1. Home
  2. Pompe căldură
  3. Cel mai bun „termostat” = adapt..

Cel mai bun „termostat” = adaptarea meteo

Modificat în

Deși, din anii ’80, ’90 încoace, toate manualele recomandă compensarea, adaptarea meteo (weather compensation pe gov.uk), observăm că absolut nimeni din Rămânia n-o aplică. De altfel, chiar majoritatea inginerilor de service n-au auzit de ea, darmite s-o și folosească. În schimb, toată lumea știe despre Termostate smart de top.

Adaptarea meteo (mai scurt)

CE ESTE?
Adaptarea meteo înseamnă că temperatura agentului termic se schimbă permanent 24/24h în timp real în funcție de temperatura de afară, atât pentru încălzire, cât și pentru răcire. De ce? Pentru ca temperatura din casă să rămână constantă, chiar dacă nu există niciun termostat.

CUM TEMPERATURĂ CONSTANTĂ ÎN CASĂ?
Dacă afară e mai frig, temperatura apei e mai mare; invers dacă afară e mai cald, temperatura agentului termic devine mai mică.

CE TEMPERATURI ARE APA DIN IPAT?
Majoritatea clienților noștri cu PdC/CTgaz au o temperatură în apă între 23°C și 35°C pe tot parcursul sezonului rece. 23°C toamna, primăvara, 35°C pe ger, -18°C.

DE CE PdC și CTgaz MODULANTE?
PdC și CTgaz moderne au puteri modulante (au inverter, similar climatronic versus aer condiționat), puterea minimă coboară spre 2kW. Astfel că aparatele vor funcționa uniform, fără opriri-porniri.

PdC și CTgaz AU ADAPTARE METEO?
PdC și CTgaz moderne au deja hardware și software de adaptare meteo, nu trebuie cumpărată automatizare suplimentară. PdC vin din fabrică cu senzor de temperatură exterioară, CTgaz cu WiFi o pot citi de pe internet.

CARE E EFICIENȚA MAXIM POSIBILĂ?
Cu plajă largă de modulare a puterii, funcționarea PdC/CTgaz va fi continuă 24/24h. Lucru care permite folosirea celor mai joase temperaturi pentru confortul interior. Deci, cel mai mare COP posibil la PdC, cea mai mare eficiență (condensare puternică) la CTgaz.

DURATĂ DE VIAȚĂ ECHIPAMENT, INSTALAȚIE, CONSTRUCȚIE

  • Fără opriri-porniri bruște, durata de viață a PdC/CTgaz este mult mărită.
  • Fără temperaturi și presiuni mari ale apei și fără variați mari ale acestora, întreaga instalație va fi mai mult „depozitată”, nu „exploatată”. Deci, durata de viață va fi mult mărită: zeci, sute de ani.
  • Fără temperaturi și presiuni mari ale apei și fără variați mari ale acestora, finisajele nu sunt supuse la dilatări și contractări mari și bruște. Deci, durata de viață nu este afectată absolut deloc de instalația pentru încălzire/răcire.

CONFORT MAXIM versus ON/OFF
Termostatele ON/OFF specifice IPAT funcționează după un histerezis de ±0,5°C. Setate pe 22°C, în casă vor fi în mod ideal vârfuri de 21,5°C și 22,5°C, vârfuri care, de fapt, din cauza inerției termice imense, vor deveni (spre) 20°C și 24°C. Pe când, cu adaptarea meteo în casă vor fi permanent 24/24h aproximativ 22°C ± 0,1..0,3°C.
Vezi Probleme și rezolvări ale IPAT cu termostate ON/OFF.

INERȚIE TERMICĂ IPAT
Inerția termică a IPAT în șapă este colosal de mare. Cu termostatele ON/OFF este spre imposibil de gestionat încălzirea/răcirea așa cum vrem. În schimb, cu adaptarea meteo, noi încurajăm inerția termică cât mai mare, pentru că temperatura agentului termic se ajustează mereu din timp în funcție de schimbarea temperaturii de afară.

CUM REGLEZ TEMPERATURA DIN CAMERE FĂRĂ TERMOSTATE?
Prin simpla echilibrare hidraulică. Cum? Distribuitoarele au debitmetre (robineți de reglaj), trebuie folosite, nu deschise toate pe maxim. Dăm debite volumetrice (implicit termice) mai mari sau mai mici încăperilor din casă.
Vezi Automatizarea Sibotherm.

