Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Alte instalații
  3. Ventilare cu recuperare d...

Ventilare cu recuperare de căldură locală/centralizată

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Ventilare locala cu recuperare de caldura
Ventilare locală cu recuperare de căldură

Cum recuperează căldura un recuperator?
Dau puțini bani împrumut, nu-i mai primesc, asta e. Nu dau deloc, excelent. Dau mulți bani împrumut, apelez la un recuperator, clar. Dar, recuperatorul își ia dreptu’. Mulți-bani = aerul deja cald de dat afară (împrumut) cu generozitate, că miros. Aerul ăsta de 22°C îl preîncălzește (schimbător de căldură aer-aer) pe cel rece de 0°C băgat în casă, devine de 15°C să spunem. 15°C = banii recuperați; 7°C pierdute și curent⚡ ventilator = dreptul, (in)eficiența recuperatorului (fie cu ceafă lată, fie echipament). Puțini bani = deschid geamul când e necesar pentru oxigen; zero bani = nu e nevoie să deschid geamul într-o cameră nelocuită, zi-de-zi-zi(c).

Eficiența recuperatorului?
E limpede, nu deschid geamul = nu mă interesează recuperatorul. Prăjesc slănină 12 ore/zi = deschid geamul = pleacă aerul cald, niciun bai deocamdată. Baiul = intră aer rece de 0°C, pe ăsta îl voi ridica la cer, pardon la 22°C. Deci, mă costă gazul unei CT sau curentul unei PdC aer-apă fie. Așa că trebuie să compar: mai scump gazul? mai scump curentul absorbit de PdC? mai scump ventilatorul recuperatorului + încălzitul celor 7°C?

Energie recuperator versus CT gaz, PdC
Să nu prezint calcule de prins urechile, spun așa: decembrie, ianuarie, hai-februarie, iulie-caaald, recuperatorul ar fi pe poziții; dar martie, aprilie, mai, iunie, august, septembrie, octombrie, noiembrie mai face economia de bani, de energie de fapt? Aa, sau atunci opresc recuperatorul? O PdC aer-apă are COP-uri incredibil de mari peste 5..7+°C afară, de 8..10 și peste = consum incredibil de mic să încălzesc 40 kg de aer rece (densitate aer 1,3 kg/m³ la 0°C).

Unde, probabil, ar fi util recuperatorul?
Dacă nu deschid geamul, e clară treaba. Bucătărie = fumez (încă?), prăjesc slănină, aerul pleacă pe hotă și/sau geam = schimburi mari de aer. Hmm, cine se (mai) bazează (la orași) doar pe hotă, cu tot cu ventilarea centralizată, când prăjește slănina!? Într-un dormitor matrimonial etanș poate apărea umiditate, eventual ar fi nevoie de puțin schimb de aer, sau un mic dezumidificator.

Încălzirea în pardoseală & recuperatorul
Fascinant la încălzirea în pardoseală = încălzim nu aerul labil, că structura pironită (betoane, cărămizi ș.a.) și corpurile solide pironite (mobilă, budă) sau mișcătoare (oameni) din casă, abia apoi aerul gingaș rapid prinde și el aceeași temperatură. Da, un calorifer de tablă de-2-bani încălzește aerul, dup-aia aerul ăsta, cu greu, lent-lent-lent prin convecție, încălzește structura și mobilierul, plapuma. O casă locuită (finisaje, mobilier, electrocasnice) are cca o tonă/m² construit. Că bag 80 kg (1,3 kg/m³ la 0°C) de aer rece într-o bucătărie de 15 tone poate fi relevant pentru încălzirea în pardoseală? Pentru calorifere de tablă de-2-bani poate fi, că iarăși încălzesc 80 kg de aer, iarăși aerul ăsta trebuie să reîncălzească podeaua, pereții, tavanul, mobila = aer care, nașpa, instabil, tot pleacă din casă fără să cedeze întreaga-i energie înmagazinată în casă-ăăă, pe când încălzirea în pardoseală în casă rămâne-eee.

Filtreee, senzooori & manele
Filtre și senzori (ce cuvinte mișto: filtruuu, senzooor) au ambele variante: că locală, că centralizată.
Filtre = nu mai treb’e dat cu mopu’, nu mai treb’e cârpe scumpe cu micro-fibre pentru praf, nici Pronto, Netflixu’ se vede 4k-k-lumea, ura!
Filtre = poți fura pui din ferma lipită de casă, dar nu-i mai miroși găinațu’. Cine-a pus cârciuma-n drum? Pardon – bălegaru’ lângă pensiune, pardon-iar, casă-de-om?
Filtre = casă în lan de ambrozie, nasol pentru cei alergici, da.
Vecinu’ bagă manele la decibeli maximi = normal, deschid geamul că am, că n-am recuperator. Vecinu’ bagă Andra sau Voltaj (da, nici io nu-s fan) = închid geamul că am, că n-am recuperator.

