Formular ofertă îp   Formular ofertă PdC   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   Automatizare IPAT
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. Home
  2. Centrale
  3. Centrale termice Europa de Est..

Centrale termice Europa de Est?

Modificat în

Probleme încălzire pardoseală? Soluție ✓  
 
Grup pompare amestec ⇒ bani aruncați  
 
sibo•training IPAT PdC CTgaz Apă Izolații  
 
sibotherm app în setări browser  
 
Onorați de multe cliente smart  
 
5 Lumea ne dă 5 stele pe Google.


Aceleași modele de CT și-n Vest UE? Atenție @ MODEL, nu @ brand!

Dacă suntem români, est-europeni, n-avem acces la modele de vest? Cum sunt detergenții? Cum e Coca-Cola? Hmm!

Articolul se referă la modelele din Cele mai bune centrale termice.

Bine. Viessmann (Vizman) are modele ce se vând și la ei, și la noi: Vitodens 222-W = 16.500 lei, decât. Oricum, un model super superb. Bijuterie, ce mai?

Ariston

Include: kit internet, senzor temperatură exterioară, senzor temperatură interioară (nu termostat on/off). Cu ambii senzori = clasa A+ de eficiență energetică. Umbli de pe telefon la funcțiile centralei, inclusiv service-ul, dacă-l lași. Dai apa caldă pe „fierbinte” din autobuz. Italians play fair: exact aceeași centrală și-n Vest ariston.com/it. Din butoanele touch calibrezi gazu’ pentru țara respectivă. Poți pune butelie GPL Petrom, fără alte adăugări. Super ok modelele Genus One, 1/10, inox, 3400 lei, Clas One, 1:7, inox, 3100 lei. Ambele senzor ext.&int. Ferește-te de modelul Ariston Cares!

Termet

Polonezii fac treabă bună pe CT. De fapt, Polonia produce chestii serioase în instalații: pompe, calorifere, armături, înc. pardoseala etc. Vezi un cap termostatic smart, superb: Fibaro!

Habitat

Nu prea-s io fan Romstal, dar centrala asta e super. Hornul, cca 150 lei, se vinde separat. Ma rog.

Beretta

Aceleași produse peste tot. De n-ai lei, iei Beretta Quadra Green = cele mai mici dimensiuni.

Daikin

Big in Japan, vorba lui Alphaville. Daikin = Big in Heating, too. Aceeași CT peste tot în lume. HxLxA = 590x400x256 mm. Evident că acceptă senzori extern + intern, doar vorbim de Daikin. Cool! Fain: ține minte cum folosești apa caldă. O preîncălzește în schimbător. Nasol: temperatura minimă pe încălzire 30°C. Pentru î. pardoseală e cam mult.

Motan

Tari românii cu MK Densu’. Vezi jos în articol! Ieftin, totuși, modelul Sigma KDens! Cam ca Beretta Quadra Green. Sigma și Quadra: când nu prea ai lei, sau ești dezvoltator imobiliar. Minus: protecție IPX4D.

De Dietrich

Aceeași CT în Franța. Mă miră prețul beton. De Dietrich avea prețuri nu de nasu’ oricui 😉 Au scumpit de la 3000, la 3250 lei.

Bosch

Se vinde-n lume. Au ieftinit de la 5200 la 4400 lei. E ceva. N-aș recomanda modelul 2000 W. Secondo me: la peggiore. Vezi interiorul! Clasa de eficiență energetică B! Modelul 9000i: SUPERB.

Immergas

BEST DEAL! Un fel de „blec fraidei evăr” 😉 Se vinde și-n Vest UE.
După Alteas, preferata mea.
Immergas-ul este preferata celor ce fac reparații. Una din cele mai „curate”, simple în interior.
O funcție fooorte cool: are program de dezaerisire 24 de ore. Foarte ajutătoare încălzirii în podea 😉

Buderus

Au coborât prețul de la 4750 lei, la 4200 lei. Rezonabil. Nu găsesc GB172i la ei: buderus.de. Nu e vorba de modelul ieftin GB012, preț ok, 5 ani garanție.