CUM FAC 22°C ÎN CASĂ FĂRĂ TERMOSTAT?
Prin simpla alegere a curbei de adaptare meteo potrivite. Alegem o curbă de mijloc (de pildă curba 4 din 8). Dacă e prea rece urc pe o curbă superioară.

CUM VĂD TEMPERATURILE INTERIOARE FĂRĂ TERMOSTATE?
Simplu: folosire temometre simple sau cu WiFi. Astea ne ajută și la ajustarea debitelor buclelor de IPAT. Dacă termometrul din living arată mai mult decât vreau, mai obturez cicruitele aferente livingului.

CE SPUNE NIBE DESPRE ADAPTAREA METEO?
Explicația NIBE

Cum funcționează „termostatul” adaptare meteo?

Adaptare meteo = modulare (schimbare automată) temperatură apă în funcție de frigul de afară în timp real 24/7/sezon rece. Cum face termoficarea pentru mii de apartamente; nu are mii de termostate. Adaptarea meteo este cea mai eficientă – și, culmea! cea mai ieftină – soluție de automatizare.

adaptare meteo hyundai
adaptare meteo manual Hyundai

Ce sunt curbele de adaptare meteo?

Curbele de adaptare meteo sunt un fel de „termostate ideale”, cu histerezis ⁓0°C. Reprezentarea geometrică a unei curbe de adaptare meteo este, de obicei, o dreaptă (funcție de gradul I) cu o pantă, sau ceva foarte similar. Panta poate fi mai mult sau mai puțin abruptă.

adaptare meteo nibe
adaptare meteo manual Nibe
curbe de adaptare meteo paralele
curbe de adaptare meteo predefinite
curbe de adaptare meteo
curbe de adaptare meteo predefinite
explicatie nibe manual 2
adaptare meteo manual Nibe

Ce este decalarea unei curbe de adaptare meteo?

Decalarea unei curbe de adaptarea meteo înseamnă că păstrăm aceeași pantă a curbei, la care adăugăm sau scădem câteva grade Celsius. În final obținem o paralelă în sus sau în jos la curba inițială.

explicatie nibe manual 3
adaptare meteo manual Nibe
curbe de adaptare meteo paralele decalaj
curbe de adaptare meteo + decalajul curbelor
curbe de adaptare meteo
curbe de adaptare meteo + decalajul curbelor

CURBE PARTICULARIZATE
Există unele modele de pompă de căldură care nu au această funcție de decalare a curbelor de adaptare meteo. Dar ne oferă, pe lângă curbele de adaptare meteo predefinite, posibilitatea dea ne construi propria noastră curbă de adaptare meteo. Acest lucru este similar cu funcția de decalare a curbelor de adaptare meteo.

curba de adaptare meteo personalizata
curbă de adaptare meteo personalizată

Pantă sau decalare?

Majoritatea clienților întreabă: Cum obțin cel mai bun confort? Cum e mai eficient? Prin alegerea unei pante potrivite, sau să decalez în sus sau jos panta pe care sunt acum?
Optim e să alegem panta potrivită casei. Dacă e prea cald în casă coborâm câte o pantă, de la curba 0,6 la 0,5; probabil de la 0,5 la 0,4. Pe curba 0,4 parcă e puțin mai rece decât vrem; noi propunem curba 0,4 plus o decalare de 1°C, maxim 2°C. Deci, curba mai joasă plus eventuală (nu obligatorie) decalare în sus 1..2°C.

Cum funcționează o instalație cu termostat?

grafic functionare fara adaptare meteo 2
grafic funcționare instalație cu termostat (fără adaptare meteo)

Termostatul va da comenzi bruște de oprire-pornire, iar în casă vor fi vârfuri de prea cald și prea rece. Pe când, cu adaptarea meteo, diferențele vor fi mici-mici și lente-lente, insesizabile (vezi graficul de mai jos). Avem clienți care au legat termostat după 1..5 sezoane reci, au observat ei înșiși disconfortul și, interesant, facturile mai mari.

Descurajăm folosirea termostatelor ON/OFF (chiar a celor OpenTherm), cu 1km de cabluri, 15 termostate, 30 de actuatoare și 3 reglete care aduc mai multe bătăi de cap cu setări interminabile și mentenanță, nicidecum confortul și eficiența maxime.

Partea de răcire este (și) mai complicată dacă instalația are termostate ON/OFF – trebuie să aibă opțiunea de răcire.

