Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Î. pardoseală
  3. Automatizările infinit d...

Automatizările infinit de simple sibotherm

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Vă amintim că termostatele de ambient joacă rolul doar de a comuta, alterna comod temperaturile ambientului: de confort, de economic, de vacanță, de party șamd. De fapt, termostate folosite pe rol de crono-state, orar-state. ⚠ Atenție! NU fac echilibrare hidraulică. Se vor respecta recomandările descrise în documentul 5: Reglaje hidraulice, termice și adaptare meteo înainte de aplicarea automatizărilor. Impunere temperaturi și presiuni + Setare sursă de căldură. Pentru alegere și reglare termostate, termomodule accesați: Termostate on/ff-histerezis, on/off-PWM, on/off-TPI, modulante-OpenTherm.

Există automatizări sofisticate learning, cu învățarea comportamentului încălzirii din istoric. Vezi mai jos c4.u!

Evident, nu fac echilibrare hidraulică. În schimb, atenuează considerabil decalarea căldurii dintre zone avantajate și dezavantajate termic (Echilibrare hidraulică inexistentă). Procesul de învățare durează 14..21 de zile. Schimbarea orarului, sau temperaturii unui singur termostat implică o nouă perioadă de învățare. Când există adaptare și echilibrare, aceste learning-sisteme nu sunt (neapărat) necesare.
Automatizarile infinit de simple sibotherm zero efort de instalare; zero mentenanta; zero lei; usor de folosit; reglare unica, NU n³ reglaje a n³ termostate; confort aer, confort finisaj; facturi, poluare minime; viata maxima echipamente, instalatii, cât si finisaje
Automatizările infinit de simple sibotherm → zero efort de instalare; zero mentenanță; zero lei; ușor de folosit; reglare unică, NU n³ reglaje a n³ termostate; confort aer, confort finisaj; facturi, poluare minime; viață maximă: echipamente & instalații, cât și finisaje

Nu plănuim 8 termostate, toate setate, de fapt, pe aceleași 22°C. Pentru locuințe, optim = număr minim de actuatoare, sau deloc. Ca automatizare propunem: simpla adaptare meteo cu senzor exterior → confort, viață, non-poluare #1. Din proiectare și reglaje hidraulice ⇒ temperaturile vor fi cele calculate în toate camerele. Cu căldura oprită, temperatura scade abia ~1°/zi iarna. Așa că: NU recomandăm comutare temperaturi confort și economic, ci temperatură constantă 24/7. Încălzirea în pardoseală este mult mai lentă față de calorifere. Considerând cele amintite, piere rolul on/off cu: ① senzor de șapă (adaptarea meteo nu supra/sub-încălzește șapa) ② PWM, pulse width modulation ③ programare orară ④ senzor de mișcare ⑤ geotagging (localizare GPS) ⑥ control centralizat pentru toate camerele ⑦ TPI, learning a 2..6 zone ⑧ chiar influența termomodulelor OpenTherm trebuie să fie spre minim, cât mai fină. Comenzile de oprire-pornire ale termostatelor fac regim de transfer termic tranzitoriu. Regimul staționar e net superior: confortul termic e optim; dilatările, contractările ale instalației, șapei, finisajului sunt minime (neglijabile); facturile și poluarea, evident, cele mai mici.

Documentul de față expune câteva moduri de automatizări, pentru situația când beneficiarul ar adăuga termostate de ambient în câmp. Veți avea suportul nostru, pentru oricare configurație veți fi ales, oricât de sofisticată. Proiectul nu are caracter limitativ, conform Caiet de sarcini.

Termeni
° S.ext = adaptare meteo (senzor exterior)
° regletă = kit de zone, sau centru de comandă
° on/off = termostat = termostatele obișnuite, cunoscute
° termomodul = termostat modulant, controler cu senzor de temperatură încorporat
° OT = modulant = OpenTherm. Obligatoriu să fie OT: și regleta, și sursa de căldură.
° n = mai multe

Pe cât posibil, cabluri nu groase, nu monofilare. Bornele de conectare ale termostatelor, centralelor, kiturilor sunt relativ mici.

AUTOMATIZĂRI – variante

Utilizatorul poate sorta din exagerat de multe forme de automatizări existente în nișa de piață.

⚠ Adaptarea meteo este obligatorie! În plus, face ca rolul senzorilor de șapă să devină minim (niciunul).

