Categorii grele: > Incalzire in pardoseala
| Renovat de 3 luni

Transferul de căldură. Cele mai bune calorifere vs pardoseală.

Eminescu: Bogdan

Mulți folosesc cuvântul “radiatoare” în loc de calorifere. “E” mai tehnici. Nu e simplu de înțeles care ar fi cele mai bune calorifere. Facem o ‘ncercare. Oricum, românii nu dau doi bani pe calorifere/instalații, că dau pe faianță, medalioane, mileuri și gresie. Logic: căldura n-o poți arăta.

Căldură mai plăcută, mai ieftină? Poate cel mai interesant articol din site.

Încep așa: caloriferele sunt ceva chestii mai calde care “dau” căldură. Unele direct ție, altele aerului prima dată, după care, aerul cald îți dă ție căldură.

Dacă ai chef, citește și € Instalații degeaba!

Căldură se transmite prin trei forme: conducție, convecție, radiație.

Cele mai bune calorifere – conducția (transmisia)

1. Conducție. Când ții o lingură (nu și mâna) deasupra flăcării de aragaz, și-n secunda următoare te arzi. Sau, când te lipești de altă persoană. Prin conducție faci pâinea prăjită pe plită. Transmisia asta enervantă te obligă să izolezi casa, să pui geamuri mici și bune.
cele mai bune calorifere disc

Cele mai bune calorifere – convecția

2. Convecție. Când ești într-un autobuz iarna și nimerești la geamul care nu se-nchide. Sau, vara-n același autobuz, te pui în spate la vreo tanti ce dă cu evantaiu’. Fată-sa-i în Spania. Prin convecție faci cartofi copți în lér. Tot convecție: când cuburile de gheață răcesc Absolut-ul, sau Finlandia. Se văd curenții cum coboară de la gheață spre fundul paharului.

Cele mai bune calorifere – radiația

3. Radiație. Când îți dă soarele-n cap vara și-ncepi să radiezi de bucurie. Sau, stai la coadă-n ceva primărie și-ți dă-n urechea stângă teracotă, sau reșoul lu’ tanti de-acolo. Micii se fac prin radiație. Dai cu bere peste flacără, să eviți convecția. Nimic mai simplu: niște unde cu lungimi în spectrul infraroșu 😉 De făcut shaorma cu de-toate.

Cele mai bune calorifere – endoterm, exoterm

Ar mai fi căldura latentă, primită/cedată prin condensare/evaporare. Iarna sufli-n pumni. Aburii condensează pe pumni. Mâna primește căldură. Ieși din piscină. Se evaporă apa de pe piele. Cedezi căldură. Așa funcționează pompa de căldură, frigiderul, aerul condiționat etc. Dar, cu ceva agent frigorific.
Cele mai bune calorifere. Care crezi c-ar fi cea mai plăcută căldură?

Radiația, indiferent că e “dată” de soare, șemineu, soba bunicii, reșoul pe care-ncălzeam fasolea, jaru’ de la grătar, foc de tabără, cuptor de palanetze, ciupercă radiantă sub care fumăm ș.a.m.d. este cea mai plăcută căldură. La fel, cel mai enervant disconfort termic este “radiația rece”. Când cedezi tu căldură prin radiație la pereții foarte reci, sau când te trage la șale. Cum ar fi la români: ești gol și ud în baie, care, normal, e pe colțul casei, iar dușul, evident, pe colțul cel mai rece al băii, unde, bineînțeles, se află cel mai mic calorifer ca putere din casă.

Cele mai bune calorifere. Cum dau căldură caloriferele?

Bun! Calorifere să dea căldură prin conducție nu prea există, c-ar trebui să fie lipite de noi! Interesant: există ceva cuverturi/saltele electrice, sau fotolii cu încălzire. La fel, ai conducție-n Be-aM-We-uri cu încălzire la buci și șale. Același lucru la încălzirea-n pardoseală: atingi cu tălpile, fundul, spatele, sau cum ai chef să stai.

