| Renovat de 2 luni

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor

Eminescu: Bogdan

Puterea minimă, raportul de modulare la centrale termice sunt detalii “neimportante”, pentru majoritatea. Ce-i așa mare scofală? Modulare = confort + economie maxime. E tot una să ai un telefon dual-core, quad-core, octa-core? Citește tot articolul! Nu treb’e facultate! 🙂


Dacă tot dai o groază de bani pe CT, să ai exact ceea ce ceri de la banii respectivi: tehnologie de 2018. Simplu și corect.
Recomand atenție la puterea minimă prima dată, după care la cea maximă! Necesarul de căldură e sub 15 kW / casă < 250 mp.
Vezi piața din Vest! Putere minimă mică = euro mulți. Tehnologia se plătește. Se-nvechește? Se ieftinește.


Putere maximă centrală termică = 22..26 kW. Comparăm cu telefoanele:

Raport 1:10, putere minimă 2,4 kW | Un fel de hecta-core, unde 1 core = 2,4 kW; hecta-core = 10 x 2,4 = 24 kW.

Raport 1:4, putere minimă 6,0 kW | Un fel de quad-core, unde 1 core = 6 kW; quad-core = 4 x 6,0 = 24 kW.

Adică, dacă ai nevoie doar de 3 kW la un moment dat (cald afară/te speli pe dinți cu jet mic), o centrală “quad-core” nu poate da decât de la 6 kW în sus. Un consum de energie de 3 kW degeaba. Simplu 😉 La telefoane pentru rosuverde folosești 1 core, pentru aplicații sofisticate folosești Octa-Core Processor Booster.

PS: sunt și OZN-uri pe gaz cu condensare, „icosa-core”, cu raport modulare „peste” 1:20, de la 1,8 la 35 kW: Vitodens 200-W, sau 222-W. Doar încălzire. Apă caldă cu boiler. Preț 13000+ lei. De proști au făcut nemții modulare 1:20, zici?


De ce acum 10+ ani era mai bine cu Termoficarea?

O centrală de cartier alimenta 1000 apartamente. Cald afară etc. = 1 apartament avea nevoie de numai 1 kW pentru încălzire.

O centrală de apartament – jmecheră – avea puterea minimă 10 kW. Adică: 9+ kW surplus de putere. Mergea 5 minute, adevărat. Dar, alea 5 minute băga 9+ kW degeaba. 1000 de centrale termice = 9000+ kW per cartier. Ori timpul în care mergeau cele 1000 CT = energie țipată total LELA.

În schimb, Termoficarea putea opri 9 cazane din 10. Mergea doar un cazan de 1000 kW. Mă rog, alternau functionarea lor, să nu râdă fochiștii de același cazan. Cascada etc. La fel, pentru apa caldă menajeră. Diurn, lumea era-n vremurile alea la lucru. Nu ca acum 🙂 Puterile cazanelor dedicate pentru producerea de acm se diminuau.

Chiar dacă omu’ cu CT de apartament avea termostat, chiar de se pierdea energie pe traseu etc., tot mai eficient era sistemul care dădea acel ¹kW per apartament, anume Termoficarea.

ACUM, 2018, cu părere de rău pentru Termoficare: centralele ce au modulare mai ok de 1:10 duc la PIEIREA Termoficărilor ce consumă același gaz ca și noi. În viitor vom vedea modulări de 1:30, puteri CT de la 0,5 kW la 28 kW pe acm etc.


De ce contează puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare?

1. Confortul tău, exact ceea ce ceri

Punem pe locul 1, ca de-aia dai atât-amar de bani: s-ai confort.

Confort încălzire

Vrei în casă 21°C, ai 20,9..21,1°C, NU 20..22°C. Va fi un articol despre senzorul extern de temperatură.

Confort încălzire cu calorifere apartament/casă

Caloriferele sunt așa calculate încât să ai 21°C în casă, la o temperatură de -20°C afară. Atunci ai nevoie de cca 2..5 kW/apartament. Maximum 5 kW, trust me!

Este septembrie. Noaptea, afară sunt +18°C. Tu vrei în casă 21°C. Necesarul de căldură devine sub 1 kW, nicidecum 5 kW. Dacă centrala ar da sub 1 kW putere, ar fi minunat. Dacă centrala ta bagă 6 kW, ai un surplus de 5+ kW 🙁 Termostatul oprește centrala la 21°C, corect. Însă, în timpul de 5 minute cât a mers, a băgat 5+ kW în plus. Cei 5 kW se văd pe termostat: în loc de 21°C, vezi 23-24°C. Nu te bucura că stă centrala mai mult timp! CT oprită = așteaptă să se consume surplusul de energie, de fapt.

Altă ipoteză: sunt pornite doar port-prosoapele din băi mai-septembrie. Astea consumă “decât” 2 x 0,4 kW = 0,8 kW.

Scenariile de mai sus există în lumea reală. Le-am expus pe astea, pentru o întelegere mai ușoară. Și la case se întâmplă asemănător. Probabil nu 0,4 kW, ca 1,6 kW.

