Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Centrale
  3. Centrala termică ideală

Centrala termică ideală

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Centrale cu modulare versus CT de puteri prea mari

Știm de ce dăm banii pe mașini, sau pe centrale termice? Să meargăăă! Centrala termică ideală e cea care merge continuu. Curios: nu cea care stă mai tot timpul. Că merge, că stă, centrala trăiește vreo 15 ani. În acte: durata de viață = 10 ani = fabricare piese de schimb. Oricum, pot fi găsite și-n anul 18 😐

Centrala termica ideala fiabilitate
Centrala termica ideala fiabilitate

Centrala poate merge că factura vine 150 lei/lună

Există deja, 2020, centrale care pot modula de la 1 kW la 40 kW (prin Spania și Italia). 
Centrala viitorului va modula puterea de la 0,1 kW la 50 kW. 0,1 kW = spăl un măr, îmi fac freza; 50 kW = 2 dușuri cu hidromasaj; nicio pierdere de energie prin acumulare, totul instantaneu. Pe căldură, casa va cere 1 kW, centrala va da 1 kW = merge tot timpul = gaz 0,1 mc/h = 10 metri cubi de gaz în 100 ore = 4 zile și 4 ore = sub 17 lei/Cluj. Să consume 1 kW ⨯ 24 h ⨯ 30 zile înseamnă cca 115 lei/lună (2020). 

Bun. Dac-ar fi casa așa izolată termic. Oricum, primăvara/toamna suuunt situații de: numai 0,5..2,5 kW ceruți pt. căldură de casa omului.

Deocamdată, 2018, sunt centrale [normal că import Germania] ce reușesc să moduleze de la 1,8 la 35 kW. Hmm!? Au ceva că merg tooot timpul!? Ceva au: 3.700 € bucata decât ¯\_(ツ)_/¯. 

Toate centralele au și opțiunea circulare pompă în mod continuu. Adică, termostatul oprește arzătorul, însă, nuuu și pompa.

Sunt 19 termostate prin casă? Unul, hop-și-el, cere căldură = pompa merge, oricum. Nu?


centrala ideală turație variabilă vs flex

Imaginează-ți un flex, sau rotopercutor fără turație variabilă! Rupi discu’, sau bara, burghiul, ori Doamne ferește ce.

Exact așa și centrala termică. Rupe instalația și factura. După care stă. Ori stă, ori bagă.

Se pare că toată lumea știe că o centrală termică trebuie să fie oprită. De ce? O centrală termică trebuie să meargă = scopul ei în viață = de-aia e fabricată.

Arzător centrală termică ideală. Consumul de gaz.

Luăm un exemplu.

Casa la -20°C are nevoie de 6,0 kW. Consum gaz cca 0,70 mc/h.

Casa la +15°C are nevoie de 1,6 kW. Consum gaz cca 0,18 mc/h.

Stă centrala = bagă peste 1,6 kW = surplus energie = așteaptă să se risipească. Simpluuu!

Centrala dezvoltă 8 kW. Necesar de doar 3? Normal. Centrala se va OPRI. Cum își dorește omul. Din păcate, în dezavantajul său 🙁 Atât pentru confort, cât pentru jeb.

Centrala termică ideală = cea al cărei arzător poate da cei 1,6 kW.

N-are niciun bai că merge pompa, sau arzătorul. De-aia există chestiile astea pe Pământ.

Pompa centrala termică ideală. Consumul de curent electric.

Pompa consumă curent electric. Ok. Pompa modulantă.

Pentru 6,0 kW [debit caloric] pompa consumă cca 30 W x 24 h x 30 zile = 21,6 kWh x 0,65 lei = 14 lei/lună. Probabil, mai puțin.

Pentru 1,6 kW [debit caloric] pompa consumă cca 18 W x 24 h x 30 zile = 12,9 kWh x 0,65 lei = 8 lei/lună. Probabil, mai puțin.

O pompă jenant de ieftină pe un cazan pe lemne cum merge toooată iarna? De 15 ani, chiar. Temperaturi astronomice de 100°C.

Fii convins! Centralele moderne încă le pornesc la vreo 24 de ore, dacă-s prea odihnite (stau), că iar se blochează enervantele, sensibilele, super-scumpele pompe.

Centrală fără stare și fără bătrânețe vreo 15 ani vă doresc!

