| Renovat de 3 luni

Distribuitor apă rece, sau caldă: DEGEABA

Mare scriitor: Bogdan

Distribuitor apă | “Dice”?

Orice fabricant de orice, demonstrează că ai nevoie de acel orice. Un vânzător de distribuitor apă ți-l bagă pe gât. Idem, un instalator care așe-o-nvățat el di-la bădiucu’. Un inginer îți arată câte știe el, pe când tu nici măcar n-ai auzit de distribuitor apă. Uau! Nu trebuie să fii prof’ univeristar să-nțelegi articolu’ ăsta. Oricum, recomand și articolul de inst. termice: Temperatură joasă, senzori extern & intern. Confort & economie & viață: maxime.


Distribuție inelară apă rece și apă caldă menajeră. Superb!
Apă rece proaspătă când se folosește orice budă, ghivetă, robinet de gredină.
Apa caldă, la fel. Indiferent c-o folosesc la subsol, sau la cucurigu-n mansardă = merge pe la toate obiectele. Why don’t you come over? Ooops! I am using fucking „distribuitor” 🙁
Cristi, Levy, Uponor-ilor! Poate…, dați o bere, că fac reclamă.

De ce se folosește distribuitorul de apă rece, sau apă caldă menajeră? DEGEABA. Să dai tu banii pe el. Toți imobiliarii îl folosesc, dar mai toate instalațiile curg, oricum, în apartamentele noi. Ce durată de viață are clădirea – cărămizi, betoane, acoperiș etc.? Se dărâmă clădirea, dar, super-cool, tu rămâi cu distribuitoru’ Chuck Norris și țevile Van Damme fără teuri.

Produse degeaba: dedurizator, sau Calgon în Cluj-Napoca, unde apa are duritatea 2ºG. Ai nevoie de produsele astea? Nuuup!

Distribuitor apă | Chipurile: rosturi

Un distribuitor de apă rece, sau caldă are, vez’-Doamne, următoarele rosturi:

Ø. Dacă faci instalația aparentă, rostul distribuitorului e mulțimea vidă, zero barat, Ø. Se pierde și minimul rost pe care mai-mai că l-ar avea: punctul 1.

1. La țevile multistrat (PExAl, Hencăl, PE-Xa Rehau, PEx-A Uponor etc.) cu montaj îngropat, eviți să bagi teurile-n șapă, sau tencuială. Cică vor curge. Adaptorii/conectorii [ăia unde legi bateriile] vor fi-ngropați, eniiuei. PPR-ul și cuprul pot fi cu montaj îngropat, lejer. Culmea tehnicii: pui distribuitor și mergi cu cupru “ângropat”.

OBLIGATORIU! PROBA DE PRESIUNE ÎNAINTE DE ÎNGROPĂCIUNE!

2. Închidere/separare consumator. Adică, se duce rezervoru’ la budă și până vine instalatoru’ poți să-l închizi și să folosești, până-una-alta, chiuveta, sau dușu’. Bideu n-ai.

3. Echilibrare hidraulică. Adică, ai în distribuitor 3 bari. De aici pleacă apa la fiecare consumator (chiuvetă, budă etc.) cu 3 bari. Dacă ai un consumator mai apropiat, traseu scurt, poți obtura curgerea apei cu robineții de pe distribuitor, astfel încât să ai presiune ok și la chiuveta mai îndepărtată, când merg deodată.


Superb! Omu’ mer’e la budă. Dă drumu’ simultan la: budă, bideu, ghiuwetă GHW, duș. Scenariu foarte des întâlnit.


¾. Scapi de pierderile de sarcină locale. Adică, pierderile de presiune, mmCA, în teuri.

2². Ești administrator de bloc. În subsol, din distribuitor pleacă apă rece și caldă la fiecare apartament în parte. Un vecin nu plătește consumu’. Îi tai apa cu foarfeca.

Distribuitor apă | DEZAVANTAJE. De ce să nu-l folosești?

La un hotel de 5 stele, ai recirculare de apă caldă până la fiecare baterie. De ce crezi că acolo dai drumu’ la apă caldă și instantaneu te bagi în duș? Ce zici de apă rece pe zona corpului un bideu it is built for? Bine că n-ai bideu, totuși 😉

Dacă ții la confort, faci recirculare de acm. Cum o faci folosind distribuitorul? Pui kilometri de țevi și n³ distribuitoare? Cool!

