Unii propun puffer/e de o tonă, două. Spun că profită de timpul cât este soare; o rezistență electrică imersată în puffer absoarbe absolut tot de la PV (fotovoltaice). Toată energia electrică să devină energie termică. Bun, să vedem aritmetica!
2,5 h/zi = soare în ianuarie (2,15h Cluj) media;
6 kW = kit fotovoltaic, să luăm util 5 kW (fără poluare, raze perpendiculare, panouri fără praf etc.);
13 kWh = 5kW*2,5h, energie captată în timpul soarelui;
13 kWh/zi = aport de energie devenită termică disponibil pe zi;
0 kWh = energie electrică de la solare pentru electrocasnice, pompă de căldură, boiler electric cu PdC;
6 kWh/zi = pierderi de energie prin pereți puffer;
7 kWh/zi = 13-6kWh/zi, aport disponibil pe zi util (rămas) pentru căldură;
0,29 kWh/h, kW = 7kWh:24h = putere disponibilă ca aport de căldură de la fotovoltaice, însă excluși toți ceilalți consumatori de curent;
1,2 kWh/zi = 50W*24h = consum pompă de circulație (recirculă din puffer);
0,24 kW = 0,29-0,05kW = aport-putere la căldură, să-i spunem net.
Rezistență electrică + pompă de căldură
Într-adevăr, energia electrică poate fi consumată de PdC cu un COP mai bun de 1 la 1. Dar, la -3°C afară, 60° pe tur (ca PdC [de 8 kW de pildă] să absoarbă cât mai multă energie electrică) are un COP de ±2 și consumă cca 2,5 kW electrici = 5 kW termici. Restul de 2,5 kW ar trebui consumați de rezistența electrică, însă.
Automatizare
Va fi nevoie de o super automatizare = un senzor de radiație vede soarele arzând puternic, pornește rezistența electrică și setează PdC pe puterea maxim absorbită (temperatură tur maximă), o vană cu 3 căi deviază tot agentul termic spre puffer, din puffer un grup de pompare amestec face temperatură joasă potrivită pentru IPAT Invers, senzorul vede norii, imediat dă comandă de oprire rezistență și re-setează PdC pe adaptarea meteo (cea mai mică temperatură pe tur cu asigurarea confortului interior). Hmm! Simplu să fie?
On/off versus modulare
ℹ️ Cu automatizare on/off pe IPAT, consumul e mult mai mare față de automatizarea modulantă = compensare meteo; vezi OpenTherm. Adică, pot avea PV & puffer scumpeee, cu automatizare brută, bontă, proastă pe IPAT, voi consuma chiar mai mult față de adaptarea meteo perfectă pe IPAT și lipsa totală a PV & puffer & automatizare & echipamente & complicătură de prins urechile.
Atențieee! COP pompă de căldură aer-apă pentru -3°C afară și 30°C pe tur = ±3,9. Deci, probabil, ar merita așa: PV = energie electrică, iar PdC consumă curent de 3,9 ori mai puțin, fără niciun puffer și restul complicării. Adică, simplu: PdC normală, instalație simplă, iar fotovoltaicele își fac treaba lor de bază = curent electric în rețeaua casei. Va fi un text PV & PdC (fotovoltaice cu pompe de căldură aer-apă).
Concluzie
Da, aport poate exista. Însă, trebuie făcută socoteala: bani investiție : amortizare. Evident, ar trebui făcute calcule și pentru celelalte luni de sezon rece = mai ok versus ianuarie. Cât costă construirea camerei tehnice, încălzirea acesteia, mentenanța sistemului șamd?
Aceeași părere, regăsită prin tot site-ul: de banii ăia aș termoizola-aaa și mai mult. Adică, nu surse de căldură mari-mari și multe-multe (cu mentenanță-ăăă), ci consum mic-mic-și-mai mic = 👑🌍🌱.
Deci in concluzie am inteles ca nu merita
Pufer ca sa stochezi energia solara ziua si sa incalzesti locuinta noaptea?!!
Va fi un text pe site despre ce este SmartGrid la PV și de ce nu-l recomand.
Cel mai bine = prosumator; nu supra, supra încălzire și aruncare cu energie prin pierderi acumulare apă (chiar nisip se mai folosește).