Proiectare încălzire în pardoseală

Proiectare încalzire în pardoseala

1,25 €/m²
Salt la listă temă proiectare 🦘

Pentru proiectare încălzire în pardoseală, nu folosim niciun [program] underfloor heating software, niciun LoopCad. În spatele lor sunt ingineri instalații. Ca noi. Să ne spunem old school. De aceea să funcționeze instalațiile noastre? Bine, în România, proiectare = obținere avize, proiect încălzire = desene color în PDF și o listă cu: plăci cu nuturi, 3 grupuri de pompare amestec, o butelcuță de egalizare, 8 senzori de șapă.

Proiectare = suport tehnic de la zero la folosirea instalației

proictantul pune ‘n brațe un dosar frumos și hai, pa!
un soft, o listă de materiale, niște desene frumoase nu înseamnă confort. cale lungă până acolo.
diferență în 🇷🇴 ↓
sibotherm = asistență de la 0 la confortul râvnit de om

Majoritatea tipurilor moderne de parchet (unele gresii) acceptă max. 29°C dedesubt, pe suprafața șapei. Nu suportă variațiile de temperatură ale șapei (22°C↗35°C↘22°C) din sistemele manuale-on/off (50°C/tur) cu grup de amestec. Acceptă doar sistemele self-regulating, cum este propunerea noastră: compensare meteo automată (în timp real) cu menținerea constantă a temperaturii șapei. Adică: variază temperatura apei, nu a șșșapei.

Fișă tehnică parchet max. 29°C sub

Proiectare sau instalator?

💡 ¯\_(ツ)_/¯ 🤓 instalator: „Fac pardoseală 💪🏋️‍♀️ de 20 de ani, dle! N-am❌ nevoie de niciun calcul 📉∑Δ∛!” sibotherm: „Dacă celebrul pas de 10 cm peste tot era așa de 🧠 ok, nu erau pe Goagăl atâtea căutări: 🥺 încălzire în pardoseală n³ probleme∞ dezavantajenu face 🥶 fațănu 🐧 funcționează.” Proiectare încălzire în pardoseală = calcule de dimensionare și asistență tehnică pentru șantier și (mai important) în exploatare. Bani corecți pe investiție și facturi. Instalații dimensionate și folosite corect → confort 🥇 + ciudat, facturi mici. Nu i-am deranja, dar pot fi sunați clienți cu case non-pasive, normale: 150..250 m², 250..600 lei gaz ianuarie 2019.

Pe același subiect: Instalatorul sau inginerul de service & setări centrală termică ori pompă de căldură.

Incalzire in pardoseala adaptata cozy
Încălzire în pardoseală adaptată cozy floor and air
Incalzire in pardoseala pret - unchiu instalatoru
Încălzire în pardoseală preț – unchiu’ instalatoru’
Incalzire in pardoseala pret - nevasta instalatoarea
Încălzire în pardoseală preț – Nevasta instalatoarea cu tackeru’ ajută unchiu’ care face pașii și ține țeava.
(Blurate, că poze de la client cu proiect, făcut singur lucrarea cu unchiul și soția.)

S-ar putea ca cei 500..800 lei „aruncați” pe proiectare (și asistența tehnică mai ales) să valoreze mii de lei economisiți în investiție și zeci de mii de lei salvați în facturile anilor ce vin. S-ar putea ca cei 500..800 lei „aruncați” pe suport tehnic să aducă un confort superior.

S-ar putea = cu siguranță. 😉

Fac singur, sibotherm ajută

Încălzire în pardoseală. Celebrul pas de 10 cm – ghid stufos
Încălzire în pardoseală preț – conținut lucrare, pregătiri, etape
Configurator – estimare materiale
Reglaje hidraulice, temperatura, presiunea – pornirea instalației
Setările centralei termice – adaptare meteo, puteri, temperaturi, presiuni
OpenTherm → de la on/off 🙏 în viitorul modulant – termostatele on/off pălesc
Automatizările infinit de simple sibotherm – 7 (sibo) + alte 3 variante de pe piață
Categoria calculatoare – rezistență termică, boiler, vas expansiune (încă nu e necesarul de căldură)
Fără stres, puteți pune orice întrebare în comentarii. Nu trebuie cuvinte de savanți și prescurtări de super-ingineri.

