sibotherm > Încălzire în pardoseală > Automatizare încălzire în pardoseală

Automatizare încălzire în pardoseală


   

Automatizare încălzire în pardoseală = mă tot joc de pe iPhone cu temperaturile? Îhî! Cu toate că ne prindem urechile, n-o prea folosim, dăm, totuși, o groază de bani pe automatizare incalzire in pardoseala? Casă om, birouri, hotel, fabrică? 😓 Automatizare & confort nu înseamnă doar niște 🤏 termostate, reglete, module de comandă, grupuri de pompare și amestec. 🤔🙃 Of! Aș sacrifica vreo juma de oră 🐌 cu citirea acestui articol.

Când se montează automatizarea? Wait ⏳ 3 săptămâni!

CUPRINS ARTICOL. Clic👆lung pe subtitlu = share🔗paragraf.

Automatizare incalzire in pardoseala
Automatizare încălzire în pardoseală – ghid luuung

Nu aplica automatizarea (mai abitir cea non learning-auto-echilibrare) înainte de echilibrarea termică! Niciun termostat, niciun actuator, nicio comandă pe sursa de căldură! Sătul de șantier, în sfârșit omul se mută-n casa lui. Vreo 2..3 săptămâni de folosire a încălzirii, omul observă diferențe de temperaturi între încăperi. În timpul ăsta, ar trebui să tot facă reglaje hidraulice. Abia când e uniformă temperatura prin toată casa, omul poate monta super-automatizarea.

Adaptare. Senzor temperatur? exterioar?. Tot anu e gerul Cr?ciunului?
Gerul Bobotezei tot anu’? Adaptare meteo = confort 🥇 = senzor temperatura exterioara = 1,5 lei. Și, e drept, puțin 🧠.
Adaptare meteo & om cozy floor
OpenTherm/modulant. Ce confort! 🤗
Termostate și CT gaz/pompe de căldură → OpenTherm: de la on/off în viitorul 🙏 modulant
Automatizare încãlzire în pardosealã cableee
Automatizare încãlzire în pardosealã cableee

Folosesc senzorul exterior de temperatură pe durata echilibrării?

senzor extern, grafic modulare temperatura agent
Senzor extern, grafic modulare temperatură agent 007

În timpul echilibrării termice, 2..3 săptămâni de folosire a casei, senzorul exterior de temperatură trebuie considerat. Idem pentru un termostat OpenTherm legat cu sursa de căldură OT. Ambele variază temperatura apei prin țevi.

Care e cea mai bună automatizare?

Modulare tur dupa temperaturile exterioara si interioara
Modulare tur după temperaturile exterioară și interioară

Știu că tot internetul spune doar despre avioane și super-complicături. Trust me! Automatizare încălzire în pardoseală în casa omului înseamnă:
🥇 alegere & exploatare perfecte sursă de căldură,
🥈 dimensionare &
🥉 echilibrare corecte instalație, abia, repet abia dup-aia
4° n³ termostate, n³ senzori de șapă, n³ actuatoare, chiar smart home supra-pus.

Pont. Dacă ai o centrală cu puterea minimă de peste 2,5 kW și/sau control pe temperatură de la 30°C în sus, în loc de 20°C, schimb-o! Or, pune un mini-puffer 40..100 litri și automatizarea din poza de mai sus.

Automatizare versus echilibrare

Automatizare-incalzire-in-pardoseala repede-repede
Dă-i, dă-i kW și °! Acum, hai să vezi ce-ai știut face!

Ne bucurăm de vizita omului pe pagina asta. Crește saitu-n ochii lu’ Gugăl 🙏. Însă, estimez că te va ajuta mult-mai-mult Echilibrarea hidraulică 😉. Articolul chiar descurajează folosirea unui milion de termostate. Mai tehnic și @ modă: 12 zone de confort.

Ce spune ezermeșterul, OLX-ul, forum-expertul?

Automatizare incalzire in pardoseala My God!
Hmm? „God, help!”? Mda: automatizare încălzire în pardoseală. Oricum, bine că este izolație pe tur și retur.
Let’s not make it complicated! De-ar fi timp: Urzeala temperaturilor. 😐

Instalatorul OLX: Obligatoriuuu n-șpe termostate, reglete, module, bla-bla, că așa se echilibrează și așa se opresc arzătorul și pompa centralei termice.
Centralele termice și pompele de căldură se OPRESC 🙏 și fără termostate-eee.
Când ating temperatura de tur reglată, cu mâna sau automat (senzor exterior/termostat OpenTherm):
– centralele termice NU consumă gaz, GPL;
– pompele de căldură NU consumă curent electric. Gata.
Când există și încălzire prin pardoseală, și calorifere, și șemineu, soluția cu automatizare de câmp ar fi cea mai potrivită. Automatizare de câmp = non-centralizată, care nu comunică neapărat și cu sursa de căldură, CT/PC.

