| Renovat de 2 luni

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor

Eminescu: Bogdan

Puterea minimă, raportul de modulare la centrale termice sunt detalii “neimportante”, pentru majoritatea. Ce-i așa mare scofală? Modulare = confort + economie maxime. E tot una să ai un telefon dual-core, quad-core, octa-core? Citește tot articolul! Nu treb’e facultate! 🙂


Dacă tot dai o groază de bani pe CT, să ai exact ceea ce ceri de la banii respectivi: tehnologie de 2018. Simplu și corect.
Recomand atenție la puterea minimă prima dată, după care la cea maximă! Necesarul de căldură e sub 15 kW / casă < 250 mp.
Vezi piața din Vest! Putere minimă mică = euro mulți. Tehnologia se plătește. Se-nvechește? Se ieftinește.


Putere maximă centrală termică = 22..26 kW. Comparăm cu telefoanele:

Raport 1:10, putere minimă 2,4 kW | Un fel de hecta-core, unde 1 core = 2,4 kW; hecta-core = 10 x 2,4 = 24 kW.

Raport 1:4, putere minimă 6,0 kW | Un fel de quad-core, unde 1 core = 6 kW; quad-core = 4 x 6,0 = 24 kW.

Adică, dacă ai nevoie doar de 3 kW la un moment dat (cald afară/te speli pe dinți cu jet mic), o centrală “quad-core” nu poate da decât de la 6 kW în sus. Un consum de energie de 3 kW degeaba. Simplu 😉 La telefoane pentru rosuverde folosești 1 core, pentru aplicații sofisticate folosești Octa-Core Processor Booster.

PS: sunt și OZN-uri pe gaz cu condensare, „icosa-core”, cu raport modulare „peste” 1:20, de la 1,8 la 35 kW: Vitodens 200-W, sau 222-W. Doar încălzire. Apă caldă cu boiler. Preț 13000+ lei. De proști au făcut nemții modulare 1:20, zici?


De ce acum 10+ ani era mai bine cu Termoficarea?

O centrală de cartier alimenta 1000 apartamente. Cald afară etc. = 1 apartament avea nevoie de numai 1 kW pentru încălzire.

O centrală de apartament – jmecheră – avea puterea minimă 10 kW. Adică: 9+ kW surplus de putere. Mergea 5 minute, adevărat. Dar, alea 5 minute băga 9+ kW degeaba. 1000 de centrale termice = 9000+ kW per cartier. Ori timpul în care mergeau cele 1000 CT = energie țipată total LELA.

În schimb, Termoficarea putea opri 9 cazane din 10. Mergea doar un cazan de 1000 kW. Mă rog, alternau functionarea lor, să nu râdă fochiștii de același cazan. Cascada etc. La fel, pentru apa caldă menajeră. Diurn, lumea era-n vremurile alea la lucru. Nu ca acum 🙂 Puterile cazanelor dedicate pentru producerea de acm se diminuau.

Chiar dacă omu’ cu CT de apartament avea termostat, chiar de se pierdea energie pe traseu etc., tot mai eficient era sistemul care dădea acel ¹kW per apartament, anume Termoficarea.

ACUM, 2018, cu părere de rău pentru Termoficare: centralele ce au modulare mai ok de 1:10 duc la PIEIREA Termoficărilor ce consumă același gaz ca și noi. În viitor vom vedea modulări de 1:30, puteri CT de la 0,5 kW la 28 kW pe acm etc.


De ce contează puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare?

1. Confortul tău, exact ceea ce ceri

Punem pe locul 1, ca de-aia dai atât-amar de bani: s-ai confort.

Confort încălzire

Vrei în casă 21°C, ai 20,9..21,1°C, NU 20..22°C. Va fi un articol despre senzorul extern de temperatură.

Confort încălzire cu calorifere apartament/casă

Caloriferele sunt așa calculate încât să ai 21°C în casă, la o temperatură de -20°C afară. Atunci ai nevoie de cca 2..5 kW/apartament. Maximum 5 kW, trust me!

Este septembrie. Noaptea, afară sunt +18°C. Tu vrei în casă 21°C. Necesarul de căldură devine sub 1 kW, nicidecum 5 kW. Dacă centrala ar da sub 1 kW putere, ar fi minunat. Dacă centrala ta bagă 6 kW, ai un surplus de 5+ kW 🙁 Termostatul oprește centrala la 21°C, corect. Însă, în timpul de 5 minute cât a mers, a băgat 5+ kW în plus. Cei 5 kW se văd pe termostat: în loc de 21°C, vezi 23-24°C. Nu te bucura că stă centrala mai mult timp! CT oprită = așteaptă să se consume surplusul de energie, de fapt.

