| Renovat de 2 luni

#șîeu. Automatizare de câmp. Centrală fără termostat. Ce?

Eminescu: Bogdan

Încălzire mixtă? Pardoseală parter, calorifere etaj? #șîȘemineu? #șîtu ce te faci acum? Automatizarea de câmp, necentralizată, ne lasă să reglăm orice încăpere cu orice temperatură, cu orice orar avem chef, fără să-ncurcăm restul clădirii, fără stres că centrala n-are comandă de pornire.


Sabin Gherman vrea, #șîel, automatizare de câmp. Financiară, instead 🙂


#șîce dacă-i nelegatî centrala termicî?


Pompă centrală termică & încălzire în pardoseală

#șîMatrix-uri pentru a opri o biată pompă de 10 Wațî? Wieso? Las-o să zburde pe câmpurile aurii ale Narcisei Suciu.
sau:
#șîUponor șMatrix a’ fi bun. #șîde nu face pe șefu’ cu centrala termică, ci numai cu zonele. Tare șMatrix ăsta. E drept. Nu-i pria niemțăsc 🙂


Matrix pentr-o pompă centrală termică de 4 W? Consumă mai mult cablele decât pompa însăși.

#șîBest automatizare = adaptareee

Câtă căldură cere casa, atât să dea #șîCentrala termică. Facă bine, adaptează-se!
#șîcă-i frigălău, #șîcă-i căldălău afară, da’păi tăt 24 de kWațî dă centrala aia? Biní, biní, fă, Doinî! Șasî kWațî tătî iarnî, șasî luni!?

Pe vremea lui Iliescu, – hopa, Ceaușescu – erau ingineri, nu forum-uri. În centrala de cartier, fochistul regla, cu mânuța-i comunistă, temperatura (din cazane) și debitul (din pompe) ale agentului 007, în funcție de condițiile meteo. Adaptau. Uau, în 1979!? Așa, în Fuego-miliardele de apartamente, fără miliarde de termostate, erau 20°C. Uau, mamă, ce mai adatpau! Bine, în capitala Budapesta, pardon București, plus în câteva orașe provinciale mari, termoficarea face aceste reglaje, still. Sper 🙂
Să mă dau #șîio enjânér: reglaje calitativ #șî cantitativ. „E” două cuvinte, nu mă #șî-acuza de reglaje.


#șîCentralî termicî, #șîActuator, #șîPompî un termostat poate porni-opri


Automatizare de câmp
#șîcu regletă (stânga), #șîfără regletă (dreapta)

#șîOmuleții, fiecare cu câmpul lui, evident 🙂

Automatizare de câmp cu capi termostatați mecanici, sau smart. Temperaturile din imagine sunt din Europa de Vest. În Românica, respectiv: 25°, 17° șî 25°C. Ce? N-avem bani? Evideeent, ăn baie cel mai friiig.

Cap termostatic WiFi: Tu, Sirii!; Fă, Alexo!; Bă, Gugăle! Gagici by default.

Termostatul este o chestie total opțională, deloc obligatorie pentr-o CT, sau PC. Mai tot timpul, acest termostat se dă kkado’ prin maCaSinele de instalații. Iritant. Bleah!

Un termostat poate comanda #șî-altceva, în afara centralei termice (pompei de căldură). Poate porni o pompă, un actuator pe distribuitor, sau pe calorifer, o rezistență electrică, un boiler, un motoraș jaluzele. Comandă orice ce se bagă-n priză. Cum e nevasta când frigălău p’in cas’.


#șîMie Constructorul a făcut încălzire pardoseală parter #șî calorifere etaj. Ce mă fac, Doamne?! Cum automatizez-zz?

Întrebare ce pusu-mi-s-a de vreun milion de ori. Urechi pline de sânge din cauza prinderilor, părerilor mai exact. Io, ocoș, propun soluția cea mai simplă, eficientă, ieftină. În franceză: best comfort & planet-saving & clever.

Senzor exterior pe CT. Adaptare temperatură tur în funcție de Andra cu meteo-ul ei.
Capi termostatați pe caloriferele de sus. Mai puțin în baie/băi.
Termostat/e pe parter care comandă direct actuatoarele de pe distribuitor. Recomand: fără actuator pe băi. Fără legare cu CT (sau PC). Ori, un singur termostat pentru pompa grupului de-amestec.


#șîCum va funcționa instalația fără termostat legat cu CT? Centrală fără șef?

