sibotherm ° Încălzire în pardoseală ° Proiectare încălzire în pardoseală

Proiectare încălzire în pardoseală


Share

Putem salva cu dark mode
Stinge lumina din butonul de jos-stânga, rugăm.
rabla electrocaZnice

1,25 €/m² (fără TVA) – doar proiect (materiale din altă parte).
0,84 €/m² (fără TVA) – proiect și materiale. Se face reducere la plata materialelor, de ex.: 140 m² ⨯ 0,49 €/m² = 68,6 € = ∼334 lei cu TVA.
0,00 €/m² (fără TVA) – lucrare cu montaj.

Salt la listă temă proiectare 🦘
Proiectăm sistem umed = în șapă, nu uscat = fără șapă; nu electric.

Pentru proiectare încălzire în pardoseală cu agent termic, nu folosim niciun [program] underfloor heating software, niciun LoopCad. În spatele lor sunt ingineri instalații. Ca noi. Să ne spunem old school. De aceea să funcționeze instalațiile noastre? Bine, în România, proiectare = obținere avize, proiect încălzire = desene color în PDF și o listă cu: plăci cu nuturi, 3 grupuri de pompare amestec, o butelcuță de egalizare, 8 senzori de șapă.

Proiectare = suport tehnic de la zero la folosirea instalației. Proictantul pune ‘n brațe un dosar frumos și cam atât. Un soft, o listă de materiale, niște desene frumoase nu înseamnă confort; cale lungă până acolo. Diferență în 🇷🇴 → sibotherm = asistență de la 0 la confortul cerut de om.

Proiectare încalzire în pardoseala
Proiectare încălzire în pardoseală

Majoritatea tipurilor moderne de parchet (unele gresii) acceptă max. 29°C dedesubt, pe suprafața șapei. Nu suportă variațiile de temperatură ale șapei (22°C↗35°C↘22°C) din sistemele manuale-on/off (50°C/tur) cu grup de amestec. Acceptă doar sistemele self-regulating, cum este propunerea noastră: compensare meteo automată (în timp real) cu menținerea constantă a temperaturii șapei. Adică: variază temperatura apei, nu a șșșapei. Fișă tehnică parchet max. 29°C sub

Proiectare sau instalator?

💡 ¯\_(ツ)_/¯ 🤓 instalator: „Fac pardoseală 💪🏋️‍♀️ de 20 de ani, dle! N-am❌ nevoie de niciun calcul 📉∑Δ∛!” sibotherm: „Dacă celebrul pas de 10 cm peste tot era așa de 🧠 ok, nu erau pe Goagăl atâtea căutări: 🥺 încălzire în pardoseală n³ probleme∞ dezavantajenu face 🥶 fațănu 🐧 funcționează.” Proiectare încălzire în pardoseală = calcule de dimensionare și asistență tehnică pentru șantier și (mai important) în exploatare. Bani corecți pe investiție și facturi. Instalații dimensionate și folosite corect → confort 🥇 + ciudat, facturi mici. Nu i-am deranja, dar pot fi sunați clienți cu case non-pasive, normale: 150..250 m², 250..600 lei gaz ianuarie 2019.

Pe același subiect: Instalatorul sau inginerul de service & setări centrală termică ori pompă de căldură.

Incalzire in pardoseala adaptata cozy
Încălzire în pardoseală adaptată cozy floor and air
Incalzire in pardoseala pret - unchiu instalatoru
Încălzire în pardoseală preț – unchiu’ instalatoru’
Incalzire in pardoseala pret - nevasta instalatoarea
Încălzire în pardoseală preț – Nevasta instalatoarea cu tackeru’ ajută unchiu’ care face pașii și ține țeava.
(Blurate, că poze de la client cu proiect, făcut singur lucrarea cu unchiul și soția.)

S-ar putea ca cei 500..800 lei „aruncați” pe proiectare (și asistența tehnică mai ales) să valoreze mii de lei economisiți în investiție și zeci de mii de lei salvați în facturile anilor ce vin. S-ar putea ca cei 500..800 lei „aruncați” pe suport tehnic să aducă un confort superior.

S-ar putea = cu siguranță. 😉

Fac singur, sibotherm ajută

Încălzire în pardoseală. Celebrul pas de 10 cm – ghid stufos
Încălzire în pardoseală preț – conținut lucrare, pregătiri, etape
Configurator – estimare materiale
Reglaje hidraulice, temperatura, presiunea – pornirea instalației
Setările centralei termice – adaptare meteo, puteri, temperaturi, presiuni
OpenTherm → de la on/off 🙏 în viitorul modulant – termostatele on/off pălesc
Automatizările infinit de simple sibotherm – 7 (sibo) + alte 3 variante de pe piață
Categoria calculatoare – rezistență termică, boiler, vas expansiune (încă nu e necesarul de căldură)
Fără stres, puteți pune orice întrebare în comentarii. Nu trebuie cuvinte de savanți și prescurtări de super-ingineri.

Soft încălzire în pardoseală vs om-ajutor-tehnic

Poate proiecta oricine cu un program: download LoopCad gratis 30 de zile. Cam „prindere de urechi”, dar pot fi salvați leii cu proiectarea. Ce vis!? Un biet soft să dea confortul dorit? Hmm! Noi ne „chinuim” cu normative, nomograme enervante și să ghidăm clienții (atehnici, of!) cum să echilibreze, seteze centrala, automatizeze.

Nomogramă de calcul pași încălzire în pardoseală
Proiectare încălzire în pardoseală – Nomogramă de calcul pași
Proiectare incalzire in pardoseala Plan circuite
Proiectare încălzire în pardoseală – Plan circuite

Într-adevăr, nu [prea] desenăm „șerpi frumoși”, greu de realizat în real. Partea desenată nu cuprinde detaliile de așternere a țevilor. Pentru aceste planșe: 0,5 €/m².

Proiectare incalzire in pardoseala detaliere circuite - exemplu
Proiectare încălzire în pardoseală detaliu așternere circuite – exemplu
Proiectare încălzire în pardoseală – Necesar căldură încăpere

Proiectare încălzire în pardoseală = aritmetică?

Proiecte la unison:
– pas de 10 cm = 10 m de țeavă/m² încălzit = cam gata necesarul de materiale?
– grup pompă & amestec că trebuie, că nu trebuie?
– butelie egalizare că folosește, că încurcă? Puffer?
– centrală termică de 30+ kW, mai mult să stea?
– boiler de 300 litri că pensiune, că locuință de om?
– CT cu agent termic Tmin > 30°C? Peste 30 de grade folosim cam din sezonul rece.
– un milion de metri de „cable”, automatizare cu monitorizare că e hotel, că e casa omului?


