Centrale de apartament, sau case cca 250 mp, preparare instantanee apă caldă menajeră (acm). Niciuna „nu face” acm pentru 2 dușuri sănătoase simultane. 2+ dușuri non-eco = 12 l/min x 2, vezi!
Cele mai bune centrale termice cu condensare | Alte forumuri
Pe alte bloguri/forumuri observ recomandări pentru cele mai bune centrale termice cu condensare cum ar fi: „în funcție de bugetul ce ți l-ai propus…”, „optezi pentru un brand recunoscut…” etc.
Dacă modelele nu sunt din Varianta A (V. mai jos!), la avantaje fabricantul spune alte chestii ca: „raport bani/eficiență”, „optime in bucătăria ta”, „dizain modern”, „linii simple” bla bla… parcă suntem la „Bravo, ai stil”. Contează și aspectul. Uite un top cu tema:
Centrale termice cu stil

- Ariston Alteas One
- Bosch 9000i
- Bosch 7000i W
- Daikin
- Buderus GB172i
- Termet Crystal. În rest, cam cum le știi 😉
Schimbătorul de căldură la cele mai bune centrale termice cu condensare

Arzător radial & schimbător elicoidal inox



Construcția schimbătorului de căldură principal este cel mai relevant aspect.
Schimbătorul de căldură principal schimbă/transferă energia de la gaz la apă din instalație (încălzire + acm).
Este un ansamblu format din arzător (arde gazu’) și corpul ce conține apa care preia căldura (agent termic).
În linii mari, există 3 variante de schimbătoare de căldură.
Cele mai bune centrale termice cu condensare | Schimbător de căldură inox
Varianta A, schimbător inox


Arderea și condensația/condensarea au loc în aceeași cameră (totală, plină, sau pură veți auzi).
Arzătorul este cilindric/circular și corpul cu agent termic/apa din țevi elicoidale ce „învelesc” arzătorul ca o serpentină/spirală.
Schimbător din inox = OPTIM = CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE PE GAZ.
Tipul ăsta de schimbător oferă cel mai bun transfer de energie de la gaz la apă (eficiență/randament). Cu tipul ăsta de schimbător se obțin rapoarte de modulare (vezi puteri minime!) peste 1:5. Un fel de octa-core: dacă n-ai nevoie de toate cele 8 core, merge doar 1 core.
Oferă cea mai bună fiabilitate. Dacă stai într-o localitate cu apă dură, poate va fi cazul să fie curățat. Este cel mai usor de curățat/întreținut. Inginerii de service nu „fug” de el.
Oricum, veți observa, toți producătorii în prezentările lor (broșuri, avantaje „de ce?”) „bagă în față” acest aspect = schimbător INOX. Corect.
Cele mai bune centrale termice cu condensare | Schimbător de căldură aluminiu-siliciu
Varianta B, schimbător aliaj aluminiu-siliciu


Arderea și condensația/condensarea au loc în aceeași cameră (condensare/condensație totală, plină, sau pură veți auzi).
Arzătorul are o formă complicată. Flacăra este de sus în jos, ca la cazanele pe lemne cu gazeificare. Sus este partea cea mai caldă, turul, iar jos este partea mai „rece”, returul. Condensarea se întâmplă tot mai intens cum „cobori” înspre partea de jos, „rece”.
Tipul ăsta de schimbător oferă un transfer de energie similar cu cel din Varianta A.
Fiabilitate similară cu Varianta A, cca 10 ani durată de viață. Dacă sunt depuneri de calcar, nu se curață cel mai ușor.
Varianta A e ușor mai bună tehnic. Varianta B are prețuri de fabricare ceva mai joase.
Cele mai bune centrale termice cu condensare | Schimbător de căldură convențional + recuperator de căldură
Varianta C, schimbător convențional + recuperator de căldură