Caloriferele dau căldură prin convecție și prin radiație. Simplu: convectoare, sau radiatoare. Mă rog, mai inteligent, convecto-radiatoare, unele. Alea ce au un ventilator băgat în ele și-n priză “e” ventilo-convectoare. Normal, ventilo-radiatoare nu există, că nu poți ventila niște radiații.

Cele mai bune calorifere. Convectoare, sau radiatoare?

Interesant. Dacă ai în casa căldură dată de chestii radiante te simți ok la 20..21 °C. Dacă ai chestii convectoare, ce dau aer cald, te simți ok doar la 22..24 °C. Cu radiatoare ai facturi mai mici și căldura mai plăcută. Ți-ar fi trecut prin cap? Zici altfel? Dacă ai deja instalația, poți face o comparație. Când te speli pe dinți, simți caloriferul scăriță cum te radiază. Ce să mai spun de încălzirea pardoselei!? Avantajul radiației este că „lovește” corpurile solide: pereți, tavan, podea, dulapuri, bibelouri, mileuri etc., inclusiv pe tine. Diminuează efectul enervant de radiație rece. Dezavantajul convecției este că încălzește aerul prima dată, după care, aerul cald încălzește corpurile solide, adică și pe tine. Ești corp solid, chiar dacă nu mergi la sală.

Cele mai bune calorifere – chestii radiante

Dau căldură peste 95% prin radiație. Pot fi: calorifere din fontă, calorifere din țevi (oțel, cupru PPR etc. cum sunt cele port-prosop), șeminee, panouri cu infraroșu, plasme termice, chiar TV-urile plasme, teracote, încălzirea prin pardoseală, becurile cu incandescență etc.

Cele mai bune calorifere – radiatoare

CALORIFERE DE FONTĂ

DEZAVANTAJE

1. Inerție termică mare. Le controlezi mai greu temperatura, implicit căldura spre tine. Trebuie să cobori temperatura pe tur, astfel încât să nu ceri pe termostat 20°C și să vezi că ai 22°C, de fapt. Plătești de-a lela 2 grade. Leagă la centrală termică un senzor de temperatură exterioară. There will be a post about it. Treaba aia că “tzin” căldura e o vrăjală de nepricepruțeni. NU faci nicio economie astfel. E doar decalat consumul de gaz.

2. Foarte scumpe. Dedemanu, sau emagu nici n-au. Vezi preț la Romstal! Sau avioane de-a dreptu’, 4630 lei/buc?

3. Foarte grele. Nu că te-ar interesa, dar, instalatorii le ocolesc, că-și rup șalele. De-aia te combină pentru calorifere de oțel. Adevărul e că nici io nu pea insist să le păstreze clientul.

4. Cele vechi din apartamente sunt cam urâte și murdare, interior + exterior. Se spală. Le poți vopsi cu ce culoare vrei. Numai să-ți faci chef. Sau, de-a citit soția articolu ăsta, n-ai de-ales: deja a ales culoarea. Le poți folosi liniștit că nu tușește centrala. Vezi punctul 3 🙂

Cele mai bune calorifere – radiatoare


CALORIFERE DIN ȚEVI, oțel, cupru, PPR / CALORIFERE TUBULARE DEZAVANTAJE

1. Prețul „decât” e singurul dezavantaj. Vezi: la Romstal, la Supratherm din PPR, la Irsap, sau Irsap Teși, preț mai domestic.

Cele mai bune calorifere – chestii convectoare (convective)

Dau căldură 95% prin convecție. Pot fi: calorifere din tablă de oțel, calorifere din aluminiu, ventilo-convectoare, aeroterme, perdele de aer cald (alea la intrare-n magazine), aerul condiționat pus pe căldură, uscătorul de păr, coolerul de la laptop, grilajul din spatele frigiderului etc. Convecto-radiatoarele ar trebui să dea căldură 50% prin convecție, 50% prin radiație. Geometria caloriferelor impune procentul de convecție și de radiație. Acum, geometria (oțel, aluminiu, fontă) este pro-convecție, să le crească puterea termică. Economie de materie primă, putere maximă, W.