Inerție termică

OLX-ul, sau forumul ți-a spus despre inerția termică?

Hello!👋 Pardoseală caldă here!
Gata ✋ cu caloriferele, sau aerotermele din Leroy!

Gabriela Firea ajunge la birou. Frig. Bagă-n priză caloriferu’ electric, nu dă drumu’ pardoselii.

automatizare firea
Caloriferul pe ulei. Ca doamna, după alegeri.

Inerția termică și iPhone-ul 🐄💃 vaca și baletu’

Automatizare incalzire in pardoseala inertie termica
Inerție termică elemente construcție, mobilier ș.a.

Spune vreun sait de încălzire în pardo’ că în exploatare, partea locuită a casei are 😵😯😲 o tonă pe m²? 😱

1 t/m² construit, fără fundații, fără ‘cuperiș. Ok. Există și case ușoare. Nu dezvoltăm aici. Adică, fără demisol, doar zona locuită are 1.000 kg/m².

alte 62 de comentariiSemnul = share direct paragraf (clic lung/tel.; dreapta/PC)

sibotherm app: Add..; sus-dreapta/PC

Mărire poze: clic lung; dreapta/PC

A fost de folos articolul? Am fi recunoscători pentru 5 stele pe Google. Mersi.

Despre autor

Comentariu. Mulți au pus întrebări. Probabil, răspunsul ți-l găsești 😃 prin miile de mesaje din pagina Comentarii.

83 de comentarii la „Automatizare încălzire în pardoseală” →share🔗clic👆lung pe data unui mesaj

 1. Bine te-am regasit Bogdan! Avand, ca tot romanul,indrumat de mesteri mari, o centrala de 30 kw la o IPAT de vreo 120 mp, cu toate reglajele si senzorii, ce crezi? Merge in short cycling de rupe…si gazul si portofelul. Din cauza asta, am hotarat sa pun acel puffer de 100-150l, cu un controller WT100, vana cu 3 cai motorizata, pompa Grundfos Alpha 2L fara vana bypass ca voi lasa 2 bucle deschise permanent,pe băi.Vor fi si senzori prezenti,inclusiv Sext. Am inteles ca acest sistem,va elimina acel short cycling,CT pornind la cateva ore,in loc de minute si voi putea avea pardoseala permanent calduta. Acum, am 2 dileme si m-ar ajuta foarte mult parerea ta:
  1. Crezi ca acest sistem va functiona?
  2. Crezi ca ar fi o alternativa mai buna,daca in locul sistemului de mai sus as cumpara o CT Habitat de 21kw cu Pmin. 2,4kw si am scapat si mai repede si mai ieftin? Plus ca as mai castiga ceva si din vanzarea centralei existente.
  Tu cum ai proceda pt o podea calduta cu niste costuri decente?
  P.S. – vroiam sa incarc si o schita cu sistemul cu puffer,dar nu stiu cum…oricum,sunt convins ca stii perfect despre ce e vorba.
  Multumesc mult!

  Răspunde
  • Problema nu cred că e puterea de 30 kW, cât brandul centralei. Să nu-l publicăm, heh. ¯\(°_o)/¯ Prea scump puffer etc. Simplu și instalație cursivă, coerentă = Habitat. Caut acum un mesaj pe tema asta. Revin. Găsit: discuția este asta. „Mai mult decât o CT ca lumea. 1.500 lei – mini-puffer 100 l 2.600 lei – servomotor cu controler adaptat exterior & interior 700 lei – vană amestec & pompă 500 lei – ceva robineți, materiale 1.500+ lei – montajul, reglajul 50 lei/lună în plus – pierderi prin puffer, consum electric pompă, servomotor spațiu, urât. CT cu iluminare 24 h = lumină de gardă în bucătărie. Aproape de chiuvetă. — Deci → altă CT = soluția cea mai simplă, cea mai elegantă, cea mai ieftină. Chaffoteaux + termostat modulant WiFi, tablou CT pe telefon = 3.300 + 690 lei. Tot ce este sub centrala veche rămâne. — PS ⚠️ Chaffoteaux e franceză ¯\_(ツ)_/¯, nu germană.” — PS 2 În Comentarii, căutare în browser „puffer”. Poate, mai sunt chestii interesante pt. cazul tău.