Vaillant

La ei 246/5-5: vaillant.de? Atenție! Nu modelul 236/5-3. Diferențe: raportul de modulare, pompa electronică etc.

Saunier Duval

În Spania e novedad. Nu e vorba de modelele ieftine de la SD.

Ferroli

Modelul ăsta are ceva premiu prin UK. De la 3140 lei, la 3525. Ar merita un loc mai sus cu IPX5D-ul ei. Ieftinache: modelu’ Divacondens. Recuperator căldură: bleah!

Viessmann

Centrale termice Viessmann 300-W
Centrale termice Viessmann 300-W

Muuult mai ieftin: Vitodens 050-W. O întâlnești la greu în blocurile noi – apartamentele se vând mai bine cu V. Au și nemții raportul de modulare 1 la 10, doar că-n Germania, vezi! Vitodens 050-W, sau Vitodens 100-W n-au la ei. Vezi viessmann.de! Diferențe între 100 și 050: ecran tactil cu lumină, randament 109% față de 107%. 100-le va avea în curând acces la net. Cam în urma băieții. Au coborât: de la 4600 la 4090 lei. Thx.


Așteptăm în România modelul 300-W.

Come on, Viessmann!


Bine. Viessmann are modele ce se vând și la ei, și la noi: Vitodens 222-W = 16.500 lei, decât. Oricum, un model super superb. Bijuterie, ce mai?


Continuare 1 articol: Centrale termice: automatizare proprie & fiabilitate
Bază articol: Cele mai bune centrale termice pe gaz Top. Forum?
Continuare 3 articol: Centrale termice: arzător, schimbător de căldură principal
Apă caldă cu centrale termice pe gaz

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul va fi trimis. Pentru poze trebuie un link din cloud.

25 de comentarii la „Centrale termice Europa de Est?”

  1. Buna ziua,

    Cat de mult ajuta la Immergas (victrix tera), functia de dezaerisire 24 h (in manual scrie 16.5 h) pt calorifere? Se poate folosi acum, cand e nevoie (cat de cat) de caldura sau mai bine astept primavara?
    Este niste aer intr-un calorifer mic de baie (port prosop) chiar imediat sub robinetul tur (se aude sub el cum boloboroseste) si nu scap de el pe la aerisitor (desi mai iasa ceva aer). Daca incep sa inchid robinetul tur incepe sa nu se mai auda boloroseala…

    Multumesc.

    La revedere.

    Răspunde
    • N-am știut, nu m-a interesat niciodată ce înseamnă. Din context, bănuiesc că e vorba de 30% (o treime) din puterea calorică (kW). Puterea calorică diferă. Că, dacă apa e foarte rece, sub 20°, unele centrale de 24 kW (generic numite așa) dezvoltă o putere de 31 kW.

      De fapt, TOOOATE centralele moderne au eficiența de ardere de peste 106..107%. Așa că, pe această eficiență nu o consider deloc în alegerea centralei. Diferență de 2..3%. Pentru o factură de 300 de lei, 2% = 6 lei.
      RANDAMENTUL DE EXPLOATARE e cel care mă interesează. Cel puțin pe mine. Prin site vorbesc despre acest randament (repet) de exploatare.

      PS
      Poza e din casa de 400 m², unde e doar pompa din CT. Nicio alta exterioară, ajutătoare.