Cum funcționează o instalație cu adaptarea meteo?

grafic functionare cu adaptare
grafic funcționare instalație cu adaptare meteo
comutare curbe adaptare meteo
grafic funcționare instalație cu adaptare meteo + mai multe curbe

În graficul de mai sus am ales curba 6 și obținem 21,5°C în încăpere. Temperatura agentului termic crește (când afară temperatura exterioară scade) și scade (când afară temperatura exterioară crește) în timp real ca să menținem cele 21,5°C în interior.

explicatie nibe manual 1
adaptare meteo manual Nibe
grafic functionare cu decalare
grafic funcționare instalație cu adaptare meteo + decalare curbă

În reprezentarea de mai sus nu obțin confortul termic dorit nici cu curba de adaptare numărul 4, nici cu curba de adaptare numărul 5. Este nevoie de o decalare în sus a curbei inferioare (curba 4) – sugestia noastră.

Evident, adaptarea meteo poate fi folosită și pe răcire.

Atenție! Unii fabricanți fac curba nr. 1 cea mare și 8 cea mică. Invers, alții spun 10 cea mai mare și 1 cea mai mică.

Am CTgaz; de ce am nevoie?

CTgaz moderne au soft de adaptare meteo din fabrică: setările le facem din meniul centralei. Citirea temperaturii externe poate fi făcută prin:
internet, majoritatea CTgaz (Ariston Genus, Viessmann Vitodens 100-W etc.). Dacă nu au internet, unele modele permit adăugarea unui modem wifi;

Modem wifi ?i un cablu Ariston One, One+
modem wifi + cablu

senzor fizic (termistor NTC sau PTC), trebuie cumpărat separat pentru modelul respectiv de CTgaz. Unii clienți renunță la senzorul fizic, alții nu. Noi nu sugerăm vreo variantă în sensul ăsta: e ok și cu și fără senzorul exterior. Unele mărci nu importă senzorul, de pildă Saunier Duval. Termistor NTC sau PTC de 1 sau 10 kOhmi (depinde de model CTgaz) poate fi cumpărat de pe net, magazine de electronice.

Cade netul?
Variantele a° și b° nu comută automat când cade netul; trebuie făcută manual din setări.

Atenție! Unele modele au adaptarea încorporată în placă, alte CTgaz au nevoie de termostate/plăci speciale. Mai multe info în Top CTgaz.

CTgaz senzor NTC sub flansa ornament
senzor exterior NTC sub flanșa ornamentală

Am PdC; de ce am nevoie?

PdC moderne au și ele soft de adaptare meteo din fabrică: setările le facem din meniul unui controller. Citirea temperaturii externe se face cu ajutorul unui senzor exterior. Nu este nevoie de alte elemente.

senzor exterior PdC
senzor exterior PdC aer-apă

Cum aleg curba de adaptare meteo?

Alegere curbă de adaptare meteo

A.1 Alegere curbă centrală termică Ariston
A.2 Alegere curbă centrală termică Viessmann
A.3 Alegere curbă centrală termică Saunier Duval
A.4 Alegere curbă centrală termică Italtherm
A.5 Alegere curbă centrală termică Ferroli

B.1 Alegere curbă pompă de căldură Hyundai

Setari Ctgaz
alegere curbă de adaptare meteo – Ariston (422 și 423 pot fi alese și din meniul principal)
nibe adaptare meteo
alegere curbă de adaptare meteo – Nibe
controller PdC - alegere curba
alegere curbă de adaptare meteo – Hyundai (curba 9 este reglabilă: poate fi configurată din setări, restul din meniu)

Cum fac dacă nu am acest soft de adaptare meteo?

temperatura constanta pe tur
aleg manual temperatura din meniu/telefon

Manual – este super incomod, ar trebui să setez de multe ori de-a lungul unei zile, incomod chiar dacă o fac din telefon. Noaptea sau înnorat e mai rece afară ⇒ nevoie de agent termic mai cald. Ziua (și) însorit e mai cald ⇒ nevoie de apă mai rece prin țevi. Pot să las temperatura pe tur constantă dar cu prețul confortului termic din încăpere (vezi graficul de mai sus).

Automat – montez un grup de amestec cu compensare meteo.

Pot folosi adaptarea meteo dacă am î.p. + calorifere?

