Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Î. pardoseală
  3. Parchet încălzire în p...

Parchet încălzire în pardoseală, gresie; finisaje

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Rezistența termică

R = g ÷ λ

R (m²K/W) = grosime (m) ÷ conductivitate (W/mK) 

Ca rezistența termică să fie cât mai mică ⇒ grosime cât mai mică și conductivitate termică cât mai mare.

Contează mult: și conductivitatea, dar și grosimea. Dpdv termic, parchetul subțire cu conductivitatea termică mare = optim. Parchet cu rezistențe termice minime, chiar spre 0, este cel de vinil compozit, însă, are prețuri de peste 90..100 lei/m² (dec. 2021).

Pentru încălzire în pardoseală nu e nevoie de nicio folie, dimpotrivă, pentru IPAT ar trebui chiar lipit. Însă, nu toate tipurile de parchet se pot lipi (parchet flotant). 

Folia este pentru amortizare: zgomot, călcat, apăsat mobilă, praf/pietricele.

Trebuie citite recomandările producătorului, instrucțiunile de montaj. 

Parchet, folii, mochetă

Date tehnice parchet, protocol pornire – exemple

Contact cu șapa, folii
Sugerăm un contact cât mai bun, lipirea parchetului [laminat/stratificat] de șapă. Nu toate modelele de parchet pot fi lipite. A se verifica fișa tehnică! Sau: folosirea unei folii specifice încălzirii în pardoseală; folie cu aderență foarte bună pe șapă și sub parchet; la fel, cu rezistență termică deosebit de mică. Exemple de folii sub parchet (se găsesc online):
° Arbiton Secura Thermo 1,6 mm cu R = 0,05 m²K/W, 3..4 lei/m², sau
° Arbiton Multiprotec 1000 1,5 mm cu R < 0,006 m²K/W, 24..25 lei/m².

Parchet mai gros lipit sau mai subțire flotant?
Mai subțire flotant sugerăm. Chiar dacă e lipit, cel gros va avea rezistența termică mai mare. Rezistența termică a parchetului e mai relevantă decât transferul termic de la șapă la parchet (lipit sau flotant).

Efect de zebră ΔK ° diferență temperaturi tur – retur 
Adaptarea meteo, cu funcționare a IPAT continuu și constant, face ca acest efect să fie mult (chiar total) diminuat. 

Grosime șapă 
În același timp, modularea temperaturii de tur în funcție de cea exterioară face să nu conteze foarte mult grosimea șapei (peste țevi). Sub talpă (pe finisaj) nu se vor simți diferențele dintre tur și retur, indiferent că va fi parchet cu rezistență termică mică/mare, ori șapă subțire/groasă. 

Inerție termică parchet
Într-adevăr, parchetul gros ar avea o inerție termică mai mare. Contează doar la pornirea IPAT, sau ridicare temperatură interioară (un dormitor nefolosit primește oaspeți). Disconfortul dat de (re)încălzire pălește când folosim adaptarea meteo = funcționare a IPAT continuu și constant (uniform) 24/7. 

Adaptarea meteo ° a funcționării încălzirii în pardoseală 
În textul de mai sus reiese o parte din importanța adaptării meteo. Acest tip de automatizare nu o propunem, ci o impunem chiar. ✅Pentru un confort termic optim, dilatări minime ale șapei și parchetului (gresiei), temperaturi, tensiuni minime ale acestora, implicit durată mare de viață instalație, șapă, parchet, – în același timp, și poluare minimă – este obligatorie folosirea modulării temperaturii agentului termic în funcție de condițiile meteo. 

CT gaz ° sursă de căldură
În acest caz, poate fi orice tip de parchet dpdv al eficienței termice a sistemului de IPAT 
Eficiență
Centralele moderne au eficiența de ardere de 107..109% pentru sub 50/30°C tur/retur. Adică, o variantă eficientă de parchet (lipit sau flotant cu folie scumpă) aduce o îmbunătățire neglijabilă (1..2%) față de un parchet gros (lipit sau flotant cu folie mai ieftină). Totuși, am propune soluția eficientă.
Tmax < 29°C ℹ️
Atenție la modelele de parchet care suportă 27..29..35°C ca temperatură maximă! 

