Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Î. pardoseală
  3. Distribuitor calorifere ...

Distribuitor calorifere încălzire. Treb’e?

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Distribuitor calorifere | Distribuitor = distribuire?

Unul din locurile fruntașe în Top degeaba îl ocupă un distribuitor calorifere. Temperatura, presiunea, conținutul de oxigen RIDICATE omoară instalațiile. Vezi Temperatură joasă + senzori intern & extern. Confort & economie & viață maxime 2018!

Tanti M. stă-n Turda. Are-un fiu, C., ‘n Dallas, Texas. Nu ia vaporu’ pân-acolo c-a auzit de Titanic, de la tanti Jenii. Ia avionu’. Nedrept: nu există legătură directă Turda-Dallas. Din România te duci la Frankfurt, sau Luton. De-acolo românii-s distribuiți pe teritoriu’ Americii, care-unde. La fel la-ntoarcere: sunt colectați la Frankfurt. Exact așa funcționează un distribuitor calorifere, ca Frankfurtu’: din centrala termică, agentul termic se duce-n distribuitor, după care e distribuit spre calorifere. Dus-întors (în colector) ca la Wizz. Spre Thiene există zbor direct, fără distribuitor-colector. Acolo stă B., alt fiu.

Distribuitor calorifere
Distribuitor calorifere

Distribuitor calorifere | “Dice?”

Auzeam la RRA o doamnă: în România-s la modă trigliceridele. Câtă reclamă la medicamente!? De s-ar vinde trigliceride, românii ar cumpăra trigliceride. Zic io: de le-ar vinde Dedemanu’: besser. Bravo! Ai stil dacă ai: distribuitor apă, distribuitor calorifere, vată minerală bazaltică, geamuri Miami cu perdele și mileuri, insulă-n bucătărie, medalioane și brâuri la faianță 🙂 Mobilă venghe, acum, nu-i nu-știu-ce mare scofală.

Ești inginer, sau instalator, ori utilizator final. Știi de ce se folosește un distribuitor calorifere? Răspunsul tău: Nu. Sau, probabil, pentru:

1. a da banii pe el

2. a da banii pe spart perete, montat cutie + distribuitor, racordat țevi, reparat perete

3. a ocupa uMpic de spațiu

2². a se vedea cutia

2²+1. a exista un fabricant/vânzător de distribuitor calorifere

2×3. a pune kilometri de țevi.

Am folosit infinitivul verbului. Vezi și distribuitor instalații sanitare: apă rece și apă caldă menajeră!

Distribuitor calorifere | Pierderi de sarcină, mmCA

Pompa are înălțimea maximă încât să învingă pierderile de presiune liniare + locale, mmCA, dintre centrala termică și ultimul calorifer.

Pierderi liniare. Fără distribuitor ai lungimea Lf = centrală – calorifer. Cu distribuitor-colector ai Ld = centrală – distribuitor + distribuitor – calorifer. Ld > Lf.

Pierderile locale. Fără DC = suma pierderilor din teurile de separare. Cu DC = pierderile în teurile de separare dintre CT și DC-uri + pierderile în DC.

Vezi despre pompele centralelor pe gaz de perete!

Distribuitor calorifere | Montaj aparent, sau îngropat

Observ, însă: la instalațiile aparente românii nu pun distribuitor. Merg ramificat: țevi + teuri. Corect. De ce nu și la montaj îngropat?

Există teuri destinate montajului îngropat: Uponor, Rehau, Kan etc. Stai liniștit că se duce mai repede țeava decât teurile! Cupru și PPR-ul se pot monta îngropat, oricum. Ai: presiune maximă 3 bari, temperaturi de max. 70°C. De faci calcul pentru temperaturi joase + senzor de temperatură exterioară modulezi temperatura apei în țevi între 25°C și 50°C = afar’ între +15°C și -18°C. Mă rog, prea tehnic, poate 🙂

Cu, sau fără distribuitor: TREBUIE făcută PROBA DE PRESIUNE!

Distribuitor calorifere | Durată de viață a instalațiilor/clădirilor

Cum mă-ntreb în alt articol: știi care e durata de viață a casei tale? Vrei să lași ceva-n urma ta? Ok. Dar, distribuitor-colector calorifere ți-ai ales? Ai văz’t filmu’ Coco?

Vezi ce-i și cu durata asta de viață a țevilor de cupru, henco, ppr!