– Trăim cu speranța că CT (PC) are modulareee bună. Sub 3 kW pentru minim, deocamdată-n 2019. Sperăm sub 1 kW, în 20 20. Nu, Véo?
– CT pe regimul vară nu consumă nimic pentru încălzire. Ok? Igen, da.
– Cu senzorul exterior, CT se va opri la 38°C în apă când +8°C afară, de pildă. Adică, arzătorul nu mai consumă gaz. Dacă n-ai senzor exterior, ai mânuță. Profiți de butoanele din dotare 🙂 De tabloul centralei zâc, mă, Gugăle, mă!
– Pompa din CT se cuplează automat pe turația minimă, cca 1..15 W. Da. 8W. Depinde cât e de șmecheră pompa. Nu tușește că merge 24/24. Stai relaxat! Doar, ai centrală nemțeascăăă. Dacă nu-i din Gérmanii, țip-o! Aaa! Mi-am amintit. Țâpă #șîcu Volvo-ul, #șîcu-iPhon’ul! Țâpă-te pă linoleu!
– Probabil, sunt închise toate actuatoarele pe parter și capii termostatați de la etaj.
– Pompa, cu turația-i minimă, trimite iscoadă de fapt, să vadă ce se întâmplă în câmp (în toată instalația, indiferent cât de luuung-a’ fi).
Iscoada se întoarce caldă. Semn că nu consumă nimeni căldură. Doar un biet portprosop, sau vreo 20 de metri de țavă-n podeaua băii. Arzătorul, dușmanul omului și prietenul celor de la e-on gaz, nu re-pornește.
– Se deschide doar caloriferul din dormitorul Honolulu, că jos merge șemineul. Iscoada, trimisă permanent de pompa necurmată, se întoarce rece, ca șarpele. Arzătorul, alt șarpe veninos cu jebul nostru, începe să re-bage căldură. Doar puterea chemată de acel dormitor, acum. Modulare bună a centralei termice = mișto confort & factură gaz. Modulare proastă = nașpa ambele 🙁 Arză-l focu’ de-arzător, făr-uMpic de modulare, de rușâní! Că-câțî bani am dat pă centrala-aia! Omu’ păiangăn.
– Spre dimineață. Lumea doarme. Cele două vreascuri, rupte din gardul vecinului, au ars în șemineu. Capii termostatați sunt cam deschiși, la fel temostatele pe parter. As’fel, arzătorul cu generozitate-țî umflă factura de gaz. Dacă nu te-au debranșat încă 🙂 enervanțîî ăia.
– Capii termostatați pot fi de 25 de lei, sau super-smart, 5G.
– Termostatele, iar, pot fi de 45 de lei, sau șmecheroase de pe Amazon, AliExpress, Wish, CocDeNașă.co.uk.
– Materia cenușie poate fi, după lupte seculare de pe forumuri, sau rapid și de calitate de pe Automatizări deștepte! 🙂


#șîCum se oprește CT (PC), totușî?

Centrala termică (pompa de căldură) n-ar trebui [condițional-optativ] să se oprească veci-pururi. Nici pompa ei, nici inima mamiferelor. Vezi Centrala termică ideală, Automatizări deștepte! 🙂


Cu tătî rușânea. Că-țî foloseștí, că nu-țî foloseștí aceastî povațî, poțî da click pă vreo tr’i reclame #șîun șare pă feisbuc, sau p-undeva.
Danche#șîion #șîio.


Cât ar fi costat încălzirea în pardoseală în toată casa: preț încălzire în pardoseală €/mp.

#șîeu. Automatizare de câmp. Centrală fără termostat. Ce?
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Situatia descrisa de tine: pardoseala la parter, calorifere la etaj. Bun! Problema e la pardoseala. Fiind setat termostatul pe 22 grade, la un moment dat va decupla (agentul termic din pardoseala e la aceeasi temp ca cel care circula in calorifere). Din momentul cand se inchid actuatoarele, pardoseala mai emana caldura, poate mai creste 0.5 pe termostat. Acum, problema: termostatul nu mai deschide actuatoarele pana temp nu scade la 21.5. In acel moment deja pardoseala e rece si mai dureaza vreo cateva ore pana se mai incalzeste iar = disconfort (ai incalzire in pardoseala, dar e rece pe jos). Ce e de facut aici?
  P.S.: Am grup de amestec, dar e lasat pe maxim (55). Mi se pare nerentabil ca centrala sa mearga la o temp pt calorifere (50 sa spunem) si eu sa scad temp din pardoseala la 40, nu?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Reglezi apa în podea la cea mai mică temperatură. Dacă frig, urci puțin. Astfel încât să facă chinuit cele 22C dorite. Ideal: ușor sub histerezisul de oprire.
   Sens. CT face 50C. Amestecul ia doar o parte din debit. Restul se întoarce. Retur mai cald. Energie mai puțină pentru ridicare la 50C.
   Ar fi bun un termostat learning, sau măcar PWM.
   Vezi prin site eticheta Automatizareee!
   Dacă CT are 7+ kW minimumul pretty nasol.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

 • Sal!
  O schema de montaj casa pardoseala la parter, radiatoare la etaj, centrala gaz Venus One sau Vaillant. Trebuie pus la pardoseala grup de amestec și butelie de egalizare?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

  Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

  • Dacă și pardoseala, și caloriferele sunt calculate pentru aceeași temperatură, nu trebuie amestec.
   Dacă parter și etaj funcționează la diferite temperaturi (40/30C parter, 70/50 calorifere) se va folosi amestecul.
   Butelia de egalizare n-ar avea niciun rol. Recomand: baia parter fără actuator, băi etaj fără cap termostatat.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

   Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

Groaznic! Si acest site foloseste cookies.