Dă banii pe baterii cu senzori, comenzi vocale, wi-fi etc.!

case eficiente termic | smart wc bideu cu alexa și ok google

Familia are nevoie de confort acum, NU peste 30 de ani lumină. Știm noi standardele de confort din viitor? Copiii-și vor face exact cum va fi atunci.

case eficiente energetic | baterie cu senzori și termostat

-1. RISIPĂ DE APĂ, ENERGIE, NERVI de așteptare. Dai drumu’ la chiuvetă. Arunci la gunoi apa răcită-n țeavă. Nervos, aștepți apa caldă. Vine apa caldă. Beton! Ura! Dup-aia faci duș. Arunci apa răcită pe țeavă care merge de la distribuitor la duș. Consum de-a lela de apă și de gaz, sau mai nasol: de lemne, ori curent electric. Dacă lungimile sunt mai mari, diametre mai mari, cu atât e mai nașpa risipa de apă + energie + nervi de așteptare. Idem: dacă vrei să bei apă rece.

-½. Ai muuult mai multă apă răcită pe țevile cu trasee lungi distribuitor-consumator + apă din distribuitor + că românii merg cu țeava de 20..32 mm între centrală/boiler și distribuitor. La fel, apa rece stătută, ne-împrospătată în țevile folosite mai rar. Tanana!


Pe bune! Am văz’t casă cu 3 buz’, iar, spre celebrele, vitalele distribuitoare, țevi TECE de 32 mm. Incredibil! Dice? Se leagă pompierii, de n-au apă-n cisternă? În sate se bagă apa cu țevi PEHD 63 mm.


Dac-ai timp: Apa caldă menajeră

0. PREȚUL. MONTAJUL. SPAȚIUL. ASPECTUL. Dai bani pe el. Dai bani pe cutie. Dai bani pe spart/reparat perete. Dai bani pe montarea lui. Ocupă spațiu. Se vede.

0,5. Dai o groază de bani pe țeavă.

1. Toți fabricanții de țevi multistrat au și fitinguri recomandate pentru montaj îngropat: Uponor, Rehau, Kan etc. PPR-ul și cuprul îl poți băga, oricum, unde vrei. Durata de viață? Vezi Cele mai bune țevi!

2. În Top degeaba intră cu brio și folosirea distribuitorului cu robineți + robineți colțar la fiecare consumator. Adică, închizi/separi de două ori acel consumator? Why?

3. Echilibrarea hidraulică. Dacă mergi ramificat (o singură țeavă + teu la fiecare consumator), faci echilibrarea din diametrele țevii + robineții colțar. Consideră și simultaneitatea de folosire a apei. Adică: deodată dai drumu’ la budă, duș, bideu și chiuvetă? Am uitat: bideu n-ai, că la ce-ți treb’e!? Noroc pă tine c-ai distribuitor!

¾. Cu distribuitor ai trasee de țeavă muuult mai lungi: scapi de pierderile locale, dar dai de pierderile de sarcină liniare, mmCA/m. Coturi nu folosești, că îndoi țeava. Oare, ce pierderi de sarcină ai pe distribuitor? Vezi un calcul cu perderile de presiune liniare și locale!

4. Instalații sanitare adevărate, the best sunt cele “în buclă”: tot timpul apa rece proaspătă, fără bacterii și apă caldă în țevi până la toți consumatorii. Vezi filmulețele cu propunerea Uponor! Super-tare. Ai confortul maxim c-un consum minim de apă și energie.

5. Renunți la distribuitor = salvezi planeta. Nu moare nimeni că îngropi 3 teuri, care, oricum, sunt destinate montajului îngropat. Consum mult mai mic de țeavă, consum zero de alamă, inox, PPR, din ce-a fi distribuitorul, consum zero de tablă/plastic pentru cutie. Economie de apă și energie. Nervi mai puțini pentru așteptare. Confortul tău: superior.

