Modele CTgaz: Ariston Alteas, Genus, Clas, Cares sau Chaffoteaux Niagara.
Eroare 501 flacără
– Eroarea 501 la centralele Ariston, indică de obicei o problemă la detectarea flăcării sau o eroare de aprindere după mai multe încercări.
– Lipsă detectare flacără: centrala a încercat să aprindă arzătorul, dar sistemul nu a detectat prezența unei flăcări stabile.
– Eșec la aprindere: centrala nu a reușit să se aprindă după numărul maxim de încercări permis.
Cauze posibile:
1. Probleme la alimentarea cu gaz:
a) robinet închis;
b) electroventilul închis (legat cu detectorul de gaz);
c) clapeta din contorul de gaz blocată pe închis – de sunat cei de la gaz (sau un instalator de gaz);
d) presiune și/sau putere calorifică scăzută a gazului;
e) aer în instalația de gaz – lucrări la rețeaua de gaz (putem folosi un aragaz până vine gaz fără aer);
2. Coș de fum înfundat – murdărie, păsări, zăpadă.
3. Condens înfundat – conducta de canalizare nu poate prelua apa de condens sau furtun strangulat.
4. Schimbătorul principal murdar: dar, centrale de peste 6..7 ani. Nu e defecțiune de aparat, dar trebuie spălare.
DE VERIFICAT SETĂRILE
– Puterea de aprindere prea mică. Vezi parametrii: 220, 231, 233 și 234, Setări CTgaz Ariston.
DE VERIFICAT APARATUL (service)
– Electrodul poate fi murdar, deteriorat sau poziționat incorect. Cablul electrodului de aprindere poate fi defect.
– Probleme la sonda de ionizare (senzor de flacără). Sonda poate fi murdară, deteriorată sau poziționată incorect (trebuie să fie în contact cu flacăra pentru a o detecta). Cablul sondei poate fi defect.
– Vana de gaz defectă. Posibil să nu se deschidă corect.
– Placă electronică (PCB) defectă: în cazuri mai rare (2025), placa electronică principală poate fi defectă și poate raporta eronat eroarea sau poate eșua în gestionarea secvenței de aprindere.
Eroare 101 supratemperatură
Valabil pentru modelele vechi, înainte de 2020. Consider eu, nu este o explicație de la fabricant/service.
De ce?
Softul crede: apa s-a prea-încălzit într-un timp prea-scurt. Deși, apa nu depășește 30..40°C. După un timp, temperatura apei scade, dar eroarea nu dispare singură; trebuie să apese omu’ cu propria-i mână 👆 pe Reset. Când există aer în instalație, intră între paletele pompei. Așa, pompa nu mai are vâna necesară. În același timp, în loc de 4 litri (de ex.) de apă în schimbătorul principal de căldură, există doar 3,5 l apă + 0,5 l aer. Pornește arzătorul cu putere iritant de mare, 16..20 kW. Apa atinge temperatură excesivă (rapid) = eroare 101.
Când?
În instalațiile noi-nouțe, fără consum de apă caldă încă. De obicei, când se face acel protocol de pornire a încălzirii în pardoseală, cu creșterea treptată a temperaturii apei, câte 5°/zi.
Protocol uscare șapă
Atenție! Protocolul de pornire (20° → 45° → 20°, 5°/zi) se face fără termostat, indiferent cât este de cald în casă!
Observăm că apare de 5..10 ori; depinde de cum s-a făcut umplerea și dezaerisirea. Nu vă faceți griji, după dățile astea, n-ar trebui să mai apară.
Mai ales cei care încă nu locuiesc și lasă centrala pe tur cu 20..25°C trebuie să facă acțiunile de la pct. 3.
Aer în instalație
Apa din rețea are puțin-puțin aer dizolvat. Se adună în mici bule. Câteodată, bulele se află în pompă. Chiar o umplere perfectă a instalației poate da eroarea asta.
Presiune mai mare noaptea
Mai nasol, dacă nu e presiune în apa rece, iar umplerea se face sub un bar, la ultimul nivel pot exista bule mai mari de aer, cu timpul antrenate (parțial-preluate) de apă. Încercați umplere pe la 1…3 noaptea, că e mai mare presiunea în rețeaua stradală. Veți observa, presiunea va scădea în câteva zile. Informație utilă și pentru unii de la blocuri, cu calorifere, ultimele etaje.
Rezolvare
Trebuie să apăsăm 👆 butonul Reset.
Folosire de apă caldă menajeră
Problema persistă cât încă familia nu s-a mutat; sau nici pentru șantier nu se folosește apă caldă defel.
Umplere, aerisire și echilibrare corecte
Umplerea, aerisirea și echilibrarea hidraulică sunt foarte importante pentru o funcționare optimă a întregii instalații (nu doar a centralei)= confortul maxim, factura minimă. Nu știu dacă e pur-coincidență, dar după aerisire și echilibrare corecte, scăpăm de această eroare.
– Umplere (cu dezaerisire corectă) poate însemna: 0..1..2 apariții ale erorii de temperatură excesivă.
– Ar ajuta ciclurile de dezaerisire automată, PURGE = apăsare lungă pe butonul calorifer/robinet (ESC Chaffoteaux).
– Dacă e timp, câte o Purge 2..3 minute (2..3 sub-cicluri – se observă că pompa stă câteva secunde) pe fiecare buclă individual = toate celelalte închise.
– Optim ar fi să existe și o echilibrare hidraulică bună. Când faceți echilibrarea pe un distribuitor, închideți toate celelalte distribuitoare, că se văd mai bine cursele tijelor debitmetrelor – devenite mai lungi. O buclă dezavantajată hidraulic scapă într-un timp mai lung de acele bule de aer.
Setări centrală anti-101
– Ajută și o aprindere lentă mai mică. Parametrul 220 mai jos. Însă, atenție la setarea lui! Vezi în tabel, te rog.
– Activare funcție Comfort pentru apă caldă menajeră. La Genus = conținutul mic de acm dintre plăci este încălzit, adică centrala comută de pe căldură pe acm, chiar dacă nimeni nu consumă apă caldă.
– Cronotermostat să dea comandă de off (oprire) măcar o dată pe zi, de pildă între 3..4 noaptea, reglat pe economic. Așa că, va trebui să montăm un Cube, sau orice termostat cu orar. Dacă nu legăm niciun termostat, folosim orarul din Genus (are orar în tablou, meniul de bază, v. manual utilizator, nu instalare).