Temă proiect îp/PdC     Formular ofertă îp
Setări PdC aer-apă   Setări CTg   Schimb CTg cu PdC?
Cât consumă PdC   Preț PdC-boiler   Preț PdC Hyundai

CTgaz ° încălzire + acm instantaneu sau acumulare

Pompă de căldură cu panouri voltaice  
 
Pas 10cm/tot+GPA+9 senzori, ce caută omu'?  
 
Asistență sibotherm = multe-multe-răspunsuri  
 
Bonus 1k € acordat în Grup pompare nuuu  
 
sibotherm app tel&lap în setări browser  
 
Ne lăudăm cu multe cliente smart; onorați.


Atenție! Pentru încălzire, necesarul este mic, 4..7 kW, sub 10 kW case de până la 250 m², chiar peste 300+ m² (depinde). Problema ar fi puterea (kW) pentru 🚿 apa caldă menajeră. Vă rugăm, verificați documentul 2b Necesar căldură din proiect.

Putere & temperatură minime (important)
Nu facem nicio reclamă niciunui brand, veți cumpăra exact ceea ce doriți. Însă, insistăm apăsat ca μCT să aibă concomitent: 
° și puterea minimă de sub 3 kW
° și temperatura minimă controlată de la 10..20°C, nu de la 25°C. 

Top CT gaz – un duș, ±12 l/min

Propunem în continuare (ian. 2022) Genus 24 kW. N-o vindem decât în lucrările noastre.

Top CT gaz – două dușuri, ±18 l/min

Propunem în continuare (ian. 2022) Niagara Advance 24 kW. N-o vindem decât în lucrările noastre.

Apa caldă cu CT gaz, CT cu boiler încorporat, stratificare, Cum aleg un boiler

Problema apei calde = 2 dușuri simultane
Nu e cazul când umplem o cadă (vană). Nu putem estima simultaneitatea de folosire a 2 dușuri în cazul unei familii. CT moderne au limitator de debit. Dacă se folosește un al 2-lea consumator, nu scade temperatura (relevant) la duș, ci debitul. Debitele de la chiuvete bucătărie/baie, bidee pot fi limitate din:
1) robinetul colțar; sau
2) baterii economice.
Bateriile moderne de lavoar, bideu au debite mici, cca 4 l/min. Debite mari au bateriile de spălător (bucătărie), frecvent, apropiate de CT; sugerăm să obturați debitul din robineții colțar și de apă caldă, și de apă rece de sub spălător.

ACM – instantaneu sau acumulare?
Utilizatorii ar trebui să aleagă între:  
a) CT 24 kW cu acumulare, dacă într-adevăr se suprapun frecvent 2 consumatori și consideră scăderea debitului la duș ca disconfort. 
b) CT 24 kW fără acumulare, dacă nu vor fi situații dese de suprapunere a 2 consumatori de acm sau nu îi deranjează scăderea debitului de la duș. 
c) în 2021, CT gaz fără acumulare, cu plajă foarte largă de putere ±2(3)..35+ kW.

Boiler cu serpentină separat
Spre deosebire de pensiuni sau alte destinații, pentru case de locuit, nu recomandăm varianta CT doar-încălzire (system) + boiler cu serpentină separat. Un volum exagerat de mare, peste 150 litri, este util când ajunge autocarul cu turiști, iar toți vor intra la dușuri = consum zero peste zi, maxim la un moment dat = necesare putere kW mică, volum mare. Într-o casă de locuit, consumul de acm este scurt și des peste zi (spălat pe mâini, fructe etc.), iar de vârf va fi doar când ar face doi-trei membri duș simultan (nu baie în vană) = necesare putere kW mare și volum mic.

CT cu acumulare încorporată
Există centrale care înglobează:
– și schimbător cu plăci instantaneu (ca la o CT combi, obișnuită),
– și acumulare (rezervor, fără serpentină).
E o soluție tehnică mai bună față de boiler cu serpentină. Schimbătorul asigură preparare instantanee, continuă, iar rezervorul acoperă necesarul de acm pentru consumul de vârf. CT 24 kW cu rezervor 40 l încorporat e o variantă folosită de mulți dintre clienții noștri, cu 3..6 persoane, 2..3 băi/casă; încă n-am primit plângeri.

Limitator de debit 12 l/min
Majoritatea CT gaz 24..35 kW au limitator de debit de 12 l/min, fie fără, fie cu acumulare. Temperatura apei calde menajere de confort la duș = ±43°C. Pentru 2 dușuri simultane de ±10 l/min/duș, trebuie ca: 
1) temperatura apei instantanee sau acumulate să fie 60..65°C (fierbinte) și  
2) la bateriile de duș să se facă amestec pentru acm = apă fierbinte + apă rece. Se poate folosi o vană de amestec termostatată unică pentru întreaga casă. Se montează sub centrala termică. 

CT 24 kW + acumulare 40 l = debit acm
Volum fierbinte 40 litri la 60..65°C + apă rece 10°C = cca 63..67 litri acm la 42°C. CT prepară continuu 12+ litri/minut. Deci: 12 l/min*10 min + 67 l disponibili în acumulare = 187 litri. În cartea tehnică scrie: cca 188 litri de acm la 40..42° timp de 10 minute. Apoi, fără oprire acm, după epuizarea acumulării, se poate folosi un duș. Timp regenerare acumulare (re-încălzire acm în rezervor) la 40..42° = ±4 minute, când debitul de acm = 0 l/min (nicio baterie deschisă). 

Dezavantaje boiler cu serpentină față de schimbător cu plăci + acumulare
Cele de mai sus sunt valabile și pentru boilere cu serpentină, indiferent de volum. Dezavantajul boilerelor cu serpentină: 
– fără control de temperatură pe acm, stratificare pe verticală = volum util mai mic; 
– după epuizare, acm va fi rece chiar pentru o singură baterie pe timpul regenerării; 
– variantă mai scumpă: vas expansiune, supapă siguranță, robineți ș.a., montaj mai dificil, mentenanță; 
– ocupă spațiu; 
– pierderi mai mari de energie; 
– frecvent, prin anii 6..7, serpentinele se sparg = boiler nou; 
– clienții (majoritatea) nu fac revizii și boilerului, anodului de magneziu, vasului de expansiune, supapei de siguranță etc. Pentru CT cu acumulare, VTP/2 ani = inginerul de service verifică toate elementele încorporate în CT

2 buc × CT 24 kW (acm instantaneu)
Pot fi două centrale legate în paralel. Branșamentul de gaz ar trebui să fie pentru 48 kW + aragaz. E soluția cea mai eficientă și cea mai sigură: când una e stricată, merge cealaltă. Toamna, primăvara poate merge doar o CT pe încălzire, cu alternarea funcționării între cele două CT, manuală sau automată în cascadă.

Recirculare acm
Recircularea poate funcționa în ambele cazuri de CT: și cu, dar și fără acumulare. Se va folosi o priză smart (Wi-Fi). Mai multe în Recirculare acm.

Atenție! Chiar dacă ar fi un boiler de o tonă, fără recirculare de acm, apa de pe traseu se va răci, se va arunca, va trebui așteptat un timp până va fi acm la temperatura dorită.

Service & setări CT
Service centrale termice PIF=garanție VTP=AF/2 ani

Setare centrală termică

Adaptare meteo, temperaturi, presiuni în CT și instalație

Comentariu. Aici, suntem pertu. Probabil, răspunsul e deja în Comentarii. Deși nu apare confirmare, mesajul se trimite. Pentru poze pune un link/cloud.