   Răspunde
 2. Nu prea inteleg cum o casa la temperatura constanta de 18 grade poate consuma la fel ca la 22 grade constant…

  Rationamentul tau e gresit, eu merg pe tur cu 45 grade constant (calorifere) si, cea mai mare parte a timpului centrala moduleaza pe 3 kw si f putin pe 10…

  Răspunde
 3. In baie, pe lingă IPAT, am prevazut și cate un calorifer scărița (port prosop) și cum a venit vremea sa le comand as vrea sa întreb dacă aveți ceva recomandare. Sa fie de aluminiu sau de oțel sau de fonta sau nu contează. (Caloriferele vor merge cu același agent termic ca și IPAT)

  Răspunde
 4. Salut si felicitari pentru ce faci. Explica-mi si mie urmatoarea treaba: casa P+1+M, pardoseala la P, calorifere in rest. Centrala Immergas Victrix tera 28kw, fara termostat. In pardoseala e setat pe 35 grade. La centrala ziua las pe 35 si noaptea pe 37-40 in functie de cat e de frig afara. Eu umblu la acolo la temperatura apei pe calorifere?!? Eu vreau sa stiu cum face centrala asta, opreste separat pardoseala de calorifere ? Ea practic merge nonstop, nu o inchid decat daca plecam toti de acasa.(160 mp)

  Răspunde
 5. Salut! As avea nevoie de un pic de ajutor la o automatizare pardoseala. Dupa centrala am un grup de amestec (de-as fi citit articolele tale inainte sa imi fac instalatia, nu mai puneam nimic…) care are doua pompe: una pentru pardoseala si alta pentru calorifere. Centrala suporta 3 zone de temp (Ariston Genus One). Exista posibilitatea sa automatizez astfel incat fiecare pompa sa fie considerata o zona de temp? Cand functioneaza amandoua sa aiba prioritate “zona 1” cu temp mai inalta (necesarul pt calorifere), iar cand caloriferele nu mai cer caldura si merge doar pardoseala sa activeze “zona 2”, care sa functioneze pe temp mai joasa?

  Răspunde
 6. Pina apare articolul despre termostate, îmi permit și eu sa cer un sfat referitor la ce termostat sa aleg, dar un pic de “istorie” înainte :).
  Initial eram decis sa montez un Smatrix, dar a venit pandemia, asa ca ne-am mutat la casa înainte ca sa fie gata automatizarea și momentan merg cu toată casa (~180 mp utili / 2 nivele, IPAT peste tot + calorifere port prosop in bai dar care merg pe temperatura din IPAT) pe un singur cronotermostat (Computherm) și nu as putea spune ca am plângeri majore la adresa încălzirii. Analizând ultima perioada, cind a fost nevoi de încălzire, as putea spune ca ne este destul de confortabil cu toată casa pe o singura zona de temperatura. Si dupa ce am citit o parte din articolele tale (și și Smatrix 2000 E) am decis ca sa trecem acesta iarna fără Smatrix montat și vom decide decide in primăvara dacă Smatrix isi merita sau nu investiția.
  Acestea fiind spuse, as vrea sa schimb actualul termostat cu un altul (si si sa imi montez un senzor de exterior) si nu stiu ce sa aleg intre Cube S Net si Netamo (pe deoparte as alege Cube S Net pentru o integrare mai buna / facila cu centrala (Ariston Genus One System) dar pe de alta parte Genus are review-uri mai slabe comparativ cu Netamo (pe lista inițiala au mai fost si Lyric T6 sau Beretta Besmart sau Cloudwarm HRT 278 dar cel ptuion teoretic nu am găsit mari deosebiri intre ele asa ca am rams intre cele 2)
  Ce crezi ? Cube sau Netamo sau …… ?