Distribuitor apă | Recomandări

a. La casă nouă: încearcă să pui băile una peste alta, sau una lângă alta!

b. Boilerul, sau centrala termică cu preparare instantanee acm se află în punctul A. Chiuveta în punctul B. Încearcă să ai lungimile AB cât mai mici! Pune centrala în centrul de greutate al consumatorilor de acm. Folosești des chiuveta la bucătărie? Pune centrala, sau boilerul lângă chiuvetă! Folosești des acm la baie, pune boilerul, sau centrala-n baie! Poți pune centrala în demisol și boilerul în bucătărie, că nu tușește nimeni.

c. NU folosi diametre mari pentru acm. Ai presiune în rețeaua de apă rece, ai presiune la apă caldă. Nu folosești veci peste 3 consumatori de acm simultan. Diametru mare / trasee lungi = risipă de apă + energie + nervi așteptare.

c’. Noi, românii le avem cu tehnica: punem reductor de presiune pe branșamentul de apă și mărim diametrele țevilor. Tare. Occhio! Legea spune: compania de apă îți dă apă la max. 6 bari. Ai mai mult de 6 bari? Protecția consumatorului!

d. Chiar de izolezi termic țevile, apa se răcește totuși, dar, mai lent.

e. Fă instalație de recirculare acm până la ultima baterie! Dai drumu’ la apă caldă, vine instant’ apă caldă. Dai drumul la pompa de recirculare acm doar 30 minute dimineața și cum consideri seara. Confortul tău va fi optim + consum minim de apă, energie, nervi așteptare. Pompele de recirculare pot avea încorporate orar + termostat, ori sunt auto-adapt, learning = după vreo saptămână cam știu când se folosește apa caldă-n casa omului. Orice variantă = sub 1 leu/lună curent electric.

e’. Cu banii de distribuitoare faci instalația de recirculare.

Dacă ai chef: Detector de gaz. Kit.

f. Reglează temperatura apei calde menajere la 39..40ºC. Nu te chinui s-o potrivești din apă rece. Copiii nu se opăresc. Precesul de îmbătrânire a întregii instalații muuult mai lent. Dacă ai boiler, iei un Esbe. Vezi Cele mai bune centrale termice.

g. Pentru instalațiile de apă rece și caldă folosește sistemul PPR. Mai bun izolator termic și acustic.

Conductivitatea termică țevi, lambda. Mai mică = mai bine. Perete gros = mai bine.

PPR: 0,24 W/mK. Chiar 0,15 W/mK = 5 lei/m apă rece, 7 lei/m apă caldă, scuuump 🙂

Henco/multistrat/PEx: 0,45 W/mK.

Cupru pur = 401 W/mK. De ce insistă românii pe cupru îngropat? Super-tare: pierderi căldură țevi cupru.

Țevi încălzire pardoseală: 0,40 W/mK Purmo Pexpenta, sau 0,35 W/mK Rehau Rautherm S PE-Xa. Observi că Purmo dă mai multă căldură decât Rehau? 0,40>0,35. Va fi un articol separat.

[poll id=”4″]

Hev ă nais dei from nau on!

PS: Dacă ai ceva de comentat, scrie un comentariu! Va fi publicat. Thank you!

PS2: Cu ce ne batem noi capu’? Ne plângem de 50 de secunde întârziere a temperaturii perfecte a apei calde și alții, în super Cluj-Napoca și-n țară, se milogesc de Termoficări, sau de dom’ părinte să sfințească vreo țeavă. Suntem în 2018. Serios?

Distribuitor apă rece, sau caldă: DEGEABA
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

 • Recirculare acm se poate face daca in loc de water heater (pe schema expusa de tine) avem o centrala pe gaz cu ACM instant? Si sa avem o plaja de temperatura mai mare la pompa de recirculare pentru ca centrala sa nu porneasca foarte des.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Bună întrebare.
   Voi adăuga în articol.
   --
   Recirculare cu centrală termică de apartament?
   CT combi n-are acumulare. Face instantaneu acm. Ok.
   Pompa de recirculare acm cum va merge?
   --
   1. Cel mai simplu: o priză programabilă.
   Vreo 30 de lei. Vreo 10 orare.

   Sună ceasu la 7? Ok.
   Pompa merge de la 06:58 la 07:01. Gata.
   Primul copil vine de la școală la 13.25?
   Pompa merge de la 13:23 la 13:26. Gata.
   --
   2. Un controler cu senzor de temp. de conductă (sau bulb), la distanță.
   Pe emag cca 80 lei. Cică, precizie 1°C.
   Pornesc pompa la 32°C, sau 38°C. Așa, n-ar trebui să pornească CT f. des.