Oricum, chiar și la temperaturi de -10°C sunt destule cazuri când necesarul de căldură este sub 3 kW: nu merg toate caloriferele la un moment dat, nu e foarte frig afară, soarele scaldă bine-mersi pereții + geamurile (gândite, sper) de la sud și sud-vest etc.

Confort încălzire în pardoseală apartament/casă

Primăvara, sau toamna pornești căldura DOAR în băi, că ești ud și-n curu’ gol. Merg doar 3 bucle din 18. 3 x 0,3 kW = 0,9 kW? Bine c-ai luat centrală de 35 kW! Noroc pă tine.

Altă situație. Afară sunt -6°C. Însă, la un moment dat, se opresc zona de noapte, biroul și garajul. Merg livingul și bucătăria. E nevoie de 2,2 kW. Etc.

Confort apă caldă menajeră

Vrei un jet continuu, dar mic: speli ceva parte de corp uman, speli ceva legume, pe dinți, 4 perechi de pantofi, te razi. Vrei apă caldă menajeră la exact 40°C și 1,8 l/min. Centrala dă exact cât ai tu chef. O CT de 6 kW dă de la 3 l/min în sus. Sub 3 l/min: ba te frigi, ba te răcorești.

Unele centrale pornesc pe acm doar de la 4..5+ l/min. Dai mai tare apa, că altfel, se oprește centrala. Arunci cu apă și gaz în neant. Ai lei. O baterie prinde mizerie. Nu mai are debitul minim al CT. Stai fără acm până vine-un instalator. Grăbește-te, că-s pe cale de dispariție!

Verifică și debitul minim de acm la o CT! Din păcate, majoritatea fabricanților nu dau această valoare. Am găsit doi producători fair-play: debit minim 1,7 l/min; debit minim sub 2 l/min. De ce crezi că nu ni se prezintă această valoare? Că nu contează puterea minimă?

Confort fără eroare de supra-temperatură

S-a înțeles. Necesarul de căldură poate fi chiar sub 1 kW. Dacă centrala dă 6 kW, așteaptă-te să intre pe avarie: eroare supra-temperatură. Pentru că dă prea multă căldură agentului termic = apa ajunge la 85+°C. Uneori simți apa caldă menajeră super fierbinte, c-ai oprit robinetul, dar s-a cam încins arzătorul/schimbătorul. Redeschizi robinetul = te-ai ars “umpic”.

2. Consumul de energie, factură de gaz mai mică. Temperatură medie lunile septembrie – mai la Cluj.

Casa ta este un corp cald. Cedează căldură. Transfer termic în instalații! Aerul de afară abia așteaptă să-i cedezi căldura cu care ești înzestrat. Românii primesc cu căldură străinii.

La Cluj temperatura medie din 1985 până azi: +7°C lunile când merge căldura, fără iunie, iulie, august. Interesant: 10°C/tot anul. Îți spun io: dai drumu’ la căldură din septembrie în mai. Unii nici nu umblă la CT, că lasă termostatul de capu’ lui. Cine are CT știe. Poți contrazice-n comentarii.

Vrei în casă 21°C. Fără control putere = temperatură agent termic, ajungi la 23°C. Chiar 24°C la încălzire în pardoseală, sau fontă, sau ditamai razele solare după plecare nori etc.

Pierderile de căldură, fluxul termic. Să-i spunem P, kW.

P = Q x (deltaT) | Tint-Text. Q nu contează ce-i. Vezi Wikipedia.

P1 = Q x (21-7) = Q x 14

P2 = Q x (23-7) = Q x 16

P2 : P1 = 16Q : 14Q = 16 : 14 = 1,14. Adică: 14% pierderi mai mari de energie.

Dacă ești într-o zonă mai caldă decât Clujul, procentele sunt mai mari.

Mit: centrala merge mai mult timp. DA. Dar consumă 2,8 mc gaz : 10 modulare = 0,28 mc/h gaz. Adică: 2,8 mc în 10 ore. Nu?

Exact ca un telefon octa-core: pentru aplicații simple folosește doar 2 nuclee. Economie baterie. Nu?

3. Confort + economie maxime = modulare temperatură agent termic în funcție de temperatura de afară, senzor extern

Caloriferele sunt calculate la -20°C afară și 21°C în casă. Dar, și că merg cu 70/60°C tur, retur agent.

Afară -20°C: Ttur/retur = 70/60°C, media 65°C

Afară +20°C: Ttur/retur = 26/20°C, media 23°C. Nu te-agita! Un corp de 23°C cedează căldură aerului de 21°C.

Afară 0,0°C: Ttur/retur = 48/40°C, media 44°C = (65 + 23):2 = 88:2

La fel, ar trebui calculată temperatura pe tur și la -10°C, sau -6°C, ori +12°C. TOATE centralele cu condensare acceptă senzor extern.


senzor extern, grafic modulare temperatură agent

Dar, să poți controla temperatura agentului la temperaturi așa mici, va trebui ca și puterea centralei să coboare corespunzător. Ecuație de gradu’ 3.

Pe lânga senzorul extern, pui senzor intern, sau un termostat on/off PWM, cu +/-0,1°C = oprire/pornire.