  Răspunde
 7. Salutare Bogdan . Detin o PDC Mitsubishi Zubadan la o casa de 180 mp, incalzire in pardoseala.Din ce am citit aici , acest model are senzorul de ext. incorporat. Momentan am un singur termostat pe toata casa. Dupa ce am citit aici despre setarea temperaturilor la incalzirea in pardoseala(care apropo inginerul mi-a setat-o pe 48*) am vrut sa fac adaptarea meteo dar acelasi ing. spune ca nu se poate la modelul meu de controler(PAC-IF032B-E). Intrebarea este deci, se poate? Si daca se poate explica-mi te rog cum se face…

  Răspunde
  • Cu totală lipsă de modestie = Rămânia e incompetentă prima dată, abia apoi hoață. Cu cât devine saitu ăsta mai național, cu atât mai mult susțin ideea din prima propoziție. My Goood! — Mițubișii aia e un OZN, super mișto chestie de energie: încălzire, răcire, apă caldă menajeră. Se poate adaptaaa meteooo, evident. Foooarte simplu, pagina 26: Manual pac-IF032B-E. Cod intrare meniu expert = 0000. Oricum, e scris în manual, că e pentru UTILIZATORUL care a dat 10.000 €, NU să-i spună vreun service ce să facă cu propriile-i echipamente, frate. Cu plăcere păstrăm discuțiile. Spor!

   Răspunde
   • In capul meu nu intra, inca, cum o unitate exterioara, face caldura…. cat sunt de eficiente astea? Am inteles ca avantajul este ca poti face si racire vara, dar iarna, fac fata la incalzire, nu consuma mult curent?

    Anonim, o folosesti de ceva vreme? poti sa imi spui un cost pe o luna, Februarie, si eventual nivelul de izolatie? sa imi fac si eu o idee

    Răspunde
   • Încet încet devin un pic de inginer după ce citesc pe aici(glumesc ) Îmi recomanzi o curba pentru început? Știu ca după utilizare se mai umbla un pic la grade +-. Termostatul din casa îl las pe 22 constant? Apropo, se poate regla sensibilitatea la termostat(Salus RT500RF)sa nu acționeze doar la jumate de grad. Multumesc anticipat!

    Răspunde
 8. La o centrala Ariston Genus One, cu automatizare IPAT si senzor de temperatura exterioara, am montat termostatul Cube S Net dar l-am setat ca Zona 2. Pe Zona 1 nu plecau pompele de la IPAT, comanda fiind facuta de regleta. As vrea sa setez parametrul 421 pe 4 (ceea ce am si facut), dar centrala imi dadea eroare ca nu vede termostatul intern. Ma poti ajuta te rog cu un sfat cum sa le potrivesc?
  Multumesc mult.

  Răspunde
 9. salut Bogdan! nu prea inteleg eu cum as putea face centrala sa trimita temperatura scazuta a agentului termic in pardoseala. tu spui fara gpa. ok nu te contrazic. atunci cand temperatura exterioara este ridicata senzorul exterior o sa comande centrala sa furnizeze agent termic la temperatura scazuta. ce ma fac atunci cand temperatura exterioara se va duce pe la -10…. -14 grade? automat senzorul va comunica centralei ca trebuie sa munceasca mai mult iar aceasta va trimite agent termic incalzit la peste 60 grade daca nu mai mult. cum o linistesc eu sa trimita doar 35-40 grade in pardoseala? grupul de amestec putea face pt mine acest lucru fara sa intervin. sa limitez termostatul de lucru al centralei? acest lucru nu va face ca centrala sa ajunga la temperatura setata si sa se opreasca pt o perioada lunga de timp sau sa porneasca si sa se opreasca destul de des?

  Răspunde
 10. Nici nu stiu daca scrii genial sau daca esti genial de enervant atunci cand scrii, insa 8 ore de stat la birou am citit aproape tot ce ai debitat pe aici si nu am reusit sa-mi dau seama ce naiba e asa interesant la felul in care scrii. Dar keep it up ca-mi place. O sa vin si eu cu intrebari in ceva vreme.

  Răspunde
    • mail@sibotherm.com — Dacă e vorba de o problemă tehnică existentă, o rezolvăm gratis în comentarii. Altfel, va fi contra cost, chiar dacă va fi prin mail, telefon etc. Încurajez toți cititorii să ne scrie comentarii, nu mesaje private. Există alți-cititori care le citesc și chiar găsesc soluții ale acelorași probleme. Răspundem tuturor comentariilor. Le publicăm și pe cele cu înjurături. Fair.

