Site 🔒 securizat & fără viruși
sibotherm ° Încălzire în pardoseală ° Temă proiect încălzire în pardoseală

Temă proiect încălzire în pardoseală

Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
asistență sibotherm = multe-multe-răspunsuri  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
gaz curent lemn Cât e kilowattu'?  
 
bonus 1k € acordat în Grup pompare nuuu  
 
Clig lung pe = share, linkul duce direct în acel paragraf.  
Sau: selectare text dorit, clic lung, share, linkul duce spre acel text - Chrome, Edge.

Textul e și pentru clienți lucrări, și pentru clienți doar-proiect.

Alte info: Proiectare, sau Întrebări frecvente despre proiect (pompa nu duce, pași prea mari, nu se pune țeavă sub mobilă, bucle prea lungi, necesar de căldură prea mic etc.)

Salt la formular încălzire în pardoseală

Salt la formular pompă de căldură (instalații existente)

 Preț proiect

Rugăm plata în 5 zile lucrătoare de la predare. Obligatoriu: copie de buletin odată cu trimiterea datelor. Nu există varianta: fără copie de buletin și ceva avans.

lei/m²
TVA
inclus
Variante de prețuri pentru proiect tehnic de încălzire în pardoseală cu apă, în șapă (sistem umed)
8Doar-proiect, materiale din altă parte, sau materiale î.p. sub 6.500 lei cumpărate de la noi. Ex.: 140 m² ⨯ 8 lei/m² = 1.120 lei cu TVA.
Minim 800 lei/S<100 m².
5Pachet proiect+materiale. Se face reducere la plata materialelor. 140 m² ⨯ 3 lei/m² = -420 lei. Nu pentru comenzi de materiale sub 6.500 lei, nu pentru S<100 m².
0Lucrare proiect+materiale+montaj. Se achită integral, se scade din situația de lucrări, indiferent de suprafață.
0Dimensionarea pompei de căldură, kW = pentru situațiile de mai sus
lei/m²Pompă de căldură instalație existentă sau fără proiect de î.p. făcut de noi ° calcul necesar de căldură pentru dimensionare putere PdC, kW
Formular – Temă dimensionare PdC
Plata în 3 zile lucrătoare de la predare.
5Minim 500 lei/calcul casă S<100 m².
8Se adaugă 3 lei/m² pentru dimensionarea corpurilor de încălzire: radiatoare (fontă, Irsap, Cordivari), convectoare (calorifere din tablă), ventiloconvectoare.
Minim 800 lei/calcul casă S<100 m².
Tabel preț proiect î.p.

 Completare formular  

Sperăm că veți avea timp să completați formularul (jos în pagină). Dacă nu, vă rugăm să ne sunați și dictați datele. Formularul poate fi completat și de pe telefon.

 Reply (Răspuns)

Schimb de informații: doar pe mail, nu apel audio, nu mesagerie. Ne cerem iertare,
fără mail, confundăm informațiile, le uităm.

Eficient, toate datele într-o discuție (istoric unic) = doar Reply (Răspuns) la mail, nu mail nou. Vă rugăm, inclusiv pentru un atașament nou, să folosiți Răspuns, apoi Atașează (agrafa e exact ca pe WhatsApp).

Mail de tip conversație
Am aprecia dacă și pe telefon veți seta vizualizare mail de tip conversație (conversation view / gmail, yahoo, outlook, firma-mea.ro șamd).

Mail de tip conversatie
Mail de tip conversație =
= un fel de chat = foarte comod

 Date tehnice neschimbate

Date corecte, finale = una bucată proiect corect. Date re-re-schimbate = mai multe proiecte, re-re-plătite = ar fi corect. După predarea proiectului, clientul schimbă parchet cu gresie, încălzește și podul (nelocuit în DTAC). Schimbarea finisajului = aproape alt proiect = aproape alți bani. Dacă nu sunteți hotărâți în legătură cu: gresie, parchet; dimensiuni geamuri, uși; izolații termice pereți, acoperiș, placă sol, bază țevi șamd, vă rugăm, nu trimiteți încă tema de proiectare. Cu plăcere răspundem ante-proiect, dacă ne veți cere părerea. 