   Pompa poate fi sub ultima chiuvetă. La fel, controlerul cu senzorul.
   --
   3. 1 combinat cu 2. Că noaptea nu vreau acm.
   --
   4. De-aia există pompe learning de recirculare acm. Învață comportamentul familiei. Cum folosește familia acm de-a lungul zilelor L-V, S-D, orele din zi.
   Au și senzorul de temperatură. Consumă vreo 3 Wați.
   Cam în 2 săptămâni învață ce e cu apa caldă menajeră într-o casă.
   Cam scumpe. Dar, salvăm planeta!!!
   Atenție! Bebe nou = scos modul „learnig”. Bebe îl dă peste cap ;)
   --
   Prima variantă ar trebui să fie de ajuns, oricum. Simplă & eficientă.
   Pompă ieftină de vreo 5 Wați + priza. Gata recircularea apei calde menajere.
   10 orare pe zi (nu și noapte) cam ok.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Bogdane, o intrebare putin paralela sau perpeniculara: Un boiler electric uzual.Se recomanda(prin manualele tehnice) urmatoarele: Sa fie piese de fonta racordate la filetele boilerului ,pentru evitarea electrocoroziunii, piese de plastic izolatoare intercalate.Citez manual ferolli :La instalarea conductelor de ap?, respecta?i regulile esen?iale pentru prevenirea coroziunii: „Nu
  se instaleaz? ?evi de cupru înaintea celor din fier sau o?el în sensul de circula?ie al apei”. Pentru
  a evita formarea perechilor galvanice ?i prevenirea efectului distrug?tor al acestora, în?uruba?i
  dup? cele dou? conducte ale boilerului cele dou? racorduri izolatoare furnizate împreun? cu acesta , cu ajutorul unei benzi din teflon.. Daca poti un mic indreptar la tema , prin prisma experientei tale, mersi

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Vorba lui Banciu: niste nesimtiti.
   Garantie boilere = pastrate în cutii.
   Serpentina lor e din cupru (majoritatea). Racordurile din otel. De ce noi sa punem plastic, sau racorduri cauciuc?
   Bun. Boiler electric. De ce nu pun ei racordurile de plastic? PPSU, EPDM, ABS = plastice scumpe.
   Sfat? Presiuni și temp. cat mai joase. Luat gând de la garanție.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Principiul de curgere: cuprul poate veni numai dupa otel în directia de curgere a apei. Problema se complica daca ai și recirculare acm. (https://sistemecupru.ro/91-combinarea-cuprului-si-otelului-instalații-de-alimentare-cu-apa-potabila). De aia boilerele au anod de magneziu și sunt emailate pe interior. De notat ca pina la intrarea in boiler de evitat teava de cupru. Presiuni și temp. cat mai joase. Tocmai ma hotarisem pentru un boiler mai mic care sa mearga la vreo 80 gr. și vana termostatica esbe pe iesire.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • Da. Cei ce ofera garanție au pretentia sa verifice anual, sau de 2 ori pe an, acel anod. Daca e cazul, sa-l schimbe. Boilele Ariston, pe lânga anod Mg, au ceva protectie de titan ce face protectia cu ajutorul curentului electric. Ma rog.
     Oricum. Ar trebui sa scrie negru pe alb: „ATENTIE! Fara cupru la intrare apa!” Nu? Toata lumea lucreaza in cercetare?
     Nu ma laud ca m-as pricepe la fenomenele alea micro-nano-electrice etc.
     Adevarul ca io-s cu PPR-ul și cu acm instantanee.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Bogdane, o intrebare putin paralela sau perpeniculara: Un boiler electric uzual.Se recomanda(prin manualele tehnice) urmatoarele: Sa fie piese de fonta racordate la filetele boilerului ,pentru evitarea electrocoroziunii, piese de plastic izolatoare intercalate.Citez manual ferolli :La instalarea conductelor de ap?, respecta?i regulile esen?iale pentru prevenirea coroziunii: "Nu
  se instaleaz? ?evi de cupru înaintea celor din fier sau o?el în sensul de circula?ie al apei". Pentru
  a evita formarea perechilor galvanice ?i prevenirea efectului distrug?tor al acestora, în?uruba?i
  dup? cele dou? conducte ale boilerului cele dou? racorduri izolatoare furnizate împreun? cu acesta , cu ajutorul unei benzi din teflon.. Daca poti un mic indreptar la tema , prin prisma experientei tale, mersi