Puțini clienți au și calorifere: demisol scund; pod amenajat; casă veche renovată la parter, etajul rămâne cu calorifere etc. Adaptare meteo = cel mai bun confort, cele mai mici facturi, motiv că dimensionăm caloriferele pentru temperatură joasă egală cu cea din IPAT ⇒ calorifere foarte mari. Când utilizatorul alege calorifere mai mici sau rămân cele existente, propunem să faceți tot posibilul pentru a evita folosirea grupului de pompare și amestec (GPA).

Temperatură maximă IPAT 65°C: adică, puteți încerca temperaturi mai mari de 40°C pentru IPAT+calorifere, așa încât să obțineți confortul termic în ambele zone.
Obturare IPAT: pe măsură ce veți ridica temperatura agentului termic, veți obtura mult, mult IPAT, închidere spre totală robinet de tur distribuitor/distribuitoare.
Folosire GPA: numai dacă nu ați atins confortul termic vrut. Cutiile distribuitoarelor de IPAT pot fi prevăzute mai mari pentru cazul că va fi nevoie de GPA.
Zebra: într-adevăr, poate apărea efectul de zebră (diferență de temperatură sub talpă) când veți ridica temperatura foarte mult pentru calorifere.
Nu putem face calcule să vă spunem temperaturile exacte din instalație (IPAT+calorifere) pentru confortul dvs, veți observa dvs înșivă. Temperatură maximă sub talpă.

Adaptarea meteo și alte surse de căldură?

Adaptarea meteo pentru un cazan pe lemne sau peleți implică folosirea unui puffer (vezi dimensionare puffer) + grup de amestec cu compensare meteo.

Adaptarea meteo poate fi folosită și în cazul unui șemineu. Vezi mai multe în articolul referitor la șemineu. Feedback de la clienți cu șemineu.

Adaptarea meteo poate fi folosită și în cazul termoficării. În distribuitor sau într-o cameră tehnică (dacă Ε mai mult de 1 distribuitor) poate fi montat un grup de amestec cu adaptare meteo.