Astfel centrala/sistemul dă exact necesarul de căldură al casei la momentul respectiv = temperatura exactă și consumul corect de energie termică.

În imagine, a tradus o tanti din Ljubljana, cred. Energie electrică = energie termică.ATENȚIE! Se consumă mai multă energie să ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât să menții 21°C (staționar).  Mă refer la perioade scurte. E plecată familia 8..10 ore, normal, pui pe „economic”. Recuperarea de temperatură consumă mai puțin decât economia făcută în cele 8 ore. Nimeni acasă un weekend = cobori mai multe grade. Nimeni acasă 7+ zile = pui pe 12°C, sau chiar antiînghet, 5..8°C.

PONT: e mai nasol pentru factura ta, să tot ridici temperatura de la 20°C la 21°C. Chiar 20,5 spre 21°C, doar ai dat ditamai sumă de bani pe CT 😉

La termice vorbim de regim staționar (permanent) de transfer termic, nu tranzitoriu. Mă rog, deja-s figuri de stil de super-inginer. Nu te-‘ntere. Știu.

Ai chestiile de mai sus = destul de probabil să ai factura mai mică cu +/-32%. La apartamente, clar, ai nevoie de putere mică-mică. La case, 32% din 800 lei/lună = 250 lei/lună.


Un exemplu reclamat de un client căruia nu-i montasem încă senzorii

N.: Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la duș, am doar 20°C. Mă disperă.

Io: N-a venit încă senzorul de interior. Hai, că-l pun măcar p-ăla extern. Oricum, numa’ io comand senzorii ăștia-n România 🙂 Normal să nu fie stoc la Românica, indiferent că Buderus, că Vaillant, că Viessmann, că auto. Acum, cu ambii senzori, N. e mai mult decât enchantée.


CONCLUsIE puterea minimă, raportul de modulare centrale termice cu condensare

Degeaba dai o căruță de bani p-un brand, că și SOFTUL are de spus multe. Pixel 2 are doar o cameră, dar cu softul e acolo 1, sau 2.

În datele tehnice (pliante) se specifică ce raport de modulare au, ce putere minimă au. Verifică!

Pe piață majoritatea centralelor au raportul 1:4. Adică, puterea minimă de 24:4 = 6 kW.

Există, însă, CT încălzire și apă caldă cu raport modulare 1:10, putere minimă 2,4 kW.

Există VIESSMANN VITODENS 200 35 kW cu raport 1:20.  Este doar încălzire. Face apă caldă cu boiler separat. Preț cca 13000 lei.

Am făcut un top cu cele mai bune centrale termice. Se poate contrazice, sau doar zice-o părere. Top cele mai bune CT!


Două exemple din datele tehnice ale unei centrale termice cu condensare:

Putere minimă 7,3 kW

Putere minimă 2,4 kW

Temperaturi și facturi joase, confort sus s-aveți! 😉

PS: Am cerut casei buhnici dacă ar putea dezvălui valoarea facturilor de curent electric. Aștept moderarea. Poate primesc răspuns. Doamne ajută! Ține-mi pumnii!

Puterea minimă, raportul de modulare = viitor
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Salut Bogdan! Cred ca este a patra oara cand iti citesc articolele si,ciudat,parca imi apar tot mai multe intrebari.Pe de-o parte imi pare bine,pentru ca nu o sa mai dau 5000+ lei lu' nenea instalatorul OLX,pe o butelie de egalizare si 2 pompe,pe de alta parte,am tras concluzia ca am risipit banii pe o centrala care nu prea "tine cu casa". Asta e...win some,lose some!.Acum,nelamurirea cea mai mare este legata de senzorul extern,daca ma ajuta cu ceva sau il pun doar ca si aspect,sa ma laud la vecini. Speta este urmatoarea: casa P+M,150mp,izolatie cum se face pe la noi,cu ceva in plus,doar incalzire pardoseala peste tot,fara GPA,cu actuatoare si debitmetre,senzori interni on/off,cu fir(inchid/deschid la +/- 0,2°C).Pana acum imi faceam probleme ca nu imi "duce" doar centrala(Ariston Cares 30eu,raport modulare 1:4 (prooost,stiu)),dar mi-a trecut dupa ultima lectura a acestui articol.Acum m-a pus pe ganduri faza cu senzorul extern si as cam vrea sa il pun doar ca nu stiu daca ajuta sau daca aduce un plus cat de mic instalatiei pe care o am. Cred ca esti singurul care vorbeste despre "mititelul" asta. In speranta ca voi gasi un raspuns,oricat de critic ar fi,iti multumesc pentru articolele scrise si subiectele tratate. Keep it up!