Soft încălzire în pardoseală vs om-ajutor-tehnic

Poate proiecta oricine cu un program: download LoopCad gratis 30 de zile. Cam „prindere de urechi”, dar pot fi salvați leii cu proiectarea. Ce vis!? Un biet soft să dea confortul dorit? Hmm! Noi ne „chinuim” cu normative, nomograme enervante și să ghidăm clienții (atehnici, of!) cum să echilibreze, seteze centrala, automatizeze.

Nomogramă de calcul pași încălzire în pardoseală
Proiectare încălzire în pardoseală – Nomogramă de calcul pași
Proiectare incalzire in pardoseala Plan circuite
Proiectare încălzire în pardoseală – Plan circuite

Într-adevăr, nu [prea] desenăm „șerpi frumoși”, greu de realizat în real. Partea desenată nu cuprinde detaliile de așternere a țevilor. Pentru aceste planșe: 0,5 €/m².

Proiectare incalzire in pardoseala detaliere circuite - exemplu
Proiectare încălzire în pardoseală detaliu așternere circuite – exemplu
Proiectare încălzire în pardoseală – Necesar căldură încăpere

Proiectare încălzire în pardoseală = aritmetică?

Proiecte la unison:
– pas de 10 cm = 10 m de țeavă/m² încălzit = cam gata necesarul de materiale?
– grup pompă & amestec că trebuie, că nu trebuie?
– butelie egalizare că folosește, că încurcă? Puffer?
– centrală termică de 30+ kW, mai mult să stea?
– boiler de 300 litri că pensiune, că locuință de om?
– CT cu agent termic Tmin > 30°C? Peste 30 de grade folosim cam din sezonul rece.
– un milion de metri de „cable”, automatizare cu monitorizare că e hotel, că e casa omului?


Proiectare încălzire în pardoseală
Fără grup amestec/pompă

Nu valorează atât calculul pentru cantitățile de materiale necesare, cât cântărește asistența tehnică de dinainte, în timpul și, mail ales, după execuția lucrării. Foarte importante sunt: alegerea sursei de căldură, cunoașterea automatizării și reglarea acesteia; folosirea, ori nefolosirea unui grup de amestec, unui puffer; umplerea, dezaerisirea, pornirea; echilibrarea hidraulică, termică; adaptarea meteo. Suportul tehnic îl extindem pentru: apă rece, caldă menajeră ș.a.m.d.

Proiectare încălzire în pardoseală | Ce (nu) cuprinde?

Proiect = breviar de calcul și propuneri tehnice potrivite diferitelor situații și momente; desene apropiate de realitate. NU copy-paste vreun ghid de proiectare Rehau, Uponor, sau normativ. Se pot lua oricând de pe net. NU 100 de pagini necitite de nimeni. NU pas de 10 cm peste tot. Desene: NU zoom cu fiecare centimetru de țeavă, nici desene cu „șerpi frumoși în PDF, ori pe foaie”, imposibil de executat în realitate. Interesant: non-instalatori execută după planșele noastre fără probleme.

Proiectare încălzire în pardoseală | Lămuriri

 1. Cât costă?

  1,25 €/m² încălzit + TVA.

 2. Cât durează?

  2 (chiar 3) săptămâni de la primirea tuturor datelor (temei de proiectare).

