Reglaje hidra, adaptare ÎNAINTE de automatizare

Adaptare-meteo-reglaje-incalzire-in-pardoseala

✅ Reglajele hidraulice, termice și adaptarea meteo ale încălzirii în pardoseală trebuie făcute înaintea aplicării automatizării de câmp, centralizată sau necentralizată. Valabil și pentru octogenarele 👵👴 calorifere.

⚠ Atenție spre poza și textul explicativ de mai sus!

Temperaturile și presiunile de lucru trebuie impuse cele mai joase. Păstrate constante, cu schimbări foarte mici și lente. Așa, mentenanța e minimă (sau deloc), iar durata de viață e maximă.

Articol decupat dintr-un proiect. Adaptat.

Surse de căldură (încălzire). Să fie confort maxim și să nu zădărnicim combaterea poluării ↔ puteri kW mici ➕ cât mai modulante ➕ OpenTherm ⇒ 🤱🌱🤗🌍.

A) 🔥🕯️ardere → centrale termice, cazane
①🙆‍♀️-gaz CH4; 👍
②🤷‍♀️-GPL/butan;
③🤦‍♀️-🏭-lemn/pelet.

B) 🩸💧evaporare-condensare → pompe de căldură

Un agent frigorific fierbe nu la +100°C ca apa, că la -60°C. Prin condensare, cedează căldură apei din țevi.
Consumă curent (majoritar) numai un compresor, ca la dentist.
SCOP > 4 ⇒ consum de 4..5⨯ mai mic față de un covoraș electric. 🤸‍♀️💃 Pot face și răcire. 👍
Pompele de căldură sunt de mai multe feluri. Pe curent, în mare parte:
①🙆‍♀️-aer-apă. Ca un aer condiționat fără unitatea de aer din interior, că face direct apă caldă în țevi. Preț = 2 ⨯ iPhone. 👍
②∑💰-apă (sol)-apă. Lumea știe că doar astea sunt pompe de căldură. Foarte scumpe sisteme.
③ir-de-👄-aer-aer = aerul condiționat știut (👂-sună, 🦷-curenți de aer ⇒ ❌NU ventilo-convectoare).
∃ și pompe de căldură pe gaz. Nu dezvoltăm aici.

C) 🔌⚡curent → consum 1:1 👎
①🙅‍♀️-CT-electrică, ❌NU pt. calorifere!
②🙅‍♀️-mini-puffer-cu-rezistență-electrică;
③🙅‍♀️-boiler-electric-folosit-pentru-încălzire.
Covorașele electrice au nevoie de prize, nu de centrale. Evident, și de bani pentru facturile ulterioare.

De efectuat ✅ ÎNAINTE de ❌ aplicarea AUTOMATIZĂRII!

De ce, oare, când pornim prima dată încălzirea, o facem 🐌 lent, treptat, nu direct ditamai 💪 50°C în apă 🙉?! O facem gradual, de la 20°C câte +3..5°C pe zi, după care coborâm câte -3..5°C/zi. Așa, protejăm șapa nouă, încă sensibilă, să nu crape. Să lucreze la dilatări-contractări.
¯\_(ツ)_/¯ 🤔
De ce să n-o protejăm și în exploatare, tot timpul, 200+ ani?

⚠ IMPORTANT³!

Reglajele hidraulice, termice și adaptarea meteo. Temperatura, presiunea, durata de viață. Grăbirea (re)încălzirii.

Ciclul de pornire a încălzirii treptate este considerat realizat deja, conform Memoriu tehnic. Pentru suport tehnic, sunați oricând proiectantul! Aceste reglaje sunt deosebit de importante pt. confortul dvs, mentenanță, durabilitate (instalații, finisaj), poluare. Sursele de căldură au softuri diverse pt. compensare meteo. Deseori, fără suport tehnic (în acest sens) din partea furnizorului/montatorului.

REGLAJUL hidraulic/termic

Automatizarea poate fi montată, cablurile racordate. Dar, încă nu folosim nicio comandă a acesteia.