PS

Poți, duminică după Cinema City, sau vreo Viena-break, s-o scoți (centrala) din priză vreo 10 minute. Un pic de relaxare și pentru CT. Merită, nu? 😉 Bine. În caz că n-a fost vreo pană de curent săptămâna respectivă, iar 🙂

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

45 de comentarii la „Centrala termică ideală”

  1. Salut 🙂
    Se da o casa 175 m2, P+E+pod (depozitare) in Piatra-Neamt (deci zona friguroasa), 25cm caramida+10cm EPS, geamuri tripan, incalzire prin radiatoare cu CT de 32KW. Casa e locuita doar cateva luni pe an. In luna ianuarie (nelocuita) a consumat 80m3 de gaz, termostatul general fiind setat pe 8 grade. Daca acum in februarie as seta temperatura la 20, casa tot nelocuita, presupunand ca vor fi temperaturi ca si in luna ianuarie, ignorand 2-3 zile in care consumul va fi enorm ca sa inmagazinez in pereti caldura pt. 20 grade, la ce consum sa ma astept dupa 30 zile? tot cam 80-100 m3 (nelocuita)?

    Răspunde
  2. Salut! Am pus o intrebare zilele trecute, nu stiu daca a ajuns.
    La o casa P+1 cu incalzire in pardoseala peste tot si izolatie cat de cat clasica (10cm EPS, geamuri tripan, fundatie neizolata) care are acces la gaz, ai recomanda sa merg pe centrala Genus si 2-3 aparate aer conditionat sau pe pompa de caldura pe care o ai in centralizator, acel Immergas si sa fac incalzirea/racirea cu el? In cazul acesta, as avea nevoie de boiler pentru ACM, nu? Care varianta ar fi mai rentabila pe termen lung? Sau e greu de zis.

    Răspunde
  3. Cred ca de la setari te referi la nivel aprindere lenta. La mine e pe 30, poate ar trebui coborat, dar daca il cobor apare eroarea lipsa flacara. Mai pot modifica alt parametru?

    Articolele sunt foarte prietenoase si utile, doar greu de gasit unele. Pana m-am prins si eu sa caut in “harta site” pierdusem destule articole pe care nu le prea poti gasi altfel. In plus, desi iti vizitez site-ul zilnic, nu stiu cand apare un articol nou, ca nu te anunta nicaieri (sau poate nu am observat eu treaba asta).

    Răspunde
    • Aprindere lentă, da. Problema e că pe valori foarte joase poate da eroare lipsă flacără. Depinde și de: lungime horn, vânt, praf chiar (un cartier nou fără asfalt).

      Un articol ca lumea apare la juma de an, 3 luni, hai. Multă muncă, deși n-o vede nimeni. Pe lângă ce știu deja, trebuie să văd chestii noi, documente tehnice, piața bla-bla. Pe fugă am făcut ultimele 3 articole, că mă stresa lumea. Bine, niciun articol nu cred că e chiar-chiar-gata, heh!

      Răspunde
  4. Salut! Dupa ce sta o perioada centrala, cand porneste pleaca “in forta” (moduleaza pe putere mare). Ce parametri trebuie sa modific ca sa plece un pic mai lent si sa isi creasca puterea pe parcurs?

    P.S.: Sugestie: Cand publici cate un articol nou (si interesant, ca majoritatea pe care le scrii), fa-l cumva vizibil (pe prima pagina sau cum consideri), ca altfel se pierde in stufarisul de pe site si nu beneficiaza nimeni de el.

    Răspunde
      • Drept sa iti zic si dupa un an de vizionare pe acest site, inca gasesc articole pe care nu le-am citit. Chiar acuma am vrut sa spun si eu ca daca te uiti in meniu gasesti doar cateva articole (5 la IPAT, 6 la Echipament). Am dat pe meniul principal ca stiam ca aduce mai multe, dar pana acuma nu am vazut ca jos sunt si mai multe pagini ( 1 2 3 …) Am folosit site map si atunci am gasit tot, dar ma gandesc ca unora o sa le fie si mai greu de gasit informatii fara un meniu mai prietenos.

      • Și cât m-am străduit să fac o navigare ușoară. Mersi. Fac o schimbare majoră. Sper să nu-l încurce pe gugăl.

        Chiar vă rog să spuneți tot ceea vi se pare incomod, greu de folosit șamd. Orice propunere este super-bine-venită. Există analitice pe site, dar nu am timp să le observ, analizez.

    • Uau! Modulare 1:16; 1,5 kW 80/60°C; 1,7 kW 50/30°C; control pe 20°C; 26,7 kW pt. apă caldă menajeră; IPX5D. Elegant!
      Senzor extern acceptat. Termostat modulant în pachet.
      Site cu toate informațiile la îndemână.
      Mersi.
      (◕‿◕)/

      PS Ne apropiem de viitor: μCT gaz cu Pmin sub 1 kW 😉

      Răspunde