 Predare 

În ±2 săptămâni de la primirea tuturor datelor; depinde de moment, specificăm după primirea temei (pot fi 3..4 săptămâni). Încă 1..2 săptămâni după informații suplimentare, dacă va fi cazul. 

Format digital
Proiectul va fi predat în format digital, în cloud. Se poate face: download, listare, share. Dacă va fi solicitat, va fi trimis și fizic, pe hârtie, contra cost (500 lei).

Solicitare modificări, adăugări după predare înseamnă: evaluăm costurile, termenul de predare, vi le transmitem, facem schimbările după acceptul dvs. 

Planșe as-built (după execuție) 
Rareori, se schimbă poziția centralei, coloanelor, distribuitoarelor față de proiect. Planșele as-built nu sunt cuprinse în proiectul tehnic. 

Poze
Vă rugăm, faceți poze și/sau filmulețe cu toată lucrarea. În poze, poate apărea o ruletă deschisă, în cazul unui reper mai important

 Asistența tehnică începe

Între timp, răspundem întrebărilor despre lucrări care se fac înaintea instalațiilor termice, despre i-ții sanitare, cabluri electrice și automatizare; despre sursa de căldură, apă caldă menajeră ș.a. Aceeași rugăminte: conversații pe același mail cu Răspuns

 Calorifere în băi

Calorifer de baie electric
Calorifer de baie electric

Aceeași întrebare o au ~toți clienții. Des, nu este nevoie de aport de căldură pe lângă cea prin pardoseală. Când calculele impun aport, propunem încălzirea în pereți, nu calorifer. Alt avantaj al pardoselii calde: nu se văd calorifere, nu încurcă. Vara nu merge încălzirea în podea, dar nici în calorifer. Prosopul se usucă de la podea, pe un suport de la Ikea. Stropii dușului se evaporă în 15 minute. Evident, e alegerea utilizatorului. 
Dacă va fi calorifer, alimentarea lui o propunem direct din distribuție, nu dintr-o cale în plus pe distribuitor. Distribuție PPR 32 mm, înseamnă că se pun 2 teuri 32*20*32 (sau 32 egal cu reducție). Poate fi și varianta cu o cale separată pe distribuitor. De aici, va fi țeavă PPR 20 mm, racordată cu semi-olandeze de 20*3/4”. Dacă alegeți să-l alimentați cu țeavă PEX, ar trebui să apelați la tije L, speciale, pentru racord calorifer, cca 200 lei/set (aprilie, 2021).
În cel mai negru caz (eventuale calcule greșite) se poate apela la un calorifer electric.

Așteptăm confirmare: folosire sau nu calorifer de baie. Mulțumim.

 Purmo vs Rehau vs Uponor

Toți clienții ne întreabă despre aceste diferențe.

Purmo (PE-XHDc) e mai ieftină, însă tehnic, o considerăm mai bună decât Rehau (PE-Xa).

Purmo: 10 bari/70°C; Tmax 90°C
Rehau:   6 bari/70°C; Tmax 90°C

Purmo: rugozitate 0,006 mm. Mică = avantaj pentru pompa de recirculare
Rehau: rugozitate 0,007 mm

Purmo: conductivitate λ 0,41 W/mK. Mare = transfer termic bun de la apă (prin peretele țevii) spre șapă
Rehau: conductivitate λ 0,35 W/mK

Purmo: 5xD rază minimă îndoire | 30 N/mm² punct rupere
Rehau: 5xD rază minimă îndoire | ? N/mm² punct rupere
Rehau nu precizează. Uponor 30 N/mm²

Purmo: nu se deformează la apăsări, lovituri, secțiunea rămâne cerc
Rehau: se poate deforma la forțe mai mari de apăsare, lovituri

Purmo: nu se zgârie (taie superficial) când se transportă manual colacul, împinge, rostogolește. Oricum, colacii sunt ambalați în carton. Pur-și-simplu, rostogolim cartonul fără nicio nano-zgârietură a țevii. Colacul de 600 m are 65 kg.
Rehau: se poate zgâria (tăia superficial) când se transportă manual colacul, împinge, rostogolește. Colacii nu sunt ambalați.