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Senzorul de temperatură exterioară este peste orice automatizare. Este „tata lor”: Rehau, Uponor, Purmo, Google Nest, EcoBee, Honeywell etc.
   De citit: Senzor exterior. Temperatură joasă, Urzeala temperaturilor, Tag automatizare ș.m.a.
   Este una casă de locuit = căldură 24/24, alta sală de nunți, ori cantină = căldură sâmbăta, sau 7:00-7:30, 12:00-12:30, 19:00-19:30 :)

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Mersi de raspuns. Foarte rapid și drept.:)
  Numai ca acum mai am ceva nelamuriri.
  Ziceai ca Aristonu nu lucreaza cu boiler. Iar la 3, ziceai sa leg un termostat de boiler și sa il leg ca și unul de camera. Adica, cu alte cuv, daca inteleg bine, sa fac treaba asta la o centarala care nu lucra cu boilerul? și de asta sa leg in locul celui de camera?
  Iar, cat tine de Salusuri, am tot, complet.
  ERT50 6 buc
  PL06 1 buc
  KL06 1 buc.
  Acum problema e: cum leg centru PL06 la centrala? Ca anume? Nu are nimic de legat, sau? Trebe ceva modificat?
  Si o recomandare daca ai putea pentru o centrala. Nu conteaza aspect. Camera tehnica e sub baie, iar baia, langa bucatarie. Casa fiind 80% ca cea de la CASE EFICIENTE TERMIC ;)
  Da, am luat intorsatura, ca m-ai facut sa gandesc.
  Oricum, tot respectul. Se vede ca mai sunt și OAMENI care dau din materia cenusie, nu doar la mp ;) .

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Daniel,
   Io pentru CT am dat un link: Ariston Genus One System. Nu e combi, nu face apa calda instantaneu. Ea are în tabloul electric contacte unde legi acel senzor. Nu contactele termostatului. Centrala contine senzorul de boiler. Boiler ai. Vezi pe link manualul de instalare!

   TNK = boiler.

   KL06 vorbeste cu termostatele și actuatoarele.
   PL06 vorbeste cu pompa, SAU centrala termica.
   Vezi manual PL06! La pompa da 230. La CT doar comanda!

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • Cu comanda am iesit la cap. Tre sa schimb PL06 cu un PL07. Ala comanda și CT. E ok. Numai cu boilerul daca ma lamuresti, te rog :) Mersi!
    PS De faceam calculele dupa Aristonu asta, cu 108%... vai, vai. Ma și speriam. Eu am facut dupa un Vaillant clasic cu 92% și tot merita. Aia a avut-o vecinu.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Bun, Daniel
     Neaparat sa iei și un senzor extern de temperatura. OBLIGATORIU!
     Costa cca 85 lei. Poti pune un NTC de 10 kohmi, daca te pricepi, 1,5 lei ;)

     As fi recunoscator daca vei scrie ulterior. Bani pe lemne versus bani pe gaz.
     Io scriu pe site vrute și nevrute. Cititorii cred, sau mai mult nu cred. Tu esti cititor, strain mie ;) Altfel te-or crede.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

     • Clar ca o sa scriu. și o sa scriu. De ce? Pentru ca eu chiar sunt felul de om care imi place sa "ma documentez" de prin toate. Dar, totusi, in privinta gazului, eram - cum de altfel muuuulti romani INDOCTRINATI - ca gazul e scump ca dracu. Cu ajutoul tau, am ramas putin uimit și m-am pus pe treaba, la calcule. și in situatia mea sunt multi. Cu siguranta. De asta o sa scriu. Poate se mai trezeste vreunu'.
      PS Astept urmatoul articol :) mai toata ziua dau cate o tura sa vad daca nu mai ai ceva nou!. :)

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

      Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

     • OK. Mersi.
      De vezi greseli, zi-mi! Sa le scot repede. Sa n-apuce lumea sa râda prea tareee de mine.
      Cele bune!

      Hopa! Nu mã bag.

      ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

      Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Buna. Tot citind articolele tale, am zis hai sa pun mana pe niste facturi din vecini, care au gaz. Am mai calculat la o masina de lemne (consumul meu pe iarna) cata putere calorica au și lemnele alea. Facand vreo doua calcule, am ajuns la concluzia: FOARTE ADEVARAT CE SPUI. Lemne = bani aruncati, mizerie, lucru fara rost... și asa am decis.
  Cat mi-ar lua sa finalizez instalatia cu puffer etc., mai bine o centrala pe gaz și un bransament. Care, in final, ar fi bani pe puffer și restu. Macar nu mai sunt fochist. Nu mai dau o gramada de bani pe-o masina de lemne.
  Acum, intrebarile mele ar fi:
  1 Am vazut ca prima pe lista ar fi Ariston. Am vazut in articolul cu CT pe gaz. Asta ar fi cea mai ok?
  2 Ce centrala? 24 kW Ok? Casa cca 160 mp. 2,55 h. Cemacom 30. Izolatie 10. Geamuri ft bune, zic eu. Sticla stiu ca are 0.5 coef. Rama nu mai stiu. Oricum tot ceva bun. Etc. :)
  Acum 25 kW? Ok, sau mai putin. Mai mult, sigur nu. Pentru ca iti dau dreptate in privinta asta.
  Cu privire la ACM, eu as merge pe boilerul pe care deja il am, sau?
  Deci: daca te rog, ce centrala, ce putere, ce model, ce termostat int., ext. etc.?
  La pardoseala am termostate Salus ERT50. Dar, nu ar trebui sa aiba treaba una cu alta. Sau?
  Si GPA-urile: ar fi indicat sa mai ramana daca tot sunt deja, sau centrala e mai ok sa isi faca treaba singura?
  Cateva indicatii daca se poate.
  Cu ocazia asta scap și de panouri solare și muuulte alte costuri degeaba ;)

