1. sibo
  2. Despre mine, Bogdan C.

Despre mine, Bogdan C.

Câțiva cititori îmi spun c-ar da bine pe site: despre mine.

Nu prezint un CV, ci gânduri.

Sunt acuzat de colegi că pierd vremea răspunzând comentariilor; ok.

Mi-aș dori ca cititorii să cunoască ceva din domeniul ăsta, nu pe mine. Nu sunt nici jurnalist, nici blogăr, nici vlogăr, neam influensăr. Nu scriu la vreo revistă de știință. Nu fac parte din nicio asociație a instalatorilor. Cred că e logic ce scriu. Omul înțelege fără a avea 2 facultăți de instalații. În spate, da, am ceva teorie și experiență – cu toate astea, pot greși. Observ (nu doar-cred) că fără super denumiri inteligente și titluri ale mele, cititorii se prind de niște chestii și se bucură de investiții cu lei puțini, confort maxim, facturi mici; știu că nu interesează pe nimeni, dar: și de poluare minimă.

Diplome

Zero barat. Diplome n-am; nu m-au interesat, nu mă interesează nici acum; nici ale mele, nici ale altora; nici cele de la școli înalte, nici cele de la vreun curs ținut 2 ore de vreun fabricant mondial celebru.

Facultă & lucru

Am, totuși, 2 diplome. Uau!

Am făcut (plăcut) facultatea de instalații, 1994-’99.

Apoi ’20, masterat cu tema „Managementul energetic și confortul clădirilor de locuit”. Examen final cu tema: „Reabilitarea termică a blocurilor și instalațiilor centralizate”. Aici spuneam: primul lucru ce trebuie făcut este reabilitarea termică a blocurilor, după care a țevilor interioare, exterioare, abia apoi a cazanelor, echipamentelor. Evident, contrazis de profii universitari. Toată Rămânia a făcut exact invers: schimbat cazanele, echipamentele, țevile, abia apoi s-au izolat blocurile. În 2020, încă există blocuri neizolate. Bine că timpul a făcut să dispară termoficările din mai toate orașele. Mica poluantă centrală de apartament.

Păcat, și acum 2022, oamenii cred că schimbă centrala pe gaz cu pompă de căldură și raiu’ pe pământ cu facturile. Nici vorbă să îmbunătățească anvelopa prima oară; schimbarea caloriferelor de 2 bani (convectoare de tablă) cu radiatoare (Irsap, Cordivari, fontă) a 2-a oară; abia apoi pompa de căldură a 3-a oară.

Din ’95, angajat cu pile la termoficare, până azi (27 de ani), am lucrat doar în acest domeniu: instalații pentru c-ții. Ce plictiseală, ce plafonare!?

Hidraulica = #1


hidraulica & mecanica fluidelor = #1

Hidraulică, hidraulică și iar hidraulică. Doar, pe asta se bazează toate i-țiile.
Spre deosebire de unii profi universitari (întâlnire de 20 de ani 2019), consider că în instalații contează să știm #1 hidraulică, abia apoi: termice (încălzire, răcire), ventilări, aer condiționat (HVAC), sanitare, gaz, frig; automatizări, electrice – că și p-astea le studiem în facultă. Ce fac cu automatizarea, dacă nu știu ce vreau?

Dezamăgit că mare parte dintre inginerii instalatori nu au noțiuni de bază despre hidraulică. Au încredere în ce spune instalatorul, sau șeful, nu în propriile calcule. Ce are că abia am terminat facultatea? Șeful nu poate greși?

Arhitectură

Doi ani am făcut elemente de arhitectură și construcții. Foarte interesaaante pentru mine. Acum, aș spune că o bună parte din arhitecții români nu au noțiuni elementare (nu aprofundate) despre confortul termic (iluminat, ventilat). Am văzut mii de proiecte. Mă omoară băile pe colțul casei și dușul pe colțul băii. Criminal. Nu vorbesc de negăsirea unei minime funcționalități a locuințelor șamd. Unii au impresii de case pasive, dar o formă a anvelopei de tot kkt-ul energetic.

Casa verde then&now

Am considerat și consider că unele din programele „casa verde” sunt total neinspirate: în trecut – cazane pe lemne simple, cu gazeificare, peleți, panouri solare (de orice fel) pentru agent termic; în prezent – panouri fotovoltaice. În trecut, mă înjurau pe la expoziții: Cum, bă? Gazeificarea și solarele-plane-s viitorul Rămâniei. Da, bă, așa-i cum spuneți voi, mulții.
Spun în 2020: Da, mă, să dăm bani celor cu case de 219 m² utili pentru fotovoltaice, iar pă sărăntokii din garsoniere să-i lăsăm cu becurile cu incandescență. Cool! Io, până la ultimul frigider-bunica din Rămânica înlocuit cu A+++, încă n-aș da un ban de la stat pe fotovoltaice.

Case pasive

Nu sunt pasionat de denumiri pompoase din domeniul nostru. Nici de certificate care estimează. Simplu, sugerez termoizolare de la fundații, geamuri gândite, dușurile, paturile pe pereți calzi, m² utili să fie utili = fiecare m² neconstruit contribuie la eficiență, recirculare acm, baterii eco, μ-ventilare naturală șamd. Pe temă, am început un articol, încă ciornă, Case eficiente energetic. Până una-alta: Case eficiente termic – Top arhitectură degeaba & Asistență sibotherm.

Avem client cu casă non-pasivă de 150 m², iar cea mai mare factură de gaz = 240 lei/ian. 2020. Familie cu 4 persoane, confort excelent în casă, folosită toată casa, spălat. Casă cu cărămizile încă neuscate total.

240 lei gaz = cca 1.500 kWh/lună = 2 kWh/h : 150 m² = 13 W/m².
Vorbim de cel mai mare consum. Celelalte luni, sub 10 W/m².
Consum electric = doar oropsita pompă din centrală de 42 W = 0,28 W/m².

Fără două-generații-de-plătit-rate pe casă = familie f. mulțumită. Probabil, vreun alt client ar fi chiar sub. N-avem feedback de la toți. Doar că V. F. îmi spunea că e încântat de confort și facturi. Eu și mai încântat.

Update 2022
Client Râșnov, BV, casă obișnuită, non-pasivă, 130 m², doar parter, IPAT, 22°C în casă, PdC aer-apă, putere absorbită compresor + ventilator + pompă de circulație + afișaj
20.11.2021 – 20.03.2022 = 1.400 kWh.
1.400 kWh : 130 m² : 4 luni : 30 zile/lună : 24 h/zi = 3,8 W/m².
Boiler cu PdC aer-apă încorporată, 4 persoane = 45 kWh/noiembrie 2022.
45 kWh : 130m² : 31 zile : 24 h = 0,47 W/m².
Rotunjim noiembrie 2022 ⇒ 4 + 0,5 = 4,5 W/m². Casă pasivă să fie?

Salvăm planeta?

Cum văd io viitorul termic, până să apară micro (nano) reactoare-nucleare, am scris în Mica poluantă centrală de apartament vs termoficare. Nu ca SUA/UE, ci ca India, caut consum mic-mic, nu surse multe-multe de energie.

înjură toți, clar. Spun câteva:
– Pune-o bluză pe tine, că-i iarnă!
– Nu lăsa apa să curgă, becu’ aprins lela!
– Te speli pe dinți, apoi repornești apa să-i clătești!
– În duș, repornești apa abia când te clătești!
– Nu jet de pompieri să speli un măr!

Hmm! Păcat că un război aduce ca Europa lui 2022 să ceară oamenilor ce spun de muuult timp pe sibotherm-opinie (link interesant de citit).