Nu folosim termostate, folosim doar compensarea meteo
În timpul reglajului termic, ❌ NU SE VOR FOLOSI: termostat legat cu sursa de căldură, termostat legat cu actuatoare. Actuatoarele nu vor fi încă aplicate pe distribuitor. În schimb, ✅ SE VA FOLOSI adaptarea meteo, senzorul de exterior. În răstimp, se pot schimba curbele (pantele) de compensare meteo.

Același debit volumetric l/min (nu caloric kWh/h)
Procentele (din doc. 2b) de deschidere a debitmetrelor sunt ajutătoare. La pornirea instalației se va face un pre-reglaj hidraulic. Se va încerca obținerea aceluiași debit volumetric, l/min, în toate circuitele din instalație, ale tuturor distribuitoarelor. Nu contează valoarea debitului obținut pe bucle. Poate fi 0,25..3,0 l/min; ⚠ același pe fiecare circuit. Debit mai mare în instalație mică. Invers, în casă cu S (m²) mai mare. ⚠ Pompa de circulație trebuie să funcționeze pentru ca debitmetrele să poată indica.

Aceeași temperatură a aerului °C
Reglajul termic final se va face doar după finisaj și folosirea încălzirii de către familie timp de 2..3 săptămâni. Durată în care membrii familiei observă temperaturile aerului din încăperi. Buclele încăperilor mai calde se vor obtura, vor avea debite, l/min, puțin mai mici. ⚠ Nu este obligatoriu ca pompa de circulație să funcționeze. Reglajul termic este considerat realizat doar când toate încăperile vor avea aceeași temperatură. Indiferent de valoare 20°, sau 21°..23°C (⚠ +2°C în băi). Important să aibă aceeași valoare în toată clădirea.

Aceleași debite, poziții diferite ale robineților de reglaj
Debitmetrele pot indica valori (foarte) puțin diferite. În schimb, pozițiile pe verticală ale robineților de raglaj (plasticul transparent cu o bază octogonală) pot diferi foarte mult. De la ca-și-închis (jos-de-tot) la deschis total (sus-maxim).

Temperaturi diferite ale finisajului °C (între încăperi, nu în aceeași)
Deși, temperaturile aerului din încăperi sunt egale (+2°C în băi), temperaturile finisajului pot diferi 1..3°C de la o încăpere la alta. Temperaturile finisajului sunt strâns legate de necesarul de căldură al fiecărei încăperi în parte. Breviarul de calcul a respectat condițiile de a nu depăși: 29°C în general, 33°C în băi, 35°C benzi lângă pereți, peste care se va călca foarte rar.

ADAPTAREA METEO – alegerea curbei potrivite casei dvs

Adaptare meteo încalzire în pardoseala: 19°C afara, 23,1°C în tevi; -5°C ? 31,8°C
Adaptare meteo încălzire în pardoseală
Panta #2
19°C afară → 23,1°C în țevi;
-5°C → 31,8°C; 0°C → 29°C
50% din clienții noștri sunt pe curba cea mai joasă (#1 în acest grafic); unii cu decalare în jos, -1..2°C. Bine, ceilalți 50% se tem că: Dacă friiiiig, Bogdane?! Lasă pe #3! Facturile sunt foarte ok. Hm! Nu le pasă de 🌍🌎🌏.
În România, luna ianuarie este cea mai rece.
Temperaturi medii măsurate în ultimii 35 de ani:
Brașov -2,5°C
București -1°C
Cluj-Napoca -2,5°C
Craiova Maximă ±0°C
Las Fierbinți -1°C
Iași -3°C
Medgidia +1,5°C

⚠ Atenție! Sursa de căldură trebuie să aibă ÎN ACELAȘI TIMP:
° control pe temperatura agentului termic de la 10..20°C în sus
și
° valori foarte joase ale puterii minime, ±2 kW. Ideal, sub 1 kW.
Dacă există buget, pentru atingerea acestor valori mici (kW), propunem folosirea a 2..3 unități cu funcționare în cascadă. Un alt avantaj: în caz de avarie a uneia, cealaltă va asigura total/parțial confortul dvs. termic (și apă caldă menajeră).

senzor extern, grafic modulare temperatura agent
Grafic de modulare a temperaturii agentului termic
Pantă și decalare
Regimuri de temperatură joasă și înaltă
Temperatură minimă controlată 15°C
Tpantă.20° – Tdecalare.5° = 15°C

Se va alege o curbă de modulare a temperaturii turului în funcție de cea exterioară (compensare meteo). Utilizatorul observă dacă se obțin 22°C în casă, 24°C în băi.
(De obicei, curbele sunt drepte de gradul 1, nu parabole.)

