| Renovat de 3 luni

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor

Mare scriitor: Bogdan

Puterea minimă, raportul de modulare la centrale termice sunt detalii „neimportante”, pentru majoritatea. Ce-i așa mare scofală? Modulare = confort + economie maxime. E tot una să ai un telefon dual-core, quad-core, octa-core? Citește tot articolul! Nu treb’e facultate! 🙂
Puterea minimă contează chiar mai abitir în cazul încălzirii în pardoseală. Dacă e timp: ghid încălzire în pardoseală.


Dacă tot dai o groază de bani pe CT, să ai exact ceea ce ceri de la banii respectivi: tehnologie de 2018. Simplu și corect.
Recomand atenție la puterea minimă prima dată, după care la cea maximă! Necesarul de căldură e sub 15 kW / casă < 250 mp.
Vezi piața din Vest! Putere minimă mică = euro mulți. Tehnologia se plătește. Se-nvechește? Se ieftinește.


Putere maximă centrală termică = 22..26 kW. Comparăm cu telefoanele:

Raport 1:10, putere minimă 2,4 kW | Un fel de hecta-core, unde 1 core = 2,4 kW; hecta-core = 10 x 2,4 = 24 kW.

Raport 1:4, putere minimă 6,0 kW | Un fel de quad-core, unde 1 core = 6 kW; quad-core = 4 x 6,0 = 24 kW.

Adică, dacă ai nevoie doar de 3 kW la un moment dat (cald afară/te speli pe dinți cu jet mic), o centrală “quad-core” nu poate da decât de la 6 kW în sus. Un consum de energie de 3 kW degeaba. Simplu 😉 La telefoane pentru rosuverde folosești 1 core, pentru aplicații sofisticate folosești Octa-Core Processor Booster.

PS: sunt și OZN-uri pe gaz cu condensare, „icosa-core”, cu raport modulare „peste” 1:20, de la 1,8 la 35 kW: Vitodens 200-W, sau 222-W. Doar încălzire. Apă caldă cu boiler. Preț 13000+ lei. De proști au făcut nemții modulare 1:20, zici?


De ce acum 10+ ani era mai bine cu Termoficarea?

O centrală de cartier alimenta 1000 apartamente. Cald afară etc. = 1 apartament avea nevoie de numai 1 kW pentru încălzire.

O centrală de apartament, jmecheră p-atunci, avea puterea minimă 10 kW. Adică: 9+ kW surplus de putere. Mergea 5 minute, adevărat. Dar, alea 5 minute băga 9+ kW degeaba. 1000 de centrale termice = 9000+ kW per cartier. Ori timpul în care mergeau cele 1000 CT = energie țipată total LELA.

În schimb, Termoficarea putea opri 9 cazane din 10. Mergea doar un cazan de 1000 kW. Mă rog, alternau functionarea lor, să nu râdă fochiștii de același cazan. Cascada etc. La fel, pentru apa caldă menajeră. Diurn, lumea era-n vremurile alea la lucru. Nu ca acum 🙂 Puterea cazanelor dedicată pentru producerea de acm se diminua.

Chiar dacă omu’ cu CT de apartament avea termostat, chiar de se pierdea energie pe traseu etc., tot mai eficient era sistemul care dădea acel ¹kW per apartament, anume Termoficarea.

ACUM, 2018, cu părere de rău pentru Termoficare: centralele ce au modulare mai ok de 1:10 duc la PIEIREA Termoficărilor ce consumă același gaz ca și noi. În viitor vom vedea modulări de 1:30, puteri CT de la 0,5 kW la 28 kW pe acm etc.


De ce contează puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare?

1. Confortul tău, exact ceea ce ceri

Punem pe locul 1, ca de-aia dai atât-amar de bani: s-ai confort.

Confort încălzire

Vrei în casă 21°C, ai 20,9..21,1°C, NU 20..22°C. Va fi un articol despre senzorul extern de temperatură.

Confort încălzire cu calorifere apartament/casă

Caloriferele sunt așa calculate încât să ai 21°C în casă, la o temperatură de -20°C afară. Atunci ai nevoie de cca 2..5 kW/apartament. Maximum 5 kW, trust me!

