1. Home
  2. Î. pardoseală
  3. Rigips sau tencuială cu IPAT și P..

Rigips sau tencuială cu IPAT și PdC

Modificat în

Nu suntem constructori, nu avem cea mai avizată părere. Nu putem noi sugera ce să aleagă omu’: rigips sau tencuială. 

Din punctul de vedere al rezistenței termice, rigipsul e mai ok decât o tencuială obișnuită (există tencuieli termo-izolatoare). Dar, tencuiala crește inerția termică = lucru bun pentru casele de locuit 24/7, mai ales dacă vorbim de pompă de căldură

Interesaaant! 👍🏻
Șapa și tencuiala constituie un fel de puffer pentru umiditate: o absorb, o restituie. 

Și mai interesant! 👑
Șapa și tencuiala constituie un fel de puffer pentru încălzire/răcire: o absorb, o restituie. Peste zi înmagazinez 0,1..0,5°C în structură = 1 tonă/m² construit, o restitui noaptea – vorbesc de super-ger și pompă de căldură; invers/caniculă.

Aș alege tencuială pe pereții exteriori, aș compartimenta cu cărămidă (ceramică, BCA) + tencuială.

Într-o clădire de birouri vedem mai mult rigips, că, poate, iarăși se-nervează șefu și iar re-compartimentează.


A fost de folos articolul?

5★ pe Google? Mersi.


Mărire poze: clic lung pe tel., dreapta pe laptop

Share paragraf selectează un text, apoi clic lung (sau dreapta), copiază linkul către acest text

Despre autor


Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul va fi trimis. Pentru poze trebuie un link din cloud.

2 comentarii la „Rigips sau tencuială cu IPAT și PdC”

  1. Bună ziua,
    Am văzut că recomandați tencuială după încălzirea în pardoseală și turnarea sapei bineînțeles cu banda de dilatare. Dilema mea este cum se dilata sapa dacă are 2-3 cm de tencuială pe pereți care astupa 2-3 cm de sapă și banda de dilatare? Nu crapă tencuială jos la îmbinare?
    Din punct de vedere al inerției termice clar este ok dar nu văd cum se dilata sapa (chiar și 1 mm ) dacă este tencuială lipită de ea.
    Vă multumesc

    Răspunde
    • Șapa, ca orice corp solid, se dilată numai pe latura lungă. Să spunem câte 1mm pe ambele părți. Dacă va fi dilatarea asta, între șapă și tencuială vor apărea probabile forțe tăietoare. Adică, dacă tencuiala a făcut priză cu șapa, priza va fi tăiată. Tencuiala nu sprijină pe șapă, ci pe pereți. Chiar dacă a apărut această tăiere, nu crapă nici tencuiala (pe verticală), nici șapa.

      Sunt cazuri când încălzirea e cu calorifere, placa de rezistență este turnată lisă și orizontală, fără șapă peste placă. Tencuiala se face după placă, evident. Deși nu e vorba de încălzire în pardoseală, placa se dilată – clădirile se dilată. Structuriștii (inginerii) calculează clădirile și la dilatări.

      Am avut multe cazuri când beneficiarii au făcut tencuiala după șapă; nu am avut (încă) niciun feedback că ar fi crăpat tencuiala, faianța, vopseaua.

      Răspunde
GPT