Distribuitor calorifere | Echilibrare hidraulică

Mai ales în instalațiile termice este foarte importantă echilibrarea hidraulică = apă caldă la toate caloriferele, în mod egal. Democrație! Nu te stresa! Nici colegii mei, inginerii, nu știu ce-i aia, deși doamna profesoară, Glugănița, chiar a insistat s-o-nțelegem. Dimensionarea conductelor de instalații termice interioare 5% din disponibil + exterioare 10% din disponibil. Din nou, nu te stresa! Ești printre majoritatea care nu-nțelege.

Cu, sau fără distribuitor: TREBUIE făcută ECHILIBRAREA HIDRAULICĂ!

De ce dai banii pe proiectare, sau p-un instalator? Să-ți facă ăștia calculele și echilibrările vieții! Nu?


Vezi Echilibrare hidraulică! Încălzire = sistem închis, nu deschis, cum e buda, ori ghiveta. Pompa doar recirculă la nesfârșit apa-n țevi. Poți avea 4 etaje, că nu contează pe verticală. Termosifon? Pe orizontală-i nasol 😉 Ți-a spus „ingineru”: nu duce pompa că-i înaltă casa? Mă suni 😉 Îi voi desena.


Apa e ca omu’: îi e lene să meargă-n toate caloriferele. Și tu mergi să iei pâine la primu’ magazin, nu la ultimu’. Așa și apa de încălzire: merge-n primu’ calorifer. La al doilea calorifer treacă-meargă. Al treilea aude apa caldă. Al patrulea calorifer aude despre apa caldă, ca turdenii despre tren. Iar, restul caloriferelor: reci ca gheața.

Distribuitor calorifere | Tichelmann = instalațiile perfecte fără facultate

Ești inginer, sau instalator, ori utilizator final. Vrei o instalație de ‘ncălzire optimă, perfect echilibrată hidraulic? Citește despre sistemul Tichelmann, sau vezi un în limba română!

distribuitor calorifere

În imagine caloriferele sunt legate pe diagonală. Așa se leagă DOAR DACĂ L > 3 x H, 22/600/1900 de exemplu. Vezi!

SISTEMUL TICHELMANN =

a. indiferent de materialele din instalație cupru, henco, ppr ș.a.

b. indiferent de diametrele, lungimile țevilor

c. indiferent de numărul fitingurilor: coturi, teuri, mufe, adaptori etc.

d. indiferent că montezi instalația c-un super-instalator, sau cu unchiu’-to Marcel

d iar. indiferent de montaj îngropat, sau aparent, ori mascat

e. indiferent de mărimea, tipul, materialul, eticheta, brandul, prețul etc. ale pompei

f. indiferent de bătaia vântului

f¹. indiferent de ce vrei tu…

= INSTALAȚIA RĂMÂNE PERFECT ECHILIBRATĂ HIDRAULIC.

Distribuitor încălzire | Un fel de concluzie

Ce se înâmplă de nu folosești distribuitor calorifere? Nimic. Salvezi planeta “decât”.

Nu moare nimeni dacă îngropi 8 teuri urâte, făcute, oricum, pentru a fi-ngropate: PPSU Q&E, sau PPSU sertizare ș.a.m.d.

Economie de material distribuitor + material cutie + material țevi + hrană montator + curent electric pentru pompă.

Nicio problemă dacă nu ești de acord. Comentariul tău va fi publicat. Mersi.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

36 de comentarii la „Distribuitor calorifere încălzire. Treb’e?”

  1. Salut, Bogdan!
    Oare la o casă la sol cu vreo 10 calorifere, ar merge bucla tichelmann cu țevi de ppr 25, având în vedere că sursa de încălzire este o PdC de 8kW?
    Sau ar trebui gândită instalația telescopic, cu diametre micșorate pe masură ce se îndepărtează de sursa de încălzire?

    Răspunde
  2. Precizez ca apa calda o fac cu ajutorul unui boiler de 200 litri bosch si care este situat la subsol . Apa calda o tin la 50 grade in boiler iar pana acum , sonda externa dirija temp apa pe tur dupa niste curbe de caldura functie de temp din exterior . Asta facea ca in momentul in care era mai cald afara sa fie rece in casa si cald cand era foarte frig afara .
    Ce ar trebui sa modif in setari pentru a obtine un consum optim ? Casa este izolata cu polistiren expandat de 10 cm lipit cu spuma si totul in termopan . Stiu ca um mc de gaz prin ardere produce aceeasi energie calorica prin ardere dar poate ca pierd cunva aceasta energie !
    Multumesc anticipat pentru raspuns !