Este septembrie. Noaptea, afară sunt +18°C. Tu vrei în casă 21°C. Necesarul de căldură devine sub 1 kW, nicidecum 5 kW. Dacă centrala ar da sub 1 kW putere, ar fi minunat. Dacă centrala ta bagă 6 kW, ai un surplus de 5+ kW 🙁 Termostatul oprește centrala la 21°C, corect. Însă, în timpul de 5 minute cât a mers, a băgat 5+ kW în plus. Cei 5 kW se văd pe termostat: în loc de 21°C, vezi 23-24°C. Nu te bucura că stă centrala mai mult timp! CT oprită = așteaptă să se consume surplusul de energie, de fapt.

Altă ipoteză: sunt pornite doar port-prosoapele din băi mai-septembrie. Astea consumă “decât” 2 x 0,4 kW = 0,8 kW.

Scenariile de mai sus există în lumea reală. Le-am expus pe astea, pentru o întelegere mai ușoară. Și la case se întâmplă asemănător. Probabil nu 0,4 kW, ca 1,6 kW.

Oricum, chiar și la temperaturi de -10°C sunt destule cazuri când necesarul de căldură este sub 3 kW: nu merg toate caloriferele la un moment dat, nu e foarte frig afară, soarele scaldă bine-mersi pereții + geamurile (gândite, sper) de la sud și sud-vest etc.

Confort încălzire în pardoseală apartament/casă

Primăvara, sau toamna pornești căldura DOAR în băi, că ești ud și-n curu’ gol. Merg doar 3 bucle din 18. 3 x 0,3 kW = 0,9 kW? Bine c-ai luat centrală de 35 kW! Noroc pă tine.

Altă situație. Afară sunt -6°C. Însă, la un moment dat, se opresc zona de noapte, biroul și garajul. Merg livingul și bucătăria. E nevoie de 2,2 kW. Etc.

Confort apă caldă menajeră

Vrei un jet continuu, dar mic: speli ceva parte de corp uman, speli ceva legume, pe dinți, 4 perechi de pantofi, te razi. Vrei apă caldă menajeră la exact 40°C și 1,8 l/min. Centrala dă exact cât ai tu chef. O CT de 6 kW dă de la 3 l/min în sus. Sub 3 l/min: ba te frigi, ba te răcorești.

Unele centrale pornesc pe acm doar de la 4..5+ l/min. Dai mai tare apa, că altfel, se oprește centrala. Arunci cu apă și gaz în neant. Ai lei. O baterie prinde mizerie. Nu mai are debitul minim al CT. Stai fără acm până vine-un instalator. Grăbește-te, că-s pe cale de dispariție!

Verifică și debitul minim de acm la o CT! Din păcate, majoritatea fabricanților nu dau această valoare. Am găsit doi producători fair-play: debit minim 1,7 l/min; debit minim sub 2 l/min. De ce crezi că nu ni se prezintă această valoare? Că nu contează puterea minimă?

Confort fără eroare de supra-temperatură

S-a înțeles. Necesarul de căldură poate fi chiar sub 1 kW. Dacă centrala dă 6 kW, așteaptă-te să intre pe avarie: eroare supra-temperatură. Pentru că dă prea multă căldură agentului termic = apa ajunge la 85+°C. Uneori simți apa caldă menajeră super fierbinte, c-ai oprit robinetul, dar s-a cam încins arzătorul/schimbătorul. Redeschizi robinetul = te-ai ars “umpic”.

2. Consumul de energie, factură de gaz mai mică. Temperatură medie lunile septembrie – mai la Cluj.

Casa ta este un corp cald. Cedează căldură. Transfer termic în instalații! Aerul de afară abia așteaptă să-i cedezi căldura cu care ești înzestrat. Românii primesc cu căldură străinii.

La Cluj temperatura medie din 1985 până azi: +7°C lunile când merge căldura, fără iunie, iulie, august. Interesant: 10°C/tot anul. Îți spun io: dai drumu’ la căldură din septembrie în mai. Unii nici nu umblă la CT, că lasă termostatul de capu’ lui. Cine are CT știe. Poți contrazice-n comentarii.

