Temperatură & presiune ° exploatare greșită
Pentru confort, economii, durată de viață (echipamente, instalații, construcții) și combatere poluare maxime, este foarte important cum exploatăm sursa de căldură și sistemul de încălzire (răcire).
Durata de viață
Temperaturi impuse
Presiuni impuse
Adaptare meteo; reglaje înainte de orice automatizare
După protocolul de pornire, înainte de aplicarea oricărei automatizări (nici termostate de câmp cu actuatoare, nici termostat legat cu sursa de căldură) facem adaptarea meteo.
Senzor exterior (termistori NTC, PTC)
Unde se montează?
ℹ️ Ferit de razele directe ale soarelui.
Observăm că foarte mulți beneficiari se străduiesc să-l monteze spre nord. Însă, senzorul poate fi montat înspre orice punct cardinal.
PdC aer-apă au senzorul înglobat, deci unde se află unitatea externă, acolo e și senzorul: nord, sud, est, vest.
Senzorul înseamnă o dată de intrare într-un soft, o informație. Senzorul poate fi calibrat (adică, scădem sau adăugăm °C), iar softul poate fi manipulat exact cum dorim (alegem curba de modulare potrivită). Cu alte cuvinte, senzorul nu trebuie să indice perfect temperatura punctului în care se află, nu e nicio problemă dacă arată mai cald, sau mai frig, chiar cu câteva grade ±1..5°.
Senzor original compatibil
Când cumpărați CT gaz, electrică, vă rugăm, comandați și senzorul potrivit pentru acel model de CT. Pentru pompe de căldură aer-apă nu e cazul, senzorul există deja în unitatea exterioară. La fel, automatizările cu controlere, au senzorul de exterior inclus în pachetul comercial, adesea.
Senzor non-original compatibil
Fără abatere de la calitate, se poate monta un senzor cumpărat din magazinele de electronice, cu acceptul inginerului de service (mulți îl acceptă). Senzorul de exterior e un termistor, NTC = negative temperature coefficient, sau PTC = positive temperature coefficient, de diferite rezistențe electrice (kilo-ohmi, kΩ) pentru temperatura de 25°C. Găsiți la Saimon Electronics, Cluj-N., str. Barițiu, lângă faculta de Electro.
Câteva exemple
NTC 10 kΩ = Ariston One, One+
NTC 10 kΩ = Chaffoteaux Advance
NTC 10 kΩ = Italtherm City Top
NTC 10 kΩ = Habitat (Romstal)
NTC 10 kΩ = Viessmann Vitodens 222-W
NTC 5 kΩ = Viessmann Vitodens 100-W
NTC 1 kΩ = Protherm Ray
PTC 1 kΩ = Immergas Tera
Saunier Duval IsoTwin senzor exterior = sonde extérieure, cod produs A2002400
Pentru alte modele/mărci pot fi: NTC 1..5..10 kΩ sau PTC 1..5..10 kΩ.
Căutați pe Google: termistor ntc 10k, sau cum ar fi; nu contează celelalte date tehnice pe lângă kΩ.
Rezistența electrică, R = U/I
Rezistența depinde de tensiune. Să traducă perfect, trebuie U = 230 V, intensitatea e ∾constantă. Dacă tensiunea diferă, valoarea temperaturii nu e cea reală. De ex.: NTC, tensiune mai mică ⇒ citire temperatură mai mare. Sugerăm folosirea unui stabilizator și pentru CT gaz, și pentru PdC (pompe de căldură). Ajută la citirea corectă și a celorlalți senzori: tur, retur, acm șamd.
Cum aflu modelul de senzor?
Frecvent, în manualele de instalare găsim tabele cu valori ale rezistenței în funcție de temperaturi. Ne uităm la valoarea rezistenței kΩ la 25°C și verificăm: dacă rezistența în Ω (ohmi) scade cu temperatura (temperatură mică = rezistență mare) = NTC (negativ), dacă crește = PTC (pozitiv). Cei mai întâlniți termistori sunt NTC.
Regim staționar vs tranzitoriu
Pentru case de locuit 24/7, este foarte important să păstrăm o încălzire continuă și uniformă: Regim de transfer termic staționar versus tranzitoriu.
Alternare temperaturi confort & economic
Continuareee…
Nu folosesc etajul, cum fac temperatură de gardă fără termostate?
Simplu. a) Obturăm manual, zero lei. b) În loc de actuatoare termoelectrice, folosim capi termostatici mecanici, cca 30 lei/buc. Au același filet M30, metric 30 mm.
Actuatoare, vane cu 2, 3 căi
ℹ️Tensiune, putere, comandă
Alimentare 230 V (majoritatea pe piață) sau 110 V (mai puțin cerute).
Putere 2 W majoritatea, există și de 1 W.
Pot fi alimentate direct sau prin regletă (unitate comandă). Un termostat poate comanda direct 10..15 actuatoare, depinde de amperajul termostatului.
Termoelectric = o mică rezistență încălzește un element, se dilată. O cursă completă poate dura peste 10 minute, depinde și de temperatura aerului.
M30 = filet metric 30 mm, există și M28 rar
NC = normal închis (closed) – nealimentat cu tensiune e închis
NO = normal deschis (open) – nealimentat cu tensiune deschis (rar pe piață)
Alte info și despre cabluri, reglete în Automatizările sibotherm sau cabluri pe scurt.
Când NC, când NO?
Actuator 230 V NC M30 – pentru un dormitor de oaspeți de pildă, NC = închise fără alimentare = economie de energie electrică.
Actuator 230 V NO M30 – când încălzirea este adaptată meteo și sursa reușește să moduleze puterea pe valori foarte mici, ±2 kW. Adică, va fi cerere de căldură cca 24/7, NO = deschise fără curent = economie. În sezonul cald trebuie oprită alimentarea electrică.
Actuatorul poate comanda V2C, V3C
Vană cu 2 căi de închidere FE cu actuator
În loc de 7 actuatoare, poate fi doar o vană pe distribuitor. Vă rugăm, nu uitați că trebui să existe cel puțin o buclă liberă în instalație, fără actuator, fără închidere.
Vană cu 3 căi de deviație FE cu actuator
Variantă mai puțin recomandată. Circuitul sursă de căldură – vană cu 3 căi (închisă spre distribuitor) devine avantajat hidraulic, returul se întoarce imediat spre sursă, similar cu o butelie de amestec.
Cu vanele de mai sus, se poate opta pentru distribuitor fără robineți termostatați.
Alte aplicații
Există și alte tipuri de actuatoare (nu termoelectrice lente), ci electrice, mai rapide, de 5 W și mai mari. Folosite în alte scopuri: comutare încălzire – apă caldă menajeră, branșament apă rece șamd.
Automatizare centralizată
Economie din setări IPAT existente
Fără nicio investiție, doar din setări și echilibrare hidraulică putem face economii considerabile: Cum fac economie la încălzire.
Mufă omega reparații țevi sparte
Mai multe info pe site Gebo. Pe site scrie că sunt pentru țevi de oțel, dar se potrivesc excelent pe orice material de țeavă: PPR, PEX, PE, cupru etc.