Înclinarea curbei (pantei)
a) Se alege o curbă de mijloc, din gama de temperaturi joase a automatizării
b) În casă, sub 21,5°C → se alege o curbă superioară cu o unitate.
c) În casă, peste 22,5°C → se alege o curbă inferioară cu o unitate.
d) Etapele b) și c) vor fi repetate așa încât să se obțină o valoare între 21,6°C și 22,4°C, ⚠ în toate încăperile casei.

Decalarea curbei (pantei)
Majoritatea surselor moderne de căldură permit decalarea (mutarea paralelă) în sus, sau în jos a curbei cu câteva °C. Curba aleasă în etapa d) impune o valoare a temperaturii turului agentului termic, Ttur (Tpantă). Dacă în aerul interior sunt 22,3°C, se poate încerca decalare în jos, Tpantă – Tdecalare: Ttur – 1°C, sau Ttur – 2°C. Dacă în interior ar fi 21,7°C, decalare în sus Ttur + 1°C șamd.

Dificultate de operare pentru utilizatorul final
Operațiile de mai sus par foarte dificil de executat. Însă, nimic mai simplu pentru omul atehnic:
a) din meniul de termoreglare, alege panta (curba);
b) din bine-cunoscutele butoane ➕ și ➖ decalează cu câte 1°C;
c) din același meniu, impune Tmin și Tmax ale agentului termic. De ex.: tot timpul Tmin = 21° când afară e mai cald de +18° și permanent Tmax = 28..33…42 etc.°C când e mai frig de -15°C. (Nu va fi abatere de la confort dacă vor fi -18°. Încălzirea se ajustează natural. În schimb, factura de energie va fi mai mare.)

Încălzire LENTĂ versus RAPIDĂ

Încălzirea în pardoseală este foarte lentă. Compensarea meteo o face și mai lentă. Pentru (re)încălzire rapidă, trebuie dezactivată adaptarea meteo, iar temperatura turului impusă manual pe 40..60°C.

⚠ Atenție! Nerecomandat, pentru că vor fi dilatări ale instalației, șapei, finisajului într-un timp prea scurt. La fel, după atingerea temperaturii de confort, deși sursa va fi oprită, temperatura ambientului poate urca încă 2..5°C.

⚠ Atenție! Chiar dacă se aplică automatizarea, folosirea temperaturilor maxime (40..60°C) fixe, fără modulare, duce la disconfort termic. Implicit la cheltuieli mai mari pentru energie.

⚠ Atenție! Temperaturile și presiunile (mai) ridicate conduc la o îmbătrânire (mult mai) rapidă a instalației. Aceeași degradare prematură o produc variațiile de temperatură și presiune.

Decupare din Memoriu tehnic
⚠ PS Presiune de probă (de etanșeitate)
Presiunea de probă (4..6 bari) o păstrați doar 1..2 zile, să nu fie îndelung tensiuni maxime în sistem. După care, o veți coborî la presiunea atmosferică (0 bari). Dacă șapa încă e neturnată, o re-aduceți la 1..2 bari, (doar) pentru perioada turnării.

Ridicare, coborâre temperatură în casă când NU EXISTĂ termostat

Utilizatorul ridică sau coboară temperatura agentului termic cu ±1..2°C. Două metode: a) setare curbă (pantă) de adaptare superioară/inferioară; b) decalare curbă Tpantă ± 1..2°C. Se face din tabloul de comandă al sursei, ori, mai comod, de pe un termostat modulant, sau OpenTherm. Ambele sunt cu comunicare. Tot mai multe automatizări de azi (2020) permit acest lucru din telefon.