Mai jos: acordeonul Calitate aer.

Ventilare descentralizată versus centralizată
Ambele consumă curent: 4..17 W localu’, spre 128 W centralizatu’-eficientu’-manechinu’.

Să facem un calcul cât pierde 🏡 pe acel brâu de supraînălțare clădire pentru tuburi? Camera tehnică o încălzim, îi schimbăm aerul, are geam, ușă, o construim, o iluminăm? Hmm! Știm că eficiența e spre producere locală (orice, și energie), să scăpăm de costul transportului, ca-la-la-pte?

Am sugera ventilare locală (nu unică pe casă + tuburi = centralizată) cu recuperator de căldură = în bucătărie, dormitor matrimonial; control pe fiecare unitate de pe telefon; nu tubulatură, nu miros, nu mentenanță; nu „înalț” podeaua sau „cobor” tavanul; nu pierd energie cu circulația prin tuburi; investiție mică, montare oricând și probabilă, în anul 4 doar dacă observ că ar fi util. Culmea-culmilor, spre deosebire de mall-uri sau clădiri de birouri, casele de locuit au ∼toate încăperile cu pereți exteriori (geamuri).

Geamuri cladire birouri
Încăperile din mijloc n-au niciun geam. Acolo lucrează cei care încă nu sunt CEO.

Ventilator centralizată recomandat chiar pentru casă pasivă
128 Wați

128 W×24 h×30 z = 92 kWh/lună

considerăm 1 leu/kWh

92 lei/lună cam mult
În plus, sunt aceiași bani și în ianuarie, și în iunie. În septembrie, o PdC aer-apă are COP-uri de peste 8..9..10.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

7 comentarii la „Ventilare cu recuperare de căldură locală/centralizată”

  1. La o casa normala 150 – 200m2 , pierderea de energie termica ii de ca. 25kwh/m2an in plus , daca nu exista sistem de ventilatie cu recuperare de caldura .
    200m2 x 25kwh/m2an = 5000kwh/an in plus , din cauza ca nu exista ventilatie cu recuperare de caldura
    5000kwh/an x 0.31 lei / kwh = 1550 lei / an in plus
    Faceti voi calculu mai departe daca pentru 1200 – 1600 lei / an in plus , se renteaza si/sau se amortizeaza pretul sistemului de ventilatie .

    Răspunde
  2. Desi sunt de acord cu majoritatea articolelor de pe site, la partea de ventilatie nu pot fi. In primul rand locuinta personala nu este o afacere si nu trebuie tratata doar in termeni de recuperare a investitiei, mai important fiind confortul. Evident ca trebuie tinut cont de costurile pe care ti le poti permite pentru acest confort, dar nu trebuie dus la extrem. Pentru cine nu isi permite costurile unei ventilatii, ferestrele sunt singura optiune, dar nici pe departe cea mai buna. Pentru a avea calitatea aerului echivalenta cu cea data de o ventilatie centralizata (CO2 in jur de 500 ppm), ar trebui sa stai cu o fereastra deschisa aproape non stop. Daca aerisesti seara 1 ora, ajunge CO2 in dormitor la 500 ppm, dar, dupa ce fereastra este inchisa, cantitatea de CO2 urca pana dimineata la peste 1000 ppm, asa cum a mai scris cineva intr-un comentariu. Ventilatia merge non stop, asa ca pastreaza aerul la calitate buna 24 din 24, nu doar pentru 2-3 ore. In plus deschiderea ferestrelor vine la pachet cu o gramada de praf (castigi cateva zeci de lei pe luna la costuri, dar pierzi ore intregi sa stergi praful si eu unul consider ca timpul, pe care nu ti-l mai da nimeni inapoi, e mai valoros decat 92 lei/luna), plus tot zgomotul de afara, plus curenti de aer neplacuti, in special iarna. Exista intr-adevar varianta ventilatiei descentralizate, dar eu nu as pune asa ceva decat daca ar fi casa deja construita si nu as avea de ales, din mai multe motive: Primul ar fi zgomotul care vine liber de afara (inca nu am vazut ventilatie descentralizata care sa atenueze zgomotul intr-un mod semnificativ) si, spre deosebire de fereastra deschisa, gaura de la ventilatie nu o mai poti inchide, plus zgomotul ventilatorului in sine, care e audibil chiar si pe cea mai mica treapta, care in 100% din situatii nu este suficienta pentru a pastra calitatea aerului (am vazut destule modele de ventilatii descentralizate si absolut toate se aud destul incat sa te deranjeze cand dormi). Al doilea motiv ar fi filtrarea mult mai slaba a prafului (aici e posibil sa fi aparut intre timp unele mai ok, dar sunt slabe sanse ca ventilatoarele asa mici si care trebuie sa incerce sa fie si cat de cat silentioase, sa poata oferi un debit de aer corespunzator printr-un filtru F7, de exemplu). Al treilea motiv ar fi randamentul de recuperare de caldura, care e mult mai mic decat la centralizate (~70+% vs 90+%). Al patrulea motiv ar fi probabilitatea mare de scurtcircuitare a fluxurilor de aer (admis si refulat), pentru ca aerul circula prin aceeasi gaura, fara nici o distanta intre aerul refulat si cel admis.