Vrei în casă 21°C. Fără control putere = temperatură agent termic, ajungi la 23°C. Chiar 24°C la încălzire în pardoseală, sau fontă, sau ditamai razele solare după plecare nori etc.

Pierderile de căldură, fluxul termic. Să-i spunem P, kW.

P = Q x (deltaT) | Tint-Text. Q nu contează ce-i. Vezi Wikipedia.

P1 = Q x (21-7) = Q x 14

P2 = Q x (23-7) = Q x 16

P2 : P1 = 16Q : 14Q = 16 : 14 = 1,14. Adică: 14% pierderi mai mari de energie.

Dacă ești într-o zonă mai caldă decât Clujul, procentele sunt mai mari.

Mit: centrala merge mai mult timp. DA. Dar consumă 2,8 mc gaz : 10 modulare = 0,28 mc/h gaz. Adică: 2,8 mc în 10 ore. Nu?

Exact ca un telefon octa-core: pentru aplicații simple folosește doar 2 nuclee. Economie baterie. Nu?

3. Confort + economie maxime = modulare temperatură agent termic în funcție de temperatura de afară, senzor extern

Caloriferele sunt calculate la -20°C afară și 21°C în casă. Dar, și că merg cu 70/60°C tur, retur agent.

Afară -20°C: Ttur/retur = 70/60°C, media 65°C

Afară +20°C: Ttur/retur = 26/20°C, media 23°C. Nu te-agita! Un corp de 23°C cedează căldură aerului de 21°C.

Afară 0,0°C: Ttur/retur = 48/40°C, media 44°C = (65 + 23):2 = 88:2

La fel, ar trebui calculată temperatura pe tur și la -10°C, sau -6°C, ori +12°C. TOATE centralele cu condensare acceptă senzor extern.


senzor extern, grafic modulare temperatură agent

Dar, să poți controla temperatura agentului la temperaturi așa mici, va trebui ca și puterea centralei să coboare corespunzător. Ecuație de gradu’ 3.

Pe lânga senzorul extern, pui senzor intern, sau un termostat on/off PWM, cu +/-0,1°C = oprire/pornire.

Astfel centrala/sistemul dă exact necesarul de căldură al casei la momentul respectiv = temperatura exactă și consumul corect de energie termică.

În imagine, a tradus o tanti din Ljubljana, cred. Energie electrică = energie termică.ATENȚIE! Se consumă mai multă energie să ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât să menții 21°C (staționar).  Mă refer la perioade scurte. E plecată familia 8..10 ore, normal, pui pe „economic”. Recuperarea de temperatură consumă mai puțin decât economia făcută în cele 8 ore. Nimeni acasă un weekend = cobori mai multe grade. Nimeni acasă 7+ zile = pui pe 12°C, sau chiar antiînghet, 5..8°C.

PONT: e mai nasol pentru factura ta, să tot ridici temperatura de la 20°C la 21°C. Chiar 20,5 spre 21°C, doar ai dat ditamai sumă de bani pe CT 😉

La termice vorbim de regim staționar (permanent) de transfer termic, nu tranzitoriu. Mă rog, deja-s figuri de stil de super-inginer. Nu te-‘ntere. Știu.

Ai chestiile de mai sus = destul de probabil să ai factura mai mică cu +/-32%. La apartamente, clar, ai nevoie de putere mică-mică. La case, 32% din 800 lei/lună = 250 lei/lună.


Un exemplu reclamat de un client căruia nu-i montasem încă senzorii

N.: Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la duș, am doar 20°C. Mă disperă.

Io: N-a venit încă senzorul de interior. Hai, că-l pun măcar p-ăla extern. Oricum, numa’ io comand senzorii ăștia-n România 🙂 Normal să nu fie stoc la Românica, indiferent că Buderus, că Vaillant, că Viessmann, că auto. Acum, cu ambii senzori, N. e mai mult decât enchantée.