Mai jos este o listă cu câteva exemple de automatizări în ordinea confortului și simplității. Beneficiarul poate alege oricare, sau alte soluții necuprinse aici.

① Adaptare meteo + niciun termostat legat cu sursa + niciun termostat de câmp + niciun actuator

Încurajăm utilizatorii spre această variantă, extrem de simplă. Deocamdată, au ales-o ~10% dintre clienții noștri. Într-adevăr, casele relativ mari apelează la varianta ②. Oricum, termostate fără fir se pot adăuga oricând: OT, on/off legat cu sursa, sau OT, on/off de câmp.

Elemente  Senzor exterior (cablu Sext), niciun alt dispozitiv.
Preț  Sext 0 lei pentru pompe de căldură aer-apă. 90..150 lei în funcție de CT gaz, electrică. Pentru surse pe lemn, cu amestec extern automat, controlerul (ce comandă servomotorul) conține Sext în pachet.

De unde?
Pompă de căldură aer-apă – se montează afară. Clar, Sext este deja în unitate.
CT gaz, electrice – Sext se vând separat (cum se vând termostatele) 90..150 lei. ⚠ Senzorii nu sunt universal-compatibili! Cereți pentru modelul dvs de CT.
Termistori de pe piață – Dacă nu vreți să dați banii pe senzori originali, puteți lua un termistor de la un magazin de electronice, 1..2 lei. Verificați în manualul centralei ce tip de senzor este: termistor NTC 1..5..10 kΩ sau PTC 1..5..10 kΩ. În Cluj, îi aflați la Saimon Electronics pe str. Barițiu.
Controlere electronice pt. servomotoare – Sext vine la-pachet. Nu trebuie căutat separat.

Folosire  Presupunem realizate etapele din proiect doc. 5. Utilizatorul poate schimba comod temperatura din casă, doar ajustând temperatura agentului termic (apei). Există (puține) surse de căldură care permit comenzile și din telefon.

Pentru  Locuințe cu toate încăperile folosite. De la apartamente la case cu suprafețe mari.

② S.ext + niciun termostat legat cu sursa + n on/off de câmp necentralizate

Este varianta din planșele Amplasare termostate din proiect. Cea mai folosită de beneficiari, ~70%.

Elemente  Sext, cabluri c1, c2, cleme electrice, termostate, actuatoare. Cablurile c2 nu sunt necesare pentru termostatele fără fir. Termostatele și actuatoarele pot fi de orice marcă. Actuatoarele pot fi legate cu termostatele direct, sau prin regletă. Actuatoarele sunt de 1..2 W, NC (normal închis/close) cu prindere metric 30 mm, M30 (95% de pe piață). În planșe identificați buclele și actuatoarele comandate de fiecare termostat în parte.

Preț  Termostat digital simplu 75+ lei, digital cu afișaj 180+ lei, actuator 80+ lei. Sext idem ①.

Folosire  Reglarea temperaturii interioare se face ca la pct. ①. Termostatele de câmp se vor monta în încăperile rar folosite ale casei (dormitor de oaspeți). Acolo se va menține o temperatură de anti-îngheț 5..7°C, sau de gardă 10..14°C. În același timp, utilizatorul poate monta termostate și în zone locuite, ex. sufragerie cu șemineu. Pentru reglare vezi mai jos ③-on/off-unic!

Pentru  Case cu unele încăperi folosite rar. Sau, când utilizatorul consideră că va schimba temperaturile interioare diferit, pe fiecare încăpere (zonă) în parte, de-a lungul unui singur sezon rece, des. De ex.: dormitorul matrimonial va avea o săptămână 22°C, după care 14 zile 20°C, apoi utilizatorul revine pe 22°C. Idem cameră copil: 21°C cu 23°C. Această versiune permite funcționarea căldurii în băi (chiar) și la început/sfârșit de vară.

Actuatoarele NC nu consumă curent electric când nu cer căldură. Camerele rar folosite, nu solicită căldură timp îndelungat. Deci, normal închis înseamnă consum spre zero de energie electrică. Pentru zonele folosite ale casei, am recomanda actuatoare NO (normal deschis/open). Consum electric zero când pretind căldură. Însă, de cele mai multe ori, se găsesc mai greu pe piață.

Insistăm răspicat pentru automatizările ①, sau ②, în cazul pompelor de căldură.