Confort superior fără termostate

Reglajele hidraulice, termice și adaptarea meteo potrivite conferă un confort termic superior, fără folosirea vreunui termostat on/off în casă: nici conectat cu centrala, nici termostate de câmp legate cu actuatoare (pe zone).
Automatizarea care exploatează doar sursa de căldură, fără comandă de oprire din partea termostatelor, are 3 avantaje majore:
a) temperatură constantă (aer și podea) cu schimbări foarte mici, foarte lente, naturale, insesizabile de corpul uman;
b) elimină total punctele de inflexiune, amplitudinea mare dată de comenzile de pornire-oprire din partea termostatelor on/off;
c) sursa de căldură are numărul cel mai mic de cicluri pornire-oprire; funcționare continuă, uniformă, fără șocuri.

DURATA DE VIAȚĂ a sursei de căldură, instalației, șapei, finisajului

Echipamente
Fără șocuri termice, electrice, de presiune, cu funcționare uniformă și puține porniri-opriri echipamentele capătă o lungă durată de funcționare, cu reparații minime/deloc. În cazul pompelor de căldură, sunt menajate compresorul, condensatorul, vaporizatorul.
⚠ VTP/2 ani!

Țevi, fitinguri, armături
În Cele mai bune țevi se găsesc date tehnice despre durata de viață a conductelor, îmbinărilor. Evident, temperatura și presiunea coboară exponențialⁿ lungimea vieții. În același timp, compromiterea țevilor și îmbinărilor o fac și ciclurile de dilatare-contractare, rapide, dese, succesive de-a lungul unei zile. Același lucru negativ: secvențele de tensionare-detensionare a pereților (țevilor, fitingurilor, armăturilor) date de variațiile presiunii instalației.

Finisaj
La fel, șapa și finisajul se dilată spre maxim din momentul opririi căldurii, se comprimă spre minim din punctul de (re)pornire.

❌ EXPLOATARE GREȘITĂ

Exploatarea greșită a triadei sursă de căldură – instalație – clădire
Vorbim despre durata de viață. Confortul și eficiențele energetice, evident, vor fi la fel de mici.

Sursa de căldură face permanent Ttur invariabilă 50..60°C (pantă adaptare = 0). Merge 15..60 de minute. Vor fi: presiune hidrostatică + hidrodinamică (dată de pompa de recirculare). Cu dilatarea de 60°C + pompa mergând → 2,1 bari. Apoi, CT stă, pompa stă. Temperatura scade la temperatura șapei, 24°C. Presiunea scade la 1,4 bari. Se reia ciclul Tmax+Pmax↘Tmin+Pmin și Tmin-Pmin↗Tmax+Pmax de zeci de ori de-a lungul zilei. Cicluri scurte și dese iarna, lungi și rare toamna, primăvara. Amplitudine mai mică iarna, mai mare în rest, ⚠ foarte-foarte mare toamna devreme și primăvara târziu.

⚠ O pompă de circulație de 10 mH₂O induce în instalație +1 bar. Două pompe înseriate, de 7 mH₂O fiecare, fac +1,4 bari.

TEMPERATURA. Nu cicluri max-min, min-max, necontenit!

Temperatura minimă de siguranță, anti-îngheț

O centrală care are curent electric, gaz, presiune minimă, chiar dacă e oprită (OFF), când simte 8°C, (softul) pornește pompa. Dacă apa se întoarce din instalație mai caldă, oprește pompa. Apă mai rece de 5°C, pornește căldura.

Temperatura de lucru

Compensarea meteo conferă cele mai joase temperaturi ale agentului termic pentru asigurarea confortului termic. În același timp, schimbările temperaturii apei au loc foarte, foarte lent și doar 3..5°C în 24 de ore. De-a lungul întregului sezon rece, septembrie – mai (chiar 20 august – 10 iunie), doar 10..20°C. Astfel, dilatările-contractările agentului termic și ale instalației, șapei, finisajului au loc extrem de lent, deloc sesizabil de-a lungul funcționării încălzirii. Cu temperaturile (implicit presiunile) cele mai joase și cu dilatări-contractări neglijabile, viața echipamentelor, țevilor, îmbinărilor și a șapei, finisajului va fi foarte îndelungată. Mentenanță minimă/deloc. ⚠ CT/PC se verifică (VTP) la 1..2 ani!