Proiectare încălzire în pardoseală
Fără grup amestec/pompă

Nu valorează atât calculul pentru cantitățile de materiale necesare, cât cântărește asistența tehnică de dinainte, în timpul și, mail ales, după execuția lucrării. Foarte importante sunt: alegerea sursei de căldură, cunoașterea automatizării și reglarea acesteia; folosirea, ori nefolosirea unui grup de amestec, unui puffer; umplerea, dezaerisirea, pornirea; echilibrarea hidraulică, termică; adaptarea meteo. Suportul tehnic îl extindem pentru: apă rece, caldă menajeră ș.a.m.d.

Proiectare încălzire în pardoseală | Ce (nu) cuprinde?

Proiect = breviar de calcul și propuneri tehnice potrivite diferitelor situații și momente; desene apropiate de realitate. NU copy-paste vreun ghid de proiectare Rehau, Uponor, sau normativ. Se pot lua oricând de pe net. NU 100 de pagini necitite de nimeni. NU pas de 10 cm peste tot. Desene: NU zoom cu fiecare centimetru de țeavă, nici desene cu „șerpi frumoși în PDF, ori pe foaie”, imposibil de executat în realitate. Interesant: non-instalatori execută după planșele noastre fără probleme.

🙏 Rugăminte pentru clienții care știu mai multe decât noi
Mai demult erau foarte puțini, însă de recent, tot mai mulți clienți ne impun să facem calcule cu pas de 10 cm peste tot, sau pas maxim 15 cm, lungime maximă buclă 80 m, să punem grupuri de pompare amestec, să calculăm cu 25°C aerul din casă, să punem senzori de șapă prin camere etc. Apreciem: și că apelează la noi, și banii lor. Însă, pentru soluțiile respective găsiți pe net proiectare (gratis). Or, noi corectăm/optimizăm instalații existente prin demontarea grupurilor de amestec și chinuială cu echilibrarea hidraulică; tocmai noi să proiectăm în halu’ ăla? Niciodată, never-jamais.

🐍 Detalii de așternere a țevii
Aceste planșe nu sunt cuprinse în proiectele noastre. Niciodată un detaliu din PDF nu va fi întocmai reprodus pe șantier. Nu sunt relevante, necesare. Verificatorul It nu le impune. Noi degeaba le facem, clientul degeaba le plătește. Vor fi modele, șabloane cu detaliile respective pt. diferite situații, sau: pentru așternere atipică (meandre duble combinate cu melcat decalat), vor fi detalii personalizate.

Proiectare încălzire în pardoseală | Lămuriri

Precizăm că:
° vor fi pași între 5 și 25 cm;
° nu propunem grupuri de amestec și pompare (cunoscute ca GPA), dacă există doar încălzire în pardoseală și, probabil, calorifere în băi/garaj;
° buclele (unele) vor avea lungimi de peste 100, 120 de metri.
Clientul poate modifica proiectul, însă, în limite tehnice rezonabile.

 1. Cât costă? Merită? Cât durează?

  1,25 €/m² încălzit. Scump pare.

  Însă, nu valorează o listă de materiale și niște desene color în PDF cât valorează asistența tehnică. Bine, 140 € aruncați pe proiectare înseamnă: nu supradimensionare, nu elemente care n-au ce căuta într-o instalație, nu nervi-disconfort, nu facturi ulterioare cât China. Aș citi: Configurator încălzire în pardoseală. Proiectare înseamnă lejer 1000..2000 € economie cu lucrarea și alte mii bune de € cu facturile ce vin.

  Durează 2..3 săptămâni de la primirea tuturor datelor (temei de proiectare). Dacă e urgență, discutăm.

 2. Ce înseamnă asistență tehnică?

  În fapt, asta merită toți banii. Vorbim cu clienții de la fundații până după ce se mută-n noua casă. Nu pus în brațe niște PDF-uri și gata. Clienții ne întreabă despre: cărămizi, izolații termice pereți, acoperiș, ferestre, ventilare cu recuperare căldură centralizată ori locale (coaxiale), panouri solare apă, fotovoltaice, pompe de căldură, centrale gaz, electrice, lemn, (termo)șemineu, coș fum, vană amestec servomotor, boilere, acumulare apă caldă, recirculare acm, apă rece inelară, placă cu denivelări, polistiren, tacker, nuturi, folii, șapă, electrice, sanitare, rigole duș, cadre WC, pară duș tavan sau perete, finisaje (gresie, parchet, folii aderente), dilatări, agrafe, cum încep un circuit, probe de presiune, umplere și dezaerisire corecte, protocol pornire, echilibrări hidraulice termice, setări centrală termică, automatizări, termostate, senzori – de șapă, interiori, exteriori, termistori NTC. Incredibil câte știm 🙊!? Ca reper, non-clienți, instalații existente: a) consultanță pentru echilibrare pe mail = 300 lei; b) optimizare instalație acasă = 100 €. (Ciudat pt. Rămânia, știm. Însă, uite!)

 3. Fac singur instalația, sau dau ±14 €/m² unui instalator celebru'?

  Instalator-echilibrare-termică = „Pune, dle, n-șpe pompe, n-șpe termostate și cu asta basta!”
  Foarte mulți clienți nu apelează la niciun instalator. Fără nicio experiență, fără nicio cheie-franceză-de-instalator, fără niciun-pas-de-10-cm-peste-tot, fără nicio placă cu nuturi, fără degeaba-grupuri-de-pompare-amestec, fără kilometri de cable și n-șpe senzori de șapă, își fac singuri instalația: pus pe jos polistiren, așezat banda perimetrală pe polistiren, legat (cu o cheie fixă) țeava de distribuitor, prins țeava pe jos cu niște agrafe, gata. Tacker și derulator împrumutăm noi fără lei. Ceva mai dificil: dus țevile de la centrală la distribuitoare & proba de presiune. Despre: șapă, umplere cu dezaerisire corectă, pornire instalație, reglaje hidraulice-termice, setări centrală termică și automatizări infinit de simple = ne dă un mail, ne sună.