Altă ipoteză: sunt pornite doar port-prosoapele din băi mai-septembrie. Astea consumă “decât” 2 x 0,4 kW = 0,8 kW.

Scenariile de mai sus există în lumea reală. Le-am expus pe astea, pentru o întelegere mai ușoară. Și la case se întâmplă asemănător. Probabil nu 0,4 kW, ca 1,6 kW.

Oricum, chiar și la temperaturi de -10°C sunt destule cazuri când necesarul de căldură este sub 3 kW: nu merg toate caloriferele la un moment dat, nu e foarte frig afară, soarele scaldă bine-mersi pereții + geamurile (gândite, sper) de la sud și sud-vest etc.

Confort încălzire în pardoseală apartament/casă

Primăvara, sau toamna pornești căldura DOAR în băi, că ești ud și-n curu’ gol. Merg doar 3 bucle din 18. 3 x 0,3 kW = 0,9 kW? Bine c-ai luat centrală de 35 kW! Noroc pă tine.

Altă situație. Afară sunt -6°C. Însă, la un moment dat, se opresc zona de noapte, biroul și garajul. Merg livingul și bucătăria. E nevoie de 2,2 kW. Etc.

Confort apă caldă menajeră

Vrei un jet continuu, dar mic: speli ceva parte de corp uman, speli ceva legume, pe dinți, 4 perechi de pantofi, te razi. Vrei apă caldă menajeră la exact 40°C și 1,8 l/min. Centrala dă exact cât ai tu chef. O CT de 6 kW dă de la 3 l/min în sus. Sub 3 l/min: ba te frigi, ba te răcorești.

Unele centrale pornesc pe acm doar de la 4..5+ l/min. Dai mai tare apa, că altfel, se oprește centrala. Arunci cu apă și gaz în neant. Ai lei. O baterie prinde mizerie. Nu mai are debitul minim al CT. Stai fără acm până vine-un instalator. Grăbește-te, că-s pe cale de dispariție!

Verifică și debitul minim de acm la o CT! Din păcate, majoritatea fabricanților nu dau această valoare. Am găsit doi producători fair-play: debit minim 1,7 l/min; debit minim sub 2 l/min. De ce crezi că nu ni se prezintă această valoare? Că nu contează puterea minimă?

Confort fără eroare de supra-temperatură

S-a înțeles. Necesarul de căldură poate fi chiar sub 1 kW. Dacă centrala dă 6 kW, așteaptă-te să intre pe avarie: eroare supra-temperatură. Pentru că dă prea multă căldură agentului termic = apa ajunge la 85+°C. Uneori simți apa caldă menajeră super fierbinte, c-ai oprit robinetul, dar s-a cam încins arzătorul/schimbătorul. Redeschizi robinetul = te-ai ars “umpic”.

2. Consumul de energie, factură de gaz mai mică. Temperatură medie lunile septembrie – mai la Cluj.

Casa ta este un corp cald. Cedează căldură. Transfer termic în instalații! Aerul de afară abia așteaptă să-i cedezi căldura cu care ești înzestrat. Românii primesc cu căldură străinii.

La Cluj temperatura medie din 1985 până azi: +7°C lunile când merge căldura, fără iunie, iulie, august. Interesant: 10°C/tot anul. Îți spun io: dai drumu’ la căldură din septembrie în mai. Unii nici nu umblă la CT, că lasă termostatul de capu’ lui. Cine are CT știe. Poți contrazice-n comentarii.

Vrei în casă 21°C. Fără control putere = temperatură agent termic, ajungi la 23°C. Chiar 24°C la încălzire în pardoseală, sau fontă, sau ditamai razele solare după plecare nori etc.

Pierderile de căldură, fluxul termic. Să-i spunem P, kW.

P = Q x (deltaT) | Tint-Text. Q nu contează ce-i. Vezi Wikipedia.

P1 = Q x (21-7) = Q x 14

P2 = Q x (23-7) = Q x 16

P2 : P1 = 16Q : 14Q = 16 : 14 = 1,14. Adică: 14% pierderi mai mari de energie.

Dacă ești într-o zonă mai caldă decât Clujul, procentele sunt mai mari.

Mit: centrala merge mai mult timp. DA. Dar consumă 2,8 mc gaz : 10 modulare = 0,28 mc/h gaz. Adică: 2,8 mc în 10 ore. Nu?

Exact ca un telefon octa-core: pentru aplicații simple folosește doar 2 nuclee. Economie baterie. Nu?

