trebuie sa-i sugerez ba una ba alta...
  Nu are lectia invatata temeinic. Este nevoie de filtru antimagnetitic?
  Multumesc.

  Toata stima pt. site-ul dv. si va multumim pentru ca existati.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Heh!
   Destul de grele calculele. De-aia, unii am făcut vreo 5+1 ani de facultă.
   1. În categoria Calculatoare va fi și necesarul de căldură. O imagine este în pagina Proiectare suport.
   Acum există Calcul calorifer funcție de temperatură. Acolo veți vedea ce să faceți cu „n”-ul.
   Așa super simplificat:
   - cameră cu 1 perete exterior 40..50 W/mc
   - cameră cu 2 pereți exteriori 60-70 W/mc
   - cameră cu 3 pereți exteriori 80-90 W/mc.
   Importantă e „proporționalitatea”.
   Oricum, va trebui să faceți echilibrarea termică (hidraulică).
   2. Senzorul de exterior este VITAL. Repet, insist, stresez.
   Nu-l recomandă NIMENI. Dar, este o chestie incredibil de utilă: și confortului, și facturilor, și planetei, și echipamentelor, și țevilor, și fitingurilor.
   Immergas-ul = o CT „curată”. Îmi place.
   3. Magnetită = rugină. Deci, nimic nou sub soare. Bine, mai tehnic: oxid de fier.
   Centralele „antice” de 2 lei au mers 15..20 de ani fără super filtru ăsta.
   Chiar cu caloriferele lui Ceaușescu. Fontă. Spălate mai bine, sau mai fușărit.
   CEL MAI CORECT: spălare instalație înainte de racordare CT.
   Chiar dacă sunt noi:
   Țeava e mai curată, mai murdară. Caloriferele au ceva ulei pe interior.
   Io nu-l folosesc veci.
   Filtru Y pe retur și apă rece îl cer obligatoriu cei cu garanția.
   4. Caloriferele le legați cum spune fabricantul. Toți dau racordările recomandate.
   Pe diagonală doar dacă L > 3H, sau chiar 4H.
   Vedeți: Instalații degeaba.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Daca am centrala cu raport de modulare 1:4, pot sa o setez la temperaturi joase (50-55)? Sa nu aiba opriri/porniri dese? Sau care ar fi combinatia optima ca sa fie cat mai eficienta și economica? Sa am și confort in casa - sa setez termostatul la 22 și sa nu urce la 24, dar sa consume și cat mai putin gaz.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

1 2 3 9

Groaznic! Si acest site foloseste cookies.