Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
  1. sibo
  2. Centrale
  3. Șemineu sau termo-șemin...

Șemineu sau termo-șemineu?

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Termo-șemineu în paralel cu CT gaz sau PdC aer-apă
Da, pot funcționa împreună, însă, noi descurajăm combinarea.

Câștig sau pierd cu (termo)șemineul?
Surpriză-ăăă la Ionuț! Măsor pereții = 22°, cele 3 fețe ale șemineului de 1,5×1 m = doar 12°. Pe horn se pierde foarte multă energie (tiraj 12 m). Hornul de la soba bunicii.
ℹ️ A se închide clapeta de tiraj când nu funcționează = pierderi mai mici; ok, cât pentru O₂ aer proaspăt necesar. Neobturat, pot fi pierderi cât cu toate geamurile rabatate (tiraj 1,5 m).

Șemineu simplu & aport de energie
Propunem șemineu cu rolul său elementar de șemineu. Interpunerea termo-șemineului ridică exagerat de mult investiția, complică instalația, aduce mentenanță și o mai mare atenție pentru siguranță. Un termo-șemineu chiar cu lemn furat nu contribuie relevant la diminuarea facturilor (cu energia principală) față de un șemineu normal. Energia degajată de șemineul simplu rămâne în interior, în casă. 

Calcul putere șemineu
De obicei, șemineele mici au deja puteri (prea) mari, 7..12 kW. Nu considerăm utile calculele de dimensionare a puterii. Nu am sugera puteri mai mari de atât. 

Automatizare ° feedback prea-cald de la clienți cu șemineu
Noi indicăm să nu existe termostat (legat cu sursa de căldură, sau de câmp legat cu actuatoare) în încăperea care găzduiește șemineul. Avem clienți care au ales să lege termostatul cu actuatoare. Când foloseau șemineul, termostatul închidea actuatoarele. Astfel, aerul era cald pentru mult timp, iar șapa devenea rece pentru cca o zi iarna – iar, toamna, primăvara, chiar 2..3 zile. Ca rezolvare, le-am sugerat 3 variante: a) termostatul setat pe maxim când merge șemineul; sau b) demontare actuatoare; ori c) termostatul legat cu sursa de căldură (CT gaz, pompă de căldură) mutat în altă încăpere. 
Automatizare de câmp, șemineu, centrală fără termostat

Șemineu peste șapă cu țevi de IPAT
Sub focarul șemineului (mic depozit lemne) va fi aer la temperatura camerei; sau mai rece dacă aerul de ardere este din exterior.
Șemineul sprijină pe picioare sau pe șapă (flotantă 7..9cm), nicidecum pe țevi.

Dacă v-ați hotărât mai târziu pentru șemineu, iar în șapă există deja țevile pentru încălzire în pardoseală, puteți monta șemineul, țevile nu vor fi afectate în niciun fel. Avem clienți în astfel de situație, fără probleme încă. Însă, prevăzut din timp, recomandarea ar fi: fără șapă flotantă cu țevi sub el. 

Distanța pe orizontală dintre țevi și șemineu poate fi oricât: 2..5.. cm.

Vezi și: Suprafețe acoperite de țevi (mobilier, electrocasnice, obiecte sanitare).

Șemineu cu amprentă de 0,8..1,2 m² & calcule
Calculele termice nu vor fi afectate relevant din cauza acelei arii acoperite de șemineu. Camerele de zi au suprafețe mari, acel ±1 m² nu e decisiv în alegerea pașilor, lungimii țevii. O bună parte dintre clienți ne spun despre șemineu după predarea proiectului. 

Horn & marcare
Mulți constructori prevăd deja gaura de horn în planșeu/planșee = optim. Recomandare: înainte de începerea lucrării de IPAT să se marcheze amprenta șemineului și dimensiunile străpungerii planșeului pentru horn. Astfel, se evită ca echipa de instalatori să omită existența șemineului, hornului interior. Eficient și puțin condens: hornul să nu fie în exteriorul casei, nici pe perete exterior, ci în interior întreaga sa secțiune. Ștuțul pentru condens legat la canalizare de plastic (PVC, PP).

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

2 comentarii la „Șemineu sau termo-șemineu?”

  1. Salut Bogdan!

    Daca PDC merge pe curba de caldura și avem o soba in mijlocul casei de ambient și de zile friguroase sub -10 grade, cum facem sa îmbinăm PDC cu soba sa facem o temperatura cât de cât uniformă ? Sa zicem ca ținem termostatul in dormitor separat, însă pompa o sa dea caldura și in living unde e soba ?

    Toate bune

    Răspunde