Centrale cu modulare versus CT de puteri prea mari
Știm de ce dăm banii pe mașini, sau pe centrale termice? Să meargăăă! Centrala termică ideală e cea care merge continuu. Curios: nu cea care stă mai tot timpul. Că merge, că stă, centrala trăiește vreo 15 ani. În acte: durata de viață = 10 ani = fabricare piese de schimb. Oricum, pot fi găsite și-n anul 18 😐
Centrala poate merge că factura vine 150 lei/lună
Există deja, 2020, centrale care pot modula de la 1 kW la 40 kW (prin Spania și Italia).
Centrala viitorului va modula puterea de la 0,1 kW la 50 kW. 0,1 kW = spăl un măr, îmi fac freza; 50 kW = 2 dușuri cu hidromasaj; nicio pierdere de energie prin acumulare, totul instantaneu. Pe căldură, casa va cere 1 kW, centrala va da 1 kW = merge tot timpul = gaz 0,1 mc/h = 10 metri cubi de gaz în 100 ore = 4 zile și 4 ore = sub 17 lei/Cluj. Să consume 1 kW ⨯ 24 h ⨯ 30 zile înseamnă cca 115 lei/lună (2020).
Bun. Dac-ar fi casa așa izolată termic. Oricum, primăvara/toamna suuunt situații de: numai 0,5..2,5 kW ceruți pt. căldură de casa omului.
Deocamdată, 2018, sunt centrale [normal că import Germania] ce reușesc să moduleze de la 1,8 la 35 kW. Hmm!? Au ceva că merg tooot timpul!? Ceva au: 3.700 € bucata decât ¯\_(ツ)_/¯.
Toate centralele au și opțiunea circulare pompă în mod continuu. Adică, termostatul oprește arzătorul, însă, nuuu și pompa.
Sunt 19 termostate prin casă? Unul, hop-și-el, cere căldură = pompa merge, oricum. Nu?
Imaginează-ți un flex, sau rotopercutor fără turație variabilă! Rupi discu’, sau bara, burghiul, ori Doamne ferește ce.
Exact așa și centrala termică. Rupe instalația și factura. După care stă. Ori stă, ori bagă.
Se pare că toată lumea știe că o centrală termică trebuie să fie oprită. De ce? O centrală termică trebuie să meargă = scopul ei în viață = de-aia e fabricată.
Arzător centrală termică ideală. Consumul de gaz.
Luăm un exemplu.
Casa la -20°C are nevoie de 6,0 kW. Consum gaz cca 0,70 mc/h.
Casa la +15°C are nevoie de 1,6 kW. Consum gaz cca 0,18 mc/h.
Stă centrala = bagă peste 1,6 kW = surplus energie = așteaptă să se risipească. Simpluuu!
Centrala dezvoltă 8 kW. Necesar de doar 3? Normal. Centrala se va OPRI. Cum își dorește omul. Din păcate, în dezavantajul său 🙁 Atât pentru confort, cât pentru jeb.
Centrala termică ideală = cea al cărei arzător poate da cei 1,6 kW.
N-are niciun bai că merge pompa, sau arzătorul. De-aia există chestiile astea pe Pământ.
Pompa centrala termică ideală. Consumul de curent electric.
Pompa consumă curent electric. Ok. Pompa modulantă.
Pentru 6,0 kW [debit caloric] pompa consumă cca 30 W x 24 h x 30 zile = 21,6 kWh x 0,65 lei = 14 lei/lună. Probabil, mai puțin.
Pentru 1,6 kW [debit caloric] pompa consumă cca 18 W x 24 h x 30 zile = 12,9 kWh x 0,65 lei = 8 lei/lună. Probabil, mai puțin.
O pompă jenant de ieftină pe un cazan pe lemne cum merge toooată iarna? De 15 ani, chiar. Temperaturi astronomice de 100°C.
Fii convins! Centralele moderne încă le pornesc la vreo 24 de ore, dacă-s prea odihnite (stau), că iar se blochează enervantele, sensibilele, super-scumpele pompe.
Centrală fără stare și fără bătrânețe vreo 15 ani vă doresc!
