Primim constant întrebarea asta: „Am un pod nelocuit, vreau să-l izolez și să-l folosesc ocazional pentru depozitare. Ce material să folosesc? Cât de gros? Cum îl montez?”
Internetul e plin de soluții chipurile „premium”, scumpe și adesea inutile. Realitatea, ca de obicei, este mult mai simplă și mai ieftină. Mai jos metoda propusă de noi.
Ce material aleg?
Vată minerală la sul, ieftină. Pentru un pod rece, necirculabil, unde vrei doar să oprești pierderile de căldură din casă, soluția optimă este vata minerală de sticlă la sul, ieftină, fără folie de aluminiu.
- Cost: Are cel mai bun raport preț/performanță. Nu trebuie materiale rigide și scumpe (PUR, PIR, XPS) când există spațiu berechet.
- Montaj: Este simplu și rapid.
- Eficiență: Un strat gros (30-40 cm) de vată ieftină este net superior unui strat subțire de material „premium”.
Vata e toxică?
Acesta este un mit. Vata minerală nu este toxică după ce a fost instalată.
- La montaj: Da, fibrele pot fi iritante. Echipament de protecție de bun simț: mănuși, mască, haine cu mânecă lungă.
- După montaj: Materialul este inert chimic. Nu degajă absolut nimic. Fibrele nu circulă în aer.
Montaj 40cm
Podul va fi folosit pentru depozitare ocazională.
Pasul 1: Atingerea grosimii de 40cm
Da, pot fi 4 straturi de vată de 10 cm grosime. Montând straturi multiple, putem așeza fâșiile astfel încât rosturile de la un strat să nu se suprapună cu cele de la stratul inferior. Astfel, reducem la minimum punțile termice. Important este să nu comprimăm vata – trebuie lăsată „pufoasă” pentru eficiență termică maximă.
Pasul 2: Montajul fără a tasa straturile inferioare
Aici e nevoie de puțină tehnică de șantier.
- Se pornește montajul (tuturor straturilor de vată) din zona cea mai îndepărtată de punctul de acces și se avansează spre acesta. Practic, retragere din zona pe care tocmai conține straturile de vată.
- Pentru poduri mari, pot fi folosite scânduri late, așezate temporar peste grinzi (dacă există) sau peste zonele deja complet izolate, pentru a distribui greutatea.
Pasul 3: Crearea spațiului de depozitare
De evitat depozitarea direct pe vată! Tasare înseamnă rezistență termică redusă.
Soluția: Peste stratul final de 40 cm de vată, se montează o structură de grinzi sau rigle din lemn. Peste această structură se fixează podeaua flotantă, de obicei din plăci de OSB (minimum 18-22 mm). Astfel, greutatea este preluată de structura de lemn, iar izolația de dedesubt rămâne necomprimată.
De evitat
- NU izolație și pe placă, și sub acoperiș. Este o risipă de bani și poate crea probleme de condens.
- NU fără ventilația podului. Un pod rece trebuie să fie foarte bine ventilat pentru a elimina umiditatea iarna și aerul încins vara. Un pod neventilat este o „cutie de mucegai”.
Pe aceeași temă: despre izolație – polistiren sau vată sau în categoria izolații.