 3. Ce înseamnă „asistență tehnică”?

  În fapt, asta merită toți banii. Clienții ne întreabă despre: cărămizi, izolații termice pereți, acoperiș, ferestre, ventilare cu recuperare căldură (coaxiale, ori pământ) centralizate, sau izolate (locale), încălzire pardoseală în apartamente, panouri solare apă caldă, fotovoltaice, surse de căldură gaz, electrice, pompe de căldură, lemn, (termo)șemineu, coș de fum, vană de amestec cu servomotor, boilere, acumulare apă caldă, recirculare acm, apă rece inelară, placă cu denivelări, polistiren, tacker, nuturi, folii, șapă, electrice, sanitare, rigole duș, cadre WC, pară duș tavan sau perete, finisaje (gresie, parchet, folii aderente), dilatări, agrafe, cum încep un circuit, probe de presiune, umplere și dezaerisire corecte, protocol pornire, echilibrări hidraulice termice, setări centrală termică, automatizări, termostate, senzori – de șapă, interiori, exteriori, termistori NTC. Incredibil câte știm 🙊!? Ca reper, non-clienți, instalații existente: a) consultanță pentru echilibrare pe mail = 300 lei; b) optimizare instalație acasă = 100 €. (Ciudat pt. Rămânia, știm. Însă, uite!)

 4. Instalații de încălzire în pereți sunt cuprinse?

  Nu. Dacă ar fi nevoie doar de un aport pentru o încăpere (o baie mică „pe colț”) aceste calcule vor fi cuprinse. De ex.: omul nu pune aport de calorifer, ci aport de încălzire în perete. Proiectul se referă la instalații interioare de încălzire prin radiație de pardoseală cu agent termic apă caldă, sistem umed [în șapă]. Pentru instalații de încălzire în pereți și tavan sunt alte calcule de dimensionare. Se pot adăuga proiectului astfel de soluții tehnice.

 5. Se vor folosi calorifere pe lângă încălzirea în pardoseală?

  Des, nu este nevoie de aport de căldură pe lângă cea prin pardoseală. Când calculele impun aport, propunem încălzirea în pereți, nu calorifer. Alt avantaj al pardoselii calde: nu se văd calorifere, nu încurcă. Vara nu merge încălzirea în podea, dar nici în calorifer. Prosopul se usucă de la podea, pe un suport de la Ikea. Stropii dușului se evaporă în 10..15 minute. Evident, e alegerea utilizatorului. 
  Dacă va fi calorifer, alimentarea lui o propunem direct din distribuție, nu din o cale în plus a distribuitorului. Distribuție PPR 32 mm, înseamnă că se pun 2 teuri 32*20*32 (sau 32 egal cu reducție). Poate fi și varianta cu o cale separată pe distribuitor. De aici, va fi țeavă PPR 20 mm, racordată cu semiolandeze de 20*3/4”. Dacă alegeți să-l alimentați cu țeavă PEX, ar trebui să apelați la niște tije L, speciale pentru racord calorifer, cca 200 lei/set.
  În cel mai negru caz, se poate monta un calorifer electric. Calorifer de baie electric

 6. Sunt cuprinse conductele ce leagă camera tehnică de distribuitoare?

  Da. Tip material, diametre. Planuri.

 7. Instalații în camera tehnică sunt cuprinse?

  ½ da. Însă, nu proiect tehnic complet cu tema: instalații în centrala termică. Fără alți bani pe proiectare, vor fi recomandări despre: sursa de căldură (investiție versus cheltuieli exploatare), putere sursă căldură, adoptare/alegere boiler/acumulare, butelie egalizare, puffer, pompe de circulație, vase expansiune, vane de amestec/deviație, servomotoare, controlere, coș fum etc. La fel, fără alte cheltuieli: schemă de montaj. Așa că, un unchi instalator va putea face singur instalația fără nicio experiență.

 8. Instalații de automatizare sunt cuprinse?

  Va fi o propunere pentru automatizare simplă, cu descrierea elementelor și funcționării. Sunt foarte multe soluții pentru automatizare, fiecare cu particularitățile sale: montaj, forță, comandă, setări, integrare cu smart-home ș.a. Utilizatorul are tot sprijinul nostru pe această temă.