      Răspunde
  2. Bună ziua.
    Pt o casa de 210 mp, parter și etaj, încă neizolate, grosime perete de 30 și tâmplărie superioara de PVC cu trei geamuri, o recomandare de centrala ca să evit :
    – problemele de debit apa calda dacă sunt doi consumatori
    – caldura, iarna cu eficienta de consum

    Răspunde
    • 2 dușuri simultane sănătoase (peste 10 l/min) = 2 CT de 24 kW, sau 1 CT 24 + acumulare. Acumularea depinde de timpul de suprapunere. Nu cred că vor fi 2 dușuri perfect simultan pornite, perfect simultan oprite.
      Eficiența arderii = cca 107..109% pentru toooate centralele, ieftine, scumpe. Deci, nu contează când compar 2 CT moderne.
      Eficiență de consum pentru căldură = randament de EXPLOATARE (nu ardere) foarte bun = adaptare meteo etc. = să nu cer pe termostat 22°C și să văd ba 20°C, ba 24°C + să nu fie șapa ba sloi de gheață 21°C, ba plită 35°C.
      Evident, mai mult de 24 kW n-aș pune. Dacă ∃ buget: un Vitodens 222-W, de la 1,6 → la 35+ kW = excelentă.

      Răspunde
  3. Salutare!

    Pt un apartament de 45 de mp, doar posibilitate calorifere, izolat, orientat către SV, călduros, etajul 4, merita sa investesc într-o centrala de la Atiston (Alteas one net)? În momentul de fata am un Ferroli Domicompact f 24 d dar care face figuri, tot scade presiunea (nu curge din instalație), vasul nu e spart. La apa calda are oscilații de temperatura. Centrala este montata din 2006, asa am găsit-o în apartament.

    Răspunde
  4. Salut Bogdan!

    Am și eu o problema cu centrala termica. Un Ferroli Domicompact f 24 d. Un model vechi, clasic pe care oricum vreau să-l schimb dar deocamdată e iarna, am copil mic și nu pt sta fără căldură și apa calda o zi cât durează sa fie refăcută instalația termica, caloriferele schimbate, care momentan sunt de fonta, tevi plus centrala.

    Zi de zi scade presiunea în instalație. În timpul zilei nu pot face presiunea deoarece presiunea de la rețeaua de apa are mai puțin de 1 bar și folosesc o pompa conectata pe vas cu care „păcălesc” presiunea băgând aer în vas. Seara, noaptea când apa de la rețea are mai mult de un bar, golesc instalația, dau drumu la aerul din vas de tot după care pun pompa cu manometru și bag aer înapoi în vas pana la un bar. După aceea fac presiunea în instalație din robinetul de umplere. Pe parcursul nopții se întâmplă deseori sa scadă presiunea sub unu și sa intre centrala în avarie.
    Care ar putea fi problema?

    Si referitor la viitoare investiție, noua centrala cu tot cu calorifere. Ce recomanzi? Apartamentul are 45 de mp, este situat la etajul 4, izolat, călduros, nu am posibilitatea sa fac încălzire în pardoseala. Din ce am mai citit în articolele tale înclin spre Alteas dar nu știu dacă se merita investiția de 4500 lei… Dacă nu Victrix tera, dar doresc sa fie „smart” și nu știu ce termostat să-i pun, ce sonda externa…

    Un sfat ar fi bine venit.

    Multumesc!

    Bogdan, din Botoșani.

    Răspunde
    • Păstrat caloriferele de fontă = radiație = cea mai „plăcută” căldură.
      Transferul de căldură cel mai important articol din acest site.
      Nu cum spune lumea: „țin căldura”. Radiația e avantajul lor.
      Se pot vopsi în ce culoare vrea omul.
      Immergas = super CT. Foarte ok.
      Dar, io aș adăuga 600 lei pentru un Genus. Contează diferența de putere minimă.
      Sonda externă e doar una. Immergas termistor PTC 1 kΩ. Ariston NTC 10 kΩ.
      Cele originale costă 150, respectiv 90 lei.
      Genus acceptă Cube S Net, 690 lei.
      Dacă nu, orice WiFi.