Cele mai bune calorifere – convectoare


Tipul IGIENIC. Renunță acum la mop și mătură! Viitorul e aici. 😉

CALORIFERE DIN TABLĂ DE OȚEL

AVANTAJE

1. Au inerție termică foarte bună. Pornești căldura și-n 10 minute se face cald.

2. Prețurile cele mai joase lei/kW, că-s de serie. Se produc la greu.

3. Dimensiuni reduse pentru puterea degajată.

4. Unele modele ușor de curățat, plăcute la vedere, diverse dimeniuni etc.

CALORIFERE DIN TABLĂ DE OȚEL

DEZAVANTAJE

1. Încălzesc aerul, după care, aerul te încălzește pe tine. Confortul termic îl simți la +2..4 grade peste confortul termic opținut prin radiație.

2. Aerul cald produs stă la cucurigu, pe tavan. Încălzești vecinu’, sau vreo cioară p-acoperiș.

3. Usucă aerul, că se produc acei curenți. Uneori te enervează că mișcă vreo perdea mai ușoară, sau o pânză de păianjen. Unii fabricanți de calorifere din tablă de oțel fac varianta igienic. Igienic pentru că diminuează efectul de convecție (horn/tiraj) și poți da mai ușor cu cârpa, când nu ți-e foarte lene. Au chiar atestate, chipurile, de a fi folosite în medii sanitare. Vezi!

4. Unele modele imposibil de curățat, sau, oricum, faci cu nervi când cureți un calorifer de tablă.

5. Unele modele îți sună-n cap, că se dilată-contractă spre bucuria ta. Mă rog, alea ieftine ce nu prea au oțel în ele, apropo de materia primă pomenită mai sus.

Cele mai bune calorifere – convectoare
CALORIFERE DIN ALUMINIU

Avantajele și dezavantajele sunt similare cu cele din tablă de oțel. Sunt ceva mai scumpe. Unii spun că-s mai estetice. Io n-aș spune. Căută pe Google: design radiators, sau calorifere decorative!  Gugălu’ nu prea vede aluminiul. Cică ar fi cancerigene etc. Nu mă pronunț. Dar, nu cred că mai mult decât aluminiul din ambalajele alimentelor. Adevărul e că alea țin de foame și caloriferele țin de frig. N-ai CSF…

Cele mai bune calorifere – concluSie

Intrebare: Care-s cele mai bune calorifere?

Răspuns: încălzirea prin pardoseală. E drept: nu se spală singură ca-caloriferele, ci se curăță cu mopu’, sau aspiratoru’. Ghinion!

Io aș recomanda radiația.

Port-prosopu’ din băi, poate fi folosit și-n bucătării, port-cârpe. De asemenea în holuri, sau camere mici. Prețuri ok.


În sfârșit, ai CSF. 🙂

Dacă iei de tablă și n-ai bani de variantă igienic, alege modelul 10, adică doar un panou, fără aripioare convective. N-ai curenți de aer așa mari. Dai cu o cârpă față + spate, că nu-ți pică mâna. Ai observat în România? Faianța se spală cu sârg (care-o spală).  Caloriferele? Robineții lor? Țevile? Ignorare totală.

Zici altfel? Comentează mai jos! La alea de aluminiu nu prea ai CSF. Succes! Va fi un articol despre Cele mai bune calorifere din tablă de oțel.

Podele curate și perdele nemișcătoare vă doresc! 😉

Transferul de căldură. Cele mai bune calorifere vs pardoseală.
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice. '95 „cu pile” @ Termoficare.

Oamenii pun etichete: Calorifere

ZICI, CONTRAZICI, ÎNTREBI? NICIO INFO DESPRE OM NU E OBLIGATORIE.

Emilu' nu va fi publicat pe bbc.co.uk.

Mai jos: murmurul vizitatorilor.

Groaznic! Si acest site foloseste cookies.