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Daniel,
   Glumă: vecinii cu haz, nu gaz. N-au venele umflate pe frunte că IAAAR: treb'e curătat cazanu' cu peria aia enervanta ;)
   1. Scrii exact la articolul "Putere minima, raport modulare". Recomand clar: CT cu puterea minima cea mai mica. Nu conteaza marca. Aristonu' nu-mi da niciun leu ca l-am pus pe locul 1.
   Ariston Alteas, în cazul tau, merita daca o vei pune în bucatarie, ca-i faina. În plus, nu stie "vorbi" c-un boiler. Face acm instantaneu. Genus One System propun.
   2. 24 kW clar. În România nu se pot vinde sub 24 kW. Că: "se forteza" zice instalatoru' OLX :(
   3. Pastrezi boilerul. Trebuie doar ca senzorul de boiler sa-l legi la CT ca un termostat de camera si... gata acm-ul. Fara alte pompe, fara nimic altceva. Senzorul vine cu CT. Îl pui în teaca de la boiler.
   4. Pasterzi toate Salusurile. Daca ai un centru de comanda la pardoseala, îl pastrezi. Asta îl legi ca termostat la CT. Daca nu, ceri un termostat modulant când cumperi centrala termica. Nu au treaba un cu alta. Plus ca nu sunt ieftine Salusurile, cu orar chiar. Fiecare camera cu orarul său ;)
   5. Pompa de boiler se anuleaza. Pompa pe încalzire se pastreaza. Dar, n-o bagi în priza, decât daca nu face CT singura treaba cu îvârtitul apei prin tevi. Economie de q Watti. Vezi eticheta pompei! Eventual, când e foarte-foarte frig, va fi nevoie de bicepsii ei.
   7. Cel mai important: SENZOR EXTERN DE TEMPERATURA. Cu asta nu vei vedea pe Salusuri 24C, reglând pe 21C, de fapt. Va fi un articol despre senzor.

   PS Te felicit pentru întorsatura luata!
   Client: sera rosii bio, fonduri europene. Alege: peleti. Io avertizez: NU produceti atâta rosia, câta peletu' veti plati. Acum: iarna Ø productie.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Na, bun. Deocamdata lamurit. Sper sa fie totul ok. Toate bune! Mersi mult și scuze deranjul. Si, oricum, urmatorul drum prin Klausenberg va fi pe la "Sibo". Mii de multumiri.. și tot respectul...

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • 1. Cum stie centrala sa moduleze la minim cand e necesar? Adica, e sigur ca daca in casa necesarul de caldura e de 3 kW, centrala va sti (daca poate constructiv) sa produca doar 3 kW? Unii zic ca valorile astea sunt mai mult teoretice și ca in realitate nicio centrala obisnuita nu moduleaza asa de jos. Ar fi interesant de vazut niste studii/comparatii sa vedem daca e semnificativa diferenta.

  2. Zici ca ies mai bine la factura daca las centrala cand plec la serviciu la 7 am pe 22 grade, decat sa scad la 20 și s-o programez seara cand ma intorc sa faca 22 inapoi? Dar daca plec o saptamana in concediu iarna și afara sunt -10, -15 grade cum e cel mai corect? La mine temperatura tinta de confort e 22-23 grade.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • 1. Bun. Centralele vin din fabrica reglate undeva la 12-15 kW pe încalzire. Apartament = micim puterea maxima încalzire la 5-10 kW. Casa mai mare = marim la 15..22 kW. Pe apa calda menajera sunt reglate din fabrica pe maximum.
   Luam putere maxima CT = 14 kW. Punem senzor de exterior. Alegem linia. Scopul centralei devine: sa faca exact 38C. Tur 38C, retur 28C. Returul vine cu 20C. Centrala "baga" maxim = 14 kW. Returul se tot ridica la 26C, la 31C etc. Dar, centrala cum observa turul și returul mai calde coboara flacara, puterea pâna la minimul impus de inginerul de service. La Ariston poti seta chiat tu puterile maxima & minima, din butoane. Zgomotul pe care-l face flaca se aude cum coboara. Cine spune ca e doar teoretic, nu a folosit o astfel de centrala, probabil. Pompa, la fel, daca observa diferanta tur-retur de 15C, tureaza maxim, cum se apropie de 10C, o lasa mai moale. Tur-retur = sub 10C = turatie minima. La Ariston poti alege și aceste turatii ale pompei: minima&maxima, din butoane, fara 3 facultati.
   Adica: centrala vede temperaturile tur+retur, debitul agentului termic. Coboara, sau urca puterea în functie de astea. Simplu ;) Poti face o verificare pe contorul de gaz, nu? Nu ca spun io, sau altcineva. Teoretic?
   2. Pardoseala: recomandat 2C între economic și confort. Calorifere: recomandat 4C între economic și confort. Când este vorba de 8 ore/zi.
   Daca nu e nimeni acasa o saptamîna+, cobori cât vrei, pe 12C. Daca ai un istoric, stii cât timp îi trebuie casei sa urce de la 12C la 23C. Chiar antiînghet, 7C, daca ar fi o perioada mai mare.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • La 4 grade temperatura economic confort in calorifere, practic te contrazici: "Se consuma mai multa energie sa ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât sa mentii 21°C (stationar)". Cum facem?

