Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Alte instalații
  3. μ-ventilare în tâmplă...

μ-ventilare în tâmplărie & găuri în pereți

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


μ-ventilare în tâmplărie & găuri în pereți = ventilare naturală organizată

Grila clapeta ventilare tamplarie 2
Grilă clapetă ventilare tâmplărie 2
Grila clapeta ventilare tamplarie
Grilă clapetă ventilare tâmplărie
Grila clapeta ventilare tamplarie 3
Grilă clapetă ventilare tâmplărie 3
Micro-ventilare naturală

Mai multe în μ-ventilare Salamander, Q-Fort.

Ventilare mecanică
Despre ventilarea naturală organizată, ventilarea mecanică, climatizarea locuințelor: de la pagina 70 din Manualul instalatorului – ventilare și climatizare.

Casă de om vs mall
O casă de locuit nu are amprenta la sol de 80×42 m ca un spital municipal. O casă are ferestre (uși) exterioare în aproape toate încăperile.

Pompă de căldură vs ventilare centralizată
Într-adevăr, sună „eficient”: ventilare centralizată cu recuperare de căldură, of! Aerul nu circulă singur prin tuburi fără să-l învârtă un ventilator = energie electrică consumată 1 la 1. O pompă de căldură consumă 1 kW electric și dezvoltă 4 termici (1 la 4). Deci, aerul proaspăt cu oxigen intrat pe geam va fi încălzit de 4 ori mai ieftin. La fel, gazul e de ±4 ori mai ieftin față de curent. În plus, deschid ce geam vreau, de câte ori vreau; centralizata merge în toată casa prin toate gurile de refulare fără clapete motorizate.

CTA - centrala de tratare a aerului
CTA – centrala de tratare a aerului

CTA, centrale de tratare a aerului = alt subiect.


Ventilare natural? suprapresiune & depresiune
Ventilare naturală suprapresiune & depresiune
Ventilare naturala 3 tipuri de drumuri
Ventilare naturală – 3 tipuri de drumuri naturale ale aerului

Da, termopanele sunt etanșe. Dar, simplu, ventilare naturală = pot face o gaură jos de unde vine vântul adesea, o străpungere sus pe partea înspre care pleacă vântul. Aerul proaspăt îl încălzesc cu gaz sau cu pompă de căldură, de 4 ori mai ieftin față de curent electric obișnuit; energie consumată de un ventilator să tragă + împingă aerul prin zeci de metri de tuburi și recuperatorul de căldură.

Ventilator centralizată recomandat chiar pentru casă pasivă
128 Wați

128 W×24 h×30 z = 92 kWh/lună

considerăm 1 leu/kWh

92 lei/lună cam mult
În plus, sunt aceiași bani și în ianuarie, și în iunie. În septembrie, o PdC aer-apă are COP-uri de peste 8..9..10.

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

7 comentarii la „μ-ventilare în tâmplărie & găuri în pereți”

  1. Ventilatoarele la echipamentele centralizate sunt rated in jur de 130W in turatie maxima. Intr-o functionare normala toata centrala de recuperare consuma undeva 30-35w, practic cu 35 W recuperezi sa zicem ~85% din energia pierduta a casei si aduci aer proaspat fara praf de afara si deja vb. de vreo 30 de lei pe luna. Modelel centralizate mai au un beneficiu zic eu, iti pot da temporar (in caz de bkp) daca pateste ceva centrala PDC/Gaz vreo 1.5-2 kw aport de energie (bineinteles pe electric) prin bateria de post sau preincalzire.

    Răspunde
    • Ce bine ar fi să vorbim de 85% din energia pierdută a casei!
      Atenție! Vorbim doar de energia pentru încălzirea aerului proaspăt, adică prin încăperile unde și dacă aș deschide geamul. Iar, 85% cam multuț; este așa, un număr de prezentare-n pliant.

      Poți spune consumul cu încălzirea, W/m²? Sau: kWh/lună și suprafața utilă. Mersi.

      Răspunde
      • Evident ca vb. de recuperarea energiei pierdute exclusiv prin aducerea de aer proaspat. Urmeaza sa aleg o astfel de centrala iar unele sunt certificate PassiveHouse (prin certificare ai o garantie ca procentul este unul real). Alt avantaj ar fi ca la calculul de necesar termic scazi cu 80-85% pierderile generate de aer proaspat prin urmare castigi la consumul pompei. La calculul pe care l-am facut pe casa mea amortizarea ar fi undeva la 4-5 ani (cel putin teoretic).
        Uite un exemplu de consum la o centrala wafe 350 m3 (care mi se pare nejustificat de scumpa): LINK.

      • Aa, deci încă nu există un istoric, ci ai pus niște chestii (speranțe) teoretice; ok.

        M-aș îndoi să existe vreo amortizare. Probabil, probabil, probabil în cazul caloriferelor, ventilo-convectoarelor. Mentenanța cât costă? Când voi găsi ceva timp, voi întreba clienții noștri care au astfel de sisteme centralizate (similare).

        Ok videoclipul, însă: ce debit, ce lungimi de tuburi, ce diametre, ce tiraj (aerul cald urcă singur), câte guri de refulare deschise șamd? Pot pune și io poze cu ecrane de CTgaz cu 2kW, dar și cu 32kW sau peste.

      • Promit sa revin cu raspuns cand voi monta si eu centrala dupa o periaoda de utilizare sa vad ce si cum. Empiric vb. de exemplul din clip, centrala merge la 40% turatie deci 140 m3 la care mai scadem undeva la 15% pierderile de presiune prin tuburi/coturi. Deci undeva la 120 m3. Daca 85% recuperez inseamva ca trebuie sa incalzesc cu gaz/pdc 20m3 de aer rece sa il duc de la temp de confort (o baie mica). Ce recuperez? Pai, cam 100m3 de aer care nu trebuie sa ii mai incalzesc (cat un living mare). Overall si matematic sper eu sa functioneze si calculul cu amortizarea! Nu mai zic de avanajele cu reducerea prafului si racirea pasiva de vara (noaptea).

      • Eu am la parinti ventilatia centralizata pornita… inca nu imi dau seama cum as putea verifica cat “consuma”, adica as putea o luna sa o inchid, dar nu vor pt ca le place cu aer proaspat ca inainte se trezeau si noaptea sa deschida geamul ca simteau ca nu au aer. Dar comparand consumul lor cu a lui Florin N (care nu are ventilatie), la a mei e putin mai mare consumul. Florin in ultima luna are 1.3mc/mp si parintii 1.43mc/mp dar au cu 1grad mai sus decat el, 23 vs 22 Florin. Geamurile le mai deschid dar putin, scurt, deci muult mai putin decat inainte (surprinzator ca s-au dezobisnuit asa repede :))