Formular ofertă îp   Temă proiect îp
Setări PdC   Setări CTgaz   CTgaz vs PdC
Cât consumă PdC   Boiler-PdC preț   PdC Hyundai preț
IPAT=încălzire în pardoseală   PdC=pompă de căldură
 1. sibo
 2. Centrale
 3. CTgaz ° încălzire + ac...

CTgaz ° încălzire + acm instantaneu sau acumulare

Probleme cu încălzirea în pardoseală? Cum reglez?  
 
Grup de pompare și amestec ⇒ bani aruncați  
 
Asistență tehnică încălzire pardoseaă, sanitare  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.  
 
Lumea ne dă 5 stele pe Gugăl.


Atenție! Pentru încălzire, necesarul este mic, 4..7 kW, sub 10 kW case de până la 250 m², chiar peste 300+ m² (depinde). Problema ar fi puterea (kW) pentru 🚿 apa caldă menajeră. Vă rugăm, verificați documentul 2b Necesar căldură din proiect.

Putere & temperatură minime (important)
Nu facem nicio reclamă niciunui brand, veți cumpăra exact ceea ce doriți. Însă, insistăm apăsat ca μCT să aibă concomitent: 
° și puterea minimă de sub 3 kW
° și temperatura minimă controlată de la 10..20°C, nu de la 25°C. 

Top CT gaz – un duș, ±12 l/min

Propunem în continuare (ian. 2022) Genus 24 kW. N-o vindem decât în lucrările noastre.

Top CT gaz – două dușuri, ±18 l/min

Propunem în continuare (ian. 2022) Niagara Advance 24 kW. N-o vindem decât în lucrările noastre.

Apa caldă cu CT gaz, CT cu boiler încorporat, stratificare, Cum aleg un boiler

Problema apei calde = 2 dușuri simultane
Nu e cazul când umplem o cadă (vană). Nu putem estima simultaneitatea de folosire a 2 dușuri în cazul unei familii. CT moderne au limitator de debit. Dacă se folosește un al 2-lea consumator, nu scade temperatura (relevant) la duș, ci debitul. Debitele de la chiuvete bucătărie/baie, bidee pot fi limitate din:
1) robinetul colțar; sau
2) baterii economice.
Bateriile moderne de lavoar, bideu au debite mici, cca 4 l/min. Debite mari au bateriile de spălător (bucătărie), frecvent, apropiate de CT; sugerăm să obturați debitul din robineții colțar și de apă caldă, și de apă rece de sub spălător.

ACM – instantaneu sau acumulare?
Utilizatorii ar trebui să aleagă între:  
a) CT 24 kW cu acumulare, dacă într-adevăr se suprapun frecvent 2 consumatori și consideră scăderea debitului la duș ca disconfort. 
b) CT 24 kW fără acumulare, dacă nu vor fi situații dese de suprapunere a 2 consumatori de acm sau nu îi deranjează scăderea debitului de la duș. 
c) în 2021, CT gaz fără acumulare, cu plajă foarte largă de putere ±2(3)..35+ kW.

Boiler cu serpentină separat
Spre deosebire de pensiuni sau alte destinații, pentru case de locuit, nu recomandăm varianta CT doar-încălzire (system) + boiler cu serpentină separat. Un volum exagerat de mare, peste 150 litri, este util când ajunge autocarul cu turiști, iar toți vor intra la dușuri = consum zero peste zi, maxim la un moment dat = necesare putere kW mică, volum mare. Într-o casă de locuit, consumul de acm este scurt și des peste zi (spălat pe mâini, fructe etc.), iar de vârf va fi doar când ar face doi-trei membri duș simultan (nu baie în vană) = necesare putere kW mare și volum mic.

CT cu acumulare încorporată
Există centrale care înglobează:
– și schimbător cu plăci instantaneu (ca la o CT combi, obișnuită),
– și acumulare (rezervor, fără serpentină).
E o soluție tehnică mai bună față de boiler cu serpentină. Schimbătorul asigură preparare instantanee, continuă, iar rezervorul acoperă necesarul de acm pentru consumul de vârf. CT 24 kW cu rezervor 40 l încorporat e o variantă folosită de mulți dintre clienții noștri, cu 3..6 persoane, 2..3 băi/casă; încă n-am primit plângeri.

Limitator de debit 12 l/min
Majoritatea CT gaz 24..35 kW au limitator de debit de 12 l/min, fie fără, fie cu acumulare. Temperatura apei calde menajere de confort la duș = ±43°C. Pentru 2 dușuri simultane de ±10 l/min/duș, trebuie ca: 
1) temperatura apei instantanee sau acumulate să fie 60..65°C (fierbinte) și  
2) la bateriile de duș să se facă amestec pentru acm = apă fierbinte + apă rece. Se poate folosi o vană de amestec termostatată unică pentru întreaga casă. Se montează sub centrala termică. 