     Răspunde
     • Salutare,revin cu o intrebare : apartament 3 camere 75 mp,etaj 4(ultimul cu placa de beton si pod),izolat(10 cm ,clasic),bloc nou de caramida ,incalzire in pardoseala,parchet quick step de 9.5 mm plus folie de la quick step Silent Walk 2,2 mm(de la proges), centrala termica jalnica(dupa ce am citit tot blogul tau) de la Ariston, Cares Premium 24EU,imi voi achizitiona in scurta vreme un termostat inteligent de la NetAtmo(vreo 800 de lei) si vreau sa montez si un senzor pt temperatura exterioara(acesta nu stiu de care , de unde si cum il montez-de aici si intrebarea).LA ce trebuie sa leg acest senzor exterior,la centrala?Sistemul de incalzire in pardoseala nu are pompa de recirculare,e facut in cel mai simplu mod posibil cu circuit separat pt fiecare camera/baie.
      Inafara de acel termostat ce mie imi lasa impresia ca e bun(iau in calcul si Honeywell Lyric T6R) si senzorul de temperatura exterioara,ce imbunatatiri ma pot ajuta in eficientizarea sistemului de incalzire(anul trecut am prins doar luna martie si nu mi-am format inca o parere despre eficienta lui). Ca si locatie Sibiu.Chiar daca am mai spus-o tin sa te felicit pentru modul cum explici si pui/rezolvi problemele de pe pagina.
      Daca am scris prea mult si(prost)fara rost,scuze.

     • Senzorul exterior se leagă exact ca un termostat = cablu cu 2 fire. Centrala are contacte speciale în tablou. Faci setările Ariston. Unele le ajustezi. Estimez să setezi: Ttur minus 5 grade. Caresul are 25 grade temp. minimă. Rar vei folosi temp. mai mare pe tur. — Termostatele on/off nu prea contribuie la confort. Important e confortul, apoi economia. Însă, ce e tare = confort = și economii. Deci, nu m-aș stresa cu termostatele. Poate, aș cumpăra un Cube S Net, să am control pe toată centrala, notificări erori pe tel. șamd. Te rog, citește: Reglaje și adaptare înainte de automatizare — Citez din configuratorul online: Automatizarea propusă de noi “Nu plănuim 8 termostate, toate setate, de fapt, pe aceleași 22°C. Pentru locuințe, optim = număr minim de actuatoare, sau deloc. Ca automatizare propunem: simpla adaptare meteo cu senzor exterior → confort, viață, non-poluare #1. Din proiectare și reglaje hidraulice ⇒ temperaturile vor fi cele calculate în toate camerele. Cu căldura oprită, temperatura scade abia ~1°/zi iarna. Așa că: NU recomandăm comutare temperaturi confort și economic, ci temperatură constantă 24/24h. Încălzirea în pardoseală este mult mai lentă față de calorifere. Considerând cele amintite, piere rolul termostatelor cu: ① senzor de șapă (adaptarea meteo nu supra/sub-încălzește șapa) ② PWM, pulse width modulation ③ programare orară ④ senzor de mișcare ⑤ geotagging (localizare GPS) ⑥ control centralizat pentru toate camerele ⑦ TPI, learning a 2..6 zone ⑧ chiar influența termomodulelor OpenTherm trebuie să fie spre minim, cât mai fină.

 11. Buna.
  Am o casa cu parter, mansarda, inca in constructie, centrala Victrix Terra 24/28, IP parter/etaj si un calorifer scarita in baie. Din centrala am o teava PPR 32 principala care se ramifica in IP etaj(6 circuite lungimi intre 82 si 109 m) IP parter cu GPA (as renunta la el) lungimi intre 96 si 132m si un calorifer scarita in baie (vine tot din coloana de ppr 32). As renunta la GPA daca as fi sigur ca pompa centralei va face fata. La ce debite ar trebui sa ma astept in cazul asta (avand lungimi destul de mari). Daca ar fi debitele prea mici se poate monta o pompa electronica pe coloana principa dar fara butelie de egalizare si alte acareturi? Ar fi corect/functional?

  Răspunde
  • 1. Instalația va funcționa foarte ok fără grupuri. De fapt, mai bine. Obligatorii: Echilibrare hidra și Reglaje termice + adaptare înainte de automatizare. 2. Oricând se poate inter-pune orice pompă (sunt de 13 sau 18 cm + racordurile) pe returul (principal) centralei termice. Poate fi electronică sau simplă. Poate fi pusă în priză doar când afară sunt -10°C, ori poate fi un termostat fără fir în casă, să o pornească la 21,8°, dacă pompa din centrală nu AR face față pt. 22° cerute de dvs. Ce să caute butelia de egalizare? Egalizare a ce? A sexelor? Nicio treabă n-are vreo butelie de „rupere de pantă”. 3. ⚠⚠⚠ NU contează debitele volumetrice, l/min, ci cele calorice, kWh/h. Debitele volumetrice pot fi 0,1 l/min, pot fi 2 l/min. Depinde de echilibrarea hidraulică necesară, POTRIVITĂ. Repet (pentru alți cititori): cu grupul de amestec văd 4 l/min. ÎNSĂ: 4 l/min pot însemna, de fapt = 3,8 l/min la nesfârșit degeaba recirculați + decât 0,2 l/min de la sursa de căldură ¯\_(ツ)_/¯.

