Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Centrale
  3. Șemineu sau termoșemine...

Șemineu sau termoșemineu?

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Termoșemineu în paralel cu CTgaz sau PdC aer-apă? Da, pot funcționa împreună, însă, noi descurajăm folosirea termoșemineului, sugerăm șemineu simplu cu rolul său de șemineu.

Câștig sau pierd cu termoșemineul?

Surpriză-ăăă la Ionuț! Măsor pereții interiori = 22°, iar cele 3 fețe ale șemineului de 1,5×1 m = doar 12°C pe rigips. Atenție! Pe horn se pierde foarte multă energie, tiraj de 12 m. Hornul de la soba bunicii.
ℹ️ A se închide clapeta de tiraj când nu funcționează șemineul = pierderi mai mici; ok pentru O₂ aer proaspăt necesar (o mică ventilare naturală). Neobturat, pot fi pierderi cât cu toate geamurile rabatate (tiraj geam 1,2..1,5 m, de 10 ori mai mic versus horn).

Șemineu simplu & aport de energie

Propunem șemineu cu rolul său elementar de șemineu. Interpunerea termoșemineului ridică exagerat de mult investiția, complică instalația, aduce mentenanță și o mai mare atenție pentru siguranță. Un termoșemineu chiar cu lemn furat nu contribuie relevant la diminuarea facturilor (cu energia principală) față de un șemineu normal. Energia degajată de șemineul simplu rămâne în interior, în casă. 

Șemineu vs termoșemineu și transferul de căldură

Energia dată de șemineu nu va fi risipită, va fi transmisă clădirii, livingului și tuturor încăperilor adiacente: stânga-dreapta, față-spate, jos (înspre șapă) – sus (tavan, etaj).
Termoșemineul ar da posibilitatea să vehiculați agentul termic și spre încăperile neadiacente. Însă, nu fără costuri: investiție mare în puffer, pompe circulație, amestec simplu sau cu adaptare meteo, termoventile, vas de expansiune, supape de siguranță, robineți de aerisire șamd, spațiu pentru echipamente. Alt dezavantaj important: consum energie electrică pompă circulație, pierderi prin puffer și celelalte elemente, mentenanță și îmbătrânire prematură a instalației cu temperaturi (și presiuni) exagerat de mari, plus variații mari ale acestora.

TRANSFER DE CĂLDURĂ DE LA ȘEMINEU simplu către agentul termic (invers)
Curba de adaptare meteo cere 28°C la un moment dat. Ar rezulta sub talpă (pe gresie, parchet) o temperatură de 25°C, de pildă. Porniți șemineul, prin radiație parchetul (gresia – sub talpă) va căpăta 29°C (în apropierea șemineului mai cald vs aria îndepărtată). Deci, transferul termic va fi invers: de la parchet (corpul mai cald) înspre șapă, apoi spre apă.

Șemineu și alte setări PdC/CTgaz/CTelectrică

La pompa de căldură și centrala pe gaz/electrică nu trebuie să faceți alte setări pe lângă adaptarea meteo. Sugerăm să evitați comenzi de ON/OFF de la vreun termostat unic sau automatizare centralizată ON/OFF. Sursa de căldură rămâne pe adaptarea meteo, chiar dacă porniți focul în șemineu.
Încăperea unde se află șemineul, plus cele adiacente (stânga, dreapta, sus, jos) vor consuma mai puțină energie. Adică, returul de la aceste încăperi va fi mai cald vs returul celorlalte bucle (sau chiar mai cald decât turul în zona șemineului); implicit, sursa de căldură va consuma mai puțină energie.

Calcul putere șemineu

De obicei, șemineele mici au deja puteri (prea) mari, 7..12 kW. Nu considerăm utile calculele de dimensionare a puterii. Nu am sugera puteri mai mari de atât în casă de om. 

Automatizare ° feedback prea-cald de la clienți cu șemineu

Noi indicăm să nu existe termostat (legat cu sursa de căldură, sau de câmp legat cu actuatoare) în încăperea care găzduiește șemineul. Avem clienți care au ales să lege termostatul cu actuatoare. Când foloseau șemineul, termostatul închidea actuatoarele. Astfel, aerul era cald pentru mult timp, iar șapa devenea rece pentru cca o zi iarna – iar, toamna, primăvara, chiar 2..3 zile. Ca rezolvare, le-am sugerat 3 variante: a) termostatul setat pe maxim când merge șemineul; sau b) demontare actuatoare; ori c) termostatul legat cu sursa de căldură (CT gaz, pompă de căldură) mutat în altă încăpere. 
Automatizare de câmp, șemineu, centrală fără termostat

Șemineu peste șapă cu țevi de IPAT

Sub focarul șemineului (mic depozit lemne) va fi aer la temperatura camerei; sau mai rece dacă aerul de ardere este din exterior.
Șemineul sprijină pe picioare sau pe șapă (flotantă 7..9cm), nicidecum pe țevi.

Dacă v-ați hotărât mai târziu pentru șemineu, iar în șapă există deja țevile pentru încălzire în pardoseală, puteți monta șemineul, țevile nu vor fi afectate în niciun fel. Avem clienți în astfel de situație, fără probleme încă. Însă, prevăzut din timp, recomandarea ar fi: fără șapă flotantă cu țevi sub el. 

Distanța pe orizontală dintre țevi și șemineu poate fi oricât: 2..5.. cm.

Vezi și: Suprafețe acoperite de țevi (mobilier, electrocasnice, obiecte sanitare).

Șemineu cu amprentă de 0,8..1,2 m² & calcule

Calculele termice nu vor fi afectate relevant din cauza acelei arii acoperite de șemineu. Camerele de zi au suprafețe mari, acel ±1 m² nu e decisiv în alegerea pașilor, lungimii țevii. O bună parte dintre clienți ne spun despre șemineu după predarea proiectului. 

Horn & marcare

Mulți constructori prevăd deja gaura de horn în planșeu/planșee = optim. Recomandare: înainte de începerea lucrării de IPAT să se marcheze amprenta șemineului și dimensiunile străpungerii planșeului pentru horn. Astfel, se evită ca echipa de instalatori să omită existența șemineului, hornului interior. Eficient și puțin condens: hornul să nu fie în exteriorul casei, nici pe perete exterior, ci în interior întreaga sa secțiune. Ștuțul pentru condens legat la canalizare de plastic (PVC, PP).

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

2 comentarii la „Șemineu sau termoșemineu?”

  1. Salut Bogdan!

    Daca PDC merge pe curba de caldura și avem o soba in mijlocul casei de ambient și de zile friguroase sub -10 grade, cum facem sa îmbinăm PDC cu soba sa facem o temperatura cât de cât uniformă ? Sa zicem ca ținem termostatul in dormitor separat, însă pompa o sa dea caldura și in living unde e soba ?

    Toate bune

    Răspunde