Purmo: țeava strangulată (neîndemânare pe șantier) revine la cerc cu aer cald (PE-XHDc)
Rehau: țeava strangulată revine la cerc cu aer cald (PE-Xa)

Purmo: 30 ani garanție. Garanția o enumerăm, dar n-o considerăm relevantă.
Rehau: 10 ani garanție

Uponor idem Rehau. În schimb, Uponor are cea mai bună rugozitate (de pe piață), anume 0,005 mm. Un mic-mic avantaj spre insesizabil Rehau, Uponor vs Purmo: se îndoaie neglijabil mai ușor. Însă, dacă facem noi lucrarea, nu-l interesează pe beneficiar; dacă executați dvs, o lucrare în viață nu se simte.

 Înălțimi sistem

Despre grosimi și alte info în articolul Șapă î.p.

 Propunerea noastră

XPS 3 cm (bază țevi) + șapă (include țevile) 6,2 cm = 9,2 cm + grosime finisaj

Vă rugăm, prevedeți o înălțime disponibilă de la placă beton sub ușă deschisă de 10..13 cm.

cmstraturi (exemple de grosimi)
10..11XPS 3,0 + țeavă 1,7 + șapă peste-țv 4,5 + finisaj 0,8..1,5 cm; cea mai întâlnită situație, șapă uscată, uzual, economic. Țevile de apă și termice tur, retur pot fi la acest nivel, încastrate în XPS, izolate cu spumă adeziv de polistiren.
+2..3
cabluri
țevi apă
rece
acm
Planeitate: polistiren între cabluri electrice și țevi apă în fascicule neordonate (nu așezate perimetral, nu perpendiculare între ele) = EPS sau XPS de 2..3 cm (dedesubt), frecvent la parter, mai rar la etaj.
Stratul ăsta poate fi considerat și ca izolație termică pentru conductele de apă rece și caldă.
8..9XPS 2,0 + țeavă 1,7 + șapă peste-țv 4,0 + finisaj 0,8..1,5 cm
7..8EPS-nuturi 1,0 + țeavă 1,7 + șapă peste-țv 4,0 + finisaj 0,8..1,5 cm
fluidăCu șapă fluidă (autonivelantă) pot deveni mai scunde cu 1,0 cm.
șapă
mini
2,5..3
Ppoate fi fluidă sau uscată. Nuturi fără polistiren + țeavă 10 mm + șapă peste-țv 5 mm = 1,5 cm + finisaj. Fibre de armare similar Sika (pt. uscată).
gresie12..15 mm = 5 mm adeziv + 7..10 mm gresie (foarte ok pentru PdC)
parchet1,5..21 mm = PVC, laminat, stratificat, lemn masiv
μciment1..3 mm (ideal pentru pompe de căldură – preț, – păreri tehnice)
epoxi2..3+ mm (excelent pentru PdC)
Tabel variante grosime șapă
XPS = polistiren extrudat, EPS = expandat

 Grosime maximă șapă

Șapa poate fi mai groasă de 6,2 cm, până la 8..9 cm turnată într-un singur strat, în funcție de producător, sau rețetă constructor.

Șapă mai groasă = inerție termică mai mare = pentru clădiri locuite 24/7, confort termic mai bun cu variații de temperatură mai mici, mai lente = putere instalată necesară, kW, mai mică (cca 20%) a sursei de căldură (aviz mai ales pentru pompele de căldură aer-apă!). Pierderile spre sol sunt relativ mici (±300 Wați, izolație XPS 5 cm sub placă și 3 cm sub țevi, 100 m² amprentă la sol). Nu este relevantă energetic supra-izolarea termică spre sol cu alte straturi XPS/EPS de 5..15 cm, în raport cu întreaga anvelopă. 

 Grosime variabilă șapă

Înălțimile șapei (și variațiile de înălțime) nu influențează calculele (regim staționar), nici facturile de încălzire. Se schimbă inerția termică. Diferențele de grosime contează doar la pornirea încălzirii = regim tranzitoriu, nu când am intrat în regim de transfer termic staționar, constant. Într-adevăr, fără adaptarea meteo a încălzirii, va fi foarte greu de gestionat, cu atât mai dificil pe măsură ce crește masa construcției.