de căldură
Ardere ca la centralele „vechi” + recuperare căldură pe evacuare gaze arse. De fapt, o CT normală + recuperator de căldură (cameră unde se întâmplă condensarea/condensația).
Varianta C este mult mai ieftină, 2400+ lei. Se întâlnește des la blocuri noi, sau apartamente date-n chirie.
Modele din varianta 2: Beretta Quadra Green = 2400 lei cu TVA la noi, Bosch 2000W, Buderus Logamax plus GB012, Ferroli DivaCondens, Motan Sigma KDens, Romstal Riello Caldariello Condens s.a.
Unele modele din Varianta C „îmbracă” niște forme să lase impresia de Varianta B.
Cele mai bune centrale termice cu condensare | Alte date tehnice
- Prea detaliat…
Top eficiență cele mai bune centrale termice în UK
Un top făcut de UK despre eficiența la centrale termice: aici. Multe branduri/modele de centrale termice nu sunt la noi, în Romania.
Curios, sau „incorect” să fie Motan peste Viessmann 100-W? Datele strict tehnice asta spun. Ar mai fi chestii de comparat chiar…
Mda… Motan-ul sună cu 48 dB, Viessmann-ul cu 49 dB. Motanul modulează de la 2,8 kW versus 6,5 kW = super-nasol pentru încălzirea-n podea. Motanu-ul, de exemplu, are o funcție foooarte interesantă. Pompa „vede” când trebuie făcută dezaerisirea instalației. Tare chestia. Pompa s-apucă de una singură să-ți facă dezaerisirea instalației, fără să te-ntrebe. Motan-ul „știe” să regleze temperatura apei din încălzire, mai ales pentru cea prin pardoseală, de la 15°C în sus. Chestie grea. Italienii reușesc și ei, dar de la 20°C în sus. Ambele mărci au și variantele ieftine: Motan Sigma KDens, Viessmann Vitodens 050-W.
Continuare 1 articol: Centrale termice: automatizare proprie & fiabilitate
Continuare 2 articol: Centrale termice: Europa de Est versus Vest
Bază articol: Cele mai bune centrale termice pe gaz Top. Forum?
Apă caldă cu centrale termice pe gaz
Salut Bogdan ,
Cum arata un schimbator de caldura ( din inox, evident ) dupa citiva ani de utilizare pe temperatura joasa , in comparatie cu unul folosit pe temperatura inalta , la un sistem de incalzire cu calorifere ? Estimezi o durata de viata mai mare in cazul IPAT ? Depuneri din ardere mai mici , coroziune din arderea continua mai putina/deloc ?
Pompele pe viteza maxima au ceva probleme in functionarea lor ?
Eu am setat putere arzator la 40% si apa calda menajera la 40C pentru a o folosi la spalat fara amestec cu apa rece in baterie/dus.
Centrala porneste lin , frumos , fara sa depaseasca la inceput 50 si ceva de grade , apoi intra in parametrii setati ( curba meteo pentru incalzire si 40C pentru ACM ) . Pare ok asa exloatarea , sincer – sint curios de durata de viata a centralei .
Flacăra are aceeași temperatură, apa are temperaturi diferite.
Nu cred că înțeleg bine întrebarea. Dar, pompele de circulație au aceeași durată de viață că merg pe maxim sau modulant ori minim. În schimb, contează numărul de porniri-opriri, șocuri, lovituri de berbec, mizerie.
Hmm, crezi că dacă ar funcționa intermitent, în șocuri, variații de temperatură și presiune, CTgaz ar avea viața mai lungă? Nicidecum.
Bună seara.
Pentru un apartament cu 2 camere, aproximativ 50 mp, puteți să-mi recomandați o centrală cu cel mai bun raport calitate-preț?
De asemenea aș dori să-mi spuneți dacă e bine să se pună calorifer în balcon.
Mulțumesc.
Multă lume crede că aș recomanda într-un apartament altfel decât în topul cu centrale pe gaz.
Dimpotrivă, cu cât apartamentul e mai mic, sau casa mai bine izolată, cu atât mai mult aș considera acel clasament. Puterea minimă mică = confort pe încălzire și pe apă caldă menajeră.