3. Confort + economie maxime = modulare temperatură agent termic în funcție de temperatura de afară, senzor extern

Caloriferele sunt calculate la -20°C afară și 21°C în casă. Dar, și că merg cu 70/60°C tur, retur agent.

Afară -20°C: Ttur/retur = 70/60°C, media 65°C

Afară +20°C: Ttur/retur = 26/20°C, media 23°C. Nu te-agita! Un corp de 23°C cedează căldură aerului de 21°C.

Afară 0,0°C: Ttur/retur = 48/40°C, media 44°C = (65 + 23):2 = 88:2

La fel, ar trebui calculată temperatura pe tur și la -10°C, sau -6°C, ori +12°C. TOATE centralele cu condensare acceptă senzor extern.


senzor extern, grafic modulare temperatură agent

Dar, să poți controla temperatura agentului la temperaturi așa mici, va trebui ca și puterea centralei să coboare corespunzător. Ecuație de gradu’ 3.

Pe lânga senzorul extern, pui senzor intern, sau un termostat on/off PWM, cu +/-0,1°C = oprire/pornire.

Astfel centrala/sistemul dă exact necesarul de căldură al casei la momentul respectiv = temperatura exactă și consumul corect de energie termică.

În imagine, a tradus o tanti din Ljubljana, cred. Energie electrică = energie termică.ATENȚIE! Se consumă mai multă energie să ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât să menții 21°C (staționar).  Mă refer la perioade scurte. E plecată familia 8..10 ore, normal, pui pe „economic”. Recuperarea de temperatură consumă mai puțin decât economia făcută în cele 8 ore. Nimeni acasă un weekend = cobori mai multe grade. Nimeni acasă 7+ zile = pui pe 12°C, sau chiar antiînghet, 5..8°C.

PONT: e mai nasol pentru factura ta, să tot ridici temperatura de la 20°C la 21°C. Chiar 20,5 spre 21°C, doar ai dat ditamai sumă de bani pe CT 😉

La termice vorbim de regim staționar (permanent) de transfer termic, nu tranzitoriu. Mă rog, deja-s figuri de stil de super-inginer. Nu te-‘ntere. Știu.

Ai chestiile de mai sus = destul de probabil să ai factura mai mică cu +/-32%. La apartamente, clar, ai nevoie de putere mică-mică. La case, 32% din 800 lei/lună = 250 lei/lună.


Un exemplu reclamat de un client căruia nu-i montasem încă senzorii

N.: Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la duș, am doar 20°C. Mă disperă.

Io: N-a venit încă senzorul de interior. Hai, că-l pun măcar p-ăla extern. Oricum, numa’ io comand senzorii ăștia-n România 🙂 Normal să nu fie stoc la Românica, indiferent că Buderus, că Vaillant, că Viessmann, că auto. Acum, cu ambii senzori, N. e mai mult decât enchantée.


CONCLUsIE puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare

Degeaba dai o căruță de bani p-un brand, că și SOFTUL are de spus multe. Pixel 2 are doar o cameră, dar cu softul e acolo 1, sau 2.

În datele tehnice (pliante) se specifică ce raport de modulare au, ce putere minimă au. Verifică!

Pe piață majoritatea centralelor au raportul 1:4. Adică, puterea minimă de 24:4 = 6 kW.

Există, însă, CT încălzire și apă caldă cu raport modulare 1:10, putere minimă 2,4 kW.

Există VIESSMANN VITODENS 200 35 kW cu raport 1:20.  Este doar încălzire. Face apă caldă cu boiler separat. Preț cca 13000 lei.

Am făcut un top cu cele mai bune centrale termice. Se poate contrazice, sau doar zice-o părere. Top cele mai bune CT!


Două exemple din datele tehnice ale unei centrale termice cu condensare:

Putere minimă 7,3 kW

Putere minimă 2,4 kW

Temperaturi și facturi joase, confort sus s-aveți! 😉

PS: Am cerut casei buhnici dacă ar putea dezvălui valoarea facturilor de curent electric. Aștept moderarea. Poate primesc răspuns. Doamne ajută! Ține-mi pumnii!

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Salut,

  Multumesc pt raspuns, l-am montat.
  Cum crezi ca ar trebui sa setez termostatul? Vad ca are optiune pt timpul minim in care cazanul sa fie pornit. Din fabrica era la 1 min, dar am trecut 3 min si am mai redus temperatura pe tur la 42 C. Sunt unii care au temp mare pe tur, de ex la 60C cand sunt 14C afara pt ca vor sa reduca numarul de porniri al centralei. Cat de mult afecteaza nr de porniri fiabilitatea centralei?