 9. Instalații electrice sunt cuprinse?

  Nu. Ar trebui să facă parte din proiectul de această specialitate. Vor fi descrise tipurile și secțiunile propuse ale cablurilor.

 10. Instalații de apă (sanitare) sunt cuprinse?

  Nu. Instalațiile de apă rece, apă caldă menajeră, recirculare acm, ori canalizare nu sunt cuprinse. Pot fi solicitate diferite recomandări: materialul conductelor, presiuni, temperaturi, tip distribuție (ramificată și inelară), recirculare acm, alegere boiler, hidrofor ș.a. Fără alți bani, dacă cere clientul, facem schițele pentru: 1. apă rece în sistem inelar (obiecte legate în serie și buclă închisă); 2. apă caldă menajeră în sistem inelar; 3. apă caldă menajeră în sistem inelar + recirculare; 3. apă caldă menajeră în sistem ramificat + recirculare.

 11. Instalații de răcire sunt cuprinse?

  Calculul se va face pentru necesarul de încălzire. Aceeași instalație poate fi folosită și pentru răcire, în anumite limite. Însă, pentru necesarul termic de răcire sunt alte calcule de dimensionare. În plus față de cele din șapă, pot fi conducte în tavan, pereți. Sistem umed, ori uscat.

 12. Proiectul respectă STAS-urile, normativele și legile în vigoare?

  Da.

 13. Documentația poate face parte din Cartea tehnică a construcției.

  Da.

 14. Proiectul este verificat MDRAP?

  Nu. Poate fi. Dar, va trebui adăugat tariful unui verificator It (instalații termice). Scump: 550..650 lei/casă.

 15. Proiectul include și desene as-built = așa-am-făcut?

  Nu. Nici la cerere. Mai ales când realitatea cruntă este cu totul altceva decât PDF-urile frumoase, ar fi utile desenele atât-am-putut. Nu e cazul nostru, chiar proiectăm apropiat de execuție. Pozele (filmatul) pot fi considerate as-built. NB Nu vorbim despre zgârie-nori aici.

Proiectare încălzire în pardoseală | Piese scrise

 • Calcul rezistență la transfer termic (corectată) a anvelopei clădirii.
 • Necesar de căldură conform STAS 1907.
 • Calcul dimensionare instalație încălzire în pardoseală. Necesar țeavă, implicit distanța între țevi = pasul. Dimensionarea se face în funcție de: necesarul de căldură/încăpere, finisajul încăperii [pardoseală epoxidică, gresie, parchet laminat, parchet masiv], diametrul și conductivitatea termică a țevii (nomograme), temperaturi: tur, retur, aer încăpere, tipul de suport al țevii [placă cu nuturi, cu folie, polistiren XPS simplu, PUR, plasă sârmă].
 • Număr distribuitoare pe nivel, amplasament. Tipuri distribuitoare și număr de căi ale distribuitoarelor.
 • Stabilirea regimurilor de temperatură a agentului. Poate fi același pe toată clădirea. Pot fi mai multe regimuri = grupuri de amestec.
 • Lungime fiecare circuit = info foarte utilă executantului. De ex.: urmează o buclă de 82 m; țeavă rămasă doar 79 m; va trebui un alt colac/tronson de țeavă mai mare decât 82 m.
 • Estimare procent deschidere debitmetre circuite = pre-echilibrare hidraulică. În funcție de comportament instalație-clădire, utilizaturul va ajusta fin pre-reglajele.
 • Cu clientul, stabilim forma circuitelor: meandre, melcat. Aglomerări de țeavă în zona unor uși, geamuri, suprafețe reci.
 • La fel, împreună cu clientul, alegem numărul de termostate = „zone de temperatură”.
 • Propunere instalație de automatizare.
 • Recomandări amplasare rosturi de dilatare.