Mai ales pentru cei cu pompe de căldură (valabil și pentru CT gaz, GPL, lemn, electric) am sugera: 
° șapă cât mai groasă
° bază țevi fără nuturi, XPS (nuturile fură din contactul țevii cu șapa, fură din volumul ⇒ greutatea șapei, din inerție); 
° tencuială după șapă (puțin mai mare suprafața șapei, pereții capătă ceva mai multă căldură, inerție termică mai mare). 

 Arhitect, constructor

 Disponibil prea mare

Noi nu intervenim în elementele de construcții (arhitectură, structură). Dacă aveți o înălțime disponibilă de peste 14..15 cm, vă rugăm să apelați la arhitect pentru a calcula geometria straturilor necesare față de cei 9,2 cm (de ex.) cât are sistemul de înc. în pardoseală. 

 Diferențe de cotă

La fel, ar trebui consultat arhitectul, constructorul.

Sugestie: în ambele cazuri de mai sus, poate fi
° șapă mai groasă (inerție termică cât mai mare = cât mai bine),
° polistiren expandat/extrudat în loc de o pre-șapă autonivelantă, obișnuită sau beton celular ușor.

Dacă trebuie supraînălțare cu 2..3 cm:
° șapă de 8..9 cm; sau
° EPS sau XPS 2..3 cm.

Dacă există diferențe de cote de 4 cm, pentru cota de jos:
° șapă de 8..9 cm + EPS/XPS 2 cm; sau
° EPS/XPS de 4 cm, ori 2+2 cm sub baza de prindere a țevilor XPS (sau tacker/nuturi).

 Temă proiect – formular

Am aprecia propunerea dvs de îmbunătățire/simplificare formular. Mulțumim.

 • Claudiu Birta
  Claudiu Birta
  14-08-2022
  Google

  Infomatie foarte valida pt profesionisti sau doritori de PdC. Cu rabdare (de a citi intreg articolul si link-uri) te introduce in "secretele" sistemelor de climatizare cu pompe de caldura. Multumesc

 • Sebastian P
  Sebastian P
  08-08-2022
  Google

  Un site util pentru utilizatorii casnici, de mare ajutor in în?elegerea ?i optimizarea instala?iilor de c?tre beneficiar. Recomand parcurgerea post?rilor care sunt de interes ptr fiecare, fiind folosit un limbaj adecvat inclusiv pentru speciali?tii 🙂 amatori ( utilizatori) Sper ca munca depus? online sa fie r?spl?tit? prin aprecierile beneficiarilor.

 • Emanuel Dalea
  Emanuel Dalea
  15-07-2022
  Google

  Un blog cu extrem de multe informatii utile. Limbaj si explicatii formulate pentru non-ingineri de instalatii. Dupa cateva ore petrecute pe blog e un risc serios sa cunosti/intelegi mai bine incalzirea in pardoseala decat mare parte din mesterii pe care ii gasesti, iar cu restul sa poti purta o discutie coerenta si argumentata. Sunt printre putinii din Ro (daca nu chiar singurii) care ofera informatii la acest nivel si proiecteaza in conformitate. Costul proiectarii (rezonabil oricum) se justifica in totalitate mai ales daca nu esti din CJ si nu pot face ei executia deoarece se justifica cu cifre (nu legende de genul ca asa am facut/stim noi) de ce nu e nevoie de un grup de pompare si amestec, pas de 10 peste tot si alte cele. Se mai adauga si economiile la achizitionarea centralei/ pompei de caldura. Asta deoarece dealerii sunt dornici sa vanda centrale Combi de 32 kw la o casa simpla, sau pompe de caldura de 8-10 kw, fara sa intrebe de un calcul de necesar de caldura.

 • Am luat o pompa de c?ldur? Immergas 8 pentru o casa de 125mp cu calorifere. Foarte mul?umi?i de suport ?i sfaturile primite. Pompa merge foarte ok. Locuim în Ilfov, iar cea mai mare factura de înc?lzire nu a dep??it 800 ron. Mul?umim!