 4. Se vor folosi calorifere pe lângă încălzirea în pardoseală?

  Des, nu este nevoie de aport de căldură pe lângă cea prin pardoseală. Când calculele impun aport, propunem încălzirea în pereți, nu calorifer. Alt avantaj al pardoselii calde: nu se văd calorifere, nu încurcă. Vara nu merge încălzirea în podea, dar nici în calorifer. Prosopul se usucă de la podea, pe un suport de la Ikea. Stropii dușului se evaporă în 10..15 minute. Evident, e alegerea utilizatorului. 
  Dacă va fi calorifer, alimentarea lui o propunem direct din distribuție, nu din o cale în plus a distribuitorului. Distribuție PPR 32 mm, înseamnă că se pun 2 teuri 32*20*32 (sau 32 egal cu reducție). Poate fi și varianta cu o cale separată pe distribuitor. De aici, va fi țeavă PPR 20 mm, racordată cu semiolandeze de 20*3/4”. Dacă alegeți să-l alimentați cu țeavă PEX, ar trebui să apelați la niște tije L, speciale pentru racord calorifer, cca 200 lei/set.
  În cel mai negru caz, se poate monta un calorifer electric. Calorifer de baie electric

 5. Instalații de încălzire în pereți sunt cuprinse?

  Nu. Dacă ar fi nevoie doar de un aport pentru o încăpere (o baie mică „pe colț”) aceste calcule vor fi cuprinse. De ex.: omul nu pune aport de calorifer, ci aport de încălzire în perete. Proiectul se referă la instalații interioare de încălzire prin radiație de pardoseală cu agent termic apă caldă, sistem umed [în șapă]. Pentru instalații de încălzire în pereți și tavan sunt alte calcule de dimensionare. Se pot adăuga proiectului astfel de soluții tehnice.

 6. Sunt cuprinse conductele ce leagă camera tehnică de distribuitoare?

  Da. Tip material, diametre. Planuri.

 7. Instalații în camera tehnică sunt cuprinse?

  ½ da. Însă, nu proiect tehnic complet cu tema: instalații în centrala termică. Fără alți bani pe proiectare, vor fi recomandări despre: sursa de căldură (investiție versus cheltuieli exploatare), putere sursă căldură, adoptare/alegere boiler/acumulare, butelie egalizare, puffer, pompe de circulație, vase expansiune, vane de amestec/deviație, servomotoare, controlere, coș fum etc. La fel, fără alte cheltuieli: schemă de montaj. Așa că, un unchi instalator va putea face singur instalația fără nicio experiență.

 8. Instalații de automatizare sunt cuprinse?

  Va fi o propunere pentru automatizare simplă, cu descrierea elementelor și funcționării. Sunt foarte multe soluții pentru automatizare, fiecare cu particularitățile sale: montaj, forță, comandă, setări, integrare cu smart-home ș.a. Utilizatorul are tot sprijinul nostru pe această temă.

 9. Instalații electrice sunt cuprinse?

  Nu. Ar trebui să facă parte din proiectul de această specialitate. Vor fi descrise tipurile și secțiunile propuse ale cablurilor.

 10. Instalații de apă (sanitare) sunt cuprinse?

  Nu. Instalațiile de apă rece, apă caldă menajeră, recirculare acm, ori canalizare nu sunt cuprinse. Pot fi solicitate diferite recomandări: materialul conductelor, presiuni, temperaturi, tip distribuție (ramificată și inelară), recirculare acm, alegere boiler, hidrofor ș.a. Fără alți bani, dacă cere clientul, facem schițele pentru: 1. apă rece în sistem inelar (obiecte legate în serie și buclă închisă); 2. apă caldă menajeră în sistem inelar; 3. apă caldă menajeră în sistem inelar + recirculare; 3. apă caldă menajeră în sistem ramificat + recirculare.

 11. Instalații de răcire sunt cuprinse?

  Calculul se va face pentru necesarul de încălzire. Aceeași instalație poate fi folosită și pentru răcire, în anumite limite. Însă, pentru necesarul termic de răcire sunt alte calcule de dimensionare. În plus față de cele din șapă, pot fi conducte în tavan, pereți. Sistem umed, ori uscat.

 12. Proiectul respectă STAS-urile, normativele și legile în vigoare?

  Da.

 13. Documentația poate face parte din Cartea tehnică a construcției.

  Da.

 14. Proiectul este verificat MDRAP?

  Nu. Poate fi. Dar, va trebui adăugat tariful unui verificator It (instalații termice). Scump (an 2020): 700 lei/casă (până la 300 m²).

 15. Proiectul include și desene as-built = așa-am-făcut?

  Nu. Nici la cerere. Mai ales când realitatea cruntă este cu totul altceva decât PDF-urile frumoase, ar fi utile desenele atât-am-putut. Nu e cazul nostru, chiar proiectăm apropiat de execuție. Pozele (filmatul) pot fi considerate as-built. NB Nu vorbim despre zgârie-nori aici.

Proiectare încălzire în pardoseală | Piese scrise

 • Calcul rezistență la transfer termic (corectată) a anvelopei clădirii.
 • Necesar de căldură conform STAS 1907.
 • Calcul dimensionare instalație încălzire în pardoseală. Necesar țeavă, implicit distanța între țevi = pasul. Dimensionarea se face în funcție de: necesarul de căldură/încăpere, finisajul încăperii [pardoseală epoxidică, gresie, parchet laminat, parchet masiv], diametrul și conductivitatea termică a țevii (nomograme), temperaturi: tur, retur, aer încăpere, tipul de suport al țevii [placă cu nuturi, cu folie, polistiren XPS simplu, PUR, plasă sârmă].
 • Număr distribuitoare pe nivel, amplasament. Tipuri distribuitoare și număr de căi ale distribuitoarelor.
 • Stabilirea regimurilor de temperatură a agentului. Poate fi același pe toată clădirea. Pot fi mai multe regimuri = grupuri de amestec.
 • Lungime fiecare circuit = info foarte utilă executantului. De ex.: urmează o buclă de 82 m; țeavă rămasă doar 79 m; va trebui un alt colac/tronson de țeavă mai mare decât 82 m.
 • Estimare procent deschidere debitmetre circuite = pre-echilibrare hidraulică. În funcție de comportament instalație-clădire, utilizaturul va ajusta fin pre-reglajele.
 • Cu clientul, stabilim forma circuitelor: meandre, melcat. Aglomerări de țeavă în zona unor uși, geamuri, suprafețe reci.
 • La fel, împreună cu clientul, alegem numărul de termostate = „zone de temperatură”.
 • Propunere instalație de automatizare.
 • Recomandări amplasare rosturi de dilatare.