PS
Poți, duminică după Cinema City, sau vreo Viena-break, s-o scoți (centrala) din priză vreo 10 minute. Un pic de relaxare și pentru CT. Merită, nu? 😉 Bine. În caz că n-a fost vreo pană de curent săptămâna respectivă, iar 🙂
Eu caut pompa de caldura ideala. Pt incalzire maxim 3kw, dimensiuni compacte – mai mici ca o centrala pe gaz, monobloc, COP mare si la -15 grade.
Unde o gasesc?
Trebuie inventat alt “freon”?
Nu freon trebuie inventat, ci o arhitectură a casei de România, nu de Miami cu geamuri cât China, izolație termică ok, exploatare perfectă a încălzirii în pardoseală etc.
Salut 🙂
Se da o casa 175 m2, P+E+pod (depozitare) in Piatra-Neamt (deci zona friguroasa), 25cm caramida+10cm EPS, geamuri tripan, incalzire prin radiatoare cu CT de 32KW. Casa e locuita doar cateva luni pe an. In luna ianuarie (nelocuita) a consumat 80m3 de gaz, termostatul general fiind setat pe 8 grade. Daca acum in februarie as seta temperatura la 20, casa tot nelocuita, presupunand ca vor fi temperaturi ca si in luna ianuarie, ignorand 2-3 zile in care consumul va fi enorm ca sa inmagazinez in pereti caldura pt. 20 grade, la ce consum sa ma astept dupa 30 zile? tot cam 80-100 m3 (nelocuita)?
Destul de greu de calculat, în plus vine aportul electrocasnicelor, oamenilor șamd. Cu regula de trei-simplă, ar fi așa:
– 80 m³ la Δ(casă – afară) = 8 – 0 = 8°C. Să spunem că mediu era 0°C afară în ianuarie.
– Δ(casă – afară) = 20 – 3 = 17°C, să spunem că vor fi 3°C media pe februarie. 17 : 8 = cca 2, adică m-aș aștepta la dublu, cca 160 m³.
Nu e cea mai bună metodă de estimat trei-simpla, dar așa cred că vor fi cca 200 m³ = 2100 kWh pe februarie, în care și apa caldă.
multumesc mult pt. calcul :); era vorba de luna februarie, consum estimat doar pt. incalzire la 20 grade, casa fiind tot nelocuita in februarie
Când avem necesarul de căldură (proiect) putem face foarte multe simulări simple, rapide, diferite scenarii etc. Altfel, mai dificil cu estimarea.
Sa inteleg ca se poate estima, daca este proiect, un consum? banuiesc ca in functie de ceva temperaturi interioare si exterioara
Da, necesarul de căldură pe care-l facem e foarte aproape de realitate. Iar un istoric de o lună – două deja contribuie la o estimare și mai bună (apropiată de realitate).
Sa inteleg ca daca proiectul spune la necesar de caldura 3kw, aceasta ar fi consumul la temperaturile calculate, 22grade interior si -21grade exterior? 3kw adica 3×24×30=2160kw consum? As fi curios la un te=-5, ce consuma ar fi
Faci regula de trei simplă, arătată în comentariul mai sus. Dar, simularea în necesarul de căldură e mai relevantă.
2160 : 41 * 27 = 1422 kWh.
41 = 22 – (-21)
27 = 22 – (-5)
PS
Cu atât mai dificil de estimat pentru o pompă de căldură, intervine și COP-ul (poate fi 2,8, dar și 3,9 etc.). La o CT gaz pe temperaturi joase (sub 40..50°) e cam același randament de ardere.
esti super pentru cei care nu cunosc. vreau mai multe date despre italtherm
Îmi displace că parametrii customizabili sunt foarte putini, similar cu Viessmann, Vaillant etc. Nu prea lasă utilizatorul să facă multe setari. La fel, senzorul de exterior nu se poate dezactiva/activa din setări, trebuie efectiv decuplat/recuplat cablul. Nu contează, dar panoul de comandă e cam rudimentar, complicat de accesat. Însă, plaja de puteri e ce trebuie, pompa e incredibil de puternică (bine și factura de curent). Mai multe în manual.