      Răspunde
  5. Salut, Bogdan!
    In primul rand iti multumesc pentru efortul depus in scrierea articolelor. Cu substanta, documentate, foarte utile.
    Am nevoie de sfatul tau pentru alegerea unei CT pe gaz.
    Casa 160 mp, izolata cu polistiren de 10 cm, tamplarie pvc cu geam low-e.
    In prezent incalzesc cu cazan pe lemne viadrus 35 kw si calorifere, apa calda: boiler termoelectric cu 2 serpentine (cazan + panou solar).
    Ce parere ai despre centralele ARCA PIXELFAST FC 25 SUN – sau ARCA PIXEL MX 25/30 PN?
    Multumesc.

    Răspunde
  6. Buna ziua!
    Va rog un sfat.
    Ce parere aveti despre soba din link:
    Casa izolata scârț de 10, termopan geam si usi externe, mansarda neizolata momentan.
    Suprata casa 110 mp. Necesar termic, dupa calculator net, 13 kw.
    Dupa nestiinta plus 10% 14 kw la care se adauga apa calda baie.
    Vreau sa renunt la a face 2 focuri in sobe plus unul la un boiler (toate pe lemne).
    Centrala termica nu am unde s o instalez.
    Va urma in anii următori.
    Soba ar veni montata in bucătărie.
    Mulțumesc
    PS
    Daca aveti alte sugestii, va rog.

    Răspunde
    • Nu înțeleg care ar fi întrebarea.
      Bănuiesc doar.
      Termoșemineu 5 kW el + 17 kW poate da serpentina.
      Ca și necesar de căldură veți fi mult sub 10 kW.
      Mansarda izolată.
      Problema va fi: 17 kW poate prelua. Dar, cât pot încărca?
      Câte lemne? Pot încărca 34 kWh = 2 ore fără să re-încarc iar.
      Probabil, veți pune pe foc din 30 în 30 minute.
      Nu știu ce să sugerez.
      Dacă aveți deja sobele și boilerul, le-aș folosi până vine gazul.
      Așa, cu termoșemineu, trebuie să faceți o adevărată industrie:
      vas expansiune – deschis recomandat, supape de siguranță 1 bar, pompă,
      termo-ventil pentru răcire, coș de fum corect nu unul vechi etc. etc. etc.
      Știu că e incomod.
      Dar, la fel va fi de incomod, plus că le va fi frică celorlalți membri din familie să pună pe foc.
      Ați auzit cum sună și cum face o supapă de siguranță care refulează aburii ăia?
      Hmm!

      Răspunde
      • Ati intuit mai bine intrebarea decat am fost eu capabil s o exprim.
        Da, vreau sa cumpar un semineu din asta pt. incalzire (sa nu mai fac foc in sobe 2 la nr.),
        si sa incalzesc si bucătăria si baia care momentan nu au nici o sursa de încălzire)
        si sa am si apa caldă atasandu-i si un boiler cu serpentina
        (nu am boilerul cumparat inca).
        Coșul de fum este in camera alaturata bucătăriei unde intentionez sa l montez,
        este zidit din cărămidă si este suficient cred eu pt. ca deserveste 2 sobe (din care una e folosită foarte rar).
        Doar varianta cu lemne e in zona asta sau electric, gaz nu se intrezereste sa l aduca cineva in zona.
        Cei de la prity au modelul din link din tabla (fier) sau ceva cu teracota.
        Am vazut pe youtube vreo 2 utilizatori care au un model instalat asemănător cred ca de putere mai mare
        (26 sau 29 kw) si care prezintă destul de real zic eu situația, declarandu se mulțumiți
        Semineul ar ramane ca sursa secundara dupa ce voi reusi sa construiesc anexa pt. centrala
        Focarul e destul de maricel cam cat incap intr o soba incape lejer di in el.
        vasul de expansiune l as prefera cu circuitul inchis
        (sa nu mai stau cu frica ca ingheata s au ii scade nivelul)
        un ups cu o baterie nu e asa mult si l as muta apoi la centrala.

        Răspunde