Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Preț PdC-boiler   Preț PdC Hyundai
  1. Î. pardoseală
  2. Cabluri electrice încăl...

Cabluri electrice încălzire în pardoseală

Pompă de căldură cu panouri voltaice  
 
Pas 10cm/tot+GPA+9 senzori, ce caută omu'?  
 
Asistență sibotherm = multe-multe-răspunsuri  
 
Bonus 1k € acordat în Grup pompare nuuu  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.


Cablurile fac parte din instalațiile electrice; se montează odată cu acestea (mai sigur, mai eficient). Tendința automatizărilor este către versiunea fără-fir.

Tabel cabluri de prevăzut pentru pompe de căldură sau CT gaz

nr.adjectivcablupentrulegare / obs.
obligatoriu5⨯0,75
mm²
comandă
PdC aer-apă
controller cu PdC monobloc sau unitate interioară split
obligatoriu2⨯0,75
mm²
comandă
CTgaz
termostat-cu-fir (BUS) cu CTgaz
obligatoriu2⨯0,75
mm²
senzor temp.
ext. CTgaz
fără net
Nu pentru:
°PdC (îl are din fabrică);
°CTgaz cu citire pe net.
probabil
nu strică”
3⨯1,5
mm²
poate
fi 2⨯
230V în toate cutiile de distribuitoractuatoare probabile, (viitoare) au nevoie de curent; comandate de termostate cu/fără fir
opțional
în camere extrem de rar folosite
4⨯0,75
mm²
comandă
de câmp
;
nu către
PdC/CTgaz
termostate-cu-fir și actuatoarele din cutii; doar pe câte un nivel, nu între etaje; sugerăm termostate fără fir, nu trebuie acest cablu
opțional
descurajăm
2⨯0,75
mm²
senzor
de șapă
termostate cu/fără fir cu senzorul de șapă; se poate lăsa un copex 16mm; nu e cazul adaptării meteo
opțional
descurajăm
maxim
2⨯0,75
mm²
comandă centralizată;
toate termostatele din casă
cu PdC/CTgaz
reglete-cu-fir cu PdC sau CTgaz; regletele BUS între ele apoi cu sursa;
evităm total comenzile on/off, chiar smart ⇒ nu trebuie acest cablu
Tabel cabluri încălzire în pardoseală

Mai multe în pagina Asistență / Cabluri IncPard

ℹ️ Termostatele specifice pentru încălzire în pardoseală sunt pentru montaj îngropat în doză (majoritatea)! Doza electrică dimensiuni > 60×40 mm. Pot fi folosite și termostate obișnuite pentru centrale, cu fir sau fără fir, montaj aparent (exclusă folosirea regletei).

Cabluri prea groase pentru termostate moderne
Actuatoarele moderne au 2 W, unele chiar 1 W. Normativul I7 – Electrice recomandă cabluri mai groase pentru forță (230 V), de la 1,5 mm². Însă, atenție că termostatele au borne (contacte) relativ mici. Sunt incomode cablurile prea groase și monofilare, chiar nepotrivite uneori. Dacă vor fi termostate cu fir, cablurile acestora ar trebui montate odată cu instalațiile electrice, înainte de șapă și tencuială.

Mai jos sunt prezentate cazurile cele mai întâlnite de automatizări, termostate, cabluri. 

① Cablu termostat → CTgaz/PdC 
Cablu 2×0,75 mm² (comandă). Termostatul general îl propunem să fie montat în living, într-o zonă unde familia petrece mult timp. Dacă livingul are șemineu, sugerăm să fie montat într-un dormitor, hol etc. Trebuie un cablu între termostatul acesta și centrală, indiferent la ce etaje se află ambele. ✅ Pentru termostat fără fir nu e nevoie de acest cablu. 🧶De obicei, termostatele modulante (OpenTherm) sunt cu fir. 

