Căldură prin pardoseală – racordată la termoficare
- Robineți de separare tur, retur
- Filtru Y – pe tur de data asta
- Manometru. Probabil, un reductor de presiune, dacă termoficarea are peste 3..5 bari. Țevile de pardoseală (distribuitoarele) au PN6+ bari. Purmo 10, Uponor 8, Rehau 6 bari. Se poate apela la un schimbător de căldură țeavă-în-țeavă, ori cu plăci.
- Vană de amestec cu 3 căi. Poate fi manuală sau cu servomotor.
- Pompă de recirculare
- De aici în distribuitor încălzire
- Vas de expansiune, supape siguranță ș.a. are termoficarea deja. Nu cred că bate soarele încât să încălzească (înfoaie) apa într-atât.
Vezi cel mai bun grup de amestec! Uraaa!
Temperatura agentului poate fi 80°C. Cu vana de amestec facem cât vrem, 28° de pildă.
Debitul volumetric (m³/h) de la termoficare poate fi oricât. Pentru amestec, vana preia doar cât are nevoie. Deci, prin debitmetrul contorului de energie va trece doar cât cere vana, 0,10 m³/h de ex. Dacă vana este automată, ea poate închide de tot termoficarea. Așa, debitul înregistrat este chiar zero.
Contorul de energie calculează așa: ce debit trece și temperaturile tur, retur. De la/spre termoficare, turul poate fi 80°, iar returul poate fi chiar 78°, că vana cu 3 căi cere foarte puțină putere, kW.
Simplificat:
Q, kW = D (m³/h) ⨯ Δt (°C) = 0,1 m³/h ⨯ 2° ⨯ 1,163 = 0,25 kW.
1,163 = ceva transformări de unități de măsură. Nu te ‘ntere.
0,25 kW ⨯ 24 h ⨯ 30 zile =180 kWh/lună.
180 kWh ⨯ 0,3 lei/kWh = 54 lei/lună.
0,3 lei/kWh cam multuț, cred.
Ce bine ar fi, doar 180 kWh/lună! Este un biet exemplu de calcul. Oricum, situația asta poate exista prin octombrie, aprilie.



Era bună o cutie mai lungă! ¯\(°_o)/¯
CLICK DREAPTA, DESCHIDE IMAGINE ÎN FILĂ NOUĂ = MAREEE




Cam scumpă.
Apă caldă menajeră – boiler racordat la termoficare
- Robineți, supapă de siguranță – cum se montează un boiler. N-aș pune clapetă de sens. Așa, n-am nevoie de vas de expansiune sanitar.
- Boiler mixt (serpentină + rezistență electrică), 80..100+ litri. Nu submarin de 200+ litri. Vara, rezistența face acm.
- Vană cu 2 căi (cca 100 lei) și termostat imersie, sau controler cu senzor (cca 120 lei). Boiler setat pe 45°, controlerul închide vana. Gata, contorul de energie nu mai are ce înregistra.

Prin Dedeman vreo 120 lei.
Căldură când nu merge termoficarea încă
a) Boilerul poate avea 2 serpentine. Prima (am vorbit mai sus) pentru a trece apa fierbinte de la termoficare. A 2-a pentru încălzire, cu ansamblul de la căldură de mai sus.
Atenție! Boilerele, de obicei, au rezistența de 1,2..1,8 kW. Aș opta pt. 2..3 kW.
Atenție! Trebuie vas de expansiune + supapă siguranță pe căldură.
b) CT electrică. Dacă e căpătată de la tata, sau soacra.
Voi pune o schemă cum se interpun, în scurt timp sper.
¯\(°_o)/¯ Gata!
Muuult confort!
Buna ziua. Urmaresc de putin timp acest site. Vreau sa va felicit pentru staruinta cu care tineti sa raspundeti tuturor. Sunt in cautarea unui sistem de incalzire pt. casa mea aflata in constructie. Am invatat multe rasfoind prin site-multumesc. Remarc si eu, ca de altfel cum au facut-o si alti urmari ai dvs., stilul telgrafic. Inteleg ca volumul mare de informatii livrat necesita acest stil, mai greu de digerat de altii ca mine, mai old-ca varsta si old school-ca stil. Cu toate astea nu vad niciun inconvenient. Gata la obiect!
Am intrat in configurator si am aplicat pentru situatia casei mele 220m2 pe doua nivele. Vad ca in situatia sistemului cu Rehau materialele sunt cu aprox 50% mai scumpe decat Purmo. Ce sa inteleg? Ca instalatia pe Rehau va avea durata de viata cu 50% mai mare, ca isi va face treaba cu 50% mai bine, sau amandoua. Vad o diferenta majora la pretul la teava. Inteleg ca sunt tevi cu tehnologii diferite, dar nu la fel isi face treaba si cea de la Purmo?
Multumesc.
Vă rog, citiți acest comentariu.