Link pentru telefoane, sau listare: Calculator calorifere: putere în funcție de temperatură
Calculator calorifere ° factor corecție putere
Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare
sibotherm app tel&lap în setări browser ⋮
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.
Salutare Maestre. Un calorifer Arbonia cu 30 de elemenți otel, teava rotunda se poate decupla in parti egale? Dacă da, cum?
E mare și vreau sa l folosesc pt 2 camere.
Mulțumesc:)
Pfui, nu știu.
Întrebare chiar daca am citit că nu răspundeți la astfel de com’uri,dar am cuțitul la os și din ce am văzut,sunteți singurul/ii realist/i:suprafață 250m2,sărac da’cu pretenții(in loc sa ascult când trebuia m-am încăpățînat venind de la bloc),pentru că m-a spart curentul cu convectoarele vieții,ce centrala e mai buna(gpl sau electrica) și de câți kw ar trebui?.instalația (țevi și calorifere o voi face eu)doar care este recomandarea,pls.Espero una noticia desde ustedes antes de la Pascua de Los caballos,
Nu știu dacă înțeleg bine: e vorba de o casă nouă ce va avea calorifere de tablă?
Sugestie: CT gpl, vezi Top CTgaz.
Tot pentru aceasta centrala (100-W 32 B1KF) vreau sa cumpar termostatul modulant pentru interior si senzorul de exterior. Omul lor de la serviciul tehnic mi-a zis ca nu merge cu amandoua deodata ci ori cu termostatul modulant de interior ori cu senzorul de exterior si, in cazul acesta, functioneaza pe baza curbelor. Ce parere ai, asa sa fie? Si daca este, care e varianta mai economica dintre cele doua?
Multumesc din nou!
Automatizarea centralei mi se pare super complicată. Abia c-o înțeleg eu, nu mă mir ca un utilizator nu-de-specialitate să-și prindă urechile.
Nu fac service: reparații, verificări, măsurători, noxe etc. Însă, setările unei surse de căldură mă interesează. Mi se pare normal ca eu ca proiectant să știu ce poate face o centrală termică sau o pompă de căldură, ce poate comanda și ce nu, cum șamd. Nu am întâlnit până acum (nici la CT, nici la PdC) ca senzorul de exterior să excludă termostatul sau senzorul de interior. Da, pot opta: temp. fixă pe tur, sau temp. pe tur doar în funcție de exterior, doar de interior, sau combinate = senzorul interior infuenează curba dată de cel exterior. Din manualul de instalare și utilizare observ că se poate în funcție de ambele. Pagina 60 din manual, punctele 9 și 10.
Însă, nu e treaba mea și mă feresc să intru în polemici cu un inginer de service. Nu de fiecare dată, dar, există situații când le spun clienților: lasă după inginerul de service, nu te contrazice; după ce pleacă, facem setările noastre.
Salut din nou. Dupa multe peripetii, centrala mea a fost instalata si circuitul instalatiei modificat si conectat la ea. problema mea e ca nu stie nici instalatorul dar nici firma autorizata Viessmann sa o puna in functiune in sistemul cu termostatul modulant si aplicatia aferenta. E total in ceata. Intrebarea e: imi poti recomanda pe cineva din Brasov care stie sa ii faca setarile bine, sau, a doua varianta: Stii pe cineva care m-ar putea ghida prin telefon sa ii fac setarile? (Acum ca se poate suna si cu imagine, nu ar trebui sa fie mult diferit de varianta cu prezenta fizica). Multumesc again pt toate raspunsurile si ajutorul!
LucNoel
Încerc să vb cu cineva care a legat termostat OP cu Viessmann. Sper să fie de acord să ajute. Dacă da, îi trimit mailul tău.
Buna,
am calculat si rascalculat dimensiuni pentru caloriferele din casa. Initial cu formule gasite pe net si acum incerc cu calculatorul Radia3 mentionat de tine (scuze de tonul familiar, dar am vazut ca e folosit de mai multa lume aici in comentarii si imi place, dar daca deranjeaza trec la “dumneavoastra”, ca nu as vrea sa fie luat drept impolitete).