Temperatura maximă de siguranță

Centralelor moderne li se poate impune o temperatură maximă de siguranță a apei din sistem. Oricât: 25..65°C. Adică, dacă va fi depășită, se vor opri și vor semnaliza eroare. Unele trimit notificare pe telefon. Există modele care acceptă senzor de siguranță de șapă. O extra-protejare, pe lângă cea a temperaturii apei. Nu obligatorie.

Temperatura pentru dezumidificare

Dacă utilizatorul simte umiditate mai mare, poate regla o temperatură fixă de 30..45° timp de câteva ore. Softul unor surse de căldură permit programarea orară a acestui lucru.

PRESIUNEA. NU obligatoriu 1,5 bari!

Se calculează și se folosesc presiunile cele mai mici: de pre-gonflare a pernei de aer din vasul de expansiune, minimă, de avarie, de umplere, de lucru, maximă.

Presiune minimă, pre-gonflare 0,3 bari, nu 1,5 bari!

Instalația are o înălțime între cel mai jos punct și cel mai înalt.
Hcel.mai.înalt.punct – Hmanometru = Hhidrostatic = arată diferența de nivel. Hidrostatic înseamnă că pompa stă.
Casă P, ori P+E: Hhidrostatic.instalație < 3 m = 3 mH₂O = 0,3 bari. De obicei, presostatul și manometrul se află la cca +1,5 m față de cota podelei.
Dacă manometrul arată 0,3 bari, confirmă că există apă și în cel mai înalt punct.
Presiunea hidrostatică ar trebui să fie presiunea de pre-gonflare a pernei de aer din vasul de expansiune. Vasele vin din fabrică pre-gonflate la 1,5 bari. Dar, ar trebui să scădem la 0,3 bari. Sau, 0,6 bari pentru o instalație mai înaltă.
Deci, Pmin = 0,3..0,6 bari.

Presiunea minimă, de avarie lipsă apă 0,4 bari, nu 0,8..1 bari!

Sursele moderne de căldură sunt dotate cu presostat de siguranță a presiunii minime. Permit alegerea presiunii de avarie lipsă apă.
O putem impune la Pmin + 0,1 bari = 0,3 + 0,1 bari.
Pavarie = 0,4 bari pentru clădiri parter, sau P+E.

Presiunea de umplere 0,6 bari, nu 1,5 bari!

⚠ Umplerea se face la Pnormală! ❌ NU la 1,5 bari!
Recomandat este să umplem când nu merge căldura, când agentul termic are temperatura camerei, când pompa de circulație stă.
Oprim centrala! Dacă e deja caldă apa din instalație, umplem puțin peste Pnormală. Apa caldă dilatată face să crească puțin presiunea. Apa rece din rețea are 10..15°C.
Pumplere = 0,6 bari, agent aflat la temp. ambientului.
Pumplere = 0,7 bari, agent termic mai cald.

Presiunea normală de lucru 0,6 bari, NU 2 bari!

⚠ Atenție! Presiunea NORMALĂ de funcționare să fie doar cu 1,5..4,5 mH₂O peste înălțimea instalației (presiunea hidrostatică): Pmin + 0,15..0,45 bari.
Pnormală.recomandată = 0,3 bari + 0,15..0,45 bari = 0,45..0,75 bari.

Presiunea maximă 3 bari

CT gaz/GPL/electrice și pompele de căldură (majoritatea) sunt prevăzute cu supapă de presiune de siguranță, 3 bari. (Peste 3 bari refulează.)
Cazan pe lemn/pelet → 1..1,5..2 bari. Presiune aleasă de proiectant.
Presiunea maximă dă temperatura maximă. Aproximativ:
0 bari → T fierbere 100 °C,
1 bari → T fierbere 110 °C,
2 bari → T fierbere 120 °C.
Combustibil solid = nu control perfect al temperaturii. Cu supapele limităm temperatura din instalație.