Proiectare încălzire în pardoseală | Piese desenate

 • Planuri circuite încăperi deservite [denumiri, lungimi bucle, pași, forme, trasee distribuitor – bucle încăperi]
 • Planuri amplasare rosturi dilatare
 • Planuri amplasare termostate, bucle comandate (la cerere)
 • Planuri racorduri cameră tehnică – distribuitoare
 • Schema coloanelor racorduri CTh – DC
 • Detalii-model utile în execuție
 • Alte planșe personalizate, solicitate de beneficiar:
  • Detaliu distribuitor-colector
  • Detaliu dispunere țeavă
  • Detaliu secțiune verticală șapă

Înainte de a deveni ascunse,
A NU SE UITA:
POZeeE
📷📷📷
cu toate instalațiile!

nu va încurca un reper de lungime în fotografii.
Pozele Vor fi foooarte utile în anii ce vin.

TEMĂ PROIECTARE – formular

Înainte de a face comanda proiectului, dacă există un minim de îndoială pentru propunerea noastră tehnică, aș recomanda citire articol OpenTherm → în viitorul modulant al termostatelor și echipamentelor. E lung. Dar, e vorba de ultimul paragraf, jos de tot sibotherm 🤜versus🤛 instalator. În același sens, putem trimite o listă cu clienți, care pot fi întrebați: „funcționează ok?”, „sunt mulțumiți de confort, de facturi?”, orice legat de instalația de pardo’.

Textul de mai jos cu copy-paste, sau vă trimitem lista pe email: proiectare@sibotherm.com (nu pentru oferte 🙏). Toate discuțiile vor fi în același mail cu „Reply”. Nu mail nou, nu WhatsApp. Date reale, rugăm! Deseori, proiect nu realitate. Nu este nevoie de date pentru încăperile unde există deja, sau nu va fi încălzire. Date corecte = una bucată proiect corect. Date re-re-schimbate = mai multe proiecte (re-re-plătite = ar fi corect). Am fi super-recunoscători dacă ne spuneți despre nehotărâri: geometrie încăperi/geamuri, finisaje, izolații ș.a. Mulțumim.

📨 Interesant în România lui 2020
Instalații de încălzire în pardoseală prin e-mail.

Avem clienți cu care nici n-am vorbit, ci doar mail: proiectare, luat materiale unii, asistență tehnică, funcționare instalație.

⚠ Rugăminte pentru ofertă de lucrare
Vă rugăm, nu completați datele pentru ofertă de lucrare. Pentru ea, avem nevoie doar de planuri D, P, E; sau de m² încălziți pe fiecare nivel în parte. Sau, rapid 🚀, se poate face propria ofertă în Configurator. Abia apoi, în cazul că oferta va fi acceptată, vă vom ruga să ne dați informațiile.

Copy start →

Nume:
Mail:
Telefon:
Adresă completă șantier:
① Construcție
Casă (D + P + E / P + E / P + M):
Apartament (P parter, I intermediar, U ultim etaj):
Alte date, sau linkuri.
② Sursa de căldură
CT gaz, gpl / pompă de căldură / CT electrică / lemn, peleți:
Loc montare:
Alte date, sau linkuri.
③ Încălzire
Garaj, temperatură °C: pardoseală / calorifer(e) / nu
Cameră tehnică, °C: pardoseală / calorifer(e) / nu
Demisol, °C: pardoseală / calorifer(e) / nu
Accesul, ori terasa se vor închide și încălzi, °C:
Va fi alipită vreo încăpere pe viitor?
Calorifer în băi (obligatoriu): Da Nu
Nu-l propunem, dacă podeaua acoperă necesarul de căldură. Explicații: la sfârșitul listei.
Proiectare calorifer în vreo încăpere, că nu se poate monta încălzire în pardoseală: Da Nu (unde)
Încăperi fără încălzire:
Nu furnizați alte informații pt. aceste camere, vă rugăm.
Alte date, sau linkuri.
④¹ Pereți cărămidă (sandwich, sau lemn)
Cărămidă marcă model, grosime:
Ex. Porotherm 30 Robust, 30 cm
Izolație termică exterior marcă model, grosime:
Ex. Austrotherm EPS80, 15 cm
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ = (ex. 0,036)
Tencuială (ciment, var, ciment + var, sau marcă/λ):
Placări rigips / OSB, cm (ex. 1,2): 0
Izolație termică interior marcă model, grosime: 0
Strat de aer între, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④²¹ Pereți beton demisol în pământ
Grosime beton armat, cm:
Izolație termică exterior marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Tencuială (ciment, var, ciment + var, sau marcă/λ):
Placări rigips / OSB, cm: 0
Izolație termică interior marcă model, grosime: 0
Strat de aer între, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④²² Pereți beton demisol în aer
Grosime, cm:
Dacă sunt din cărămidă: marcă model, grosime
Izolație termică exterior marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Tencuială (ciment, var, ciment + var, sau marcă/λ):
Placări rigips / OSB, cm: 0
Izolație termică interior marcă model, grosime: 0
Strat de aer între, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④³¹ Acoperiș pod sau terasă
Pentru mansardă: doar partea orizontală
Din interior spre exterior (de la tavan ↑ în sus)
Tip: pod, mansardă, terasă (ex. pod neventilat)
Rigips tavan, cm:
OSB tavan, cm: 0
Izolație termică marcă model (ex. vată min. Isover), grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Scândură grosime, cm (ex. 2):
Palcă beton, cm: 0
Izolație termică marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Scândură grosime, cm:
Izolație termică sub țigle spumă PUR, cm: 0
Izolație termică sub țigle vată, cm: 0
Izolație termică sub țigle XPS/EPS, cm: 0
Alte date, sau linkuri.
④³² Mansardă partea înclinată (sau acoperiș fără tavan)
Rigips, cm:
OSB, cm:
Izolație termică marcă model, grosime:
Sau: știu conductivitatea W/mK. λ =
Izolație termică grosime, cm
Altă izolație model (λ), grosime:
Ex. fibre celuloză suflată 5 cm / PUR 10 cm / 0
Scândură grosime, cm (ex. 2 + 2 = 4):
Alte date, sau linkuri.
④⁴ Planșeu peste sol
Pietriș, cm (ex. 10):
Izolație polistiren XPS sub placă:
Beton egalizare, cm:
Placă beton armat, cm:
Izolație polistiren EPS peste placă (sub XPS), cm:
(Poate fi și între cabluri electrice, țevi apă, canal.)
Izolație polistiren XPS peste placă (sub țevi), cm: 3
(Poate fi și între cabluri electrice, țevi apă, canal.)
EPS-tacker, (2,5) cm: 0
EPS-nuturi (1) cm: 0
Nuturile permit doar pași multipli de 5 cm.
Alte date, sau linkuri.
⑤ Ferestre, uși (vitrate)
În oferta aleasă, ar trebui să găsiți Uw [W/m²K], sau R [m²K/W]. Nu există ofertă = estimare marcă, model.
Uw = important. De obicei, pierderile de căldură sunt mult mai mari prin ferestre + uși decât prin toți pereții. Uw (window) se referă la fereastă = sticlă + ramă. Geamurile au rezistență mai bună decât rama.
Am atașat oferta. (Se poate cere furnizorului.): Da Nu
Vitratele vor fi: marcă model. Știu Uw-urile.
Nu știu. Considerați Uw = 1,25 W/m²K ⇒ R = 0,8 m²K/W. Valoare medie, ok pentru vitrate moderne. Da Nu
Alte date, sau linkuri.
⑥ Orientare (puncte cardinale)
Plan de situație atașat, sau se vede din planuri. Da Nu
Sau: ușă intrare = vest / geam bucătărie = est.
⑦ Planuri (demisol, parter, etaj)
Vă rugăm: să se vadă clar laturile încăperilor (lungime ⨯ lățime); să existe laturile geamurilor și ușilor exterioare. Bineînțeles: compartimentările reale, finale. Idem pentru vitrate. Modificări = muncă în plus.
Formate: pdf, jpg, sau cad/dwg. Ne-ar ajuta: dwg-uri, poze, video.
Alte date, sau linkuri. Cămara nu se va mai face.
⑧ Secțiuni verticale, vederi (⚠ obligatoriu)
Avem nevoie de ele neapărat. Dacă nu sunt în proiect, vă rugăm: cereți-le arhitectului, sau le faceți de mână. Dacă nu reușiți = poze cu casa de afară pe toate fețele + poze cu încăperile de la ultimul nivel. Denumiți pozele, dacă nu se asociază ușor camera din poză cu cea din plansă. Mulțumim cel mai mult.
Toate înălțimile se văd pe planșe. Da Nu
Înălțime utilă reală demisol, m
Înălțime utilă reală parter, m
Înălțime utilă reală etaj, m
Înălțime utilă reală mansardă Hmic = ; Hmare =
Detaliile acoperișului din planșe sunt reale. Da Nu
Straturile sunt așa:
Alte date, sau linkuri.
⑨ Înălțime straturi încălzire în pardoseală de la placă
XPS 3 cm + șapă (țeava) 6,2 cm + finisaj 1,4 cm = 10,6 cm (info)
XPS 2 cm + șapă (țeava) 5,7 cm + finisaj 1,4 cm = 9,6 cm (info)
EPS-nuturi 1 cm + șapă țv 5,7 cm + finisaj 1,4 cm = 8,1 cm (info)
Înălțimea disponibilă este peste 10 cm. Da Nu
Alte date, sau linkuri.
⑩ Finisaje (podea)
Sunt cele din planșele de arhitectură. Da Nu
Peste tot gresie?
Peste tot parchet, în băi și bucătărie gresie?
Altfel =
Alte date, sau linkuri.
⑪ Amplasare distribuitoare.
Bine = „în mijloc”. Cutia poate fi vopsită în culoarea camerei, acoperită de același tapet. Nu sună absolut deloc.
Le-am desenat pe planuri. Da Nu
Demisol
Parter
Etaj (mansardă)
Alte date, sau linkuri.
⑫ Automatizare
Instalația va fi hidraulic pregătită pentru orice automatizare. Propunem: un singur senzor modulant (ori on/off learning/TPI) pe toată zona locuită a casei (bucătărie, sufragerie, dormitoare, băi ș.a.). Sau: termostate de zonă, nelegate cu centrala, ci numai cu actuatoarele. Economiile se fac adaptând toată instalația la condițiile meteo și de confort 24/7. Pentru orice variantă, vă stăm la dispoziție cu info, schițe ș.a.
Pe site aflați 10 variante de automatizări.
Alte date, sau linkuri.