CT 24 kW + acumulare 40 l = debit acm
Volum fierbinte 40 litri la 60..65°C + apă rece 10°C = cca 63..67 litri acm la 42°C. CT prepară continuu 12+ litri/minut. Deci: 12 l/min*10 min + 67 l disponibili în acumulare = 187 litri. În cartea tehnică scrie: cca 188 litri de acm la 40..42° timp de 10 minute. Apoi, fără oprire acm, după epuizarea acumulării, se poate folosi un duș. Timp regenerare acumulare (re-încălzire acm în rezervor) la 40..42° = ±4 minute, când debitul de acm = 0 l/min (nicio baterie deschisă). 

Dezavantaje boiler cu serpentină față de schimbător cu plăci + acumulare
Cele de mai sus sunt valabile și pentru boilere cu serpentină, indiferent de volum. Dezavantajul boilerelor cu serpentină: 
– fără control de temperatură pe acm, stratificare pe verticală = volum util mai mic; 
– după epuizare, acm va fi rece chiar pentru o singură baterie pe timpul regenerării; 
– variantă mai scumpă: vas expansiune, supapă siguranță, robineți ș.a., montaj mai dificil, mentenanță; 
– ocupă spațiu; 
– pierderi mai mari de energie; 
– frecvent, prin anii 6..7, serpentinele se sparg = boiler nou; 
– clienții (majoritatea) nu fac revizii și boilerului, anodului de magneziu, vasului de expansiune, supapei de siguranță etc. Pentru CT cu acumulare, VTP/2 ani = inginerul de service verifică toate elementele încorporate în CT

2 buc × CT 24 kW (acm instantaneu)
Pot fi două centrale legate în paralel. Branșamentul de gaz ar trebui să fie pentru 48 kW + aragaz. E soluția cea mai eficientă și cea mai sigură: când una e stricată, merge cealaltă. Toamna, primăvara poate merge doar o CT pe încălzire, cu alternarea funcționării între cele două CT, manuală sau automată în cascadă.

Recirculare acm
Recircularea poate funcționa în ambele cazuri de CT: și cu, dar și fără acumulare. Se va folosi o priză smart (Wi-Fi). Mai multe în Recirculare acm.

Atenție! Chiar dacă ar fi un boiler de o tonă, fără recirculare de acm, apa de pe traseu se va răci, se va arunca, va trebui așteptat un timp până va fi acm la temperatura dorită.

Service & setări CT
Service centrale termice PIF=garanție VTP=AF/2 ani

Setare centrală termică

Adaptare meteo, temperaturi, presiuni în CT și instalație

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.

4 comentarii la „CTgaz ° încălzire + acm instantaneu sau acumulare”

 1. Mai exista si boilere igienice cu volume mai mari ce e drept dar care prepara apa in regim instant.
  Cu siguranta la aceste boilere eficienta centralei poate depasi 90% vs. max. 80% la preparare ACM in regim instant.
  Ar fi randament mai ridicat, temperatura mai joasa fara pericol de legionella, apa fara mizerie sau miros si durata de viata mult marita si fara anod, serpentina de inox gofrat ar trebui sa tina mult si bine.
  Foarte bune de altfel si in combinatie cu o pompa de caldura.
  Pierderile de caldura sunt mai mari dar oricum iarna raman in interiorul anvelopei si mai poti folosi si program de apa calda pt. limitarea acestor pierderi.

  Răspunde
  • Mersi pentru info.

   Eficiența de ardere a centralelor pe gaz depinde doar de temperatura agentului termic, eficiența n-are treabă că agentul termic e folosit la boiler sau la căldura casei. În plus, cum să fie un boiler cu acumulare mai eficient decât un schimbător de căldură cu plăci, instantaneu? Boilerul are pierderi mari, iar schimbătorul cu plăci are și el pierderile sale, însă neglijabile, are o suprafață de pierdere incomensurabil mai mică versus un boiler.

   Apoi, legionella apare în apă călduță (peste 20..25°C), legionella n-are treabă că apa e într-o tablă zincată, neagră, inox, lemn, plastic șamd.

   Răspunde
 2. Buna ziua!
  Sun in cautarea unei CT pentru un apartament micut, 42mp, calduros de fel.
  Buget disponibil doar pt CT maxim 5000 lei.
  Precizez ca voi folosi radiatoare din aluminiu (50 de elementi pentru bucatarie, sufragerie si dormitor) iar in baie un portprosop din inox lat de 40 de cm si inalt de 1.2 metri cu diametrul exterior al tevii de 30mm. Ca teava voi folosi PPR.
  Din cat am rasfoit subiectele de aici mi-am oprit atentia la urmatoarele doua modele:

  1. Ariston Genus One+ Wi-Fi 24, nu stiu exact ce imi mai trebuie pe langa ce vine in pachet sa o pot seta din telefon si sa fie cat mai eficienta. Aici am nevoie de sugestii.

  2. Immergas Victrix Tera 24/28 1, la fel am rugamintea sa imi spuneti ce mai trebuie pe langa ce vine in pachet sa o pot seta din telefon si sa fie cat mai eficienta.

  3. Immergas Victrix Tera 24/28 V2, la acest model as avea nevoie de informatii daca este diferita (constructiv, calitativ) fata de prima versiune.

  Răspunde