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Heh :)
     Pentru o perioada de 8-10 ore, cât e familia plecata din casa, se face economie daca vei coborî acele 4 grade. Consumi, într-adevar, sa recuperezi, dar nu mai mult decât economia facuta în cele 10 ore. Mai scurta perioada = mai mica diferenta = 3 grade, 1 grad etc. Mai mare perioada = mai mare diferenta = 6 grade, 10C, antiînghet etc.

     Voi reciti contextul respectiv. Probabil, nu-i foarte clar. Ok. Mersi.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • 1. Acum am inteles cum e cu modularea asta. Finally! Multam!
    Eu am butelie de egalizare BEP (nu am descoperit blogul tau inainte sa o cumpar) din care ies doua circuite - cel de calorifere și cel de pardoseala, cu grupul de amestec. Fiecare circuit are pompa lui. Pompele de dupa BEP isi autoregleaza și ele turatia, oare? Sunt pompe Wilo?

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Hmmm...
     Io nu vad rolul unei butelii de egalizare. O propunea un cititor s-o punem pe podium în Top instalații degeaba 2 :(
     N-am apucat înca sa-i dau medalia de bronz, cel putin heh. Scuze. Nimic personal.

     Pompele centralelor de 2018 au pâna la 7 mCA înaltime pompare. Debite mari. Adica, NU mai trebuie n-sprezece alte pompe.

     O butelie s-ar impune la "cascadarea" mai multor cazane. De la 3 în sus. Dar, nici acolo acum, 2018. Centralele au o supapa diferentiala de presiune. Daca sunt închise toooate actuatoarele, pompa baga înfundat, într-adevar. Dar, supapa se deschide, iar apa va fi recirculata în interiorul centralei. Simplu heh...

     ATENTIE!
     NU CONTEAZA BRANDUL, CI MODELUL. LA CENTRALE TERMICE: LA FEL, MODEEELUL, NU MARCA.

     Pompa Wilo, ok. Dar, ce model? Ar trebui sa fie cu modulare turatie, ca legea europeana etc. Au o valoare EEI<0,23. Indicele de eficienta energetica. Complicat aici :)

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Sunt producatori de centrale care dau randamentul maxim (109%), randamentul la ardere (97%) sau eficienta sezoniera (94%). Care sunt diferentele și care conteaza cu adevarat?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Gazul are 2 puteri calorifice: 1. inferioara, 2. superioara. Vezi Condensarea la CT!
   O platim pe cea superioara. Daca ne raportam la ce platim, randamentul de ardere este cel de 97%. Adica 3% risipim, fata de ce platim.
   Eficienta sezoniera este calculata dupa ceva standarde, conditii, ore de functionare etc. Adica, ceva ipoteze ca toti fabricantii sa aiba aceleasi referinte.
   Cel mai mult conteaza randamentul de exploatare, de fapt. Adica: senzor exterior + interior, senzor exterior + termostat on/off, senzor exterior + termostate PWM etc. Temperatura agentului: 35C, sau 45C, sau 80C. Apa calda menajera la 38C, sau 55C?
   Acum, 2018, producatorii de CT (De Dietrich, Ariston etc.) au depus cereri institutiilor ce se ocupa de efiecienta A, A+, etichete etc. sa ia în considerare și senzorii. Sa poata pune eticheta ErP de A+. Complicat, oricum.
   Adica: ne uitam la randamentul de ardere, 97%, + exploatarea: temperaturi joase, orare etc.
   Încalzirea în pardoseala permite cele mai joase temperaturi. și aici: parchet gros nu este egal cu gresie. Ciment sclivisit + epoxidica = cele mai joase temperaturi.
   Poate fi pardoseala + pereti. Racire în tavan. Etc.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Daca o centrala nu poate modula pana la 3 kW (cat e necesarul casei la un moment) și va produce 6 kW, va merge jumatate din timp și gata. O opreste termostatul. Cei 3 kW in plus nu sunt piedtuti. Modularea e buna la confort, insa, consumul e aproape acelasi. Aici sunt ceva nuante. El e dat de casa și de eficienta centralei. Sa nu mai spun ca am observat ca 90% din posesorii de centrale (ce pot modula) au termostate on/off. Unde e modularea? Termostatele modulante wireless ale producatorilor de centrale sunt scumpe. Asa ia omul un of/off wireless de la terti. El stie saracu și de opentherm, dar centralele care stiu de standarde deschise le numeri pe degetele de la o mana. și mai deranjant e ca informatia asta o gasesti al naibii de greu.
  Iar, putinii ramasi care tin la confort isi iau termostate TPI (la banii de rf de producator iei un Salus cu internet) și se duce naibii tot. Modulareea ajunge la 2% din utilizatorii finali.