← Copy stop

Comentariu. Mulți au pus întrebări. Probabil, răspunsul ți-l găsești 😃 prin miile de mesaje din pagina Comentarii.

99 de comentarii la „Proiectare încălzire în pardoseală” →share🔗clic👆lung pe data unui mesaj

  • Interesantă, bună întrebare.
   Necesarul de căldură (stas 1907) desconsideră: volumul mobilierului, oamenilor pentru aerul proaspăt de încălzit. La fel, desconsideră aportul de căldură adus de: oameni, electrocasnice ș.a. Oricum, peste 5 ani, schimb patul, sau îl mut. Noi considerăm toată suprafața unei încăperi, desconsiderăm mobilierul. Nu am avut probleme. Pe această temă, spun în articolul Reglaje termice înainte de aplicarea oricărei automatizări: echilibrare hidraulică și reglaje termice timp de 2..3 săptămâni după mutare. Exact în ideea că se face reglajul în scenariul real de folosire a casei (pe unde umblu, cât deschid geamul, ce aport au electrocasnicele, cum contribuie un aragaz șamd).
   Cele spuse adineaori s-ar referi la chestii reale. Însă, teoretic, aș spune așa: vorbim de radiație (unde drepte care lovesc corpuri solide); deci, nu contează că am 4 picioare la un pat/dulap, șapa le radiază. Se încălzesc de la radiație, apoi radiază ele însele. La fel, dacă lipesc un pat/dulap/WC, ele capătă căldură prin conducție, apoi radiază ele însele. Aș propune citire și articolul: Transferul de căldură, pardoseală versus calorifere.

   Răspunde
 1. buna ziua domn bogdan! credeți că folia termoizolanta Isoflect Gold ISO creste eficientă încălzirii in pardoseală? eu doresc sa pun un polistiren extrudat de 5 cm și aceasta folie, dar are un preț cam ridicat! sau sa pun un polistiren de 6? credeți că se merita investiția? mulțumesc

  Răspunde
  • 1. Cum ajunge căldura la om. Cred că e o explicație foarte clară. Bine, foarte important de înțeles.

   2. Folia de aluminiu nu este necesară când se folosește XPS, polistiren extrudat.

   Rol ranforsare?
   Plăcile EPS-tacker (polistiren expandat) au plasă și folie de aluminiu pentru a ranforsa polistirenul expandat, crestat pentru roluire, cu rezistență mecanică slabă – un fel de soric pentru slănină. Întărit, agrafele de prindere nu ies din tacker. Plăcile EPS-nuturi (de altfel, foarte scumpe) nu au nicio folie de aluminiu.

   Punți termice (curgere șapă spre placă)?
   Se pare că acum am auzit de punți termice. Ce să spun!? Plăcile din polistiren XPS sunt cu falț (îmbinare prin petrecere, similară cu prinderea țiglelor, parchetului laminat). Dacă nu există falț, se folosește adeziv de polistiren. Șapa uscată nu pătrunde spre placă. În cazul unei șape fluide flotante (pe polistiren) sau glisante (nelipită direct de placă) peste structură de lemn, se poate folosi orice folie, membrană rezistentă la apă = recomandat chiar.