Există întrerupătoare de lumină ce găzduiesc și CRONOtermostat.
Configurația smart-home este, uzual, de tip on/off. Poate fi integrată în varianta ②.

Setare temperatură cameră nefolosită (anti îngheț, sau de gardă)

Anti îngheț 4..7°C
Gelivitate = proprietate a unor materiale poroase de a se degrada sau distruge sub acțiunea alternativă a înghețului și a dezghețului.
Putem regla temperatura pe 4..7°C, așa protejăm tencuiala interioară, cărămida. Simbolul steluță (*) de pe termostate înseamnă anti îngheț.

Temperatură de gardă 7..12°C
Iarna (sub zero °C), punctul de rouă (condens) este tot sub zero grade. Deci, puțin probabil să apară condens în interior pe pereți (centuri, stâlpi, buiandrugi). Temperatura de gardă ar fi impusă de alte aspecte: plante, alimente sau diverse produse care se păstrează la anumite temperaturi.

Economie
Dacă, într-adevăr, într-un dormitor de oaspeți nu vor exista oaspeți toată iarna ⇒ setăm temperatură anti îngheț pe tot sezonul rece. La fel, dacă s-ar impune, pe cea de gardă.

③ S.ext + OT unic legat cu sursa + niciun on/off de câmp + niciun actuator

~20% din beneficiari.

Elemente  Sext, cablu c3.u, termomodul cu sau fără internet, cu sau fără fir. Nu obligatoriu OT, poate fi un termostat on/off.

Preț  Termomodul OT cu fir 270+ lei, cu internet 150+ €; fără fir (fără internet) 150+ €; on/off learning fără fir cu internet 150+ €.

③-OT-unic

Folosire  Reglarea temperaturii din casă se face ca la pct. ①. Termostatul OT se folosește doar pentru a influența graficul de modulare a temperaturii agentului în funcție de temperatura externă. NU trebuie să dea comenzi de oprire sau pornire a sursei de căldură, datorate histerezisului. ⚠ Dacă va da aceste comenzi, temperatura aerului interior va avea o variație: mai rapidă, mai mare (min/max) față de temperatura cerută, ex. 22°C. Aceste comenzi sunt un semnal că adaptarea meteo nu e cea potrivită. Fiind inerție termică foarte mare, influența termostatului OT ar trebui să fie relativ mică, ajustare fină. Altfel, temperatura aerului poate depăși cu mult pe cea cerută, mai ales într-o casă bine izolată termic.

Cu OpenTherm un termostat devine termomodul. Cu rol de modulare, nu de pornire-oprire. Cu adaptarea meteo, termomodulele OT, chiar și termostatele on/off devin termometre care ne previn dacă adaptarea e cea potrivită clădirii.

③-on/off-unic

Dacă se va folosi termostat on/off, propunem să fie learning, cu învățare din istoric. Temperaturile maxime și minime afișate informează dacă adaptarea meteo e cea convenabilă casei.

Pentru  Utilizatorii care cochetează cu varianta ①, acomodați cu folosirea termostatului, încă fără încredere în automatică „fără termostat de ambient”. În același timp: OT-urile oferă comunicare cu sursa de căldură din telefon, on/off-urile permit reglarea ambientului prin telefon.

④ S.ext + OT unic legat cu sursa + n on/off de câmp + actuatoare

Elemente  Sext, cabluri c1, c2, c3.u, cleme el., termomodul, n termostate + actuatoare ②.

Pentru  Utilizatorii ③ cu una, două încăperi rar folosite.

⑤ S.ext + 2 termomodule legate cu sursa + regletă OT + actuatoare + niciun on/off în câmp

~10% din beneficiari.

Vezi doc. Utile pentru execuție!
Elemente  Sext, cabluri c1, c3.2, 2 termomodule, regletă OT, actuatoare. În loc de n actuatoare pe distribuitor, poate fi doar o vană cu 2 căi cu actuator. Dar, când nu există cerere pe zonă, rezultă că va fi oprită căldura și în băi. Evitați folosirea unei vane cu 3 căi! Retur cald = sursa se poate opri, chiar dacă cealaltă zonă cere căldură. Propunem, totuși, varianta puțin mai scumpă: n actuatoare.

Preț  Termomodul OT, regletă 250+ lei, actuatoare.