   Răspunde
   • Multumesc. Toti vorbesc de separare hidraulica si butelii de egalizare in sistemele IP si nu imi era clar daca este necesar. Sunt habarnist in domeniu dar stiam de pe undeva ca se pot monta pompe “in cascada” cred ca asta e termenul, daca este nevoie. Am deja o pompa cumparata pe ebay Yonos Pico 25/1-5-130 care cred ca este chiar ce trebuie, avand suficiente setari. GPA-ul o sa mearga la vanzare. Am un Computerm 8Q RF (2 termostate RF) care poate comanda centrala si pompa, incerc sa fac 2 zone, parterul si etajul, mai trebuie ceva actuatori.

    Răspunde
    • (◕‿◕) Tehnic s-ar spune așa: pompe montate în serie cu funcționare în cascadă. Bine, în cazul dvs, va fi cascadă „parțială”, că doar Yonosul va și sta. În serie = una în amontele celeilalte. În paralel ar fi = punct de aval comun, punct de amonte comun. Nu uitați de echilibrare și adaptare meteo înainte să aplicați Q8 RF-ul! — Egalizare înseamnă, de fapt, egalizare a presiunilor. Nu e cazul dvs, dar butelie de egalizare se impune când, în aceeași instalație, există: 1. circuit de pardoseală cu pierderi de 2 mCA. O pompă de 3 mCA înseamnă în colector retur de 1 mCA. 2. circuit de ventilo-convectoare cu pierderi de 8 mCA. Pompă de 9 mCA, în colector retur de 1 mCA. Deci, pe distribuitor (tur) + pe colector (retur) unite = butelie = am egalat presiunile. Pot fi n circuite cu n regimuri de presiune, că în butelie va exista aceeași presiune. — Să complic. Butelie de egalizare (de by-bass, mai exact) se mai impune când sunt 3 sau mai multe cazane cu funcționare în cascadă și pompe de injecție = fiecare cazan cu propria-i pompă de circulație. ¯\_(ツ)_/¯, ziceam și io așa, pentru super-specialiști.

     Răspunde
 12. Salut.
  Acum sunt in faza de montat teava, apoi ma gandesc la automatizarea instalatiei. Nu am kit de amestec, nici pompa suplimentara. Intentionez sa achizitionez o CT gaz care sa faca temp joasa.
  Am distribuitor 8 circuite,65mp, compartimentat (D1,D2,Living,bucatarie,baie,hol).
  Am cateva intrebari daca se poate sa-mi raspunzi la ele.
  1 O parere despre Centru comanda Salus KL06 si modul PL07

  Pot sa-l montez si sa comande centrala sa porneasca intarziat dupa deschiderea actuatoarelor?
  2. Vreau sa pun 4 termostate L+H, D1, D2, B, Baia liberă. Se potriveste orice termostat ?
  As merge pe ceva de genul LOGICTHERM C3RFfara fir , nu as vrea sa mai trag fire prin sapa.
  Multumesc.

  Răspunde
  • Mai mult decât o CT ca lumea. 1.500 lei – mini-puffer 100 l 2.600 lei – servomotor cu controler adaptat exterior & interior 700 lei – vană amestec & pompă 500 lei – ceva robineți, materiale 1.500+ lei – montajul, reglajul 50 lei/lună în plus – pierderi prin puffer, consum electric pompă, servomotor spațiu, urât. CT cu iluminare 24 h = lumină de gardă în bucătărie. Aproape de chiuvetă. — Deci → altă CT = soluția cea mai simplă, cea mai elegantă, cea mai ieftină. Chaffoteaux + termostat modulant WiFi, tablou CT pe telefon = 3.300 + 690 lei. Tot ce este sub centrala veche rămâne. — PS ⚠️ Chaffoteaux e franceză ¯\_(ツ)_/¯, nu germană.

   Răspunde
 13. Tare treaba si treburile. O intrebare: ce faci daca alegi varianta/le (1+2+3+4) de automatizare dar ai o camera la nord (nu bate soarele) si una la sud (bate soarele de numa’)/parter-etaj etc? M-am saturat cu automatizarile, ori aia ori cealalta apoi costa apoi si apoi… Mersi.