CONCLUsIE puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare

Degeaba dai o căruță de bani p-un brand, că și SOFTUL are de spus multe. Pixel 2 are doar o cameră, dar cu softul e acolo 1, sau 2.

În datele tehnice (pliante) se specifică ce raport de modulare au, ce putere minimă au. Verifică!

Pe piață majoritatea centralelor au raportul 1:4. Adică, puterea minimă de 24:4 = 6 kW.

Există, însă, CT încălzire și apă caldă cu raport modulare 1:10, putere minimă 2,4 kW.

Există VIESSMANN VITODENS 200 35 kW cu raport 1:20.  Este doar încălzire. Face apă caldă cu boiler separat. Preț cca 13000 lei.

Am făcut un top cu cele mai bune centrale termice. Se poate contrazice, sau doar zice-o părere. Top cele mai bune CT!


Două exemple din datele tehnice ale unei centrale termice cu condensare:

Putere minimă 7,3 kW

Putere minimă 2,4 kW

Temperaturi și facturi joase, confort sus s-aveți! 😉

PS: Am cerut casei buhnici dacă ar putea dezvălui valoarea facturilor de curent electric. Aștept moderarea. Poate primesc răspuns. Doamne ajută! Ține-mi pumnii!

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • La grade nu umblu, merge constant,nu sunt adeptul orarelor, nu stiu daca e bine sau nu.
  Echilibrare nu prea cred ca este :). Inteleg ca in aceasta situatie nu prea merita o noua investitie in centrala. Sau daca ati sti ceva date v-ati putea da cu parerea mai bine? :)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Spun: toate aspectele contribuie.
   Degeaba am echilibrare perfectă și CT cu putere minimă de 13 kW, de pildă.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Detin o centrala Vitodens 100 35kw, am priceput ca e cea mai slaba din cauza modularii, 9-10kw minim. Eu consum pe an 2000mc (aragazul e electric), incalzesc 180mp utili cam la 23grade. O centrala cu Pmin mult mai mic ar face sa imi scada condumul? Mersi

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Nu obligatoriu.
   Dacă nu o exploatez optim, nu am facturile „optime”.
   --
   Confort clasa 1, facturi minime dacă:
   - sursa de căldură se potrivește cu clădirea, inclusiv toamna, primăvara;
   - sursa de căldură o adaptez perfect cerințelor mele;
   - echilibrarea hidraulică e perfectă;
   - știu folosi automatizarea, sau am o astfel de automatizare să am perfect 23°C;
   - aleg o temperatură de economic (nu sunt acasă) a.î. să nu consum de 3 ori mai mult cu recuperarea spre confort 23°C.
   --
   PS
   Dacă am o casă imensă, 500+ m², pot pune:
   A. 1 x Viessmann Vitodens - atenție - 222-W 35 kW, sau
   B. 2 x CT cum trebuie 24 kW. Așa era și pe vremea lui Ceaușescu: cazane în cascadă.
   Bine sunt și acum. Dar, raaar. La casa omului ce să povestim?!