Hmm…. deci sa inteleg ca acuma e mai greu de ales intre ea si Niagara?
Oscilez intre cele doua si nu stiu care sa o aleg
Niagara nu este în Ro de mult timp. Nici nu se știe când apare. Te rog, vezi din nou CT 2 dușuri, nou = Saunier Duval IsoTwin.
Trebuie sa ma decid daca chiar imi trebuie apa mai multa sau nu (fiind doar 2 persoane) pt ca necesarul e de 3Kw la -21 de grade, deci nu stiu daca merita o centrala cu 2.8kW Pmin ca sa am ceva apa in plus dar probabil sa “sufere” incalzirea in pardosea, cand cerinta casei o sa fie majoritatea perioadei reci probabil sub 2kW
Heh, client familie 5 persoane (bebe nou, socru, soacra), 2 băi, vreo 3 luni nici n-au știut că n-au activat funcția Confort = încălzire acm în rezervoare, au mers doar pe schimbătorul cu plăci.
Asta sa imi sugereaza ca si un Genus ar fi suficient? Pot face recirculare pe instamt, nu?
Evident: pagina Asistență – sanitare
Ai instalat Saunier Duval IsoTwin? Ofera posibilitatea de a face modificari prin meniu?
Abia de câteva zile mi-a spus o clientă de centrala asta. De altfel, de multe alte modele am aflat de la clienți.
La ce înălțime minimă se montează o centrală? Dacă accesul se face prin partea frontală (cum e la Ariston sau Chaffoteaux), o pot monta lânga perete, cât mai aproape max. 5 cm?
5 cm pe lateral = ok.
În manual sunt mai multe date.
Dpdv legal, centralele pot fi montate in spatele unei uși? Adică să am centrala intr-un dulap / mobilier bucatarie inchis practic.
Da. Centralele turbo = cu tiraj forțat = toate centralele cu condensare, dar cu tuburile coaxiale.
Sau, dacă centrala aspiră din cameră și evacuează pe un horn = o gaură jos în acea ușă.
Să fie ușor de arătat celor de la gaz întreg traseul țevii de gaz.
—
Anre gaz pretind ca pt. focurile deschide = aragaz, să existe gaură de aspirare aer proaspăt jos și una de evacuare gaze arse sus.
Salut! Am pus o intrebare zilele trecute, nu stiu daca a ajuns.
La o casa P+1 cu incalzire in pardoseala peste tot si izolatie cat de cat clasica (10cm EPS, geamuri tripan, fundatie neizolata) care are acces la gaz, ai recomanda sa merg pe centrala Genus si 2-3 aparate aer conditionat sau pe pompa de caldura pe care o ai in centralizator, acel Immergas si sa fac incalzirea/racirea cu el? In cazul acesta, as avea nevoie de boiler pentru ACM, nu? Care varianta ar fi mai rentabila pe termen lung? Sau e greu de zis.
Ușor de zis: dacă există gaz = încălzire și acm cu gaz. Pentru răcire, poate fi pompă de căldură aer-apă (radiație rece, c.m. bun confort), sau aer-aer (clasicul condiționat).
Ok, multumesc. Consumul de ACM ar fi destul de mare, mai multe bai folosite simultan. Am vazut ca nu prea recomanzi centralele cu acumulare. Se pierde multă energie inutil cu ele?
Recomand cu acumulare, dacă ar fi 2..3+ băi și dușuri simultane. Și așa, atenție, din robineții colțar (lavoar, spălător, bideu) încercați o echilibrare hidraulică. Poate fi un boiler de o tonă, țevi de 2 țoli, că tot prima chiuvetă are cel mai mare debit.
Asigură cineva service pentru centralele Italtherm în România?
Mă gândesc că Romstalu’. Întreb.
Vreun update aici?
Ar trebui un update prin tot site-ul. Însă, timp spre zero. Sper să pot face câteva actualizări în curând.
Cred ca de la setari te referi la nivel aprindere lenta. La mine e pe 30, poate ar trebui coborat, dar daca il cobor apare eroarea lipsa flacara. Mai pot modifica alt parametru?