PdC au o interfață/controller = panou de comandă (setări) și senzor de temperatură (+ umiditate, unele PdC). Interfața comunică cu pompa de căldură monobloc de afară, sau cu unitatea interioară din varianta split. Cablu necesar 5×0,75 mm². Interfața poate fi montată pe un hol, sufragerie, cameră tehnică.

② Cabluri de forță în cutii distribuitor 
Cabluri 2 sau 3×1,5 mm² alimentare 230V (fază, nul, împământare). Cabluri pentru fiecare cutie de distribuitor din casă. Chiar dacă nu veți folosi acum termostate de câmp, propunem aceste cabluri pentru viitor. Termostate fără fir pot fi oricând aplicate în instalație (peste 6 ani), dar actuatoarele au nevoie de 230V. De pildă: când un dormitor devine nefolosit, copilul ajunge student. 

③ Cabluri pe nivel între termostate → actuatoare 
Cabluri 3×1,5 mm² sau 4×1,5 mm² (forță + comandă). Termostatele pot fi montate lângă întrerupătorul de lumină al camerei. Pot fi întrerupătoare cu termostat încorporat. Actuatoarele se pun pe (retur) distribuitor, deci vor fi în cutie. Trebuie cabluri între toate termostatele și cutia de pe acel etaj, nu între etaje. De ex.: toate termostatele de la parter vor fi legate cu cutia de la parter. La fel pentru demisol, etaj, mansardă. ✅ Pentru termostate fără fir, nu e nevoie de aceste cabluri ③. Tendința termostatelor este de a fi fără fir. 

④ Cabluri pentru reglete → centrală (rar)
Noi nu propunem folosirea regletelor. Deci, nu ar fi nevoie de aceste cabluri. În cazul că veți vrea reglete, montați câte un cablu, ca la punctul , între fiecare cutie și sursă căldură, adică 2×0,75 mm² (comandă). Implicit, de cablul nu va mai fi nevoie dacă sursa nu acceptă mai multe termostate. ✅ Pentru termostate și reglete fără fir nu e nevoie de aceste cabluri.   

Cazuri frecvente 
Majoritatea utilizatorilor folosesc cablurile descrise mai sus. În mod obișnuit, utilizatorii pun cablurile de alimentare cu 230V. Aleg termostate fără fir, nu folosesc cabluri de legare termostat-actuator. La fel, cablul de comandă CTgaz îl montează doar când e vorba de termostat OpenTherm BUS (de ex.: Ariston Sensys HD 2022, Cube S Net vechi) cu fir. ✅ Toți clienții noștri nu folosesc reglete, deci nici cablurile ④. 

Automatizări complexe 
Există foarte multe tipuri de automatizare, într-adevăr. Pentru majoritatea automatizărilor sunt de ajuns cablurile ①, ②, ③, ④. Vezi mai jos.

Asistența noastră 
Noi nu putem face proiectare pentru instalațiile electrice și de automatizare. Aceste instalații nu fac parte din proiect. Însă, cu plăcere, încercăm să vă asistăm tehnic. Dacă vi se pare complicat textul de aici, vă rugăm, vorbiți cu electricianul dvs. Sau, puneți electricianul dvs în legătură cu noi. 

Sursa de căldură & automatizarea
Înainte
de montarea cablurilor, ar trebui ca dvs să fi ales deja:
și automatizarea,
și sursa de căldură. 
Pentru alegerea acestora, vă rugăm, scrieți-ne oricând (numai clienții sibo). 

Descriere cabluri pe larg
10 variante de automatizări și cablurile aferente

Alte info
Clemă electrică de capăt, nu e obligatorie folosirea regletei.
Cablu electric între termostat și centrală 2×0,75 mm². 

Distribuitor apa cleme electrice fara scule
Clemă de tip Wago
Automatizare-de-câmp-fara-sau-cu-regleta
Automatizare-de-câmp-cu-sau-fără-regletă Rehau

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.