–
Probabil, întrebarea ar fi așa: Ce centrală (..) sub 3000 lei? R: Cele din top, sub 3000 lei. Sau așa: Î. Ce preferă inginerii de service, free lanceri? R: Immergas, ușor de reparat, simplă în interior.
–
Calorifer în balcon? Grea întrebare, totuși. Io n-aș închide balconul. Oricum, nu s-ar face nicio economie că încălzesc balconul. Dimpotrivă. Io nu aș pune niciun calorifer, chiar dacă usuc hainele în el. Dar, există situații când ajută căldura unui calorifer: plante, fumez, nu folosesc caloriferul din cameră, centrala e pe balcon etc.
Salut. Am o garsoniera 24 mp. Spatiu bucatarie mic, trebuie sa montez ceva mai compact(sa nu dau cu capu de ea cand intru in bucatarie) si mi-a atras atentia modelul de la Daikin D2CND024A1A- cei 256 mm adancime imi aduc un avantaj. Nu gasesc mare lucru despre cat de fiabila ar fi tinand cont ca sunt foarte noi pe piata, cat costa o placa electronica? nimic de genu asta, rezerva ar fi un Ariston Genus One 24 . Ce modele ar mai intra in gama mai compacta? Si felicitari pentru continutul creat.
Immergas este puțin adâncă, 25,6 x 44,0 cm, dar ceva mai lată. Foarte bună.
O CT foooarte mică Beretta Ciao Green 25,0 x 40,5 cm. Dar, cam nasoluță.
Daikin e un brand de încredere, aș spune. Chiar dacă CT gaz ale lor sunt mai puțin cunoscute.
Buna ziua,
Daikin are schimbatorul de inox sau nu? Am gasit informatii si ca da si ca nu.
Scuze ca insist, stiam de Ariston si Chaffoteaux ca au o forma de colaborare, dar, cel putin dupa ce scrie pe site-urile de la noi, nu pare chiar acelasi lucru Chaffoteaux Mira Advance cu Ariston Alteas. De Ariston Alteas scrie ca produce a.c.m. instant, iar la Chaffoteaux Mira Advance ca are boiler integrat – avantaj apa calda, dezavantaj consum. Iar la pret, pe Ariston Alteas dai aproximativ 1.000 lei in plus.
Ma intereseaza cu boiler, de aceea indraznesc sa mai lansez o provocare: Chaffoteaux Niagara Advance – o parere daca te rog?!
Nicio problemă că insistență.
Învățăm împreună.
Mersi de actualizare.
Mira Advance = acm instantanee.
Niagara Advance = superbă.
Chiar mersi de info.
Urmează să gat topul cu CT + acumulare încorporată.
După Viessmann Vitodens 222-W, cred că asta va fi the 2nd place.
–
Alteas este din sticlă și vine cu senzor exterior + Cube S Net.
Este chiar ok pachetul.
Dar, montată în cameră tehnică, cam scumpă.
Heh! Genus = Alteas.
Idem Chaffoteaux-urile cu Pmin 2+ kW.
Nu prea nimic pomenit de centralele Chaffoteaux.
Ce parere aveti despre Chaffoteaux Pigma Advance 25 sau Chaffoteaux Mira Advance 25?
Curios ca a doua, desi se lauda cu tehnologie mai noua si modulatie mai mare este clasata ca eficienta energedica A fata de prima clasata A+!
Chaffoteaux Pigma Advance 25: Pmin 50/30°C = 3,9 kW. Nimic deosebit.
Chaffoteaux Mira Advance 25: Pmin 50/30°C = 2,6 kW = Alteas. Tare.
Chaffoteaux este Aristonu’ de Franța.
Automatizările sunt aceleași. Vin cu ambele sigle.
Aceeași Mărie, cu altă pălărie.
La fel, centralele ELCO tot de Ariston țin.
Nu am pus-o-n top că nu cochetez cu exclusivitatea de vânzare.
Dacă voi avea timp, o urc pe 2.
–
Clasele alea A, A+ pt. CT io nu le consider.
E o informație utilă pentru un clinet final. Ne pas pour moi.
Degeaba are clasa A+ și io n-am senzori exterior, interior, adaptare meteo etc.
Folosesc centrala așa: căldura pe 70°C și apa caldă menajeră pe 58°C s-o combin cu rece?
La fel, aud de „case pasive” care n-au nicio legătură cu eficiența energetică, ci cu
ceva standarde etc. Mă rog, îs io mai deștept 😉