  Au fost persoane care mi-au spus sa nu inchid caloriferele pt ca se forteaza centrala. Nici ei nu stiu de ce, dar sigur asa e! Am o camera libera, si lasasem caloriferul inchis pt ca nu ma deranjeaza daca e rece. Pana la urma e ok daca inchid caloriferul pt o perioada mare de timp?

  Am un termistor NTC de 10 kohm pe care ma gandesc sa-l folosesc ca sonda exterioara. Dar oare e bine daca il expun "dezbracat" afara? Poate se rusineaza si imi deruta centrala cu valori aiurea! Ma gandesc sa-l imbrac intr-o carcasa frumoasa, sa-i dau niste gauri si sa-l expun asa. Sau sa cumpar o sonda de la chinezi https://www.banggood.com/2M-Waterproof-NTC-10K-1-3950-Thermistor-Accuracy-Temperature-Sensor-Cable-Probe-for-Arduino-W1209-W1401-p-1562107.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN?

  Incerc sa invat cat mai mult despre centrale si controlul eficient al lor. Mersi pt informatii.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Nu știu la care dintre răspunsuri vă referiți. Ok.
   -
   1. Timpul de setare ar depinde de inerția termică a casei + sistem.
   2. Temperatură cât mai joasă = cel mai ok. Dar, fără confort compromis.
   3. Temperaturi joase = porniri mai multe dacă CT nu modulează puterea spre valori foarte mici, sub 3 kW. Dacă se strică aprinderea, se repară. Nu e o chestie scumpă.
   4. Da, se forțează ca la sală banda blocată. Heh! Nicio forțare. Nicio problemă pt. CT.
   N-are nimic absolut că închideți 18 calorifere. Unul să fie pornit.
   -
   Important pt. clădire! Să mențineți pereții peste temperatura de îngheț. Evitați ciclurile îngheț-dezgeț. Atât.
   -
   Io NTC de 10 kOhmi pun fără nicio haină. Puteți pune o doză electrică de 5 lei. Chiar cu grad de protecție IP65, submersibilă, 20 lei, hai!
   -
   Scopul acestui site = probabil, ajută pe cineva care nu face că așa „se spune”.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Salut, foarte interesant articol.
  Observ ca recomandai genus one, si uitandu-ma prin schema de montare termostat, e trecut 230v taiat. Interesanta alegere. Nu era normal sa treaca tensiunea corecta, 24v? Toate centralele merg cu termostate de 24v?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Termostatele dau comandă, nu forță, spre centrale.
   Spre pompe, sau actuatoare pot da 220V (prin termostate).

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • In lume exista cei ce dezvolta tehnologiile care sunt cativa- si cei multi printre care si noi care producem Motani cu licente si componente obtinute de la cei dintai... NICIODATA nu va fi vreun model de Motan peste Viessmann ca tot m-ai corectat.
  Eu am Vitodens 100 de 35 KW la casa si Buderus Logamax GB062 la apartament si am spus ca nu am de ce sa dau de 3 ori mai mult pe o centrala de la oricare alt brand (desigur ca nu Motan) doar pt ca are raport de modulare mai mare! In final 100% ca avem acelasi consum! Caldura livrata de cea scumpa cu modulatie f mare este exact aceeasi livrata de cea cu modulare de 1:4 sau 1:8 versus 1:10 sau 1:20 ! Vorbind de centrale in condensare comparativ evident. Singura diferenta este o liniaritate mai mare la mentinerea temperaturii. Total fara rost nemeritand investitia.
  PS la Vitodens pretul a fost cu aproape 2000 ron mai mare si modularea mai mica ... pesemne calitatea adaugata a materialelor/tehnologia inseamna ceva...si
  PS 2 - o centrala aruncata dupa 2 ani nu-i centrala ci vreun cazan de tuci-normal ca nu-s aruncate ci ajung in Service...Va trai indeajuns brandul Motan sa vada lungimea vietii unei centrale de calitate in ani ? :)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Cea mai mare greseala sa faci un clasament strict dupa raportul de modulatie sau interesele unor producatori !
  1.Omul normal isi seteaza incalzirea unei case in f de cum se simte el bine nu in f de o valoare la alegere ! Deci daca are un Buderus sau Wiessmann cu modulatie 1:4 ce au o variatie reala de sub +/- 0,5 gr Celsius in casa cu un simplu Computherm radio .O centrala de 2-3 ori mai scumpa nu va face decat sa aduca o liniaritate putin mai mare a temperaturii ambientale(in teorie poate +/- 0,1 gr Celsius) dar NICI o economie la facturi ! Atunci de ce sa cumperi o centrala cu 15000 sau 18000 ron cand in final una de 5000 ron ofera acelasi consum pe factura si doar o variatie de temperatura aproape insesizabila de corpul uman ? Sa nu uitam ca vara in casa temperatura variaza cu mult mai mult si nu e deranjant !
  2.Elaborarea unui asemenea clasament strict pe baza modulatiei exclude diferentele imense intre fiabilitatile de marca ! Adica tu afirmi ca mai bine Motanul x decat o groaza de Wiessmann sau Buderus sau Vaillant ! Ceea ce este o tampenie scuza-mi limbajul ! Pai in cat timp se strica un Motan si in cat timp un Wiessmann ! Cat costa o interventie la o reparatie cand deschizi o centrala ergonomica fata de una in care desfaci toata centrala pt a avea acces la o componenta simpla...

