Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Centrale
  3. Puterea minimă, raportul...

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Puterea minimă, raportul de modulare la centrale termice sunt detalii „neimportante”, pentru majoritatea. Ce-i așa mare scofală? Modulare = confort + economie maxime. E tot una să ai un telefon dual-core, quad-core, octa-core? Citește tot articolul! Nu treb’e facultate! 🙂
Puterea minimă contează chiar mai abitir în cazul încălzirii în pardoseală. Dacă e timp: ghid încălzire în pardoseală.

Încălzire în pardoseală probleme? Ce caută lumea pe Google iarna cu centrală nepotrivită și automatizare ON/OFF?

Dacă tot dai o groază de bani pe CT, să ai exact ceea ce ceri de la banii respectivi: tehnologie de 2018. Simplu și corect.
Recomand atenție la puterea minimă prima dată, după care la cea maximă! Necesarul de căldură e sub 15 kW / casă < 250 mp.
Vezi piața din Vest! Putere minimă mică = euro mulți. Tehnologia se plătește. Se-nvechește? Se ieftinește.

Puterea minima kW
Puterea minimă kW

Interesant, deși costă o groază de bani, mii și peste 10.000 de euro, pompele de căldură nu au așa rapoarte bune cum au centralele pe gaz, sau electrice.

Pompă de căldură preț explicat & Pompe de căldură păreri tehnice

Putere maximă centrală termică = 22..26 kW. Comparăm cu telefoanele:

Raport 1:10, putere minimă 2,4 kW | Un fel de hecta-core, unde 1 core = 2,4 kW; hecta-core = 10 x 2,4 = 24 kW.

Raport 1:4, putere minimă 6,0 kW | Un fel de quad-core, unde 1 core = 6 kW; quad-core = 4 x 6,0 = 24 kW.

Adică, dacă ai nevoie doar de 3 kW la un moment dat (cald afară/te speli pe dinți cu jet mic), o centrală “quad-core” nu poate da decât de la 6 kW în sus. Un consum de energie de 3 kW degeaba. Simplu 😉 La telefoane pentru rosuverde folosești 1 core, pentru aplicații sofisticate folosești Octa-Core Processor Booster.

PS: sunt și OZN-uri pe gaz cu condensare, „icosa-core”, cu raport modulare „peste” 1:20, de la 1,8 la 35 kW: Vitodens 200-W, sau 222-W. Doar încălzire. Apă caldă cu boiler. Preț 13000+ lei. De proști au făcut nemții modulare 1:20, zici?


De ce acum 10+ ani era mai bine cu Termoficarea?

O centrală de cartier alimenta 1000 apartamente. Cald afară etc. = 1 apartament avea nevoie de numai 1 kW pentru încălzire.

O centrală de apartament, jmecheră p-atunci, avea puterea minimă 10 kW. Adică: 9+ kW surplus de putere. Mergea 5 minute, adevărat. Dar, alea 5 minute băga 9+ kW degeaba. 1000 de centrale termice = 9000+ kW per cartier. Ori timpul în care mergeau cele 1000 CT = energie țipată total LELA.

În schimb, Termoficarea putea opri 9 cazane din 10. Mergea doar un cazan de 1000 kW. Mă rog, alternau functionarea lor, să nu râdă fochiștii de același cazan. Cascada etc. La fel, pentru apa caldă menajeră. Diurn, lumea era-n vremurile alea la lucru. Nu ca acum 🙂 Puterea cazanelor dedicată pentru producerea de acm se diminua.

Chiar dacă omu’ cu CT de apartament avea termostat, chiar de se pierdea energie pe traseu etc., tot mai eficient era sistemul care dădea acel ¹kW per apartament, anume Termoficarea.

ACUM, 2018, cu părere de rău pentru Termoficare: centralele ce au modulare mai ok de 1:10 duc la PIEIREA Termoficărilor ce consumă același gaz ca și noi. În viitor vom vedea modulări de 1:30, puteri CT de la 0,5 kW la 28 kW pe acm etc.


De ce contează puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare?

1. Confortul tău, exact ceea ce ceri

Punem pe locul 1, ca de-aia dai atât-amar de bani: s-ai confort.

Confort încălzire

Vrei în casă 21°C, ai 20,9..21,1°C, NU 20..22°C. Va fi un articol despre senzorul extern de temperatură.

Confort încălzire cu calorifere apartament/casă

Caloriferele sunt așa calculate încât să ai 21°C în casă, la o temperatură de -20°C afară. Atunci ai nevoie de cca 2..5 kW/apartament. Maximum 5 kW, trust me!