Nelamurirea mea este: cum e mai bine sa calculez – pentru regimul mic de temperaturi al centralei (30-50) sau pentru cel mare (60-80)? Centrala (pe gaz in condensare/tie) functioneaza economic si in condensare pentru ambele intervale de temperaturi sau doar pentru cel de jos (30-50)?
Eu intentionez sa cumpar centrala Viessmann Vitodens 100-W B1KF 32 (nu vreau cumva sa fie considerat ca ii fac reclama aici, dimpotriva, nici nu sunt hotarat inca) si am citit ce ai scris despre ea. O iau pentru ca suntem multi si vom avea nevoie de 2 dusuri, si la Ariston am citit pe unele site-uri ca nu sunt atat de fiabile, unii clienti reclamau probleme.
Urmatoarea intrebare e: in intervalul de temperaturi joase va functiona neeconomic, in cazul in care raspunsul la prima intrebare e ca e bine sa calculez radiatoarele pentru acel interval?
Multumesc de pe acum pentru stradania de a raspunde atator intrebari!
Heh, n-am nicio problemă cu pertu. Și eu la rându-mi, nu știu cum să răspund. Aș prefera pertu cu toți cititorii.
—
Cele mai bune calorifere sunt radiatoarele (fontă, Cordivari, Irsap etc.) – cele mai bune calorifere.
Probabil, te gândești să pui de tablă; foarte-foarte mari = ok. Însă, dacă aș avea un buget pentru calorifere, clar l-aș da pe radiatoare.
Calcul cu temperatură mai mare = calorifere mai mici. Indiferent de calcule, simplu e așa: cu cât sunt mai mari, cu atât agentul termic va fi mai mic = eficiența cea mai mare. Deci, până la urmă: iau cele mai mari calorifere pentru acel buget. Calculele mă ajută să fac proporționalitatea lor pe încăperi = mai mare, mai mic, enorm etc.
Evident că în realitate vei încerca cea mai mică temperatură (adaptare meteo) cu asigurarea confortului pretins.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt, imi e de mare folos! In sfarsit m-am lamurit! Legat de calorifere, eu am multe tzevi de Cu ramase de la o instalatie mai veche a unui atelier. Am vazut in articolul tau cu calorifere – radiatoare si varianta de radiator din tevi de cupru. M-am gandit ca mi-as face un astfel de radiator. Dar nu stiu cum sa ii calculez puterea, incat sa nu fie disproportionat fata de cele existente. M-ai putea ajuta cu formula de calcul? Banuiesc ca e in functie de cantitatea de agent termic pe care e capabil sa o inmagazineze, grosimea peretelui tevii, suprafata radianta si un coeficient termic al cuprului, dar nu stiu sa le pun cap la cap… :(.
Legat de CT crezi ca e o alegere buna sau mi-ai recomanda altceva, totusi. Am vazut si chaffoteaux in topul centralelor de pe blog, dar nu stiu nimic despre fiabilitatea lor. Este pentru mine un factor destul de important si acesta, pentru ca nu vrea nimeni sa ramana fara caldura in toiul iernii, sa se mute pentru perioada cat dureaza depanarea centralei etc atunci cand copiii trebuie sa mearga si la scoala..
Inca o data multumesc. 🙂 multumesc, multumesc x 100
1. Heh, se pot face calcule de putere. Există 5 factori de corecție a puterii: temperatură, mascare, culoare etc. Eu aș profita de toate acele țevile de cupru = un calorifer enorm sau 2 bucăți șamd. Cu robinetul de retur dau ce debit vreau = ce putere vreau, apoi reglez din capul termostatat.
2. De cca 3 ani montăm aceste Niagara. Cred că mi-ar fi reclamat vreun client dacă s-ar fi mutat din cauza unei avarii. Oricum, n-aș pune capul pe tăietor pentru absolut nicio marcă, model de CT; foarte, foarte scumpă ori cea mai ieftină.