  Eu nu am treaba cu instalațiile. Ma mut la casa, am nevoie de centrala și am incercat sa ma infomez.
  Si iata am ajuns aici, unde printre informatii utile, gasesc pseudo informatii.
  Hai sa facem treaba buna și sa informam corect! Sa le spunem la ce ajuta de fapt modularea. Sa le spunem de investitia reala. Centrala cu modulare buna + senzor de exterior + thermostat modulant.
  Si sa trecem și un pic de marketing. Centralele alea scumpe, pe langa calitate (lucru de necontestat) trebuie sa convinga pt a fi vandute. E nevoie de Vitotronic plus ceva ajutor. și atunci apare modularea 1:20 care nu e accesibila oricarui muritor. Face economie de 2 lei pe luna și costa cat un rinichi. Nu de prosti au facut nemtii modulare 1:20 ci pt a vinde.
  E ca un diplay 2k pe un telefon de 5,5 inch.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Foarte bine ca nu esti de acord cu toate informatiile de aici.
   Nu am inteles care ar fi pseudo-informatiile.
   Modulare = confort, economie, poluare etc. Justificare aritmetica in articolele: Raport modulare, Temperatura joasa, Automatizare incalzire in pardoseala.
   Clienti anti-centrale, reglaje, modulant, on/off etc. instalații, au senzorii int. + ext. = mai muuult decat incantati. Ei habar n-au. Doar, au mers pe mâna mea. Facturile fata de vecini, sau amici? Sa-i intrebam!
   Stii ce inseamna sa ceri pe termostat 21C și sa vezi 23C? Stii cat astepti cu icalzirea prin pardoseala sa scada la 20,5C sa reporneasca odata incalzirea aia?
   NU ma intereseaza MAJORITATEA. Destul de evident prin site. Vorbesc de clientii mei, sau fac recomandari celor ce nu-s clienti de-ai nostri.
   Absolut nimic obligatoriu. Nu cred ca as face vreo reclama vreunei marci. Exceptie "Esbe", ca-mi plac. Unii clienti de-ai mei iau 050, desi nu recomand io, desi ma cam chinui cu reglajele etc.

   Google a dat 3,4 miliarde $ pe Nest. Why?

   [Scuze pentru apelativ.]

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • Pseudo...Ok poate nu e cel mai potrivit termen.
    Dar...
    E aici o afirmatie 14% pierderi mai mari de energie. E cu rosu.
    La calcule nu ma bag, sigur mi-o iau.
    14% din catzi?
    14% din 100KWh? Cred ca sunt probleme mai mari decat centrala. Mai bine, de 10000lei pun izolatie pe casa și de restu iau o centrala modesta 1:8.
    14% din 1KWh. Pai cand isi scoate banu dat in plus, centrala aia cu modulare 1:20?

    Deci, modularea e buna dar aportul ei la economie nu e atat de mare. Mai ales ca nu vorbim de modulare vs nonmodulare. Doarece mai toate CT moduleaza. Mai mult sau mai putin.
    La confort da.

    Iar graficele alea cu zigzaguri și linii ondulate nu imi plac. De fapt nu imi place expresia "pana la" Mereu se prezinta maximul posibil desi e aproape imposibil. Valori ce se obtin in laboaratoare și cand se aliniaza minim 3 planete.
    Si iar intreb, 32% din catzi?
    Ce catzi?
    KWh

    Cand mai am ceva vreme mai citesc pe aici. Gasesc ca sunt misto. Subiectele și exprimarea

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • 14% din consumul de energie = din factura gaz. Poate fi din 10000 kWh, ori din 2000 kWh.
     Poate, nu ati citit alte articole din site. Nu promovez o CT de 13000 lei. Omul afla despre tehnologie. La fel, incurajez MAXIM izolarea termica etc.
     Pierd clienti cu case vechi, teracote gaz, ca le spun sa izoleze de banii aia, dupa care sa vorbim de CT.
     Daca aveti/veti avea/vindeti Buderus, scrieti pur și simplu! Va fi publicat. Vreo data tehnica de apreciat etc.
     Omul da banu' pentru confort, nu pentru BRAND.
     Foarte greu de estimat. Nasoala expresie "pana la". Exista norme etc. Motiv pentru care utilizatorul poate vedea eticheta cu clasa de eficienta pentru CT, frigidere, masini de spalat, becuri s.a. M-ar crede cineva sa spun 60%? Am clienti cu: casa 150 mp, factura max. gaz 250 lei, ori 240 mp cu max. 490 lei. Verificam? Normal, CT cu 1:10, tineri, caldura peste tot, fac dus zilnic.
     Toate moduleaza. E tot una Pmin 2,4 kW cu Pmin 7,8? Un apartament consuma cel muuult un 4 kW @ super-frig cu ridicare de la 16 la 21C. Conteaza Pmin? CT a mea e reglata Pmax 3 kW. Apartament 60 mp, parter. Ce sa spun de apartamentele de la etaje intermediare?

