Formular ofertă îp   Formular ofertă PdC   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   Automatizare IPAT
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. Home
  2. Î. pardoseală
  3. Pregătire front lucru înaint..

Pregătire front lucru înainte de IPAT, tencuială

Modificat în

Probleme încălzire pardoseală? Soluție ✓  
 
Grup pompare amestec ⇒ bani aruncați  
 
sibo•training IPAT PdC CTgaz Apă Izolații  
 
sibotherm app în setări browser  
 
Suntem onorați de multe cliente smart  
 
5 Lumea ne dă 5 stele pe Google.


Vă rugăm mult să pregătiți frontul de lucru/șantierul înaintea lucrărilor de instalații termice (sanitare dacă e cazul). 

Polistiren extrudat, XPS

Polistirenul extrudat XPS (bază țevi) și pe cel de planeitate dintre cabluri, țevi, dacă e cazul (expandat sau extrudat) ar trebui să fie pe șantier.

Polistirenul XPS poate fi de orice marcă/model, indiferent de preț. Cantitățile le găsiți în Antemăsurătoarea proiectului.

La fel, spuma PUR pentru lipire poate fi de orice marcă/model; iar tubul să fie pentru pistol, consum mai mic față de cel cu pai.

Dacă facem și lucrarea de instalații sanitare, polistirenul poate ajunge pe șantier înainte sau după ±3 zile de la începerea sanitarelor.

Front de lucru

Curent electric scule

Avem nevoie de curent electric de la rețea, poate fi și din organizarea de șantier; exclus generator de curent electric, indiferent de mărimea lui.

Termopane

Fără termopane montate nu începem lucrarea; pot exista mici-mici excepții, însă. Obligatoriu să fie închisă anvelopa clădirii, vară-iarnă. Deși e cald afară, fără geamuri și uși exterioare, există curenți de aer puternici. Instalatorii stau mult timp într-un loc (multe îmbinări). Este vorba despre un feedback primit de la instalatorii noștri (ani mulți de experiență); se resimt după o săptămână de lucru într-o casă fără geamuri.

Lumină naturală

Instalatorii au nevoie și de lumină naturală, vă rugăm:
° folosiți folii transparente pentru protecția geamurilor;
° în cazuri extreme acceptăm să lucrăm dacă încă n-au fost montate geamurile, ușile; scândurile, placajele ar trebui să nu fie toate fixe, să putem demonta ușor o parte din scânduri pentru a pătrunde lumina de afară.

Debarasare

Molozul altor lucrări îndepărtat. Fără depozite de: scule, lemne, scânduri, țiglă, tablă, obiecte sanitare, gresie, marmură, pavaje ș.a. Evident, nu e cazul polistirenului pentru încălzirea în pardoseală.

Neted & curat

Suprafața peste care montăm polistirenul trebuie să fie netedă (fără goluri, proeminențe); curată (măturată); fără cabluri, conducte în fascicule neordonate.
Optim ar fi ca echipa care execută tencuiala (înainte de șapă) să îndepărteze imediat surplusul de material ce cade pe șapă, să nu facă priză cu șapa; altfel, va trebui să adăugăm manoperă pentru percuție cu dalta + curățenie 1..2 zile.

Cabluri & țevi, planeitate

Conductele de apă și cablurile electrice montate pe placă ar trebui să fie dispuse: perpendicular între ele (90°) și perimetral (paralel și lângă pereți). Execuția va fi mai greoaie și baza țevilor mai puțin robustă, dacă vor fi așezate în fascicule oarecare, ca o pânză de păianjen. Mai multe info în Planeitate cabluri, țevi.

suprafata curata 1 - incalzire in pardoseala pret
suprafață așa-da
suprafata non-curata 2 - incalzire in pardoseala pret
suprafață așa-nu

Rigole duș, cadre WC

Cablurile și țevile de apă canal (inclusiv rigole, sifoane, cadre WC, bideu, chiuvetă) trebuie montate înainte de încălzirea în pardoseală. Sub rigole, sifoane de pardoseală se va folosi grosimea potrivită de polistiren pentru cota corectă, finală.

ℹ️ Sugestie: nu turnați șapă în jurul rigolelor, sifoanelor de pardoseală (o mică arie); meseriașul cu gresia va face material de șapă, astfel îi va fi mai simplu să obțină cota dorită a rigolei (sifonului).