Este septembrie. Noaptea, afară sunt +18°C. Tu vrei în casă 21°C. Necesarul de căldură devine sub 1 kW, nicidecum 5 kW. Dacă centrala ar da sub 1 kW putere, ar fi minunat. Dacă centrala ta bagă 6 kW, ai un surplus de 5+ kW 🙁 Termostatul oprește centrala la 21°C, corect. Însă, în timpul de 5 minute cât a mers, a băgat 5+ kW în plus. Cei 5 kW se văd pe termostat: în loc de 21°C, vezi 23-24°C. Nu te bucura că stă centrala mai mult timp! CT oprită = așteaptă să se consume surplusul de energie, de fapt.

Altă ipoteză: sunt pornite doar port-prosoapele din băi mai-septembrie. Astea consumă “decât” 2 x 0,4 kW = 0,8 kW.

Scenariile de mai sus există în lumea reală. Le-am expus pe astea, pentru o întelegere mai ușoară. Și la case se întâmplă asemănător. Probabil nu 0,4 kW, ca 1,6 kW.

Oricum, chiar și la temperaturi de -10°C sunt destule cazuri când necesarul de căldură este sub 3 kW: nu merg toate caloriferele la un moment dat, nu e foarte frig afară, soarele scaldă bine-mersi pereții + geamurile (gândite, sper) de la sud și sud-vest etc.

Confort încălzire în pardoseală apartament/casă

Primăvara, sau toamna pornești căldura DOAR în băi, că ești ud și-n curu’ gol. Merg doar 3 bucle din 18. 3 x 0,3 kW = 0,9 kW? Bine c-ai luat centrală de 35 kW! Noroc pă tine.

Altă situație. Afară sunt -6°C. Însă, la un moment dat, se opresc zona de noapte, biroul și garajul. Merg livingul și bucătăria. E nevoie de 2,2 kW. Etc.

Confort apă caldă menajeră

Vrei un jet continuu, dar mic: speli ceva parte de corp uman, speli ceva legume, pe dinți, 4 perechi de pantofi, te razi. Vrei apă caldă menajeră la exact 40°C și 1,8 l/min. Centrala dă exact cât ai tu chef. O CT de 6 kW dă de la 3 l/min în sus. Sub 3 l/min: ba te frigi, ba te răcorești.

Unele centrale pornesc pe acm doar de la 4..5+ l/min. Dai mai tare apa, că altfel, se oprește centrala. Arunci cu apă și gaz în neant. Ai lei. O baterie prinde mizerie. Nu mai are debitul minim al CT. Stai fără acm până vine-un instalator. Grăbește-te, că-s pe cale de dispariție!

Verifică și debitul minim de acm la o CT! Din păcate, majoritatea fabricanților nu dau această valoare. Am găsit doi producători fair-play: debit minim 1,7 l/min; debit minim sub 2 l/min. De ce crezi că nu ni se prezintă această valoare? Că nu contează puterea minimă?

Confort fără eroare de supra-temperatură

S-a înțeles. Necesarul de căldură poate fi chiar sub 1 kW. Dacă centrala dă 6 kW, așteaptă-te să intre pe avarie: eroare supra-temperatură. Pentru că dă prea multă căldură agentului termic = apa ajunge la 85+°C. Uneori simți apa caldă menajeră super fierbinte, c-ai oprit robinetul, dar s-a cam încins arzătorul/schimbătorul. Redeschizi robinetul = te-ai ars “umpic”.

2. Consumul de energie, factură de gaz mai mică. Temperatură medie lunile septembrie – mai la Cluj.

Casa ta este un corp cald. Cedează căldură. Transfer termic în instalații! Aerul de afară abia așteaptă să-i cedezi căldura cu care ești înzestrat. Românii primesc cu căldură străinii.

La Cluj temperatura medie din 1985 până azi: +7°C lunile când merge căldura, fără iunie, iulie, august. Interesant: 10°C/tot anul. Îți spun io: dai drumu’ la căldură din septembrie în mai. Unii nici nu umblă la CT, că lasă termostatul de capu’ lui. Cine are CT știe. Poți contrazice-n comentarii.

Vrei în casă 21°C. Fără control putere = temperatură agent termic, ajungi la 23°C. Chiar 24°C la încălzire în pardoseală, sau fontă, sau ditamai razele solare după plecare nori etc.

Pierderile de căldură, fluxul termic. Să-i spunem P, kW.

P = Q x (deltaT) | Tint-Text. Q nu contează ce-i. Vezi Wikipedia.

P1 = Q x (21-7) = Q x 14

P2 = Q x (23-7) = Q x 16

P2 : P1 = 16Q : 14Q = 16 : 14 = 1,14. Adică: 14% pierderi mai mari de energie.

Dacă ești într-o zonă mai caldă decât Clujul, procentele sunt mai mari.

