| Renovat de 4 zile

Distribuitor calorifere / încălzire. Treb’e?

Eminescu: Bogdan

Distribuitor calorifere | Distribuitor = distribuire? Seriously!

Unul din locurile fruntașe în Top degeaba îl ocupă un distribuitor calorifere. Temperatura, presiunea, conținutul de oxigen RIDICATE omoară instalațiile. Vezi Temperatură joasă + senzori intern & extern. Confort & economie & viață maxime 2018!

Reclamã enervantã. Utilã?

Tanti M. stă-n Turda. Are-un fiu, C., ‘n Dallas, Texas. Nu ia vaporu’ pân-acolo c-o auzit de Titanic, de la tanti Jenii. Ia avionu’. Nedrept: nu există legătură directă Turda-Dallas. Din România te duci la Frankfurt, sau Luton. De-acolo românii-s distribuiți pe teritoriu’ Americii, care-unde. La fel la-ntoarcere: sunt colectați la Frankfurt. Exact așa funcționează un distribuitor calorifere, ca Frankfurtu’: din centrala termică, agentul termic se duce-n distribuitor, după care e distribuit spre calorifere. Dus-întors (în colector) ca la Wizz. Spre Thiene există zbor direct, fără distribuitor-colector. Acolo stă B., alt fiu.

Distribuitor calorifere | “Dice?”

Auzeam la RRA o doamnă: în România-s la modă trigliceridele. Câtă reclamă la medicamente!? De s-ar vinde trigliceride, românii ar cumpăra trigliceride. Zic io: de le-ar vinde Dedemanu’: besser. Bravo! Ai stil dacă ai: distribuitor apă, distribuitor calorifere, vată minerală bazaltică, geamuri Miami cu perdele și mileuri, insulă-n bucătărie, medalioane și brâuri la faianță 🙂 Mobilă venghe, acum, nu-i nu-știu-ce mare scofală.

Reclamã enervantã. Utilã?

Ești inginer, sau instalator, ori utilizator final. Știi de ce se folosește un distribuitor calorifere? Răspunsul tău: Nu. Sau, probabil, pentru:

1. a da banii pe el

2. a da banii pe spart perete, montat cutie + distribuitor, racordat țevi, reparat perete

3. a ocupa uMpic de spațiu

2². a se vedea cutia

Reclamã enervantã. Utilã?

2²+1. a exista un fabricant/vânzător de distribuitor calorifere

2×3. a pune kilometri de țevi.

Reclamã enervantã. Utilã?

Am folosit infinitivul verbului. Vezi și distribuitor instalații sanitare: apă rece și apă caldă menajeră!

Distribuitor calorifere | Pierderi de sarcină, mmCA

Pompa are înălțimea maximă încât să învingă pierderile de presiune liniare + locale, mmCA, dintre centrala termică și ultimul calorifer.

Pierderi liniare. Fără distribuitor ai lungimea Lf = centrală – calorifer. Cu distribuitor-colector ai Ld = centrală – distribuitor + distribuitor – calorifer. Ld > Lf.

Pierderile locale. Fără DC = suma pierderilor din teurile de separare. Cu DC = pierderile în teurile de separare dintre CT și DC-uri + pierderile în DC.

Vezi despre pompele centralelor pe gaz de perete!

Distribuitor calorifere | Montaj aparent, sau îngropat

Observ, însă: la instalațiile aparente românii nu pun distribuitor. Merg ramificat: țevi + teuri. Corect. De ce nu și la montaj îngropat?

Există teuri destinate montajului îngropat: Uponor, Rehau, Kan etc. Stai liniștit că se duce mai repede țeava decât teurile! Cupru și PPR-ul se pot monta îngropat, oricum. Ai: presiune maximă 3 bari, temperaturi de max. 70°C. De faci calcul pentru temperaturi joase + senzor de temperatură exterioară modulezi temperatura apei în țevi între 25°C și 50°C = afar’ între +15°C și -18°C. Mă rog, prea tehnic, poate 🙂

Cu, sau fără distribuitor: TREBUIE SĂ FACI PROBA DE PRESIUNE!

Distribuitor calorifere | Durată de viață a instalațiilor/clădirilor

Cum mă-ntreb în alt articol: știi care e durata de viață a casei tale? Vrei să lași ceva-n urma ta? Ok. Dar, distribuitor-colector calorifere ți-ai ales? Ai văz’t filmu’ Coco?

Vezi ce-i și cu durata asta de viață a țevilor de cupru, henco, ppr!