    Răspunde
    • Hopa! N-am observat că e continuarea mesajului anterior. Oricum, răspunsul e același: fără comenzi de termostat, ci doar temperatura potrivită în calorifere astfel încât să fie confortul vrut în casă. Mai mult de atât încă nu există reglaje, tehnologie șamd; doar dacă vei umbla la anvelopă. Presupun: echilibrarea hidraulică e impecabilă.

      Răspunde
  3. Am o centrala Junkers de 42 kw care coduce 2 distribuitoare ( parter-etaj) si pe fiecare distribuitor cate 10 calorifere cu dimensiuni intre 0.80 m si 2 m cu conducte de legatura din cupru moale la parter si ppr la etaj ingropate in sapa si 4 bai (2+2) din care doar cele de la parter sunt funtionale pe apa calda . Calorifere sunt si functioneaza in toate baile . Pana in acest an nu am incalzit decat parterul cu 10 calorifere si apa calda si rece pentru doua bai si bucatarie . Consumul de gaz in ianuarie si decembrie s-a ridicat la cca 540 mc ( anii precedenti ) iar anul acesta desi am mai legat 10 calorifere , consumul este identic ! Am aflat ca pot sa modific puterea centralei pentru incalzire la 30 kw pentru ca era cam mare pentru numarul de calorifere si am si facut operatiunea . M-am condus pana acum dupa o sonda de exterior iar acum am montat un cronotermostat de interior .
    Intrebare : trebuie sa pun si sonda de exterior si cum sa fac pentru a consuma mai putin ? (stam la 23 grade)

    Răspunde
    • Interesantă fizică, cu încălzirea etajului să fie același consum! Dar, cred că e de la Mama Natură = decembrie 2022 și ianuarie 23 calde.

      Dacă acceptă centrala senzor exterior = excelent. Destul de probabil să nu-l accepte. Dar, Junkers avea/are ceva controlere (mai scumpe) care acceptă senzor extern și pot modula temperatura centralei. Dacă niciuna din situații = cu mânuța faci temperatură tur mică-mică până scade în casă sub 23° = urci înapoi câteva grade pe tur. Încearcă să nu mai dai comenzi cu termostatul, ci să potrivești temperatura turului în funcție de cea de afară – toamna, iarna, primăvara etc.

      Răspunde
  4. Buna ziua. Casa de 130mp (11,5 x 11,5 patrat) pe parter cu opt calorifere (3 de 1800, 1 de 2300, 3 de 1100 si 1 scaita baie). Centrala pe lemne cu ardere tip lumanare. Cum ar fi mai bine ,sa merg in cerc cu tur/retur prin toate caloriferele sau sa impart instalatia in doua trasee (casa e oarecum impartita in doua de un hol)? Sau trebuie montat distribuitor si trasee separate? Multumesc mult!

    Răspunde
  5. Buna ziua.
    Apartament 110 mp sistem de incalzire cu centrala vitodens 100w si 9 calorifere cu distribuitor pardoseala teava de 16, apa in instalatie aproximariv 100 litri, centrala comandata pe opentherm de T6R Honeywell, pompa centralei functioneaza nonstop. De la PIF, centrala are un comportament ciudat adica porneste incalzirea si se opreste dupa aproximativ 10sec deoarece temperatura pe tur depaseste temperatura de oprire pentru incalizire, creste cu 20 grade la pornire.Ciclul acesta il face de 4 sau 5 ori, cu pauza de 3 minute intre porniri pana pe retur scade temperatura apei suficient de mult ca la pornire sa nu depaseasca temperatura de oprire. Asa am descopert ca centrala pleaca de la minus 6 grade fata de temperatura setata pentru incalzire si se opreste la plus 8 grade fata de temperatura setata, un ecart de 14 grade. Verificat senzori centrala de temperatura, verificat de obturari pe circuitele de incalzire, calorifere deschise la maxim, pompa centrala la viteza maxima, debit de apa spre calorifere adunate de pe distribuitor aproximativ 20 l/min, distanta la ultimele 2 calorfere 15_18 metri. Este din vina distribuitorului de padoseala ? Si ce pot face de a scapa de a este cicluri?
    Multumesc !