Proiectare încălzire în pardoseală | Piese desenate

 • Planuri circuite încăperi deservite [denumiri, lungimi bucle, pași, forme, trasee distribuitor – bucle încăperi]
 • Planuri amplasare rosturi dilatare
 • Planuri amplasare termostate, bucle comandate (la cerere)
 • Planuri racorduri cameră tehnică – distribuitoare
 • Schema coloanelor racorduri CTh – DC
 • Detalii-model utile în execuție
 • Alte planșe personalizate, solicitate de beneficiar:
  • Detaliu distribuitor-colector
  • Detaliu dispunere țeavă
  • Detaliu secțiune verticală șapă

Înainte de a deveni ascunse,
A NU SE UITA:
POZeeE
📷📷📷
cu toate instalațiile!

nu va încurca un reper de lungime în fotografii.
Pozele Vor fi foooarte utile în anii ce vin.

TEMĂ PROIECTARE – formular

Înainte de a face comanda proiectului, dacă există un minim de îndoială pentru propunerea noastră tehnică, aș recomanda citire articol OpenTherm → în viitorul modulant al termostatelor și echipamentelor. E lung. Dar, e vorba de ultimul paragraf, jos de tot sibotherm 🤜versus🤛 instalator. În același sens, putem trimite o listă cu clienți, care pot fi întrebați: „funcționează ok?”, „sunt mulțumiți de confort, de facturi?”, orice legat de instalația de pardo’.

Textul de mai jos cu copy-paste, sau vă trimitem lista pe email: proiectare@sibotherm.com. Toate discuțiile vor fi în același mail cu „Reply”. Nu mail nou, nu WhatsApp. Date reale, rugăm! Deseori, proiect nu realitate. Nu este nevoie de date pentru încăperile unde există deja, sau nu va fi încălzire. Date corecte = una bucată proiect corect. Date re-re-schimbate = mai multe proiecte (re-re-plătite = ar fi corect). Am fi super-recunoscători dacă ne spuneți despre nehotărâri: geometrie încăperi/geamuri, finisaje, izolații ș.a. Mulțumim.

📨 Interesant în România lui 2020
Instalații de încălzire în pardoseală prin e-mail.

Avem clienți cu care nici n-am vorbit, ci doar mail: proiectare, luat materiale unii, asistență tehnică, funcționare instalație.