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Vorba lui Banciu: niste nesimtiti.
   Garantie boilere = pastrate în cutii.
   Serpentina lor e din cupru (majoritatea). Racordurile din otel. De ce noi sa punem plastic, sau racorduri cauciuc?
   Bun. Boiler electric. De ce nu pun ei racordurile de plastic? PPSU, EPDM, ABS = plastice scumpe.
   Sfat? Presiuni și temp. cat mai joase. Luat gând de la garanție.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Principiul de curgere: cuprul poate veni numai dupa otel în directia de curgere a apei. Problema se complica daca ai și recirculare acm. (https://sistemecupru.ro/91-combinarea-cuprului-si-otelului-instalații-de-alimentare-cu-apa-potabila). De aia boilerele au anod de magneziu și sunt emailate pe interior. De notat ca pina la intrarea in boiler de evitat teava de cupru. Presiuni și temp. cat mai joase. Tocmai ma hotarisem pentru un boiler mai mic care sa mearga la vreo 80 gr. și vana termostatica esbe pe iesire.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

    • Da. Cei ce ofera garanție au pretentia sa verifice anual, sau de 2 ori pe an, acel anod. Daca e cazul, sa-l schimbe. Boilele Ariston, pe lânga anod Mg, au ceva protectie de titan ce face protectia cu ajutorul curentului electric. Ma rog.
     Oricum. Ar trebui sa scrie negru pe alb: "ATENTIE! Fara cupru la intrare apa!" Nu? Toata lumea lucreaza in cercetare?
     Nu ma laud ca m-as pricepe la fenomenele alea micro-nano-electrice etc.
     Adevarul ca io-s cu PPR-ul și cu acm instantanee.

     Hopa! Nu mã bag.

     ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

     Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Am o mare problema cu instalatia, și cu nevasta!
  Adica, nu ii vine apa calda la dus, decat in anumite conditii.
  Problema, cred, pleaca de la faptul ca centrala e la circa 20 m de dus + numeroase coturi. Teava de cupru de 18 (ca, na, sa vina apa multa: alta greseala). Bateria e una termostatata.
  Daca dau drumul la apa (bateria fixata pe circa 40C) vine apa calda constant, dar cand schimb apa pe dus (adica sa curga pe para dusului, nu direct din baterie) se opreste centrala. Probabil, nu mai sesizeaza ca trece apa, datorita debitului mic. Am inlocuit 3 capete (para) de dus, cu gauri mai mari/mai mici. Degeaba!
  Singura solutie e sa curga putin apa la chiuveta PE care o am in acea baie, astfel incat sa am debit in centrala, sa functioneze continuu.
  Si e enervant. Ma cearta nevasta ca nici nu are presiune la dus si, daca umblu la alt robinet prin casa și il inchid brusc, nici nu mai vine apa calda deloc. Se opreste centrala (Buderus, Logamax GB012K). Am chemat și pe cei de la Romstal, ca de la ei am centrala și bateria termostatata, dar, zic ca instalatia mea e de vina, nu centrala lor.