Pompă de căldură, PdC ° sursă de căldură
Dacă pentru gaz nu e relevant tipul de parchet, pentru PdC contează enorm. Propunem varianta de parchet cu cea mai mică rezistență termică. 
Bani și aspect (optic, tactil) 
Într-adevăr, vorbim despre un buget mai mare (micro-ciment, epoxidică, parchet LVT) și despre un compromis când utilizatorii și-ar dori modele de parchet din lemn masiv. Poate fi folosit orice tip de finisaj, însă utilizatorul trebuie să fie conștient că, probabil: va avea nevoie de o putere (kW) mai mare a PdC și facturile cu energia electrică pot fi de două..trei ori mai mari.

Mochetă
Rezistența termică se măsoară în tog, 1 tog = 0,1 m²°C/W.
Să aibă rezistența termică (thermal resistance) R < 0,100 m²°C/W.
Maximorum = 0,150 m²K/W; peste valoarea asta, probabil, va trebui:
1) instalație deja făcută = temperatură agent termic mare 50..60..65°C, ok, totuși, pentru șapă;
2) instalație nefăcută = pas de 5 cm și/sau înc. în pereți + eventual calorifer; vă rugăm să ne sunați pentru noile calcule (client sibo).

27°C sub parchet

Întrebare client:

Am cateva intrebari legate de parchet LVT:
a) Parchetul LVT de care sunt interesat are limita de temperatura la suprafata de 27 grade Celsius. Din tabelul “2c.p. Putere cedata” pe care l-am primit de la dvs am vazut ca temperatura maxima calculata sub parchet ar fi de 28.4. 

b) Pentru proiectul facut de dumneavoastra am notat gresie la parter dar asa cum v-am spus ma gandesc sa schimb cu parchet
As putea folosi un parchet LVT + folie pt pardoseala in locul gresiei daca acest ansamblu are rezistenta totala intre 0.035 si 0.05? (LVT Quick Step sau Arbiton) – din tabelul “2c.p. Putere cedata” am vazut ca gresia si LVT-ul ar intra in aceeasi categorie de rezistenta termica in calcule?

Răspuns

a) O întrebare foarte bună, dar incredibil de grea. Calcule de estimare foarte dificile. 

O mică observație (nevinovată, sper): în cazul dvs, rezistența termică – pereți, acoperiș – este sub media clienților noștri, implicit necesarul specific e mai mare, 40..50 versus 30..40 W/m², unii chiar sub 30.

Într-adevăr, nomogramele estimează o temperatură maximă deasupra țevii de tur. Nu este vorba de temperatura medie a suprafeței dintre 2 țevi de tur și retur. Avantaj adaptare meteo și funcționare continuă = temperaturile de tur și retur vor fi foarte apropiate. Chiar și pe ger, clienții noștri au diferențe de doar 3..2..1°C. Așa că, insistăm pe automatizarea propusă în proiectul nostru = compensare meteo (senzor extern fizic sau citire temperatură exterioară pe net). 
1. Da. 
2. Deși suntem acuzați că subevaluăm necesarul de căldură, în realitate se dovedește că e un necesar corect, peste cel real. Deci, nu, nu va fi temperatură de peste 27°C. Unii clienți chiar se plâng că podeaua nu e foarte caldă, ci 23..26° de-a lungul sezonului rece. Da, izolațiile termice sunt tot mai bune; astfel, podeaua devine tot mai rece pentru a putea face 22° în aer.
3. Nu, nu am avut niciun client care să fi avut probleme cu vreun finisaj: indiferent de LVT, parchet lipit, gresie fără rosturi șamd. 

b) Evident că puteți folosi acel parchet + folie. Pentru gresii, considerăm un R de ±0,05 m²K/W. De altfel, puteți folosi absolut orice alt finisaj, echilibrarea hidraulică va fi mai dificilă cu cât vă abateți de la proiect. Dar e vorba că e mai dificilă, nu imposibilă; respectare proiect = echilibrare super simplă, făcută de orice afon în instalații.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

4 comentarii la „Parchet încălzire în pardoseală, gresie; finisaje”

  1. Salut, majoritatea tipurilor de parchet laminat nu se pot lipi, ele trebuie montate flotant. Cat de mult influenteaza asta transferul de caldura din sapa in parchet avand in vedere ca nu exista un contact ferm, continuu? Ce ar fi mai recomandat: un parchet laminat de 8 mm flotant sau un parchet de 14 mm lipit? Multumesc!

    Răspunde