Distribuitor calorifere | Echilibrare hidraulică

Mai ales în instalațiile termice este foarte importantă echilibrarea hidraulică = apă caldă la toate caloriferele, în mod egal. Democrație! Nu te stresa! Nici colegii mei, inginerii, nu știu ce-i aia, deși doamna profesoară, Glugănița, chiar a insistat s-o-nțelegem. Dimensionarea conductelor de instalații termice interioare 5% din disponibil + exterioare 10% din disponibil. Din nou, nu te stresa! Ești printre majoritatea care nu-nțelege.

Cu, sau fără distribuitor: TREBUIE SĂ FACI ECHILIBRAREA HIDRAULICĂ!

De ce dai banii pe proiectare, sau p-un instalator? Să-ți facă ăștia calculele și echilibrările vieții! Nu?


Vezi Echilibrare hidraulică! Încălzire = sistem închis, nu deschis, cum e buda, ori ghiveta. Pompa doar recirculă la nesfârșit apa-n țevi. Poți avea 4 etaje, că nu contează pe verticală. Termosifon? Pe orizontală-i nasol 😉 Ți-a spus „ingineru”: nu duce pompa că-i înaltă casa? Mă suni 😉 Îi voi desena.


Apa e ca omu’: îi e lene să meargă-n toate caloriferele. Și tu mergi să iei pâine la primu’ magazin, nu la ultimu’. Așa și apa de încălzire: merge-n primu’ calorifer. La al doilea calorifer treacă-meargă. Al treilea aude apa caldă. Al patrulea calorifer aude despre apa caldă, ca turdenii despre tren. Iar, restul caloriferelor: reci ca gheața.

Distribuitor calorifere | Tichelmann = instalațiile perfecte fără facultate

Ești inginer, sau instalator, ori utilizator final. Vrei o instalație de ‘ncălzire optimă, perfect echilibrată hidraulic? Citește despre sistemul Tichelmann, sau vezi un videoclip în limba română!

În imagine caloriferele sunt legate pe diagonală. Așa se leagă DOAR DACĂ L > 3 x H, 22/600/1900 de exemplu. Vezi!

SISTEMUL TICHELMANN =

a. indiferent de materialele din instalație cupru, henco, ppr ș.a.

b. indiferent de diametrele, lungimile țevilor

c. indiferent de numărul fitingurilor: coturi, teuri, mufe, adaptori etc.

d. indiferent că montezi instalația c-un super-instalator, sau cu unchiu’-to Marcel

d iar. indiferent de montaj îngropat, sau aparent, ori mascat

e. indiferent de mărimea, tipul, materialul, eticheta, brandul, prețul etc. ale pompei

f. indiferent de bătaia vântului

f¹. indiferent de ce vrei tu…

= INSTALAȚIA RĂMÂNE PERFECT ECHILIBRATĂ HIDRAULIC.

Distribuitor încălzire | Un fel de concluzie

Ce se înâmplă de nu folosești distribuitor calorifere? Nimic. Salvezi planeta “decât”.

Nu moare nimeni dacă îngropi 8 teuri urâte, făcute, oricum, pentru a fi-ngropate: PPSU Q&E, sau PPSU sertizare ș.a.m.d.

Economie de material distribuitor + material cutie + material țevi + hrană montator + curent electric pentru pompă.

[poll id=”5″]

Nicio problemă dacă nu ești de acord. Comentariul tău va fi publicat. Mersi.

Distribuitor calorifere / încălzire. Treb’e?
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Salut, Bogdan,
  Pai poti da și like-uri pe facebook. De muncit la ora asta e tarziu, totusi. Mai faci o pauza, mai ajuti un om la ananghie :) Recunoscator, oricum, o sa-ti fiu pe viata. Cu siguranta am sa ajung prin Cluj și ma revansez.
  In manualul centralei mele, asta este eficienta in procente: http://prntscr.com/i7ve7g
  Iar pe "bonul de casa", dat de aparatul magic de masurare al domnului inginer de service zice, Eficienta 98%, pierderi de 1,2% și un punct de roua la 52,1 grade.
  La prima privire de la 98% eficienta pe bon la cea de 102% cat scrie in manual e o diferenta care, ma gandesc, conteaza destul de mult, sau ma insel.
  Inainte de a seta 60ºC erau 55ºC in temperatura apei din centrala.
  M-am gandit și la senzor extern, ca am citit ca "reglate toate bine", adica și senzorul de casa, și curba de caldura din centrala, și impreuna cu el pot duce la o scadere de 30% a costurilor. O fi adevarat?
  Senzorul extern se conecteaza direct la centrala, sau trebuie sa fie un "cuplu" cu termostatul de camera? Ca momentan avem un Salus și am gasit un senzor Bosch compatibil cu centrala.
  Din nou multumesc anticipat pentru efortul de a-mi raspunde. Cu siguranta intrebarile mele le au și alti oameni, doar ca inca nu te-au gasit.

  Hopa! Nu mã bag.

  Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

  • Sorin,
   De la 102 la 98% e ok. 12 lei/luna. Repet: trebuie sa regleze și pentru CO și noxe. Probabil pe 102% era prea mare poluarea.
   Io nu am centrala montata fara senzor extern de temperatura. Clientii îl cam folsesc. Între 20..30% reduce factura de gaz. Cu cât alegi graficul mai bine, cu atât economiile mai mari.
   Senzorul este independent de termostatul de camera. Are contacte separate în centrala.
   Orice termostat on/off este potrivit pentru orice centrala termica. Doar "rupe" curentul.

   Hopa! Nu mã bag.

   Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

  • Salutare din nou,
   Am facut testul propus de tine: caloriferul s-a incalzit in totalitate. Însa, centrala a avut porniri scurte, dese. Crestea temperatura apei prea repede și se oprea. Vorbesc de cel din sufragerie, care e cel mai mare și cel mai rece.
   Mai departe ce e de facut? Ma poti ghida cum sa fac echilibrarea hidraulica, tinand cont ca sunt pe distribuitor?

   Hopa! Nu mã bag.

   Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

   • Sorin,
    Crestea temperatura repede =
    1. N-ai circulatie suficienta. Undeva e obturat ceva: robinet, conector, teava etc. Verifica robinetii tur + retur/calorifer, tur + retur/distribuitor! Aeriseste distribuitorul/colectorul!
    2. Puterea minima a centralei e prea mare. Din pacate, centrala ta, Bosch Condens 2500 W, are Pmin = 8,1 kW pe temperatura joasa 50/30ºC și 30% din puterea nominla. Recomandare: inginerul de service poate regla puterea maxima a centralei. De la 24 kW s-o coboare la minimum posibil! Ca pentru încalzire n-ai nevoie nici de cei 8,1 kW cu toate cele 6 calorifere pornite.

    Verifica daca va fi acelasi fenomen și pentru celelalte calorifere!
    Vezi în manual "Functia aerisire"! = pompa recircula la viteza maxima apa prin instalatie, fara flacara/încalzire.
    Recirculi 10 minute pe fiecare calorifer în parte. Cum ai verificat cel din sufragerie.
    Asta poate ajuta la "desfundare".
    Abia apoi putem trece la echilibrare.

    Hopa! Nu mã bag.

    Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

 • Salutare Bogdan,
  In urma testelor propuse de tine am aflat cu stupoare, ca domnul instalator mi-a montat gresit distribuitorul la centrala. In sensul ca partea de retur a distribuitorlului (calorifere) a conectat-o la turul centralei. Astfel mie imi baga caldura in calorifere pe jos, nu pe sus.
  Si, datorita faptului ca aceste calorifere au un sistem anume de ghidare a apei, cred ca asta e problema.

  Multumesc pentru toate raspunsurile date.

  Hopa! Nu mã bag.

  Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

  • Buuun! Se-ntâmpla și la case mai mari. Rezolvabil usor.
   Succes!

   Hopa! Nu mã bag.

   Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

 • ESTI DEMENTIAL!!!! Din toate punctele de vedere. Am invatat mai multe aici decat din orice manual de termotehnica (sau termodinamica ?).

  Hopa! Nu mã bag.

  Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

 • La sistemul tickelmann din poza magistralele ingropate de tur și retur au acelasi diametru pe toata lungimea sau in trepte? Ca daca e in trepte, cum banuiesc, apar multe complicatii, n' repere,tot felul de teuri reduse.

  Hopa! Nu mã bag.

  Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

  • Pot fi diametre diferite, sau egale.
   Daca sunt telescopic, vor fi în oglinda: tur versus retur.
   O reductie poate fi din teu, sau pur și simplu pe un tronson de teava.

   Hopa! Nu mã bag.

   Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

 • Salut. Cat de grav poate fi daca la o instalatie a unei case, incalzita clasic (calorifere), s-au montat distribuitoare cu debitmetre despre care acum am aflat ca se folosesc la incalzirea in pardoseala. Parca se incalzesc prea greu caloriferele. Exista vas de echilibrare, celtrala Vaillant 46 kw, pompa recirculare acm.
  Se impune un senzor extern cum am citit in recomandarile dvs?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  Hopa! Nu mã bag.

  Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

  • Of! Este super ok cu acel distribuitor. Se poate face echilibrare termică mai ușor.
   Dezavantaj: scump + cutie ce se vede.
   Nu am înțeles dacă există grup de amestec.
   Grupurile alea sunt aiurea că fac amestec vrem, nu vrem. Cu 10-15 grade e mai joasă apa după ele.
   Senzorul de exterior = piesa principală. Nu cred că sunt instalații în 2019 fără!

   Hopa! Nu mã bag.

   Zici, contrazici, întrebi? Nicio info despre om nu e obligatorie.

Groaznic! Si acest site foloseste cookies.