Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Centrale
  3. De la lemne la gaz

De la lemne la gaz

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseală, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Ce putere ar trebui să aibă centrala nouă, pe gaz?

Puterea cazanului vechi NU are nicio legătură cu puterea centralei noi. În funcție de consumul de lemne de-a lungul iernilor, se știe EXACT ce putere consumă casa.

Veste foarte bună! Mulți trec de la cazan pe lemne la centrală pe gaz.

Energie kWh/lună vs putere kW [per oră].

Atenție! NU lua CT gaz de 60 kW, 50 kW, 42 kW! Nici de 35 kW, chiar! Casa cere puterea, NU cazanul vechi. Vezi istoricul de lemne!

De la lemn la gaz
De la lemn la gaz

Consum de lemne mediu pe lună, sezon rece

Adrian J., casă, parter + mansardă, cu o suprafață utilă de cca 180 mp, fost utilizator de cazan pe lemne, scrie pe site:

„Consumul de lemne, esență tare (fag sau carpen) este undeva la 2 metri steri pe lună. Cumpăr cam 10 ms în octombrie/noiembrie, pe care îi las la uscat afară, natural. Îi consum în următorul an, începând cu noiembrie. Depinde de temperatură. Umiditatea lemnelor nu am verificat-o niciodată. Dar, după depunerile de gudron din cazan, nu e prea mare. Cred că e ok.

Deci, cam 2400 lei per sezon de iarnă.

Boilerul este mixt, electric + o serpentină, de la Romstal, 150 l.

Clar, îmi trebuie o CT doar încălzire. La cazan am termostat de ambient cu radio, Auraton 2020TX  Plus.

Centrală doar 24 kW? Eu mă gândeam la vreo 30+. Crezi că ar trebui să am încredere în tabel Cele mai bune centrale termice? Eu mă îndreptam spre un Vaillant, sau Viessmann. Astea nu stau excelent la raportul de modulare.”

Ce putere kW [nu energie kWh] consumă, de fapt, casă încălzită cu lemne?

Io răspund:

„1 metru ster = 0,66 mc masă lemn.
2 ms = 1,32 mc masă lemn/lună.
1 mc lemn uscat, esență tare = 750..850 kg.
1,32 mc x 800 kg = 1056 kg lemn/lună.
1 kg fag uscat = 4,18 kWh/kg.
4,18 kWh/kg x 1056 kg/lună = 4414 kWh/lună. Repet: lemn uscat.
Zicem, randament cazan 80% [cu indulgențăăă].
4414 kWh/lună x 0,8 = 3531 kWh/lună, energie cerută încălzire + acm. Iar: lemn uscat, randament maxim/cazan.
Pe oră va fi: 3531 kWh/lună : 30 zile : 24 h/zi = 4,9 kW, putere, per oră.

Lemne non-uscate, randament nu ideal = 4,9 x 60% = 2,94 kW = cel mai probabil.

Aici, recomand articolele: Putere minimă, rapotul de modulare = viitor + Temperatură joasă, senzor extern + intern. Confort & economie & viață: maxime + Putere centrală termică ^ case. De fapt, recomand muuulte alte articole.

Să spunem, totuși, 5 kW este puterea medie. Bun. Mai frig: 11,3 kW. Mai cald: 2,3 kW.
Deci, CT de 24 kW este „peste cap”, chiar.
În România nu sunt CT de 11..12 kW, ca dincolo.”

Se poate folosi cazanul pe lemne în paralel cu centrala nouă, pe gaz?

Io compleCtez:

„Completare
În paralel cazan lemne + CT gaz? NU trebuie făcut mai nimic. Anume:
1. Termostatul nou, legat la CT gaz pe 21°C. Lemnele, cu termostatul existent, legat la pompă puffer-calorifer, oprită sub x grade în puffer, asigură 22°C în casă? CT gaz n-are comandă de încălzire.
2. Senzorul nou pentru boiler al CT gaz reglat pe 45°C. Lemnele, cu termostatul de imersie, asigură 60°C în boiler? CT gaz nu are comandă de preparare acm. Gata.
3. Clapetă/supapă de sens pe tur CT gaz + clapetă/supapă de sens pe pompa cazan, dacă nu există deja. Cca 15 lei 🙂
4. Termostatul pe lemne OBLIGATORIU să ceară mai mult decât cel pe gaz. 23° vs 22°, de ex.
5. Punctele 3 și 4 OBLIGATORII: CT gaz are temperatură maximă a apei 82°C. Pare-mi-se, la 90°C intră în eroare de „supratemperatură”. Oricum, de EVITAT temperaturi de peste 82°C în centrala pe gaz.”