    Răspunde
    • Mersi, mersi pentru mesaj.

      Într-adevăr, site-ul ăsta etalează păreri, nicidecum impuneri. Omul alege, fiecare simte confortul în felul său. În plus, nu cred că ai văzut să nu pun confortul pe primul loc. Spun: dăm banii pe confooort prima dată… Că va fi și eficient = mai bine. De pildă: Voltaice cu PdC, evident că iar o părere, nimic obligator’.

      Bun. Stau în centrul orașului? La marginea pădurii? În Cluj? În Arad, Constanța? Deschid geamul și nu ne înțelegem în casă de claxoane? Stau lângă o platformă industrială? Nu cred că e o regulă de confort maxim ca în fiecare casă să existe ventilarea centralizată, indiferent că sunt plin de bani sau am un salariu normal. Am convins amici cu foooarte mulți bani să nu apeleze la ventilare centralizată în case de 4..500+mp, încă niciunul nu m-a judecat.

      Părerea mea proprie și subiectivă = aer ventilat RECIRCULAT mecanic hater. Repet, subiectiv. Motiv: în America și Canada (și alte țări încălzite/răcite) cu aer (preponderent) am făcut cu nervii (noroc cu irul de buze la purtător). Bun, există zone pe glob cu climă enervantă maxim (ba prea uscată, ba prea umedă), nu e cazul României în cea mai mare parte a ei. Of! Eu prefer ventilarea naturală, aerul rece natural pe care oricum îl încălzesc cu o pompă de căldură cu COP-uri de 4..5..chiar_10..11. Filtre pot fi montate și pe circulația naturală nu doar pe cea forțată, dacă vorbim de filtre (oricum, schimbate în primii 2..3 ani, după care uitate de vremuri).

      PS1
      Propun, totuși, ventilare locală în bucătării (clienților care întreabă); acolo, oricum, sună hota ceva mai tare decât recuperatorul local.

      PS2
      Cred că o treime din clienții noștri au ventilare centralizată. Foarte ok dp nostru dv. Că am eu însumi altă părere, iar ok dp lor de vedere. Cei mai tineri 2 colegi cochetează cu centralizata; dar, cu timpul, vedem.

      Răspunde
      • Intr-adevar si mesajul meu este o parere personala, nu este o regula. Nici mie nu imi place incalzirea/racirea cu aer, dar acolo sunt debite mult mai mari decat la ventilatie: un aparat de aer conditionat de 9000 BTU, din cate stiu, are un debit de pana la 350 mc/h, iar o admisie de aer proaspat de la ventilatie, pentru un dormitor obisnuit, are 30 mc/h.

      • Nu simti aerul de la ventilatie, daca il simti e o problema de proiectare.
        Poate am mai expus experienta mea de la casa parintiilor.
        Dupa ce s-au mutat, pt ca nu mai erau bani, nu am pus sistemul de ventilatie in functiune. Dupa 6 luni de zile, au zis ca TREBUIE sa ii dam drumul, se trezeau noaptea sa aeriseasca ca simteau ca nu au aer… dupa montarea sistemului, dorm ca si bebelusii, nu mai simt nevoia de aer, dimineata aerul este foarte curat, nu simti nevoia sa aerisesti… dar intradevar este o casa destul de etansa, etansarea facuta de mana mea, de la benzi la geamuri la bariere de vapori lipite la tavan, km de scotch 🙂

  3. Salut. Am un aparat care masoara nivelul de CO2. La un apartament 50mp (2.70m inaltime de nivel), doi adulti si doi copii, trebuie sa las permanent doua geamuri rabatate petru a avea un nivel de CO2 sub 1000ppm. Cu un singur geam rabatat permanent valoarea este peste 1000ppm. Nu vreau sa ma gandesc cu cat ar creste factura la gaz daca ar ramane doua geamuri permanent deschise.

    Răspunde