    Răspunde
      • Temporizarea la pornire nu am gasit in setarile centralei vitodens b1kc.
        Temperatura pe tur nu o pot modifica, e dictata de termostatul pe opentherm, adica oricat as pune la centrala, el stabileste ce temperatura am nevoie pe tur pentru a incalzi apartamentul sau a mentine temperatura, un fel de modulare temperatura tur.
        Mini puffer nu am spatiu, e apartament.

        Sa inteleg ca sitemul de incalzire cu distribuitor pentru cele 9 calorifere nu poate prelua debitul centralei cand pleaca pe incalzire? Poate fi pompa centralei ca are debit mic?

      • Nu am gasit in setari temporizare pornire.
        Temperatura este dictata de termostatul opentherm, moduleaza temperatura de tur.
        Puffer nu am spatiu, stau la apartament, centrala e in bucatarie.
        Sa montez o pompa de circulatie pe retur sa ajute pe cea a centralei?

  6. Ce tare blog-ul, super comic stilul de a aborda situatiile.
    Chiar am facut o intrebare unui,, instalator” dupa citirea acestui blog minunat, la intalnirea cu acesta la casa aflata in constructie daca nu ar fi mai bine in sistemul descris aici fara distribuitor, doar folosind Bucla Tichelmann si a inceput :
    Batman, Batman, ca e cel mai bun sistem, ce faci daca ti se sparge o teava…
    Am multumit frumos de intalnire si ne auzim.

    Răspunde
    • Mda! Mai greu să schimbi părerile rigide ale instalatorilor decât unui „non-cunoscător” de instalații.
      Nu știu de ce, dar oamenii înțeleg mai bine decât instalatorii obișnuiți deja cu un singur mod de abordare-a oricărei instalații.
      Problema = tot mai greu de găsit instalatori.

      Răspunde
  7. Buna ziua, Am o casa doar cu parter si m-am decis sa trec de la sobe la calorifere. Este prea tarziu pentru a monta distribuitori separat pentru fiecare calorifer dar pot face doua ramificatii deoarece casa este despartita de un hol central. Intrebarea mea este daca pentru cele doua ramuri de alimentare este obligatoriu sa pun distribuitor si pe retur. Multumesc

    Răspunde
  8. Salut. Cat de grav poate fi daca la o instalatie a unei case, incalzita clasic (calorifere), s-au montat distribuitoare cu debitmetre despre care acum am aflat ca se folosesc la incalzirea in pardoseala. Parca se incalzesc prea greu caloriferele. Exista vas de echilibrare, celtrala Vaillant 46 kw, pompa recirculare acm.
    Se impune un senzor extern cum am citit in recomandarile dvs?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Răspunde
    • Of! Este super ok cu acel distribuitor. Se poate face echilibrare termică mai ușor.
      Dezavantaj: scump + cutie ce se vede.
      Nu am înțeles dacă există grup de amestec.
      Grupurile alea sunt aiurea că fac amestec vrem, nu vrem. Cu 10-15 grade e mai joasă apa după ele.
      Senzorul de exterior = piesa principală. Nu cred că sunt instalații în 2019 fără!

      Răspunde
  9. Salutare Bogdan,
    In urma testelor propuse de tine am aflat cu stupoare, ca domnul instalator mi-a montat gresit distribuitorul la centrala. In sensul ca partea de retur a distribuitorlului (calorifere) a conectat-o la turul centralei. Astfel mie imi baga caldura in calorifere pe jos, nu pe sus.
    Si, datorita faptului ca aceste calorifere au un sistem anume de ghidare a apei, cred ca asta e problema.

    Multumesc pentru toate raspunsurile date.

    Răspunde
  10. Salut, Bogdan,
    Pai poti da și like-uri pe facebook. De muncit la ora asta e tarziu, totusi. Mai faci o pauza, mai ajuti un om la ananghie 🙂 Recunoscator, oricum, o sa-ti fiu pe viata. Cu siguranta am sa ajung prin Cluj și ma revansez.
    In manualul centralei mele, asta este eficienta in procente.
    Iar pe “bonul de casa”, dat de aparatul magic de masurare al domnului inginer de service zice, Eficienta 98%, pierderi de 1,2% și un punct de roua la 52,1 grade.
    La prima privire de la 98% eficienta pe bon la cea de 102% cat scrie in manual e o diferenta care, ma gandesc, conteaza destul de mult, sau ma insel.
    Inainte de a seta 60ºC erau 55ºC in temperatura apei din centrala.
    M-am gandit și la senzor extern, ca am citit ca “reglate toate bine”, adica și senzorul de casa, și curba de caldura din centrala, și impreuna cu el pot duce la o scadere de 30% a costurilor. O fi adevarat?
    Senzorul extern se conecteaza direct la centrala, sau trebuie sa fie un “cuplu” cu termostatul de camera? Ca momentan avem un Salus și am gasit un senzor Bosch compatibil cu centrala.
    Din nou multumesc anticipat pentru efortul de a-mi raspunde. Cu siguranta intrebarile mele le au și alti oameni, doar ca inca nu te-au gasit.

