Ok, dacă mi-ar da statul bani pentru fotovoltaice, aș profita. Deși, m-ar mustra conștiința față de restul cetățenilor țării care n-au 219 m² utili și barieră cu telecomandă-app pe iPhone 13 Pro Max.
Hmm, raiu’ pe pământ, cred muuulți. Dacă era așa un biznis, de ce ne milogim la casa verde? De ce ar exista acest ajutor? Dac-aș fi statul rămân – pardon, român, aș da toți banii pe:
° electrocasnice, iluminat A+++plusss; ∃ TV de 10 W/17”, 30 W/43”;
° pompe de căldură aer-apă (mai ales celor de la sat);
° educație termică, cursuri de folosire sursă și sistem de încălzire, OpenTherm; de fapt, aș obliga ca cei cu surse proprii să aibă acel curs, sau un responsabil terț;
° aș limita energia lunară kWh/lună/om, depășire limită = aș impune 10 lei/kWh gaz, 25 lei/kWh curent; în vest există ceva similar, inclusiv pentru apă. Update: pare-se și la noi cu plafonările de aprilie, 2022.
Scoți bine în evidență complexitatea investițiilor în panouri fotovoltaice. Întrebarea pe care o ridici despre de ce există programul Casa Verde dacă energia solară e atât de profitabilă, îndeamnă la o analiză atentă. Și anume despre viabilitatea financiară a panourilor fotovoltaice pentru omul de rând. Deși putem spune că există un potențial mare de economisire și de protejare a mediului, adevărul este că sumele inițiale pot fi un obstacol semnificativ pentru mulți cetățeni. Într-adevăr, așa cum subliniezi, chiar și cu sprijinul oferit prin oferta Casa Verde, instalarea unui sistem fotovoltaic este adesea accesibilă doar celor cu un buget semnificativ. De asemenea, sunt total de acord cu punctul tău de vedere că ar trebui să existe mai multe investiții în educație termică și în instruirea oamenilor despre cum să folosească eficient sistemele de încălzire. Conștiințizarea este un factor esențial.
Pfui, am și uitat de acest mic articol.
Chiar ieri vorbeam cu un amic. Să spunem că s-au ieftinit PV-urile (voltaicele), 10k €/kit de 8kW.peak. Are facturi de cca 150 lei/lună.
50.000 lei : 150 lei/lună = 333 luni amortizare = cca 28 ani (utilizare perfectă, fără cheltuieli cu mentenanță). Amicul răspunde: Dă-i pace, am 60 de ani deja, heh!.