Copy start →

Nume:
Mail:
Telefon:
Adresă completă șantier:
① Construcție
Casă (D + P + E / P + E / P + M):
Apartament (P parter, I intermediar, U ultim etaj):
Alte date, sau linkuri.
② Sursa de căldură
CT gaz, gpl / pompă de căldură / CT electrică / lemn, peleți:
Loc montare:
Alte date, sau linkuri.
③ Încălzire
Garaj, temperatură °C: pardoseală / calorifer(e) / nu
Cameră tehnică, °C: pardoseală / calorifer(e) / nu
Demisol, °C: pardoseală / calorifer(e) / nu
Accesul, ori terasa se vor închide și încălzi, °C:
Va fi alipită vreo încăpere pe viitor?
Calorifer în băi (obligatoriu): Da Nu
Nu-l propunem, dacă podeaua acoperă necesarul de căldură. Explicații: la sfârșitul listei.
Proiectare calorifer în vreo încăpere, că nu se poate monta încălzire în pardoseală: Da Nu (unde)
Încăperi fără încălzire:
Nu furnizați alte informații pt. aceste camere, vă rugăm.
Alte date, sau linkuri.
④¹ Pereți cărămidă (sandwich, sau lemn)
Cărămidă marcă model, grosime:
Ex. Porotherm 30 Robust, 30 cm
Izolație termică exterior marcă model, grosime:
Ex. Austrotherm EPS80, 15 cm
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ = (ex. 0,036)
Tencuială (ciment, var, ciment + var, sau marcă/λ):
Placări rigips / OSB, cm (ex. 1,2): 0
Izolație termică interior marcă model, grosime: 0
Strat de aer între, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④²¹ Pereți beton demisol în pământ
Grosime beton armat, cm:
Izolație termică exterior marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Tencuială (ciment, var, ciment + var, sau marcă/λ):
Placări rigips / OSB, cm: 0
Izolație termică interior marcă model, grosime: 0
Strat de aer între, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④²² Pereți beton demisol în aer
Grosime, cm:
Dacă sunt din cărămidă: marcă model, grosime
Izolație termică exterior marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Tencuială (ciment, var, ciment + var, sau marcă/λ):
Placări rigips / OSB, cm: 0
Izolație termică interior marcă model, grosime: 0
Strat de aer între, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④³¹ Acoperiș pod sau terasă
Pentru mansardă: doar partea orizontală
Din interior spre exterior (de la tavan ↑ în sus)
Tip: pod, mansardă, terasă (ex. pod neventilat)
Rigips tavan, cm:
OSB tavan, cm: 0
Izolație termică marcă model (ex. vată min. Isover), grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Scândură grosime, cm (ex. 2):
Palcă beton, cm: 0
Izolație termică marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Scândură grosime, cm:
Izolație termică sub țigle spumă PUR, cm: 0
Izolație termică sub țigle vată, cm: 0
Izolație termică sub țigle XPS/EPS, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④³² Mansardă partea înclinată (sau acoperiș fără tavan)
Rigips, cm:
OSB, cm:
Izolație termică marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Izolație termică grosime, cm
Altă izolație model (λ), grosime:
Ex. fibre celuloză suflată 5 cm / PUR 10 cm / 0
Scândură grosime, cm (ex. 2 + 2 = 4):
Alte date, sau linkuri.
④⁴ Planșeu peste sol
Pietriș, cm (ex. 10):
Izolație polistiren XPS sub placă:
Beton egalizare, cm:
Placă beton armat, cm:
Izolație polistiren EPS peste placă (sub XPS), cm:
(Poate fi și între cabluri electrice, țevi apă, canal.)
Izolație polistiren XPS peste placă (sub țevi), cm: 3
(Poate fi și între cabluri electrice, țevi apă, canal.)
EPS-tacker, (2,5) cm: 0
EPS-nuturi (1) cm: 0
Nuturile permit doar pași multipli de 5 cm.
Alte date, sau linkuri.
⑤ Ferestre, uși (vitrate)
În oferta aleasă, ar trebui să găsiți Uw [W/m²K], sau R [m²K/W]. Nu există ofertă = estimare marcă, model.
Uw = important. De obicei, pierderile de căldură sunt mult mai mari prin ferestre + uși decât prin toți pereții. Uw (window) se referă la fereastă = sticlă + ramă. Geamurile au rezistență mai bună decât rama.
Am atașat oferta. (Se poate cere furnizorului.): Da Nu
Vitratele vor fi: marcă model. Știu Uw-urile.
Nu știu. Considerați Uw = 1,25 W/m²K ⇒ R = 0,8 m²K/W. Valoare medie, ok pentru vitrate moderne. Da Nu
Alte date, sau linkuri.
⑥ Orientare (puncte cardinale)
Plan de situație atașat, sau se vede din planuri. Da Nu
Sau: ușă intrare = vest / geam bucătărie = est.
⑦ Planuri (demisol, parter, etaj)
Vă rugăm: să se vadă clar laturile încăperilor (lungime ⨯ lățime); să existe laturile geamurilor și ușilor exterioare. Bineînțeles: compartimentările reale, finale. Idem pentru vitrate. Modificări = muncă în plus.
Formate: pdf, jpg, sau cad/dwg. Ne-ar ajuta: dwg-uri, poze, video.
Alte date, sau linkuri. Cămara nu se va mai face.
⑧ Secțiuni verticale, vederi (⚠ obligatoriu)
Avem nevoie de ele neapărat. Dacă nu sunt în proiect, vă rugăm: cereți-le arhitectului, sau le faceți de mână. Dacă nu reușiți = poze cu casa de afară pe toate fețele + poze cu încăperile de la ultimul nivel. Denumiți pozele, dacă nu se asociază ușor camera din poză cu cea din plansă. Mulțumim cel mai mult.
Toate înălțimile se văd pe planșe. Da Nu
Înălțime utilă reală demisol, m
Înălțime utilă reală parter, m
Înălțime utilă reală etaj, m
Înălțime utilă reală mansardă Hmic = ; Hmare =
Detaliile acoperișului din planșe sunt reale. Da Nu
Straturile sunt așa:
Alte date, sau linkuri.
⑨ Înălțime straturi încălzire în pardoseală de la placă
XPS 3 cm + șapă (țeava) 6,2 cm + finisaj 1,4 cm = 10,6 cm (info)
XPS 2 cm + șapă (țeava) 5,7 cm + finisaj 1,4 cm = 9,6 cm (info)
EPS-nuturi 1 cm + șapă țv 5,7 cm + finisaj 1,4 cm = 8,1 cm (info)
Înălțimea disponibilă este peste 10 cm. Da Nu
Alte date, sau linkuri.
⑩ Finisaje (podea)
Sunt cele din planșele de arhitectură. Da Nu
Peste tot gresie?
Peste tot parchet, în băi și bucătărie gresie?
Altfel =
Alte date, sau linkuri.
⑪ Amplasare distribuitoare.
Bine = „în mijloc”. Cutia poate fi vopsită în culoarea camerei, acoperită de același tapet. Nu sună absolut deloc.
Le-am desenat pe planuri. Da Nu
Demisol
Parter
Etaj (mansardă)
Alte date, sau linkuri.
⑫ Automatizare
Instalația va fi hidraulic pregătită pentru orice automatizare. Propunem: un singur senzor modulant (ori on/off learning/TPI) pe toată zona locuită a casei (bucătărie, sufragerie, dormitoare, băi ș.a.). Sau: termostate de zonă, nelegate cu centrala, ci numai cu actuatoarele. Economiile se fac adaptând toată instalația la condițiile meteo și de confort 24/7. Pentru orice variantă, vă stăm la dispoziție cu info, schițe ș.a.
Pe site aflați 10 variante de automatizări.
Alte date, sau linkuri.