Buna seara,
Azi toata ziuaam citit si recitit articole si comentarii,dar tot nu am gasit raspuns la intrbarile mele.
Pe scurt sau mai lung si in detaliu se da urmatoarea situatie, casa la munte ( Brasov ) construita in anii 50 ,pereti exteriori din caramida plina ,pereti cu grosimea de 40 cm. Fara alta izolatie la exterior.Tavanele sunt izolate cu vata minerala de 10 cm cu folie reflectorizanta si rigips.
Rugaminte nr.1 – ce coeficient sa folosesc la calculul dimensionarii puterii caloriferelor 50 , 60 , 70 ?
Centrala care o voi cumpara – ARISTON ALTEAS ONE NET 24 ,calorifere PURMO c33 daca e cazul , de la care vreau sa obtin daca se poate maxim de eficienta si
Rugaminte 2 – cum se pot dimensiona optim caloriferele vs setari temperatura tur/retur si o temperatura interioara de 22 C , sau mai exact cum pot sa calculez puterea unui calorifer la 55/35 sau la alt interval de temperatura la care centrala sa nu consume foarte mult . ( exista pe undeva grafice pentru calorifere care sa ajute)
Structura casei :
intrare -12m2 x h2.6 cu suprafata vitrata de 4,5m2,cu termopan 2 straturi ,2 pereti exteriori
– camera 4.4x.4.5 cu h=2.6 un singur geam termopan S=2.5mp, doi pereti exteriori
– camera 4.4×4.5 cu h2.6 cu doua geamuri situate la 90 grade 2x 2.5 mp
– camera 4.4 X 3 x 2.8 cu geam S=2.5mp un singur perete la exterior.
Va multumesc anticipat , pentru orice raspuns .
Pentru lucrările noastre, folosim calculul necesarului de căldură standard. Complex, greu. Așa, pentr-o ofertă super-rapidă, calculam așa: 50 W/m³ – încăpere cu 1 perete exterior, 65 – 2 pereți, 80 – 3 pereți. Dar, nu e așa corect, cum e în cazul stasului.
R (rezistența termică) perete cărămidă plină 40 cm = 0,500 m²K/W. Pe când, un EPS 80 de 10 cm = 2,632 m²K/W. Dacă permite geometria și primăria, aș izola.
Este foarte greu de calculat. Ideea e așa: calorifere supra-dimensionate = temperaturi joase. Într-adevăr, avem clienți (instalații existente) care au calorifere și descoperă (Alteas/Genus de la noi) că pot merge pe temperaturi joase, 25-45°, într-atât le-a supradimensionat instalatorul. Lucru bun, până la urmă. Atenție: echilibrarea hidraulică e foarte, foarte importantă și pt. calorifere.
Multumesc, am gasit programul Radia 3,am facut dimensionara caloriferelor pentru 65/45 cu 22 C la interior. Datorita peretilor neizolati mi-au rezultat calorifere maricele, noroc cu tavanele superizolate care m-au salvat oarecum. Dupa ce voi izola casa pe afara, caloriferele alese vor fi perfecte pentu 55 35 cu 22.
O alta intrebare, daca montez o centrala Ariston Alteas One Net 24, care are o putere utila max. de 21.5 kW la 80 -60, iar caloriferele au un total de 19 kW, la 75 65 cu 20, este in regula, nu gasesc un grafic al centralei din care sa vad puterea la diverse temperaturi tur/retur, daca exista asemenea grafic. Multumesc.
Nu am văzut nici io vreun astfel de grafic. În schimb, pt. 20/10° tur/retur, Alteasul face vreo 31 kW. Faceți o trei-simplă. Io n-aș vedea foarte util să știm (vedem) acest grafic.
Buna dimineata,
Multumesc pt. raspunsul anterior.