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Viessmann, nu Wiessmann. Se citește „fisman”, nu „vizman”. Mă rog.
   Chiar insist: dați-mi un exemplu de centrală ieftină aruncată după 2 ani de către orice cunoștință, neam, amic, coleg de serviciu etc.
   Știți câtă lume cu CT prea mari (kW) au probleme de confort toamna-primăvara?
   Topul are CT de +/-3.000 lei, nicidecum 5.000+ lei.
   Dacă observați, mărcile renumite sunt cu verde = semn că brand serios.
   -
   Să înțeleg că noi, românii, suntem mai proști?

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna Bogdan!
  Era simplu acum 6 ani, era doar play la centrala si plata la factura.
  Am schimbat de 1 an apartamentul si am pus incalzire in pardoseala.
  Atunci am inceput sa citesc articolele tale.
  Am un Ariston Genus one (rahat de centrala si service, dar e 1:10)
  si vreau sa montez sonda de exterior.
  Ma poti ajuta cu instalarea? Mai mult partea de reglaje ma doare, scot eu firul, necalificat sunt :))
  Las adresa de mail pt privat daca e cazul.
  Poti sa ma ajuti cu un pret si o programare - in Cluj, zona Garii?
  Merci
  Andrei

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Bună seara. Cine ar trebui să facă reglajele? În ce constau?

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • Omul trebuie să facă.
    Reglaje cu senzor exterior = automat.
    Sau, dacă nu e senzor, cu mâna din tabloul centralei.
    Reglaje = confort. Implicit facturi mai mici și viață lungă instalații.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Mda.
   Probabil, nu pe Victor l-ai nimerit cu service-ul.
   Trimis mail.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna ziua, domnule Bogdan!
  Aș vrea sa îmi cumpăr o centrală.
  Îmi place Daikin de 24 kW.
  Ceva feedback? Sau un sfat?
  Vissmann? Sau Bosch 2300W?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Niciun feedback, deocamdată.
   N-am montat, reglat etc.
   Hmm!
   Viessmann 300-W, sau 222-W.
   Bosch de la 7000W în sus.
   Top centrale termice pe gaz.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • Ce este de reglat și cine reglează la centrală. Scuze deranjul, dar vreau să înțeleg cât mai multe. Am pe lemn, acum trec pe gaz.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Io propun senzorul exterior.
     Adică, se reglează automat temperatura turului funcție de cea exterioară.
     Fără senzor, se pune cu mâna pe 35C, 60C etc.
     Plus termostatul de interior.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Salut Bogdan! Cred ca este a patra oara cand iti citesc articolele si,ciudat,parca imi apar tot mai multe intrebari.Pe de-o parte imi pare bine,pentru ca nu o sa mai dau 5000+ lei lu' nenea instalatorul OLX,pe o butelie de egalizare si 2 pompe,pe de alta parte,am tras concluzia ca am risipit banii pe o centrala care nu prea "tine cu casa". Asta e...win some,lose some!.Acum,nelamurirea cea mai mare este legata de senzorul extern,daca ma ajuta cu ceva sau il pun doar ca si aspect,sa ma laud la vecini. Speta este urmatoarea: casa P+M,150mp,izolatie cum se face pe la noi,cu ceva in plus,doar incalzire pardoseala peste tot,fara GPA,cu actuatoare si debitmetre,senzori interni on/off,cu fir(inchid/deschid la +/- 0,2°C).Pana acum imi faceam probleme ca nu imi "duce" doar centrala(Ariston Cares 30eu,raport modulare 1:4 (prooost,stiu)),dar mi-a trecut dupa ultima lectura a acestui articol.Acum m-a pus pe ganduri faza cu senzorul extern si as cam vrea sa il pun doar ca nu stiu daca ajuta sau daca aduce un plus cat de mic instalatiei pe care o am. Cred ca esti singurul care vorbeste despre "mititelul" asta. In speranta ca voi gasi un raspuns,oricat de critic ar fi,iti multumesc pentru articolele scrise si subiectele tratate. Keep it up!