    Răspunde
    • Salutare din nou,
      Am facut testul propus de tine: caloriferul s-a incalzit in totalitate. Însa, centrala a avut porniri scurte, dese. Crestea temperatura apei prea repede și se oprea. Vorbesc de cel din sufragerie, care e cel mai mare și cel mai rece.
      Mai departe ce e de facut? Ma poti ghida cum sa fac echilibrarea hidraulica, tinand cont ca sunt pe distribuitor?

      Răspunde
      • Sorin,
        Crestea temperatura repede =
        1. N-ai circulatie suficienta. Undeva e obturat ceva: robinet, conector, teava etc. Verifica robinetii tur + retur/calorifer, tur + retur/distribuitor! Aeriseste distribuitorul/colectorul!
        2. Puterea minima a centralei e prea mare. Din pacate, centrala ta, Bosch Condens 2500 W, are Pmin = 8,1 kW pe temperatura joasa 50/30ºC și 30% din puterea nominla. Recomandare: inginerul de service poate regla puterea maxima a centralei. De la 24 kW s-o coboare la minimum posibil! Ca pentru încalzire n-ai nevoie nici de cei 8,1 kW cu toate cele 6 calorifere pornite.

        Verifica daca va fi acelasi fenomen și pentru celelalte calorifere!
        Vezi în manual “Functia aerisire”! = pompa recircula la viteza maxima apa prin instalatie, fara flacara/încalzire.
        Recirculi 10 minute pe fiecare calorifer în parte. Cum ai verificat cel din sufragerie.
        Asta poate ajuta la “desfundare”.
        Abia apoi putem trece la echilibrare.

    • Sorin,
      De la 102 la 98% e ok. 12 lei/luna. Repet: trebuie sa regleze și pentru CO și noxe. Probabil pe 102% era prea mare poluarea.
      Io nu am centrala montata fara senzor extern de temperatura. Clientii îl cam folsesc. Între 20..30% reduce factura de gaz. Cu cât alegi graficul mai bine, cu atât economiile mai mari.
      Senzorul este independent de termostatul de camera. Are contacte separate în centrala.
      Orice termostat on/off este potrivit pentru orice centrala termica. Doar “rupe” curentul.

      Răspunde
  11. Salut, Bogdan,
    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Chiar nu ma asteptam. Pe alt blog am stat cateva saptamani bune pentru un raspuns.
    Da. Sunt 4 radiatoare de otel ( tabla zic eu 🙂 ) și 2 port-prosop in bai.
    4. Asa am sa fac. Intrebarea este: aleg caloriferul din sufragerie, mai aproape de centrala, de 1800 mm, cel mai rece, sau aleg caloriferul care e cel mai departe de centrala, de 1400 lungime, incalzit putin mai bine?
    5. Inteleg ca apartamentul consuma energie. Insa, ce nu inteleg este: cum la niste prieteni apropiati care au 4 camere nu 3 (12 mp in plus), acelasi setup la centrala (calorifere conectate cu PEx-A prin distribuitor), centrala Viessmann Vitodens 100-W, neizolat blocul, pe colt (majoritatea peretilor afara, orientat catre nord). Au avut cost pe decembrie de 220 Ron la gaze???
    6. Intr-adevar, noi suntem la ultimul etaj și ei sunt mai jos. Doar acest lucru sa mareasca cu aproape 45% factura?
    Geamurile sunt tripan low-e interior, 4 anotimpuri exterior cu argon, factor de pierdere de 1.1 – sunt net superioare fata de ce au ei, termopan fara argon. Consumul de ACM e normal.
    7. Nu exclud, m-a informat cineva sa am grija la acest lucru cand se pune in functiune, insa, nu stiu daca sunt corecte setarile sau nu. Ce valori ar trebui sa indice?
    PS: Am mutat de ieri pana azi (24h) temperatura din centrala pe 60* și termostatul l-am pus sa mearga din 0.1 in 0.1* nu 0.5* și am consumat cu 2 mc de gaze mai mult.
    Inca odata multumesc anticipat. Revin cu ce am descoperit in urma testelor.