     32% din cât? Bun. Intre 1:8 și 1:10 fac o economie pe luna de 10 lei, spunem. Confort mai bun cu cea de 1:10.
     Habitat 1:10 = 2700 lei, cu horn.
     Genus One 1:10 = 3400 lei. A+ cu senzorii.
     Buderus GB012 1:3,5 = 2750 lei. Pmin = 7,8 kW.
     Buderus 172i 1:8 = 4200 lei. Nu accepta senzor ext., fara controlerul de 1000+ lei.
     Misto-u pentru cititorii celor 3 planete coliniare? Hmm!
     In banca se foloseste un vocabular elevat. Dau bani clientilor? Iau?

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Salut, Bogdan
  Nu încep prin a-ti lauda blogul. Impresionanta stiinta în ale centralelor. Ori stilul, ca sa nu te coplesesc :)
  O sa trec direct la subiect, ca sa nu-ti manânc prea mult din timp.
  Sunt nelamurit în privinta acelor 2-3 grade în plus pe care spui ca le-ar aduce o centrala cu termostat, spre deosebire de una cu senzor intern. Eu am o centrala veche de 14 ani, Junkers Euroline și un termostat Computherm Q7, care a costat vreo suta de lei. Dar, care are o sensibilitate reala de 0,2 grade. Asa încât se pare ca nu prea ard gazul de pomana, ca sa zic asa.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Heh! Sute de Euroline-uri am montat pe vremurile alea. Nice.
   Termostatul vede din 0,2 în 0,2 °C, sau poate da comanda din +/-0,2 K?
   Ceri pe termostat 21, insa vezi 21,2, ori 20,8 °C? Ar fi o plaja de 0,4 K. Adica, nu mult, dar tot risipesti :(

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • Revin cu o intrebare legata de batrana mea Euroline, pentru ca am citit in manualul ei ca pana și ea stie ce e aia modulare, dar numai daca o tin fara termostat automat, reglandu-i manual temperatura pe tur, fie la 45° in zilele mai caldute, fie la 90° atunci cand crapa pietrele. și ca ar fi chiar mai economic asa. Atunci, la ce bun i-am mai pus termostat ambiental, care necesita temperatura maxima pe tur?

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

   • De vazut, vede la zecimala. Dar senzitivitatea de 0,2 grade. Îl setez pe 21,0°C, cum scade la 20,8, cum începe sa încalzeasca, iar la 21 face clic și se opreste. Sigur, temperatura continua sa mai creasca putin ulterior, însa cel mult 0,5°C, daca e fierbinte apa din calorifere.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

    Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

    • Mda. E chiar ok. Dar, cred ca e vorba de ceva casa, sau apartament mai mare, ultim etaj.
     Porbabil-probabil, se mai poate coborî temp. din CT. La 55C, de ex. Va urca poate doar 0,2C.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

     Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Foarte de folos explicatia! Bravo!

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Salutare Bogdane! Numele meu este Lilian, si sunt din rep.Moldova. Va rog frumos sa ma sfatuiti si sa-mi impartasiti din experienta voastra. Acum cateva zile mi-am instalat o centrala conventionala Immergas Eolo Mythos 24, fiind un incepator in acest domeniu, nu prea am mari cunostinte in a exploata CT. Mai pe scurt: locuiesc la tara, casa de locuit are o suprafata totala de 96 mp ( 3 dormitoare - 45 mp, living-room - 26 mp, bucataria - 17 mp si baia 8 mp) Radiatoare sunt instalate in toate camerele, in plus la bucatarie si baie sunt podele calde. La moment din suprafata totala, incalzesc doar 44 mp, din motiv ca celelalte camere sunt in reparatie si caloriferele sunt inchise. Ca sa fiu cat mai succint: CT are o putere maxima (24 kw) pentru a incalzi o suprafata maxima de 240 mp si putere minima (9 kw) respectiv 90 mp. Din ce am prezentat, reese ca necesarul de caldura de care am nevoie la moment este sub minimul "puterii minime" a CT, care la moment are setarile din fabrica urmatoare: P5 - 35%, iar P6 - 99%. Intrebindu-l pe instalator daca ar fi posibil de modificat setarile parametrilor P5 si P6, acesta mi-a raspuns ca parametrul P5 (puterea minima) nu trebuie micsorat sub cel setat de fabrica, ca in caz contrar centrala nu ar functiona normal, optim, si oricum nu e necesar de mofificat pentru ca CT are o modulare a flacarei, care fluctuiaza si se adapteaza la necesarul termic pentru suprafata respectiva...(la ce 44 mp, ai mei), adica va lucra la mimim si respectiv consumul va fi proportional. La moment am conectat si un termostat ambient, care sincer inca nu ma pot acomoda cu el, pentru ca radiatoarele si podelele se racesc mai repede decat aerul in incapere si se simte un mic discomfort, anume legat de fluctuatia temperaturii, si deaceea va rog sa ma sfatuiti care ar trebui sa fie temperatura optima setata pe CT, pentru a functiona "ca la carte" si cu un consum de nesperiat... Astept cu nerabdare sa-mi impartasiti din experienta voastra in ceea ce priveste exploatarea corecta si optima a CT. MULTUMESC FRUMOS ANTICIPAT!!! Toate cele bune!

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

1 2 3 13

Groaznic! Si acest site foloseste cookies.