De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Tmax 82C
De la cazan pe lemne la centrală pe gaz Tmax 82C

Centrala „combi”, sau „doar încălzire”?

Adrain J. a ales CT doar încălzire + boilerul ce-l avea.

Io propun. Nu dau cu paru’ 😐

  1. Centrală termică combi: încălzire + apă caldă menajeră instantaneu. Cel mai eficient, mai simplu, mai puțin spațiu necesar. Montată lângă chiuvetă bucătărie = cel mai puțin timp de așteptare și apă aruncată. Camera tehnică poate deveni orice: de exemplu laundry, hobby, sport, fumat – room. Top cele mai bune CT.
  2. Mai multe dușuri simultane: Cum se alege un boiler și Apă caldă menajeră ^ CT pe gaz.
  3. Puffer-ul se pune pe OLX, sau la ferraille. Dacă se renunță la lemne.
De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Puffer
De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Puffer

Welcome to the new world, my woody-friends!

PS | Prin comentariile altor articole se găsesc: putere calorifică lemne, randament cazan lemn în funcție de umiditate etc.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

25 de comentarii la „De la lemne la gaz”

  1. Salutare. Vin și eu cu o dileme, va rog! Am o casa parter și mansardă, 8 calorifere jos, 5 calorifere sus alimentate de o centrala pe gaz 35kw, cu termostat montat într-una din camere. La mansarda vreau sa fac un șemineu, pe lemne. Care este cea mai simpla forma prin care mă pot folosi de șemineu atunci când ard in el lemne, pentru a încălzi apa pe instalația de tur a centralei termice, lucru ce va duce implicit la încălzirea tuturor camerelor care au calorifere fara a folosi pentru acest lucru centrala termica pe gaz? Deci în șemineu, va fi montata probabil o serpentina care va încălzi apa. Nu vreau să mă complic cu o alta pompa de recirculare, cu clapete de sens, etc, mă interesează cea mai simplu mod în care mă pot folosi de energia degajata odată, sau de doua ori pe săptămână, sa zicem, de focul făcut în șemineu, pentru a incalzi toate caloriferele. Din ce am mai citit, exista riscul ca pe returul centralei termice sa intre în aceasta agent termic foarte fierbinte, aici va rog să mă ajutați cu o soluție. Mulțumesc.

    Răspunde
    • Hidraulic
      Termoșemineu legat la cel mai apropiat calorifer. Termoșemineul devine al 6-lea calorifer (care dă căldură, nu cedează) de la mansardă, deci pompa din centrala pe gaz = ok, învârte apa și prin acest termoșemineu. Nu contează că țevile de racordare sunt mai subțiri decât cele de sub CTgaz.
      Control temperatură
      Termoșemineele cele mai simple au un regulator de tiraj, un lanț ce închide-deschide ușița de admisie aer (oxigen ardere). Îl reglezi pe 50°C, sau cât de jos permite cartea tehnică. În mod normal, acest regulator de tiraj își face treaba, deci temperatura apei ar trebui să fie undeva lângă valoarea setată.
      Alte modalități de control și limitare a temperaturii în cazul cazanelor pe lemn nu prea există, excepție cele cu ventilator, dar nici astea n-au control, siguranță depline. Unele cazane au o serpentină + un termoventil care deschide apa rece de rețea pentru a răci apa din cazan.
      O supapă de siguranță de 1 bar va limita temperatura la 100°C. 1 bar = mai mult decât suficientă presiune într-o instalație în casă de om. Grijă! S-o legi la canal, în caz că va refula = apă pe jos, altminteri.

      Răspunde
  2. Am doua centrale una pe gaz cealaltă pe combustibil solid legate în paralel cu supape de sens pe tur și retur pe centrala de lemne. Apa calda din centrale pe gaz. Când deschid apa calda îmi creste temperatura și presiunea pe centrala de lemne. Care ar fi soluția?

    Răspunde
  3. Buna ziua
    Imi poti spune te rog daca pot merge cu o centrala pe peleti si cu una pe gaz in paralel? Cea pe peleti este full automatizata, comandata prin termostat. Are si aplicatie pe telefon din care fac absolut toate setarile inclusiv pornire/oprire. Temp cazan 70 de grade. Pe incalzire 55 de grade pt 18 calorifere supradimensionate pt o suprafata de 160 mp.. ACM 50 de grade prin boiler de 200 L. Returul nu a trecut niciodata de 50 de grade.
    Multumesc