  Răspunde
  • Echilibrarea o ajustăm 2..3 săptămâni. Timp în care ar trebui să fie și soare, și nori. Bine. Nu stăm toată-ziua-bună-ziua în cutia aia. Dar, azi puțin. Peste 3 zile iar. Șamd. — Un alt motiv de nefolosire termostat Fără termostat, nu închide nimeni&nimic camera de la sud. Apa călduță continuă să „scalde” șapa. Aerul, probabil, devine puțin mai cald. Nu cred că în halul de „disconfort termic”. Oricum, și așa, la fiecare nor termostatul ăla închide, deschide? Nici nu apucă actuatorul să execute comanda.

   Răspunde
  • Rehau este fără nicio învățare, neam learning. Ca un Computherm Q7 cu histerezis ±0,5℃. Are și varianta PWM. Dar, trebuie atenție cu PWM-ul ăsta. Urmărit, reglat, ajustat. — Uponor învață. Va ști care zonă e mai rece, medie, mai caldă. Când dă căldură peste tot: știe să oprească des zona favorizată, oprească moderat zona medie, în timp ce zona defavorizată este răsfățată cu debit din plin: mult și continuu. Cum se spune: Uponor sMatrix „ie” ce treb’e. ƪ(˘⌣˘)ʃ

   Răspunde
  • Așa e. Ridică un grad în juma de zi. Dar, când construcția intră în regimul staționar (temperatură constantă în aer casă) nu mă mai interesează să ridic nici 1°, nici 0,5° nici 0,3°. Dimpotrivă, încerc să am cel mult ±0,1° față de temp. cerută de termostat. De neatins perfect 22,00°C. — Ăsta e motivul pentru care recomand: 1. Verificat cât coboară temperatura aerului din casă în timpul școlii/serviciului cu sursa de căldură oprită. 2. Dacă sunt doar 0,5..1° sub T cerut, n-are niciun rost să tot reglez din termostate. Nu fac nicio economie. 3. Dacă scade peste 1°, atunci temperatura de „economic” o pun undeva la mijlocul diferenței dintre Tconfort și Teconomoic. De exemplu: 22° confort, 21,5° economic. 4. Dacă un membru din familie e tot timpul acasă, după ce să tot schimb Tconfort, Teconomic? Peste noapte nu mai pune nimeni pe Teconomic. — Valoarea senzorului exterior este apreciată de omul non-ing.-instalator după 2 săptămâni de folosire. OpenThermul ar trebui să fie learning. Dacă nu ține minte cum se comportă casa și la -10° și la +12° afară, nu poate face exact 22°.

   Răspunde
 14. buna, bogdan! am o central termica ariston 21 kw. am incalzire in pardoseala in apartament la parter 65 mp utili. am distribuitoare fara pompă de recirculare, cu 9 distribuitoare. problema este ca nu am căldura in casa de loc. nu stiu care este problema. mentionez ca am centrala setată pe 45 grade din centrala. debitmetrele arata ca au 0.5 sau 0,ceva l/minut.

  Răspunde
  • Debitmetrele distribuitoarelor au 2 robineți în același loc. 1. Deschidere/închidere. De obicei, un inel/manșon mai jos, mai mare. 2. Reglare debit. Un octogon mai mic, ceva mai sus. Încearcă să le identifici. Ori 1, ori 2 este închis. — Dacă nu 1 sau 2 de vină, aer în pompă. Paletele n-au puterea/vâna necesară. Aerisire, deci. — Poate fi pompă modulantă, setată pe putere minimă. — Dacă nu se rezolvă, aștept semn. Aștept orice semn, de fapt. 😉

   Răspunde
 15. Salutare si la multi ani ! Revin cu o alta problema, cred. Am scris in postarile anterioare despre incalzirea casei mele. Am ” descoperit ” altaceva : in momentul cand termostatele cer caldura C.T porneste incepe sa pompeze, dar, din cauza ca actuatoarele nu au deschis circuitul centrala nu face decat sa se opreasca. , astfel incat dupa ce se deschid circuitele sa nu incalzeasca nimic…. termostatele apar ca fiind deschise (sunt deschise, cer caldura), actuatoarele sunt deschise….CT nu mai da nimic, din acest motiv apare post circ in incalzire. Dupa cum am mai scris mai jos, CT este Ariston Genus one de 30 kw. Solutie? P.S : echilibrarea cum sa o fac? deschid toate circuitele (debitmetrele) la maxim , ma plimb cu termometrul prin camere , apoi in functie de diferentele de temperatura mai inchid acolo unde temperatura este mai ridicata. Dar am o nelamurire , debitul centralei este de 14l/min, trebuie sa ma incadrez cu toate circuitele in acest debit? Sunt normale valori de peste 2l/min la circuite? Am termometre pe distribuitoare (tur-retur) si la o temp de 45 grade apa . imi indica 34 grade pe tur si 24 retur. Este in regula? Imi cer scuze daca stresez lumea, incerc doar sa inteleg mai bine. Cel mai mult ma streseaza ce imi scrie centrala post circ in incalzire si nu atinge temperatura setata, exact cum ai scris in alte comentarii , merge 30 sec si se opreste.