Folosire  Reglarea temperaturii din casă se face ca la ③-OT-unic. ⚠ Echilibrarea și adaptarea termică trebuie făcute așa încât niciunul din termostate să nu dea comenzi de pornire, oprire. Foarte rar, în cazuri excepționale, se pot folosi două curbe distincte de adaptare meteo. De exemplu: 0°C afară, parterul cere 26°C în apă, etajul 28°C. Când etajul solicită căldură, sursa va face 28°C în agentul termic. Altminteri, coboară pe 26°C. Sau, aceeași curbă de adaptare, dar etajul are o influență mai mare asupra curbei. Oricum, în acest proiect am considerat exact același regim de temperatură pentru toată clădirea. Dacă din diferite motive (schimbări elemente c-ție) ar fi utile regimuri diferite, propunem să luați legătura cu proiectantul.

Pentru  Cei de la ③ care doresc 2 zone (de pildă: parter, etaj).

Cabluri c3.n. În această configurație, pot fi mai mult de 2 termomodule OT. Componentele vor fi corespunzătoare a 3..6 zone, rar peste. Vezi ⑥!

⑥ S.ext + n OT legate cu sursa + n on/off de câmp fără reglete + actuatoare

Elemente  Sext, cabluri c1, c2, c3.n, cleme, termomodule, regletă/e OT, termostate on/off, actuatoare.

Pentru  Zone modulante (OT) folosite zilnic + încăperi rar folosite.

⑦ S.ext + n on/off de câmp centralizate, legate cu sursa

0% proiecte sibotherm

Elemente  Sext, cabluri c1, c4, regletă/e on/off + modul/e de comandă sursă de căldură, termostate on/off, actuatoare.

Preț Regletă on/off 6 zone 250 lei.

⑧ S.ext + regimuri diferite de temperatură: joasă + înaltă°calorifere

Dacă e cazul dvs, consultați și planșa Detaliu amestec automat! Vană cu 3 căi de amestec și servomotor cu controler.

⑨ Nicio S.ext + n on/off de câmp centralizate (legate cu sursa) + senzori de șapă

0% proiecte sibotherm

Elemente  Cabluri c1, c4, c5, regletă/e on/off + modul/e de comandă sursă de căldură, termostate, actuatoare.

⑩ Nicio S.ext + regimuri diferite de temperatură: joasă + înaltă°calorifere

0% proiecte sibotherm. Este varianta cea mai întâlnită pe piața de profil din România. În plus, față de elementele amintite aici, există și grupuri de pompare + amestec pentru distribuitor.

Elemente  Cabluri c1, c4, c5, regletă/e on/off + modul/e de comandă sursă și pompă grup, termostate, actuatoare.


Pe piață există structuri de tipul Honeywell EvoHome, Computherm Q8 RF, Salus Quantum. Dacă nu obțineți suportul tehnic al lor, vă sprijinim noi. La fel, pentru alte branduri, modele.


Pentru non-clienții noștri din variantele ⑦..⑩
Încercăm să reparăm funcționarea care aduce nu-cel-mai-bun-confort și facturi mari. În comentarii, gratuit. În rest, contra cost ▶ mail, telefon. Destul de simplu, cu rezultate excelente. Contact.

CABLURI – înainte de turnarea șapei

⚠ Aceste cabluri fac parte din specialitatea instalații electrice. Vor fi montate de către electrician.

Utilizatorul, nehotărât încă, poate pregăti cabluri electrice pentru oricare va fi forma aleasă dintre automatizări. Cabluri pe care ulterior le va folosi, sau nu. Am sugera ca alegerile ⑴ sursei de căldură, cu propria mecatronică și ⑵ automatica instalației să le faceți din timp, înaintea începerii lucrărilor.

c0 Cablu pentru senzor exterior

Între sursa de căldură și senzor, 2×0,5..0,75mm², ori secțiune oricât de mare. Lungime sub 50 metri. Există și fără fir, 150+ €. Senzorul poate fi pus oriunde, ⚠ ferit de soare.

c1 Cabluri de alimentare electrică 230 V (forță) în cutii

În cutiile distribuitoarelor, 3×1,5 mm² (fază, nul, împământare). Foarte rar folosită, există și soluția 24 V. Vezi Amplasare termostate din proiect! Nu am prevăzut pompe externe, cablurile pot fi 2×1,5 mm². Încurajăm: fără termostate de câmp, implicit fără actuatoare.