Cote diferite placă

Șapa poate avea grosime variabilă de la 5 la 9 cm, fără nicio problemă dpdv termic și mecanic. Despre înălțime sistem, grosime maximă, variabilă a șapei și cum funcționează încălzirea în șapă cu grosime non-constantă ați citit deja în Tema de proiectare.

Optim ar fi ca plăcile de structură să fie orizontale, cu aceeași cotă pe toată aria lor. Observăm frecvent diferențe de cotă ale plăcilor, 3..5 cm. Nu vor fi probleme de rezistență mecanică sau dpdv termic. Șapa de egalizare va fi perfect orizontală în partea de sus. În schimb, partea de jos (în burtă) va avea diferite adâncimi și forme. V. Șapă încălzire în pardoseală.

Noi nu putem corecta diferențele de cotă ale plăcilor. Pentru cei care vreau, totuși, grosime constantă a șapei, sugerăm 2 soluții pentru aducere-la-aceeași-cotă.
a) Beneficiarul poate turna o pre-șapă obișnuită (scump, bani pentru 2 șape: pre-șapă + șapă IPAT) sau beton celular ușor, BCU = mai ieftin, mai rezistent termic.
b) Diferite grosimi (straturi) de polistiren sub țevi = cel mai eficient, mai ieftin. Geometria o va calcula arhitectul, constructorul. Dacă vom rectifica noi din polistiren, rugăm, cotele reper să fie deja semnalizate de către firma de șape aleasă. Observăm că 2..3 firme de șape dau 2..3 cote diferite. 

Costuri în plus, în minus

Am fi recunoscători dacă reușiți să pregătiți frontul de lucru așa cum vă rugăm mai sus. În schimb, dacă va fi cazul, pot apărea cheltuieli suplimentare: două straturi de polistiren, polistiren între cabluri & țevi; curățenie, debarasare; tencuială căzută pe șapă etc.). Le stabilim pe șantier, sau din poze, video șantier. 

Utilizatorul poate monta polistirenul; manoperă pe care o scădem din deviz.

Prețurile unitare pentru sporuri/reduceri le găsiți în oferta primită.

Alte echipe

Covid și alte motive
Am avea rugămintea să nu fie pe șantier alte echipe (electricieni, construcție șemineu, amenajări, instalatori etc.). 

Electrice & sanitare

Ar fi recomandat ca instalațiile electrice și sanitare interioare (apă, canal) să fie deja executate. După turnarea șapei, montajul acestor instalații devine mai dificil (în pereți, tavan).

Incalzire-in-pardoseala-p19
Încălzire-în-pardoseală-p19
Apă rece, caldă după șapă prin pereți.

Tencuială

Tencuială – înainte sau după șapă? Noi propunem după șapă.

Și instalațiile sanitare, și cele de încălzire în pardoseală pot fi făcute înainte ori după tencuire. 

Singurul avantaj că tencuiala se montează înaintea șapei este eliminarea posibilei prize dintre șapa încă umedă și material de tencuială căzut.

Mai ales celor cu pompe de căldură le sugerăm:
° bază țevi fără nuturi, ci XPS (nuturile fură din contactul țevii cu șapa, deci transfer termic mai mic; fură din volum ⇒ inerție mai mică);
° șapă cât mai groasă ⇒ inerție cât mai mare;
° tencuială după șapă (mai mare suprafața șapei, pereții capătă mai multă căldură ⇒ inerție termică mai mare).

✅ Tencuială după șapă, de ce?

Inerție termică mare înseamnă variații extrem de mici și lente ale temperaturii din casă pentru că
structura casei (beton, fier, cărămidă, tencuială, gresie, marmură, parchet, faianță)

înmagazinează energia,

similar cu un puffer imens de 200 tone păstrat la o temperatură egală cu cea a casei.

Avantajul principal (confort + economii) al încălzirii în pardoseală față de calorifere este că încălzim structura, nu aerul.

Rigips

Banda perimetrală se sprijină pe pereți. Deci, compartimentarea ar trebui să existe; sau cel puțin partea de jos a acesteia, cca 20 cm. Banda perimetrală cu polistirenul bază țevi alcătuiesc o cuvă pentru șapă.
Șapa nu va fi continuă pe un nivel întreg al casei. Șapa se va turna în fiecare încăpere în parte, delimitată de pereții interiori/elemente verticale; dilatările vor fi mici, preluate de banda fiecărei încăperi.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul va fi trimis. Pentru poze trebuie un link din cloud.