sibotherm ° Despre mine, Bogdan C.

Despre mine, Bogdan C.

Câțiva cititori îmi spun c-ar da bine pe site: despre mine.

Nu prezint un CV, ci gânduri.

Sunt acuzat că pierd vremea răspunzând comentariilor. Ok. Mi-aș dori ca cititorii să cunoască ceva din domeniul ăsta, nu pe mine. Nu sunt nici jurnalist, nici bloger, nici vloger, neam influensăr. Nu scriu la vreo revistă de știință. Nu fac parte din nicio asociație a instalatorilor. Cred că e logic ce scriu. Omul înțelege fără a avea 2 facultăți de instalații. În spate, da, am ceva teorie și experiență – cu toate astea, pot greși. Observ (nu doar-cred) că fără super denumiri inteligente și titluri ale mele, cititorii se prind de niște chestii și se bucură de investiții cu lei puțini, confort maxim, facturi mici. Știu că nu interesează pe nimeni, dar: și poluare minimă.

 Facultă & lucru

Am făcut (plăcut) facultatea de instalații, 1994-’99.

Apoi, masterat cu tema „Managementul energetic și confortul clădirilor de locuit”. Examen final cu tema: „Reabilitarea termică a instalațiilor centralizate și blocurilor”. Aici spuneam: primul lucru ce trebuie făcut este reabilitarea termică a blocurilor, după care a țevilor interioare, exterioare, abia apoi a cazanelor, echipamentelor. Evident, contrazis de profii universitari. Toată România a făcut exact invers: schimbat cazanele, echipamentele, țevile, abia apoi s-au izolat blocurile. În 2020, încă există blocuri neizolate. Bine că timpul a făcut să dispară termoficările din mai toate orașele. Mica poluantă centrală de apartament.

Din ’95, angajat cu pile la termoficare, până azi (26 de ani), am lucrat doar în acest domeniu: instalații pentru c-ții.

 Hidraulica, mecanica fluidelor #1

Hidraulică, hidraulică și iar hidraulică. Doar, pe asta se bazează toate i-țiile.
Spre deosebire de unii profi universitari (întâlnire de 20 de ani 2019), consider că în instalații contează să știm #1 hidraulică, abia apoi: termice (încălzire, răcire), ventilări, aer condiționat (HVAC), sanitare, gaz, frig; automatizări, electrice – că și p-astea le studiem în facultă. Ce fac cu automatizarea, dacă nu știu ce vreau?

Dezamăgit că mare parte dintre inginerii instalatori nu au noțiuni de bază despre hidraulică. Au încredere în ce spune instalatorul, sau șeful, nu în propriile calcule. Ce are că abia am terminat facultatea? Șeful nu poate greși?

 Arhitectură

Doi ani am făcut elemente de arhitectură și construcții. Foarte interesaaante pentru mine. Acum, aș spune că o bună parte din arhitecții români nu au noțiuni elementare (nu aprofundate) despre confortul termic (iluminat, ventilat). Am văzut mii de proiecte. Mă omoară băile pe colțul casei și dușul pe colțul băii. Criminal. Nu vorbesc de negăsirea unei minime funcționalități a locuințelor ș.a.

 Casa verde – then & now

Am considerat și consider că unele din programele „casa verde” sunt total neinspirate: în trecut – cazane pe lemne simple, cu gazeificare, peleți, panouri solare (de orice fel) pentru agent termic; în prezent – panouri fotovoltaice. În trecut, mă înjurau pe la expoziții: Cum, bă? Gazeificarea și solarele-plane-s viitorul României. Da, bă, așa-i cum spuneți voi, mulții.

 Case pasive

Nu sunt pasionat de denumiri pompoase din domeniul nostru. Nici de certificate care estimează. Simplu, recomand termoizolare de la fundații, geamuri gândite, dușurile, paturile pe pereți calzi, m² utili să fie utili = fiecare m²-neconstruit contribuie la eficiență, recirculare acm, baterii eco, (micro)ventilare naturală șamd. Pe temă, am început un articol, încă ciornă: Case eficiente energetic.

Avem client cu casă non-pasivă de 150 m², iar cea mai mare factură de gaz = 240 lei/ian. 2020. Familie cu 4 persoane, confort excelent în casă, folosită toată casa, spălat. Casă cu cărămizile încă neuscate total.

240 lei gaz = cca 1.500 kWh/lună = 2 kWh/h : 150 m² = 13 W/m².
Vorbim de cel mai mare consum. Celelalte luni, sub 10 W/m².
Consum electric = doar oropsita pompă din centrală de 42 W = 0,28 W/m².

Fără două-generații-de-plătit-rate pe casă = familie f. mulțumită. Probabil, vreun alt client ar fi chiar sub. Nu i-am întrebat. Doar că V. F. îmi spunea că e încântat de confort și facturi. Eu și mai încântat.

Update 2021. Client Râșnov, BV, non-pasivă, 180 m², pardoseală, 22+° în casă, pompă căldură aer-apă, decembrie 2020, putere absorbită pe oră = 0,95 kWh/h (COP 3+) măsurată, reală. 950 W ÷ 180 m² = 5,28 W/m². Revin cu ianuarie 2021.

 Salvăm planeta?

Cum văd io viitorul termic, până să apară micro (nano) reactoare-nucleare, am scris în Mica poluantă centrală de apartament vs termoficare. Nu ca SUA, ci ca India, caut consum mic-mic, nu surse multe de energie.

înjură toți cunoscuții, clar. Spun câteva:
– Pune-o bluză pe tine, că-i iarnă!
– Nu lăsa apa să curgă! Becu’ aprins lela!
– Te speli pe dinți, apoi repornești apa să-i clătești!
– În duș, repornești apa abia când te clătești!
– Nu jet de pompieri să speli un măr!

Bobo cu masca
Bogdan