Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Preț PdC-boiler   Preț PdC Hyundai
 1. Centrale
 2. Service centrale termice ...

Service centrale termice PIF=garanție VTP=AF

Pompă de căldură cu panouri voltaice  
 
Pas 10cm/tot+GPA+9 senzori, ce caută omu'?  
 
Asistență sibotherm = multe-multe-răspunsuri  
 
Bonus 1k € acordat în Grup pompare nuuu  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.


Lumea nu citește certificatele de garanție sau manualele aparatelor: centrale termice pe gaz, electrice, boilere, pompe de căldură, cazane pe lemne șamd. Căutăm pe net orice, numai acel certificat nu-l citim ori nu-l căutăm pe net. Acolo sunt scrise toate condițiile. Bine, să îndeplinim toooate condițiile garanțiilor ar trebui să nu scoatem aparatele din cutie.

 PIF, AF și VTP centrale termice

Service-centrale-termice
Service centrale termice – diferențe între PIF, AF, VTP și garanție
 1.  Ce înseamnă PIF la centrale termice?

  Punere în funcțiune. Se face un proces verbal de primă punere în funcțiune. De acum curge garanția. Timp de min. 2 ani în UE.

 2.  Cât costă? Este gratuit PIF-ul?

  În general, pentru centralele termice pe gaz de apartament, case om, punerea în funcțiune e gratuită. Deci, nu e mare biznis dacă luăm o centrală cu PIF-ul gratuit, inclus-chipurile.
  Pentru centrale termice mai mari, pompe de căldură – instalații complexe, de fapt – PIF se cam plătește.

  AF = 150..200 lei. În schimb, se plătește AF-ul, descris mai jos.

 3.  De ce se face PIF?

  Să fie totul ok pentru aparate, se verifică diverse chestii tehnice (și ceva birocratice): să nu fie turul legat pe retur, să nu fie clapeta de sens împotriva pompei de circulație șamd. Apoi, inginerul de service chiar pornește aparatul. Dacă totul ok = se dă PIF-ul omului.

 4.  Am garanție fără PIF?

  Nu. PIF ar trebui să se facă chiar și pentru un boiler electric. Deloc PIF = ioc garanție.

 5.  Cine face PIF?

  Un inginer, un tehnician. Depinde de aparat, depinde pe cine agreează fabricantul și legea acelei țări. Frecvent pt. μCT gaz sau pompe de căldură (PC) mici, pornim noi, instalatorii parteneri.

 6.  PIF-ul e diferit de VTP?

  Da. Da². Da³.

 7.  Ce înseamnă VTP centrale termice?

  Verificare tehnică periodică. Se face un proces verbal de VTP.

 8.  Cât costă? Este gratuit VTP-ul?

  Nasol! Cam nu gratis. Dacă mă știu cu service-ul, poate fi zero lei, sau banii de vreo 2 pachete de țigări. Am grijă de centrală sau pompa de căldură, pot face VTP la 4..6 luni, 1 an.
  100..200..350+ lei: pentru μCT gaz, PC mici.

 9.  De ce se face VTP? Cine-l cere? Gazu‘? Isciru’?

  ITP-ul de la mașină = miliția rutieră ne lasă (autorizează) să mergem cu mașina în afara curții, în afara dealurilor: pe drumurile publice. De fapt, VTP-ul nu ne interesează. În schimb, ne interesează autorizație de funcționare = AF. Adică, trebuie să facem VTP să avem AF pe 1 an, 2 ani etc. funcție de aparat, destinație, importanță clădire bla-bla.

  ISCIR-ul = miliția centralelor termice. Sfătoșii de la ISCIR cer acest AF pentr-o instalație din casa omului cu 1,2 bari și 50 de litri de apă. Dăăă, pentru un boiler cu 8..10 bari și 300 l, sau o kuktă sub presiune 1,7..3+ bari, nu cer niciun VTP, ISCIR. Hrrr!
  În cel mai ortodox mod, ar trebui ISCIR și pentru pompe de căldură, cazane pe lemn, termo-șeminee șamd. Pentru orice instalație închisă, sub presiune. Tot nu pricep de ce nu pentru boilere de acm, de ce da pentru un instant pe gaz. Mda, iei știe.

  Gazu‘ n-are nicio treabă cu datul AF-ului centralelor termice. Dacă aparatul meu este pe peleți, nu pe gaz? Or, gazul are treabă cu țevile ce merg până în aparat și, enervant, ca aparatul să aibă AF-ul la zi. Nu-ți dau gaz, dacă ai o centrală super sigură. Dacă ai un aragaz jenant din 1900 toamna, ia tot gazul din rețea, dle! Mie mi se pare stupid. Păi, ori ceri tuturor consumatorilor AF, ori nu ceri: nici aragazelor, dar nici centralelor din casa omului.

  Detector gaz

 10.  Centrala e în garanție. De ce-mi tot cer ăștia bani pentru VTP?

  Garanția o dă fabricantul, un particular. VTP-ul îl cere statul rămân 🇷🇴 prin ISCIR. Deși centrala are 10 ani garanție, AF-ul trebuie să fie la zi.

 11.  Cine face VTP?

  Cine face ITP auto? VTP-ul trebuie făcut de firme autorizate de statul Rămânia în acest sens.

Articol în lucru.