    Răspunde
  4. Salutare!
    Nu stiu daca mai tii minte. Am vorbit iarna trecuta despre problema expusa și in acest articol. Lemne și gaz. M.ai convins sa schimb pe gaz. Toate bune (fara frica). Bineinteles, prima nu am facut.o la mine, ci la parinti. Deoarece eu nu am avut bransamentul facut, și ca in Romanica, ia ca trecu anu și nu.i trasa teava 🙂 Dar, oricum, la mine era mai dificil sa dau o comparatie intre lemne și gaz (dupa cum am promis atunci) pentru ca am avut casa neizolata și acum e. Dar, in fine. La parinti aceeasi casa, tot asa cum a fost instalatia, absolut tot, doar taiat niste tevi și bagat și una centrala pe gaz. Bineinteles, respectand articolul, ariston genus one. Si, chiar daca iarna nu trecu, dar pana acum o iarna consuma 20 metri ster fag. Erau metri, nu jumatati. Nu adusi cu doua camionete. Acum dupa semnele ce le da nici pe departe acei bani. Oricum, sa treaca iarna și fac poza la facturi. Nu sa fac reclama, dar, nu imi vine sa cred ce indoctrinat am fost in lemnele alea 🙂 și ce diferenta. POATE ASA MAI SCAPA și ALTII.
    Dar, acum o rugaminte numai. Inca nu am pus senzorul de ext. Tot din nepasare. Chiar daca inteleg perfect rolul și economia. Intrebarea e daca pun de ext tre obligatoriu și de interior? și daca da, va trebui sa aleg ceva grafic, sau dau simplu pe automat și ata? Mersi.
    Si da mai departe cu articole, ca și de nu.s multi, dar cate unu tot se mai desteapta 😉

    Răspunde
    • Mersi, Daniel.
      Nu e absolut nicio reclama. E doar o biata aritmetica. Nici vorba de fizica cuantica, integrale triple, ori suprafete riglate. Heh! Ma dau bun ca mai stiu mate.
      Io nu incerc sa combin. Omu face ce vrea cu banii lui. Omu nu stie, nu-l intereseaza, e afon pe instalații. Corect. Ma enerveaza ezermesterii, super-instalatorii, sau super-firmele renumite ce combina omu, desi n-au suport tehnic, sau istoric comparativ. Ma rog. Au nume, sau istoric in sat. Heh!
      SENZORUL EXTERIOR = CHEIA SUCCESULUI = confort & facturi & poluare the best. Un biet NTC de 2 lei bate automatizarile de 3000 de euro ale lui Salus, Rehau, Uponor, Purmo, Coputherm. As spune, chiar peste Nest și EcoBee daca nu-s pe OpenTherm. Ma rog, iar 😉
      Trebuie sa alegi acel grafic. Dar, nimic mai simplu. In meniu, la 4.2.2. alegi curbele de la 1.0 la 3.5. Solved.
      Senzorul de interior = termostatul modulant nu e obligatoriu. Dar, ajuta = corecteaza graficul de mai sus. Poti lua un Cube. Dar, e foarte scuuump: 250 lei/bucata 🙂

      PS
      Zilele astea am pornit/reglat vreo 7 pardoseli. Toate cer, fct. de Sext, intre 26-32C pe tur. Genusurile merg pe 2..3 kW. E cald și bine-n toate casele.

      Răspunde
      • Apesi lung, simultan: back + ok. Back = sageata rotunda inapoi.
        Apare 222, pentru codul de acces.
        Faci 234 = codul.
        Alegi Meniu.
        Submeniu 4.2.1 = 3, senzor de exterior.
        Submeniu 4.2.2 = 1.5 curba de care vorbeam. Lasi asa. Daca frig = o cresti. Cald = o micesti.
        Dup-aia din tastele tabloului apesi Auto.

      • Da, mersi. Am rezolvat.
        Acum mai o intrebare. Nu ar fi bine sa ii reduc și din puterea maxima? Sau? Dupa gandirea mea. Ca am vazut ca as putea. 5 dormitoare, 1 bucatarie, 2 bai,2 holuri. Ziduri de.a lu ceausescu 50 cm. Termopane sus izolat. Ce ai zice c.am cat as putea sa reduc? Bineinteles ca nu.i neaparat exact, dar asa in mare, ca dupa mai pot ajusta in caz de ceva.
        Mersi inca odata de ajutor!

      • La mine, apartament 60 mp, parter. Cam nasoala rezistenta termica. Clas One.
        231, putere maxima înc. = 10 = 3,4 kW
        232, % putere acm = 85 = cca 22 kW
        233, % putere minima înc. = 1 = 3,4 ca nu moduleaza sub.
        234, % putere maxima înc. = 10 = 3,4 idem, nu moduleaza.