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Bogdan, legat de cererea ta pt casa Buhnici, care este scopul intrebarii? Din pacate nu pot sa imi dau seama ce ne-ar comunica asta.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Hmm! Ok. Simplu.
   --
   Casa Buhnici este dată ca un super-model de super-casă-super-pasivă cu super-economii de energie.
   Cu super-tehnologii de super-ultimă-oră.
   Este dată ca model în toooată țara. Clienți de-ai mei mi-o lăudau mie.
   --
   Deci, iau exemplul acela? E un model bun? E într-adevăr de urmat?
   Bag atâția bani? Iau credit? Fac reclamă?
   Cum răspund acestor întrebări? Știind consumul de energie al super-casei. Nu?
   --
   O casă „de-a mea” de 250 mp încălziți, non-pasivă, super-obișnuită, o biată centrală pe gaz = 500 lei cea mai mare factură. Repet c.m. mare.
   Mă aștept ca Buhnici să aibă iarna un maxim de 200 lei/lună/electrica. În rest, sub valoarea asta.
   Sau, se uită mai mult la televizor? Are mai multă carne în congelator? Se/spală mai des? Respiră ceva super-oxigen-pur ca Michael Jackson?
   --
   Degeaba cele mai bune tehnologii și conceperea + exploatarea nu cele mai reușite.
   Nu spun că n-ar avea facturi rezonabile. Sau, exploatare bună.
   Dar, unde „e” rezultatele?
   Probabil, electrica îi dă ceva lei lunar?
   Unde e amortizarea?
   Unde e salvarea planetei?
   Nimic nu e public acum. ¯\_(ツ)_/¯?
   Restul e tăcere, pare-se.
   --
   Dăm zeci x zeci de mii de euro pe:
   - panouri solare cu agent termic?
   - fotovoltaice?
   - puffere?
   - întreținere o ditamai industria în casa omului?
   Se încălzește colacul WC-ului la 33°C când vreau io?
   Am instantaneu temperatura jetului de spălat zona de jos?
   În aceeași zonă, am ce formă vreau a jetului după ce folosesc WC-ul? Pot orienta jetul din buton?
   Io aș da banii pe acest confort.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Salut Bogdan.Ce parere ai despre Centrala termica in condensare Vaillant VUW 356/5-7 Green IQ ecoTEC exclusive,vreau sa trec de la lemne pe gaz si caut o solutie cat mai optima pentru o casa cu 150 la parter si 150 la etaj,izolata cu polister de 10,in comparatie cu ceva de la viessman 100 sau ariston alteas one 24.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Salutare bogdan,temperaturile din curba de caldura la ariston genus one sunt presetate sau ia in cosiderare temp min si max pe care o setez eu si lucra intre ele.sapt viitoare vreau sa incerc cu sext si sa stiu cum o reglez.multumesc!

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Setări Ariston
   Sunt curbe presetate.
   Se poate alege înclinația. Se pot decala paralel în sus, în jos.
   În același timp, se pot impune Tmin și Tmax.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Daca ajustez din butoanele tabloului sau ajustez din t min nu e acelasi lucru? multumesc

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • Tmin apă? Se impune o dată. Așa rămâne. Tmax la fel. Între valorile astea reglez cu mâna? Automat? Mai comod, confort în casă, factură mică, poluare mică = automat. În plus, temperaturi mici, constanță = nu dalatări/contractări, viață lungă instalație.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Salut Bogdan, urmeaza un roman, scuzele de rigoare.

  M-am “pricopsit” cu casa noua, p+e, 110 mp utili. Izolatia este de 10cm eps 80 polistiren la exterior, vata 20cm spre pod. Caramida porotherm de 25cm. Geamuri enorme (mult peste media din ro), calitate ... medie a termopanelor.

  Si acum vine jalea: ct bosch condens 2000w, calorifere no name de otel pe ambele nivele, calorifere tip scarita in cele 2 bai (cate una per nivel).

  Prorietarul anterior nu avea robineti termostatati la calorifere, asa ca am dat o avere sa le pun eu. Idem un termostat, neprogramabil (on/off).

  Situatia actuala: toate caloriferele de la parter stau pe pozitia 2 (pentru “economie”, toate cele de la etaj pe 4-5, pentru “confort maxim”. Dar confortul nu este maxim, termostatul, desi are histerezis de 0,2 in teorie, il are-n practica de vreo 0.8 grade.

  Cu temperatura de tur ma tot joc, acum la -5 noaptea si plus 5 ziua, pot tine temperatura pe la 45.

  DAR. factura maxima de iarna trecuta a fost de 500 de lei, si citindu-ti site-ul, sunt ferm convins ca poate fi scazuta pe la vreo 250 de lei.

  Intrebarea este (avand in vedere pmin de ~7 kw), schimb centrala cu un alteas / genus one ? Daca nu, pun senzor extern pentru actuala ? Exista ? Ca nu am gasit. Schimb / elimin termostatul ?

  Prefer sa dau o suma semnificativa acum (de ex prin schimbarea centralei) si sa am un confort mai mare & facturi mai mici decat sa astept inca 4-5 ani pana crapa centrala actuala.

  Orice alte sfaturi sunt mai mult decat binevenite.