⚠³ Automatizări moderne complexe

Automatizările noi, ultra-complete, cu centre de comandă și termostate on/off (histerezis/PWM/TPI), WiFi sunt: alambicate, copleșitor de sofisticate – evident, niciodată înțelese de utilizatorul obișnuit, atehnic. În comercial, oricum: montate, setate, monitorizate, re-reglate de firme de mentenanță. Aceste structuri de automatizare încearcă să reducă din dezavantajele descrise în capitolele de mai sus, însă nu reușesc să asigure confortul și celelalte beneficii ale compensării meteo împreună cu echilibrarea termică: întreținere și reparații spre zero, durată mare de viață, energie și poluare extrem de reduse – exact cât cere omul. Motiv pentru care, propunem:

termostate de comutare (temperaturi economic/confort) doar încăperilor rar folosite (dormitor de oaspeți). Iar, în zona locuită 24/24h a casei:
a) niciun termostat ✅ (totul adaptat & echilibrat), sau
b) cât mai puține termostate.

OpenTherm (Sunt descrise toate tipurile de termostate din 2020.)
Acum 2020, pentru modularea temperaturii turului (adaptare meteo și ambient/om), există pe piață tehnologia OpenTherm, regăsită în surse de căldură și termostate. OpenTherm înseamnă NU ON/OFF, ci comunicare universală între diferite branduri de echipamente și termostate. Însă, este foarte nouă, deloc la scară largă.

Automatizările din piață și internet

Deși, piața este sufocată de produse și prezentări „dau un ban, dar stau în față”, trebuie considerate triunghiurile de mai jos!

Termostatele au simplul scop de bază: comutare între temperaturile de confort și economic!
⚠ Termostatele NU joacă rol de echilibrare hidraulică, termică!
⚠ Automatizarea, oricât de sofisticată ar fi, NU rezolvă problemele hidraulice ale instalației!
⚠ Termostatele DECALEAZĂ în timp furnizarea căldurii între încăperi. Camerele cu necesar de căldură mai mic se închid. Apoi, căldura (debitul necesar, de fapt) se mută retard în cele dezavantajate termic! Încăperi, ignorate iar și iar de agentul termic pe timpul cât celelalte circuite sunt re-re-deschise.

⚠ Desprinse din comercial, birouri și hoteluri, propunerile similare cu Uponor sMatrix ar fi de considerat în paguba automatizărilor obișnuite on/off: Purmo, Rehau, Salus, Sistema, Tiemme ș.a. – fără învățare a comportamentului încălzirii casei, fără furnizare a căldurii în impulsuri calculate pe fiecare sector în parte.

La mulți ani cu sănătate și adaptare termică impecabilă, dnă!

Ͻ°\(◕‿◕)/°C

Ͻ°💃°C

Reglaje hidra, adaptare ÎNAINTE de automatizare

Bogdan C.

Despre autor. A făcut (plăcut) facultatea de instalații 1994-'99. Apoi, masterat cu tema „Managementul energetic și confortul clădirilor de locuit”. Examen final cu tema: „Reabilitarea termică a instalațiilor centralizate și blocurilor”. Aici spunea: primul lucru ce trebuie făcut este reabilitarea termică a blocurilor, după care a țevilor interioare, exterioare, abia apoi a cazanelor, echipamentelor. Evident, a fost contrazis de profii universitari. Toată România a făcut exact invers: schimbat cazanele, echipamentele, țevile, abia apoi s-au izolat blocurile. În 2020 încă ∃ blocuri neizolate. Bine că timpul a făcut să dispară termoficările din mai toate orașele. Bogdan C. a considerat și consideră că unele din programele „casa verde” sunt total neinspirate: în trecut - cazane pe lemne simple, cu gazeificare, peleți, panouri solare (de orice fel) pentru agent termic; în prezent, 2020 - panouri fotovoltaice. Bogdan afirmă că o bună parte din arhitecții români nu au noțiuni elementare (nu aprofundate) despre confortul termic (nici despre iluminat, ventilat). Dezamăgit că aceeași bună parte dintre inginerii instalatori nu au noțiuni de bază despre hidraulică. Au încredere în ce spune instalatorul, nu în propriile calcule.

Derulează în sus

Și pe acest site: cookies. Zbâr? Pentru COMENTARII nu e obligatoriu să completați datele dvs. Nici nu stresăm: niciun mail cu nicio reclamă, nicio știre. Comentariile NU apar instantaneu. După moderare. gdpr

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close