  5. Buna seara!
    Dupa cativa ani de asteptari, cei cu gazul au ajuns și pe strada mea. Inspirandu-ma de pe aici, as vrea sa modific instalatia de incalzire existenta și m-as prinde bucura daca m-ati putea ajuta cu niste sugestii, sfaturi, corectii, etc. Am o centrala pe lemne de cca 80 kW, cu 2 puffere de 1500l și vas de expansiune deschis. Din puffere distributia e facuta pe 3 nivele (Pinst=19+25+27 kW cu datele caloriferelor la 90/70/20). Cladirea are 10 ani, e izolata cum se izola atunci, instalatia functioneaza asa de 5-6 ani, de cand am adaugat pufferele. In lunile decembrie-ianuarie-februarie urcam apa pe tur pana pe la 65 de grade, cand e mai cald in jur de 50-55. Apa calda e preparata cu 3 boilere mixte de 80l (serpentina+electric). As vrea sa instalez 3 centrale pe gaz de 30 kW, fara a renunta deocamdata la instalatia pe lemne, gandindu-ma ca in lunile foarte friguroase ar fi mai rentabil cu lemnele pe care le mai am. Apa calda ar prepara-o centralele, acumuland-o in boilere dupa cum spuneati intr-un alt articol. Din ce am citit pe aici (toata stima pentru efortul și pasiunea de a scrie), as face urmatoarele modificari: inlocuirea vasului de expansiune deschis, anularea pompei de circulatie generale (e montata inaintea ramificatiei spre cele 3 nivele), montarea a 3 pompe de circulatie pentru incalzirea pe lemne pe fiecare nivel comandate de cate un termostat de ambient, montarea in paralel a centralelor pe gaz, cate o supapa de sens pe tur atat la CT pe gaz cat și la CT pe lemne. Ar fi suficient atat? Ce se intampla cand lucreaza in acelasi timp și pompa CT pe lemne și CT pe gaz? O intrebare ar fi cum sa procedez cu retururile. Ele in instalatia actuala se unesc și ajung in puffere. M-ar ajuta daca v-as putea trimite o schita, in comentarii vad ca nu pot atasa o imagine. Alta intrebare ar fi (sau poate chiar prima) daca vedeti viabila aceasta solutie, iar daca da vi s-ar parea in regula alegerea Ariston Genus One+ senzorul S-cube?

    Va multumesc!

    Răspunde
    • Mda. Solutii tehnice sunt foarte multe.
      Solutia dvs ar functiona ok. Nicio CT gaz nu poate recircula prin puffere, nici prin cazan. Dar, e varianta cea mai scumpa și nu cea mai eficienta.

      1. Puterile pentru 65/55/23 se înjumatatesc. P = 35 kW per toata casa @ 23C.
      2. As pune 2 CT x 24 kW, fara emotii.
      3. CT vor deservi toata casa = legare in bara comuna de tur + retur inc. + acm = in caz de avarie, una face treaba.
      4. Pe nivel se poate monta vana cu 3 cai de deviatie cu actuator, sau cu 2 cai. Genus le stie comanda pe 3 zone: BUS + TA1 + TA2.
      5. Se pot pune 3 Cube-uri chiar = modulare Sint+Sext pe fiecare nivel in parte. Kit zona = 230 lei x 2 buc.
      6. Clapetele de sens trebuie doar pe tur, sau doar pe retur. Le-ati dublat asa.
      7. Daca nu deranjeaza, vasul de expansiune deschis se poate pastra. CT se pot regla pe ce presiune minima vrem. De la 0,2+ bari.

      Răspunde
      • Multumesc pentru sugestii. și scuze pentru “precipitare”. Punctele 1,2,6 și 7 sunt clare. Pentru celelalte … daca aveti timp și disponibilitate ma puteti ajuta cu o schita? Mi-e neclar, fiind novice, cum vor “comunica” automatizarile CT și cum va fi distributia pe nivele.

  6. Salut!
    Sunt Florin și de ceva vreme urmaresc acest site și tin sa va multumesc pt tot ceea ce postati.
    Am rugamintea sa-mi dati și mie un sfat.
    Am o casa la tara in jur de cca 180 mp. As vrea sa pun ct pe gaz. Dar, nu exista gaz in zona. Drept urmare, va cer opinia dvs. Am nevoie de un rezervor de gaz de 1750/2750 litri, o ct de 24 kw și un boiler acm.
    Intrebarile mele sunt urmatoarele:
    1.Estimativ, pe ce perioada mi-ar ajunge gazul dintr-un rezervor?
    2.Boilerul ar trebui legat de centrala, sau separat incalzit electric și cu panouri?
    3.Ar fi o solutie mai buna ct pe lemne?

    Va multumesc anticipat.

    Răspunde