  Multumesc anticipat, Bogdan.

  Radu.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Of! Nu prea am ce să recomand aici.
   Factura de 500 lei cam ok = cam 4 kW consumă casa per oră.
   --
   Am montat unor clienți câte un Genus. 2 vecini, de fapt. Constructor etc., ei cumpărători.
   P pardo, E calo.
   Dar, i-am prevenit.
   Living + dormitor deasupra cu 2 pereți din termopanu vieții.
   În rest, oricum, geamuri mari.
   Poți modula și adapta. Casa e cea care consumă.
   --
   Oricum. Aș recomanda ceva.
   Cadou de sărbători: un termostat learning Honeywel T6.
   Temperatura cea mai joasă, reglată cu mâna.
   Evident, să asigure confortul cerut.
   ATENȚIE! Termostatul face istoric. Dacă tot modifici, se va încurca.
   Ori faci/respecți riguros un calendar de fochist, ori o lași pe 50C for ever.
   Fachist: până la 10C afară - 35 tur, 0C - 40, -5C - 45 etc.
   Senzorul exterior = ok. El schimbă singur. Termostatul ține minte.
   --
   Acum, o recomandare ce implică bani mulți.
   Urmărești cum bate lumina prin camerele cu geamurile enorme.
   Termopan jos și zidit.
   Faci 2 geamuri verticale (subțiri): lumina bate și-n podea, și-n tavan, și la stânga și la dreapta.
   Poate vei fi de acord cu una-alta: Case eficiente termice. Arhitectură degeaba!

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Salut,

  Multumesc pt raspuns, l-am montat.
  Cum crezi ca ar trebui sa setez termostatul? Vad ca are optiune pt timpul minim in care cazanul sa fie pornit. Din fabrica era la 1 min, dar am trecut 3 min si am mai redus temperatura pe tur la 42 C. Sunt unii care au temp mare pe tur, de ex la 60C cand sunt 14C afara pt ca vor sa reduca numarul de porniri al centralei. Cat de mult afecteaza nr de porniri fiabilitatea centralei?

  Au fost persoane care mi-au spus sa nu inchid caloriferele pt ca se forteaza centrala. Nici ei nu stiu de ce, dar sigur asa e! Am o camera libera, si lasasem caloriferul inchis pt ca nu ma deranjeaza daca e rece. Pana la urma e ok daca inchid caloriferul pt o perioada mare de timp?

  Am un termistor NTC de 10 kohm pe care ma gandesc sa-l folosesc ca sonda exterioara. Dar oare e bine daca il expun "dezbracat" afara? Poate se rusineaza si imi deruta centrala cu valori aiurea! Ma gandesc sa-l imbrac intr-o carcasa frumoasa, sa-i dau niste gauri si sa-l expun asa. Sau sa cumpar o sonda de la chinezi https://www.banggood.com/2M-Waterproof-NTC-10K-1-3950-Thermistor-Accuracy-Temperature-Sensor-Cable-Probe-for-Arduino-W1209-W1401-p-1562107.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN?

  Incerc sa invat cat mai mult despre centrale si controlul eficient al lor. Mersi pt informatii.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Nu știu la care dintre răspunsuri vă referiți. Ok.
   -
   1. Timpul de setare ar depinde de inerția termică a casei + sistem.
   2. Temperatură cât mai joasă = cel mai ok. Dar, fără confort compromis.
   3. Temperaturi joase = porniri mai multe dacă CT nu modulează puterea spre valori foarte mici, sub 3 kW. Dacă se strică aprinderea, se repară. Nu e o chestie scumpă.
   4. Da, se forțează ca la sală banda blocată. Heh! Nicio forțare. Nicio problemă pt. CT.
   N-are nimic absolut că închideți 18 calorifere. Unul să fie pornit.
   -
   Important pt. clădire! Să mențineți pereții peste temperatura de îngheț. Evitați ciclurile îngheț-dezgeț. Atât.
   -
   Io NTC de 10 kOhmi pun fără nicio haină. Puteți pune o doză electrică de 5 lei. Chiar cu grad de protecție IP65, submersibilă, 20 lei, hai!
   -
   Scopul acestui site = probabil, ajută pe cineva care nu face că așa „se spune”.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Salut, foarte interesant articol.
  Observ ca recomandai genus one, si uitandu-ma prin schema de montare termostat, e trecut 230v taiat. Interesanta alegere. Nu era normal sa treaca tensiunea corecta, 24v? Toate centralele merg cu termostate de 24v?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Termostatele dau comandă, nu forță, spre centrale.
   Spre pompe, sau actuatoare pot da 220V (prin termostate).