   Pătrățele?
   Pentru trasarea pașilor se pot folosi: ruletă + cariocă. Prima spiră lipită de perete, a 2-a la pas de 30 cm. La întoarcere din mijlocul încăperii, ochiometric pe mijloc, obținem pas de 15 cm.

   Eficiență termică +30% (deloc) sau hidroizolare?
   Folia de aluminiu (spun unele site-uri, magazine) crește (augumentează ca siliconu’) eficiența termică cu 30%? Nu, evident. Folia ar avea doar rolul de a opri apa să urce dinspre placa peste sol (fără hidro-izolație) spre polistiren EPS. Se montează sub EPS-tacker/nuturi. XPS (extrudat) = insensibil la apă. Corect față de (protecția) consumator ar fi o justificare tehnică pentru o astfel de afirmație: eficiență termică mărită. O descriere tehnică justă se află pe site-ul Romstal.

   3. Înspre sol, pierderile sunt relativ mici.
   Calcule bani/eficiență izolații termice

   Răspunde
  • mulțumesc! nustiu daca m-am exprimat eu corect, aceasta folie are 1cm grosime, este acea folie cu 3straturi și bule de aer.acesta daca o adaug peste 5cm de extrudat și-ar merita banii? cam 2000 lei. o descriere:(Este fabricata din materiale de calitate premium (2 x folie aluminiu + 2 x folie cu bule de aer + polietilena expandata, grosime 3 mm), astfel asigurand stablilitatea sistemului pe toata perioada utilizarii). cred că acum va dați seama, este un sul de 20 de mp 500 lei.

   Răspunde
   • Da. Scuze, că deja când zăresc cuvântul folie, nu mai văd contextul. Heh!
    Bun. Orice izolație termică e bună. De acord, corect.
    Cred, totuși, că n-ați citit Calcule bani/eficiență. Că, degeaba tot izolez pereți + placă peste sol, că voi mici pierderile de la 1,5 la 1,2 kW; or, foarte importante, pierderile prin ferestre rămân 3,2 kW (de pildă).
    Mică dezvăluire
    Majoritatea proiectelor noastre au pierderile de căldură prin ferestre egale (chiar mai mari) decât prin restul anvelopei: pereți + spre sol + acoperiș.

    Răspunde
 2. Am calculat necesarul termic la -18 grade pentru o casa P+M situata pe Valea Draganului in jud. Cluj. Necesar termic 7 kW. Dimensionand IPAT a rezultat un anumit pas respectiv debit pentru fiecare circuit cf presriptiilor EU 1264. Facand o simulare si pentru temperatura medie/sezon de incalzire, cca 4 grade Celsius, pastrand acelasi pas, la un necesar de cca 3 kW, agentul 007 cam intra in regim laminar pe anumite circuite. Din punct de vedere al functionarii instalatiei este vreo problema? Multumim pentru ajutor.

  Răspunde
 3. Salut. Termin acum proiect casa si as dori sa fac partea de incalzire cu ajutorul vostru daca se poate. Am o intrebare: la casa alor mei, tot IPAT, casa lemn izolata, umiditatea in aer este rar peste 30%. Stiu ca incalzirea iarna usuca aerul si pardo fiind o supraf radianta mare poate accentueaza fenomenul, dar exista o rezolvare? Poate daca montez si centrala ventilatie..s-ar rezolva problema umidit scazute?

  Răspunde
  • Hmm! Interesant. Unele pompe de căldură (sau termostate) chiar cer dezumidificarea aerului = 40..45° în apă (agent termic). Uite că nu cunosc fenomenul invers. Finisajele clienților noștri au ±25°, apa în țevi ±28°, nu prea usucă aerul. Eu cred că se rezolvă cu umidificatoare (electrice sau naturale) locale, fără instalații complicate.

   Răspunde
 4. Daca intr-o baie trebuie suplimentata incalzirea in pardoseala si cu un radiator port-prosop prin care circula aceeasi apa ca-n podea, inseamna ca trebuie mers pe un radiator cu o suprafata cat mai mare, corect pentru a putea asigura un aport cat de cat bun? Atat ca dimensiuni generale, cat si ca suprafata elementi (de exemplu sunt radiatoare baie cu elementi mai lati dreptunghiulari, versus tevile clasice)

  Răspunde
 5. Am vazut ca la SR 1907 versiunea din anul 1997 se completeaza in tabel dimensiunile de la ax la ax ( de la axul constructiei la axul constructiei , axe care se situeaza pe mijlocul peretilor )
  La SR 1907 versiunea din anul 2014 , se completeaza dimensiunile interioare ( dimensiuni nete ) ale camerelor .
  D-voastra ce versiune de SR 1907 folositi ? Versiunea din 2014 sau aia din 1997 ?

  Răspunde
 6. In privinta vaporilor de apa generati in casa, cum se comporta incalzirea in pardoseala fata de o casa cu calorifere clasice?
  Am o casa cu etaj unde vreau sa pun incalzire in pardoseala. Nu am ventilatie alta decat deschisul ferestrelor. Podul este izolat si nelocuit, acolo imi fac putine griji, ca nu are decat o fereastra pe care iarna as tine-o inchisa. Nu as vrea sa ma trezesc cu mucegai in pod.

  Răspunde
 7. De cand ati marit pretul la proiectarea incalzirii in pardosea ?
  Pana acum era 1,-euro/m2 . Atat . Punct . Fara alte comentarii , gen : TVA .
  Acum ii 1.25,-euro/m2 + TVA , adica o crestere de 25% plus ati aplicat si TVA-ul 19%.
  V-a ( amenintat ) atentionat cineva ca lipseste TVA-ul in oferta de pret ?
  Pana acum 200m2 se proiecta cu 200,-euro ( conform vechii oferte de 1,-euro/m2 )
  Acum 200m2 se proiecteaza cu : 200 x 1.25 = 250,-euro + 19% TVA = 297.5 euro , adica aproximativ 300 de euro , adica 100 euro in plus fata de vechea oferta

  Răspunde
  • Ne facem de toată rușinea că predăm proiectele după termen. Până nu ajungem la zi, prețul va fi ăsta. Dacă tot așa vom fi, prețul va fi mai mare. Asistența tehnică solicită un timp incredibil de mare. Asistăm clienții pââână după ce se mută.
   Prețul era și înainte: 1 € (+ TVA).