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Senzorul de temperatură exterioară este peste orice automatizare. Este „tata lor”: Rehau, Uponor, Purmo, Google Nest, EcoBee, Honeywell etc.
   De citit: Senzor exterior. Temperatură joasă, Urzeala temperaturilor, Tag automatizare ș.m.a.
   Este una casă de locuit = căldură 24/24, alta sală de nunți, ori cantină = căldură sâmbăta, sau 7:00-7:30, 12:00-12:30, 19:00-19:30 :)

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Mersi de raspuns. Foarte rapid și drept.:)
  Numai ca acum mai am ceva nelamuriri.
  Ziceai ca Aristonu nu lucreaza cu boiler. Iar la 3, ziceai sa leg un termostat de boiler și sa il leg ca și unul de camera. Adica, cu alte cuv, daca inteleg bine, sa fac treaba asta la o centarala care nu lucra cu boilerul? și de asta sa leg in locul celui de camera?
  Iar, cat tine de Salusuri, am tot, complet.
  ERT50 6 buc
  PL06 1 buc
  KL06 1 buc.
  Acum problema e: cum leg centru PL06 la centrala? Ca anume? Nu are nimic de legat, sau? Trebe ceva modificat?
  Si o recomandare daca ai putea pentru o centrala. Nu conteaza aspect. Camera tehnica e sub baie, iar baia, langa bucatarie. Casa fiind 80% ca cea de la CASE EFICIENTE TERMIC ;)
  Da, am luat intorsatura, ca m-ai facut sa gandesc.
  Oricum, tot respectul. Se vede ca mai sunt și OAMENI care dau din materia cenusie, nu doar la mp ;) .

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Daniel,
   Io pentru CT am dat un link: Ariston Genus One System. Nu e combi, nu face apa calda instantaneu. Ea are în tabloul electric contacte unde legi acel senzor. Nu contactele termostatului. Centrala contine senzorul de boiler. Boiler ai. Vezi pe link manualul de instalare!

   TNK = boiler.

   KL06 vorbeste cu termostatele și actuatoarele.
   PL06 vorbeste cu pompa, SAU centrala termica.
   Vezi manual PL06! La pompa da 230. La CT doar comanda!

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • Cu comanda am iesit la cap. Tre sa schimb PL06 cu un PL07. Ala comanda și CT. E ok. Numai cu boilerul daca ma lamuresti, te rog :) Mersi!
    PS De faceam calculele dupa Aristonu asta, cu 108%... vai, vai. Ma și speriam. Eu am facut dupa un Vaillant clasic cu 92% și tot merita. Aia a avut-o vecinu.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Bun, Daniel
     Neaparat sa iei și un senzor extern de temperatura. OBLIGATORIU!
     Costa cca 85 lei. Poti pune un NTC de 10 kohmi, daca te pricepi, 1,5 lei ;)

     As fi recunoscator daca vei scrie ulterior. Bani pe lemne versus bani pe gaz.
     Io scriu pe site vrute și nevrute. Cititorii cred, sau mai mult nu cred. Tu esti cititor, strain mie ;) Altfel te-or crede.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

     • Și eu anul acesta trec de la lemn pe gaz.
      Sunt curios.
      Oricum, lemnele anul trecut m-au ajuns la 750 lei pe luna, în condițiile în care am o centrală pe gazeificare Atmosfera.
      Buna zic eu.

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

      Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

     • Va fi așa: comoditate, siguranță, confort superior, cu bani mai puțini.

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

      Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

     • Clar ca o sa scriu. și o sa scriu. De ce? Pentru ca eu chiar sunt felul de om care imi place sa "ma documentez" de prin toate. Dar, totusi, in privinta gazului, eram - cum de altfel muuuulti romani INDOCTRINATI - ca gazul e scump ca dracu. Cu ajutoul tau, am ramas putin uimit și m-am pus pe treaba, la calcule. și in situatia mea sunt multi. Cu siguranta. De asta o sa scriu. Poate se mai trezeste vreunu'.
      PS Astept urmatoul articol :) mai toata ziua dau cate o tura sa vad daca nu mai ai ceva nou!. :)

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

      Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

     • OK. Mersi.
      De vezi greseli, zi-mi! Sa le scot repede. Sa n-apuce lumea sa râda prea tareee de mine.
      Cele bune!