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • In lume exista cei ce dezvolta tehnologiile care sunt cativa- si cei multi printre care si noi care producem Motani cu licente si componente obtinute de la cei dintai... NICIODATA nu va fi vreun model de Motan peste Viessmann ca tot m-ai corectat.
  Eu am Vitodens 100 de 35 KW la casa si Buderus Logamax GB062 la apartament si am spus ca nu am de ce sa dau de 3 ori mai mult pe o centrala de la oricare alt brand (desigur ca nu Motan) doar pt ca are raport de modulare mai mare! In final 100% ca avem acelasi consum! Caldura livrata de cea scumpa cu modulatie f mare este exact aceeasi livrata de cea cu modulare de 1:4 sau 1:8 versus 1:10 sau 1:20 ! Vorbind de centrale in condensare comparativ evident. Singura diferenta este o liniaritate mai mare la mentinerea temperaturii. Total fara rost nemeritand investitia.
  PS la Vitodens pretul a fost cu aproape 2000 ron mai mare si modularea mai mica ... pesemne calitatea adaugata a materialelor/tehnologia inseamna ceva...si
  PS 2 - o centrala aruncata dupa 2 ani nu-i centrala ci vreun cazan de tuci-normal ca nu-s aruncate ci ajung in Service...Va trai indeajuns brandul Motan sa vada lungimea vietii unei centrale de calitate in ani ? :)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Cea mai mare greseala sa faci un clasament strict dupa raportul de modulatie sau interesele unor producatori !
  1.Omul normal isi seteaza incalzirea unei case in f de cum se simte el bine nu in f de o valoare la alegere ! Deci daca are un Buderus sau Wiessmann cu modulatie 1:4 ce au o variatie reala de sub +/- 0,5 gr Celsius in casa cu un simplu Computherm radio .O centrala de 2-3 ori mai scumpa nu va face decat sa aduca o liniaritate putin mai mare a temperaturii ambientale(in teorie poate +/- 0,1 gr Celsius) dar NICI o economie la facturi ! Atunci de ce sa cumperi o centrala cu 15000 sau 18000 ron cand in final una de 5000 ron ofera acelasi consum pe factura si doar o variatie de temperatura aproape insesizabila de corpul uman ? Sa nu uitam ca vara in casa temperatura variaza cu mult mai mult si nu e deranjant !
  2.Elaborarea unui asemenea clasament strict pe baza modulatiei exclude diferentele imense intre fiabilitatile de marca ! Adica tu afirmi ca mai bine Motanul x decat o groaza de Wiessmann sau Buderus sau Vaillant ! Ceea ce este o tampenie scuza-mi limbajul ! Pai in cat timp se strica un Motan si in cat timp un Wiessmann ! Cat costa o interventie la o reparatie cand deschizi o centrala ergonomica fata de una in care desfaci toata centrala pt a avea acces la o componenta simpla...

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Viessmann, nu Wiessmann. Se citește „fisman”, nu „vizman”. Mă rog.
   Chiar insist: dați-mi un exemplu de centrală ieftină aruncată după 2 ani de către orice cunoștință, neam, amic, coleg de serviciu etc.
   Știți câtă lume cu CT prea mari (kW) au probleme de confort toamna-primăvara?
   Topul are CT de +/-3.000 lei, nicidecum 5.000+ lei.
   Dacă observați, mărcile renumite sunt cu verde = semn că brand serios.
   -
   Să înțeleg că noi, românii, suntem mai proști?

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

1 2 3 5

Groaznic! Și-n acest sait: cookies. Zbârrr?