Alte întrebări care apar când vorbim de adaptarea meteo

Cum reglez temperatura fără termostat?
Prin simpla alegere a curbei de adaptare meteo potrivite casei. Curbele de adaptare există deja în softul pompei de căldură sau centralei pe gaz.
Ce fac dacă sunt între 2 curbe de adaptare meteo?
Cele mai multe centrale termice dar și pompe de căldură au funcția de decalare care mă ajută să corectez curba de adaptare meteo. Dacă nu am această funcție mă pot folosi de curba personalizată.
Ce fac dacă am/vreau termostat?
Termostatul trebuie setat pe o temperatură mai mare decât cea reală a camerei. De fapt, îl puteți seta pe 25..28°C, optim ar fi cca 0,5°C peste temperatura vrută de dvs (nu va da comezi de ON/OFF. Oricum, noi sugerăm, propunem și insistăm: fără niciun termostat.
Pentru cei care vor neapărat termostat wifi
Ce fac dacă senzorul nu citește bine temperatura exterioară?
Nu e obligatoriu ca senzorul de exterior să citească perfect corect temperatura exterioară; puteți manipula softul: dacă vede mai cald, alegeți o curbă de adaptare meteo mai ridicată. Unele modele de CTgaz ne permit să corectăm temperatura exterioară dacă CTgaz vede mai cald/rece în realitate.
Cum fac dacă vreau/ar trebui să fie mai rece într-o încăpere?
Dau debit mai mic (închid) pe circuitul/circuitele din acea încăpere. Puțin probabil să fie nevoie ca să folosiți o curbă mai joasă sau o decalare pentru a asigura confortul și în restul încăperilor.
P.S. sunt surse de căldură pentru care curbă↑→temperatură↑ dar și invers.
Rândul cu P.S. ar trebui mai mic dar nu reușesc. Îmi face tot tabelul.
Cum fac dacă vreau/ar trebui să fie mai cald într-o încăpere?
Deschideți maxim circuitul/circuitele cu probleme (dacă mai permite filetul) și obturați (închideți) celelalte circuite cel puțin câte o tură, 360°. Cu curaj, nu va fi frig în camerele respective. Probabil va fi nevoie să folosiți o curbă mai înaltă sau o decalare pentru a asigura confortul și în restul încăperilor.
P.S. sunt surse de căldură pentru care curbă↑→temperatură↑ dar și invers.
Cum fac dacă vreau/ar trebui să fie mai cald/rece peste tot?
Vreau să fie mai cald: aleg o curbă mai înaltă.
Vreau să fie mai rece: aleg o curbă mai joasă.
P.S. sunt surse de căldură pentru care curbă↑→temperatură↑ dar și invers.
Cum fac fac dacă vreau/ar trebui să fie mai cald/rece la alt nivel?
Vreau să fie mai cald: aleg o curbă mai înaltă.
Vreau să fie mai rece: închid puțin din robineții de sectorizare care sunt înainte de distribuitor. Probabil va fi nevoie să folosiți o curbă ceva mai joasă sau o decalare pentru a asigura confortul și la celălalt nivel.
P.S. sunt surse de căldură pentru care curbă↑→temperatură↑ dar și invers.
Pot folosi adaptarea meteo și pentru calorifere?
Adaptarea meteo poate fi folosită și pentru instalația de încălzire cu calorifere. Sunt curbe pentru joasă temperatură dar și curbe pentru înaltă temperatură.
Cum fac economie pe timpul de școală, serviciu?
Inerția termică a instalației + casei e prea mare (colosală), temperatura va scădea abia 0,05..0,25°C în 6..8 ore; depinde de inerția clădirii, termopane, izolație. Deci, nu setăm nicio alternare de temperaturi ba economic, ba confort, ci aceeași temperatură 24/7. Cum fac economie?
Cum fac economie când plecăm toți 5 zile în Austria?
Aleg o curbă de adaptare meteo inferioară cu o unitate, nu mai multe.
Ca idee: PdC Hyundai coboară automat 2 curbe, CTgaz Ariston decalează automat curba în jos cu 4°C; însă, v-am sugera să nu alegeți orar de alternare confort/economic.
Cum folosesc adaptarea meteo dacă am o clădire de birouri,sală de nunți sau o pensiune?
Mai mult e despre acest subiect în Controller ° amplasare & funcții.
Cum fac dacă am un dormitor unde păstrez cartoanele de la emag doar?
În cazul unei camere extrem de rar folosite, sunt suficiente: 1 termostat de câmp cu/fără fir legat direct cu 1..2 actuatoare; simplu, eficient, fără mentenanță, fără opriri ale PdC/CTgaz. Sau, pur-și-simplu, obturez din debitmetre.
Vara, termostatul oprea căldura; ce fac fără el?
Opresc încălzirea din telefon. Pun PdC pe stand-by și CTgaz pe modul Vară.
Alte întrebări legate de această parte.
Cum fac dacă am panouri fotovoltaice?
Un comentariu util de la un client despre panouri fotovoltaice+curbe adaptare.
Cum știu temperatura din 🏡 casă de la distanță?
Printr-un simplu termo-higrometru/senzor wifi (smart). Unele întrerupătoare de lumină au acest senzor încorporat, văd temperaturile tuturor încăperilor.
Cum pot folosi, totuși, un termostat ON/OFF cu wifi?

De ce este superioară oricărei automatizări?

  1. Temperatură constantă în încăpere (fără vârfuri) cu cele mai mici facturi;
  2. Calculul necesarului de căldură este făcut în regim staționar (energie termică consumată ca să mențină temperaturile proiectate). În regimul tranzitoriu valoarea necesarului este mult mai mare. Despre staționar/tranzitoriu;
  3. Dimensionarea sursei de căldură este făcută tot în acest regim staționar. Dacă nu voi folosi adaptarea meteo am nevoie de o sursă de căldură cu o putere mai mare;
  4. Instalația de încălzire funcționează cu cea mai mică temperatură a agentului termic (dilatări – contractări↓, temperatură finisaj↓, COP↑);
  5. Nu este nevoie de vreun senzor pentru șapă (temperatură finisaj↓ – nu se va supraîncălzi finisajul/șapa);
  6. Vom avea mult mai puține porni/opriri ale compresorului (durată de viață↑)
  7. Adaptarea puterii sursei de căldură (zgomot↓);
  8. Confort termic în situațiile când, într-o încăpere, crește temperatura din cauza insolației și efectului de seră sau avem șemineu;
  9. Efectul de zebră este insesizabil cu adaptarea meteo (chiar dacă instalatorul a făcut și meandre în unele locuri).


A fost de folos articolul?

5★ pe Google? Mersi.


Mărire poze: clic lung pe tel., dreapta pe laptop

Share paragraf selectează un text, apoi clic lung (sau dreapta), copiază linkul către acest text

Despre autor


Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul va fi trimis. Pentru poze trebuie un link din cloud.

GPT