Etape, materiale, montaj
Împărțim întreaga instalație termică în 3 faze:
– faza①: instalația interioară, înainte de șapă;
– faza②: cameră tehnică, după gresie, faianță, lavabilă; protocol pornire, echilibrare;
– faza③: automatizare, după eliminarea umidității și prafului date de șantier;
Despre etape, materiale, montaj, inclusiv prețuri: Încălzire în pardoseală preț, etape.
Ordinea instalațiilor: IPAT sau pompa de căldură (CT gaz)
Pot fi 3 variante:
a) termice (instalația de IPAT), apoi PdC (CT); varianta tipică.
b) termice + PdC (CT) deodată; mai rar;
c) PdC (pe soclu, legată la curent, aduse țevile în casă), apoi IPAT; foarte rar.
Polistiren bază țevi ° lipit sau nu, adeziv
Nu obligatoriu să fie lipită fiecare placă. Însă, în zonele mai slabe mecanic (atingere cu țevi de apă, protecție curent, bucăți mici decupate șamd) folosirea adezivului pentru polistiren (spumă PUR) întărește aria respectivă. Țeava așezată melcat are tendința să se ridice în centru, plăcile de aici se vor lipi.
Cu pistol pentru tuburi se consumă mai puțin adeziv. Marca, brandul adezivului nu contează foarte mult. Exemple Dedeman.
Banda perimetrală ° tip, montare
Sub sau peste polistiren (XPS, tacker, nuturi)?
Polistirenul împreună cu banda formează o cuvă în care se toarnă șapa. Deci, nu contează dacă banda e sub sub sau peste polistiren. E mai comod peste XPS sau tacker.
Cu sau fără lipire?
Există bandă fără sau cu o dungă ce se lipește. Nu contează, nu e una mai bună față de cealaltă. Instalatorii noștri preferă fără lipire, din loc în loc o fixează cu agrafe în polistiren. Altor meseriași le place cea cu lipire.
Banda perimetrală Purmo
- banda are o tăietură longitudinală ce permite să facem banda în formă de „L”; tăietura va fi în partea de jos, pe muchia dintre polistiren și perete;
- latura mai lungă de burete va fi pe perete, nu trebuie lipită, stă (singură) vertical, sprijinită pe perete;
- partea mai scurtă de burete (cu folia) vine în partea de jos;
- partea de jos poate fi prinsă din loc în loc cu agrafe, dacă ar fi cazul.
Așternere țevi melcat
Proiectul conține modele cu forme, pași, nu cuprinde detalii personalizate de așezare a țevii din registre. Chiar dacă vor fi personalizate pentru o clădire, niciodată nu vor fi reproduse întocmai și pe șantier casă de locuit versus hală cu suprafețe mari fără compartimentări mici. Motiv pentru care nu are rost: dvs să le plătiți, noi să le desenăm.
Cum obținem pas de 15 cm?
- Porniți din distribuitor cu țeava spre încăpere. Traseul îl identificați pe planșă.
- În încăpere, prima spiră o montați lipită de perete. Cât permite fizic lângă perete, lângă banda perimetrală.
- Măsurat de aici câte 30 cm. Noi folosim o cariocă; marcăm pe polistiren.
- În centrul încăperii, vă întoarceți. Aici, țevile vor fi mai aglomerate, sau mai rarificate. Probabil, puțin decalate față de centrul de greutate.
- La întoarcere, țeava vine pe mijlocul țevilor deja montate, 30 cm : 2 = 15 cm. Ochiometric, sau măsurați.
- Vă întoarceți în distribuitor. Verificați pe planșă, sau în documentul 3 Dimensionare, dacă propunem traseu printr-o altă cameră, sau meandre, din returul vreunei bucle.
Cum obținem pas de 5 cm lângă pereți exteriori?
La punctul 3, măsurați prima distanță de 10 cm. Apoi, faceți marcaje din 30 în 30 cm spre centrul încăperii. La întoarcerea țevii, veți obține 3 fire (tur, retur, tur) la pas de 5 cm = 10 cm : 2. Pot fi 5 fire (tur, retur, tur, retur, tur) dacă faceți 2 distanțe a câte 10 cm de la perete exterior, abia apoi marcajele de 30 cm. Noi propunem, în mod obișnuit, doar cele 3 fire la pas de 5 cm. Încă nu am avut plângeri pentru confort termic, chiar dacă există situații de geamuri foarte mari, cu cotă pervaz = 0 cm.
Model așternere țeavă registre
Acoperire fascicul multe țevi
Racorduri flexibile sub CT
Pot fi folosite flexibile de inox și pe apa rece, caldă. Racorduri mai lungi, cu buclă de 360° = preluare lovitură de berbec.
Cot-în-cot de 90° de evitat
Îi rog pe colegi să evite cot-în-cot de 90°. Nu-mi prea iese întotdeauna. A se evita indiferent de material, diametru: PPR, PEX, cupru etc.
Cutii îngropate / aparente / fără cutie
Cutiile sunt ajustabile. Înălțime 57,5..66,5 cm; adâncime 11,0..17,5 cm. Pentru montaj îngropat (încastrat) sau aparent. Dacă se montează în cameră tehnică, mobilier de bucătărie, nu sunt necesare. Nu pot fi îngropate (sau foarte dificil) în pereții de beton armat, cum sunt cei din demisol. În caz de rigips, poate fi un spate pentru prindere și o ușă de vizitare în față.
Distribuitor cu o cale cameră tehnică, garaj
Pentru camera tehnică, sau garaj, departe de distribuitor, propunem folosirea unui alt distribuitor cu o cale (sau 2 căi) separat, local și folosirea capilor termostatați simpli, nu actuatoare termoelectrice + termostat.
Cum spunem în memoriul tehnic, încercăm să facem instalația cât mai zveltă, cu număr minim de circuite pe distribuitor și lungimi de țeavă non-utile (care străbat) cât mai reduse.
Poze IPAT
Vedeți textul explicativ de sub poze.
Ce țeavă pentru ip recomanzi?
Purmo vs Rehau vs Uponor