    Răspunde
    • Mda… în loc sa lucrez pe bune, sau sa dau laicuri pe fb, scriu aici 🙂
      4. Dezavantajat termic = cel mai “rece”. Cazul tau: bucatarie.
      5. Apartamentul tau are 70-80 mp pereti exteriori cu tot cu ferestre. Cât tavanul, deci. Normal sa ai factura de gaz = factura prietenilor apropiati x 2. Sorry. Ultimul etaj e cel mai mare consumator de energie la bloc, casa, hotel etc.
      6. Geamurile au o valoare Uw, W/mpK. Asta trebuie sa fie mica-mica. Recomand articolul cu izolatia termica. Nu le am cu denumirile pompoase. ACM = ok. Înteles.
      7. La randament/eficienta umbla doar inginerul de service. Daca CT are in datele tehnice 102%, Hi gaz, sa aiba 102 nu 92%. La temperatura de tur umbla utilizatorul final. Ok. Asta ar trebui sa fie super-mica, dar sa asigure confortul termic dorit. Recomand senzor extern de temperatura. Sa folosesti +/-0,1 K pe termostat, ar fi super-ok sa fie senzor extern, sau reglezi manual temperatura cât mai joasa. Nu simplu, din pacate. Can’t help now. Vor fi articole și despre astea. Nu stiu câte ºC erau înainte de-a seta 60ºC.

      Răspunde
  12. Salut, Bogdan,
    Ma confrunt cu o problema și nu am gasit nicio solutie mai normala la cap, in sensul de explicatie logica a ceea ce se intampla.

    Am un apartament cu 3 camere și 2 bai, 76 mp. Am instalat o centrala Bosch Condens 2500W, conectata la calorifere prin teava PEx-A de 16, cu ajutorul unui distribuitor. Oi fi facut alegerea gresita. Asta e. Nu mai am cum sa scot parchetul și pardoseala. Nu m-a dus, nu m-a dus. Acum incerc sa repar.
    Problema este ca toate caloriferele, mai putin cele din bai, care sunt port prosop, nu se incalzesc: jumatatea de jos pe diagonala. Adica: incepand de la 20 de cm sub robinetul de tur, pana la a doua “bara” inainte de retur, sunt din ce in ce mai reci pana jos. Am mutat pompa de apa a centralei și pe 1, și 2, și 3, pe ambele curbe și fixa, și variabila. Am inchis și deschis robinetii in fel și chip. Acum stau cu o baie inchisa, la fel și bucataria. Parca a mai coborat caldura în calorifere. In sensul ca sunt cam 65% calde. Aerisirea am facut-o de 3 ori la interval de 3-4 saptamani, sa ma asigur ca nu a mai ramas niciun fir de aer.

    Ce ma sfatuiesti sa fac? Cum pot sa-mi rezolv problema asta?

    Ideea e ca pe Decembrie, desi a fost caldut afara și centrala a mers pe 55*C la tur, ne-a costat 420 ron gazul. Ceea ce mi se pare cam prea mult. și cred ca acest cost are legatura cu caloriferele.

    Multumesc anticipat.
    PS: Vezi ca in articole ai probleme cu html-ul, deoarece imaginile și alte link-uri apar ca html.

    Răspunde
    • Sorin,
      1. Scuze tututor. Firma de web design a propus alta tema. Lucreaza la site.
      2. Banuiesc ca sunt 4 calorifere otel/fonta + 2 port-prosop în bai.
      3. Închide turul pe 5 calorifere de tot! Lasa doar cel mai dezavantajat calorifer deschis total, tur + retur!
      4. Daca va fi vreo îmbunatatire la încalzirea lui, atunci trebuie sa mai “umbli” la echilibrarea hidraulica.
      5. Factura de gaz nu are nimic cu “mersul” caloriferelor. Doar de ai 18C într-o camera ?i 26 în alta. Apartamentul consuma energie, nu caloriferele, tevile etc. Astea doar duc.
      6. Probabil, apartamentul ar fi la parter, sau ultimul etaj. Nu bine izolat termic, geamuri etc. Consum prea mare de apa calda menajera.
      7. Probabil, doar PROBABIL, centrala nu e reglata pe randamentul optim, raport aer-gaz etc.

      Răspunde