Articolele sunt foarte prietenoase si utile, doar greu de gasit unele. Pana m-am prins si eu sa caut in “harta site” pierdusem destule articole pe care nu le prea poti gasi altfel. In plus, desi iti vizitez site-ul zilnic, nu stiu cand apare un articol nou, ca nu te anunta nicaieri (sau poate nu am observat eu treaba asta).
Aprindere lentă, da. Problema e că pe valori foarte joase poate da eroare lipsă flacără. Depinde și de: lungime horn, vânt, praf chiar (un cartier nou fără asfalt).
—
Un articol ca lumea apare la juma de an, 3 luni, hai. Multă muncă, deși n-o vede nimeni. Pe lângă ce știu deja, trebuie să văd chestii noi, documente tehnice, piața bla-bla. Pe fugă am făcut ultimele 3 articole, că mă stresa lumea. Bine, niciun articol nu cred că e chiar-chiar-gata, heh!
Salut! Dupa ce sta o perioada centrala, cand porneste pleaca “in forta” (moduleaza pe putere mare). Ce parametri trebuie sa modific ca sa plece un pic mai lent si sa isi creasca puterea pe parcurs?
P.S.: Sugestie: Cand publici cate un articol nou (si interesant, ca majoritatea pe care le scrii), fa-l cumva vizibil (pe prima pagina sau cum consideri), ca altfel se pierde in stufarisul de pe site si nu beneficiaza nimeni de el.
Setări centrală termică
—
Mersi de sugestie. Pe home apar ultimele 3 articole – când au luat ființă, nu când au fost modificate. Data articolelor = data actualizării (Voi pune text, dar complicate codurile php, heh!). În plus, mi-e foarte foarte greu să aleg ce să pun în față. Toate sunt interesante. Cel mai interesant îl consider pe Calorifere versus pardoseală.
Drept sa iti zic si dupa un an de vizionare pe acest site, inca gasesc articole pe care nu le-am citit. Chiar acuma am vrut sa spun si eu ca daca te uiti in meniu gasesti doar cateva articole (5 la IPAT, 6 la Echipament). Am dat pe meniul principal ca stiam ca aduce mai multe, dar pana acuma nu am vazut ca jos sunt si mai multe pagini ( 1 2 3 …) Am folosit site map si atunci am gasit tot, dar ma gandesc ca unora o sa le fie si mai greu de gasit informatii fara un meniu mai prietenos.
Și cât m-am străduit să fac o navigare ușoară. Mersi. Fac o schimbare majoră. Sper să nu-l încurce pe gugăl.
—
Chiar vă rog să spuneți tot ceea vi se pare incomod, greu de folosit șamd. Orice propunere este super-bine-venită. Există analitice pe site, dar nu am timp să le observ, analizez.
Italtherm 35K e : Modulation ratio> 1:20
1,7 kW → 34,8 kW. Corect.
16..20 l/min = 2 dușuri simultane de 8..10 l/duș.
Mersi, iar.
Deocamdată: centrala ideală, pare-se.
—
Forza Italia! Mai ales acum. Forza!
Italtherm City Top, The most efficient boiler built EVER! Pret 1500e + TVA!
Ca idee Romstal Habitat e facuta de Italtherm, bine modulare 1:10 dar oricum performante de top.
Treaba e ca nu prea sunt review-uri la Habitat…
Uau! Modulare 1:16; 1,5 kW 80/60°C; 1,7 kW 50/30°C; control pe 20°C; 26,7 kW pt. apă caldă menajeră; IPX5D. Elegant!
Senzor extern acceptat. Termostat modulant în pachet.
Site cu toate informațiile la îndemână.
Mersi.
(◕‿◕)/
—
PS Ne apropiem de viitor: μCT gaz cu Pmin sub 1 kW 😉
Salut Bogdan, m-am bucurat ca ai reusit sa mai scrii ceva interesant pe aici. Poate faci un buton cu articolele noi sa nu mai alergam… Sarbatori fericite!
(°‿°)/