Incalzirea locuintei se face cu radiatoare (nu in pardoseala). La centrala mea Victrix Tera 24/28 1 kw , dotata si cu sonda externa, am facut urmatoarea setare : parametrul “t1” care “Defineste temperatura maxima pe circuitul de tur al centralei” l-am setat la 50 grade celsius si, cam atat. Eu vreau sa mai fac si alte setari pt. ca centrala sa functioneze cat mai eficient, facturi mai mici. Va rog sa ma ajutati. Cu cei de la reprezentanta IMMERGAS nu m-am inteles…Spre exemplu, cand le-am spus ca centrala functioneaza continuu, mi-au comunicat sa chem pe cineva de la service…
Multumesc.
Sper să vă ajute informațiile de aici: Setări centrală termică.
Buna ziua,
In garsoniera in care locuiesc sunt montate de anul trecut centrala termica si caloriferele. Aceste calorifere, spre exemplu, nu au fost calculate (dimensionate) de catre instalator. Au fost “calculate” la ochi. Am avut surpriza sa vad ca este subdimensionat caloriferul din sufragerie. De cateva zile ma chinui si eu cu niste aplicatii ca sa vad cum ar fi trebuit sa fie corect calculate necesarul termic al camerei si ce dimensiunu sa aibe caloriferele.
Am folosit diferite aplicatii pt. calculul necesarului termic al camerei si calculul unui radiator.
link
casasidesign calculator-necesar-termic
Nu stiu cat de corecte sunt aceste aplicatii.
Nu inteleg prea bine programul in excel “CALCULUL CORPURILOR DE INCALZIRE” prezentat pe siteul dv. Cum se interpreteaza rezultatul final ?
As dori sa ma ajutati si pe mine cu un calcul al necesarului termic al unei camere si un calcul al unui radiator, folosind aplicatia din Excel. Sa-mi trimiteti, va rog tabelul prin mail ca sa inteleg mai bine cum se completeaza.
Pt. a calcula , va dau urmatoarele dimensiuni ale camerei:
-Lungime 5,5 m
-Latime 3,1 m
-Inaltime 2,5 m . Volumul rezultat este 43 mcubi. Locuiesc in Buzau , camera orientata pe SE, la etajul 4, neizolat , cu un perete exterior. Suprafata vitrata de 2,1 m patrati
Necesarul de caldura rezultat de pe siteul “casasidesign.ro”, a fost de 1406 kw.
Am radiator PURMO si as vrea sa fie dimensionat dupa parametrii urmatori:
-temperatura pe tur sa fie de 55 grade
-temperatura in camera sa fie de 22 grade.
Dimensiuni maxime calorifer :
600×1400 . Folosind aplicatia de pe siteul PROIDEA a rezultat un calorifer cu 3 panouri. Este corect ?
In incheiere doresc sa va spun ca am citit cu interes articolele de pe siteul dv. si va multumesc ca existati !
Cu respect,
Mihalascu.
Lucrez de 25 de ani în instalații, însă n-am văzut subdimensionare de orice în România. Bănuiesc, echilibrarea hidraulică nu e făcută, nu e corectă. Deci: nu vă chinuiți cu calcule, nu dați bani pe alt calorifer.
BUna ziua,
Multumesc, dar consider ca nu mi-ati raspuns la intrebarile puse , ca sa termin odata cu calculele…
Cu respect.
Răspunsul pe care vi l-am dat valorează mult peste orice calcul. Oricum, trebuie făcut un breviar de calcul = necesar de căldură pentru tot apartamentul. Complicat, complex. Căutați pe google „Radia3” = un program foarte bun pentru necesar de căldură. Programul meu nu are o interfață ușoară pt. public, să-l pun pe site. Poate, vă ajută și pagina: Manuale instalații.
Multumesc, o seara buna.
Mai aveam o nedumerire la functionarea unei centrale Victrix Tera 24/28 kw. Am cumparat o sonda externa si un termostat CAR V.2 amandoua marca IMMERGAS. Dupa punerea in functiune a centralei , modul iarna, centrala (pompa ) functioneaza continuu. Intrebarea era daca este bine ca centrala sa functioneze permanent , fara oprire. Nu afecteaza pompa de apa ? Arzatorul , si el, va aprinde flacara mai des …
Multumesc.