  Mersi

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Calin,
   1. Romstalu are dreptate. Sorry. Centrala nu stie cine (para fixa, para mobila, chiuveta) consuma apa calda menajera. Daca Buderusu-i ok pe un singur consumator acm = n-are niciun defect.
   2. Enervant. Nu dau debitul minim în datele tehnice. Io estimez la Buderusu asta cca 4 l/minut. Cu trecerea timpului, 4+ l/min. Ma rog. Corect ar fi sa stim debitul minim de acm al unei CT. Daca nu e ca-n prospect - ca de-aia am cumparat-o, apreciind performantele - s-o repare service-le.
   3. Oricum, bateria a fost foarte scumpa. Este cu limitator de debit cumva? Daca nu, ar trebui sa bage vreo 15+ l/min, estimez. Deci, CT ar fi mers ok, 15>4.
   4. Fara nicio para montata, pe stutul ala cu filet, merge apa ca lumea? Intra CT pe avarie și asa? Banuiesc ca da. Bateria merge super ok pe pipa de umplere? Atunci problema e din baterie, clar. Daca în punctul A este debit, iar în B nu e debit = e ceva pe traseu. Daca traseul este doar interiorul bateriei, atunci interiorul bateriei are ceva problema.
   5. Ar putea fi și faptul ca apa rece, nu are 10C, ca are 19C. Bateria face acel amestec, dar are nevoie de doar 3,5 l/min acm de la CT. Încearca s-o folosesti cu apa rece oprita.
   6. În baterie habar n-am ce-ar putea fi. N-am reparat veci vreo baterie.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Am o mare problema cu instalatia, și cu nevasta!
  Adica, nu ii vine apa calda la dus, decat in anumite conditii.
  Problema, cred, pleaca de la faptul ca centrala e la circa 20 m de dus + numeroase coturi. Teava de cupru de 18 (ca, na, sa vina apa multa: alta greseala). Bateria e una termostatata.
  Daca dau drumul la apa (bateria fixata pe circa 40C) vine apa calda constant, dar cand schimb apa pe dus (adica sa curga pe para dusului, nu direct din baterie) se opreste centrala. Probabil, nu mai sesizeaza ca trece apa, datorita debitului mic. Am inlocuit 3 capete (para) de dus, cu gauri mai mari/mai mici. Degeaba!
  Singura solutie e sa curga putin apa la chiuveta PE care o am in acea baie, astfel incat sa am debit in centrala, sa functioneze continuu.
  Si e enervant. Ma cearta nevasta ca nici nu are presiune la dus si, daca umblu la alt robinet prin casa și il inchid brusc, nici nu mai vine apa calda deloc. Se opreste centrala (Buderus, Logamax GB012K). Am chemat și pe cei de la Romstal, ca de la ei am centrala și bateria termostatata, dar, zic ca instalatia mea e de vina, nu centrala lor.

  Mersi

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Calin,
   1. Romstalu are dreptate. Sorry. Centrala nu stie cine (para fixa, para mobila, chiuveta) consuma apa calda menajera. Daca Buderusu-i ok pe un singur consumator acm = n-are niciun defect.
   2. Enervant. Nu dau debitul minim în datele tehnice. Io estimez la Buderusu asta cca 4 l/minut. Cu trecerea timpului, 4+ l/min. Ma rog. Corect ar fi sa stim debitul minim de acm al unei CT. Daca nu e ca-n prospect - ca de-aia am cumparat-o, apreciind performantele - s-o repare service-le.
   3. Oricum, bateria a fost foarte scumpa. Este cu limitator de debit cumva? Daca nu, ar trebui sa bage vreo 15+ l/min, estimez. Deci, CT ar fi mers ok, 15>4.
   4. Fara nicio para montata, pe stutul ala cu filet, merge apa ca lumea? Intra CT pe avarie și asa? Banuiesc ca da. Bateria merge super ok pe pipa de umplere? Atunci problema e din baterie, clar. Daca în punctul A este debit, iar în B nu e debit = e ceva pe traseu. Daca traseul este doar interiorul bateriei, atunci interiorul bateriei are ceva problema.
   5. Ar putea fi și faptul ca apa rece, nu are 10C, ca are 19C. Bateria face acel amestec, dar are nevoie de doar 3,5 l/min acm de la CT. Încearca s-o folosesti cu apa rece oprita.
   6. În baterie habar n-am ce-ar putea fi. N-am reparat veci vreo baterie.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Ai dreptate, mersi mult Bogdan, m-ai lamurit. Ma tenteaza sa arunc distribuitorul și sa folosesc sistemul asta loop.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Bai tata, dar cat ma costa cacaturile alea de coturi duble in forma de "U"... ca am nevoie de cate doua per consumator... ma rupe. cred ca ma intorc la distribuitor...

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Sistemele Uponor sunt printre cele mai bune, dar și printre cele mai scumpe.
    Se lucreaza usor cu ele. Au scule super-ok.
    Dar, atentie: sistemul in bucla nu e tot una cu recircularea.
    In bucla se poate lega și acm (apa calda menajera), și ar (apa rece). Un sitem mai complicat.