   Răspunde
 8. Ajutor!!!
  Salut! De cand am dat drumul la caldura toamna aceasta, pierd constant presiune pe instalatia de incalzire. Initial am considerat ca se aerieste instalatia cum s-a dat drumul la caldura prin aerisitoarele automate aflate in caloriferele scarita (cele mai inalte din instalatie) de la baile de la etaj. Am o centrala Ariston Genus One 24, boiler de 200 l, calorifere la etaj si incalzire in pardoseala la parter. Daca setez presiunea la 1.5 bari (la rece), ca intr-o saptamana ajunge pe la 0.8, deci pierd cam 0,1 bari/zi. De la 0.8 completez inapoi, sa nu intre in avarie centrala. Am verificat toate (cred) imbinarile aflate la vedere, centrala a fost verificata (revizie) acum o luna. Mentionez ca am vas de expansiune doar pe acm. Cum pot identifica pierderea? Multumesc!

  Răspunde
 9. Salutare, dupa cum am scris in alt comentariu, sunt in faza de proiect P+M 120m2 utili, incalzire pardoseala. Citind articolele termoreglarea climatica m-a convins dar fen-șuiu si sotia au decis ca ne trebuie semineu functional in living. Cand am calculat cat m-ar costa mi s-a ofilit bugetul si mai strica si termodimamica. Ca sa ma razbun intentionez sa micsorez capacitatea de incalzire in living ca sa fie necesara functionarea semineului (lunile de iarna sunt cam plecat de acasa).
  Acum, de tot se va folosi, am gasit seminee cu serpentina de incalzire incorporata si ma gandeam ca si-ar putea aduce aportul in zilele geroase.
  Ati putea proiecta o instalatie simpla si eficienta, fara tone de automatizari (schimbator de caldura si pompa eventual) si cat de voluminos ar fi? Semineul va fi pozitionat langa un stalp si scara, hornul va imbraca aparent stalpul iar scara din lemn cu intoarcere, fara contratrepte si fara perete pe partea livingului asa ca pozitionarea pufferului imi da batai de cap.
  Considerati ca e mai bine fara serpentina si sa-l aprind doar de frumusete cu ceva surcele?
  Multumiri anticipate.

  Răspunde
 10. La o incalzire in pardoseala cum se procedeaza cu tevile, rigolele si sifoanele de dus care nu merg pe langa perete? Se pun peste stratul de polistiren, in linie cu teava de incalzire sau ingropate?

  Adica pentru o inaltime standard de 10-12 cm cu polistirenul, sapa si tot, eu am nevoie de exemplu de un sifon Geberit FloorDrain de 65-90mm sau de 90-200mm?

  Multumesc

  Răspunde
 11. Influențează proiectarea încălzirii în pardoseală dacă plăcile de gresie sunt mai mari sau mai mici (adică mai multă sau mai puțină suprafață totală de rost)? Grosimea plăcilor ar fi la fel. Am opțiunea să pun plăci mici și mai multe, similare parchetului masiv sau klinker, sau placi mai mari similare ca dimensiune cu parchetul laminat.

  Răspunde
 12. O intrebare, poate aveti raspuns din experienta proiectelor trecute:
  Structura metalica a unei scari de acces etaj este ok sa vina peste sapa cu incalzire in pardoseala (lasand niste spatii libere fara teava acolo unde vor veni talpile structurii prinse) sau mai bine o prind direct de placa si vin cu circuitul de tevi in jurul picioarelor si apoi ingrop talpile structurii in sapa?

  Răspunde
 13. Doresc la o casă de aprox 100 mp să pun doar încălzire prin pardoseală. Este rentabil dacă fundația nu a fost izolată (doar soclul casei minimal cu ceva polistiren) și înălțimea parterului nu-mi permite să vin cu 10-15 cm de polistiren peste placa de beton? Sau voi pierde multă căldură ce se va duce în pământ? Spațiul mi-ar permite să pun maxim 3-4 cm de polistiren peste placă.

  Ajută și o folie de tip Isoflect? isoflect.ro/aplicatii-isoflect-pardoseli-incalzite/

  Răspunde
 14. Buna ziua ma intereseaza un proiect(calculat, proiectat, desenat, verificat) incalzite/racire in pardosea la o casa de locuit desfasurata in regim SPEM(4nivele) cu suprafata utila de aproximativ 250mp la care o sa montez o poampa de caldura apa/sol cu serpentina.

  Răspunde
 15. Acum sa va laud putin si pe voi 🙂
  Azi am primit factura E-on pe 3 luni regularizata . Consum total pe 3 luni din 21.11 pana in 19.02 = 1060 lei . Adica 355 lei pe luna la o casa de 122 mp utili , incalzita in totalitate la 22 gr zi noapte aceeasi temperatura . Centrala functionand non Stop 24/24 7zile din 7 fara sa se opreasca . Majoritatea timpului estimez eu 85-90% din timp consumand 2 KW/h . Am ajuns la performanta sa nu mai am nevoie de termostat de ambient , centrala din setari si termostatul exterior facand singure toata treaba . Curba de termoreglare este 0.4 . Eu zic ca e foarte bine pentru o casa cu etaj izolata cu polesterin de10 cm incalzita in totalitate prin incalzire in pardoseala . Concluzia este cu toate emotiile avute inainte de a apela la voi si pana sa vina factura la gaz ca sunt Foarte multumit . Chiar super multumit . Nemaivorbind de confort , pana acum nu am simtit niciodata frig la picioare sau la corp . Asa ca cine are dubii sau retineri in executarea lucrarii de incalzire in pardoseala, ma poate contacta pentru lamuririi 🙂 .

  Răspunde
  • (◕‿◕)
   Mersi de laude. Mai ales pentru timpul „pierdut” cu scrierea mesajului.

   Io n-am avut niciun dubiu că va fi: confort bun cu facturi foarte ok.
   Automatizarea aia aplicată fără reglajele hidraulice/termice și adaptarea meteo a încurcat puțin treaba.
   Ăsta era motivul emoțiilor.
   Acum, este un articol dedicat: Reglaje hidra, termice & adaptare înainte de automatizare.

   Așa e. Clienții noștri ne recomandă altora. As’fel, cei noi n-au nicio emoție pentru soluția propusă. Merg pe „mâna” noastră.
   În schimb, unii (puțini) care nu ne cunosc lucrările (proiectele) au ceva dubii.
   Oricum, nu cred că e vreo lucrare (proiect) să nu funcționeze foarte bine.