← Copy stop

Proiectare încălzire în pardoseală

Bogdan C.

Despre autor. A făcut (plăcut) facultatea de instalații 1994-'99. Apoi, masterat cu tema „Managementul energetic și confortul clădirilor de locuit”. Examen final cu tema: „Reabilitarea termică a instalațiilor centralizate și blocurilor”. Aici spunea: primul lucru ce trebuie făcut este reabilitarea termică a blocurilor, după care a țevilor interioare, exterioare, abia apoi a cazanelor, echipamentelor. Evident, a fost contrazis de profii universitari. Toată România a făcut exact invers: schimbat cazanele, echipamentele, țevile, abia apoi s-au izolat blocurile. În 2020 încă ∃ blocuri neizolate. Bine că timpul a făcut să dispară termoficările din mai toate orașele. Bogdan C. a considerat și consideră că unele din programele „casa verde” sunt total neinspirate: în trecut - cazane pe lemne simple, cu gazeificare, peleți, panouri solare (de orice fel) pentru agent termic; în prezent, 2020 - panouri fotovoltaice. Bogdan afirmă că o bună parte din arhitecții români nu au noțiuni elementare (nu aprofundate) despre confortul termic (nici despre iluminat, ventilat). Dezamăgit că aceeași bună parte dintre inginerii instalatori nu au noțiuni de bază despre hidraulică. Au încredere în ce spune instalatorul, nu în propriile calcule.

Derulează în sus

Și pe acest site: cookies. Zbâr? Pentru COMENTARII nu e obligatoriu să completați datele dvs. Nici nu stresăm: niciun mail cu nicio reclamă, nicio știre. Comentariile NU apar instantaneu. După moderare. gdpr

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close