c2 n (=mai multe) on/off (=termostate) fără reglete

Cabluri 3×1,5 mm² sau 4×1,5 mm² (forță + comandă) n on/off de câmp, fără centralizare. De la fiecare termostat la cutie, pentru fiecare nivel al clădirii. Nu sunt necesare pentru termostatele fără fir. Vezi Amplasare termostate! 3x, 4x, 5x în funcție de termostat → ⚠ Manual instalare! Termostatele pot primi 230 V local, astfel cablurile c1 devin nenecesare. Nu e nevoie de regletă. Un termostat (ex. Purmo) poate alimenta 10 actuatoare. Descurajăm, dar dacă utilizatorul vrea comandă spre sursa de căldură, va monta regletă cu modul de comandă specific. Implicit, cablu 2×0,75 mm² regletă – sursă. Vezi c4!

Distribuitor apa cleme electrice fara scule
Clemă electrică de capăt tool-less, fără-scule. Cabluri mono sau multi-filare.
Un termostat (ex. Purmo) poate comanda 10 actuatoare de 2 W, 10 buc x 2 W.

c3 OpenTherm (modulant)

Centrale termice kit gestionare 3 zone
Kit multi-zonă (gestionare 3 zone)
BUS = comunicare (intrare, ieșire) comun pentru n termomodule (Cube de ex.)
OUT = ieșire forță 230 V (1..n actuatoare, pompe etc.)
IN = nu se folosesc.

c3.u Cablu 2×0,75 mm² (comandă) OT unic

De la termomodul la sursa de căldură. Sau, poate fi un termostat on/off unic. ⚠ Majoritatea OT-urilor sunt cu cablu pentru comunicarea BUS. Fără fir sunt foarte scumpe, 170+ € (cele fără internet). Comunicarea este non-stop, 24/24, instantanee.

c3.n Cabluri 2×0,75 mm² (comandă) n termomodule + n reglete OT

OT comunică prin rețea BUS. Nu contează nici ordinea, nici punctul de legare. Cablurile să împreuneze: fiecare termomodul OT, fiecare regletă OT, sursa de căldură OT. Exemplu: termostat 1 etaj → termostat 2 etaj → regletă etaj → termostat 3 etaj → termostat 4 parter → regletă parter → termostat 5 parter → sursă căldură. Obișnuit, regletele sunt în cutiile-distribuitor. Astfel, toate cablurile de forță (2×1,5 mm²) se află în cutiile respective.

c3.2 Cabluri 2×0,75 mm² (comandă) 2 termomodule + 1 regletă OT

Exemplu: termostat 1 etaj → regletă parter → termostat 2 parter → sursă. ⚠ Atenție! Pentru alimentarea (forță, 230 V) actuatoarelor de la etaj, trebuie un alt cablu 2×1,5 mm² cutie parter → cutie etaj.

Versiunile OT și on/off de mai sus pot coexista.

Mai jos sunt cabluri pentru automatizări pe care nu le-am propune.

c4 n on/off cu reglete

c4.t Cabluri 3(4)×0,75 mm² (comandă + forță) n termostate on/off + n reglete on/off, fără centralizare

În fapt, c2 + reglete. Cabluri între termostate și cutie-distribuitor. Regleta on/off se va monta în cutie. Număr reglete = număr cutii. Toate cablurile de forță vor fi în cutie. Regleta are, sau acceptă modul de comandă a unei eventuale pompe externe.

c4.s Cabluri 2×0,75 mm² (comandă sursă) automatizări de câmp n on/off centralizate

Între fiecare regletă și sursa de căldură. Regletele au, sau acceptă modul de comenzi pompă și sursă.

c4.u Cabluri comandă și forță regletă on/off unică

Vor fi cabluri de comandă de la toate termostatele spre regleta unică on/off. Vor fi cabluri de forță de la regleta unică spre toate actuatoarele de pe toate distribuitoarele. Des întâlnită în configurațiile learning. Poate fi și comandă spre sursă = cablu 2×0,75 mm² regletă → sursă.

c5 Senzor de șapă

Tub de protecție cu diametrul interior min. 12 mm² pentru montarea senzorilor de șapă pentru fiecare termostat. Senzorii de șapă au cablu 2x, lungime 3 m, bulb 9 mm².

Nu recomandăm folosirea senzorului de șapă când există modulare a temperaturii agentului termic în funcție de cea exterioară (adaptare meteo).