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

      Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna. Tot citind articolele tale, am zis hai sa pun mana pe niste facturi din vecini, care au gaz. Am mai calculat la o masina de lemne (consumul meu pe iarna) cata putere calorica au și lemnele alea. Facand vreo doua calcule, am ajuns la concluzia: FOARTE ADEVARAT CE SPUI. Lemne = bani aruncati, mizerie, lucru fara rost... și asa am decis.
  Cat mi-ar lua sa finalizez instalatia cu puffer etc., mai bine o centrala pe gaz și un bransament. Care, in final, ar fi bani pe puffer și restu. Macar nu mai sunt fochist. Nu mai dau o gramada de bani pe-o masina de lemne.
  Acum, intrebarile mele ar fi:
  1 Am vazut ca prima pe lista ar fi Ariston. Am vazut in articolul cu CT pe gaz. Asta ar fi cea mai ok?
  2 Ce centrala? 24 kW Ok? Casa cca 160 mp. 2,55 h. Cemacom 30. Izolatie 10. Geamuri ft bune, zic eu. Sticla stiu ca are 0.5 coef. Rama nu mai stiu. Oricum tot ceva bun. Etc. :)
  Acum 25 kW? Ok, sau mai putin. Mai mult, sigur nu. Pentru ca iti dau dreptate in privinta asta.
  Cu privire la ACM, eu as merge pe boilerul pe care deja il am, sau?
  Deci: daca te rog, ce centrala, ce putere, ce model, ce termostat int., ext. etc.?
  La pardoseala am termostate Salus ERT50. Dar, nu ar trebui sa aiba treaba una cu alta. Sau?
  Si GPA-urile: ar fi indicat sa mai ramana daca tot sunt deja, sau centrala e mai ok sa isi faca treaba singura?
  Cateva indicatii daca se poate.
  Cu ocazia asta scap și de panouri solare și muuulte alte costuri degeaba ;)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Daniel,
   Glumă: vecinii cu haz, nu gaz. N-au venele umflate pe frunte că IAAAR: treb'e curătat cazanu' cu peria aia enervanta ;)
   1. Scrii exact la articolul "Putere minima, raport modulare". Recomand clar: CT cu puterea minima cea mai mica. Nu conteaza marca. Aristonu' nu-mi da niciun leu ca l-am pus pe locul 1.
   Ariston Alteas, în cazul tau, merita daca o vei pune în bucatarie, ca-i faina. În plus, nu stie "vorbi" c-un boiler. Face acm instantaneu. Genus One System propun.
   2. 24 kW clar. În România nu se pot vinde sub 24 kW. Că: "se forteza" zice instalatoru' OLX :(
   3. Pastrezi boilerul. Trebuie doar ca senzorul de boiler sa-l legi la CT ca un termostat de camera si... gata acm-ul. Fara alte pompe, fara nimic altceva. Senzorul vine cu CT. Îl pui în teaca de la boiler.
   4. Pasterzi toate Salusurile. Daca ai un centru de comanda la pardoseala, îl pastrezi. Asta îl legi ca termostat la CT. Daca nu, ceri un termostat modulant când cumperi centrala termica. Nu au treaba un cu alta. Plus ca nu sunt ieftine Salusurile, cu orar chiar. Fiecare camera cu orarul său ;)
   5. Pompa de boiler se anuleaza. Pompa pe încalzire se pastreaza. Dar, n-o bagi în priza, decât daca nu face CT singura treaba cu îvârtitul apei prin tevi. Economie de q Watti. Vezi eticheta pompei! Eventual, când e foarte-foarte frig, va fi nevoie de bicepsii ei.
   7. Cel mai important: SENZOR EXTERN DE TEMPERATURA. Cu asta nu vei vedea pe Salusuri 24C, reglând pe 21C, de fapt. Va fi un articol despre senzor.

   PS Te felicit pentru întorsatura luata!
   Client: sera rosii bio, fonduri europene. Alege: peleti. Io avertizez: NU produceti atâta rosia, câta peletu' veti plati. Acum: iarna Ø productie.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • 1. Cum stie centrala sa moduleze la minim cand e necesar? Adica, e sigur ca daca in casa necesarul de caldura e de 3 kW, centrala va sti (daca poate constructiv) sa produca doar 3 kW? Unii zic ca valorile astea sunt mai mult teoretice și ca in realitate nicio centrala obisnuita nu moduleaza asa de jos. Ar fi interesant de vazut niste studii/comparatii sa vedem daca e semnificativa diferenta.