Mit: centrala merge mai mult timp. DA. Dar consumă 2,8 mc gaz : 10 modulare = 0,28 mc/h gaz. Adică: 2,8 mc în 10 ore. Nu?

Exact ca un telefon octa-core: pentru aplicații simple folosește doar 2 nuclee. Economie baterie. Nu?

3. Confort + economie maxime = modulare temperatură agent termic în funcție de temperatura de afară, senzor extern

Caloriferele sunt calculate la -20°C afară și 21°C în casă. Dar, și că merg cu 70/60°C tur, retur agent.

Afară -20°C: Ttur/retur = 70/60°C, media 65°C

Afară +20°C: Ttur/retur = 26/20°C, media 23°C. Nu te-agita! Un corp de 23°C cedează căldură aerului de 21°C.

Afară 0,0°C: Ttur/retur = 48/40°C, media 44°C = (65 + 23):2 = 88:2

La fel, ar trebui calculată temperatura pe tur și la -10°C, sau -6°C, ori +12°C. TOATE centralele cu condensare acceptă senzor extern.


senzor extern, grafic modulare temperatura agent
senzor extern, grafic modulare temperatură agent

Dar, să poți controla temperatura agentului la temperaturi așa mici, va trebui ca și puterea centralei să coboare corespunzător. Ecuație de gradu’ 3.

Pe lânga senzorul extern, pui senzor intern, sau un termostat on/off PWM, cu +/-0,1°C = oprire/pornire.

Astfel centrala/sistemul dă exact necesarul de căldură al casei la momentul respectiv = temperatura exactă și consumul corect de energie termică.

În imagine, a tradus o tanti din Ljubljana, cred. Energie electrică = energie termică.


Aș citi despre OpenTherm = obligatoriu în UE peste vreo 3 ani (2020).

ATENȚIE! Se consumă mai multă energie să ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât să menții 21°C (staționar).  Mă refer la perioade scurte. E plecată familia 8..10 ore, normal, pui pe „economic”. Recuperarea de temperatură consumă mai puțin decât economia făcută în cele 8 ore. Nimeni acasă un weekend = cobori mai multe grade. Nimeni acasă 7+ zile = pui pe 12°C, sau chiar antiînghet, 5..8°C.

PONT: e mai nasol pentru factura ta, să tot ridici temperatura de la 20°C la 21°C. Chiar 20,5 spre 21°C, doar ai dat ditamai sumă de bani pe CT 😉

La termice vorbim de regim staționar (permanent) de transfer termic, nu tranzitoriu. Mă rog, deja-s figuri de stil de super-inginer. Nu te-‘ntere. Știu.

Ai chestiile de mai sus = destul de probabil să ai factura mai mică cu +/-32%. La apartamente, clar, ai nevoie de putere mică-mică. La case, 32% din 800 lei/lună = 250 lei/lună.


Un exemplu reclamat de un client căruia nu-i montasem încă senzorii

N.: Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la duș, am doar 20°C. Mă disperă.

Io: N-a venit încă senzorul de interior. Hai, că-l pun măcar p-ăla extern. Oricum, numa’ io comand senzorii ăștia-n România 🙂 Normal să nu fie stoc la Românica, indiferent că Buderus, că Vaillant, că Viessmann, că auto. Acum, cu ambii senzori, N. e mai mult decât enchantée.


CONCLUsIE puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare

Degeaba dai o căruță de bani p-un brand, că și SOFTUL are de spus multe.

În datele tehnice (pliante) se specifică ce raport de modulare au, ce putere minimă au. Verifică!

Pe piață majoritatea centralelor au raportul 1:4. Adică, puterea minimă de 24:4 = 6 kW.

Există, însă, CT încălzire și apă caldă cu raport modulare 1:10, putere minimă 2,4 kW.

Există VIESSMANN VITODENS 200 35 kW cu raport 1:20.  Este doar încălzire. Face apă caldă cu boiler separat. Preț cca 13000 lei.

Am făcut un top cu cele mai bune centrale termice. Se poate contrazice, sau doar zice-o părere. Top cele mai bune CT!


Două exemple din datele tehnice ale unei centrale termice cu condensare:

Putere minimă 7,3 kW

Puterea minima, raportul de modulare centrale condensatie (condensare)
7,3 kW minimum? Mamăăă, help!

Putere minimă 2,4 kW

Puterea minima, raportul de modulare centrale condensatie (condensare)
Hai, că ne apropiem. Acum există CT cu Pmin 1 kW și Pmax 40 kW.

Temperaturi și facturi joase, confort sus s-aveți! 😉

PS: Am cerut casei buhnici dacă ar putea dezvălui valoarea facturilor de curent electric. Aștept moderarea. Poate primesc răspuns. Doamne ajută! Ține-mi pumnii!

No answer, still, oct. 2020.