  Răspunde
  • Echilibrarea e obligatorie. Unde e mai cald, se obturează cu curaj, fără frică. Nu contează debitele din bucle. Pot fi 0,2 l/min, 2,4 l/min, șamd. — CT arată post circulație că returul unor bucle avantajate este cald, este mult. Așa, apa atinge 45°C. — Termometrele nu cred că văd bine. Imposibil să dau 45°C, să văd doar 34°C. Apa are cca 0,5..1 m/s. În cel mult 20 de secunde e în distribuitor.

   Răspunde
 16. Bună ziua. O întrebare generala am. Pentru o casa incalzita cu 3 calorifere și inca 115 metri pătrați de încălzire prin pardoseala legate la un cazan pe peleti, este necesar un puffer pentru a nu porni cazanul odată la jumatate de ora și funcționează maxim juma de ora și iar pauza. Asta pentru ca am si 6 zone cu 6 termostate și din păcate grop de amestec actoatoare si tot ce poate avea un distribuitor automatizat

  Răspunde
 17. Salut,

  In primul rand, felicitari pentru blog! M-am dumirit in multe privinte citind diverse articole.

  In al doilea rand, am o intrebare legata de subiectul acestui articol. Dar mai intai cateve detalii despre casa: ~120mp utili (P+1), incalzire in pardoseala (fara radiatoare), 50% parchet / 50% gresie, centrala pe gaz Vaillant 26kW (min. 3.5kW) + termosat inteligent Vaillant, cate un distribuitor cu 8 circuite pe fiecare etaj. Sunt relativ multumit de aceasta configuratie minimala, dar ma deranjeaza faptul ca temperatura la etaj este mereu cu 1-2 grade mai mica decat la parter. Am chemat niste “mesteri” de la Romstal care au facut o echilibrare hidraulica pe fuga (au redus debitul la 50% pe tot parterul), dar problema persista. Apoi mi-au recomandat un sistem de automatizare cu toate cele (pompe recirculare, grupuri amestec, termostate gramada) care costa o galagie de bani si care – in urma celor citite pe aici – nu mi se pare deloc necesar. Cu toate astea, ma gandesc ca o pompa de recirculare ar putea fi utila ca sa “ajute” un pic centrala iar in ultima instanta poate chiar si un sistem Uponor Smatrix (sau similar) pentru automatizare de camp (p-asta am invatat-o de aici). Si acum intrebarea: crezi ca o pompa de recirculare (fara grup de amestec) sau un sistem de automatizare de camp poate ajuta in acest context sau ar fi suficienta echilibrarea hidraulica facuta cu atentie?

  Multumesc!

  Răspunde
 18. In final vad ca merge, cu ceva delay…. sa incep: Salut Bogdan! Am urmarit si urmaresc cu interes toate postarile tale. Foarte explicit si bine sustinute toate raspunsurile. Am si eu la randu-mi o problema. Am casa P+m doar incalzire in pardoseala centrala genus one 30 kw, doua distribuitoare cu 8 circuite fiecare, actuatoare pe retur, lungimi cuprinse intre 50 si 77 m, 2 zone jos si 3 zone sus cu termostate. Nu am nici pompe suplimentare si nici amestec. Din centrala setez 45 grade… merge se incalzeste putin, apoi se opreste centrala, zice post circ in incalzire, iar temp in camere e cu mult sub cea setata. Returul e rece…. debitmetrele sunt setate de meseriasii pe care i am avut… ei zic ca are centrala ceva… cei care au pus in functiune zic ca e de la sistem… CT incalzeste… unde sa fie problema? Sau mai bine zi , cum procedez mai departe? Daca am mai postat un anunt asemanator va rog sa il stergeti, nu stiu de ce nu s-a incarcat. Multumesc.

  Răspunde