Centrala termică ideală
Pompă centrală termică
Va salut.Am achizionat un motan mk dens 29 kw.Nici producatorul si nici vanzatorul nu recomanda montare senzor exterior.De ce se feresc.daca a fost facut pt aceasta centrala.
Niște incompetenți.
buna
in ultima luna am tot citit toate articolele puse de tine, si vreau sa spun ca am aflat foarte multe lucruri utile pe care asa zisii mesteri habar nu le au, ca asa se lucreaza in romania.
am si eu o nelamurire. cat de necesara e o pompa pentru eliminarea apei care rezulta de la o centrala in condensare. o sa-mi montez o centrala ariston la o inaltime de 120 cm fata de scurgere, atat doar ca furtunul va trebui sa fie tras printr-o camara ca sa ajunga la scurgere. cei care imi vor monta centrala au zis ca e necesara pompa deoarece furtunul va avea coturi pana la scurgere, dar eu ma gandesc ca atata timp cat centrala e la o inaltime mai mare decat scurgerea poate sa aibe cate coturi vrea. pompa mi-au spus ca ma va costa 340 lei, dar nu as vrea sa-i dau degeaba.
multumesc
Uau! Mamăăă!
Cheia succesului în instalații:
apa CURGE încetinel, datorită diferenței de nivel.
O spuneam la o bere în cămin cu colegii.
—
Dacă punctul A este mai sus decât B = apa se scurge în B.
Debitul este din niște picuri lipiți pe peretele interior al unui furtun.
Liniștit! Io am pus țevi de cupru 15 și PPR 20*2,8. Fără probleme de ani-și-ani cu zeci de coturi 😉
Salutare! Am rasfoit cam tot site-ul dv – super! Dar tot nu m-a facut mai destept… Ajutați-mă va rog mult cu un calcul! Mai ales pt calorifere, pt ca m-ati cam lamurit cu centrala – 24 kw, arhisuficient pt o casa de aprox. 65 mp la parter si cam tot atat la etaj/mansarda,compusa din: 1.O camera de 6/4 plus casa scarii; 2.Dormitor 4/3 spre nord; 3.Baie 2/3; 4.Bucătărie 6/3, plus doua holuri unde nu cred ca ar fi necesare calorifere, iar etajul impartit in 3 dormotoare egale, o baie, terasa si holul aferent. Camerele au 2,5m înălțime jos si cam 2m sus. Izolatia o sa fie probabil din polistiren de 10… Meseriașul mi-a recomandat o centrala de 35 kw (Ariston Clas One) si asta m-a facut să-mi pun cam multe întrebări, plus ca timpul ma preseaza, banii la fel, a venit si vremea rece… Va multumesc anticipat! Si keep going!
Luați centrală de 24 kW! Liniștit.
Să fie cu Pmin mic, sub 3 kW.
Vă dau io banii pentru alta de 35 kW.
Caloriferele trebuie calculate doar ca să asigure corespunzător căldura.
Adică, o cameră pe colț va avea calorifer mai mare decât un hol fără pereți exteriori. Unde nici nu aș pune vreun calorifer. Etc.
Trebuie să facem necesarul de căldură.
La fel, indiferent de calorifere, obligatoriu să se facă echilibrare hidraulică.
Vă spun io cum se face, că sigur dl 35 kW n-a auzit de ea.
Wow! Nu ma asteptam sa fiti atat de prompt. Mulțumesc frumos!
Eu ma gandeam ca la conformatia casei mele ar merge cate un calorifer de 100x600x1400 in bucătărie si dormitor(cel dinspre nord} si doua, tot de 1400, in leaving ul cu casa scarii, iar la etaj, in cele 3 dormitoare, sa pun cate unul de 1200. Ce spuneti, ar fi ok asa, la ct de 24 kW? Si as avea de ales intre Feroli si Purmo (ambele au caracteristici foarte asemănătoare si greutatea de aprox 30 kg cele de 1000).