Folie de aluminiu IPAT nu e necesară peste polistiren extrudat (XPS) mult mai rezistent la apă față de expandat (EPS). Placă cu nuturi vs tacker vs XPS.
Șapă încălzire în pardoseală (IPAT) |
Preț IPAT |
Configurator IPAT |
Teorie IPAT (sistem umed, uscat) |
Radiație
Să combatem de la începutul acestei pagini aiurelile de pe internet.ro că folia cică radiază căldura, că augmentează puterea încălzirii prin pardoseală cu 30%.
1. Căldura „merge” de la țeavă sub talpa omului (gresie, parchet) numai prin conducție. Vezi articolul nostru Transferul termic.
2. Transmiterea căldurii prin radiație = transferul termic prin radiație electromagnetică din gama infraroșu. Acest transfer se poate face in vid sau în medii optice transparente la radiația în infraroșu. Între cele două corpuri, cald și rece, nu trebuie să existe obstacole, corpurile trebuie să „se vadă între ele”. Deci, dacă între folie și talpa omului există șapă, adeziv și gresie, cum radiază folia aia, unde radiază, ce radiază!?
Vezi mai jos Eficiență +30%.
Dacă punem un paravan în fața șemineului, șemineul radiază panoul, panoul se încălzește prin radiație, abia apoi paravanul va radia mai departe în încăpere.
Ranforsare
Plăcile EPS-tacker au plasă și folie de aluminiu pentru a ranforsa polistirenul expandat fragil (slab mecanic), crestat pentru roluire. Cu plasa, agrafele de prindere nu ies din tacker-ul nu dens. Plăcile EPS-nuturi nu au nicio folie de aluminiu. Într-adevăr, vorbind despre expandat, folia blochează apa din materialul de șapă.
Punți termice
Curgere șapă spre placă = chipurile, căldura din șapa caldă merge spre placă în punctele în care materialul de șapă ar atinge placa. Probabil, ar conta când vorbim de o placă peste sol, ori peste un demisol neîncălzit.
Plăcile din polistiren extrudat (XPS) sunt cu falț (îmbinare prin petrecere, similară cu prinderea țiglelor, parchetului laminat). Dacă nu există falț, putem folosi adeziv de polistiren. Șapa uscată nu pătrunde spre placă. Șapă IPAT.
În cazul unei șape fluide flotante (pe polistiren) sau glisante (fără priză cu placa) peste structură de lemn, putem folosi orice folie de plastic, o membrană rezistentă la apă (recomandat chiar).
Pătrățele
Pentru trasarea pașilor folosim: ruletă + cariocă. Prima spiră de țeavă va fi lipită de perete, a 2-a la 30 cm depărtare. La întoarcere din mijlocul încăperii (chiar ochiometric) pe mijloc, obținem pas de 15 cm. Uneori facem meandre, nu melci. În proiectele noastre există și pași de 7,5; 12,5; 17,5; 22,5 cm.
Hidroizolare
Optim este ca hidroizolarea să existe deja (pe exterior), nu s-o rezolve o biată folie de aluminiu, aflată în interiorul casei.
Dedesubt
Folia de aluminiu ar avea rolul de a opri apa să urce dinspre placa peste sol (fără hidro-izolație) spre polistiren EPS, expandat. Extrudatul (XPS) e insensibil la apă. Folia s-ar monta sub EPS-tacker/nuturi.
În loc de XPS sau EPS-tacker, unii folosesc polistiren expandat cu densitate mare EPS150, EPS200. În cazul ăsta, folia de aluminiu (deasupra) ar opri pătrunderea spre EPS a apei din șapă.
Eficiență +30%
Eficiență +30%?
Augmentare putere cu 30% că folosim o folie de aluminiu?
Nici vorbă, zero barat.
Profilele de oțel Ω și tabla galvanizată din sisteme uscate cu finisaje ușoare reprezintă altceva față de o țiplă din aluminiu sub tone de șapă. Folia de aluminiu (cum spun unele site-uri, magazine) crește eficiența termică cu 30%? Nu, evident.
Folie aluminiu incalzire pardoseală?
Folia de aluminiu crește eficiența termică cu 30%.
Cum?
Crește eficiența de ardere a CTgaz?
Crește COP-ul pompei de căldură?
Crește puterea termică a podelei?
Cum ajunge căldura de la PdC/CTgaz sub talpa omului?
În niciun caz de la vreo țiplă din aluminiu.
Corect față de (protecția) consumatori ar fi o justificare tehnică pentru o astfel de afirmație: eficiență termică mărită cu folia de aluminiu.
O descriere tehnică justă se află pe site-ul Romstal folie protecție Vision.
Buna seara!Am o nelamurire..Am o echipa care imi realizeaza incalzirea in pardoseala..Au pus xps de 10 cm ,banda perimetrala.Peste xps ul de 10 cm ei pun o folie clasica,dupa care vin cu plasa de care leaga teava de 17×2,la final sapa umeda .Am auzit diferite pareri care spun sa pun folie din aluminiu(reflecta caldura) si nu cea clasica..Ce mi recomandati??Nu stiu daca am inteles bine din ce am citit pe site ul dvs ca,nu recomandati folia pe xps….Multumesc pt raspuns
Nu e vorba că „nu recomandăm”. Pur și simplu e degeaba folia. Nu încurcă. Poate fi ori de care. Iar, cea de aluminiu nici vorbă să „reflecte” căldura. Stupid!