Nu este necesară când se folosește polistiren extrudat, XPS.
Rol ranforsare
Plăcile EPS-tacker (polistiren expandat) au plasă și folie de aluminiu pentru a ranforsa polistirenul expandat, crestat pentru roluire, cu rezistență mecanică slabă. Cu plasa, agrafele de prindere nu ies din tacker. Plăcile EPS-nuturi nu au nicio folie de aluminiu.
Punți termice (curgere șapă spre placă)
Plăcile din polistiren XPS sunt cu falț (îmbinare prin petrecere, similară cu prinderea țiglelor, parchetului laminat). Dacă nu există falț, se folosește adeziv de polistiren. Șapa uscată nu pătrunde spre placă. În cazul unei șape fluide flotante (pe polistiren) sau glisante (nelipită direct de placă) peste structură de lemn, se poate folosi orice folie, membrană rezistentă la apă = recomandat chiar.
Pătrățele sau cariocă
Pentru trasarea pașilor se pot folosi: ruletă + cariocă. Prima spiră lipită de perete, a 2-a la pas de 30 cm. La întoarcere din mijlocul încăperii, ochiometric pe mijloc, obținem pas de 15 cm.
Eficiență +30%? Zero barat.
Augmentare putere cu 30% sau comerț-combinare?
Profilele de oțel Ω și tabla galvanizată din sisteme uscate cu finisaje ușoare reprezintă altceva față de o țiplă din aluminiu sub tone de șapă. Folia de aluminiu (cum spun unele site-uri, magazine) crește eficiența termică cu 30%? Nu, evident.
polistiren EPS + tablă galvanizată, nu țiplă de aluminiu
evident că foarte scump
polistiren EPS + tablă oțel Ω, nu foiță
rigips foarte dens + tablă (nu aluminiu de ambalat parizeru’)
Sistemul ăsta îl regăsim la BJØRN.
Hidroizolare? Da.
Folia ar avea doar rolul de a opri apa să urce dinspre placa peste sol (fără hidro-izolație) spre polistiren EPS, expandat (XPS-ul e insensibil la apă, oricum). Folia se montează sub EPS-tacker/nuturi. Corect față de (protecția) consumatori ar fi o justificare tehnică pentru o astfel de afirmație: eficiență termică mărită. O descriere tehnică justă se află pe site-ul Romstal folie protecție Vision.