   PS
   Observ laudele în 2 articole. Mersi, iar.
   (◕‿◕)/

   Răspunde
 16. Buna ziua,
  Mă interesează un proiect de la voi.
  Sunt in construcție cu un nivel superior al unei case care are acces separat de parter(casa a scarii). Peste placa a fost aplicat polistiren extrudat de 3cm și sapa cu plasa de buzău. Pot veni acum cu plasa de buzău peste pentru a fixa țevile pentru IP și sapa peste? Suprafața utilă este de 80mp fara casa scării. Și ce soluție putem adopta pentru încălzirea casei scării.

  Răspunde
 17. buna ziua
  ce solutie de incalzire imi recomandati pt un apartament de 73mp utili?
  mentionez ca apartamentul este situat la etajul 2 iar la etajul inferior sunt spatii comerciale nefolosite(deci neincalzite), as opta pt IPAT
  podeaua sustine o sapa flotanta de 4-5 cm grossime turnata peste o incalzire in pardoseala?

  Răspunde
 18. Buna ziua,
  Ma intereseaza cam cat ar costa un proiect pentru incalzire prin pardoseala la parter (76 mp), calorifere la etaj (76 mp) si eventual in pod (podul este locuibil, 56 mp), centrala electrica (amplasata la subsol), sistem automatizat si o solutie pentru incalzirea apei menajere.

  Răspunde
  • 208 € proiect tehnic cu toate părțile scrise și desenate.
   Partea de sanitare, cameră tehnică, altele = 0 lei.
   Dar, nu e vorba de PT, ci recomandări, schițe, materiale, echipamente.
   În curând camerele tehnice vor fi publice pe site.

   PT = 10% breviar de calcul = important și 90% secretariat = completare nume, parte scrisă, listare, listare planșe ș.a.

   Un proiect „frumos”, slab tehnic = se pot cere bani mulți.
   Un breviar de calcul ok, recomandări ok investiție și exploatare = nu se pot cere bani prea mulți.

   Cum spun pe site: nu contează proiectul în sine cât consultanța tehnică, disponibilitatea pentru client.
   Of! Câte alte detalii, detalii sunt. Toate țin de confortul omului în casă.

   Răspunde
 19. Buna ziua,

  Felicitari in primul rand pentru modul de expunere pe intelesul tuturor.
  Imi place “sa casc gura” la idei cu fundament si dvs sunteti acel gen de persaone pe care o caut.
  Eu o sa fiu prezent in Cluj pe data de 18.01 si mi-ar face mare placere daca am putea sa ne intalnim sa discuta o buna optimizare in consumul de energie a casutei mele aflata in constructie.

  Multumesc pentru rapuns.

  Răspunde
 20. Buna ziua.
  In primavara incep constructia casei in loc Mihai Viteazu, Cluj, si am de gand sa merg cu varianta incalzire in pardoseala+ pompa de caldura aer apa cu firma dvs daca va fi posibil. Va rog sa-mi spuneti raspunsul la doua chestiuni:
  1. O varianta pentru plafonul dintre parter si masarda este sa fie din lemn. Este ok pentru montarea incalzirii in pardoseala la masarda?
  2. Dupa ce imi iese proiectul de casa, probabil in noiembrie dupa xum se estimeaza, se poate face proiectul pentru incalzirea in pardoseala, fiindca as vrea sa-l atasez proiectului de constructie?
  Multumesc

  Răspunde
  • 1. Structuristul – ing. construcții – va da o încărcare maximă a plăcii de lemn.
   Dacă susține o șapă uscată +/-80 kg/mp, atunci se poate face încălzirea în pardoseală în sistem „umed”.
   Dacă nu, se poate apela la un sistem uscat. Nasol că sunt foarte scumpe sistemele uscate.
   2. Da.

   Răspunde
 21. Buna seara. Am o intrebare un pic pe langa.. Urmeaza sa fac o instalatie de incalzire legata la o centrala Ariston Clas One 24kW. Casa fiind deja finalizata am ales sa pun tevile prin pod si sa cobor fix acolo unde sunt radiatoarele. Numai ca… Prea mult gandit strica. Ar urma ca pe teava de Cu de 22 sa pun cate un T deasupra fiecarui calorifer ca fac derivatia spre calorifer. Dar mi-a trasnit prin minte ca s-ar putea sa se creeze fenomenul acela (nus’ cum se numeste), ca la pulverizator cand fluidul este, practic, absorbit. Evident, nu ar face asta pt ca ar crea vid, dar e posibil ca asta sa ingreuneze circuitul apei?
  Ar ajuta daca as pune un cot si apoi un T? Cumva, apa spre calorifer sa mearga in linie dreapta si spre urm calorifer sa faca un unghi de 90 grade.
  Multumesc anticipat.
  Ar fi fost mai simplu sa pot atasa o schita.

  Răspunde
  • Nu este pe lângă subiect. Aceeași hidraulică se întâmplă și cu calorifere, și cu pardoseală 🙂
   Pierderile de presiune = liniare, de-a lungul țevilor, și locale, în teuri, coturi etc. robineți.
   Că teurile sunt pe sus = același lucru dacă erau pe jos.
   Ideal ar fi o ramificație ca la canalizare. Curgerea să se „spargă” la 45 de grade, nu la 90. La fel, pe retur, „unirea” să fie la 45 de grade.
   De preferat curbe, nu coturi. Sau 2 coturi la 45, în locul unuia de 90 grade.
   Orice alt element în plus crește pierderile locale.
   O instalație de încălzire este un tor, în care se recirculă la nesfârșit aceeași apă. Pompa poate fi în orice punct al torului: sus, jos, stânga, dreapta. Mă rog, telescopic coboară/urcă diametrele.

   Răspunde
   • Nu prea pot sa ma impac cu ideea T ului (90 grade) asa ca, dupa ce am sapat netul cateva ore, am gasit “pe afara” si derivatii la 45 grade. La noi nu am gasit. Tot ce mi-a trecut prin cap a fost sa improvizez derivatii din filtre Y.
    Credeti ca fac rau?

    Răspunde
    • Dacă ar putea pompele avea turații minime de 0,01 Wați, ar fi contat.
     Dar, pompa va consuma minimumul puterii sale, indiferent că pierderile de sarcină ar fi muuult mai mici.
     Sau, montați o pompă de recirculare acm 1…5 Wați.
     Un teu la 90 grade are:
     csi = 0,0 pentru despărțire = 0 pierderi locale,
     csi = 0,5 pentru împreunare = pierderi locale.
     Probabil, săpatul pe net mai încurcă, uneori.
     Vedeți, în pagina Proiectare, manualul de termice. Pierderi locale, sumă de csi.

     Răspunde