    Recircularea se refera doar la acm. Se face și la un sistem clasic, non-bucla.
    Oricum, io as merge pe PPR, cu teuri. PPR PN20 bari, cu fibra compozita Tmax 90, sau 95 grdC.
    La acm de la ultima chiuveta te întorci cu o teava de 20 mm inapoi la boiler și gata.
    Vor fi doua articole: 1. recilculare acm și 2. sistemul bucla ar și acm. Cand voi gasi timp...

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Ai dreptate, mersi mult Bogdan, m-ai lamurit. Ma tenteaza sa arunc distribuitorul și sa folosesc sistemul asta loop.

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Bai tata, dar cat ma costa cacaturile alea de coturi duble in forma de "U"... ca am nevoie de cate doua per consumator... ma rupe. cred ca ma intorc la distribuitor...

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • Sistemele Uponor sunt printre cele mai bune, dar și printre cele mai scumpe.
    Se lucreaza usor cu ele. Au scule super-ok.
    Dar, atentie: sistemul in bucla nu e tot una cu recircularea.
    In bucla se poate lega și acm (apa calda menajera), și ar (apa rece). Un sitem mai complicat.

    Recircularea se refera doar la acm. Se face și la un sistem clasic, non-bucla.
    Oricum, io as merge pe PPR, cu teuri. PPR PN20 bari, cu fibra compozita Tmax 90, sau 95 grdC.
    La acm de la ultima chiuveta te întorci cu o teava de 20 mm inapoi la boiler și gata.
    Vor fi doua articole: 1. recilculare acm și 2. sistemul bucla ar și acm. Cand voi gasi timp...

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Bre, eu zic ca ti-a fugit nevasta cu unu care vinde distribuitoare? Imi spui sa fac sistemul loop, dar ce pula mea... mi se sparge un racord, trebuie sa le opresc pe toate. Apai cu ce mai trag apa la buda cand ma cac, pana vine dorelu' de ma rezolva?
  Imi povestesti dupa aia ca uite ce apa+gaz/curent/lemn risipesc ca se raceste apa-n teava, dar nu vezi OZN-uri cu recirculare care consuma energie+combustibil ca sa faca recirculare. Adica e ca și cum m-as duce la McDonalds și as cere hamburger cu chifla dietetica. Ca doar vreau sa slabesc, nu?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Da, am inteles sistemul de functionare in bucla. Se face pentru toti consumatorii pe apa calda și rece. Iar recircularea este ceva separat/optional.

   Am greata de PPR.. mai ales lipituri sub tencuiala/sapa, eu vreau sa folosesc PEX cu sistemul de manson alunecator de la Rehau, Uponor, Tece.

   Cred ca merg cu Rehau teava Rautitan, dar nu stiu cum se vor comporta imbinarile alea peste 10-20-100.000 de ani. Asa cu distribuitorul mergeam cu teava fara imbinari și aia era, eliminam un punct sensibil din discutie.

   Varianta cu teuri, e clasica.. adica tot nu rezolv mare lucru, ca apa sta pe coloanele consumatorilor, nu se recircula ca-n sistemul loop decat pe coloanele principale.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • 1 MPa = 10 bari. 5 bari = 0,5 Mpa
    Deci: tevile rezista 100+ ani fara probleme de presiune și temperatura la sanitare și termice.
    Îmbinarile la fel. Doar daca n-o ard aiurea producatorii: pe hârtie ok si-n realitate nu.
    Extras din datele tehnice: "Uponor PEX is the clean, green and healthy alternative — no solder, no torches, no fluxes or solvents. All connections are done with engineered fittings that, when properly installed, are leak-resistant and will last the life of the system."
    La fel Rehau, Tece etc.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • 1. Robineti de separare pe nivel, sau baie, ori apa rece baterie ingropata + robineti de siguranta pe obiect sanitar


   2. Pompa recirculare acm consuma 5 W, hai!

   Caracteristica pompei Wilo-Star-Z NOVA:

   O folosim 0,5 ore dimineata + 3,5 h seara = 4 h/zi = 120 h/luna.
   120 h/luna * 5 W (maxim) = 600 Wh/luna = 0,6 kWh/luna
   Tarif energie electrica = cca 0,55 lei/kWh cu costul certificatelor verzi, contributia pentru cogenerarea de înalta eficienta, acciza și TVA. Tarifele Electrica 2017.
   0,60 kWh/luna * 0,55 lei/kWh = 0,33 lei cu TVA/luna. OZN?
   Se poate pune s-un termostat. Ca de-i calda apa la ultima chiuveta, pompa nu merge.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Bre, eu zic ca ti-a fugit nevasta cu unu care vinde distribuitoare? Imi spui sa fac sistemul loop, dar ce pula mea... mi se sparge un racord, trebuie sa le opresc pe toate. Apai cu ce mai trag apa la buda cand ma cac, pana vine dorelu' de ma rezolva?
  Imi povestesti dupa aia ca uite ce apa+gaz/curent/lemn risipesc ca se raceste apa-n teava, dar nu vezi OZN-uri cu recirculare care consuma energie+combustibil ca sa faca recirculare. Adica e ca și cum m-as duce la McDonalds și as cere hamburger cu chifla dietetica. Ca doar vreau sa slabesc, nu?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • Da, am inteles sistemul de functionare in bucla. Se face pentru toti consumatorii pe apa calda și rece. Iar recircularea este ceva separat/optional.

   Am greata de PPR.. mai ales lipituri sub tencuiala/sapa, eu vreau sa folosesc PEX cu sistemul de manson alunecator de la Rehau, Uponor, Tece.

   Cred ca merg cu Rehau teava Rautitan, dar nu stiu cum se vor comporta imbinarile alea peste 10-20-100.000 de ani. Asa cu distribuitorul mergeam cu teava fara imbinari și aia era, eliminam un punct sensibil din discutie.

   Varianta cu teuri, e clasica.. adica tot nu rezolv mare lucru, ca apa sta pe coloanele consumatorilor, nu se recircula ca-n sistemul loop decat pe coloanele principale.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

   • 1 MPa = 10 bari. 5 bari = 0,5 Mpa
    Deci: tevile rezista 100+ ani fara probleme de presiune și temperatura la sanitare și termice.
    Îmbinarile la fel. Doar daca n-o ard aiurea producatorii: pe hârtie ok si-n realitate nu.
    Extras din datele tehnice: "Uponor PEX is the clean, green and healthy alternative — no solder, no torches, no fluxes or solvents. All connections are done with engineered fittings that, when properly installed, are leak-resistant and will last the life of the system."
    La fel Rehau, Tece etc.

    Hopa! Nu mã bag.

    ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

    Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

  • 1. Robineti de separare pe nivel, sau baie, ori apa rece baterie ingropata + robineti de siguranta pe obiect sanitar


   2. Pompa recirculare acm consuma 5 W, hai!

   Caracteristica pompei Wilo-Star-Z NOVA:

   O folosim 0,5 ore dimineata + 3,5 h seara = 4 h/zi = 120 h/luna.
   120 h/luna * 5 W (maxim) = 600 Wh/luna = 0,6 kWh/luna
   Tarif energie electrica = cca 0,55 lei/kWh cu costul certificatelor verzi, contributia pentru cogenerarea de înalta eficienta, acciza și TVA. Tarifele Electrica 2017.
   0,60 kWh/luna * 0,55 lei/kWh = 0,33 lei cu TVA/luna. OZN?
   Se poate pune s-un termostat. Ca de-i calda apa la ultima chiuveta, pompa nu merge.

   Hopa! Nu mã bag.

   ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

   Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

 • Bre, eu zic ca ti-a fugit nevasta cu unu care vinde distribuitoare? Imi spui sa fac sistemul loop, dar ce pula mea... mi se sparge un racord, trebuie sa le opresc pe toate. Apai cu ce mai trag apa la buda cand ma cac, pana vine dorelu' de ma rezolva?
  Imi povestesti dupa aia ca uite ce apa+gaz/curent/lemn risipesc ca se raceste apa-n teava, dar nu vezi OZN-uri cu recirculare care consuma energie+combustibil ca sa faca recirculare. Adica e ca &#537i cum m-as duce la McDonalds &#537i as cere hamburger cu chifla dietetica. Ca doar vreau sa slabesc, nu?

  Hopa! Nu mã bag.

  ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? Vizualizare rãspuns: CTRL+refresh paginii.

  Rãspunsul nu vine pe mail. Doar aici dat CTRL+refresh.

Groaznic! Și-n acest sait: cookies. Zbârrr?