  2. Zici ca ies mai bine la factura daca las centrala cand plec la serviciu la 7 am pe 22 grade, decat sa scad la 20 și s-o programez seara cand ma intorc sa faca 22 inapoi? Dar daca plec o saptamana in concediu iarna și afara sunt -10, -15 grade cum e cel mai corect? La mine temperatura tinta de confort e 22-23 grade.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • 1. Bun. Centralele vin din fabrica reglate undeva la 12-15 kW pe încalzire. Apartament = micim puterea maxima încalzire la 5-10 kW. Casa mai mare = marim la 15..22 kW. Pe apa calda menajera sunt reglate din fabrica pe maximum.
   Luam putere maxima CT = 14 kW. Punem senzor de exterior. Alegem linia. Scopul centralei devine: sa faca exact 38C. Tur 38C, retur 28C. Returul vine cu 20C. Centrala "baga" maxim = 14 kW. Returul se tot ridica la 26C, la 31C etc. Dar, centrala cum observa turul și returul mai calde coboara flacara, puterea pâna la minimul impus de inginerul de service. La Ariston poti seta chiat tu puterile maxima & minima, din butoane. Zgomotul pe care-l face flaca se aude cum coboara. Cine spune ca e doar teoretic, nu a folosit o astfel de centrala, probabil. Pompa, la fel, daca observa diferanta tur-retur de 15C, tureaza maxim, cum se apropie de 10C, o lasa mai moale. Tur-retur = sub 10C = turatie minima. La Ariston poti alege și aceste turatii ale pompei: minima&maxima, din butoane, fara 3 facultati.
   Adica: centrala vede temperaturile tur+retur, debitul agentului termic. Coboara, sau urca puterea în functie de astea. Simplu ;) Poti face o verificare pe contorul de gaz, nu? Nu ca spun io, sau altcineva. Teoretic?
   2. Pardoseala: recomandat 2C între economic și confort. Calorifere: recomandat 4C între economic și confort. Când este vorba de 8 ore/zi.
   Daca nu e nimeni acasa o saptamîna+, cobori cât vrei, pe 12C. Daca ai un istoric, stii cât timp îi trebuie casei sa urce de la 12C la 23C. Chiar antiînghet, 7C, daca ar fi o perioada mai mare.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • 1. Acum am inteles cum e cu modularea asta. Finally! Multam!
    Eu am butelie de egalizare BEP (nu am descoperit blogul tau inainte sa o cumpar) din care ies doua circuite - cel de calorifere și cel de pardoseala, cu grupul de amestec. Fiecare circuit are pompa lui. Pompele de dupa BEP isi autoregleaza și ele turatia, oare? Sunt pompe Wilo?

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Hmmm...
     Io nu vad rolul unei butelii de egalizare. O propunea un cititor s-o punem pe podium în Top instalații degeaba 2 :(
     N-am apucat înca sa-i dau medalia de bronz, cel putin heh. Scuze. Nimic personal.

     Pompele centralelor de 2018 au pâna la 7 mCA înaltime pompare. Debite mari. Adica, NU mai trebuie n-sprezece alte pompe.

     O butelie s-ar impune la "cascadarea" mai multor cazane. De la 3 în sus. Dar, nici acolo acum, 2018. Centralele au o supapa diferentiala de presiune. Daca sunt închise toooate actuatoarele, pompa baga înfundat, într-adevar. Dar, supapa se deschide, iar apa va fi recirculata în interiorul centralei. Simplu heh...

     ATENTIE!
     NU CONTEAZA BRANDUL, CI MODELUL. LA CENTRALE TERMICE: LA FEL, MODEEELUL, NU MARCA.

     Pompa Wilo, ok. Dar, ce model? Ar trebui sa fie cu modulare turatie, ca legea europeana etc. Au o valoare EEI<0,23. Indicele de eficienta energetica. Complicat aici :)

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • La 4 grade temperatura economic confort in calorifere, practic te contrazici: "Se consuma mai multa energie sa ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât sa mentii 21°C (stationar)". Cum facem?

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Heh :)
     Pentru o perioada de 8-10 ore, cât e familia plecata din casa, se face economie daca vei coborî acele 4 grade. Consumi, într-adevar, sa recuperezi, dar nu mai mult decât economia facuta în cele 10 ore. Mai scurta perioada = mai mica diferenta = 3 grade, 1 grad etc. Mai mare perioada = mai mare diferenta = 6 grade, 10C, antiînghet etc.

     Voi reciti contextul respectiv. Probabil, nu-i foarte clar. Ok. Mersi.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

1 2 3 15

Groaznic! Si acest site foloseste cookies.